شایع‌ترین بیماری های کبدی چگونه ایجاد می‌شوند؟

بیماری های کبدی
اشتراک گذاری 39 نظر

کبد چرب، سرطان کبد و سیروز کبدی از شایع‌ترین انواع بیماری های کبدی هستند. شناخت دقیق انواع بیماری کبدی اهمیت بسیاری دارد؛ چراکه، کبد نه‌تنها، در فرایند هضم مواد غذایی نقش دارد، بلکه در سم‌زدایی و تنظیم مواد مغذی هم وظایفی برعهده دارد. عوامل متعددی همچون هپاتیت ویروسی (A، B، C، D، E)، رژیم غذایی نامناسب، مصرف بیش از حد الکل و چاقی باعث آسیب به کبد می‌شوند. برای مثال، انواع کبد چرب شامل کبد چرب الکلی، کبد چرب غیرالکلی، کبد چرب گرید 1، کبد چرب گرید 2 و کبد چرب گرید 3 در اثر این عوامل رخ می‌دهند.

برای مدیریت بیماری های شایع کبدی، اصلاح سبک زندگی شامل تغذیه سالم و ورزش منظم اثربخش‌ترین روش هستند.

با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر که به 4 دقیقه زمان نیاز دارد، انواع بیماری های کبدی را خواهید شناخت.

در انتها، اگر سوالی درباره تشخیص و درمان بیماری های کبدی دارید، آن را در قسمت نظرات بنویسید. پزشک ما به آن پاسخ خواهد داد.

سرطان کبد

سرطان کبد، در اثر رشد غیرطبیعی سلول‌های کبدی رخ می‌دهد. شایع‌ترین نوع سرطان کبد، کارسینوم هپاتوسلار بوده که با رشد غیرعادی سلول‌‌های اصلی کبد ایجاد می‌شود. فرد مبتلا به سرطان کبد، علائمی همچون درد شکمی، بی‌اشتهایی، کاهش وزن غیرطبیعی، زردی، خستگی شدید و تورم شکم را تجربه می‌کند. عوامل خطر سرطان کبد، موارد ذکرشده در جدول زیر هستند:

عوامل خطر

نحوه اثر

سیروز کبدی

زخم شدن کبد در اثر بسیاری از بیماری‌های مزمن کبدی

هپاتیت ویروسی

ابتلا به سرطان کبد ناشی از عفونت مزمن با ویروس‌های هپاتیت B و C

مصرف الکل

سرطان کبد حاصل آسیب‌های واردشده به کبد با مصرف زیاد و طولانی‌مدت الکل

کبد چرب غیرالکلی

بیشتر در افراد مبتلا به چاقی و دیابت

آفلاتوکسین

ماده سمی نتیجه کپک‌های موجود در مواد غذایی آلوده

تشخیص این بیماری، به کمک این علائم، نتایج تصویربرداری‌های سونوگرافی کبد ، سی‌تی‌اسکن، آزمایش‌های خون و گاهی بیوپسی کبد انجام می‌شود. دکتر گوارش، برای درمان سرطان کبد، روش‌های جراحی، پیوند کبد، درمان موضعی مانند تزریق اتانول و کرایوتراپی، شیمی‌درمانی و پرتودرمانی را تجویز می‌کند.

کبد آسیب دیده در اثر سلول‌های سرطانی

سیروز کبدی

سیروز کبدی، یکی از مزمن‌ترین بیماری های کبدی‌ است که به‌تدریج، بافت کبد، تخریب شده و بافت فیبروزی جایگزین آن می‌شود. با پیشرفت این بیماری، جای زخم‌ها در عملکرد کبد اختلال ایجاد می‌کند. سیروز کبدی، حاصل آسیب‌های طولانی‌مدتی‌ست که به کبد وارد شده است. عوامل مختلفی همچون اعتیاد به الکل، هپاتیت ویروسی B و C و کبد چرب غیرالکلی از اصلی‌ترین عوامل خطر ابتلا به سیروز کبدی هستند. همچنین آبسه کبدی می‌تواند در موارد نادر به دلیل عفونت‌های شدید در افراد مبتلا به سیروز کبدی ایجاد شود، زیرا سیروز کبدی باعث تضعیف سیستم ایمنی و افزایش خطر عفونت‌های کبدی می‌شود. با ابتلا به این بیماری، علائم زیر در فرد ظاهر می‌شوند:

  • خستگی و ضعف
  • کاهش اشتها و به تبع آن کاهش وزن
  • زردی پوست و سفیدی چشم‌ها
  • خارش پوست
  • تورم در پاها و شکم
  • کبودی و خونریزی
  • مشکلات حافظه
  • واریس مری و معده

برای مدیریت علائم و عوارض سیروز کبدی، ابتدا باید به دنبال شناسایی و کنترل علت زمینه‌ای آن بود. مدیریت سیروز کبدی شامل دارودرمانی، رژیم غذایی سالم، محدودیت مصرف نمک و مایعات، اجتناب از مصرف الکل می‌شود. در مراحل پیشرفته بیماری، تنها گزینه درمانی، پیوند کبد است. برای تشخیص این موارد حتما باید به دکتر گوارش مراجعه کنید. برای آگاهی از وظایف و تخصص دکتر گوارش، مطلب تخصص گوارش و کبد چیست را مطالعه کنید.

کبد چرب

کبد چرب، یکی از شایع‌ترین بیماری های کبدی است که در نتیجه انباشته شدن چربی‌های اضافی در سلول‌های کبد رخ می‌دهد. در مراحل ابتدایی، این بیماری علائم قابل‌توجهی ندارد. اما در صورت عدم درمان، می‌تواند عوارضی همچون هپاتیت، زخم‌های کبدی و حتی سرطان کبد را در پی داشته باشد. این بیماری در چهار نوع وجود دارد که هرکدام، علل، ویژگی‌ها و علائم خاص خود را دارند. در ادامه، به انواع بیماری کبد چرب پرداخته‌ایم:

کبد چرب ساده

کبد چرب ساده، در اثر تجمع غیرعادی چربی در سلول‌های کبدی، بدون التهاب و آسیب‌های سلولی رخ می‌دهد. علت ابتلا به این نوع کبد چرب، مصرف بیش از حد الکل، اضافه وزن، دیابت نوع 2 و تغذیه ناسالم است. این بیماری، خطرات و عوارض جدی در پی ندارد. اما در صورت بی‌توجهی و پیشرفت این بیماری، فرد ممکن است به استئاتوهپاتیت غیرالکلی یا سیروز کبدی مبتلا شود. اصلاح سبک زندگی همچون کاهش وزن، ورزش منظم و رژیم غذایی سالم، اثربخش‌ترین روش برای مدیریت کبد چرب ساده است.

بیمار مبتلا به کبد چرب ناشی از چاقی

کبد چرب الکلی

بیماری کبد چرب الکلی، حاصل مصرف بیش از حد الکل است. مصرف مداوم و زیاد الکل، باعث التهاب و آسیب به بافت کبد شده و در مراحل پیشرفته‌تر و در صورت عدم درمان، منجر به هپاتیت الکلی و سیروز کبدی خواهد شد. این بیماری با علائمی همچون خستگی، ضعف و ناراحتی در ناحیه شکم همراه است.

به گزارش کتابخانه ملی پزشکی آمریکا (NIH)،

الکل، بیشترین سوءمصرف را در سراسر جهان و در ایالات متحده آمریکا دارد. 61 درصد از جمعیت آمریکا الکل مصرف می‌کنند و در بین 61 درصد، 10 تا 12 درصد، بیش از حد، مشروبات الکلی می‌نوشند. به‌همین‌خاطر، مصرف الکل، در ایالات متحده، علت اصلی بیماری های کبدی است.

کارآمدترین روش برای مدیریت علائم و عوارض کبد چرب، ترک الکل، اصلاح سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی مرتب خواهد بود.

کبد چرب غیرالکلی

بیماری کبد چرب غیرالکلی، نتیجه تجمع چربی اضافه در کبد، بدون دخالت الکل است. این بیماری، با التهاب کبد، بیماری های کبدی دیگری مانند سیروز کبدی و نارسایی کبدی را به دنبال دارد. عوامل ایجادکننده این بیماری، چاقی، دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین و نداشتن تحرک هستند. متخصص گوارش، کبد چرب غیرالکلی را با روش‌های تشخیصی آزمایش خون، سونوگرافی و آزمایش کبد شناسایی می‌کند. این متخصص، مدیریت بیماری‌های زمینه‌ای را بهترین راه درمان کبد چرب غیرالکلی می‌داند.

استئوهپاتیت غیرالکلی

در استئاهپاتیت غیرالکلی، کبد تحت تاثیر مشکلات متابولیکی مانند چاقی، دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین و سندرم متابولیک قرار می‌گیرد. این بیماری، با تجمع چربی در کبد، التهاب و آسیب سلول‌های کبدی همراه است. از مهم‌ترین عوارض این شرایط، می‌توان به فیبروز کبدی، سیروز و سرطان کبد اشاره کرد. برای مدیریت این عوارض، علاوه‌بر مدیریت عوامل خطر، اصلاح سبک زندگی همچون کاهش وزن، رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی اهمیت دارد.

کبد چرب دوران بارداری

کبد چرب دوران بارداری، معمولا در سه ماهه سوم بارداری رخ می‌دهد. علت دقیق این بیماری مشخص نشده است؛ با این حال، این عارضه می‌تواند به دلیل تغییرات هورمونی و متابولیک دوران بارداری باشد. فرد باردار، با ابتلا به این نوع از انواع بیماری کبدی، علائمی همچون تهوع، استفراغ، درد شکمی و ضعف شدید را تجربه خواهد کرد. این بیماری، اگر در مادران باردار مدیریت نشود، عوارضی همچون نارسایی کبدی و خطرات جدی برای مادر و جنین در پی خواهد داشت.

هپاتیت

یکی از بیماری های کبدی، بیماری هپاتیت است که می‌تواند منجر به آسیب جدی به این عضو حیاتی بدن شود. هیپاتیت توسط ویروس‌ها، مواد شیمیایی، داروها یا برخی بیماری‌های خود ایمنی ایجاد می‌شود و علائمی مانند زردی پوست و چشم، خستگی، درد شکم و تیره شدن ادرار را به همراه دارد.

هپاتیت، یکی از بیماری های شایع کبدی بوده که طی آن عواملی همچون عفونت‌های ویروسی، مصرف الکل، داروها و بیماری‌های خودایمنی باعث التهاب کبد می‌شوند. این بیماری، به صورت تب، خستگی، زردی پوست و چشم‌ها، درد شکمی و ادرار تیره در افراد ظاهر خواهد شد. در موارد شدید، هپاتیت، نارسایی کبدی و سیروز کبدی را در پی دارد. این بیماری با دریافت واکسیناسیون، رعایت بهداشت و اجتناب از مصرف مواد مخدر تزریقی و رابطه جنسی محافظت‌نشده قابل پیشگیری خواهد بود. در ادامه، به انواع ویروس‌های هپاتیت پرداخته‌ایم:

فرد مبتلا به هپاتیت با علائم زردی شایع‌ترین علائم بیماری های کبدی

هپاتیت A

هپاتیت A، یک بیماری ویروسی‌ست که با خوردن آب و غذای آلوده منتقل می‌شود. این بیماری نیاز به درمان نداشته و خودبه‌خود بهبود پیدا می‌کند. فرد مبتلا به این ویروس، تب، خستگی، درد شکمی، کاهش اشتها، اسهال، تهوع و زردی را تجربه می‌کند. برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس، واکسیناسیون بهترین راه است. به‌ویژه، برای کودکان، مسافران به مناطق آلوده و افراد با سیستم ایمنی ضعیف لازم خواهد بود. در مقاله هپاتیت a چیست به طور کامل عوامل ایجاد کننده این بیماری را توضیح داده‌ایم.

هپاتیت B

هپاتیت B، یک عفونت ویروسی‌ست که کبد را درگیر می‌کند. ویروس هپاتیت B از طریق تماس با خون و مایعات بدن فرد آلوده منتقل می‌شود. شایع‌ترین راه‌های انتقال این ویروس شامل موارد زیر هستند:

  • انتقال از مادر آلوده به جنین
  • رابطه جنسی محافظت‌نشده با فرد بیمار
  • استفاده از سرنگ‌های مشترک برای تزریق مواد مخدر
  • استفاده از لوازم شخصی مشترک مانند تیغ یا مسواک فرد آلوده

افزایش دمای بدن، بی‌اشتهایی، حالت تهوع و استفراغ، درد شکمی، ادرار تیره و زردی علائمی هستند که فرد مبتلا به ویروس هپاتیت B را درگیر خواهند کرد. واکسن هپاتیت B بهترین راه پیشگیری از این ویروس بوده که در چند دوز در طول چند ماه تزریق می‌شود.

این ویروس، به دو صورت هپاتیت B حاد و مزمن وجود دارد. نوع حاد این بیماری به درمان خاصی نیاز ندارد و بدن به تنهایی با ویروس مقابله می‌کند. اما نوع هپاتیت B مزمن، برای کنترل عفونت ویروسی و کاهش آسیب کبدی، به درمان دارویی نیاز دارد.

هپاتیت C

هپاتیت C یک بیماری ویروسی‌ست که از طریق تماس با خون آلوده انتقال پیدا می‌کند. استفاده از سرنگ آلوده به این ویروس، در میان مصرف‌کنندگان مواد مخدر، شایع‌ترین راه انتقال ویروس هپاتیت C است. این بیماری، در ابتدا علائم خاصی ندارد؛ اما در مراحل پیشرفته، با وارد شدن آسیب‌های جدی کبدی، علائم ظاهر می‌شوند. مصرف داروهای ضدویروس، می‌تواند با ریشه‌کن کردن عفونت، بیشتر مبتلایان را درمان کند.

هپاتیت D

بیماری هپاتیت دی یک عفونت ویروسی است که فقط افراد مبتلا به ویروس هپاتیت B را درگیر می‌کند. چراکه، این ویروس به‌تنهایی نمی‌تواند تکثیر شود و به ویروس هپاتیت B برای این کار نیاز دارد. ابتلای همزمان به ویروس‌های هپاتیت B و D بسیار خطرناکک بوده و احتمال بروز سیروز یا سرطان کبدی را افزایش می‌دهد. دکتر گوارش برای درمان این بیماری، بر کنترل هپاتیت B و جلوگیری از پیشرفت بیماری تمرکز دارد.

هپاتیت E

هپاتیت E عمدتاً در مناطق با بهداشت ضعیف و از طریق آب آلوده رخ می‌دهد. این بیماری معمولاً در افراد عادی، خودبه‌خود برطرف می‌شود، اما در زنان باردار بسیار خطرناک بوده و حتی می‌تواند منجر به مرگ شود. علائم زنان باردار مبتلا به ویروس هپاتیت E شامل تب، درد شکمی، تهوع و زردی است. بااینکه واکسن این بیماری در کشورهای پیشرفته ساخته شده، اما در همه کشورهای جهان موجود نیست.

واکسن هپاتیت مطمئن‌ترین راه برای پیشگیری از هپاتیت یکی از مهم‌ترین بیماری های کبدی

هپاتیت اتوایمیون کبد

هپاتیت اتوایمیون کبد، یکی از انواع بیماری کبدی مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول‌های کبد حمله می‌کند. این حمله، التهاب، آسیب بافتی و در نهایت سیروز کبدی را به دنبال دارد. علائم این بیماری شامل خستگی، درد شکمی، زردی پوست و چشم‌ها (یرقان) و مشکلات گوارشی هستند. با وجود اینکه همچنان علت دقیق این بیماری ناشناخته است، اما عوامل ژنتیکی و محیطی می‌توانند در بروز آن نقش داشته باشند. متخصص گوارش برای تشخیص هپاتیت اتوایمیون، آزمایشات خونی، بیوپسی کبد و تصویربرداری را انجام می‌دهد. این متخصص برای کنترل التهاب و جلوگیری از آسیب‌های کبدی بیشتر، داروهای سرکوب‌کننده ایمنی مانند کورتیکواستروئیدها و آزاتیوپرین را تجویز می‌کند.

تری‌گلیسیرید بالا

تری گلیسیرید بالا، در اثر افزایش سطح این نوع چربی در خون رخ می‌دهد. تری‌گلیسیریدها از طریق مصرف غذاهای پرچرب و شیرین به بدن وارد شده و بدن کالری‌های اضافه را به تری‌گلیسیرید تبدیل می‌کند. سطوح بالای تری‌گلیسیرید، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته، پانکراتیت و سندرم متابولیک را افزایش می‌دهد. عوامل موثر در افزایش سطح تری‌گلیسیرید، شامل رژیم غذایی نامناسب، نداشتن فعالیت بدنی، چاقی، دیابت، ژنتیک و مصرف بیش از حد الکل هستند. با اصلاح رژیم غذایی، افزایش فعالیت بدنی، کاهش وزن و مصرف داروهای تجویزی سطح تری‌گلیسیرید کاهش پیدا می‌کند.

آدنوم کبدی

آدنوم کبدی، تومور خوش‌خیم و نادری در کبد است که معمولا با استفاده طولانی‌مدت از هورمون‌ها مانند استروژن رخ می‌دهد. به‌همین‌خاطر در زنان جوان و میانسال به‌ویژه زنان مصرف‌کننده قرص‌های بارداری، بیشتر دیده می‌شود. این تومور علامت خاصی ندارد اما گاهی با درد شکمی یا احساس توده در قسمت کبد همراه است. دکتر گوارش، به کمک مطالعات تصویربرداری، این تومور را شناسایی می‌کنند. این متخصص، با قطع مصرف هورمون و گاهی جراحی، به مدیریت این تومور خوش‌خیم می‌پردازد.

فیبروز کبدی

در بیماری فیبروز کبدی، بافت کبد به دلیل آسیب‌های مداوم ناشی از مصرف الکل، هپاتیت‌های ویروسی یا بیماری‌های متابولیک، به بافت فیبروزی تبدیل می‌شود. در این شرایط، عملکرد‌های کبد مانند سم‌زدایی، تولید پروتئین‌ها و ذخیره انرژی مختل خواهد شد. در مراحل پیشرفته، فیبروز می‌تواند به سیروز کبدی منجر شود که حالتی برگشت‌ناپذیر و شدیدتر از فیبروز است. متخصص گوارش، از روش‌های تشخیصی آزمایش‌های خونی، تصویربرداری و بیوپسی کبد استفاده می‌کند.

دکتر کبد در حال تشخیص بیماری های کبدی
متخصص کبد، در حال انجام سونوگرافی برای شناسایی بیماری های کبدی است.

سندروم گیلبرت

سندروم گیلبرت یک اختلال ژنتیکی کبدی است که طی آن سطح بیلی‌روبین در خون افزایش می‌یابد. با کاهش آنزیم مسئول دفع بیلی‌روبین، مقدار آن در خون زیاد شده و علائم خفیف سندرم گیلبرت همچون زردی خفیف پوست و چشم‌ها ظاهر می‌شود. این شرایط، هنگام استرس، بیماری، روزه‌داری یا ورزش سنگین شدیدتر خواهد شد. سندروم گیلبرت نیاز به درمان خاصی نداشته و افراد می‌توانند به زندگی روزمره خود بپردازند.

تومورهای کبدی

تومورهای کبد در دو نوع خوش‌خیم و بدخیم وجود دارند. تومورهای خوش‌خیم مانند همانژیوما و آدنوم‌های کبدی، بدون علائم بوده و خطری ندارند. از میان تومورهای بدخیم کبدی، کارسینوم هپاتوسلولار، شایع‌ترین نوع سرطان کبد است که اغلب بیماران مبتلا به سیروز کبدی، هپاتیت B یا C به آن دچار می‌شوند. تومورهای بدخیم علائمی همچون درد شکم، کاهش وزن، ضعف و زردی بروز می‌دهند. متخصص گوارش، از طریق اولتراسوند، سی‌تی‌اسکن و ام‌آرآی تومورهای کبدی را شناسایی می‌کند.

همانژیوما

همانژیوما، تومور خوش‌خیمی‌ست که از تکثیر غیرطبیعی عروق خونی کوچک به‌وجود می‌آید. این تومورها معمولاً به صورت لکه‌های قرمز یا بنفش روی پوست نوزادان و کودکان ظاهر می‌شوند. همانژیوماها، اغلب خودبه‌خود کوچک شده و محو می‌شوند. اما گاهی، به دلیل اندازه بزرگ این تومورهای خوش‌خیم یا قرارگیری در مکان‌های حساس مثل اطراف چشم، با لیزر یا جراحی برای درمان آن اقدام می‌کنند.

هپاتوما

هپاتوما یا کارسینوم هپاتوسلولار، شایع‌ترین نوع سرطان کبد است که در اثر رشد غیرطبیعی سلول‌های کبدی هپاتوسیت رخ می‌دهد. این تومور بدخیم، در افراد مبتلا به سیروز کبدی، عفونت‌های مزمن ویروسی هپاتیت B و C یا مصرف طولانی‌مدت الکل، شایع‌تر است. افراد مبتلا به هپاتوما علائمی شامل درد در ناحیه بالای شکم، کاهش وزن، خستگی و یرقان را تجربه می‌کنند. تشخیص این بیماری از طریق آزمایشات خون، تصویربرداری و نمونه‌برداری از بافت کبد انجام می‌شود. برای درمان این تومور بدخیم، جراحی، پیوند کبد، پرتودرمانی و درمان‌های هدفمند دارویی موثر هستند.

کبد بیمار مبتلا به تومورهای بدخیم

بهترین راه برای مدیریت بیماری های کبدی چیست؟

مهم‌ترین عوامل ایجادکننده بیماری های کبدی، ویروس‌های هپاتیت، مصرف بیش از حد الکل، رژیم غذایی نامناسب و زندگی بدون تحرک هستند. هر کدام از این عوامل موجب بروز انواع بیماری کبدی همچون آدنوم کبدی، سیروز کبدی، کبد چرب، سرطان کبد و تومورهای کبدی می‌شوند.

توجه داشته باشید که داروی دیکلوفناک یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی است که برای تسکین درد و التهاب استفاده می‌شود و به دلیل احتمال آسیب به کبد، برای درمان بیماری‌های کبدی مناسب نیست.

واکسیناسیون، برخورداری از رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی منظم، ترک الکل و رعایت بهداشت، اثربخش‌ترین روش‌های مدیریت و درمان بیماری های شایع کبدی هستند.

در نهایت، اگر درباره بیماری های کبدی، نیاز به مشاوره دکتر کبد دارید، می‌توانید از خدمات تلفنی یا حضوری متخصص گوارش و کبد در سایت دکتردکتر استفاده کنید. برای این کار، وارد سایت شده و تخصص گوارش و کبد را بیابید. فهرستی از متخصصان گوارش برای شما به نمایش درمی‌آیند. با انتخاب دکتر کبد مورد نظر خود و کلیک روی گزینه «نوبت بگیرید» وارد پروفایل این متخصص خواهید شد. از قسمت مشاوره تلفنی یا مشاوره حضوری می‌توانید نوبت خود را قطعی کنید.

منابع:

nhs.uk

webmd.com

سوالات متداول بیماری های کبدی

استرس مزمن می‌تواند باعث اختلالات هورمونی و التهابی شود که بر سلامت کبد تاثیر می‌گذارد.

رژیم غذایی کم‌چرب، کم‌نمکو غنی از میوه‌ها و سبزیجات توصیه می‌شود.

مصرف غذاهای سرشار از فیبر، پرهیز از الکل، نگه داشتن وزن در محدوده سالم و انجام دادن فعالیت‌های بدنی می‌تواند به حفظ سلامت کبد کمک کند.

عوارض بیماری های کبدی شامل اسکار کبد، خونریزی داخلی، اختلال در تولید پروتئین و تصفیه سموم از بدن هستند.

 
 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

39 دیدگاه در “شایع‌ترین بیماری های کبدی چگونه ایجاد می‌شوند؟
  • سلام خسته نباشید
    اگر کسی تعداد زیادی استامینوفن یکجا بخوره چه اتفاقی میافته؟
    و اگر اتفاقی افتاد باید چکار کنه؟

    پاسخ
  • سلام میشه بیماری کبد که ارثی هستو کنترل کرد

    پاسخ
  • سلام
    میخاستم بدونم خوردن روزانه ۴عدد کدئین به مدت ۲۰۰ روز ممکنه به کبد آسیب بزنه؟

    پاسخ
    • سلام
      بله ممکن

      پاسخ
  • سلام.
    ۲۵ ساله هستم، اول اینکه دست و پاهام نسبت به بقیه افراد زرد رنگه یعنی خیلی زرد رنگه.
    نزدیک به چهار ساله که به خاطر جوش های دردناکی که فقط در ناحیه ی زیر بینی و چانه میزنم و پوست سرم به متخصص پوست میرم و بعد از شیش هفت ماه مصرف داروی هر متخصص خوب نمیشم.
    خیلی ها میگن احتمالا مال کبدت باشه ولی دکتر پوست اینو نمیگه.
    به نظرتون میتونه مال کبد باشه؟

    پاسخ
    • سلام.بهتره ازمایش آنزیم کبدی و بیلی روبین بدهید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید،مادرم۶۹سالشه،به علت داشتن هپاتیتBحاد،وتشخیص نارسایی وسیروز کبد،واینکه بیلی روبین از ۳۴به ۱۲ به پایین اومده،با هوشیاری۱۲، و mpoهم هست ،در ICUبیمارستان فیروز گر بستری هست،نزدیک به ۹روز میشه که بستری هست،آیا امیدی هست که کبدش ترمیم بشه و دوباره کار کند؟؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر نارسایی حاد کبد باشه یمقدار سخت هست
      باز هم بستگی به آزمایشاشون و اینکه نارسایی حاد هست یا خیر داره

      پاسخ
  • سلام من ۴۳سال دارم که سال ۷۸برایم هپاتیت اتوایمیون تشخیص داده شده کبدوطحال بزرگ پلاکت خون پایین گلبول خون پایین ومشکوک به سیروز کبد چندین سال پردنیزولون وازاتوپرین تجویز شده داروها به بدن جواب نداده که توصیه شده که پیوند کبد انجام بشه از سال۹۲به بعد به پزشک مراجعه نکردم باید چه کار انجام بدم براینکه تشخیص زاهدان وتهران یکی بود می شود تشخیص اشتباه باشد

    پاسخ
    • سلام مدتیه که کبودی هایی روی پاهایم ایجاد میشود آیا اینها میتواند نشانه ای از بیماری کبدی باشد؟لطفا راهنماییم کنید متشکرم

      پاسخ
      • سلام
        از نظر آنزیم کبدی، کم خونی و انعقادی ازمایش بدین

    • سلام عزیز
      خیر بعید تشخیص اشتباه باشه
      باید مجدد به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید تا وضعیت کنونی شما بررسی شه و اگر نیاز به پیوند باشه نامه برای مرکز پیوند بدن بهتون

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر . آقاهستم 36 ساله . موقوع بیرون روی مدفوع ام بشدت بوی بد میدهد ،رنگ ادرار تیره شده و زیر بغلم چه در تابستان و چه در فصول فصل سرد سال عرق بد زرد رنگ بد بو(بسیا ربدبو طوری که وقت خارج شدن از سرویس بدنم هنوز بو میده ) و روی پوستم بدنم رنگ دانه های قرمز خونی هستش . الکل و سیگار مصرف نمیکنم اما فرد بشدت استرسی هستم میشه راهنمایی کنید تشخیصتون چیه . ممنون

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش مدفوع و کست مدفوع
      و ازمایش ast, alt,alkp,billt, billd و…لارمه انجام شه
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • با سلام و عرض خسته نباشید.
    یک سوال داشتم. آیا علایمی چون کم اشتهایی. لکه های پوستی و رفلاکس و سردرد میتوانند خطرناک باشند ؟
    و احتمال مشکل در کبد وجود دارد ؟

    پاسخ
    • سلام
      بی اشتهایی حتما نیاز به بررسی داره
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام مادرم پاش خون لخته زدبعددوماه لخته ازبین رفته ولی ورم شدیدپاهنوزخوب نشده کم خونی شدیدی داره

    پاسخ
    • سلام بايد معاينه شوند
      لطفا به فوق تخصص عروق مراجعه كنند

      پاسخ
  • سلام من ۲۲ سالمه
    و خیلی وقته قرص پروپرانولول و ریزاتریپیتان مصرف میکنم چند وقته که تا کپسول مولتی ویتامین قطع میکنم دوباره ۱ورتم جوش میزنه و سمت چپ سینم گاهی درد میگیره تیر میکشه بعضی مواقع حالت تهوع کمی دارم ولی بی حالی و زردی چهره خیلی زیاده مشکل چیه

    پاسخ
    • سلام لطفا اين آزمايشات را بديد: cbc.diff esr crp ast alt alk.p و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من ۲۲ سالمه یه سوال داشتم … پوست صورتم خیلی کدر شده وروز به روز تیره تر میشه واحساس میکنم خشن شده وزیاد جوش میزنه میخواستم ببینم آیا به کبد مربوط میشه یا نه

    پاسخ
    • سلام بله ميتونه ربط به كبدتون داشته باشه
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من ۱۸ سالمه چنو ماه پیش یه ویروس وارد بدنم شد و انزیم های من به ۳۶۵ رسید ولی بعد از خوردن دارو نرمال صد ولی الان خارش شدید کمر درد کبد و بی حالی و رنگ ادرارمم تیره هستش به نظرتون ممکه ویروس وازد بدنم شدع؟

    پاسخ
    • سلام خسته نباشید ۲۲ سالمه تشخیص دادن کلیم پروتین دفع میکنه ۴۵۵ بود در ازمایش ۲۴ ساعته و دو سالی هست که خیلی بی حال هستم و وزنم کاهش پیدا کرده پوستمم زرد و تیره شده اما رنگ چشم ها طبیعیه و جوش های غیر طبیعی میزنم ینی مثلا اطراف ناف یا کنار زانو ها و کمر و کتفم جوش میزنه میخواستم بدونم ممکنه کردم هم مشکل پیدا کرده باشه ممنون میشم پاسخ بدین

      پاسخ
    • سلام
      چه ویروسی وارد شده ؟ و چه داروهایی خوردین؟
      با توجه به شرح حالتون همچنان التهاب کبد مطرحه و باید حتما پیگیری بشین و ازمایش و فیبرو اسکن و…انجام بشه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      اگه تهران هستین به دکتر سید موید علویان مراجعه کنید

      پاسخ
  • زهرا قربانی هستم من چند ساله ب کبد چرب هستم چند وقت دارم دارو مصرف می کنم اما دکتر بم گفته که خون ب کبد نمی رسد

    پاسخ
    • سلام
      منظورتون دقیق مشخص نیست،خون به کبد نمیرسد آیا منظور نارسایی و تنبلی کبد یا همون سیروز کبدی هست؟

      پاسخ
  • آيا درد شكم در ناحيه بالا ي شكم همراه با اورق زدن مربوط به كبد مي باشد.يا معده

    پاسخ
    • سلام بيشتر مربوط به التهاب معده هست
      ممكنه سوءهاضمه باشه

      پاسخ
  • سلام من آزمایش دادم ALT خونم ۵۲ بود یعنی یخورده بالا هستش اما AST خوب بود مشکل نداشت. ناگفته نماند من چندساله متادون مصرف میکنم. چندبارم سعی کردم اما نمیتونم ترکش کنم میخواستم بدونم راه حل درمانش چیه؟ چطوری میشه ALT بیارم پایین؟

    پاسخ
    • سلام الكل هم مصرف ميكنيد؟ بايد سونوگرافي كبد از نظر كبد چرب بديد و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
      • خیر الکل مصرف نمیکنم. برای کبد چرب چی خوبه؟
        ممنون که جواب دادید.

      • سلام ميوه زياد نخوريد
        گوشت سفيد مصرف كنيد
        گوشت قرمز نخوريد
        نان و برنج نخوريد، نان سبوس دار مصرف كنيد
        وردش منظم هوازي داشته باشيد

  • سلام وقت بخیر من آزمایش خون انجام دادم میزان R.D.Wخونم از حد نرمال بالاتر بود میخواستم بدونم دلیلش چی میتونه باشه در ضمن کم خونی هم دارم

    پاسخ
    • سلام بدليل كم خوني فقر آهن هست

      پاسخ
  • سلام ،جوان سی وسه ساله هستم، مدت ده روزه که ،مشکل خارش بدن دارم وروی دستمام وبدنم ،لکه های قرمز ومتورم دارم که از جایی بدنم ازبین میرود وجایی دیگر بدن ظاهر میشه ، وادارام تیره است ایا میخواستم بدونم مشکل از چی میتونه باشه؟

    پاسخ
    • سلام بايد از نظر كبدي بررسي شويد
      اين آزمايشات را بدهيد:
      Cbc.diff esr crp ldh
      Bill total and direct
      U/A
      Haptoglubin
      سونوگرافي كبد و كيسه صفرا و مجاري صفراوي هم بديد

      پاسخ
  • سلام من پوست بدنم مدام میخاره …و شکمم بد کار میکنه مدام یبوست دارم …و نفخ شکم زیاد دارم اگه شکمم کار نکنه درد شکم دارم …علت میشه کبد باش ؟

    پاسخ
    • سلام بايد يسري آزمايشات كلي بديد
      از نظر كم كاري تيروييد كم خوني و عملكرد كبد و كليه بررسي شويد

      پاسخ