اگر فشار خون زیر ۹۰/۶۰ میلیمتر جیوه باشد، یعنی فشار خون پایین است. موارد زیادی هستند که باعث کاهش فشار خون یا هایپوتنشن (hypotension) میشوند. بنا به علت فشار خون پایین، پزشکان از روشهای درمانی مختلفی استفاده میکنند. سرگیجه، خستگی و غش، علائم فشار خون پایین هستند اما بسیاری از افراد، نشانه خاصی ندارند. گاهیاوقات با رفع عوامل سادهای مانند کمآبی بدن، گاهی هم با درمان بیماریهای زمینهای و تغییر داروها، سطح فشار خون تغییر میکند.
در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، از انواع فشار خون پایین و علل آن برایتان خواهیم گفت. مطالعه این مطلب، به 5 دقیقه زمان نیاز دارد.
در پایان، اگر پرسشی دارید در قسمت نظرات بنویسید تا کارشناس سلامت و پزشکی دکتردکتر، پاسخ دهد.
فشار خون پایین چیست؟
فشار خون پایین، به میزان زیر 90/60 میلیمتر جیوه گفته میشود. این وضعیت معمولاً خطرناک نیست، مگراینکه علائم دیگری وجود داشته باشد که خبر از وضعیتی خطرناک یا مهم در بدن بدهند. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، فشار خون پایین وضعیتی است که در آن نیروی فشار خون به دیواره شریان بسیار کم است. به این حالت، افت فشار خون هم میگویند. فشار خون بر حسب میلیمتر جیوه اندازهگیری میشود. بهطور کلی، فشار خون پایین، میزان پایینتر از 90/60 میلیمتر جیوه است.
پایگاه انجمن قلب آمریکا دراینباره میگوید:
معمولاً فشار خون پایین مشکل جدی ایجاد نمیکند، اما اگر نشانههای دیگری هم با آن رخ بدهد، نیاز به پیگیری جدی وجود دارد. اگر سرگیجه، حالت تهوع یا علائم دیگر دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. علائم خود و زمان وقوع آنها را یادداشت کنیدِ تا دلیل اصلی موضوع مشخص شود.
گاهیاوقات، پایینآمدن فشار خون با نشانههایی مانند سرگیجه همراه است و گاهی هم هیچ علامت خاصی برای آن وجود ندارد. دلایلی مانند کمآبی بدن، میتوانند موجب کاهش فشار خون شوند. درمان فشار خون پایین جبران مایعات را رقم میزند و مشکل را رفع میکند.
تفاوت فشار خون پایین و افت فشار خون
فشار خون پایین (هیپوتانسیون) و افت فشار خون، دو مفهومی هستند که به کاهش فشار خون اشاره دارند، اما از نظر ماهیت متفاوتاند. فشار خون پایین به معنای داشتن فشار خون سیستولیک کمتر از 90 میلیمتر جیوه یا فشار خون دیاستولیک کمتر از 60 میلیمتر جیوه است. افت فشار خون، به کاهش ناگهانی و سریع فشار خون اشاره دارد که معمولاً هنگام تغییر وضعیت بدن (مانند ایستادن ناگهانی از حالت نشسته یا خوابیده) رخ میدهد. این نوع افت فشار خون، میتواند باعث سرگیجه، غش یا تاری دید شود.
انواع فشار خون پایین
برای سنجش و اندازهگیری فشار خون، از دو عدد بهعنوان مرجع استفاده میشود:
- سیستولیک (شماره بالا)؛ این فشاری است که در هربار ضربان قلب، به شریانهای شما وارد میشود.
- دیاستولیک (عدد پایین)؛ این میزان فشاری است که به شریانهای شما در بین ضربانهای قلب وارد میشود.
به نظر میرسد که افت فشار خون با افزایش سن بیشتر میشود. تخمینها نشان میدهند که ۵درصد از افراد در سن ۵۰سالگی، درگیر این مشکل میشوند. این رقم در افراد بالای ۷۰ سال، به بیشتر از ۳۰درصد میرسد. در ادامه، درباره انواع فشار خون پایین برایتان خواهیم گفت.
هیپوتانسیون ارتواستاتیک
هیپوتانسیون ارتواستاتیک (Orthostatic hypotension)، افت فشار خون وضعیتی هم نامیده میشود. این کاهش ناگهانی فشار خون هنگام ایستادن پس از نشستن یا دراز کشیدن رخ میدهد. علل این نوع از فشار خون پایین عبارتند از:
- بارداری
- کمآبی بدن
- استراحت طولانیمدت در بستر
برخی شرایط پزشکی و بیماریها یا مصرف برخی داروها هم باعث پایینآمدن فشار خون اینچنینی میشوند. این مشکل در افراد مسن رایجتر است.
افت فشار خون پس از غذا
این افت فشار خون، ۱ تا ۲ ساعت پس از صرف غذا رخ میدهد. چنین وضعیتی بیشتر در افرادی دیده میشود که کهنسالاند و معمولاً فشار خون بالایی دارند. مبتلایان به پارکیسنون هم بیشتر در معرض ابتلا به این وضعیت هستند. کسانی که به بیماریهای سیستم عصبی دچارند، بیشتر این وضعیت را تجربه میکنند. عملکردهای بدن آنها مانند تنفس و ضربان قلب، از حالت طبیعی فاصله دارد و بیشتر از سایرین به افت فشار خون پس از غذا دچار میشوند. برخی تغییرات سبک زندگی میتواند به کاهش علائم افت فشار خون پس از غذا کمک کند. برای مثال، مصرف وعدههای غذایی کوچک و با کربوهیدرات کم یا نوشیدن آب بیشتر و پرهیز از مصرف الکل در این زمینه نقش دارند.
انواع دیگر فشار خون پایین شامل چه مواردی میشود؟
دو نوع دیگر از فشار خون پایین هم وجود دارد، که شامل این موارد میشوند:
- افت فشار خون با واسطه عصبی؛ افت فشار خون پس از ایستادن طولانیمدت اتفاق میافتد. این نوع فشار خون پایین بیشتر جوانان و کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد و ممکن است ناشی از مشکلات ارتباطی بین قلب و مغز باشد.
- آتروفی سیستم چندگانه با افت فشار خون ارتواستاتیک؛ این وضعیت (orthostatic) نادر بر سیستم عصبی خودمختار تأثیر میگذارد. آتروفی سیستم چندگانه همراه با افت فشار خون ارتواستاتیک با فشار خون بسیار بالا در هنگام دراز کشیدن مرتبط است.
قبلاً به آتروفی سیستم چندگانه با افت فشار خون ارتواستاتیک، سندرم شای دراگر (Shy-Drager syndrome) هم میگفتند.
آیا بین سن و فشار خون پایین ارتباطی وجود دارد؟
فشار خون طبیعی، تا حدی تابعی از سن است. بازههایی برای فشار خون ایدهآل بر اساس سن اعلام شده است. به طیف طبیعی فشار خون، براساس سن دقت کنید:
سن | سیستولیک | دیالوستیک |
نوزادان تا یک ماهگی | 60-90 میلیمتر جیوه | 20-60 میلیمتر جیوه |
نوزادان | 87-105 میلیمتر جیوه | 53-66 میلیمتر جیوه |
کودکان نوپا | 95-105 میلیمتر جیوه | 53-66 میلیمتر جیوه |
کودکان پیش دبستانی | 95-110 میلیمتر جیوه | 56-70 میلیمتر جیوه |
کودکان در سن مدرسه | 97-112 میلیمتر جیوه | 57-71 میلیمتر جیوه |
نوجوانان | 112-128 میلیمتر جیوه | 66-80 میلیمتر جیوه |
در بزرگسالی، میانگین فشار خون بر اساس سن و جنسیت عبارتند از:
- ۱۸ تا ۳۹ سال؛ برای زنان 110/68 میلیمتر جیوه – برای مردان 119/70 میلیمتر جیوه
- ۴۰ تا ۵۹ سال؛ برای زنان 122/74 میلیمتر جیوه- برای مردان 124/77 میلیمتر جیوه
- افراد بالای ۶۰ سال؛ برای زنان 139/68 میلیمتر جیوه- برای مردان 133/69 میلیمتر جیوه
با در نظرگرفتن طیف طبیعی و سلامت فشار خون در سنین و جنسیتهای مختلف، امکان تشخیص افت فشار خون برای هر گروه وجود دارد.
فشار خون پایین در سالمندان
افراد مسن، بیشتر در معرض کاهش فشار خون هستند. آنها بیشتر از سایر گروههای سنی تحت خطر عوارض افت فشار خون مانند افتادن، غشکردن، یا سرگیجه هنگام ایستادن یا بعد از غذا هستند. این مشکل در افراد مسن بیشتر بهواسطه مصرف برخی داروها (از جمله داروهای کنترل فشار) پیش میآید. با آگاهی از اینکه تخصص قلب و عروق چیست، میتوانید از حوزه وظایف پزشکان این حوزه، میتوانید انتظارات خود را در زمینه کنترل وضعیت فشار خون سالمندان، به درستی شکل دهید.
فشار خون پایین در کودکان و نوجوانان
امکان بروز افت فشار در کودکان و نوجوانان هم وجود دارد. فعالیت بدنی زیاد یا بیماریهای همراه با تب و اسهال میتوانند منجر به کمآبی و افت فشار خون کودکان و نوجوانان شوند. برخی مشکلات قلبی مادرزادی هم باعث وقوع چنین مشکلی هستند. کمبود آهن، ویتامین B12 یا فولیک اسید هم در افت فشار خون کودکان و نوجوانان نقش دارند.
فشار خون پایین چه علائمی دارد؟
علائم فشار خون پایین، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- فشار پایین و سرگیجه
- فشار پایین و سردرد
- احساس سرگیجه
- مشکل در تمرکز
- ناراحتی معده
- غشکردن
- تاری دید
- خستگی
برای برخی افراد، فشار خون پایین نشانهای از ابتلا به یک بیماری زمینهای است. زمانی که فشار خون به طور ناگهانی کاهش پیدا میکند، یا زمانی که فشار خون پایین همراه با علائمی دیگر است، امکان وجود بیماری زمینهای بیشتر میشود. کاهش ناگهانی فشار خون میتواند خطرناک باشد. تغییر تنها ۲۰ میلیمتر جیوه باعث سرگیجه یا ضعف میشود. به عنوان مثال، این علائم ممکن است پس از کاهش فشار سیستولیک از ۱۱۰ میلیمتر جیوه به ۹۰ میلیمتر جیوه رخ دهند.
فشار خون بسیار پایین، میتواند منجر به وضعیتی به نام شوک هم شود. علائم شوک عبارتند از:
- سردرگمی، به ویژه در افراد مسن
- سردی پوست و رنگپریدگی پوست
- تنفس سریع و کمعمق
- نبض ضعیف و تند
بروز فشار خون پایین، در برخی موارد خطرناک است. در صورت دیدن هر کدام از این علائم، هر چه زودتر به دکتر قلب مراجعه کنید.
علت فشار خون پایین چیست؟
علت پایینبودن فشار خون، ریشه در مشکلات و اوضاع متنوعی دارد. برای مثال، افت فشار خون ارتواستاتیک زمانی اتفاق میافتد که شما خیلی سریع از جای خود بلند میشوید و بدن نمیتواند جریان خون بیشتری را به مغزتان برساند. بیماریهای سیستم عصبی مرکزی مانند بیماری پارکینسون هم میتوانند بر نحوه کنترل فشار خون توسط سیستم عصبی شما تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به این بیماریها بعد از خوردن غذا، اثرات فشار خون پایین را احساس میکنند. علت این است که سیستم گوارشی آنها هنگام هضم غذا از خون بیشتری استفاده میکند.
پای دلایل دیگری هم بهمیان است که در ادامه، به آنها میپردازیم:
حجم کم خون و مشکلات قلبی
از دستدادن خون در اثر صدمات شدید و کمخونی هم میتواند باعث کاهش فشار خون شود. کمآبی هم عاملی برای کاهش حجم خون است. از جمله مشکلات قلبی که باعث پایینآمدن فشار خون میشوند، باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- واکنشهای آلرژیک تهدیدکننده زندگی (آنافیلاکسی)
- واکنشهای ایمنی به عفونتهای شدید (سپسیس)
- ریتم نامنظم قلب (آریتمی)
- آمبولی ریوی (PE)
- فروپاشی ریه
زمانی که قلب خیلی سریع یا خیلی آهسته میزند، افت فشار خون بعید نخواهد بود. اگر ریهها هم بهطور طبیعی عمل نکنند، فشار خون پایین میآید. نارسایی قلبی پیشرفته (ضعف عضله قلب) هم یکی دیگر از دلایل است. همیچنی از دیگر دلایل فشار خون پایین، میتوان به خطر وقوع حمله قلبی نیز اشاره کرد.
مصرف برخی مواد و داروهای تجویزی
افت فشار خون در برخی از موارد، ریشه در مصرف داروهایی دارد که برای مشکلات زیر مصرف میشوند:
- مشکلات عصبی
- نارسایی قلبی
- اختلال نعوظ
- افسردگی
الکل یا مواد مخدر تفریحی هم روی تغییرات فشار خون اثرگذارند. این مواد میتوانند فشار خون را کاهش دهند. برخی مکملهای گیاهی، ویتامینها یا داروهای خانگی هم فشار خون را کاهش میدهند. دقت کنید که هوای خیلی گرم یا خیلی سرد هم میتواند بر افت فشار خون تأثیر بگذارد و اثرات آن را وخیمتر کند.
فشار خون پایین در خانمها چه دلایلی دارد؟
علت فشار خون پایین در زنان، متنوع است. برای مثال، افت فشار خون ارتواستاتیک در سهماهه اول و دوم بارداری امکانپذیر است. خونریزی یا سایر عوارض بارداری هم میتوانند باعث کاهش فشار خون شوند. اختلالات غدد درونریز مانند کمکاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم)، نارسایی غده فوق کلیوی (آدرنال)، و قند خون پایین (هیپوگلیسمی) هم باعث افت فشار خون در زنان میشوند.
فشار خون پایین در آقایان چه دلایلی دارد؟
علت فشار خون پایین در مردان هم گوناگون است. استرس عاطفی، ترس، ناامنی یا درد (شایعترین علل غش) و کمآبی باعث کاهش حجم خون میشوند. برخی از اختلالات عصبی هم اختلال در عملکرد سیستم عصبی خودمختار در مردان و البته زنان را بههمراه دارند. چنین روندی هم با افت فشار خون همراه است. مصرف الکل و مواد مخدر هم تغییراتی در فشار خون ایجاد میکنند. مردان بیشتر از زنان، تحت تأثیر این عامل، دچار افت و پایینآمدن فشار خون میشوند.
فشار خون پایین چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص فشار خون آسان است و با اندازهگیری آن ممکن میشود. بااینحال، آگاهی از علت آن، کار سادهای نیست. روشهای مختلفی برای تشخیص این مشکل وجود دارند. از روشهای زیر برای بررسی علت و تشخیص افت فشار خون استفاده میشود.
- تست آزمایشگاهی؛ آزمایشهای خون و ادرار میتوانند مشکلات احتمالی مانند دیابت، کمبود ویتامین، مشکلات تیروئید و… را شناسایی کنند.
- تصویربرداری؛ اگر پزشکان نسبت به وجود یک مشکل قلبی یا ریوی مشکوک باشد، از آزمایشهای تصویربرداری برای بررسی وضعیت استفاده میکنند. تصویربرداری شامل روشهایی مانند اشعه ایکس، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، اکوکاردیوگرام یا آزمایشهای مشابه مبتنی بر سونوگرافی میشود.
- تست تشخیصی؛ این آزمایشها بهدنبال مشکلات خاصی در قلب یا سایر سیستمهای بدن انجام میشوند. از جمله این تستها باید به الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG)، تست استرس اشاره کنیم.
این موارد میتوانند در مسیر کشف علت پایینآمدن فشار خون نقش داشته باشند.
فشار خون پایین چگونه درمان میشود؟
درمان فشار خون پایین، معمولاً با یافتن علت وقوع آن شروع میشود. اگر پزشک بتواند مستقیماً آن علت را درمان کند، افت فشار خون بهطور خودکار بهبود مییابد. به عنوان مثال، امکان دارد که افت فشار خون به دلیل آسیب و از دستدادن خون اتفاق بیافتد. ترمیم و آسیب و جایگزینی خون از دسترفته با تزریق خون، افت فشار خون را متوقف میکند. اگر داروهایی مصرف میکنید که بر فشار خون شما تأثیر میگذارند، ممکن است که پزشک دوز مصرفی شما را تغییر دهد یا از شما بخواهد که مصرف آن دارو را بهطور کامل متوقف کنید.
در ادامه، راههای درمان فشار خون پایین را بررسی خواهیم کرد:
درمان فشار خون با دارو درمانی
مهمترین گام در درمان فشار خون پایین، کشف علت و دلیل است. درمانها میتوانند شامل مصرف برخی قرصها و داروها تا عملهای جراحی شوند. درمان مستقیم افت فشار خون معمولاً به یکی از ۳ روش زیر انجام میشود:
- افزایش حجم خون؛ این روش که به عنوان احیای مایع نیز شناخته میشود، شامل تزریق مایعات به خون است. به عنوان مثال میتوان به مایعات داخل وریدی (IV) یا پلاسما یا تزریق خون اشاره کرد.
- ایجاد انقباض رگهای خونی؛ داروهایی وجود دارند که فشار خون را با شلکردن رگهای خونی در بدن کاهش میدهند. داروهایی هم هستند که اثر معکوس دارند.
- تغییر نحوه برخورد بدن با مایعات؛ کلیهها مسئول حفظ تعادل مایعات در بدن هستند. برخی از داروها باعث حبس مایع و نمک از سوی کلیههای میشوند. در این صورت، فشار خون پایین میآید.
برخی از افراد مبتلا به فشار خون پایین، نیازی به بستری در بیمارستان دارند.
درمان فشار خون پایین در منزل
اگر افت فشار خون همراه با علائمی دارید، باید حواستان به رعایت نکات زیر در منزل باشد:
- مصرف دارو؛ اینها میتوانند به شما در جلوگیری از علائم مخرب و اثرات فشار خون پایین کمک کنند.
- لباس پوشیدن؛ جورابهای فشاری که فشار کمی روی پاها وارد میکنند، خون را به سمت بالا فشار و فشار خون را افزایش میدهند.
- مدیریت رژیم غذایی؛ پیروی از توصیههای رژیم غذایی، بهخصوص میزان نمک مصرفی میتواند به پیشگیری از علائم افت فشار خون کمک کند.
- حرکات متعادل و آرام؛ از ایستادن خیلی سریع بهخصوص با افت فشار خون ارتواستاتیک خودداری کنید. این اقدام میتواند به شما کمک کند که از سرگیجه و اثرات غشکردن افت فشار خون جلوگیری کنید.
اگر متوجه شدید که احساس سرگیجه دارید، حتماً بنشینید. افتادن از ارتفاع میتواند شما را در معرض آسیبهای شدید یا حتی فاجعهبار مانند شکستگی لگن، ضربه مغزی، شکستگی جمجمه یا شکستگی دندهها قرار دهد.
برای کنترل فشار خون پایین چی بخوریم؟
نوشیدن آب زیاد، از جمله اقدامات مهمی است که میتواند باعث ایجاد تعادل در فشار خون بدن شود. از موادی که باید برای کنترل فشار خون و جبران فشار پایین مصرف شوند، به موارد زیر دقت کنید:
- غلات صبحانه غنیشده
- محصولات مخمری مغذی
- میوهها و سبزیجات سبزبرگ
- غذاهای سرشار از ویتامین B12
تخممرغ، گوشت، محصولات لبنی
غذاهای سرشار از فولات مانند انواع آجیل، لوبیا و غذاهای دریایی هم برای کنترل فشار خون پایین مؤثرند.
چگونه میتوان از فشار خون پایین پیشگیری کرد؟
معمولاً کاهش خطر یا پیشگیری از افت فشار خون، ممکن نیست. تنها راهکار، اجتناب از شرایط یا اقداماتی است که میتواند منجر به آن شود. برای مثال، مصرف دارو و مکملها یا برخی از داروهای گیاهی فشار خون را پایین میآورند. دقت کنید، این ایده که دمنوشها و داروهای گیاهی فاقد عوارض خطرناکاند، اصلاً درست نیست. بسیاری از مواقع، مصرف چنین موادی میتواند همراه با افت فشار خون یا بروز عوارض دیگر باشد. مصرف وعدههای غذایی کوچکتر با کربوهیدرات کمتر هم میتواند از پایینآمدن فشار خون پس از غذاخوردن جلوگیری کند.
فشار خون پایین چه عوارضی دارد؟
عوارضی که ممکن است بهدلیل افت فشار خون رخ دهند، عبارتند از:
سقوط و آسیبهای ناشی از افتادن | این موارد بزرگترین خطرات افت فشار خون هستند. زمینخوردن میتواند منجر به شکستگی استخوان، ضربه مغزی و سایر آسیبهای جدی یا حتی تهدیدکننده زندگی شود. |
مشکلات قلبی یا سکته | در زمان پایینآمدن فشار خون، قلب سعی می کند با پمپاژ سریعتر یا شدیدتر، بدن را به حالت طبیعی بازگرداند. چنین چیزی باعث آسیب دائمی قلب و حتی نارسایی قلبی میشود. ضمناً میتواند مشکلاتی مانند ترومبوز ورید عمقی (DVT) و سکته مغزی ایجاد کند. |
شوک هم از عوارض فشار خون پایین است. هنگامی که فشار خون شما پایین میآید، با کاهش مقدار خونی که دریافت میکنید، اندامهایتان تحت تاثیر قرار میگیرند. این موضوع میتواند باعث آسیب اندام یا حتی شوک شود. منظور حالتی است که بدن بهدلیل محدودیت جریان خون و اکسیژن شروع به خاموششدن میکند.
با ابتلا به چه بیماریهایی فشار خون پایین میآید؟
فشار خون پایین تحت تأثیر بیماریها و وضعیتهای پزشکی مختلفی ایجاد میشود. از جمله مشکلاتی که باعث افت فشار خون میشوند، شامل موارد قلبی زیر هستند:
- حمله قلبی
- نارسایی قلبی
- بیماری دریچه قلب
- ضربان قلب آهسته به نام برادیکاردی (bradycardia)
بیماریهای مرتبط با هورمون و مشکلات ناشی از غدد درونریز هم باعث بروز افت فشار خون میشوند. شرایطی مانند بیماری آدیسون از جمله این موارد است. چنین وضعیتی بر غدد خاصی اثر میگذارند که هورمونهای کلیدی و مهم بدن را میسازند. امکان بروز فشار خون پایین در بارداری هم وجود دارد.
برای درمان فشار خون به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
متخصص قلب پزشکی است که میتواند درد قفسه سینه، فشار خون پایین و بالا و نارسایی قلبی را درمان کند. این متخصص به درمان مشکلات دریچههای قلب، عروق خونی و سایر مشکلات هم میپردازد. اگر علائم افت فشار را تجربه کردهاید، بهتر است که این وضعیت را پیگیری کنید. نوبت دکتر قلب بگیرید و توسط یک متخصص، معاینه شوید.
خوشبختانه، در هر شهر از ایران که باشید، میتوانید به تعداد زیادی از متخصصان این حوزه، دسترسی پیدا کنید. مثلاً اگر ساکن تهران هستید، از میان بیش از 267 پزشک متخصص، انتخاب و نوبت دکتر قلب تهران را ثبت کنید.
برای آگاهی از دلیل هایپوتنشن یا علت فشار خون پایین به پزشک مراجعه کنید. در سامانه دکتردکتر، بهترین متخصصان را پیدا کنید و از آنها، بهطور آنلاین نوبت بگیرید.
منابع:
my.clevelandclinic.org
baptisthealth.com
mayoclinic.org
heart.org
nhs.uk
سلام من ۲۰سالمه همیشه سرم گنس است خیلی خسته هم استم چشم هام هم بعضی اوقات سیاهی میکنه احساس میکنم قلبم تند تند میزنه فشارم پاین و سردرد دارم نزد دکتور های زیادی رفتم هیچ تعیر نکردم نمی دانم چیکار کنم ممنون میشم جواب بدین
سلام عزیزم
چه ازمایشاتی انجام دادین؟ چه درمان هایی صورت گرفته؟
سلام خسته نباشید امروز مادرم سوزش ادرار شدید دلپیچه حالت تهوع وسردردی که از خیلی وقته براش هست امروز شدید تر شد براش پیش آمد خیلی نگرانم تومور نباشه خدایی نکرده نمیدونم چیکار کنم
سلام من ۱۷ سالمه همیشه فشارم خیلی پایینه یه وقتایی ۱۰ بر روی ۵ یا ۹ بر روی ۴ هست سرگیجه و تاری دید دارم ازمایش هم دادم کمخونی نداشتم و همه چی نرمال بود.استرس و تپش قلب دارم هم بعضی وقتا یهو شدید میزنه تو خواب یا بیداری
میشه لطفا راهنمایی کنید ایا لازمه نوار قلب بگیرم؟
سلام وقت بخیر.فشار خونم همیشه ۹روی ۷ هست و مشکلی نداشتم. چند شب پیش فشارم افتاد و اول عرق گرم بعد عرق سرد کردم سرم سبک شد و احساس کردم از گوشم باد خارج میشه و غش کردم به قدری فشارم پایین بود که دستگاه فشار سنج دیجیتال فشار خونم رو نشون نمیداد بعد از یکی دو ساعت که حالم جا اومد فشار ۷روی ۵ رو نشون داد
لازم هست پیگیری کنم یا اتفاقی بوده ممنون
سلام عزیزم
بله یکچکاپ و بررسی کم خونی و تیرویید و…بدهید
جهت پیگیری به متخصص قلب مراجعه کنید
با عرض سلام و احترام،
من آقا ۲۹ سالمه، سال۹۵ وزنم ۶۲ بوده الان ۵۳ شده.یک سال پیش چکاپ،کم کاری تیروئد،مشکوک به کبد چرب بود.قرص امپرازول میخورم سوزش و حالت تهوع همیشه و بخصوص صبح دارم.
فشارم بیشتر مواقع ۱۰ یا ۱۱ رو ۶ و۵هست و همیشه خسته،گیج خواب،بی حال و سردرد دارم.خواب رفتن و گرفتگی عضلات وکنارشکم حتی یک دقیقه دستم رو بالا بگیرم گز گز میکنه،انگشت پاهام میگیره.از سرکار میام کف یا رگ پاهام قل قل میکنه،موقع کار سوزش بسیار شدید کتف از شانه سمت چپ که دست چپ هم بی حس میشه و دیسک کمر و… ممنون میشم اگر پیشنهادی دارید برای رفع این مشکلات🙏
محیط کار هم گرمای شدید با حقوق کم و متاهل و یک بچه دارم و از لحاظ کاری و موقعیت مالی استرس و ناراحتی هر روزه هم هست.
سلام دوست عزیز
فرمودین ازمایش تیرویید کم کاری داشته.باید مجدد عدد tsh
آنزیم کبدی شامل ast, alt چک شود
چون تنظیم نبودن این ها از شایع ترین علل علایم شماست
سلام و عرض ادب
همسر من(خانم) دایما فشارش پایین است تقریبا ۹ روی ۷ و سر درد اذیتش میکنه و دکتر هم آزمایشات کامل نوشته و موقعی که حالش بد بود انجام داد ولی همه چیز نرمال بود یه مقدار خیلی کم، کم خونی داره و با نمک خوردن فشارش بالاتر میاد و سردرد هم کم یا تمام میشه.
چیکار کنیم؟
سلام
اگر از ۹ کمتر نمیشه نگران نباشن اما جهت بررسی به متخصص قلب مراجعه کنید
سلام وقتتون بخیر.
راستش پدر من 50 سالش هست. متاسفانه بهمن ماه ایشون آنژیو شدن و به خاطر کلسیومی بودن یکی از رگ ها اون یک رگ آنژیو نشد چون گفتن خطرناک هست و همینجوری رها بشن بهتره. عمل جراحی قلب باز هم انجام نشد چون گفتن خطرناک هستش برای ایشون. با اینکه چندین ماه میگذره و مدام دارو مصرف میکنن و پیش دکترهای بسیارخوب قلب هم میرن اما یک ماهی میشه که افت فشار خون دارن. به طوری فشارشون هشت رو پنج یا نه رو پنج و شش میشه. و سرگیجه حس میکنن به طوری که حتی چشمشون رو میبندن سرشون گیج میره. یکی دوبار هم افتادن زمین ولی از هوش نرفتن. فشارشون به راحتی بالا نمیاد حتی با سرم. پیش چندین و چند پزشک قلب رفتن گفتن از قلب نیست این مشکل. همچنین داروهایی که منجر به کاهش فشار خون میشده رو هم قطع کردن و داروهای دیگری بهشون دادن. اما باز هم فشارشون میوفته بیشتر شب ها حالشون بد میشه. ازمایششون هم مشکلی نداشته و کم خونی نداشتن اما دکتر بهشون گفته که یک مقدار خیلی کم داره دچار کبد چرب میشه
خواستم بدونم از نظر شما چه علت های دیگری میتونه داشته باشه. ما پیش پزشک های مختلفی ایشون رو بردیم و واقعا از وضعیت ایشون نگران و خسته هستیم. اگر میشه لطفا ما رو راهنمایی کنید خیلی ممنون میشم.
سلام وقت تون بخیر
اکثرا یکی از علائم افت فشار رو رنگ پریدگی صورت میدونن ولی من وقتی فشارم میاد پایین رنگ پوستم تیره میشه و واسه همون کسی متوجه نمیشه که فشارم پایینه تا خودم بگم که علائم افت فشار رو دارم و حس میکنم فشارم افتاده، اینکه رنگ پوستم تیره میشه دلیل خاصی داره؟
سلام عزیز
ممکنه بخاطر کاهش اکسیژن رسانی باشه
سلام وقت بخیر
من دختر 24 ساله هستم فشارم به شدت سریع میاد پایین، سردرد و سرگیجه میگیرمو تقریبا تو هفته 3،4 بار برام اتفاق میفته، آزمایش خون هم خیلی وقت نیست انجام دادم، همه چی نرماله ولی فشارم مدام میفته
به نظر شما باید چه کاری انجام بدم؟
سلام
عدد فشارخون در حالت عادی و هنگام افت فشار چند میشه؟
سلام من ۳۸ سالمه چند ماه پیش تو خواب احساس کردم از دست چپم بی حس شد تا سرم ک فکر کردم سکته میکنم ام ارای گرفته شد مشکلی نبود فشارمم همیشه ۱۰رو۸هس الان بعد چند ماه دوباره اتفاق افتادالبته اینبار بیدار بودم بعداز بلند شدن سرم گیج شده و ب پشت خوردم زمین یچندقیقه بی حس بودم فقط صدا میشنیدم وتوان بلند شدن یا باز کردنچشم نداشتم رور بعد تمام بدنم کوفته بودو بعد هربار این اتفاق بعدنم مور مور میشه وکرخی داره ثابقه هم افت فشار هم فشار بالا هس توخانواده ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز
بهتره هم چکاپ قلبی بشین و هم نوار مغز انجام شه
سلام
من ۲۵ سالمه ولی همیشه فشارم روی ۷ هست و هیچ وقت اذیت نشدم، اما الان دو هفته است که سرگیجه شدید دارم و حس میکنم سرم سنگین شده از چی میتونه باشه؟
سلام خانم دکتر خسته نباشید!
من یه دختر ده ماه دارم که یک سری در ۷ ماهگی پرتغال خورد از حال رفت
یه سری هم یه هفته پیش دوغ خورد اینجور شد
البته به قصد خوراندن ندادیم توی جمع خورد
گفتن باید دکتر مغزو اعصاب ببرید بردیم ایشون اصلا قبول نداشتن که از خوردنه ول دختر من وقتی اینارو نورد اینجور شد امکان داره از فشارش باشه؟؟؟
سلام عزیز
نمیشه به خوردن نسبت داد عزیزم
باید نوار مغز و mri انجام شود
سلام من شبهادوبارفشارم پایین میاد وچیزی میخورم خوب میشم لطفامراراهنمایی کنید
سلام
افت فشارخون علل زیادی داره عزیز، کم خونی، مشکلات تیروییدی و علل قلبی میتونن علل احتمالی باشن
بهتره جهت بررسی چکاپ بدین و به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام من دقیقا نمیدونم مشکل من فشارخون هست یا چیز دیگه اما چند باروقتی که خواب بودم انگارکل خون بدنم جم میشه توی سرم و میخوام بیهوش بشم و این اتفاق درحین نماز خوندن هم برام اتفاق افتاده یک حسیه که تا حالا تجربه نکرده بودم و من دارو هم مصرف میکردم اما الان استفاده کردنشو متوقف کردم این دارو رو هم روانپزشک بهم داده بود و فکر کنم آرامبخش باشه.,
سلام
نام دارو رو ذکر کنید
سنتون ؟ سابقه بیماری ها؟
سلام دو مورد فشار خون پایین بوده که آنها را برای سیتی اسکن فرستادند متاسفانه هر دو فوت کردند در مورد فشار خون پایین چه نیازی به سیتی اسکن است
سلام
احتمالا سی تی آنژیو فرستادن برای بررسی عروق خونی
و انجامش هیچ ربطی به فوت نداره
سلام وقت بخیر من ۳۱ ساله هستم و فشارم همیشه ۱۰ رو ۶ یا ۷ هست ولی چندبار در روز احساس سبکی سر میکنم یا فرق سر و پشت سرم درد میگیره اینجور مواقع فشارمو که میگیرم ۹ روی ۵ هست. در کل همییییشه خوابم میاد و بیحالم و احساس میکنم وزنه سنگین به پاهام آویزونه, تست چکاپ دادم همه چیم اوکی و نرمال بوده ولی این بیحالی و خواب الودگی داره دیوونم میکنه به چه دکتری باید مراجعه کنم? ممکنه بخاطر فشار پایین باشه?
سلام
ازمایش کم خونی و تیرویید بدین و به متخصص” داخلی مراجعه کنید
سلام وقت بخیر من ۲۶ سالمه وقتی مریضی میبینم یا خون میبینم حالم بد میشه سرگیجه میگیرم احساس میکنم فشارم پایینه شیرینی میخورم بهتر میشم ولی تو حالت عادی مشکلی ندارم این بیماری کنترلی داره
سلام
اگر غش نمیکنین کاری لازم نیست
سلام دکتر فشار خون من اکثرا پایین و دست و پام سرده مشکلات تنفسی دارم راهکار چیه
سلام
فشارخونتون به طور نرمال و هنگام افت چند هست؟
بهتره چکاپکامل شامل کم خونی و تیرویید بدین و اگر افت فشارخون واقعی دارین به متخصص” قلب مراجعه کنید
سلام
من همیشه فشار خونم در بالاترین حالت ۱۰ روی ۷ بوده معمولا هم بعد از انجام ورزش یا کاری که انرژی زیاد تری مصرف کنم سرگیجه و تاری دید دارم
الان شک دارم که قلبم مشکل داره یا غدد درون ریز یا اینکه عفونتی دارم
برای شروع چکاب و پیگیری مشکلم چه ازمایشات و چکاب قلبم پیشنهاد میکنید ؟
سلام
ازمایش کم خونی، تیرویید ، کبد، کلیه، چربی و قند ناشتا بدین
در ضمن فشارخون شما برای خانم جوان در رنج نرماله
لطفاً توضیح بدین فشار خونم بالاست روی17 سنم38 آزمایش و سونوگرافی و قلب هم مشکلی ندارن فقط تیرویید قبلاً داشتم جاش عفونت کرده دکتر قرص نداد بعد از یک ماه باز فشار خونم بالاست علتش چیه
سلام
ازمایش تیرویید رو تکرار کنین همچنین ازمایش تری گلیسیرید و کلسترول و قند و کارکرد کبد و کلیه بدین
اگر فشارخون همچنان بالاست درمان دارویی باید شروع شود
سلام دکتر من زمانی که حجامت یاخون میدم یاحتی بعضی مواقع سرم ویا امپول وریدی میزنم فشارم میادپایین راه درمان چی هست متشکرم
سلام
فشارتون چند میشه و درحالت عادی چنده؟
با درود خدمت شما ببخشید دستگاه فشار خون دیجیتال من سیاستولیک روی 104 دیاستولیک روی 74 ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام
در رنج طبیعی هست
سلام وقت بخیر
من خانم۱۸ساله متاهل هستم
الان یک هفته است که سرگیجه شدید و حالت تهوع دارم
چند بار فشارمو گرفتم یا ۶بوده یا ۷
پیش دکتر رفتم گفتن احتمال بارداری هست چون۱۲روز پریودم عقب افتاده بود هنوز جواب آزمایشم رو نگرفتم ولی الان بعد ۱۳روز پریود شدم
هنوزم سرگیجه و حالت تهوع دارم مشکلم چی میتونه باشه؟؟؟
سلام
حتی اگر خونریزی دارین تست بارداری رو بدین و اگر عددش مشکوک بود سونوگرافی جهت رد بارداری بدین
سلام و وقت بخیر
۳۱سالم هست و متاهل
بنده مرتب فشار خونم پایین میوفته
یعنی در هفته دو بار این اتفاق حتما میوفته و دچار سردرد و تاری دید میشم
و آزمایش خون دادم مشکلی نبود و دکتر معمولا سرم و آمپول bکمپلکس میدن
علت چی میتونه باشه
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام
عدد فشارخون به طور طبیعی و هنگام افت فشار چند هست؟
سلام خانم دکتر وقت بخیر مامانم ۴۲ سالشه اصلا بیماری فشارخون نداشته و وقتی فشارش افت میکرد با مواد غذایی زود ب حالت عادی خودش میرسید
اما الان ۳.۴ روزه ک فشار رو ۱۰-۷ هست و سرگبجه و حالت تهوع و رنگ پردیدگی داره
تا حالاهم دارویی برای فشارخون استفاده نکرده
بنظرتون از چی میتونه باشه
سلامعزیز
نیاز به معاینه داره، حتما جهت بررسی به اورژانس بیمارستان یا به متخصص” داخلی مراجعه کنید
سلام دکتر من صبح ها بعضی وقتا سردرد خفیف دارم بعضی وقتا هم چشمم هم درد میکنه سردرد هم بعضی وقتا میبینی یه روز طول میکشه
سلام
شرح حالتون کامل نیست
چند وقته ایجاد شده؟
هرچند وقت یکبار؟ چقدر طول میکشه؟ عوامل تخفیف وتشدید؟
به هر حال با توجه به اینکه سردرد صبحگاهی هست جهت بررسی به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید
به شخصه و با توجه به شغلم مطالعات زیادی در مورد افت فشارخون داشتم اما انصافا کامل ترین، جامع ترین، گسترده ترین و بروزترین مطلبی که مطالعه کردم، همین مقاله بود، به سهم خودم واقعا ممنونم و تشکر میکنم و از صمیم قلبم بهترین ها رو برای شما آرزو میکنم
سلام من ۱۹ سال سن دارم و هر دفعه صبح ها که از خواب بیدار میشم فشارم پایین هست و ۲ دفعه هم از حال رفتم.زمانی که فشارم پایین هست با زدن سرم درست میشم و به همراه افت فشارم حالت تهوع هم دارم.
این هم بگم که من سابقه بیماری صرع داشتم منتهی ۲ ساله که دکترم داروهام رو قطع کرده میخواستم بدونم آیا من مراجعه کنم به پزشک خودم یا اینکه مشکلم از جای دیگه ای هست؟
سلام عزیز
اول به پزشک خودتون مراجعه و چکاپ مجدد بشین
درود بر شما من خانمی 37ساله هستم همیشه فشار خونم روی 10هستش چند ماهی هست ساعت سه شب به بعد کابوس میبینم وقتی بیدار میشم تو قفسه سینم سنگینه و فکر میکنم فشارم خیلی پایینه شبایی که گوشت و کباب استفاده میکنم اینطور نیستم به نظرتون علتش چی میتونه باشه
سپاسگزارم
سلام
از نظر اضطراب و گوارشی باید بررسی شین
بهتره به متخصص” داخلی مراجعه کنید
سلام خانم دکترببخشیدمن یک سال ونیم پیش افت فشار داشتم رو6بودبازدن سرم درست میشم کمی سرگیجه تاری دید کم وقتی بلندشم فقط وقتی فشارم پایین کمی هم حس حالت تهوع
تابهامروزدوباره اینطوری شدم علتش چی میتونه باشه آیا میتونه تیروئیدباشه
سلام
کم و خونی و تیرویید بررسی شه
سلام خانم دکترببخشیدمن یک سال ونیم پیش افت فشار داشتم رو6بودبازدن سرم درست میشم کمی سرگیجه تاری دید کم وقتی بلندشم فقط وقتی فشارم پایین کمی هم حس حالت تهوع
تابهامروزدوباره اینطوری شدم علتش چی میتونه باشه
سلام وقتتون بخیر
من ۲۲ ساله هستم اکثر اوقات دست و پام سرد است. و رنگ ناخن هام حالت کبود دارد اکثر اوقات هم وقتی از حالا نشسته به ایستاده تغییر وضعیت میدهم سرگیجه دارم وو چشام سیاهی میره
چنباری آزمایش دادم کم خونی و تیروئید نداشتم .
سلام
کم و خونی و تیرویید و مشکلات قلبی باید بررسی شه
به متخصص” قلب مراجعه کنید
سلام خانم دکتر. من 20سالم متهل هستم چند روز فشارم میاد باین یه کم حالت تهو سر گیچ دارم
سلام
شرح حالتون کامل نیست
اگر پریودتون عقب افتاده تست بارداری بدین
سلام خانم دکتر من دوماه فشارم پایینه سرم گیج میره. سردرد دارم. سرم تیر میکشه حالت سنگینی داره. استرسم میگیرم. ازمایش خون انجام دادم. مشکل کم خونی نداشتم. نوار قلبم مشکلی نداشت. میشه راهنماییم کنید علت چی میتونه باشه
سلام
به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید
سلام من امروز ظهر مادرم با شدت زیاد افتاد البته ضربه به سرش نخورد چون با دست افتاد بعد اومد همون لحظه بلند شه بعدش خوابید رو زمین و چشماش روبه بالا رفتن و یه صدایی هم ازش میومد بعد چند ثانیه بیدار شد و گذاشتمش تو ماشین بعد اومدیم خونه الآنم فشار خونش پایینه و میگه یکم کوفته ام به نظرتون چیکار کنم واقعا نگرانم
سلام
به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید
سلام.من بیشتر مواقع فشارم پایین هست ولی در بعضی موارد که فشارم به شدت پایین میاد ۷ به ۴ میشه دچار حمله ی میشم که تند تند دندانم بهم میخوره و ضربان قلبم به شدت بالا میره
لازم به ذکرهست که قبلا زیر نظر دکتر قلب بودم و اکو گرفتن که مشخص شد سه دریچه قلبم مادرزادی مشکل داره ولی گفتن که نمیتونه دلیل فشار پایینم باشه و زیرنظر ایشون یکسری داروهای مکمل و ویتامین و پرانول و بتالکو استفاده کردم ولی در این دوسال هیچ پیشرفتی در درمانشون نبوده ممنون میشم که راهنماییم کنید
سلام
بهتره توسط یک پزشک فوق تخصص آریتمی هم معاینه شین
سلام .من بیشتر وقتا اگ صبح بیدارشم جایی برم حالم بد میشه یه دو سه بارم جلو چشام سیاه شده و غش کردم .و بعضی وقتا فشارم یهویی میاد پایین .چن وقت پیش یهو فشارم میاد رو ۹ و قندم رو ۸۵ ممنون میشم راهنمایم کنینن و سنمم ۱۹ هس
سلام
فشار ۹ برای سن شما خوبه و باعث غش کردن نمیشه
قندتون هم خوبه
بهتره ابتدا به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید
سلام وقت بخیر خانمی ۳۵ ساله هستم وقتی مثانه پر میشود دچار افت شدید فشار خون میشم طوری که لباس گرم میپوشم و زیر پتو هنوز هم احساس لرز و سرما دارم آزمایش دادم عفونت ادراری ندارم علتش چیه ؟ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام وقتتون بخیر پدرم ۴۹سالش هست ۱هفتس بیماره و تو این ۱هفته کلا فشارش رو ۶هست و فقطوقتی سرم میزنه فشارش میشه ۱۰و بعد از چندساعت دوباره فشارش میاد پایین..زیاد غذا نمیتونه بخوره و میگه دلم همش داره بهم میخوره و آزمایش داده گفتن کبد چربه..مشکل چی میتونه باشه؟
سلام
باید توسط متخصص” قلب ویزیت شن حتما
درود بر شما. مدتی هست که وقتی از خواب بیدار میشم یا وقتی که نشستم میخوام بلند شوم سرگیج میره و از قاب زانوم به پایین از حرکت میوفته و فشارم اکثرا رو ۹. ۱۰ .۱۱ هست علت چیه سپاس
در ادامه یه حبه قند که میخورم بهتر میشم . قند خونم آزمایش دادم قبل از صبحانه ۱۰۰ و بعد صبحانه ۱۱۵
سلام
بهتره اول از همه یه چکاپ کامل بدین و از نظر قلبی بررسی شین
سلام من چند مدتی هست وقتی غذا میخورم همچین خوابی سراغ من میاد انگار ۳ روز نخوابیدم وقتی میخوابم نیم ساعت بعد از خواب میپرم عرق میکنم احساس خستگی و ضعف میکنم دست و پاها هچ نفس ندارند بعدش هم حالت تهوع و استفراغ میکنم . بیشتر این حالت زمانی اتفاق می افته که غذا میخورم.
بنظرتون مشکل مغز و اعصاب هست
یا مشکل معده و گوارش هست
یا مشکل قلب ؟
اگر میشه راهنمایی کنید
سلام
یه سندروم دامپینگ داریم که همچین علایمی میده اما بیشتر بعد از جراحی های گوارشی بروز میکنه و در افراد عادی و بدون سابقه جراحی به ندرت بروز میکنه
فعلا میتونین موارد زیر رو رعایت کنین و به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید
تغییر در عادات غذایی،وعدههای غذایی کوچک و متعدد در روز (۶ وعده) باشد
کم کربوهیدرات، اجتناب از قندهای ساده، همراه با چربی و پروتئین بالا
باشد
به هنگام صرف غذا آب ننوشید
خانم.دکتر.هرزگاهی.باافت.فشارمواجه.میشوم.بهمراه.سردرد.نسبتاشریدبرای.کنترلاولیهازنمک.استفاده.میکنمایاعوارض.ندازر
سلام
سردردتون حالت میگرن داره؟ یعنی دوره ای همراه با تهوع هست و حساسیت به نور و سر و صدا؟
سلام من۶۳ ساله هستم و قرص فشار خون والزو میکس۵/۸۰(والسارتان۸۰) استفاده می کنم چند روزی است دچار سر گیجه و سیاهی رفتن چشم می شوم و افت فشار شدید دارم آیا باید قرص رامصرف نکنم ممنون
سلام
باید مجدد فشارخونتون چک شه و نوارقلب و اکو بدین
به پزشکتون مراجعه کنید اگر امکانش رو ندارین به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید