درد قفسه سینه سمت چپ به دلایل مختلفی همچون مشکلات قلبی، مشکلات گوارشی، عضلانی یا حتی اضطراب ایجاد میشود. این درد به صورت تیز، فشاری یا سوزشی احساس شده و بسته به علت آن، با علائم دیگری مانند تنگی نفس، تعریق یا درد در نواحی دیگر بدن همراه خواهد بود. تشخیص دقیق و سریع این درد اهمیت زیادی دارد زیرا برخی از علل ایجاد آن، خطرناک هستند.
در ادامه و در این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، به علل متنوع ابتلا به این نوع درد پرداختهایم.
در انتها اگر سوالی درباره این مشکل دارید، در قسمت نظرات بنویسید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن پاسخ دهد.
علت درد قفسه سینه سمت چپ
درد قفسه سینه سمت چپ دلایل مختلفی دارد. دلیل وقوع این اتفاق، از مشکلات بیخطر تا مشکلات جدی متغیر است. انواع مشکلات قلبی، اختلال در سیستم گوارش و استفاده بیش از حد از سیستم عضلانی اسکلتی، میتواند در ابتلای به این درد نقش داشته باشند. برای تشخیص علت دقیق درد، باید نوع درد و علائم همراه آن را در نظر گرفت.
براساس مقاله منتشر شده در وبسایت سازمان ملی سلامت انگلستان (NHS)،
شایعترین علت این درد، پریکاردیت، آنژین صدری و حملات قلبی هستند که علائم مشابهی دارند. در صورت بالا بودن سن فرد یا قرار داشتن در معرض عوامل خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر، احتمال احساس این درد بیشتر است.
در ادامه، به شایعترین علل ایجاد این درد پرداختهایم:
آنژین صدری
آنژین زمانی رخ میدهد که به دلیل تنگی شریانهای کرونری، نیاز قلب به اکسیژن بیشتر از عرضه آن باشد. این بیماری، باعث درد در قفسه سینه و قلب درد شده و گاهی به بازو، شانه، گردن یا فک در سمت چپ بدن گسترده میشود.
این دردها، اغلب حین فعالیت بدنی یا استرس رخ میدهند و معمولا با استراحت یا داروهایی مانند نیتروگلیسیرین تسکین پیدا میکنند.
حمله قلبی (انفارکتوس میوکارد)
حمله قلبی زمانی رخ میدهد که جریان خون به قسمتی از قلب مسدود شده و باعث آسیب به بافت آن میشود. این شرایط، باعث درد شدید و ناگهانی قفسه سینه شده که گاهی با تنگی نفس، تهوع، تعریق و سرگیجه همراه است. درمان این وضعیت شامل دارو، آنژیوپلاستی یا جراحی میشود.
پریکاردیت
پریکاردیت، التهاب کیسهای است که اطراف قلب را پوشش میدهد. این بیماری، درد تیز و سوزانی در قفسه سینه ایجاد کرده که هنگام نفس عمیق کشیدن یا دراز کشیدن تشدید میشود.
پریکاردیت معمولا به دلیل عفونتهای ویروسی، بیماریهای خودایمنی یا آسیبها رخ میدهد. متخصص قلب، برای درمان این شرایط، داروهای ضدالتهاب تجویز خواهد کرد.
بیماری رفلاکس معده
درد در قفسه سینه ناشی از معده میتواند به بیماری رفلاکس معده مرتبط باشد. این بیماری، زمانی رخ میدهد که اسید معده به مری بازگشته و باعث احساس سوزش در قفسه سینه میشود.
این اتفاق معمولا پس از غذا خوردن رخ داده و با طعم ترش در دهان یا مشکل در بلع همراه خواهد بود. این بیماری میتواند علت درد قفسه سینه سمت راست هم باشد. درمان این شرایط، معمولا با مصرف داروهایی مانند مهارکنندههای پمپ پروتون، اصلاح سبک زندگی و اجتناب از خوردن غذاهای محرک انجام میشود.
اسپاسم مری
اسپاسم مری، انقباضات غیرعادی در مری است که فرد با وقوع آن، دردی همچون درد قلبی تجربه میکند. این اسپاسمها با بلع یا استرس تحریک میشوند و گاهی بسیار دردناک هستند.
علت دقیق ابتلا به آنها همیشه مشخص نیست، اما گاهی در اثر بیماری رفلاکس معده یا اضطراب رخ میدهند. پزشک برای درمان آن، مصرف داروهایی برای شل کردن مری را تجویز خواهد کرد.
کاستوکندریت
کاستوکندریت، التهاب غضروفهایی است که دندهها را به جناغ سینه متصل میکند و باعث درد موضعی در قفسه سینه میشود. گاهی، این درد با حرکت، نفس عمیق یا فشار به قفسه سینه شدت پیدا میکند.
آسیبهای مکرر، عفونتهای ویروسی یا شرایط التهابی دیگر در ابتلا به این وضعیت نقش دارند. برای درمان کاستوکندریت باید داروهای ضدالتهاب مصرف شوند.
کشیدگی عضلات
استفاده بیش از حد یا آسیب به عضلات قفسه سینه باعث کشیدگی آنها و درد در ناحیه خاصی از قفسه سینه میشود. این درد معمولا با فعالیت بدنی یا نفس عمیق کشیدن شدت پیدا میکند.
گاهی، این کشیدگی عضلات، بعد از بلند کردن اجسام سنگین یا حرکت ناگهانی رخ میدهد. استراحت، یخ و داروهای ضددرد از درمانهای معمول این شرایط هستند.
پلورزی
پلورزی یا التهاب غشای اطراف ریهها از عوامل دیگر ایجاد درد قفسه سینه است که با نفس عمیق کشیدن یا سرفه کردن شدت پیدا میکند. این بیماری، نتیجه عفونتهایی مانند ذاتالریه یا عفونتهای ویروسی است؛ اما گاهی در اثر بیماریهای خودایمنی هم رخ میدهد.
پزشک برای درمان این بیماری، روی علت اصلی تمرکز داشته و برای تسکین درد، داروهای ضدالتهاب را تجویز میکند.
آمبولی ریوی
آمبولی ریوی، در اثر مسدود شدن یکی از شریانهای ریه با یک لخته خون رخ میدهد. درد ناگهانی و شدید قفسه سینه، تنگی نفس و ضربان تند قلب از شایعترین علائم این بیماری هستند.
این بیماری یک وضعیت اورژانسی است و برای درمان آن از داروهای رقیقکننده خون یا داروهای حلکننده لخته استفاده میشود.
اضطراب یا حملات پانیک
اضطراب، استرس شدید و حملات پانیک به این درد، تپش قلب سریع، تعریق و سرگیجه منجر میشوند. گاهی این درد، شبیه به درد قلبی است؛ اما اغلب با هیچگونه بیماری قلبی همراه نیست.
تمرینات تنفسی و درمان با داروها برای مدیریت اضطراب و جلوگیری از تکرار حمله عصبی برای بهبود این وضعیت موثر هستند.
زونا
زونا یک عفونت ویروسی است که باعث ایجاد بثورات دردناک میشود. گاهی پیش از ظهور بثورات، منجر به درد در قفسه سینه خواهد شد؛ بهویژه اگر اعصاب ناحیه قفسه سینه تحت تاثیر قرار گیرند.
این درد، از ملایم تا شدید متغیر بوده و معمولا به صورت سوزش توصیف میشود. درمان این وضعیت، معمولا شامل مصرف داروهای ضدویروس برای کاهش مدت زمان عفونت است.
علت درد در قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف
ظهور این درد در سمت چپ قفسه سینه که به ناحیه پشت کتف هم انتشار پیدا میکند، میتواند ناشی از چندین عامل زیر باشد:
با توجه به تنوع علل ابتلا به این نوع درد، برای تشخیص دقیق حتما باید با متخصص مشورت کنید؛ بهویژه اگر درد ناگهانی، شدید یا همراه با علائم دیگر باشد.
علت درد سمت چپ قفسه سینه و زیر بغل
درد در سمت چپ قفسه سینه و زیر بغل، دلایل مختلفی دارد. از شایعترین این دلایل میتوان به مشکلات عضلانی، مانند کشیدگی عضلات یا التهاب غضروف دنده اشاره کرد. بیماری رفلاکس معده هم باعث ناراحتی در ناحیه قفسه سینه به دلیل برگشت اسید میشود. بیماریهای تنفسی مانند ذاتالریه یا پلورزی، بهویژه هنگام تنفس عمیق در ایجاد درد در این قسمت نقش دارند.
علت این درد و انتشار آن به دست چپ
درد در سمت چپ قفسه سینه و بازوی چپ به دلیل شرایط زیر رخ میدهد:
علت | علائم و توضیحات |
---|---|
مشکلات قلبی | احساس درد در قفسه سینه و دست چپ همراه با سفتی، احساس فشردگی در قفسه سینه، تعریق، تهوع یا تنگی نفس به دلیل ابتلا به آنژین صدری یا حمله قلبی. |
مشکلات عضلانی-اسکلتی | به دلیل ابتلا به کشیدگی عضلات یا التهاب در ناحیه قفسه سینه یا شانه و شدت یافتن آن با حرکت یا لمس ناحیه آسیبدیده. |
مشکلات عصبی | انتقال درد به دست در اثر فشار روی اعصاب گردن یا شانه همراه با سوزنسوزن شدن، بیحسی یا ضعف در بازو. |
گاهی، هر یک از این شرایط و علائم در صورت قرار گرفتن در موقعیت خاصی همچون تحرک بیش از حد، شدت پیدا میکنند.
علت درد سمت چپ قفسه سینه در هنگام نفس کشیدن
عامل اصلی درد در سمت چپ قفسه سینه که با تنفس عمیق تشدید میشود، التهاب غشای اطراف ریهها است. این درد بسیار تیز و آزاردهنده بوده و فرد بهسختی میتواند نفس بکشد. همچنین، کشیدگی و التهاب عضلات قفسه سینه هم در ظهور این نوع درد نقش دارند.
علت درد زیر سینه چپ
درد زیر سینه چپ هم در اثر عوامل بیخطر تا مشکلات جدی رخ میدهد. در جدول زیر، به برخی از شایعترین عوامل ایجادکننده این درد، اشاره کردهایم:
علل ایجادکننده درد | شرح درد |
مشکلات قلبی | درد تیز و شدید بهویژه هنگام تنفس یا دراز کشیدن در اثر التهاب غشای قلب |
انواع اختلال گوارشی | درد در قسمت چپ زیر سینه در اثر التهاب پوشش معده و التهاب لوزالمعده |
مشکل عضلانی اسکلتی | احساس درد شدید بهویژه هنگام حرکت یا تنفس عمیق به دلیل ابتلا به التهاب در ناحیه اتصال دندهها به استخوان جناغ سینه |
عوامل مرتبط به سینه | احساس درد موضعی در زیر سینه چپ به دلیل التهاب بافت سینه یا آبسه سینه |
درمان هر یک از این شرایط با یکدیگر متفاوت بوده و متخصص، پس از تشخیص علت زمینهای، برنامه درمانی خود را ارائه میدهد.
علت ایجاد درد در قفسه سینه کودکان
درد در سمت چپ قفسه سینه در کودکان معمولا ناشی از علل غیرقلبی است. مهمترین این علل شامل موارد زیر هستند:
- التهاب غضروف متصلکننده دندهها به استخوان جناغ سینه
- آسم همراه با خسخس سینه و تنگی نفس
- عفونتهای تنفسی مانند برونشیت یا ذاتالریه همراه با سرفه، تب و خستگی
- بیماری رفلاکس معده به مری همراه با احساس سوزش در قفسه سینه
- ظهور استرس و اضطراب به صورت علائم جسمی همچون درد قفسه سینه
این علل، به دلیل اینکه از مشکلات قلبی نشات نمیگیرند، خطرناک نیستند. با این حال، باید شناسایی شده و درمان مناسب برای آنها ارائه شود.
علت وقوع درد در قفسه سینه بانوان باردار
از شایعترین علل درد در قفسه سینه سمت چپ در دوران بارداری، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییر عضلانی-اسکلتی در دوران بارداری برای سازگاری بدن با این دوران
- برگشت اسید معده به مری و ابتلا به سوزش معده و درد در قفسه سینه به دلیل شل شدن دریچه پایینی مری در اثر تغییرات هورمونی
- ظهور این نوع درد به دلیل مشکلات تنفسی مانند تشدید آسم یا عفونتهای ریوی شایع در دوران بارداری
- التهاب پوشش اطراف قلب در این دوران و ایجاد درد تیز قفسه سینه
همچنین، ابتلا به استرس و اضطراب ناشی از تغییرات فیزیکی و احساسی در دوران بارداری، به صورت درد در قفسه سینه خود را نشان خواهد داد.
برای پیگیری درمان درد قفسه سینه سمت چپ به چه دکتری باید مراجعه کرد؟
برای درمان درد در قفسه سینه در سمت چپ، بهتر است ابتدا به پزشک عمومی مراجعه کنید. این متخصص، ارزیابی کاملی شامل معاینه فیزیکی و آزمایشهای لازم برای شناخت علت درد قفسه سینه را انجام میدهد و در صورت نیاز، بیمار را برای ارزیابی و درمان تخصصی به یک متخصص قلب ارجاع خواهد داد.
برای دریافت نوبت از پزشک عمومی یا متخصص قلب، به سایت دکتردکتر مراجعه کرده و از امکان نوبتدهی آنلاین این متخصصان بهرهمند شوید.
منابع:
medicalnewstoday.com
healthline.com