آشنایی با بیماری های دستگاه تناسلی زنان

آشنایی با بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

متأسفانه در دهه‌های گذشته به دلیل موارد مختلفی از جمله تابوهای سنتی و مذهبی کمتر درباره سلامت روابط جنسی، بیماری‌های دستگاه تناسلی و مواردی از این قبیل صحبت می‌شد که البته حالا خوشبختانه این روند رو به تغییر است. حالا تعداد افرادی که می‌خواهند آشنایی کاملی با بدنشان داشته، روابط جنسی سالمی را تجربه کرده و در سلامت کامل جنسی باشند، بیشتر شده و به‌همین خاطر بیشتر درباره بیماری‌های مقاربتی و دستگاه تناسلی صحبت می‌شود.

در راستای همین آگاهی‌سازی قرار است در ادامه این مقاله از مجله دکتردکتر به‌صورت مفصل و البته بر اساس آخرین یافته‌های عملی و پزشکی درباره بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان صحبت کرده و اطلاعات کاملی را به شما بدهیم؛ با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

بیماری‌های مقاربتی زنان

در قدم اول برای آشنایی با بیماری‌ های شایع زنان در ناحیه تناسلی بیایید با بیماری‌های مقاربتی زنان آشنا شویم که از طریق رابطه جنسی منقل شده و اصطلاحاً به آن STD می‌گویند. این دسته از بیماری‌ها با رابطه جنسی واژینال و مقعدی غیرمحافظت شده (بدون کاندوم) و البته رابطه اورال (دهانی) منتقل می‌شوند. البته بیماری‌های مقاربتی زنان انواع مختلفی مانند سفلیس، اچ پی وی HPV، سوزاک و کلامیدیا دارند و برای برخی از آن‌ها می‌توان از واکسن استفاده کرد.

و از علائم اولیه این بیماری‌ها باید به:

  • درد و سوزش غیرمعمول
  • بوی بد و ترشحات غیرعادی واژینال
  • زخم‌های پوستی همراه با خارش واژن

اشاره کرد. متأسفانه با پیشرفت بیماری‌‌ های مقاربتی و جنسی زنان علائم بیماری هم تغییر کرده، در نتیجه باید حتماً نسبت به این علائم حساس باشید و در صورت لزوم سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید.

بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان

علائم بیماری‌های مقاربتی چیست؟

با توجه به اینکه بیماری‌های مقاربتی و عفونت‌های واژینال یک سری علائم ابتدایی دارند و ممکن است شخص بیمار به آن توجه نکند، بهتر است که با علامت‌های جدی این عفونت‌ها آشنا باشید و در صورت بروز هرکدام به متخصص زنان مراجعه کنید. این علائم معمولاً با سوزش شدید ادرار شروع شده و گاهی منجر به زخم‌های پوستی و برجستگی‌های غیرعادی در آلت تناسلی می‌شوند. در چنین شرایطی بافت واژن ترشحات غیرعادی دارد که بدبو، بدرنگ و نشان‌دهنده عفونت جدی هستند.

در ادامه فرد ممکن است دچار دردهای شدید زیرشکمی شود، به دلیل عفونت تب کند و یا رابطه جنسی دردناکی را تجربه کند، به همین خاطر توصیه می‎شود فوراً نوبت دکتر گرفته و برای درمان اقدام کنید.

انتقال بیما‌ری‌های مقاربتی چگونه است؟

احتمالاً این سؤال برایتان پیش آمده که بیماری‌های مقاربتی زنان، غیر از رابطه جنسی از چه راه‌های دیگری منتقل می‌شود. در پاسخ به این سؤال باید به سه مورد دیگر یعنی:

  • انتقال از طریق مادر به نوزاد در دوران بارداری
  • انتقال از طریق سرنگ آلوده و سوزن (مشابه انتقال بیماری ایدز)
  • رابطه جنسی ناسالم در دوران قائدگی (پریود)

اشاره کرد.

انواع بیماری‌های مقاربتی

حالا که با روش انتقال بیماری‌های مقاربتی و علائمشان آشنا شدید، بهتر است که آشنایی مختصری هم با انواع بیماری‌ها مقاربتی زنانه داشته باشید.

کلامیدیا؛ یکی از این بیماری‌های بسیار شایع که از طریق عفونت باکتریایی منقل می‎شود، کلامیدیا است، برای درمان این عفونت، شخص باید آنتی‌بیوتیک مصرف کرده و رابطه محافظت شده (با کاندوم) داشته باشد.

اچ پی وی؛ دومین بیماری مقاربتی شایع در زنان که از طریق ویروس منقل می‌شود، پاپیلومای انسانی است. این بیماری که بیشتر شما آن را با نام اچ پی وی HPV می‌شناسید، موجب بروز زگیل ناحیه تناسلی شده و ویروسی بسیار خطرناک است؛ زیرا در صورت درمان نشدن منجر به بروز انواع سرطان دهانه رحم و… می‌شود.

سفلیس؛ سومین بیماری شایع سفلیس و از دسته عفونت‌های باکتریایی است. این عفونت ابتدا به‌صورت زخم گرد کوچک در ناحیه تناسلی، مقعد یا دهان (در صورت رابطه دهانی) ایجاد شده و سپس عفونت در سطح بدن پخش می‌شود.

ایدز؛ مورد بعدی ایدز شناخته‌شده‌ترین بیماری مقاربتی از طریق ویروس است که به شدت سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و در صورت عدم درمان تبدیل به بیماری HIV می‌شود

سوزاک؛ سوزاک هم دیگر بیماری عفونی مقاربتی است که علاوه بر رابطه جنسی، هنگام زایمان از طریق مادر به نوزاد منقل شده و برای درمان آن شخص مبتلا باید حتماً آنتی‌بیوتیک مصرف کند.

دیگر بیماری‌های مقاربتی زنان؛ دو نوع هپاتیت، انواع تبخال‌های تناسلی، و تریکومونیازیس از دیگر بیماری‌های مقاربتی زنان هستند که برای عدم ابتلا به آن‌ها، پیشنهاد می‌کنیم به‌صورت سالانه چکاپ انجام دهید.

تریکومونیازیس، بیماری مقاربتی است که توسط انگل ایجاد می‌شود. ترشحات بد بوی واژن، خارش ناحیه تناسلی و ادرار سوزناک، از علائم تریکومونیازیس هستند.

بیماری‌های پوستی دستگاه تناسلی

دسته دوم بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان، انواع بیماری‌های پوستی در ناحیه تناسلی است که از طریق تماس با آلودگی ایجاد می‌شود.

این قبیل بیماری‌های پوستی معمولاً با خارش ناحیه تناسلی شروع شده و سپس با درد خفیف، تورم، ترشح غیرعادی، تغییر رنگ پوست و در نهایت زخم پوستی ادامه پیدا می‌کنند. در نتیجه در صورت بروز هرگونه از این علائم بهتر است آن را جدی گرفته و حتماً به پزشک زنان مراجعه کنید.

انواع بیماری‌های پوستی تناسلی در زنان

بیماری‌های پوستی دستگاه تناسلی زنان انواع مختلفی دارد که قرار است در ادامه با آن‌ها آشنا شویم:

واژینیت

اولین بیماری پوستی نسبتاً شایع در میان بانوان واژینیت است که موجب قرمزی و التهاب پوست ناحیه تناسلی، ترشحات بدبو و غلیظ می‌شود. واژینیت از سه طریق:

  • انگل از طریق رابطه جنسی
  • عفونت غیرقابل‌کنترل مخمر
  • رشد غیرقابل‌کنترل نوعی باکتری که منجر به واژینو باکتریال می‌شود

به بیمار منقل شده و نیاز به رسیدگی فوری پزشک دارد.

مولوسکوم کنتاژیوزوم

بیماری پوستی دوم مولوسکوم کنتاژیوزوم است که نوعی بیماری ویروسی است و باعث عفونت و زخم‌های قرمزرنگ و براقی در سطح پوست (سراسر ناحیه تناسلی) شده و در صورت تداوم می‌تواند موجب درد و آزردگی شود. متأسفانه این آلودگی از طریق تماس پوستی ساده و حتی دست زدن به وسیله آلوده مانند حوله و دیگر روش‌هایی که حتی فکرش را هم نمی‌کنید، منتشر شده و نیاز به رسیدگی پزشکی و دارودرمانی دارد.

زگیل تناسلی

زگیل تناسلی یکی از بیماری‌های تنسالی زنان است که به‌شکل زائده‌ گوشتی و نرمی در اطراف ناحیه تناسلی یا مقعد ایجاد می‌شود و درد، ناراحتی و خارش بسیاری را ایجاد می‌کند. زگیل تناسلی نوعی عفونت مقاربتی است که در اثر انتقال ویروس پاپیلومای انسانی منتقل می‌شود.

تبخال تناسلی

تبخال تناسلی عفونتی شایع است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) در بدن ایجاد می‌شود و معمولا راه انتقالش، رابطه محافظت نشده جنسی است. بسیار پیش می‌آید که این ویروس بعد از عفونت اولیه، در بدن  به حالت خفته باقی مانده و چندین بار در سال فعال شود. تبخال تناسلی معمول به‌شکل تاول‌های دردناک خیس در ناحیه تناسلی خود را نشان می‌دهند.

پسوریازیس

پسوریازیس دیگر بیماری شناخته‌شده پوستی در ناحیه تناسلی است که موجب ایجاد لکه‌های قرمز اطراف واژن شده و با گسترش عفونت موجب خارش و ناراحتی شدید می‎شود.

لیکن پلان

لیکن پلان دیگر بیماری عفونی پوستی است که همراه با التهاب شدید ناحیه تناسلی، خارش و سوزش دهانه واژن است. برای پیشگیری از این عفونت پوستی بهتر است که لباس‌های زیرتان تنگ نباشد، از صابون‌های معطر و آلرژی‌زا استفاده نکرده و حتماً پیش از استفاده لباس زیرتان را خوب شسته و ضدعفونی کنید. در ضمن لباس زیر نخی بهترین انتخاب برای پیشگیری از پسوریازیس است.

لیکن اسکلروزیس

لیکن اسکلروزیس نوعی دیگر از بیماری‌های پوستی ناحیه تناسلی زنان است که معمولاً در دوران پساقائدگی (یائسگی) رخ داده و موجب التهاب ناحیه واژن می‎شود.

دیگر بیماری‌های پوستی ناحیه تناسلی

درماتیت پوستی، ولوودنیا و هیدرادنتیت هم از دیگر بیماری‌های عفونی و ضایعات پوستی ناحیه تناسلی هستند که همراه درد، زخم و عفونت در سراسر ناحیه تناسلی گسترده شده و موجب عفونت می‎شوند. در نتیجه با مشاهده علائمی مانند زخم یا ترشح غیرعادی بهتر است که فوراً درمان را شروع کنید.

بیماری های رحم

چگونه از ابتلا به بیماری‌های پوستی ناحیه تناسلی جلوگیری کنیم؟

با این توضیحات احتمالاً اولین سؤالی که برایتان پیش آمده، جلوگیری و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی و پوستی در ناحیه تناسلی است. برای پیشگیری از ابتلا به هرگونه بیماری پوستی بهتر است که حتماً رابطه جنسی محافظت شده (کاندوم) داشته باشید. افرادی که روابط جنسی متعدد، پرخطر و غیرمحافظت شده داشته باشند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های پوستی و مقاربتی ناحیه تناسلی هستند.

در قدم بعدی چکاپ سالانه، مراجعه به پزشک متخصص و تست پاپ‌اسمیر را فراموش نکنید. در صورتی که می‌خواهید واکسن اچ پی وی را بزنید، حتماً از پزشکتان برای نسخه درخواست کنید.

یادتان باشد همیشه لباس زیر نخی بپوشید و مرتباً لباس زیرتان را ضدعفونی کرده و تمیز نگه دارید. از لوسین‌های معطر یا شوینده‌هایی که احتمال حساسیت و آلرژی دارد، استفاده نکنید و در نهایت تا زمانی که پوست ترمیم نشده، از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید تا سلامت جنسی خودتان و هم شریک جنسی‌تان حفظ شود.

انواع بیماری‌ها و عفونت‌های واژن

سومین دسته از بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان، انواع عفونت‌های واژن است که در صورت بی‌اعتنایی و درمان نشدن موجب بیماری‌های خطرناک و جدی می‌شوند.

همان‌طوری که خودتان هم می‌دانید، محیط واژن مرطوب است و همیشه ترشحات بدون رنگ و بدون بو دارد. در صورتی که این ترشحات از حالت طبیعی خارج شده؛ یعنی بدبو یا بدرنگ باشد، همراه با سوزش شدید در ناحیه تناسلی یا سوزش هنگام ادرار شود یا حتی رابطه جنسی را برایتان دردناک و سخت کند، باید به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا احتمالاً مبتلا به عفونت واژن شدید.

انواع عفونت‌های واژینال چگونه ایجاد می‌شود؟

واژن محیطی کاملاً اسیدیته و مرطوب دارد تا هم مانع از عفونت شود و هم رابطه جنسی را آسان‌تر و لذت‌بخش کند؛ ولی در صورت استفاده از شوینده نامناسب یا از بین رفتن باکتری‌های مفید، واژن محیط مناسبی برای رشد عوامل بیماری‎زا خواهد بود.

عفونت‌های واژینال انواع مختلفی دارند ولی بر اساس عامل ابتلا به سه دسته:

  • عفونت‌های باکتریایی
  • عفونت‌های قارچی
  • عفونت‌های تریکومونایی

تقسیم می‌شوند.

عفونت‌های قارچی

نوع اول یا همان عفونت‌های قارچی که نسبتاً شایع هم هستند، با خارش، التهاب و تورم ناحیه تناسلی شروع شده و در صورت تداوم موجب سوزش هنگام ادرار و یا هنگام برقراری رابطه جنسی می‌شوند. این نوع عفونت اگر درمان نشود همراه با بروز ترشحاتی غیرعادی، پنیری شکل و سفیدرنگ خواهد بود.

عفونت‌های باکتریایی

دسته دوم عفونت‌های باکتریایی است. در چنین شرایطی فرد بیمار خارش یا سوزش ندارد؛ اما ترشحاتش غیرعادی، سفید یا خاکستری، رقیق و آبکی و همراه با بوی تند ماهی است که فوراً باید به آن رسیدگی شود.

عفونت‌ها تریکومونایی

دسته سوم عفونت‌ها تریکومونایی است که اول با خارش، سوزش ادرار و گاه دردهای زیرشکمی شروع شده و حتی منجر به خون‌ریزی بعد از رابطه جنسی می‌شود. در صورت ابتلا به این عفونت باید از رابطه جنسی خودداری کرد، زیرا تریکومونایی قابل‌انتقال به شریک جنسی‌تان است، در ضمن ترشحات این نوع عفونت بدبو، رقیق و متمایل به رنگ سبز یا زرد است.

نشانه‌های عفونت واژینال

عفونت‌های واژینال هر کدام علائم خودشان را دارند که در بالا اشاره کردیم، اما به‌طور کلی این بیماری با خارش و سوزش ناحیه تناسلی، درد هنگام رابطه جنسی و ترشحات غیرعادی همراه است که بر اساس نوع عفونتی که فرد به آن مبتلا است، در ادامه همراه با یکی از علائم بالا خواهد بود. در نتیجه بهتر است که در صورت ابتلا به هرکدام از علائم گفته شده، فوراً برای درمان اقدام کنید.

چگونه از ابتلا به عفونت‌ واژینال جلوگیری کنیم؟

عفونت‌ها همان‌طوری که گفتیم سه عامل ابتلای مختلف دارند که بر اساس نوع آن پزشک درمان و دارو را برایتان شروع می‌کند اما کاری که شما باید برای جلوگیری از ابتلا به این عفونت‌ها انجام دهید، شامل موارد زیر می‌شود:

  1. حتماً رابطه جنسی محافظت شده با کاندوم داشته باشید تا هیچ بیماری و عفونتی بین شما و شریک جنسی‌تان منقل نشود.
  2. از روابط جنسی مکرر و پرخطر خودداری کرده و در صورت ابتلا به عفونت واژن، تا زمان بهبود کامل رابطه جنسی نداشته باشید.
  3. ناحیه تناسلی و مقعد را همیشه تمیز نگه داشته و از شوینده‌هایی که معطر و آلرژی‌زا هستند، استفاده نکنید.
  4. لباس زیر نخی و مناسب سایزتان بپوشید و مرتب آن را تعویض کنید، ترجیحاً از لباس زیر الیاف مصنوعی و فانتزی برای مدت طولانی استفاده نکرده و حتماً لباس زیرتان را جدا از سایر لباس‌ها نگه دارید.
  5. در برقراری رابطه جنسی از انواع ژل‌های روان‌کننده استفاده کنید، زیرا خشک بودن فضای واژن باعث ایجاد زخم و عفونت می‎شود
  6. بسیاری از شوینده‌ها موجب بهم خوردن تعادل PH و رطوبت واژینال شده، در نتیجه امکان ابتلا به عفونت وجود دارد. به همین خاطر همیشه محصول مناسبی بخرید و چکاپ سالانه و آزمایش‌هایی مانند پاپ‌اسمیر را فراموش نکنید.

آشنایی با بیماری‌های رحم

دسته بعدی بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان که باید نسبت به درمان فوری آن حساس باشید، انواع بیماری‌های رحم است؛ زیرا عفونت و التهاب در این ناحیه می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند بروز سرطان و ناباروری شود. به این ترتیب اول باید ببینیم که دلایل بیماری‌های رحم چیست و بعد سراغ علائم آن برویم.

بیماری‌های رحم با التهاب پوشش داخلی رحم یعنی همان آندومتر شروع می‎شود. این التهاب‌ها به دلیل وجود باکتری در فضای داخلی رحم است، در نتیجه زمانی که دهانه رحم باز است، امکان بروز این التهاب‌ها هم بیشتر می‌شود. معمولاً بیماری‌های رحم با زایمان، سزارین، سقط جنین، کورتاژ، هیستروسکوپی، بیوپسی آندومتر و موقعیت‌های مشابه که دهانه رحم باز است، رخ می‌دهد؛ زیرا در حالت عادی دهانه رحم بسته است. در نتیجه بهتر است که بعد از هرکدام از عمل‌های بالا حتماً از پزشکتان برای تجویز داروی مناسب کمک بخواهید و چکاپ‌های بعد از عمل را سروقت انجام دهید.

علائم عفونت‌های رحمی چیست؟

عفونت و بیماری‌هایی مانند عفونت رحم در هر اندام دیگر بدن اول با تب شروع می‎شود و بعد منجر به درد لگن یا درد زیرشکمی می‌شود. این بیماری‌ها با احساس خستگی مضاعف، خونریزی یا ترشحات غیرعادی واژن، یبوست، درد هنگام مدفوع، ناباروری و امکان سقط جنین ادامه پیدا می‌کنند. در نتیجه اگر با این علائم مواجه شدید، فوراً با متخصص تماس گرفته و برای پیشگیری از بیماری‌های پیشرفته‌تر برای درمان اقدام کنید.

در مرحله مراجعه به پزشک، ابتدا باید ترشحات دهانه رحم و مخاط این ناحیه بررسی و آزمایش شود، تا پزشک علت عفونت را بررسی و داروی مناسب برای درمان را تجویز کند. آزمایش خون، بیوپستی آندومتر یا لاپاراسکوپی برای بررسی بیشتر دهانه رحم و بافت داخلی از دیگر روش‌های بررسی و درمان بیماری‌ها و عفونت‌های رحمی است.

بررسی بیماری‌های تخمدان

دستگاه تناسلی زنان علاوه بر واژن، دهانه رحم و رحم شامل دو ارگان مهم دیگر هم می‌شود که همان تخمدان‌ها هستند. این تخمدان‌ها علاوه بر ترشح هورمون‌های زنانه استروژن و پروژسترون، در هر ماه یک تخمک برای باروری را آزاد کرده تا در صورت مناسب بودن شرایط عمل لقاح انجام شده و شخص باردار شود.

مهم‌ترین و شایع‌ترین بیماری‌های تخمدان که متأسفانه بسیاری از بانوان به دلایل مختلف با آن درگیر هستند، کیست تخمدان است. کیست تخمدان کیسه‌ای حاوی مایع یا مواد نیمه جامد است در تخمدان شکل می‌گیرد. کیست‌های تخمدان معمولاً خوش‌خیم هستند؛ ولی چون عوارض مختلفی داشته و در برخی موارد موجب مشکلاتی جدی می‌شوند، باید نسبت به درمانشان حساس باشید.

بیماری های واژن / عفونت های واژن

انواع کیست تخمدان

همان‌طوری که گفتیم، کیست‌ تخمدان یا حاوی مواد نیمه جامد (کیست پیچیده) و یا مایعات (کیست ساده) هستند. ابتلا به کیست‌های ساده و حاوی مایعات در میان بانوان شایع‌تر هستند و تأثیری روی چرخه قائدگی (پریودی) ندارند. دلیل بروز این نوع کیست هم آزادنشدن تخمک به‌صورت ماهانه است، در نتیجه تخمک بزرگ شده و تبدیل به کیست می‌شود. این کیست‌های ساده معمولاً بعد از مدتی کوچک شده و آسیب خاصی به تخمدان نمی‌زنند.

دسته دوم کیست‌ها، کیست‌های فولیکولی هستند که اگر تخمدان فولیکول تخمک را آزاد نکند، این فولیکول‌ها به مرور بزرگ شده و تبدیل به کیست‌های حاوی مایعات می‌شوند.

دسته سوم به کیست جسم زرد معروف است. این کیست‌ها زمانی شکل می‌گیرند که فولیکول تخمک آزاد شده؛ اما هورمون‌ها توده سلولی به نام جسم زرد را می‌سازند که به مرور بزرگ شده و تبدیل به کیست می‌شود.

کیست دیگری که روی سطح تخمدان شکل می‌گیرد، سیستاندوما است. این مدل کیست حاوی مایعات غلیظ و مخاطی است و از کیست‌های قبلی کمی پیچیده‌تر است.

نوع دیگر کیست‌ها، درموئید است. درموئید از همان سلول‌هایی تشکیل شده که بافت بدن انسان را می‌‎سازند. در واقع بافت سلولی این کیست‌ها تفاوت زیادی با بافت سلولی پوست یا موی انسان ندارد.

اندومتریوما کیست‌هایی است که از جنس بافت آندومتر تشکیل شده است. این بافت آندومتر همانی است که در طول هر ماه و از طریق چرخه قائدگی از بدن خارج می‌شود.

علاوه بر این کیست‌ها، متأسفانه به دلایل بسیاری مانند سبک زندگی، رژیم نامناسب، هوای آلوده و موارد مشابه بسیاری از بانوان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک PCOS هستند که باعث برهم خوردن نظم در چرخ قائدگی می‌شود. به همین خاطر اگر پریود منظمی ندارید، برای پیشگیری از بیماری‌های جدی‌تر باید حتماً چکاپ منظم تحت‌نظر پزشک انجام دهید.

دسته دوم بیماری‌های خطرناک تخمدان هم متأسفانه سرطان تخمدان است که در اثر توده‌های جامد و سخت سلولی بدخیم شکل گرفته و نیاز به رسیدگی فوری پزشکی دارد. به همین خاطر چکاپ سالانه و منظم اندام تناسلی، رحم و تخمدان نه‌تنها خیالتان را از بابت بروز انواع کیست راحت می‌کند؛ بلکه برای بررسی توده‌های سلولی بدن و اطمینان از سلامت نیز ضروری است.

علائم کیست تخمدان چیست؟

حالا که با انواع کیست تخمدان آشنا شدید، بهتر است که در انتهای بحث با علائم آن هم آشنا شوید تا در صورت بروز هرکدام از این نشانه‌ها فوراً به پزشک مراجعه کنید.

کیست تخمدان در بسیاری از موارد باعث برهم خوردن چرخه قائدگی نمی‌شود؛ ولی در هر صورت اگر پریودی منظمی ندارید، باید نسبت به معاینه تخمدان حساس باشید و حتماً آزمایش هورمونی انجام دهید. علاوه بر این، علائمی مانند درد و نفخ شکمی، درد روده، درد لگنی در روزهای قبل و بعد پریود، درد شدید هنگام برقراری رابطه جنسی، درد و تورم غیرعادی سینه، تهوع و استفراغ در برخی موارد را می‌توان نشانه‌های کیست تخمدان دانست.

در برخی موارد هم شخص ممکن است دچار تب، درد شدید در لگن، ضعف یا سرگیجه شود که این مسئله نشان‌دهندۀ موقعیت بد بیمار است و باید حتماً شخص بیمار برای درمان کیست تخمدان به پزشک مراجعه کند.

نگاهی به بیماری‌ها و عفونت‌های ادراری زنان

آخرین بیماری دستگاه تناسلی زنان که باید به آن اشاره کنیم، بروز انواع عفونت‌های ادراری است. ادرار در حالت عادی عفونت خاصی ندارد و تنها آب اضافی و مایعات زائد بدن را خارج می‌کند؛ اما وقتی باکتری‎های خارج از بدن وارد مثانه شود، التهاب شکل گرفته و فرد دچار عفونت ادراری می‌شود.

باکتری‌هایی مانند پروتئوس میرابیلیس، انترکوک فلاکیس، کلبسیلا پنومونیه، آشریشیا کلی و استافیلوکوک باعث ابتلا به انواع عفونت‌های ادراری می‌شود. این عفونت همراه با علائمی مانند:

  • تکرر ادرار
  • احساس سوزش و درد شدید در ادرار
  • تغییر رنگ ادرار
  • بوی شدید و غیرعادی ادرار
  • درد در ناحیه لگن

است.

علائم عفونت ادراری چیست؟

گفتیم که عفونت ادراری به دلیل وجود برخی باکتری‌ها است. دستگاه ادراری از سه قسمت کلیه، مثانه و مجرای ادراری شکل گرفته که عفونت در هرکدام از این قسمت‌ها علائم خاصی دارد.

عفونت در کلیه با کمردرد و یا در پهلو شروع شده و منجر به تب شدید، حالت تهوع و در برخی موارد استفراغ می‎شود. عفونت در مثانه هم همین علائم یعنی تب و لرز را دارد؛ اما همراه با درد زیر شکمی و ادرار خونی است. در نهایت مجرای ادراری هم ممکن است دچار عفونت شود که در این شرایط علائم آن سوزش شدید و بی‌اختیاری در ادرار است.

برای تشخیص علائم عفونت ادراری باید نسبت به بروز این علائم حساس باشید و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا عفونت ادراری عوارض بسیاری زیادی برای بانوان دارد که در ادامه بررسی‌شان کردیم.

چرا شخص به عفونت‌های ادراری مبتلا می‌شود؟

متأسفانه، ابتلا به عفونت‌های ادراری دلایل مختلفی دارد که اولین مورد مهم آن کاهش هورمون‌های زنانه است. در واقع با کاهش ترشح هورمون استروژن، بدن مستعد ابتلا به عفونت شده و به همین خاطر امکان ابتلا به این عفونت‌ها در سنین یائسگی بیشتر است.

دلیل دوم ابتلا به عفونت‌های ادراری، بیماری‌‎هایی مانند دیابت است. در واقع اشخاصی که به بیماری‌هایی مشابه دیابت مبتلا هستند و سطح ایمنی بدنشان کاهش یافته، بیشتر از دیگران امکان ابتلا به عفونت ادراری دارند.

انسداد مجاری ادراری و احتمال تشکیل سنگ در این مجاری سومین دلیلی است که ممکن است منجر به عفونت ادراری شود؛ زیرا در این شرایط باکتری‌های مضر از مجاری ادراری خارج نشده و باعث بروز عفونت می‌شوند.

عوارض عفونت‌های ادراری چیست؟

عفونت‌های ادراری را باید همیشه جدی بگیرید؛ زیرا در صورت درمان نشدن فرد ممکن است دچار بیماری‌های جدی شود. عفونت ادراری نه‌تنها باعث به عفونت‌های مکرر شده، بلکه همراه با

  • آسیب جدی به دستگاه ادراری و کلیه‌ها
  • امکان زایمان زودرس در بانوان باردار
  • امکان عدم رشد کامل نوزاد در بانوان باردار
  • ابتلا به بیماری سپسیس

خواهد بود. به همین خاطر همیشه از بیماران تقاضا می‌شود که در صورت بروز علائم عفونت ادراری، درمان را پشت گوش نینداخته و حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنند. برای درمان هم شخص اول باید آزمایش خون و ادرار بدهد تا در مرحله بعدی از دستگاه مجاری ادراری عکس‌برداری ‌شود. به این ترتیب دلایل عفونت تشخیص داده شده و برای درمان فوری اقدام می‌شود.

بیماری های تخمدان

درمان بیماری‌های تناسلی زنان را پشت‌گوش نیندازید!

تا اینجا با انواع بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان آشنا شدیم. بیماری‌های مقاربتی و پوستی دستگاه تناسلی زنانه، انواع بیماری‌های رحمی و تخمدان، بروز عفونت‌های مختلف و موارد مشابه که در این مقاله درباره‌شان صحبت کردیم، ممکن است برای هرکسی رخ بدهد و حتی تا مدت‌ها در بدن پنهان بماند. به همین خاطر همیشه به بانوان عزیز توصیه کردیم، نسبت به چکاپ سالانه و مراجعه به پزشک متخصص حساس باشند و در صورت بروز هرکدام از علائم بالا بدون درنگ با دریافت نوبت دکتر از پلتفرم نوبت‌دهی دکتردکتر برای درمان اقدام کنند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*