کاهش وزن ناخواسته دارای علتهای پنهانی مانند سرطان، عفونت، نارسایی کلیه و قلب، مشکلات دستگاه گوارش، اختلالات روانی و عصبی و موارد دیگری است که لازم است تشخیص داده و تحت درمان قرار گیرد.
کاهش وزن ناخواسته و به ظاهر بی دلیل ممکن است برای برخی از افراد خوشایند باشد اما کشف علت احتمالی آن بسیار مهم است. این کاهش وزن میتواند علل زیادی داشته باشد (از مشکلات تیروئید گرفته تا سرطان) و همیشه مستلزم انجام بررسی است. ارزیابیهای پزشکی نشان میدهد که حدود ۷۵ درصد از افرادی که به طور غیر منتظره وزن کم میکنند، دارای یک علت پشت صحنه و پنهانی هستند.
با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر که به ۶ دقیقه زمان نیاز دارد، با کاهش وزن ناگهانی و علت آن آشنا میشوید.
در انتها، اگر سوالی درباره علت کاهش وزن ناگهانی دارید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس پزشکی ما به آن پاسخ خواهد داد.
کاهش وزن ناگهانی چیست؟
کاهش وزن بی دلیل به عنوان کاهش وزن غیرعمدی به اندازه حداقل ۱۰ پوند (4/5 کیلوگرم) یا ۵ درصد از کل وزن بدن طی یک دوره ۶ تا ۱۲ ماهه تعریف میشود.
این مقدار معادل این است که یک مرد ۲۰۰ پوندی (90/7 کیلوگرم)، 4/5 کیلوگرم از وزن خود را از دست بدهد یا یک زن ۱۳۰ پوندی (58/9 کیلوگرم) ۶ تا ۷ پوند (۳ کیلوگرم) کاهش وزن پیدا کند. کاهش وزن بدون قصد کم کردن وزن و انجام کاری در راستای آن مانند تغییر آگاهانه در میزان کالری مصرفی یا آغاز یک برنامه ورزشی اتفاق میافتد.
کاهش وزن ممکن است به دلیل اینکه شما غذای کمتری میخورید یا به علت اینکه بدن شما به علت تغییر در متابولیسم یا رشد یک تومور به طور متفاوتی از مواد مغذی استفاده میکند، رخ دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
اگر بدون تلاش برای کاهش وزن دچار کاهش وزن شدهاید، حتی اگر فکر میکنید دلیلی برای کاهش وزن شما وجود دارد، باید به دکتر گوارش مراجعه کنید. تشخیص بسیاری از مشکلاتی که میتوانند منجر به کاهش وزن ناخواسته شوند در مراحل اولیه دشوار است و گاهی برای مشخص کردن علت نیاز به آزمایشهای خون یا بررسیهای تصویربرداری است.
علل کاهش وزن ناگهانی
دلایل زیادی برای کاهش وزن غیرعمدی وجود دارد که برخی جدی بوده و برخی با شدت کمتری موجب رنج فرد میشوند.
شایع ترین علت کاهش وزن در افراد بالاتر از ۶۵ سال، سرطان است و پس از آن بیماریهای دستگاه گوارش و مشکلات روانپزشکی قرار دارد.
حدود ۴۰ درصد از افراد مبتلا به سرطان میگویند که در هنگام تشخیص، دچار کاهش وزن ناخواسته شدیدی شده بودند. نتایج مطالعهای که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، نشان میداد که کاهش وزن غیرعمدی دومین پیشبینی کننده برخی از انواع سرطانها است.
مروری بر برخی از علتهای کاهش وزن ناگهانی
- اختلالات غدد درون ریز: شرایطی مانند پرکاری تیروئید، کمکاری تیروئید، دیابت و بیماری آدیسون.
- عفونتها: کاهش وزن در اثر عفونتهای ویروسی، باکتریایی و انگلی غیرمعمول نیست و مهمترین عفونتها شامل عفونتهایی مانند HIV و ایدز، سل و اندوکاردیت (عفونت لایه داخلی قلب و دریچههای قلب) میشود.
- سرطان: کاهش وزن ممکن است اولین نشانه سرطانهای مرتبط با خون مانند لوسمی و لنفوم یا تومورهایی مانند سرطان ریه (خصوصا آدنوکارسینوم ریه)، سرطان کولون، سرطان تخمدان و سرطان پانکراس باشد. کاهش وزن همچنین در مراحل اولیه عود یک تومور (مثلا در سرطان سینه) ممکن است اتفاق افتد.
- مشکلات رودهای: مانند بیماریهای زخم معده، سلیاک، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و پانکراتیت
- نارسایی قلبی
- نارسایی کلیوی
- بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD): COPD Cronic obstructive pulmonary disease شامل بیماریهای مانند آمفیزم، برونشکتازی (Bronchiectasis) و برونشیت مزمن میشود.
- مشکلات مرتبط با دهان: مانند بیماری لثه، پوسیدگی دندان، زخمهای دهانی یا بریس (بریس از ابزارهای مخصوص ارتودنتیست ها هستند که برای هدایت دندان ها به محل مورد نظر استفاده می کنند).
- سیگار کشیدن
- اختلالات خوردن غذا به دلیل مشکلات روانی: هم بیاشتهایی عصبی(انورکسیا)anorexie mentale و هم بولیمیاBulimia nervosa (نوعی پرخوری عصبی که فرد ابتدا مقدار زیادی غذا میخورد و سپس با استفراغ عمدی یا مصرف ملین می کوشد از اضافه شدن به وزن خود جلوگیری کند.) میتوانند موجب کاهش وزن شوند. همچنین افسردگی و اضطراب هم میتوانند سبب کاهش وزن شوند.
- تغذیه ضعیف: انتخابهای غذایی نامناسب یا محدودیت مالی برای خرید غذاها میتواند منجر به کاهش وزن شود (گرسنگی).
- شرایط روانی: مانند افسردگی و اضطراب
- داروها: کاهش وزن از اثرات جانبی بسیاری از داروها است. داروها ممکن است به طور مستقیم موجب کاهش وزن شوند یا با ایجاد تهوع و کاهش اشتها منجر به کاهش وزن شوند.
- سوء مصرف مواد: نه فقط مواد مخدری مانند متآمفتامین (شیشه)، بلکه داروهای تجویزی مانند آدرال(Adderall) و داروهای بدون نسخهای مانند لاگزاتیو (laxatives ) که داروهای مسهل کننده هستند، نیز ممکن است مورد سوء مصرف قرار گیرند.
- بیماری های مغز و اعصاب :مانند بیماری پارکینسون و آلزایمر
هریک از عوامل فوق ممکن است منجر به کاهش وزن ناگهانی شود.
نحوهی تشخیص کاهش وزن ناگهانی
درمورد تشخیص علت کاهش وزن ناخواسته، پزشک نخست با پرسوجو از بیمار به دنبال عوامل زمینهساز کاهش وزن خواهد گشت. وی سپس یک معاینه جسمی انجام داده و بسته به تشخیص خود آزمایشهای بیشتر و بررسیهای رادیولوژی را توصیه خواهد کرد.
آزمایشات تشخیص کاهش وزن ناگهانی
آزمایشهای خونی که تجویز خواهند شد، بستگی به عوامل زیادی از جمله علائم بیمار دارد. آزمایشهایی که به طور معمول انجام میشوند، شامل موارد زیر هستند:
- شمارش کامل خون (CBC): CBC میتواند مشکلاتی نظیر عفونت و کم خونی را نشان دهد.
- آزمایش عملکرد تیروئید
- آزمایشهای عملکرد کبد
- آزمایشهای عملکرد کلیه
- قند خون
- آزمایش ادرار
- تست عملکرد کلیه
- آزمایشهای تشخیص التهاب: آزمایشهای غیراختصاصی ممکن است شامل آزمایش سرعت رسوب گلبولهای قرمز (ESR)یا آزمایش پروتئین واکنشی( C (CRPباشند.
- الکترولیتها: بررسی الکترولیتهایی نظیر سدیم، پتاسیم و کلسیم ممکن است سرنخهایی درمورد مشکل پنهانی کاهش وزن فراهم کنند.
در ادامه دیگر آزمایشات تشخیص وزن ناگهانی ذکر شده است:
- روش آندوسکوپی مانند آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی (Upper GI Endoscopy) یا کولونوسکوپی (Colonoscopy) میتوانند مشکلات احتمالی گوارشی مرتبط با کاهش وزن را نشان دهند.
- اکوکاردیوگرافی (echocardiography ): اکوکاردیوگرافی در تشخیص بسیاری از مشکلات از جمله عفونتهای موجود در دریچههای قلب و سطح داخلی قلب( اﻧﺪوﻛﺎردﻳﺖ ﻋﻔﻮﻧی) سودمند است.
آزمایشهای تصویربرداری مفید عبارتند از:
- ستیاسکن قفسه سینه یا شکم (توجه داشته باشید که در یک پرتونگاری معمولی از قفسه سینه (CXR)مشکلاتی مانند سرطان ریه ممکن است تشخیص داده نشود)
- MRI
- پت اسکن (PET Scan): پت اسکن میتواند متاستاژ سرطان را نشان دهد.
به تشخیص پزشک با یک یا چند روش فوق علت کاهش وزن ناگهانی تشخیص داده می شود.
اهمیت تشخیص علت کاهش وزن
کاهش وزن ناخواسته نه تنها از نظر جستجوی علت اهمیت دارد بلکه از نظر ارتباط آن با سلامتی فرد نیز مهم است. کاشکسی (Cancer Cachexia) (لاغری مفرط)، وضعیت کاهش وزن غیرعمدی در ترکیب با چندین مشکل دیگر است که مستقیما مسئول حدود ۲۰ درصد از مرگهای سرطانی است. حتی درمورد بیماری عروق کرونر نیز مشخص شده است که پیامدهای این بیماری برای افرادی که دچار کاهش وزن ناخواسته میشوند، ۶۲ درصد بدتر است. کاهش وزن ناخواسته با ناخوشیهای بیشتر (گسترش و شدت دادن بیماریهای مختلف)، مرگ و میر بالاتر و کاهش کیفیت زندگی همراه است.
درمان کاهش وزن ناگهانی
درمان کاهش وزن ناخواسته به علت یا علل پنهانی آن بستگی دارد. برخی از علتهای کاهش وزن ناخواسته نسبتا نادر بوده و ممکن است برای تعیین علت نیاز به مراجعه مکرر به پزشک داشته باشد. با آگاهی از اینکه تخصص گوارش و کبد چیست، میتوانید به پزشکی در این حوزه مراجعه کنید. علت کاهش وزن ناخواسته هرچه که باشد، به محض تایید شدن علت آن باید مورد توجه و درمان قرار گیرد.
عالی بود
ممنونیم از حسن نظرتون
چراا بیمار با توهم شنیداری که قرص ریسپریدون مصرف میکند در عرض ۹ ماه ده کیلو وزن کم کرده و دچار علائمی شبیه پارکینسون شده ، صورت بی حالت و حرکات شدید و غیر ارادی پاها
سلام بخاطر عارضه رسپريدون هستش
بايد توسط متخصص اعصاب و روان معاينه شوند
ضمنا اين آزمايشات را انحام دهند:
Cbc.diff
Esr crp
Ldh
سلام بخاطر عارضه رسپريدون هستش
بايد توسط متخصص اعصاب و روان معاينه شوند
به کدام تخصص پزشکی باید مراجعه کرد برای پیدا کردن دلیل کاهش وزن ناخواسته
سلام
جهت انجام آزمایشات و معاینه به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام خیلی ممنون از مقاله بسیار مفید تان. لطفا بگوئید در موارد کاهش وزن نا خواسته بدوا وبرای تشخیص علت آن باید به پزشک با چه تخصصی مراجعه نمود.
سلام
تشکر دوست عزیز
به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام خانم دکتر گرامی بنده دوسال هست زایمان کردم و به شدت وزن کم کردم خیلی از این بابت ناراحتم ..بعداز زایمان مشکلاتی مثل مدادم نفخ پارس کردن دارم که قبلاً اصلا نداشتم درد سر دل دارم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید میخوام برگردم به وزن سابقم
سلام
باید معاینه و چکاپ کامل بدهید عزیزم
با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.
سلام مقاله خیلی خوبی بود و تا حدودی سر نخهایی به من داد گرچه به بعضی از آنها قبلا شک داشتم.
من از پارسال تا حالا تقریبا ۱۵ کیلو وزن کم کردم اولش با کم کردن و قطع قرص فلووکسامین ۴ کیلو تو اسفند کم کردم و بعد کم کم تا ۱۵ کیلو. تابستان هم قرص الانزاپین را بعد از دو سال نصفه خوردن قطع کردم همینطور پرانول هم.
کلا از ۲۱ سالگی قرصهای اعصاب و روان مصرف میکردم الان ۳۱ سالمه که در مجموع ۳ سال قرص نخوردم اولین بار ۶سال پیش تو سربازی شروع کردم به دویدن روزی ۲۰ دقیقه تو ۷ ماه ۱۵ کیلو کم کردم ولی اون موقع تپش قلب نداشتم و انرژیم بهتر از الان بود بعدا طی یک مریضی گلویی رفتم یه خورده دویدم حالم بدتر شد ولی دکتر نرفتم فکر میکنم بعد از او تپش قلب پیدا کردم اصلا از اول هم که میدویدم پیشرفت نمیکردم و هر بار خیلی توان میگذاشتم حال از طرفی میدونم مغزم مشکل داره فعالیتش زیاده و تمرکز ندارم خواب عمیق ندارم و حالت تشویش و بیقراری درون مغزم هست و تو این چند ساله بدتر هم شده حتی با وجود خوردن قرص هم حالت عدم تمرکز و خستگی ذهنی رو داشتم و به خاطر این قرصا رو گذاشتم کنار که حالت سرگیجه و بی تعادلی داشتم همینطور دو ساله چشمم احساس میکنم قرنیه عمق پیدا کرده و شبها به نور حساس شده مثل اینکه آدم خیلی خسته باشه چشم چجوری میشه؟ با قطع قرصها هم همینجور هست.
و دیگر اینکه دستو پاهام مخصوصا سر انگشتها خیلی یخ میزنه حتی الان هم که هوا گرم شده و ۶ ۷ ماهه که رنگ دست و پام خیلی رنگ پریده شده بعضی مو قع به زردی میزنه و در طول روز اکثرا سرده و در شب موقع خوابیدن معمولا گرم میشه اونقدر که کلافه میشم . الان ۴ ساله که حالت تنگی نفس هم دارم و به بوی سیگار و دود آتش خیلی حساس شدم. تو این ۴ ساله عکس ریه و اکو قلب آزمایش خون و سونوگرافی شکم دادم ولی چیز خاصی نبوده و اینکه ۶ سال پیش به خاطر بالا بودن فشار خون اکو قلب دادم خوب بود ولی ۳ سال پیش دو باره اکو کردم دریچه میترال افتادگی مشکوک بود.
حالا خودم راجع به پروتعین های خون یا عملکرد روده یا کبد احتمال میدم چون سطح سروتونین و دوپامین به احتمال زیاد در مغزم کمه و همینطور نازکی ناخن و موی سر وریزشش احتمال ویتامین ب۷ و ب۱۲ و حالا گیج شدم الان هم تو ماه رمضون پس سرم حالت داغی و سوزش دارد. میخواستم ببینم نظر شما چیست؟
سلام
دوست عزیز
ابتدا باید یک چکاپ بررسی کم خونی و تیرویید و آنزیم کبدی و کارکرد کلیه و قند بدهید
داروهای مغز و اعصاب را دقیق و مرتب زیر نظر روانپزشک مصرف کنید
سلام همسر من به مدت چند ماه کاهش وزن نا گهانی داشتن،ایشون تک سرفه های خلطی هم دارن،وتازگی از درد در ناحیه پایین کمرشون شکایت میکنن،چه دکتری برن؟
سلام
اول از همه جهت بررسی کلی و
با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.