فشار خون بالا بعد از زایمان؛ آیا سلامتتان در خطر است؟

فشار خون بالا بعد از زایمان چیست و چطور سلامتتان را به خطر می‌اندازد؟
اشتراک گذاری 1 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

فشار خون بالا بعد از زایمان یکی از عوارضی است که بسیاری از مادران تجربه می‌کنند. به طور کلی، ۳ تا ۶ روز بعد از زایمان، هم مادران سالم و هم کسانی که پیش از بارداری و زایمان به فشار خون بالا دچار بوده‌اند، افزایش فشار پیدا می‌کنند. درد، مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی و تغییرات بدن در این دوران از جمله دلایلی است که فشار را افزایش می‌دهند.

این وضعیت نیاز به پیگیری دارد و نباید به حال خود رها شود. فشار خون بالا می‌تواند به طور خاموش و بی‌صدا در جسم تقویت شود و آسیب‌های جبران‌ناپذیری به بدنتان وارد کند. هرگونه عارضه و مشکلی که درباره فشار خون بعد از زایمان احساس می‌کنید، نیاز به بررسی نزد دکتر زنان و پزشک قلب و عروق دارد. در ادامه هم از این مشکل مهم که از عوارض جدی زایمان است، برایتان خواهیم گفت.

علت بالا بودن فشار خون بعد از زایمان چیست؟

در طول بارداری، قلب برای تأمین خون مادر و بچه باید سخت‌تر کار کند. در نتیجه بدن و دستگاه قلب و عروق تحت فشار بیشتری نسبت به مواقع عادی قرار می‌گیرند. با این‌حال، پزشکان هنوز به طور دقیق نمی‌دانند که علت فشار خون بالا پس از زایمان چیست.

عواملی هم در بروز این مشکل نقش دارند. در دوران بارداری، حجم کلی خون بیشتر می‌شود و فشار بیشتری به رگ‌های خونی وارد می‌آید. بعد از زایمان، این مشکل معمولاً رفع می‌شود.

یادتان باشد که شیردهی مشکلی در این زمینه ایجاد نمی‌کند و به زنانی که بعد از زایمان دچار فشار خون بالا هستند، توصیه می‌شود که به نوزادشان شیر بدهند. این کار نه برای مادر خطری دارد و نه نوزاد و حتی ممکن است به کاهش فشار خون هم کمک کند.

فشار خون بالا بعد از زایمان

موارد زیر باعث می‌شود که احتمال ابتلا به فشار خون بالا بعد از زایمان بیشتر شود:

  • دچاربودن به دیابت یا فشار خون بالا از قبل زایمان
  • اولین زایمان در ۴۰سالگی به بعد
  • اضافه‌وزن داشتن یا کمبود وزن مناسب
  • زایمان چندقلوها

علائم فشار خون بالا بعد زایمان چیست؟

امکان ابتلا به فشار خون بالا بدون بروز هیچ نشانه و علامت خاصی وجود دارد. برای همین است که چنین وضعیتی بسیار خطرناک است و باید فشار خون زنان بعد از زایمان تحت نظر قرار بگیرد.

اما اگر علائمی مشابه زیر بعد از زایمان تجربه می‌شود، نیاز مراجعه فوری به مراکز پزشکی وجود خواهد داشت:

  • فشار خون بالاتر از ۱۶۰/۱۱۰ میلی‌متر جیوه یا بیشتر
  • سردرد شدید
  • درد شکم
  • حالت تهوع و استفراغ
  • تورم دست و صورت
  • تنگی نفس و مشکل تنفسی

فشار خون بالا بعد از زایمان سزارین

بعد از جراحی سزارین هم امکان ابتلا به فشار خون بالا در مادران وجود دارد؟ بله، این نوع از عمل برای زایمان می‌تواند امکان دچارشدن به فشار خون بالا را بیشتر هم کند. با این حال، از آنجا که بعد از چنین زایمانی، مراجعه به پزشک برای بهبود و بازیابی اوضاع بیشتر از زایمان طبیعی است، امکان شناسایی مشکل فشار خون بالا و بی‌علامت مقدورتر می‌شود.

فشار خون بالا بعد از زايمان طبیعی

بعد از زایمان طبیعی هم امکان ابتلا به فشار خون بالا وجود دارد. برای اینکه متوجه بروز چنین مشکل احتمالی شوید، حتماً باید بعد از زایمان طبیعی به اندازه‌گیری فشار خون مادر دقت داشته باشید.

عوارض فشار خون بالا بعد از زایمان چیست؟

مانند انواع دیگر فشار خون بالا، این وضعیت پس از زایمان هم می‌تواند باعث بروز عوارض ناخوشایند و بلندمدت شود. از جمله عوارض محتمل این مشکل باید به موارد زیر دقت داشته باشید:

  • آسیب‌دیدن اندام‌های بدن
  • مشکلات قلبی
  • تشنج
  • تاری دید
  • سکته
  • مرگ

همان‌طور که می‌بینید، عوارض ابتلا به فشار خون بالا بعد از زایمان بسیار جدی است. با این حال، اگر اوضاع را تحت نظر داشته باشید و اقدامات درمانی لازم را پیگیری کنید، هیچ‌یک از این مشکلات رخ نخواهند داد. امکان درمان مؤثر این وضعیت وجود دارد و به تغییر در سبک زندگی هم نیازمند است.

فشار خون بالا بعد از زایمان
فشار خون بالا بعد از زایمان

پیشگیری از فشار خون بالا پس از زایمان چگونه است؟

با سالم زندگی‌کردن، امکان بروز مشکلاتی نظیر فشار خون بالا در دوران‌های مختلف از جمله بارداری و بعد از زایمان هم کم می‌شود. برای پیشگیری از این وضعیت به اقدامات زیر دقت داشته باشید:

  • به طور فیزیکی فعالیت کنید و تحرک داشته باشید.
  • از مصرف نمک خودداری کنید و رژیم غذایی سالم داشته باشید.
  • وزنتان را متناسب و در تعادل نگه دارید.
  • از مصرف تنباکو و الکل دوری کنید.
  • چکاپ‌های سالیانه را فراموش نکنید.
  • اگر از قبل زایمان به فشار خون مبتلا هستید، حتماً زیر نظر پزشک به تداوم درمان دقت‌نظر داشته باشید.

درمان فشار خون بعد از زایمان چیست؟

برای درمان فشار خون نیاز به استفاده از روش‌های تلفیقی تجویز شده توسط دکتر قلب و عروق است. در واقع به مجموعه‌ای از راه‌کارها برای کنترل این مشکل نیاز دارید. باید هم در سبک زندگی‌تان تغییراتی به وجود بیاورید و هم در صورت تجویز پزشک از داروهای مخصوص استفاده کنید. داروهایی مانند لابیتالول (labetalol) از سوی پزشکان توصیه می‌شوند.

فقط در صورت تجویز پزشک است که اجازه مصرف دارو برای درمان وضعیت فشار خون نامتعادل به وجود می‌آید. پزشکان نوع دارو و دوز مصرفی را مشخص می‌کنند. داروهایی مانند لابیتالول برای مادر و نوزاد شیرخوار او مشکلی به وجود نمی‌آورند. البته با مصرف آن، عوارضی مانند سوزش نوک پستان در بعضی از مادران دیده می‌شود.

درمان خانگی فشار خون بالا بعد از زایمان

برای درمان فشار خون باید حواستان به رژیم غذایی‌تان باشد. کم‌کردن مصرف نمک یا همان سدیم در غذاها و خوراکی‌های مصرفی از کلیدی‌ترین اقداماتی است که باید انجام بدهید.

ورزش‌کردن هم یکی دیگر از مهم‌ترین راه‌کارها برای کنترل و درمان فشار خون بالا بعد از حاملگی و زایمان است. اهمیت آن را دست‌کم نگیرید و با انجام این اقدامات خانگی و راحت به خودتان شانس زیستن سلامت و شاد را تقدیم کنید.

درمان گیاهی فشار خون بالا بعد از زایمان

درمان‌هایی که از سوی طب سنتی تجویز می‌شود و در دسته‌بندی درمان گیاهی قرار می‌گیرند، براساس نتایج علمی و تحقیقات آکادمیک تجویز نمی‌شوند. از این روی، باید در مصرف و استفاده از آنها دقت زیادی به خرج بدهید.

با اینکه ریشه علمی این درمان‌ها قوی نیست اما در این بخش به آنچه که از سوی طب سنتی در این زمینه تجویز می‌شود هم اشاره می‌کنیم. عصاره سیر یا روغن ماهی از جمله تجویزات طب سنتی هستند.

فشار خون بعد از زایمان

کنترل فشار خون بالا بعد از زایمان مهم است

امکان بالارفتن فشار خون بعد از زایمان وجود دارد. همان‌طور که پیش‌تر هم اشاره شد، گاهی این وضعیت به طور خاموشی در بدن ظهور می‌کند. برای همین است که کنترل فشار خون زنان بعد از زایمان اهمیت زیادی دارد.

در صورت رسیدگی‌نکردن به این مشکل، امکان بروز عوارض بسیار خطرناکی وجود دارد. مراجعه به متخصصان را دست‌کم نگیرید و یادتان باشد که یکی از بهترین راه‌ها برای دریافت نوبت ملاقات با پزشکان متخصص، استفاده از نوبت دهی آنلاین سایت دکتردکتر است.

درباره فشار خون بالا بعد از زایمان پرسش و نکته‌ای مبهم در ذهنتان باقی مانده است؟ از ما بپرسید تا در رسیدن به پاسخ به شما کمک کنیم.

منابع:

mydoctor.kaiserpermanente.org

utswmed.org

upmc.com

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

یک دیدگاه در “فشار خون بالا بعد از زایمان؛ آیا سلامتتان در خطر است؟
  • بعد زایمان کی تموم میشه فشار خون

    پاسخ