داروی دروسبلین یا قرص دروسبلین نوعی داروی پیشگیری از بارداری است که عملکرد هورمونهای زنانه را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین، به منظور تنظیم قاعدگی یا بعضی از مشکلات پوستی نیز تجویز میشود. قرص جلوگیری دروسبلین، حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون است و دوز مصرفی آن را پزشک زنان تعیین میکند. عوارض قرص دروسبلین، شامل حالت تهوع و احتمال بروز تداخلات دارویی با چند گروه از داروهای دیگر است. برای مصرف قرص دروسبلین، بایستی با پزشک زنان مشورت کنید. برای توضیح جامعتر، این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر را به بررسی قرص دروسبلین و موارد مرتبط اختصاص میدهیم.
اگر در این خصوص سوالی داشتید، میتوانید در انتهای مطلب و در بخش نظرات مطرح کنید تا پزشک پاسخ دهد.
قرص دروسبلین چیست و چه کاربردی دارد؟
قرص دروسبلین، یکی از قرصهای ضد بارداری است که برای پیشگیری از بارداری ناخواسته استفاده میشود. این قرص، از روشهای موثر پیشگیری از بارداری بوده و حاوی هورمونهای استروئیدی است. هورمونهای استروژن و پروژسترون، به طور همزمان روی عملکرد سیستم هورمونی بدن تاثیر گذاشته و مانع تخمکگذاری میشوند. همچنین، تغییراتی در مخاط دهانه رحم ایجاد میکنند تا اسپرم توان ورود به داخل رحم را نداشته باشد.
قرص دروسبلین برای کیست تخمدان نیز احتمالاً تجویز میشود. البته، به منظور کاهش علائم کیست کاربرد دارد و درمان مستقیم کیست تخمدان نیست. در موارد دیگر، به منظور کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) نیر تجویز میشود.
با استناد به مقالهای معتبر در وبسایت healio،
هنگامی که زنان قرصهای ضد بارداری مانند دروسبلین را مصرف میکنند، نرخ بارداری حدود 0.09 است. این در حالی است که مصرف نکردن ۲ قرص دروسبلین در طول چرخه قاعدگی نرخ بارداری به 1.6 درصد میرساند.
برخی از زنان گزارش دادهاند که در صورت فراموشی مصرف قرص، احتمال بارداری در طول چرخه ۲۸ روزه قاعدگی افزایش مییابد.
ترکیبات قرص دروسبلین
ترکیبات قرص دروسبلین شامل اتینیل استرادیول و دروسپیرنون است. به منظور توضیح دقیقتر، هرکدام از ترکیبها را به صورت جداگانه بررسی میکنیم:
- اتینیل استرادیول؛ نوعی استروژن مصنوعی بوده و نحوه عملکرد آن مشابه با استروژن طبیعی است. این هورمون به تنظیم قاعدگی و کاهش مشکلات هورمونی کمک میکند.
- دروسپیرنون؛ نوعی پروژستین است که با تأثیر بر روی تخمدانها و تغییر بافت رحم، به جلوگیری از تخمکگذاری و کاهش امکان باروری کمک میکند. پروژستین، در اصل نوع مصنوعی هورمون پروژسترون است و عملکردی مشابه به آن دارد.
ترکیب این دو هورمون، موجب میشود که اثرات ضد بارداری دارو به حداکثر خود رسیده و احتمال باروری کاهش یابد. فراموش نکنید که قرص دروسبلین، فقط یکی از انواع قرصهای ضد بارداری است که دکتر زنان تجویز میکند.
عملکرد قرص دروسبلین چگونه بوده و میزان موفقیت آن در پیشگیری از بارداری چقدر است؟
قرص دروسبلین، با تأثیر بر روی عملکرد تخمدانها و ایجاد تغییرات هورمونی، از تخمکگذاری جلوگیری میکند. این دارو، همچنین به افزایش غلظت مخاط رحم کمک میکند تا ورود اسپرم به رحم دشوارتر شود. علاوه بر موارد مذکور، دروسبلین با تغییر بافت رحم، شرایط رحم را برای پذیرش تخمک بارور نامناسب میکند. در نتیجه، تخمک بارور نمیتواند داخل رحم کاشته شود.
در صورت استفاده صحیح و منظم از این قرص، میزان موفقیت در پیشگیری از بارداری به بیش از ۹۹٪ میرسد.
موارد مصرفی قرص دروسبلین
قرص دروسبلین علاوه بر جلوگیری از بارداری، در درمان چند نوع مشکل دیگر نیز کاربرد دارد. برای مثال، تنظیم دورههای قاعدگی غیر منظم و کاهش شدت قاعدگیهای دردناک از این دست هستند. همچنین، مصرف دروسبلین، برای درمان مشکلات پوستی مانند آکنه ولگاریس و کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) نیز موثر است. در بعضی موارد، پزشک زنان این دارو را برای مدیریت اختلالهای هورمونی و بهبود سایر مشکلات زنان و بیماریهای زنان نیز تجویز میکند. داروی دروسبلین همچنین برای درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک نیز تجویز میشود.
طریقه مصرف قرص دروسبلین
بهترین طریق مصرف قرص دروسبلین، شامل استفاده روزانه در یک ساعت مشخص است. بهتر است مصرف قرص دروسبلین را از روز اول پریود آغاز کرده و تا ۲۱ روز بعد ادامه دهید. بعد از پایان این دوره، یک هفته استراحت کنید. احتمالاً در طول هفته پریود شوید. بعد از پریود، بایستی مجدداً مصرف دارو را آغاز کنید. این روش مصرف، احتمال پیشگیری از بارداری را به صورت مداوم افزایش می دهد. در صورتیکه که قرص را به صورت منظم مصرف نکنید، احتمال تاثیرگذاری آن کاهش مییابد.
نکته مهم! قرص دروسبلین برای عقب انداختن پریود نیز کارساز است. به شرطی که بعد از پایان دوره اول، مصرف قرص را ادامه داده و دوره استراحت را شروع نکنید. بااینحال، پیش از اقدام حتماً با پزشک متخصص خود مشورت کنید؛ چون مصرف بیشازاندازه قرص احتمالاً عوارض جانبی با خود به دنبال خواهد داشت. به این منظور، همچنین پیشنهاد میکنیم که مطلب مربوط به عوارض قرص های ضد بارداری را مطالعه کنید.
مصرف قرص دروسبلین برای چه افرادی مناسب نیست؟
مصرف قرص دروسبلین، برای افرادی که شرایط پزشکی خاصی دارند مناسب نیست. برای مثال، ابتلا به بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، بیماریهای کبدی و بعضی از سرطانها مناسب نیست. خانمهای باردار یا شیرده نیز هرگز نباید این قرص را مصرف کنند. سایر موارد مهم را بررسی میکنیم:
- زنان بالای ۳۵ سال سیگاری
- زنان مبتلا به نارساییهای کلیوی
- زنان مبتلا به سرطان سینه
- خونریزیهای رحمی و واژینال بدون علت
- بیماریهای کبدی و تومور کبد
- چربی خون بالا
- فشار خون بالا
- سابقه حملات قلبی
- سابقه سکتههای مغزی
در صورتی که فرد حین مصرف قرص با مشکلات پزشکی جدی روبرو شود، بهتر است بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه کند؛ سپس مطابق با دستورالعمل پزشک، مصرف قرص را قطع کرده و سایر روشهای پیشگیری از بارداری را به کار گیرد.
موارد احتیاط قرص دروسبلین
موارد احتیاط قرص دروسبلین، با پیش از آغاز مصرف قرص و حین مصرف قرص مرتبط است. برای مثال، بایستی پیش از آغاز مصرف از وضعیت سلامتی و وضعیت پزشکی خود مطلع شوید. در صورت ابتلا به فشار خون بالا، مشکلات کبدی و اختلالهای روانی بایستی مطابق با نظر پزشک زنان این قرص را مصرف کنید. برای آشنایی با حیطه تخصصی دکتر زنان، مطلب تخصص زنان چیست را مطالعه کنید. همچنین اگر داروهای دیگری مصرف میکنید، باید از تداخلهای دارویی این قرص نیز اطلاعات کافی داشته باشید. فراموش نکنید که رعایت دستورالعملهای مصرف دارو، مستقیماً با سلامت جسمانی شما و جلوگیری از عوارض نادر قرص بسیار مهم است.
قرصهای دروسبلین و پریودی
مصرف قرصهای دروسبلین، احتمالاً بر چرخه قاعدگی و روند پریود تاثیر دارند. زیرا، هنگام آغاز دوره استراحت (قطع مصرف قرص به مدت یک هفته)، فرد پریود منظمتر و سبکتری را تجربه میکند. یعنی، قرص دروسبلین و پریودی مستقیماً با یکدیگر مرتبط بوده و مصرف قرص، در دورههای قاعدگی نظم ایجاد میکند. بااینحال، اگر تغییرات قاعدگی بسیار شدید یا غیرعادی باشد، حتما به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.
مزایای داروی دروسبلین
اولین و مهمتری مزیت داروی دروسبلین، قابل اعتماد بودن و موثر بودن آن در پیشگیری از بارداری است. همچنین، در تنظیم قاعدگی نیز موثر بوده و از نامنظم شدن سیکلهای قاعدگی جلوگیری میکند. سایر موارد را بررسی میکنیم:
- کاهش علائم مرتبط با سندرم تخمدان پلیکیستیک
- کاهش درد قاعدگی
- پیشگیری از آکنه
- کاهش خطر بروز سرطان رحم و تخمدان
- کاهش احتباس آب
هرچند مصرف این دارو برای بسیاری از افراد مزایایی دارد؛ اما توصیه میکنیم که همزمان از مزایا و معایب این دارو آگاهی کسب کنید.
عوارض قرص دروسبلین
قرصهای دروسبلین، مانند سایر قرصهای ضد بارداری دارای عوارض رایج است. برای مثال، تهوع، سردرد، تغییرات وزن و تغییرات خلقوخو از این دست هستند. در بعضی موارد نادر، عوارض جدیتری مانند لختههای خونی، مشکلات کبدی، یا فشار خون بالا نیز ممکن است بروز کند. ازاینرو، روشهای مختلف پیشگیری برای همه مناسب نیستند. زیرا، انتخاب روش مناسب جلوگیری و آگاهی از مزایا و معایب هر روش، موضوعی بسیار حیاتی و ضروری برای سلامتی زنان است.
نکته! در صورت مصرف طولانیمدت، احتمالاً به بروز اختلالهای عصبی و حتی تشنج نیز منجر شود.
تداخلات دارویی قرص دروسبلین
قرصهای دروسبلین، در صورت مصرف همزمان با بعضی از داروهای دیگر، تداخل ایجاد میکنند. این تداخل دارویی، معمولاً بر عملکرد داروها تاثیر میگذارد. همچنین، ممکن است در بعضی موارد برای سلامتی زنان نیز مضر باشند. بعضی از این داروها را در جدول زیر آوردهایم:
نام دارو | دلیل تداخل |
داروهای ضد صرع | افزایش متابولیسم داروهای ضدبارداری و عملکرد سیستم خنثیسازی بارداری / کاهش تاثیر دارو |
داروهای ضد قارچ | کاهش سطح هورمونها و کاهش تاثیر دارو |
داروهای ضد ویروسی | تغییر سطح هورمونهای موجود در قرصها و افزایش احتمال بارداری ناخواسته |
استروژنهای ترکیبی | ایجاد عوارض جانبی شدید و ایجاد تغییر در میزان تاثیر دارو |
بعضی از مکملهای گیاهی | کاهش تاثیر هورمونها بر بدن، کاهش اثر دارو، افزایش احتمال بارداری ناخواسته |
فراموش نکنید که پیش از مصرف قرصهای دروسبلین همراه داروهای دیگر، حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
شرایط نگهداری قرص دروسبلین
برای حفظ اثربخشی داروی دروسبلین، بایستی بستههای حاوی قرص را در دمای اتاق پایینتر از ۲۵ درجه سانتیگراد و در مکان خشک و خنک نگهداری کنید. قرصها را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید، در صورت اتمام تاریخ انقضا آنها را دور بریزید. نگهداری صحیح از داروها، در حفظ کیفیت و اثربخشی آنها بسیار موثر است.
مقایسه داروی دروسبلین با سایر قرصهای جلوگیری
تمام قرصهای جلوگیری، در صورت رعایت دستورالعمل و ساعات مصرف تا ۹۹٪ موثر هستند. یعنی، تفاوتهای قابل توجهی در این زمینه وجود ندارد. بااینحال، بعضی از انواع قرص های ضد بارداری ترکیبات جدیدتری نسبت به سایرین داشته و میزان تاثیرگذاریشان بالاتر است. موارد جزئیتر را باهم بررسی میکنیم:
- مقایسه با قرص یاسمین؛ ترکیبات مشابه هورمون پروژسترون در قرص یاسمین قدیمیتر از قرص دروسبلین بوده و اثربخشی پایینتری در کنترل آکنه دارد.
- مقایسه با قرص یاز؛ هر دو در پیشگیری از بارداری و سندروم تخمدان پلیکیستیک موثراند.
- مقایسه با قرص مارولین؛ تعداد دفعات لکهبینی افراد هنگام مصرف قرص مارولین، احتمالاً بیشتر از داروی دروسبلین است.
- مقایسه با قرص سرزت؛ قرص سرزت، فقط حاوی هورمون پروژسترون بوده و برای کسانی که نمیتوانند از هورمون استروژن استفاده کنند، انتخاب مناسبتری نسبت به دروسبلین است.
- مقایسه با قرص لوونورژسترول؛ این قرص، یکی از قرصهای ضدبارداری اورژانسی است که بعد از نزدیکی محافظتنشده مصرف میشود. تاثیر داروی دروسبلین نسبت به لوونورژسترول بسیار پایینتر است. اما عوارض این دو قرص باهم قابل مقایسه نیستند. زیرا قرص لوونورژسترول، عوارض بسیار شدیدی برای بدن داشته و فقط در موارد اضطراری مصرف میشود.
هشدار! هرگز بدون مشورت با پزشک متخصص زنان، قرصهای ضدبارداری اضطراری را مصرف نکنید.
قرص دروسبلین بهتر است یا ال دی؟
موضوعی که برای بسیاری از مصرفکنندگان سوال است، این است که بین قرص دروسبلین و قرص الدی، کدامیک تاثیر بیشتری دارند. پیش از هر نکته جزئی، باید بگوییم که قرصهای الدی و دروسبلین، هردو از انواع قرص های ضد بارداری هستند و مقدار مشخصی از هورمونهای زنانه را به خون وارد میکنند. سایر نکات، موارد زیر را شامل میشوند:
- ترکیب هورمونهای استروئیدی و دوز آنها در این قرصها باهم متفاوت است.
- قرص الدی فقط به منظور پیشگیری از بارداری مصرف میشود و چندان کاربرد دیگری ندارد. در صورتی که دروسبلین برای مشکلات پوستی نیز کاربرد دارد.
- به دلیل پایین بودن دوز هورمونها، احتمالاً عوارض جانبی الدی کمتر از دروسبلین است.
اینکه از بین دو قرص کدامیک را انتخاب کنید، به نیاز بدنی، شرایط بدنی و ترجیح شما بستگی دارد. بهتر است پیش از مصرف، شرایط جسمانی خود را بررسی کنید.
قرص دروسبلین توسط چه دکتری تجویز میشود؟
برای مصرف قرص دروسبلین، بایستی ابتدا به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. در حالت کلی، بهتر است برای کسب آگاهی در مورد نکات مراقبتهای بهداشتی زنان، با دکتر زنان در ارتباط باشید. دکتر زنان، ابتدا در مورد شرایط جسمانی، سبکهای جلوگیری شما و تنظیم قاعدگی از شما سوالاتی میپرسد. سپس بعد از بررسیهای لازم، احتمالاً مصرف قرص جلوگیری دروسبلین را برای شما تجویز میکند. همچنین، عوارض قرص دروسبلین و مزایای آن را نیز با شما درمیان میگذارد.
ما در این مطلب، سعی داشتیم که تمام ابعاد مهم مربوط به داروی دروسبلین را بررسی کنیم. بااینحال، اگر باز هم در این خصوص سوال دارید، میتوانید با مراجعه به وبسایت آنلاین نوبتدهی مجله دکتردکتر، از بهترین پزشکان سراسر ایران زمان مشاوره و ویزیت دریافت کنید.
منابع:
webmd.com
mayoclinic.com
سلام
عوارض قرص دروسبلین چیه؟؟؟
سلام عزیزم
عوارض رایج شامل موارد زیر هستند
حالت تهوع
لکه بینی بین قاعدگی
سردرد
آکنه
حساس شدن و بزرگ شدن سینه ها