رژیم غذایی مناسب برای زخم معده چیست؟

اشتراک گذاری 193 نظر

بهترین دارو گیاهی برای زخم معده چیست؟ مواد غذایی مضر برای زخم معده چیست؟ در این مطلب به معرفی کامل رژیم غذایی بیماران مبتلا به زخم معده و درمان‌های خانگی این بیماری می‌پردازیم؛ با ما همراه باشید.

«اولسر پپتیک (peptic ulcer disease)» بیماری است که مشخصه‌ی اصلی آن زخم‌هایی در نواحی داخلی معده(زخم معده) و ناحیه‌ی فوقانی روده کوچک( زخم دوازدهه) است.  در این مقاله درباره رژیم غذایی مناسب برای زخم معده صحبت خواهیم کرد.

refractory ulcers چیست؟

به زخم‌های معده که بهبود پیدا نمی‌کنند، زخم‌های مقاوم (refractory ulcers) گفته می‌شود. دلایل زیادی برای بهبود نیافتن زخم معده وجود دارد که عبارتند از:

  • مصرف نکردن داروها طبق دستورالعمل پزشک 
  • مقاوم بودن برخی از انواع هلیکوباکتر پیلوری نسبت به داروی آنتی‌بیوتیک
  • استفاده مداوم از سیگار و سایر فرآورده‌های دخانی
  • استفاده مداوم از داروهای مُسکن و آسپیرین که خطر ابتلا به زخم معده را افزایش می‌دهند

در برخی موارد کمتر شایع، زخم‌ معده مقاوم ممکن است در نتیجه عوامل زیر به وجود آمده باشد:

  • تولید بیش از حد اسید معده که معمولا در افراد مبتلا به سندرم زولینگر-الیسون (Zollinger-Ellison Syndrome) دیده می‌شود.
  • عفونتی غیر از باکتری‌ هلیکوباکتر پیلوری
  • سرطان معده
  • سایر بیماری‌ها که ممکن است باعث بروز زخم در معده و روده کوچک شوند، مانند بیماری کرون (Crohn)

درمان زخم‌ معده مقاوم عموما همراه با مصرف داروهای آنتی‌بیوتیک مختلف برای برطرف کردن عواملی که ممکن است در بهبودی بیمار اختلال ایجاد کرده باشند انجام می‌شود. اگر بیمار دچار خونریزی شدید یا سوراخ‌شدگی معده باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. با این حال، امروزه به دلیل موجود بودن داروهای مؤثر در موارد اندکی از عمل جراحی استفاده می‌شود. 

افراد مبتلا به اولسر پپتیک چه غذاهایی بخورند

به‌جز مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای کاهنده اسید معده که پزشک برای معالجه زخم معده برای بیمار تجویز می‌کند، خوردن این مواد غذایی می‌تواند برای از بین بردن میکروب عامل زخم معده مفید باشد:

  • گل کلم
  • کلم
  • تربچه
  • سیب
  • زغال‌اخته آبی
  • تمشک
  • شاه توت
  • توت فرنگی
  • گیلاس
  • فلفل دلمه‌ای
  • هویج
  • کلم بروکلی
  • سبزیجات برگ‌دار مانند کلم‌برگ و اسفنا

مواد غذایی سرشار از پروبیوتیک مانند ماست، کفیر، خمیر سویا (میسو)، کلم‌ترش (زاواکراوت) و کیمچی (از غذاهای تخمیر مردم کره)

  • روغن زیتون و سایر روغن‌های گیاهی
  • عسل
  • سیر
  • چای سبز بدون کافئین
  • شیرین‌بیان
  • زردچوبه

چرا این مواد غذایی به درمان زخم معده کمک می‌کنند؟

اگر زخم معده فرد حاصل عفونت باکتری هلیکوباکتر پیلوری (Helicobacter pylori) باشد، مواد غذای سرشار از آنتی‌اکسیدان ممکن است برای بیمار مفید باشند. این مواد غذایی به محافظت از دستگاه ایمنی بدن کمک کرده و موجب فعالیت بهتر بدن برای مقابله با عامل بیماری می‌شوند. مواد غذایی که ذکر کردیم، ممکن است برای محافظت از سرطان معده نیز مفید باشند.

مواد غذایی هچون زغال اخته، گیلاس و فلفل دلمه‌ای از مقادیر بالایی آنتی‌اکسیدان برخوردارند. سبزیجات برگ‌داری مانند کلم‌برگ و اسفناج نیز حاوی کلسیم و ویتامین‌های گروه B هستند. در کلم بروکلی، ماده‌ای به نام سولفورافان وجود دارد، این ماده خاصیت ضد هلیکوباکتر پیلوری دارد. تحقیقات معتبر نشان داده‌اند که اسیدهای چرب موجود در روغن زیتون نیز می‌توانند برای درمان هلیکوباکتری  مفید باشند. 

مواد غذایی حاوی پروبیوتیک نیز در تحقیقات بالینی نشان داده‌اند که می‌توانند برای درمان زخم پپتیک مفید باشند. مواد غذایی مانند خمیر سویا، کلم‌ترش و کیمچی نیز می‌توانند موجب جلوگیری از عفونت مجدد در بافت معده شوند. همین‌طور در برخی مطالعات اخیر، زردچوبه نیز به عنوان یکی از درمان بالقوه زخم پپتیک مورد بررسی قرار گرفته است. سیر، چای سبز بدون کافئین و شیرین بیان نیز از مواد غذایی مفیدی هستند که بهتر است حتما در رژیم غذای فرد باشند. 

مکمل‌های غذایی نیز می‌توانند در درمان زخم پپتیک مفید باشند

در صورتی که علائم زخم معده فرد با آنتی‌بیوتیک‌ها کاهش پیدا می‌کند، بهتر است یک مکمل غذایی پروبیوتیک را به رژیم غذایی خود اضافه کند. مکمل پروبیوتیک می‌تواند موجب کاهش علائم ناشی از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در فرد شود.

 مکمل پروبیوتیک در همین حال می‌تواند اثربخشی آنتی‌بیوتیک‌ها را افزایش دهد. برای انتخاب نوع مکمل‌ غذایی پروبیوتیک، حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید. مکمل‌های لاکتوباسیلوس (Lactobacillus)، بیفیدوباکتر (Bifidobacterium) و ساکارومایسس (Saccharomyces) برای افراد مبتلا به زخم معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری مفید هستند. 

مکمل‌های شیرین بیان بدون گلیسیریزینرین (Deglycyrrhizinated licorice) و عصاره کورکومین (که از ترکیب‌های اصلی زردچوبه است) نیز در برخی تحقیقات نشان داده‌اند که می‌توانند برای درمان زخم معده ناشی از عفونت هلیکوباکتر پیلوری مفید باشند. 

مواد غذایی برای محدود کردن رفلاکس اسید معده و زخم پپتیک

برخی بیمارانی که مبتلا به زخم معده هستند، مبتلا به رفلاکس اسید معده نیز هستند. در برخی بیماران برخی مواد غذایی می‌تواند موجب شل شدن بخش تحتانی مری موسوم به اسفنکتر تحتانی مری شوند. شل شدن اسفنکتر تحتانی مری می‌تواند بازگشت اسید به مری را راحت‌تر کند و باعث سوزش سر دل، سوءهاضمه و درد معده شود. 

مواد غذایی که موجب بدتر شدن رفلاکس اسید معده می‌شوند از این قرار هستند:

  • قهوه
  • شکلات
  • غذاهای تند
  • نوشیدنی‌‌های الکلی
  • غذاهای اسیدی مانند مرکبات و گوجه فرنگی
  • کافئین

سبک زندگی و درمان‌های خانگی بیماری زخم معده

فرد مبتلا به زخم معده ممکن است با پرهیز از برخی موارد و تغییرات در سبک زندگی خود و همچنین مصرف برخی مواد غذایی کاهش علایم بیماری را تجربه کند. این موارد عبارتند از:

انتخاب یک رژیم غذایی سالم: یک رژیم غذایی سالم شامل انواع میوه‌ها، خصوصا میوه‌های حاوی ویتامین‌های A و C، سبزیجات و غلات کامل را انتخاب کنید. مصرف نکردن مواد غذایی سرشار از ویتامین ممکن است باعث دشواری در بهبودی زخم معده در فرد شود.

خوردن غذاهای حاوی پروبیوتیک. پروبیوتیک نوعی باکتری مفید برای بدن انسان است که در مواد غذایی مانند ماست، خمیر سویا و کلم‌ترش یا زاواکراوت یافت می‌شود.

حذف شیر از وعده‌های غذایی: گاهی اوقات مصرف شیر ابتدا باعث بهبود درد زخم معده می‌شود، بعدا باعث افزایش اسید معده می‌شود که درد را افزایش می‌دهد. توصیه می‌شود، بیمار در مورد مصرف شیر حتما با پزشک معالج خود مشورت کند. 

تعویض داروهای مُسکن: اگر بیمار به طور منظم از داروهای مُسکن استفاده می‌کند می‌تواند با مشورت با پزشک خود از داروهای دیگری استفاده کند.

کنترل استرس: ممکن است استرس علایم و نشانه‌های زخم معده را وخیم‌تر کند. بیمار بهتر است سعی کند تا حد امکان از عوامل استرس‌زا دوری کند. با وجودی که پرهیز از برخی عوامل استرس واقعا قابل اجتناب نیست، اما می‌توان با ورزش، صرف کردن وقت با دوستان، خانواده و همچنین فعالیت‌های گروهی و انجام کارهایی مانند نوشتن خاطرات و غیره از استرس خود کاست.

استعمال دخانیات ممنوع: کشیدن سیگار یا سایر فرآورده‌های دخانی، ممكن است در پوشش محافظ معده اختلال ایجاد كند و معده شما را برای ابتلا به زخم مستعدتر كند. سیگار کشیدن باعث افزایش اسید معده نیز می شود.

خواب کافی و مناسب: خواب مناسب و برای مدت کافی، می‌تواند به دستگاه ایمنی بدن فرد کمک کرده و استرس را نیز کاهش دهد. همین‌طور به یاد داشته باشید، قبل از خواب از خوردن غذا پرهیز کنید.

لیست داروهای جایگزین

داروهای بدون نسخه که حاوی کربنات کلسیم هستند، شاید برای بهبود زخم معده مفید باشند، اما نباید از این دست درمان‌ها به عنوان درمان اصلی استفاده شود. با این حال، برخی از این داروهای گیاهی با خاصیت پزشکی، در تحقیقات نشان دادند که می‌توانند به بهبود زخم معده کمک کنند. از جمله گیاهان دارویی که برای معالجه زخم‌های معده توصیه می‌شود، عبارتند از زردچوبه، پسته مصطکی، کلم، شیرین‌بیان و عصاره پوست درخت چریش.

با اینکه داروهای بدون نسخه و جایگزین ممکن است برای فرد مفید باشند، شواهدی از اثربخشی قطعی این داروها وجود ندارد، بنابراین به هیچ عنوان استفاده از این داروها به عنوان درمان اصلی زخم معده توصیه نمی‌شود.

آماده شدن برای وقت ملاقات با پزشک

اگر بیمار نشانه‌ها و علایمی دارد که موجب نگرانی‌اش شده، بهتر است حتما با پزشک خود مشورت کند. پزشک معالج ممکن است بیمار را به متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش ارجاع دهد.

بهتر است قبل از مراجعه به پزشک در جریان لیستی از مواردی که باید در مورد ان ها از پزشک سوال کنید باشید و همچنین اقداماتی را انجام دهید ،این موارد عبارتند از:

آگاهی از محدودیت‌ها: در زمان ملاقات با پزشک معالج، بیمار حتما باید از پزشک خود در مورد محدودیت‌های رژیم غذایی خود سوال کند. برخی داروهای خاص می‌توانند روی آزمایش‌های زخم معده تاثیر بگذارند، بنابراین پزشک ممکن است از بیمار خود بخواهد از مصرف برخی از این داروها خودداری کند. پزشک همچنین ممکن است مصرف داروهای جایگزین دیگری را به بیمار توصیه کند. 

یادداشت‌برداری از علایم و نشانه‌های بیماری: توصیه می‌شود بیمار حتما علایم و نشانه‌هایی که دارد و همین‌طور غذاهایی که مصرف می‌کند را در جایی یادداشت کند. در همین حال، مبتلایان به زخم معده در اغلب موارد با شکم خالی، علایم بیشتری را تجربه می‌کنند. 

یادداشت اطلاعات مهم شخصی: بیمار سعی کند حتما پیش از مراجعه به پزشک، مهمترین اطلاعات شخصی خود از جمله مشکلات سلامتی، استرس‌ها و تغییرات اخیر در زندگی خود را یادداشت کرده و در وقت ملاقات به اطلاع پزشک برساند. 

تهیه فهرستی از تمام داروهای مصرفی: بیمار باید قبل از مراجعه به پزشک، فهرستی تهیه کند و در آن داروهای بدون نسخه، ویتامین‌ها یا مکمل‌هایی که مصرف می‌کند بگنجاند. به ویژه داروهای مُسکن و دوز مصرفی آن‌ها می‌توان در این مورد اهمیت زیادی داشته باشد.

منابع:

mayoclinic

healthline.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

193 دیدگاه در “رژیم غذایی مناسب برای زخم معده چیست؟
  • با سلام ،من چند شبانه روز معده درد شدید دارم حالت تهو دارم

    پاسخ
  • سلام دکتر من یبوست شدید دارم و چندسالی میشه اینجورم و نفح شدید . چی دستور میدین

    پاسخ
  • سلام من چند وقتی هست که زبونم میسوزه. آندوسکوپی دادم دکتر میگه زخم معده داری.ولی همچنان زبونم میسوزه. چی کار باید بکنم؟

    پاسخ
  • سلام من یه ماه درد خیلی وحشتناکی درقفسه سینه حس می کنم دکتر رفتم نوار قلب گرفتم گفتند مشکلی نداری معده در د شدید با اسید معده هم دارم درد قفسه سینه رو درپشت دنده هام هم دارم به نظر شما مشکل من چیه

    پاسخ
  • سلام من تازه اندسکوپی انجام دادم ولی معدم شدید دردداره علتش چیه

    پاسخ
    • سلام
      در جواب آندوسکوپی چه چیزی ذکر شده بود؟

      پاسخ
  • سلام
    من یک سال تحت درمان برای رفلاکس معده بودم اما حدود ۵ ماه هست که دکترم به علت کرونا مطب نیومده و من ۵ ماه بدون دارو بودم
    ماه رمضان روزه گرفتم و پرهیز غذایی هم خصوصا در این ۵ ماه نداشتم
    الان حالم به شدت بده ، معده درد و سوزش معده به همراه احساس حالت تهوع دارم
    احساس میکنم غذا توی گلومه بااینکه میدونم معدم خالیه اما احساس سیری شدید دارم و وقتی هم که این احساس میره به شدت گرسنم میشه
    اما وقتی هم غذا میخورم شکمم به شدت ورم میکنه
    رفتم دکتر، زیااد توضیحی ازم نخواستن و برام اندوسکپی نوشتن ولی خیلی از انجام اندوسکپی میترسم
    اصلا لزومی به انجام اندوسکپی هست ؟ نگرانم که چون توضیحاتم به دکتر کامل نبوده این تجویز رو کرده باشن

    پاسخ
  • سلام خسته نباشی من بعدازعمل صفراچندوقتی سردلم میسوزه الان بدترشدم دلم میسوزه دلم دردمیکنه ممنون میشم بگی چی بخورم

    پاسخ
    • سلام من یک سال معدم درد میکنه هیچی نمیتونم بخورم چری میوه سبزی گوشت وقتی معدم درد میکنه وسط شانهام درد میاد من نمودونم زخمم یا درد دیگ یکی جواب منو بده ممنوم

      پاسخ
  • سلام
    من سه روزی هستش ک سوزشه معده دارم ب همراه درد و دوروزی میشه مدفوعم تیره شده
    راه حل بی زحمت

    پاسخ
  • سلام همسرم اندوسکوپی انجام داده پزشک گفته ۱۰ سانت از مریت خشک شده چه غذا های بدم بخوره براش مفیده.

    پاسخ
    • سلام متوجه نميشم
      خشك شده؟!
      جواب اندوسكوپي چي بوده؟

      پاسخ
  • ریفلکس مده باعث احساس خفگی در فرد میشه ایا؟ چه غذاهای نباید خورده بشه

    پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    یه ماهی هست که اسهال خفیف دارم. البته مستمر نیس .یعنی پشت سرهم نیس .ازمایشاتی که دکتر برام نوشت کرونا بود که منفی در امد .ویه سری ازمایشاتی دکتر متخصص داخی برام نوشت که هم سالم بودند .عطاری هم جواب نداشت و قرص های عفونتی هم فایده نداشت اما برای یه عارفی رفتم .که با سوزن دور شکمم را زد که خوب شدم .اما گفت باید دوباره بیایید . خانم دکتر دلیلش چی میتونه باشه

    پاسخ
    • سلام عزيزم، آزمايش مدفوع و كالپروتكتين دو مدفوعتونو چك كنيد به علاوه اين آزمايشات رو انجام بدين
      Cbc.diff
      Esr
      Crp

      پاسخ
  • سلام من مادر م تازه اندوسکوبی داده ولی خیلی درد داره بدنش کوفتس دلیلش چیه

    پاسخ
    • سلام اگر درد عمومي بدن دارد بايد از نظر كرونا بررسي شود
      اگر معده درد دارد بايد عكس قفسه سينه بگيرد و از نظر آسيب احتمالي مري بررسي شود

      پاسخ
  • بنامه عالی است. سوال داشتم کشک برای زخم‌معده مفید است‌یا مضرع

    پاسخ
    • سلام من دو سال هست مشکل معده دارم آندوسکوپی کردم یه سال پیش گفت رفلکس با کمی میکروب داری دارو برام نوشت خوب شدم الان دو ماه میشه ناراحتی معدم شروع شده آزمایش معده دادم میکروب هیلکوباکتری داشتم. چیکار کنم لطفا؟

      پاسخ
      • سلام بايد توسط متخصص گوارش ويزيت شويد و درمان ريشه كني ميمروب هليكوباكتر را بگيريد

    • سلام
      در برخی موارد میتواند سبب تشدید علایم شود.تا بهبود کامل در مصرف آن احتیاط کنید

      پاسخ
  • سلام من همسرم یه هفته ای میشه درد قفسه سینه داره البته همراهش ناراحتی معده هم داره طوری که تو نفس کشیدنم اذیت میشه لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام مه یه ۱۵ روزی میشه معده رد همراه بارفلکس دارم درد در قفسه ی سیته و نفس تنگی هم دارم چه کار باید بکنم

      پاسخ
    • سلام
      نیاز به معاینه توسط متخصص داخلی می باشد

      پاسخ
  • سلام من ورم معده دارم معده ام از داخل میسوزه و همچنین خونریزی هم میکنه

    پاسخ
    • سلام
      راجع به خونریزی توضیح بیشتری دهید

      پاسخ
  • سلام من چند ساله معده درد دارم ولی یکماه پیش مشکل رفلاکس پیدا کردم و از اون موقع احساس سوزش در مری و قفسه سینه دارم و خرچی میخورم باعث تشدید میشه طوری ک حتی اب هم نمیتونم بخورم دکترم رفتم جواب نداد

    پاسخ
  • سلام‌ من غذا میخورم معدم درد میگیره و کمی حالت تهوع میگیرم‌ بعضی وقتا تیر میکسه قلبم البته الان‌که استرسم کمتر شده قلبم تیر نمیکشه طوری که ب پشت کمرم میزد.اما الان که پنتوپرازول و فاموتیدین ۲۰ دکترم رو میخورم بهترم اما نمیدونم چرا نمیتونم خوب نفس بکشم حس میکنم نمیتونم شش هامو از هوا پر کنم . اما اونم باز همیشگی نیست وقتی بهش فکر‌میکنم بدتر میشه نفسم اما تویه نفس کشیدنه عادی مشکلی ندارم .میخاستم ببینم این نفس سنگین کشیدنم عادیه یا خیر

    پاسخ
  • سلام.چند مدت میشه معده درد دارم حالت تنگی نفسم دارم باید چکار کنم

    پاسخ
    • سلام خانم دکتر توروخدا جواب بدین بابام معده درد دا ه و خون بالا میاره چ کنیم؟؟؟؟؟

      پاسخ
      • سلام
        اگر استفراغ خونی دارند باید به اورژانس بیمارستان جهت بررسی خونریزی گوارشی مراجعه کنید

  • سلام من الان 4 روزه درد معده شدید شدم
    زخم معده دارم
    قبلا دکتر رفتم
    برای ناشتا صبح قرص امپرازول داده
    برای شب قبل از غذا کلیدینیوم سی داده
    برای بعد از غذا هم رانیتیدین داده
    دردش کمتر شده ولی از بین نرفته
    بگید چیکار کنم خیلی می ترسم

    پاسخ
  • سلام همسرم معده درد و سوزش معده شدید دارد دکتر گفتند زخم معده وزخم روده هست چه غذاهایی نباید بخوردوچه غذاهایی به بهبودش کمک می کنه ؟وعده صبحانه چی بخورد اذیت نمی شود ؟

    پاسخ
    • سلام
      غذاهای چرب و سنگین مانند آبگوشت و تلیت
      مواد کافیین دار همچون قهوه و چای
      غذاهای تند و ادویه
      سبزیجات
      مصرف نشود

      پاسخ
      • سلام خسته نباشید .خانم دکتر من معده درد دارم همراه باتهوع .سردرد شدیدم به خاطر چیه .خیلی درد دارم سرم

      • من یک سال قبل سوزه معده داشتم دوباره الان همون سوزش اومد چکار کنم

  • سلام خسته نباشید…دخترم 2/5سالشه معده درد داره بردیمش دکتر بش قرص امپرازول و شربت مترونیدازول داد…ب نظرتون چه غذاهایی باید بش بدم…پرهیز غذایی داره؟ یبوست هم داره (البته یه روز در میان میره دستشویی)

    پاسخ
    • سلام مادر من زخم معده داره والان چند روزی هست که اسید معدش بالا میزنه و دهان و لبهاش زخم شده لثه هاش هم قرمز شده چیزی هم زیاد نمیتونه بخوره باید چیکار کنیم

      پاسخ