فراموشی چیست؟ چه چیزی باعث فراموشی میشود؟ آیا بازگشت حافظه امکانپذیر است؟ چه هنگامی باید برای مشکل حافظهی خود نگران باشیم؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
سوئیچ ماشین خود را پیدا نمیکنید؟ لیست خرید خود را فراموش کردهاید؟ اسم مربی مورد علاقهی خود در باشگاه را به یاد نمیآورید؟ شما تنها نیستید. هر فردی گهگاه نکاتی را فراموش میکند. با این همه فراموشی مسئلهای نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. در این مقاله ابتدا مسئله « فراموشی» را بررسی خواهیم کرد، سپس درباره انواع فراموشی و روند تشخیص و درمان آن صحبت خواهیم کرد.
فراموشی چیست؟
فراموشی (forgetfulness) ناتوانی دائمی در به یاد آوردن و به خاطر سپردن است. فراموشی حاصل تغییرات مغز بوده و میتواند بخش بسیار طبیعی از فرایند پیری یا نشانهای از دیگر بیماریها باشد.
زمانی که فرد فراموشی را تجربه میکند، به یاد آوردن اطلاعات و رویدادها، یادگرفتن چیزهای تازه و یا شکل دادن به خاطرات جدید بسیار سخت خواهد بود. عمده دلایل فراموشی، افزایش سن، عوارض جانبی داروها، تروما و ضربات شدید، کمبود ویتامین، سرطان مغز، عفونت مغزی و دیگر اختلالات و بیماریها است.
استرس، کار زیاد، نداشتن استراحت کافی و حواس پرتی مداوم همگی روی حافظه کوتاه مدت اثر گذار هستند. در افراد مسن، فراموشی بالاتر از حد طبیعی میتواند نشانهای از آلزایمر و یا زوال عقل عروقی باشد. برای اینکه فرایند درمان هر چه سریعتر آغاز شود، لازم است که عوامل زمینهای فراموشی شناسایی شوند.
اگر بعد از وارد آمدن ضربات و آسیبهای سخت، حافظه فرد مختل شود و یا اگر فراموشی با ضعف ناگهانی یا سستی و کرختی یک طرف بدن، سر درد شدید، سخت صحبت کردن همراه شود، باید هر چه سریعتر با آمبولانس تماس گرفت. اگر روند فراموشی سریع رخ دهد و باعث نگرانی شما شود هم باید اقدامات درمانی را انجام داد.
اگر الگوی فراموشی برای مدت زمان زیادی در شما وجود دارد، باید هر چه زودتر به یکی از متخصصین مغز و اعصاب در شهرتان، مراجعه کنید. بهطور مثال، کسانی که ساکن تهران هستند، میتوانید به یکی از 75 دکتر مغز و اعصاب تهران ، مراجعه کنید.
هفت مشکل معمول حافظه کدامند؟
۱. ناپایداری و زودگذر بودن
در این نوع فرد حقایق و رویدادها را در طی یک دوره زمانی فراموش میکند. در این نوع فرد بلافاصله بعد از یادگیری اطلاعات تازه آنها را فراموش خواهد کرد. از آنجایی که حافظه خود دارای خاصیت از آن استفاده کن و یا آن را از دست بده است، خاطراتی که کمتر به یاد آورده میشوند، بیشتر احتمال دارد که فراموش شوند. با این وجود اینکه ناپایداری ممکن است نشانهای از ضعف حافظه باشد، دانشمندان معتقدند که این حالت سودمندیهایی هم دارد، چرا که مغز را از اطلاعات بیهوده و غیر قابل استفاده پاک کرده و برای اطلاعات مفیدتر و جدیدتر جا باز میکند.
۲. حواس پرتی
این نوع از فراموشی زمانی رخ میدهد که فرد به مسائل توجه کافی ندارد. فرد فراموش میکند که خودکار خود را کجا گذاشته، چرا که در درجه اول در هنگام قرار دادن خودکار خود در مکان مورد نظر تمرکز کافی را نداشته است. در هنگام قرار دادن خودکار در نقطه مورد نظر ممکن است فرد مشغول فکر کردن به مسئلهی دیگری بوده باشد، بنابراین مغز به خوبی قادر به کد گذاری اطلاعات نخواهد بود. حواس پرتی از طرفی دیگر باعث میشود که فرد برنامههای خود را سر وقت مقرر اجرا نکند. برای مثال سر موعد مقرر داروهای خود را مصرف نکند یا اینکه وقت ملاقاتهای خود را فراموش کند.
۳. مسدود کردن (Blocking)
در این حالت فردی از شما سوالی میپرسد، ولی با وجود اینکه جواب این سوال درست نوک زبان شماست و جواب آن را هم میدانید قادر به بیان آن نیستید. این مورد یک مثال آشنا برای حالت مسدود کردن است که در آن فرد به صورت موقت قادر به بازیابی حافظه نیست.
دانشمندان معتقدند این حالت بیشتر در افراد مسن رخ میدهد و آنها را ناتوان از به یاد آوردن اسم افراد میکند. تحقیقات نشان میدهد که افراد تنها ظرف یک ساعت قادر به بازیابی اطلاعات مسدود شدهی خود هستند.
۴. اشکال در انتساب (Misattribution)
اشکال در انتساب زمانی رخ میدهد که فرد قسمتی از چیزی را به خوبی به یاد میآورد، اما در عوض برخی از جزئیات مانند زمان، مکان و فرد درگیر در ماجرا را به خوبی به خاطر نمیآورد.
نوع دیگری از اشکال در انتساب زمانی رخ میدهد که فرد معتقد باشد که چیزی که به آن فکر میکند اورجینال باشد، در حالی که مربوط به چیزی است که پیشتر در مورد آن خوانده یا نوشته است و در واقع آن را فراموش کرده است. این نوع از مشکل هم با افزایش سن شیوع بیشتری دارد.
۵. تلقین پذیری (Suggestibility)
تلقین پذیری در واقع نوعی آسیب پذیری حافظه در برابر قدرت تلقین است. با وجود اینکه بسیار کم در مورد اثر تلقین پذیری روی مغز میدانیم، این اثر مغز را گول میزند که واقعهای که در حال فکر کردن در مورد آن است بسیار واقعی است.
۶. تمایل به یک سمت (Bias)
حتی پررنگترین خاطرات هم نمایش بی عیبی از لحظهای در واقعیت نیستند. در حافظه درک شما، به وسیلهی تمایل شخصی به یک سمت تصفیه میشود. و همه اینها باعث ایجاد تجربیات، اعتقادات، معلومات و حتی خلق و خوی فردی میشود.
و زمانی که فرد دوباره خاطرات را به یاد میآورد، این خلق و خو و دیگر تمایلات یک طرفه هستند که روی اطلاعاتی که باید به خاطر آورده شوند، تاثیر میگذارند. افزایش سن هم روی بروز این حالت بسیار موثر است.
۷. پایداری
بسیاری از افراد در مورد فراموش کردن چیزها نگران هستند. ولی در بسیاری از موارد خاطراتی انسانها را عذاب میدهد که آرزو میکنند کاش توان فراموش کردن آنها را داشتند ولی در عمل فرد قادر به فراموش کردن آنها نیست. پایداری خاطرات وقایع تلخ، احساسات منفی و ترسها نوع دیگری از مشکلات حافظه است.
افراد مبتلا به افسردگی و افراد مبتلا به اختلال اضطرابی پس از حادثه مشخصا با این مشکل دست به گریبان هستند. این افراد مرتب واقعه تلخی که برای آنها رخ داده را مرور کرده و همین به وخامت حال آنها منجر میشود.
دیگر علائمی که ممکن است با فراموشی رخ دهند، کدامند؟
فراموشی ممکن است با دیگر علائم همراه باشد و این علائم بسته به بیماری زمینهای و دیگر بیماریها میتواند بسیار متفاوت باشد. در حالت کلی، فراموشی به افزایش سن، ضربه به سر و دیگر بیماریها و اختلالات وابسته است.
فراموشی ممکن است به همراه دیگر علائم مرتبط با پیری رخ دهند که عبارتند از:
- تغییر در خلق و خو، شخصیت و رفتار
- مشکلات گفتاری
- مشکلات در فهم و درک مطلب
- مشکلات در مهارت حسابگری
فراموشی ممکن است به همراه دیگر علائم مرتبط با ضربه به سر رخ دهند که عبارتند از:
- تغییرات ناگهانی در شخصیت فردی مانند عصبانیت و خشم و بی قراری بدون هیچ دلیل خاصی
- شکستگی و بدشکلی استخوان مخصوصاً در جمجمه و صورت
- خارج شدن مایع شفاف و یا خونی از دهان، بینی و گوش
- گیجی، فراموشی، سخت صحبت کردن، مشکلات بینایی یا شنوایی، بی حالی
- سخت نفس کشیدن و یا نفس نکشیدن
- پلکهای بی حال
- فلج عضلات صورت
- از دست دادن کنترل عملکرد بدن
- مردمکهایی با اندازههای غیر یکسان و مردمک.هایی که در مواجهه با نور تغییر اندازه نمیدهند
- تشنج
- سردرد شدید
- از دست دادن هوشیاری و کما
- تهوع
- ضعف و فلج
دیگر علائم فراموشی عبارتند از:
- مشکلات گفتاری و زبانی
- مشکلات خواب
- خستگی
- ضعف عضلانی
- پوست زرد یا رنگ پریده
- تنگی نفس
- گزگز کردن دستها و پاها
- از دست دادن بدون دلیل وزن
- از دست دادن بینایی و یا تغییر در قدرت بینایی
دیگر علائم که ممکن است نشان دهندهی مشکلی جدی و مرگبار باشند:
- مشکلات گفتاری
- فراموشی بعد از ضربه مغزی
- سردرد شدید
- فراموشی ناگهانی
- بی حسی و یا ضعف ناگهانی یک سمت بدن
- از دست دادن بینایی و یا تغییرات بینایی
علت فراموشی چیست؟
فراموشی بخش طبیعی روند افزایش سن است، با این همه دلیل اصلی بروز آن هنوز به درستی شناخته شده نیست. فراموشی همراه با پیری، میتواند به دلیل بیماریهای مختلف همچون زوال عقل عروقی یا بیماری آلزایمر هم رخ دهد.
ضربات شدید به سر، کمبود ویتامین، بیماریهای مزمن، تومور مغزی، عوارض جانبی داروها، عفونت مغزی، سکته، اضطراب یا افسردگی همگی میتوانند باعث فراموشی شوند.
دلایل عصبی فراموشی ممکن است به خاطر بیماریهای عصبی زیادی رخ دهند:
- بیماری آلزایمر
- بیماری هانتینگتون
- دیگر انواع زوال عقل
- بیماری پارکینسون
- سکته
- زوال عقل عروقی
دیگر دلایل فراموشی که به دلایل دیگر رخ میدهند، عبارتند از:
- اضطراب
- سوءمصرف الکل
- تومورهای مغزی
- بیماریهای مزمن
- افسردگی
- ضربات مغزی
- عوارض جانبی داروها
- کمبود ویتامین به خصوص ویتامین ب ۱۲
- سندروم ورنیکه – کورساکوف (Wernicke-Korsakoff syndrome) یا زوال عقل الکلی
گاهی فراموشی نتیجهی شرایط مرگباری است که در صورت بروز آنها باید هر چه سریعتر اقدامات درمانی آغاز شود، این شرایط عبارتند از:
- آنسفالیت (Encephalitis) یا التهاب و ورم مغزی ناشی از عفونت
- تشنج
- سکته
- ضربه شدید به مغز
مشکلات و عوارض جانبی احتمالی فراموشی کدامند؟
فراموشی معمولاً به خودی خود مرگبار نیست، اما عوامل زمینهای فراموشی میتواند جدی باشد. اگر فراموشی در شما خفیف بوده و به آهستگی پیش میرود، میتواند بخش طبیعی از فرایند افزایش سن باشد. اما اگر فراموشی ناگهانی بوده و با سرعت در حال پیشرفت باشد، بسیار مهم است که دلیل آن شناسایی شود.
از آنجایی که فراموشی میتواند نتیجه یک بیماری جدی باشد، عدم درمان میتواند منجر به مشکلات جدیتر و حتی آسیب دائمی باشد. زمانی که علت زمینهای شناسایی شد، دنبال کردن برنامه درمانی که پزشک مشخصا برای شما طراحی کرده است، اهمیت دارد.
مشکلات احتمالی که با پیشگیری درست درمان میتوان از آن پیشگیری کرد، عبارتند از:
- ناتوانی در مراقبت از خود
- نانوایی در ارتباطات
- مشکلات غذا خوردن و بلع
- ناتوانی در مصرف داروها
- گم شدن
- ناتوانی در قضاوت صحیح
- گسترش سرطان و عفونت.
نکاتی برای بهبود حافظه وپیشگیری از فراموشی
با وجود اینکه در مقام پیشگیری از فراموشی یا زوال عقل ممکن است این اقدامات موثر نباشند، انجام کارهای زیر ممکن است به کنترل شرایط کمک کند. حتی کوچکترین کارها برای پررنگتر کردن حافظه موثر هستند. فرد باید بداند که چه زمانی برای کمک گرفتن باید به افراد متخصص مراجعه کند
گنجاندن فعالیتهای ورزشی در برنامه روزانه
فعالیتهای بدنی جریان خون را در تمام بدن به خصوص جریان خون به سمت مغز را افزایش خواهد داد. این کار در نهایت به پررنگ شدن حافظه کمک میکند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که یک فرد بزرگسال سالم در هفته بهتر است به مدت ۱۵۰ دقیقه فعالیت ورزشی سبک همچون ایروبیک یا پیاده روی و یا ۷۵ دقیقه ایروبیک با شدت بیشتر یا نرم دوی انجام دهد. بهتر است که این مدت زمان در هفته تقسیم شود. اگر برای ورزش کردن زمان کافی را در اختیار ندارید، هر روز هفته ده دقیقه پیاده روی کنید.
فعال ماندن از نظر ذهنی
همانطور که فعالیت فیزیکی کمک میکند تا بدن روی فرم بماند، فعالیتهای ذهنی هم به مغز کمک میکند تا ساختار مناسب و درست خود را داشته باشد و همین مسئله احتمال فراموشی را هم کمتر میکند. بازیهای فکری حدس زدن کلمات، امتحان کردن مسیرهای میانبر در هنگام رانندگی، فراگیری یک ساز موسیقی و عضویت داوطلبانه در سازمانهای خیریه و سازمانهای خدمات رسان تا حد زیادی کمک کننده خواهد بود.
فعالیت اجتماعی
روابط اجتماعی بین فردی کمک میکند تا افسردگی و استرس تا حدود زیادی کمتر شوند. هر دوی اینها عاملی تعیین کننده در از دست دادن حافظه هستند. اگر تنها زندگی میکنید، سعی کنید تا وقت بیشتری را به همراه پدر و مادر و دوستان خود سپری کنید.
سازمان یافته بودن
اگر خانه و محل کار شما در هم ریخته بوده و یادداشتهای شما پراکنده باشد، احتمال فراموشی کارها بیشتر خواهد شد. وظایف، وقتهای ملاقات و دیگر رویدادها را در یک دفتر مخصوص، تقویم و یا دفتر برنامه ریزی آنلاین ثبت کنید
هنگام اضافه کردن این مطالب در دفتر یادداشت خود، آن را با صدای بلند تکرار کنید. این کار کمک میکند تا مطالب بهتر در ذهن شما نقش ببندد. لیست وظایف روزانه خود را مرتب بررسی کرده و بعد از انجام هر کدام از وظایف جلوی آنها تیک بزنید. مکان مخصوصی را برای کیف پول، کلیدها، عینک و دیگر وسایل ضروری روزانه خود اختصاص دهید
کارهایی که حواس شما را پرت میکند را محدود کنید و هرگز کارهای زیادی را با هم انجام ندهید. اگر روی به یاد آوردن اطلاعاتی که فراموش کردهاید، تمرکز کنید، احتمال بیشتری وجود دارد که بعداً آن را به خاطر بیاورید. بیاد آوردن آن موضوع گاهی باعث میشود که مطالب مشابه دیگر و مرتبط را هم به راحتی به خاطر بیاورید
خوب خوابیدن
خوابیدن نقش بسیار مهمی را در تحکیم حافظه و به یاد آوردن وقایع ایفا میکند. خوابیدن به اندازه کافی را در راس همه برنامهها قرار دهید. بیشتر افراد بالغ بزرگسال به ۷ تا ۹ ساعت خواب شبانه نیاز دارند.
داشتن تغذیه سالم
تغذیه سالم علاوه بر داشتن نقش بسیار زیاد برای داشتن یک قلب سالم، در سلامت مغز هم بسیار نقش بزرگی را ایفا میکند. میوه، سبزیجات و غلات کامل در این میان نقش بسیار زیادی را ایفا میکنند. منابع پروتئینی کم چربی همچون ماهی، لوبیا و گوشت مرغ بدون استخوان را در برنامه غذایی خود قرار دهید. مصرف بیش از حد الکل به گیج شدن و یا فراموشی منجر شود.
کنترل بیماریهای مزمن
در صورت ابتلا به افسردگی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، چاقی و مشکلات شنوایی حتماً دستورالعملهای خاص پزشک را رعایت کنید. هر چه قدر فرد بیشتر و بهتر مشکلات خود را مدیریت کند، حافظه هم در وضعیت بهتری خواهد بود.
همچنین داروهای مصرفی خود را مرتب با پزشک چک کنید. چرا که برخی از داروها اثرات شگرفی روی حافظه خواهند گذاشت.
چه زمانی باید اقدامات درمانی دربارهی مشکل فراموشی انجام داد؟
گروهی از بیماریها – نه فقط آلزایمر – میتوانند منجر به فراموشی در افراد مسنتر شوند. به همین دلیل تشخیص درست و دریافت کمکهای درمانی مناسب اهمیت بسیار زیادی دارد.
برخی از درجات از دست دادن حافظه، مانند از دست دادن مهارت تفکر یک بخش بسیار مرسوم از فرایند پیری است. با این همه بین تغییرات معمول در روند حافظه و از دست رفتن حافظه ناشی از بیماری آلزایمر و اختلالات مشابه تفاوتهایی وجود دارد. برخی از مشکلاتی که برای روند به خاطر سپاری وقایع رخ میدهد ناشی از بیماریهای قابل درمان است.
در صورت داشتن مشکلات حافظه و برای تشخیص درست و در نتیجه درمان مناسب حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
فراموشی و پیری
فراموشی ناشی از افزایش سن منجر به این نمیشود که فرد به صورت کامل از زندگی ایده آل خود فاصله بگیرد. برای مثال، ممکن است فرد گاهی اسم افراد را از یاد ببرد ولی بعدها دوباره آن اسم را به خاطر بیاورد. گاهی ممکن است فراموش کنید که عینک خود را کجا گذاشتهاید و گاهی هم کمی بیشتر از قبل باید لیستی از وقایعی که میخواهید آنها را به یاد بیاورید تهیه کنید.
این تغییرات حافظه معمولاً بسیار قابل کنترل بوده و توانایی شغلی، زندگی مستقل و زندگی اجتماعی فرد را مختل نخواهد کرد.
فراموشی و زوال عقل
واژهی زوال عقل به مجموعهای از علائم همچون نقص حافظه، پرسشگری، قضاوت، زبان و مهارت فکر کردن اشاره دارد. زوال عقل معمولاً کمکم و به تدریج شروع شده و سپس به مرور زمان بدتر شده و توانایی کار کردن، ارتباطات اجتماعی و روابط بین فردی را در فرد بیمار تحت تأثیر قرار میدهد.
اغلب فراموشی به عنوان عامل مختل کنندهی زندگی، یکی از اولین و در عین حال قابل تشخیصترین علامت زوال عقل است. دیگر علائم اولیه زوال عقل شامل:
- پرسیدن مکرر یک سوال خاص
- فراموش کردن یک کلمه در هنگام صحبت کردن
- قاطی کردن کلمات با هم برای مثال گفتن میز به جای تخت
- صرف مدت زمان بیشتر برای انجام دادن یک وظیفه، مانند درست کردن یک دستور آشپزی
- قرار دادن اشیا در مکانهای اشتباه برای مثال قرار دادن کیف پول در کابیت آشپزخانه
- گم شدن هنگام راه رفتن و یا رانندگی کردن در محیطهای آشنا
- تغییر بدون دلیل در خلق و خو و رفتار
بیماریهایی که باعث آسیب پیشرونده در مغز شده و در نهایت منجر به زوال عقل میشوند، شامل:
- بیماری آلزایمر، رایجترین علت زوال عقل
- زوال عقل عروقی (Vascular dementia)
- زوال عقل پیشانی – گیجگاهی (Frontotemporal dementia)
- زوال عقل با اجسام لویی (Lewy body dementia)
روند پیشرفت هر کدام از این بیماری ها با هم تفاوتهایی دارد. اختلال حافظه معمولاً اولین نشانه نیست و نوع این اختلال هم متفاوت است. همچنین امکان دارد که فرد به بیش از یک نوع زوال عقل مبتلا باشد که تحت عنوان زوال عقل ترکیبی شناخته میشود.
اختلال شناختی خفیف (Mild Cognitive Impairment)
این عارضه به صورت قابل توجهی حداقل یکی از بخشهای مهارت فکر کردن، همچون حافظه را تحت تأثیر قرار میدهد و این حالت کمی بیشتر از تغییرات ناشی از افزایش سن و کمی کمتر از زوال عقل است. داشتن اختلال شناختی خفیف مانعی برای اجرای وظایف روزانه و فعال بودن از نظر اجتماعی نیست.
دانشمندان و پزشکان هنوز در حال بالا بردن اطلاعات خود در این مورد هستند. در بسیاری از افراد شرایط کم کم منجر به زوال عقل ناشی از آلزایمر میشود. دیگر مشکلات فراموشی افراد چندان پیشرفته نبوده و باعث بروز علایم و نشانههای زوال عقل نخواهد شد.
دلایل برگشت پذیر از دست دادن حافظه
بسیاری از مشکلات پزشکی میتواند منجر به فراموشی و یا دیگر علائم شبه زوال عقل شود. بسیاری از این عارضهها قابل درمان هستند. پزشک بیماریهایی که باعث بروز اختلال حافظه برگشت پذیر شده است را به دقت زیر نظر میگیرد
دلایل احتمالی برای فراموشی برگشت پذیر عبارتند از:
- داروها: گروه خاصی از داروها و یا ترکیبی از داروهای مختلف میتواند باعث فراموشی یا سردرگمی شود.
- ضربات مغزی: ضربات مغزی ناشی از سقوط از ارتفاع و یا تصادفات، حتی اگر فرد هوشیاری خود را هم از دست نداده باشد، منجر به اختلال حافظه خواهد شد.
- اختلالات عاطفی و احساسی: استرس، اضطراب و یا افسردگی هم میتواند باعث فراموشی، سردرگمی، اختلال تمرکز و دیگر مشکلاتی شود که انجام فعالیتهای روزانه را مختل خواهد کرد.
- سو مصرف الکل: الکلی بودن مزمن به طرز شدیدی میتواند منجر به اختلال در تواناییهای ذهنی شود. الکل از طرفی دیگر باعث تداخل دارویی شده و همین منجر به فراموشی خواهد شد.
- کمبود ویتامین ب ۱۲: ویتامین ب ۱۲ به سلامت سلولهای عصبی و گلبولهای قرمز خون کمک خواهد کرد. کمبود این ویتامین که در افراد مسنتر شایع است در نهایت منجر به مشکلات حافظه خواهد شد.
- کم کاری تیروئید: این عارضه میتواند منجر به فراموشی و یا دیگر مشکلات مربوط به تفکر شود.
- بیماریهای مغزی: تومور و یا عفونت در مغز میتواند منجر به فراموشی و یا دیگر علائم شبه زوال عقل شود.
چه زمانی برای مشکل فراموشی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر در مورد فراموشی نگران هستید و یا اگر فراموشی اجازه نمیدهد که شما فعالیتهای روزانه معمول خود را انجام دهید و یا اگر متوجه وخامت اوضاع شدید با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک علاوه بر معاینه بدنی، حافظه و توان و مهارت حل مسئله فرد را هم بررسی خواهد کرد. برخی از اوقات باید آزمایشهای دیگری انجام شود، درمان فراموشی به عامل به وجود آورنده آن بستگی دارد.
پزشک سوالاتی را مطرح خواهد کرد. بهتر است که در هنگام ملاقات با پزشک یکی از دوستان و اعضای خانواده شما را همراهی کند.
سوالاتی که پزشک مطرح میکند عبارتند از:
- علائم از چه زمانی آغاز شدند؟
- چه داروهایی و به چه مقداری مصرف میکنید؟
- آیا به تازگی داروی جدیدی را مصرف کردهاید؟
- انجام چه کارهایی برای شما دشوار است؟
- برای مقابله با اختلال حافظه چه کارهایی را انجام میدهید؟
- چه مقدار الکل مینوشید؟
- آیا به تازگی بر اثر تصادف، سقوط و یا ضربه به سر شما آسیب وارد شده است؟
- آیا به تازگی بیمار شدهاید؟
- آیا احساس غم، افسردگی یا اضطراب دارید؟
- آیا به تازگی فقدان یک عزیز و یا یک تغییر بزرگ را در زندگی تجربه کردهاید؟
علاوه بر معاینه بدنی، پزشک برای سنجش مهارت تفکر فرد تستهایی بر پایه سوال و جواب انجام میدهد. گاهی برای تشخیص علت فراموشی برگشت پذیر و یا علایم شبه زوال عقل آزمایش خون و یا تست های تصویربرداری از مغز انجام خواهد شد.
گاهی برای تشخیص زوال عقل و دیگر اختلالات حافظه فرد به متخصص مغز و اعصاب و یا روانپزشک ارجاع داده خواهد شد.
اهمیت تشخیص فراموشی
کنار آمدن با از دست دادن حافظه و شروع احتمالی زوال عقل برای افراد بسیار سخت و دشوار است. گاهی فرد مشکل خود را برای مدتهای مدیدی از عزیزان خود پنهان میکند و گاهی هم اعضای خانواده به دلیل بی توجهی خود به شرایط خود را مقصر میدانند
بنابراین در عین چالش برانگیز بودن تشخیص درست اهمیت بسیار زیادی دارد. تشخیص دلایل بروز فراموشی برگشت پذیر کمک میکند تا بهترین روش درمانی ممکن اتخاذ شود.
همچنین تشخیص اولیه و زودهنگام اختلال شناختی خفیف و بیماری آلزایمر بسیار مهم است چرا که باعث نتایج زیر میشود:
- شروع درمان برای مدیریت علایم
- آگاه کردن خود و عزیزان در مورد بیماری
- فراهم کردن اقدامات درمانی و مراقبتی مناسب
- فراهم کردن تجهیزات درمانی مناسب
- برآورد صحیح هزینههای درمانی
منابع:
سلام
شوهرم یکسال هست که فراموشی داره ۶۴ سالشه و در حرف زدن حساب کردن و فهمیدن مشکل پیدا کرده هر چی میگذره بدتر میشه دو تا دکتر رفتیم سونوگرافی و ام آر ای و نوار مغزی هم گرفتیم میگنالزایمر نیست و تشخیص هر دو روحیه نداشتن و افسردگیه یه چند سالی هم خیلی استرس زیادی داشت داروها رو یکهفته ای هست داره میخوره ولی داره به طور نگران کننده ای بدتر میشه چیکار باید بکنیم ؟لطفا کمکمون کنین .
سلام
داروها ۳ تا ۴ هفته طول میکشه تا اثر کنن و نتیجه حاصل بشه
فعلا ادامه روند داروها و ویزیت مجدد به پزشک معالجشون
سلام- خواهرم 46 ساله مجرد و با مادر 85 ساله ام با هم زندگی میکنند-4سال پیش برای اولین بار که سابقه قند هم نداشت… خواهرم سرش گیج رفت و افتاد-… بردیم بیمارستان- گفتن قندش به 800 رسیده- بعداز چند روز مرخص شد و دیابتی شده و انسولین میزنه…الان دچار فراموشی زیادی شده -برای خرید میوه میره بیرون… بجاش نون میگیره- و مادر رو عصبی کرده- چه باید کرد؟
سلام
با توجه به علایمشون باید به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنند
سلام من چند وقتی هست عصبی هستم بی دلیل ( یک نفر یک چیز میگه زود عصبی میشم یا اشتباه برداشت میکنم ) در صورتی که قبلاً صبور بودم و میخوام که حرف بزنم میخوام که به زبون بیارم یادم میره و بی دلیل احساس غم و ناراحتی دارم و همچنین میخوام حرف بزنم بعضی وقتا لکنت دارم
سلام عزیز
جهت درمان و بررسی علت به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام من دخترم ۲۴ سالمه ۳ سال ک فعالیت ذهنی ندارم و اکثرا تو گوشیم،۳,۴ ماه متوجه شدم یه سری چیزایی مثل :شماره کلید باشگاه، اسم بازیگری ک چند لحظه پیش گفته شد، یا حتی اسم پسر خالم یادم میره ولی چند ساعت بعدش یادم میاد
فعالیت اجتماعی کمی دارم،دارو مصرف نمیکنم و بیماری خاصی ندارم،یکم افسردگی و احساس غم همیشه دارم یکمم وسواس دارم
امکان مراجعه ب پزشک ندارم میشه بگین چیکار کنم؟
سلام
ورزش کنید مثل ورزش های هوازی و یا یوگا
مطالعه هدفمند داشته باشین
کلاس هنری یا تفریحی برین
کار با موبایل رو کم تر کنید و اگر خوب نشدین باید به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام دکتر ۳۲ سالم هست یکی دو سال هست ک کلا جای اشیاء رو گم میکنم افرادی ک قبلا یکی دوبار دیده بودم ک ب سختی یادم میاد اسمشون-منتها هرچی مربوط به رشته و کارم هست رو مشکلی ندارم اصلا-تمرکز کافی هم ندارم
سلام عزیز
در اثر مشغله زیاد و اضطراب یا افسردگی میتونه ایجاد شه
اگر اضطراب و یا افسردگی دارین بهتره به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام خسته نباشید
من یک زن 22 ساله هستم دیپلم گرفتم و مستقیما شروع به کار کردم….
بعضی از مباحث دیگه به یاد نمیارم مثل ریاضی و قرآن و زبان… احساس میکنم صلا نخواندم و هیچی نمیدانم میخوام مجدد شروع کنم نمیدانم از کجا چ کتابی بگیرم… میترسم از اینکه بقیه بفهمن
چیکار باید کنم
سلام عزیز
این فراموشی طبیعیه و جای نگرانی نداره
از مطالعه روزنامه و مجله شروع کن که خسته کننده نباشه
سلام وقتتون بخیر، میبخشید، پدرم ۶۰ ساله هستن، و از جوانی همیشه اضطراب داشتن و خیلی هم عجله دارن تو کارهای روزانه. حدود دو سه سالی هست که اسم آدمها و اشیا رو به سختی بیاد میارن، کارهای روزانه رو هم چند وقای هست که مینویسن تا به ترتیب انجام بدن. ام آر آی و آزمایش هم چند ماه پیش زیرنظر دکتر مغز اعصاب دادن، و گفتن مغزشون سالمه و مشکل از اضطرابه. از نظر شما با وجود ام آر آی و آزمایش باز هم جای نگرانی هست که پیگیری کنیم؟
سلام
با توجه به اینکع بررسی هاشون نرمال بوده بهتره اول اضطرابشون کاملا زیر نظر متخصص” روانپزشکی درمان بشه چون میتونه علایمشون رو توجبه کنه
سلام خانم دکتر وقتتون بخیر
۲۶ سالمه… خیلی استرسی هستم قبلا بخاطر استرسم داروهایی خوردم و بعد قطع کردم، سال کنکورم ولبان خوردم، سال ۹۶ بمدت دو سال سیپرالکس خوردم و حدود چند ماه هم خودسر لورازپام خوردم… وسواس هم دارم
سال ۹۸ هم یه حمله دو قطبی داشتم… از اون موقع دارم قرص دپاکین، الانزاپین و پرفنازین میخورم
اما مشکل بزرگم حافظمه که از دست رفته… من از سال ۹۷، ۹۸ حافظم بشدت خیلی زیاد ضعیف شد
بطوری که خیلی زیاد روی درسم و کارم و زندگیم تاثیر گذاشته
من دانشجوی دندانپزشکی بودم… وقتی درسمو تموم کردم و رفتم سر کار همه چی هرچی که تو ۶ سال یاد گرفته بودم یادم رفته بود.. بطوری که مجبور شدم از کارم انصراف بدم
الان نمیتونم به حافظم تکیه کنم، همه چیو یادداشت می کنم، تماس های تلفنی رو ضبط میکنم تا یادم بمونه
آشپزی که می کنم برای دفعه بعد باید دستورشو از اول نگاه کنم
آدرس خیابون های شهرمون رو هیچ وقت یاد نگرفتم
موقع حرف زدن تپق میزدم و واژه ها تو ذهنم نمیان
خاطرات گذشته همه از ذهنم پاک شده… و خاطرات جدید چند روز بیشتر تو ذهنم نمیمونه
من یه بار سه هفته نرفتم سرکار، وقتی برگشتم فامیل بعضی همکارامو یادم رفته بود
اسم دبستانم یادم رفته
جدیدا املای کلمات رو شک میکنم
یه بار رفتم پیش متخصص مغز و اعصاب، ایشون گفتن مشکلت نورولوژیک نیست و به روانپزشک ارجاع دادن،گفتن مشکلت فراموشی نیست و تمرکزت مختله
اما من چیزی که خیلی نگرانم کرده اینه که زوال عقل گرفته باشم
چون بعضی علائمش رو از توی اینترنت خوندم، مثل تغییر شخصیت رو داشتم
من از سال ۹۸ شخصیتم خیلی تغییر کرده، از این رو به اون رو شدم
حتی خودم دیگه خودمو نمیشناسم
من یه مدت شک کردم که ADHD و اوتیسم خفیف دارم.. چون علائمش رو واضحا دارم… همونطور که پزشک نورولوژیک اشاره کرد اختلال تمرکز دارم
الان خیلی نگرانم… نمیدونم مشکلات شخصیتم و فراموشیم بخاطر زوال عقله یا مثلا ADHD
تورو خدا کمکم کنین
سلام عزیز
علایمتون بخاطر استرس هست
استرس میتونه فراموشی بده
اگه میشه جواب بدین
من ۱۷سالمه و حدود ۱سالو خورده ای هست که دچار کمی فراموشی شدم
مثلا اکثر اوغات یادم میره اشیا رو کجا میذارم
کار های تکراری رو خیلی کم یادم میمونه و بعضی وقت ها هم کمی توهم میزنم
رفتم دکتر و دکتر بهم قرص الانزاپین و ازپیم داد و گفت که وسواس داری
من حرفشو باور نمیکنم چون واقعا میفهمم که بعضی مسائل رو فراموش میکنم
افسردگی هم دارم متاسفانه
نمیدونم دلیل این مشکلاتم چیه
سلام
علایمتون واضحا به نفع افسردگی هست
فراموشی تو سن کم مثل شما از عوارض افسردگی و اضطراب و وسواس هست
سلام من 16 سالمه، درس هام به حد احسن خیلی بالا بود ولی یه مشکلی پیش آماد مجبور به وقفه شدم واون اوایل خیلی مشکلات داشتم وهی خودم وبه بیخیالی میزدم وسعی به فراموش مشکلاتم داشتم الان که دوباره درس میخونم اسم معلم ها همکلاسیام یادم میره و… واین خیلی آزارم میده مث صدای موج مغزمو خط خطی میکنه نمیخوام بخاطر سنم دارو مصرف کنم وخوشم هم نمیاد یه راه دیگه هس آیا؟
وکنار این صدا بیزاری شدید دارم کلن تو مدرسه وقتی یکی در خودکار بازو بسته میکنه پاهاشو میکوبه حاضرم بکشمش وچند بار بخاطر این موضوع دعوا کردم فک کنم اینا همشون ویا صدای شالاپ شلوپ غذا ویا یکی اگر آرام صحب میکنه خیلی آزارم میده
سلام عزیزم
شرح حالتون رو خوندم
دارو مناسب به سنتون تجویز میشه اصلا نگران نباشید
حتما درمان کنید الان سن شکوفایی شماست ، درمان کنید و از زندگی لذت ببرید
با عرض سلام من۲۵ سالمه و دارای هیچ مریضی هم نیستم ولی بیشتر وقتا یادم میره مثلا صحاب کارم میگه این کارو انجام بده ولی فرداش ک میپرسهانجام دادی میبینم یادم رفته انجامش بدم یا یکی بهم میگه بیرون رفتی این خرید رو انجام بده یادم میره. یا چیزیو جای میزارم نیم ساعت فکر میکنم تا یادم میاد کجا گذاشتمش خیلی سر در گمم لطفا راهنمایم کنید ممنون ازتون
سلام من در گذشته خیلی دچار چالش بودم و زندگی خوبی نداشتم.سراسر غم و ضربه…برای ایستادگی سعی میکردم به گذشته فکر نکنم و فراموش کنم…الان دیگه نمیتونم خیلی خاطرات قبل رو بیاد بیارم….
الان موقع حرف زدن کلمات رو یادم میره اسم اشخاص و وسایل…
اگه از همکارم سوالی بپرسم مثلا یک عدد بعد ۵ دقیقه یادم میره یا قاطی میکنم….
الان هم هنوز ادم حساسی هستم…سعی میکنم حرف نزنم که نکنه تپق بزنم….
سه ماه پیش مشاوره رفتم روانشناس بعد سه ماه دوباره برگشتم نقطه اول چون نمیتونم گذشته تلخمو فراموش کنم و ازین مشکلاتی که غرقش هستم نجات پیدا کنم…چکار کنم بابت فراموشی
سلام.خواهر من ۳۳ سالشه.کم توان ذهنیت.تا کلاس نهم تو مدرسه استثنایی درس خونده و کلمات رو میخوند و می نوشت.کارهای خودشو براحتی انجام میداد.خودش تنهایی میرفت بیرون میگشت و بعدش بر میگشت به خونه.سوار اتوبوس میشد…….اما متاسفانه در جریان شیوع بیماری کرونا خانواده محدودش کردن.و در یکی ، دو مورد گم شد ….و بعد از جستجو پیداش کردیم.یعنی راه خونه رو گم می کرد.کم کم تسلط بر فعالیت هاش رو از دست داد.الان نمی تونه براحتی بشینه یا بلند شه .نمی تونه خودش غذا بخوره.کنترل ادرار یا مدفوع نداره.حرف نمیزنه.جواب سوالات ما رو نمی ده.لطفا راهنمایی بفرمایید.
سلام
با توجه به علایمی که فرمودین باید از نظر مغز و اعصاب بررسی شه ، اگر مشکلی نبود احتمال بعدی افسردگی هست
اول جهت بررسی به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید
سلام عزیز شما لازمه حتما دارو مصرف کنین برای راحت تر کنار اومدن با اتفاقات و خاطرات گذشته
لطفا به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام من ۱۸ سالمه خانوم هستم
حدود ۳ سال پیش دوستم بر اثر خودکشی فوت کرد و من دو سال افسردگی حاد داشتم .
از همون موقع حافظم مشکل پیدا کرده . هیچکدوم از خاطراتمو یادم نمیاد . وقتی با کسی دعوا میکنم یادم نمیمونه ک باهاش دعوا کردم . اطلاعات نصفه تو مغزم ذخیره میشه.
مثلن یادم میمونه ک ینفر یه جمله ای رو گفته به من ولی یادمنمیمونه ک کی اون حرفو زده .
من از لحاظ جسمی یه سری ضعف ها دارم ولی متاسفانه تا حالا ازمایش ندادم و مطمئن نیستم ک بیماری دارم یا نه.
ممنون میشم نظرتونو بگید.
سلام عزیزم
بخاطر اتفاقاتی که پشت سر گذاشتی متاسفم
اما لطفا درمان دارویی رو برای بهبود حالت شروع کن زیر نظر روانپزشک
نگران وابستگی و عوارض دارویی هم نباش ، به مرور دوزش کم و قطع میشه
لطفا به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام من ۱۷ سالمه و چند هفته ای میشه که خیلی فراموشکار شدم و حتی موقع صحبت کردن میخوام راجع یک چیز فکر کنم و صحبت کنم یهو یادم میره انگار مغز م وارد ی صفحه سفید میشه و هیچی راجع اون موضوع نداره و یا مثلا عطری رو بو میکنم و میدونم چیه ولی یادم نمیاد اصلا که اسم ش چیه و چی بوده حل کردن مسئله ها هم برام سخت شده .سردرد های یکم عجیبی دارم و گاهی یک پلک م انگار فلج میشه و بسته تر از پلک دیگه م هست
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام
با توجه به سردرد و احساس افتادگی پلک به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید
سلام وقت بخیر برادرم من چهار ماه پیش در تصادف فوت کرد و مادرم ۴۹ سال دارد حافظه اش بسیار ضعیف شده است به طوری که مکالمات عادی و روزمره را که با او داریم فراموش میکند و یادش نمیاید راجب چه چیزی صحبت کردیم و جزییات موضوع را فراموش میکند و بسیار بابت این موضوع ناراحت است که به یاد نمیآورد باید چه کاری انجام دهیم و ایا نیاز است به پزشک مراجعه کنیم و اگر نیازه به چه پزشکی مراجعه کنیم ممنون.
سلام عزیز
بله باید به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام وقت بخیر من آدم ها و اسامی و خاطراتم رو خیلی زیاد فراموش میکنم. شاید کسی که حداقل چهار بار پشت سر هم دیدمش رو توی خیابون ببینم به یاد نیارم من کنکوری هستم و تقریبا پنج ساله توی کتابخونه درس میخونم اکثرا با کسی حرف نمیزنم توی مکالمه ها مخصوصا وقتی استرس داشته باشم یا دعوا کنم زبونم کامل بند میاد و قفل میکنه
سلام
بخاطر استرس زیادتون هست
طبیعیه
براب کنترل استرستون به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام من ۱۳ سالم هست من قبلا خیلی راحت همه چی رو حفظ میکردم راحت ریاضی رو حساب میکنم ولی الان نه چیزی رو میتونم حفظ کنم نه ریاضی حل قبلا خیلی راحت این کار هارا میکردم
سلام وقتتون بخیرمن ۲۵سالمه الان چندوقتی میشه حافظه کوتاه مدتم ضعیف شده درک مطلب.حساب کردن.اینکه یه چیزیویه جامیزارم بعدایادم نمیونه کجاگذاشتم .نوک زبون بودن یه اسم یاتاریخ یاجا.حواس پرتی.زودعصبی شدن قبلنم سابقه کم خونی داشتم تاحدزیادیم آدم استرسی هستم( استرسی بودنم به این برمیگرده بابام یه خورده تندبرخوردمیکنه)سرمم به جایی برخوردنکرده تاالان
میشه راهنماییم کنین
سلام
استرستون باید درمان شه عزیز
به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام من ۲۰ سالمه و دچار فراموشی های مکرر شدم. قبلا هم فراموشکار بودم ولی خیلی کمتر بود الان واقعا شدت پیدا کرده! الان نمیدونم پیش پزشک برم یا روانشناس.
سلام
اگر علایم افسردگی و اضطراب و استرس دارین به
به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام خانوم دکتر من مادرم از پریشب فراموشی گرفته مثل اینکه تو نونوایی افتاده حالش بد شده آوردنش در خونه اینکه کی آورده نمیدونم نه منو میشناسه نه کسی رو نه جایی بلده نه چیزی میخوره اورژانس اومد گفت احتمال داره سکته مغزی کرده باشه و رد کرده برید سی تی اسکن بگیریید بردیم دکتر ولی هم سرش خوب بود هم قلبش گفتن ببرین دکتر اعصاب ولی هنوز من نه هیچکی دیگه رو یادش نیست چیکار کنم تحمل ندارم مادرم هست دوسش دارم نظری ندارید؟
سلام
بله به سکته میخوره نگران نباشید به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید احتمال بهبودی زیاده
سلام ببخشید من ۱۹ سالم هست و چند وقته حس میکنم محاسبات یادم رفته و خیلی مترسم.سردر زیاد دارم و احساس خستگی و گیجی هم دارم.
فکر میکنم حافظه ام مشکل داره و ناامیدم.
سلام
ازمایش کم خونی و تیرویید و ویتامین د بدهید
سلام من خانمی ۳۶ سالم هستم من از دوران مدرسه خیلی دقتم برا درس زیاد نبود تا الان حدود ۴ سال پیش یه سری مشکلات برامن ایجاد شد که ناراحتی زیادی بهم وارد شد و بعد اون مشکلات مدام سعی میکردم خاطرات بدو از ذهنم پاک کنم و به هیچ چیزش فکر نمیکردم الان که زندگی آروم شده برام مدتی هست که فکر میکنم فراموشی گرفتم وقتی کسی یه خاطره یا راجب یه موضوعی صحبت میکنه یه روز بعد هرچی فکر میکنم اون صحبتهارو یادم نمیاد و همیشه تو جمع ساکت هستم
جدیدا یه وقتایی که از چیزی ناراحت هستم توی اوج خواب بیدار میشم دلم میگیره گریه میکنم و چند دقیقه بعدش میخوابم لطفا راهنمایی کنید باید چکار کنم
سلام عزیز
لازمه از نظر افسردگی و اضطراب بررسی شین
به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام من ۱۵سالمه استرس و اضطراب دارم عصبی میشم فراموشی های کوچیکی دارم کسی ی حرفی میزنه نمیفهمم چی میگه
سلام
اول از همه استرستون باید درمان شه زیر نظر متخصص” روانپزشکی
با برطرف شدن اضطراب فراموشی هم از بین میره
برای تقویت حافظه هم زینک پلاس روزی یکی بخورید
سلام خسته نباشید. ببخشید من ۲۷سالمه من وقتی ناراحتی داشته باشم یکساعت بعدش هیچی یادم نمیاد هرچقدرم بهام حرف بزنن یادم نمیاد بعد اطرافیانم بهم میگن چه اتفاقی افتاده……وداخل همون حال تب ولرز وحشتناکی میگیرم
سلام
اگر لرزش بدن و فراموشی پیدا میکنین به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید
سلام خانم دکتر
بنده تقریبا ۴۰ روز هست که مادربزرگم فوت کردن و در کل بخاطر مدرسه تحت فشار بودم و اینکه این اولین بار هست که من تجربه ی فوت یک عزیز رو دارم تجربه میکنم. چندوقتی هست که در طول روز احساس میکنم خودم و دنیای اطراف واقعی نیست و در عین حال اتفاقاتی که در روز قبل هم میوفتند رو فراموش میکنم و بعضی اوقات حس میکنم که خانواده ی خودم رو هم فراموش میکنم و کلا از یاد میبرم، میشه راهنمایی کنین بهم و بگین چیکار میتونم بکنم؟
سلام عزیز
این حالت در اضطراب شدید ممکن رخ بده
با توجه علایمتون به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
سلام خسته نباشید من 38سالمه خانم هستم خاطره زیادی از کودکی وحتی بزرگسالی در ذهنم ندارم واز این که اطرافیان خاطرات مشترک سال قبل یا چند سال قبل رو میگن ومن به یاد نمیآورم اذیت میشم اتفقات زود از ذهنم پاک میشن وخیلی نگرانم چکار کنم وبه کدام متخصص مراجعه کنم
سلام عزیز
اگر به طور کلی دچار اضطراب و افسردگی هستین به متخصص” روانپزشکی مراجعه کنید
اما اگر اضطراب و افسردگی ندارین به متخصص” مغز و اعصاب مراجعه کنید
سلام بنده یکم فراموشی پیدا کردم و نمی دونم چطوری در حدی که حتی پدرو مادرم و گاهی نمی شناسیم۷ ۱سالمه و از حدود ۳ ماهه اینطوری شدم از خاطرات بچگی چیزی یادم نمونده میگم این من قبلاً به قرص های خورده بود اما نمی دونم چی خوردم به نظرتون چی قرصی باعث شده حافظم کاملا پاک شه؟
سلام عزیز
بهتره ابتدا توسط روانپزشک” ویزیت شین ممکن بخاطر اضطراب یا حادثه ای این حالت ایجاد شده باشه
سلام برادرم ۳۴ سالش افسرده شده و دکتر رفت نوار مغز گرفته گفته افسرده شده دوهفته است دارو میخوره چندان تعریفی نداره خیلی به گذشته فکر میکنه که اشتباه کرد وجوش میزنه و همیشه زبانش نگاه میکنه که رو زبانش سفید غذاهم خیلی نمیخوره میگه مع دم داغون شده چیکار کنیم
سلام عزیز
شروع اثرات درمانی داروهای ضد افسردگی ۳ الی ۴ هفته طول میکشه تا مشخص بشه
و بعد از ۴ هفته باید مجدد به روانپزشکش مراجعه کنه
واقعا خیلی خیلی ممنون از راهنمایتون
واقعا خیلی خیلی ممنون از راهنمایتون
سلام من امیر حسین هستم 18 سالمه من یک سال قبل که کلاس یازده بودم میتونستم همه چیز رو حفظ کنم و خب همه چیز رو جواب بدم و هر چی که بود یادم میموند اما امسال نميتونستم درس رو بخوبی بخونم حدود 12 بار مریض شدم حواس پرتی دارم استرس که کماکان دارم بیشتر چیزها رو یاوم میره فعالیت بدنی من کمه راه حلی دارین مه مشکلمو حل کنم
سلام عزیزم
بنظر من که مشکلاتتون از اضطراب هست
یه چکاپ کم خونی و تیرویبد و ویتامین د هم بدین
ورزش منظم داشته باشین، خواب کافی و تغذیه خوب
قرص امگا۳ و جینگسینگ کمک کنندس
و برای کنترل اضطرابتون به روانپزشک مراجعه کنید
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام مشگل حافظه دارم یک فیلم ۲ساعته نگاه میکنم بعد از دوساعت فراموشم سده شب میخوابم صبح بیدار میشم ۳۰ تا ۱دقیقه نمیدونم شغلم چیه کلمات بهنگام سخن گفتن فراموش کردم همه چیز تجربه داشتم ولی سخنی برای گفتن در جمع ندارم اخیرا سی تی اسکن و نوار معز و ازمایشات گفتاری حفظی دادم ولی دکترها گفتن چیزی نیست و داروهای زوال عقل گ سردرد بدی میاورد نخوردم ممنون از شما
من ۳۷ساله اقا هستم فراموش کردم بگم ممنون
سلام عزیز
بنظر شما دچار اضطراب هستین عزیز
و باید زیر نظر روانپزشک درمان کنید
سلام چندسالیه حواص پره واسترس دارم زودفشاربه مغزم میاداعصابم خوردوحواصم پرت میشه کم حوصله درمانی دارد
سلام
شما اضطراب و افسردگی دارین عزیز و بله درمان دارویی داره
سلام خانم من28سالشہ ادم استرسی یا افسردہ نبود یکبارہ بعلت نیمہ بیھوش چند ٹانیہ شد ۔دہ روزہ اسکن ازمایش خون ادرا نوار مغز متخصص گفت ھیچی نیست ولی الان یکدفعہ فراموشی میگیرہ مثلا تو جمعی فامیل وخانودہ یکساعتہ حرف میزنہ بعد ازم من میپرسہ اینا کین ؟؟چند ثانیہ بعد دوبارہ میشناسہ۔نگرانم خیلی لطفا اگہ میتونید راھنمایم کنید۔
سلام
اگر از نظر متخصص مغز و اعصاب هیچ مشکلی نیست ، برای بررسی و با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
سلام من 15 سالمه چندروزی هست که مشکلی برام پیش اومده دچار فراموشی شدم مثلا درس که میخونم همه رو بلدم ولی وقتی میرم سرجلسه امتحان همه رو یادم میره و همچنین تو درک بعضی از مسائل مشکل دارم و خیلی هم حواس پرت هستم وموقعی که دارم راجب یه چیزی صحبت میکنم یادم میره که راجب چی بوده خواستم بدونم که باید چیکار کنم برای این مشکل
سلام من 17 سالمه، خیلی کارا زود فراموش میکنم حتی موقع حرف زدن یادم نمیاد.
حتی توی مدرسه هم موقع امتحان و پرسش خیلی شدید بود اصلا یادم نیومد.خیلی حواس پرتی دارم.
خیلی استرس دارم دستام کمی میلرزه، حتی گاهی وقتا عصبی میشم و با صدای بلند حرف میزنم.
تغذیه و خوابم هم خوبه حتی ورزش هم میکنم.
خیلی نگران این موضوعم.
سلام عزیز
شما دچار اضطراب ژنرالیزه هستین و باعث این حالتا شده
اضطرابتون که درمان شه بقیه علایمم درمان میشن
به روانپزشک مراجعه کنید
سلاپ
اضطراب مطرحه عزیز
ورزش کن، خواب کافی داشته باش، تغذیه خوب داشته باش، مکمل مثل زینک پلاس و امگا ۳ بخور
اگه خوب نشدی اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام
من روز اولی که کرونا گرفتم از خواب بیدار شدم و مشکل خافظه داشتم همراه با کاهش بینایی و به مرور کم شدن حس لامسه
الان مدت زیادی از کرونام میگذره
ولی هنوز این موارد رو دارم
سلام
با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
سلام وقت بخیر من دوسال پیش فراموشی گرفتم هرچیزی رو میزارم بک جا میخام فک کنم نمیتونم فک کنم کجا گذاشتم
من ۲۸سالمه
سلام
عزیز استرس و اضطراب دارین؟ باید درمان بشه زیر نظر روانپزشک
با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به روانپزشک مراجعه کنید.
با سلام خدمت شما.
با تشکر فراوان از مقاله فوق العاده مفیدتون.
من صادق هستم و ۴۲ سالمه.
چند ماهه که یک سری از جزئیات مسائل مختلف فراموش میکنم.
برای مثال وقتی در محل کار م در حال انجام کاری هستم و وظیفه ی دیگری به من محول میشه کاملا فراموش میکنم.این در حالیه که به گفته همکارانم کاملا شنیده ام و حتی برای انجام پاسخ دادم.گاهی اوقات حتی اینکه چی شنیده ام یا چی جواب دادم هم یادم نمیاد.این در مورد مسائل مختلف صادق هستش.
در حالیه که به قدرت حافظه معروف بودم و جزئی ترین مسائل و حتی جملاتی از سالها قبل را کاملا به یاد دارم.
لطفا راهنمایی کنید برای جلوگیری از پیشرفت چکنم و در صورت نیاز برای پیگیری به کدام تخصص مراجعه کنم.
سپاسگذارم اگر پاسخ را به ایمیل من ارسال کنید.
سلام دوست عزیز
اول به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید و اگه مشکلی نبود بعدش به روانپزشک
با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
تشخیص افتراقی علائم بسیار سخت و گیج کننده است
سلام من 43 سالمه تقریبا از چهار سال قبل زیاد دچار فراموشی میشم مثلاً برای خرید خونه اگه خانومم به من لیست خرید نده و بگه فلان چیز رو بخری معمولاً فراموش میکنم مگر اینکه بهم پیام بده که یادم بیاد یا بعضی از کارهایی که باید انجام بدم تقریباً بعد از ده دقیقه کلا فراموش میکنم تا دوباره که کسی یادآوری کنه . این موضوع به شدت منو عصبی میکنه و موقع عصبانیت بعضی از حرف ها یادم میره و نمیتونم جمله رو کامل کنم
سلام
اگر اضطراب و استرس یا حالتای افسردگی ندارین با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
سلام من جا که برم مثلن مسافر یت همه چیزی فراموش میکنم آ آدرس ها همش از دستم ناپدید میشود اختلال حرف هم دارم باید چیکار کنم
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
سلام۲۲سالمه برای گردنم به دکتر مراجعه کردم
دارو های افسرگی برام تجویز کردوقتی دارو هارو استفاده کردم دیگه اشتهام از بین رفت حالم از غذا بهم میخورد بعد از اون موقع دچار فراموشی شدم اول از چیزای کوچیک شروع شداما الان ادمارو اشتباه میگیرم حتی تو حرف زدن هم دچار مشکل شدم
سلام
زیر نظر پزشکتون داروها رو قطع کنید و داروهای دیگه جایگزین شه
اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، میتوانید از مشاوره تلفنی با روانپزشک استفاده کنید.
سلام من ۱۵ سالم هست و کلاس دهم رشته انسانی هستم و خب مطالب رشته انسانی حفظی هستند و من از مرداد ماه سال ۱۴۰۰ به مشکل ضعف حافظه دچار شدم و اصلا نمی تونم یک خط حفظ کنم ، جتی اگه ۱۰ بار هم مطلب رو بخونم نمیتونم حفظ کنم ، به خاطر این مشکل من خیلی سردرگم شدم و حتی گاهی باید یک ساعت یا بیشتر فکر کنم تا یک مطلب رو به سختی به یاد بیارم ، ایا مشکل من حل میشه؟ چون خیلی روی نمراتم تاثیر بدی گذاشته ، من باید چیکار کنم ؟
سلام
اولا از نظر اضطراب بررسی باید بشین
از نظر کم کاری تیرویید هم بررسی لازمه
سلام من به تازگی متوجه شدم خیلی چیز هارو نمیتونم به یادم بسپارم… بعد دوسال درس خواندن آنلاین ، منو دوستم برای یه آزمون تست میزدیم و من در برابر دوستم متوجه شدم اصلا نمیتونم بعضی نکات رو به یادم بیارم… درسته توجه و تمرکز زیادی نمیذاشتم ولی تا حدی برای خودمم نگران کننده شد،یا بخاطر نبودن مسواکم در روشویی اصلا نمیتونستم تشخیص بدم که مسواکم امروز تو روشویی نیست و داشتم فک میکردم کدوم مسواک منه؟ و شروع کردم به مسواک زدن با مسواک قدیمی ترم،که یهو یادم افتاد مسواکم رو دیشب گذاشتم تو کیفم، یا اگر کسی شعر جدیدی برام بخونه ازش لذت میبرم اما بعد تموم شدن حتی نمیتونم یه کلمه از اون رو به یادم بیارم و تکرارش کنم🙁🙏باید نگران باشم ؟
سلام
اگه استرس و اضطراب دارین مربوط به اونه