راهنمای ماه ششم بارداری و تغییرات مهم در ماه ششم حاملگی

وضعیت مادر و درد در کمر در ماه ششم بارداری
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

هفته‌های 23 تا 27 حاملگی، مصادف با ماه ششم بارداری هستند. با شروع این ماه، دیگر در آستانه فراغت و به دنیا آوردن دلبندتان هستید. در ماه ششم حاملگی، دیگر تهوع صبحگاهی ندارید و کمتر دچار تغیُر اخلاقی می‌شوید. البته این ماه، بدون دشواری و دیگر علائم بارداری نیست؛ مثلا یبوست به سراغتان می‌آید و احساس درد عجیبی در قسمت کمر، باسن و لگن خود را تجربه خواهید کرد. در این دوره، باید در فواصل کوتاه مدت، مرتبا با دکتر زنان و زایمان در ارتباط باشید و تمام علائم و حالات خود و جنین‌تان را با او به اشتراک بگذارید.

اگر باردار هستید یا می‌خواهید برای حاملگی اقدام کنید، پیشنهاد می‌کنیم تا این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر را مطالعه کنید. در این مقاله، درباره راهنمای ماه ششم بارداری، علائم، وضعیت جنین و مادر و دیگر چالش‌های پیش رو خواهید خواند. مطالعه این مطلب، حدودا 12 دقیقه طول خواهد کشید.

اگر هم سوالی دارید، می‌توانید در انتهای مطلب و در بخش نظرات بنویسید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

بارداری ماه ششم چگونه است ؟

براساس روزشمار تقویم بارداری هفته به هفته در ماه ششم بارداری، جنین دیگر به اندازه ماه‌های قبل کوچک نیست و بخش‌های زیادی از بدنش همچون اثر انگشتش، شکل گرفته است. همین باعث می‌شود که شکم بسیار بزرگتر از دوره‌های قبل شود. همین امر، مادر را با در هنگام خواب، خم شدن و برخی از دیگر فعالیت‌های فیزیکی، با محدودیت‌هایی جدی روبرو می‌کند. جنین در شش ماهگی، به صورت نرمال بین 17 تا 30 سانتی‌متر و وزنش، بین 500 تا 900 گرم است.

یکی از دیگر تغییرات مادر نسبت به ماه‌های قبل در ماه ششم حاملگی، بیشتر شدن ولع او نسبت به مواد غذایی و ویارهای مختلف است. برای همین بانوان باردار، در این ماه نسبت به دیگر زمان‌ها مستعد اضافه وزن هستند.

تصوصیر شبیه سازی شده جنین 6 ماهه در رحم مادر

بارداری در ماه ششم چه علائمی دارد؟

علائم بارداری ماه ششم تقریبا با ماه‌های گذشته، مشترک است. همین امر باعث شده که مراقبت های بارداری این ماه با دوره ‌های قبل‌تر، تفاوت چندانی نداشته باشد. به جز این که مادر دیگر همچون قبل، حالت تهوع ندارد. هر چند که در برخی از موارد، خانم‌های باردار تا آخرین ماه بارداری هم حالت تهوع و استفراغ دارند. از دیگر علائم حاملگی در ماه ششم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • احساس دردی عجیب در ناحیه لگن، کمر و باسن
  • یبوست
  • خارش شکم
  • سرگیجه
  • درد در مچ پا
  • تورم پا و مچ پا
  • گرسنگی بیش از اندازه
  • سوزش معده
  • سوءهاضمه
  • حالت تهوع نسبت به برخی از بوها و رایحه‌ها
  • حس کردن حرکات واضح تر و قوی‌تر جنین
  • افزایش وزن بیشتر نسبت به ماه‌های گذشته
  • افزایش اشتها
  • خستگی
  • خشکی پوست
  • تغییرات خلقی
  • خارش پوست
  • افزایش ترشحات واژن
  • تنگی نفس
  • بروز رگ‌های واریسی
  • بیرون زدن بواسیر

لطفا توجه داشته باشید که اکثر این علائم، از همان ماه‌های اول بارداری شروع می‌شوند.

علائم هفته بیست و سوم بارداری

ورود به هفته 23 بارداری یعنی این که نصف مسیر حاملگی را طی کرده‌اید و تا پایان راه، فقط 12 هفته دیگر مانده! در این هفته، بزرگ شدن جنین دیگر برایتان بیشتر از قبل محسوس است و جنب و جوش‌هایش را کاملا حس می‌کنید. البته در این هفته، علائم بارداری دیگری همچون موارد زیر را هم حس خواهید کرد:

  • تورم دست و پاها
  • انقباضات برکستون هیکس (انقباض‌های قبل از زایمان)
  • کمردرد
  • خونریزی یا ورم لثه

اگر هر کدام از این نشانه‌ها برایتان احساس ناراحتی بیش از حد ایجاد کردند، حتما درباره آن‌ها با پزشک خود مشورت کنید.

علائم هفته بیست و چهارم بارداری

به گفته بسیاری از متخصصان زنان و زایمان، جنین در هفته چهارم شرایط زندگی خارج از رحم را پیدا می‌کند و تقریبا آماده به دنیا آمدن است. با همین تغییرات جنین، باعث شدت گرفتن کمردرد، پادرد بسیار زیاد مادر می‌شود. همچنین مادر در هفته بیست و چهارم بارداری روی پوست خود ملانین (لکه های تیره رنگ) می‌بیند و ترک‌های جدیدی رو شکمش ظاهر می‌شوند. البته مشکل در شکل خوابیدن هم باید به چالش‌های مادران باردار در هفته 24 اضافه کرد.

اگر این نشانه‌ها اذیتتان کرد، حتما به دکتر زنان مراجعه کنید. اگر علاقه‌مند هستید که درباره نقش دکتر زنان در روند زایمان و مراقبت‌های بارداری در هفته‌های مختلف بارداری را بدایند، مطلب تخصص زنان و زایمان چیست را مطالعه کنید. در این مقاله، همه چیز درباره حوزه اختیارات این متخصصان گفته شده است.

علائم هفته بیست و پنجم بارداری

در این هفته، جنین به اندازه یک گل کلم است و همین باعث بزرگ تر شدن رحم می‌شود. در این دوره، تنگی نفس، گرفتگی عضلات پا و تپش قلب بسیار رایج است. در این هفته، جنین نسبت به صداهای اطراف خود آگاه است.

اندازه های مختلف شکم در ماه ششم بارداری و مقایسه آن با ماه های قبل

علائم هفته بیست و ششم بارداری

در هفته بیست و ششم، مژه‌ها و ابروهای جنین رشد کرده و اندازه‌شان بیشتر از قبل شده است. خارش پوستی در این هفته، بسیار رایج است. گرفتگی بینی، سردرد، افزایش فشار خون و دنده درد، از دیگر علائم هفته بیست و ششم بارداری هستند.

تغییرات بدن مادر و نوزاد در ماه ششم بارداری

در ماه ششم، سینه‌های مادر در حال بزرگتر شدن است و شکم به قدری بزرگ شده که برای پوشاندن آن، نیاز است که لباس‌های مخصوص حاملگی پوشید. همچنین ناف شروع به چرخش به بیرون می‌کند و واریس‌هایی در بدن ایجاد می‌شوند. اضافه وزن 6 تا 8 کیلو در این ماه، بسیار محتمل است.

رشد و اندازه جنین در هر هفته

در ماه ششم بارداری، جنین بین 17 تا 30 سانتی‌متر است و تا حداکثر 1 کیلوگرم، وزن دارد. در این ماه، ریه و اثر انگشت نوزاد شکل گرفته‌اند و چشم‌هایش تکان می‌خورد.

حرکات جنین در ماه ششم بارداری

لگد، غلت زدن و وارد کردن ضربات با مشت در ماه ششم، طبیعی است. جنین در این ماه، حرکات بیشتری نسبت به ماه‌های قبل دارد و حتی دیگران هم ممکن است تکان خوردن‌های او را ببینند.

وزن مادر در ماه ششم بارداری

در ماه ششم، مادر نیاز دارد تا مقدار زیادی کالری در طول روز دریافت کند. البته در این مسیر، بهتر است که همه چیز طبق برنامه غذایی مخصوص پیش برود. بسیاری از متخصصان، توصیه می‌کنند که تا حداقل روزانه دریافت 2 هزار و حداکثر، 3000 تا 3500 کالری در طول روز، مناسب است. اگر این روند ادامه پیدا کند، وزن مادر در ماه ششم بارداری، بین 6 تا 8 کیلوگرم بالاتر خواهد رفت.

وضعیت فیزیکی و روحی مادر در ماه ششم بارداری

اندازه شکم مادر در ماه ششم بارداری

در ماه ششم بارداری، تقریبا جنین تا 37 سانتی‌متر قد می‌کشد و همین باعث می‌شود مادر شکم بزرگی داشته باشد. البته لازم به‌ذکر است که اندازه شکم در دوره بارداری، اهمیت خاصی ندارد و صرفا، پزشک می‌تواند با توجه به وضعیت مادر، آن را ملاکی برای تشخیص وضعیت جنین خاص قرار دهد.

بارداری دوقلو در ماه ششم بارداری

اگر در ماه ششم بارداری خود هستید و دوقلو دارید، لازم است بدانید که هر کدام از قل‌های شما، رشد طبیعی خود را دارند. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که گاهی یک قل از قل دیگر، بیشتر رشد می‌کند و جنین دیگر را با مشکلات حرکتی روبرو می‌سازد.

خارج شدن آغوز از پستان

خارج شدن آغوز یا کلستروم از پستان در ماه ششم بارداری، طبیعی است و جای نگرانی ندارد. آغوز اولین شیری است که پستان‌ها تولید می‌کنند و حاوی مواد مغذی و آنتی‌بادی‌های بسیار مهمی برای نوزاد است. از آن جایی که بدن با ورود به سه ماه آخر حاملگی نسبت به سه ماه دوم بارداری، آماده شیردهی می‌شود و با تغییرات هورمونی روبرو است، شیر از نوک سینه‌ها بیرون می‌زند.

نوسانات خلقی در ماه ششم بارداری

با وجود تغییرات هورمونی گسترده، استرس و اضطراب، خواب به هم ریخته و تغییر سبک زندگی، مادر در ماه ششم حاملگی با نوسانات خلقی بسیاری روبرو می‌شود. به یاد داشته باشید که چنین اتفاقی، کاملا طبیعی است و با کمی همراهی اطرافیان و آرامش، مدیریت می‌شود.

چکاپ و آزمایش‌های مهم ماه ششم بارداری

طبق روال هر ماه، باید در ماه 6 بارداری هم آزمایش‌های مختلفی انجام دهید. البته برخی از آن‌ها مهم تر از الباقی در زمینه تشخیص بارداری و مشکلات حین حاملگی هستند. آرمایش‌هایی همچون:

  • آزمایش خون
  • تست تحمل گلوکز
  • آزمایش ادرار
  • آزمایش هموگلوبین و هماتوکریت برای تشخیص کم‌خونی
  • غربالگری گروه B استرپتوکوک (GBS)
  • سونوگرافی رشد
  • آزمایش‌های تیروئید
  • آزمایش‌های ژنتیکی

توجه! این آزمایش‌ها باید تحت نظارت دکتر زنان یا ماما، انجام و تحلیل شوند.

بررسی وضعیت جنین توسط مادر با آزمایش سونوگرافی

آزمایش‌های عمومی ماه ششم حاملگی

آزمایش‌های عمومی ماه ششم بارداری معمولا برای اطمینان از سلامت مادر و جنین با هم انجام می‌شوند. آزمایش‌‌هایی همچون:

  • شمارش کامل خون (CBC)
  • آزمایش ادرار
  • آزمایش‌های مربوط به گروه B استرپتوکوک (GBS)

این آزمایش‌ها به پزشک کمک می‌کنند تا وضعیت سلامت شما و جنین را به طور دقیق‌تر ارزیابی کنند.

معاینه جسمانی در ماه ششم بارداری

طبق دستورالعمل‌های راهنمای بارداری، معاینه جسمی در بین هفته های 23 تا 26، شامل وزن، فشار خون، اندازه و موقعیت رحم است.

آزمایش دیابت حاملگی

آزمایش دیابت حاملگی (تست تحمل گلوکز) در ماه ششم بارداری، معمولاً بین هفته‌های 24 تا 28 بارداری انجام می‌شوند. این آزمایش‌ها، 3 مرحله دارند:

مرحله اول؛ تست غربالگری گلوکز

در طول این آزمایش، ابتدا یک محلول شیرین که حاوی 50 گرم گلوکز است به شما داده می‌شود. بعد از یک ساعت، سطح قند خون‌تان اندازه‌گیری می‌شود. توجه داشته باشید که اگر سطح قند خون شما بعد از یک ساعت بالاتر از حد نرمال باشد (معمولاً بین 130 تا 140 میلی‌گرم در دسی‌لیتر)، پزشک تست تحمل گلوکز سه ساعته را توصیه می‌کند.

مرحله دوم؛ تست تحمل گلوکز سه ساعته

در آزمایش تست تحمل گلوکز سه ساعته، سطح قند خون در سه زمانی متوالی بعد از نوشیدن محلول گلوکز، اندازه‌گیری می‌شود. برای انجام این آزمایش، نیاز دارید تا حداقل از 8 ساعت قبل، ناشتا باشید تا ابتدا نمونه خون ناشتا گرفته شود. بعد از آن، یک محلول شیرین حاوی 100 گرم گلوکز به شما داده می‌شود.

اگر دو یا بیشتر از نتایج اندازه‌گیری‌ها بالاتر از مقادیر نرمال باشند، تشخیص دیابت بارداری داده می‌شود.

در این راستا، به جدول مقادیر قند خون بارداری بعد از تست گلوکز 3 ساعته، توجه کنید:

زمان اندازه‌گیریسطح قند خوننتیجه‌گیری
ناشتــابالاتر از 95 میلی‌گرم در دسی‌لیتراحتمال دیابت بارداری کم است
یک ساعت بعدبالاتر از 180 میلی‌گرم در دسی‌لیترنیاز به بررسی نتایج آزمایش های دیگر است
دو ساعت بعدبالاتر از 155 میلی‌گرم در دسی‌لیترممکن است دیابت بارداری داشته باشد
سه ساعت بعدبالاتر از 140 میلی‌گرم در دسی‌لیترممکن است دیابت بارداری داشته باشد

اگر نتیجه 2 مورد از از نتایج اندازه‌گیری‌های سطح قند خون بالاتر از مقادیر نرمال باشند، تشخیص دیابت بارداری داده می‌شود.

سونوگرافی ماه ششم بارداری

سونوگرافی در ماه ششم بارداری، اطلاعات دقیقی در مورد رشد و تکامل جنین می‌دهد. در این مرحله، سونوگرافی معمولاً به عنوان “سونوگرافی آنومالی” یا “سونوگرافی سطح 2” شناخته می‌شود و شامل بررسی دقیق‌ ساختارها و اندام‌های جنین است. در سونوگرافی ماه ششم بارداری، موارد زیر بررسی می‌شوند:

  • ارزیابی رشد جنین؛ اندازه‌گیری دور سر، دور شکم، طول استخوان ران و سایر ابعاد بدن جنین
  • بررسی آناتومی جنین؛ بررسی اعضای داخلی، ستون فقرات و نخاع و دست‌ها و پاها
  • بررسی جفت و مایع آمنیوتیک؛ محل قرارگیری جفت و بررسی حجم مایع رحم
  • بررسی حرکات و ضربان قلب جنین؛ بررسی حرکات فعال جنین و ارزیابی تعداد و نظم ضربان قلب جنین
  • بررسی ناهنجاری‌های کروموزومی یا ساختاری؛ مانند نشانگان داون، نقص‌های قلبی، نقص‌های لوله عصبی و سایر ناهنجاری‌های مادرزادی
  • ارزیابی رشد و سلامت عمومی جنین؛ همچون بررسی بند ناف برای اطمینان از تعداد رگ‌های بند ناف و موقعیت آن

مهم‌ترین مزیت انجام سونوگرافی در ماه ششم بارداری، تشخیص زودهنگام مشکلات و ناهنجاری‌های جنین است.

سونوگرافی نوزاد 6 ماهه و تصویر او در آزمایش
سونوگرافی نوزاد 6 ماهه و تصویر او در آزمایش

در ماه ششم بارداری چه بخوریم؟

همچون ماه‌های گذشته، نیاز است که در ماه ششم حاملگی، با داشتن تغذیه سالم و متعادل، سلامت بدن خود و جنین تان را تضمین کنید. در جدول زیر، اصول رژیم غذایی سالم برای تغذیه بارداری در این ماه را آورده‌ایم:

گروه غذاییمواد غذایی توصیه‌شده
پروتئینگوشت بدون چربی (مرغ، بوقلمون، گوشت گاو کم‌چرب)، ماهی کم جیوه (سالمون، قزل‌آلا)، تخم‌مرغ، حبوبات، لبنیات
فیبرمیوه‌ها و سبزیجات تازه (سیب، پرتقال، هویج، بروکلی، اسفناج)، غلات کامل (برنج قهوه‌ای، نان کامل، جوی دوسر)
کلسیممحصولات لبنی (شیر، ماست، پنیر)، سبزیجات برگ‌سبز (کلم‌پیچ، بروکلی، اسفناج)، محصولات غنی‌شده (آب پرتقال غنی‌شده با کلسیم)
آهنگوشت قرمز بدون چربی، حبوبات و غلات غنی‌شده (لوبیا، عدس)، سبزیجات برگ‌سبز تیره (اسفناج، کلم‌پیچ)، میوه‌های خشک (کشمش، زردآلو)
فولیک اسیدسبزیجات برگ‌سبز (اسفناج، کلم بروکلی)، حبوبات (لوبیا، نخود)، غلات غنی‌شده، مرکبات (پرتقال، لیمو)
اسیدهای چرب امگا-3ماهی‌های چرب (سالمون، ماهی تن)، دانه‌های چیا و کتان، گردو
ویتامین Dمحصولات لبنی غنی‌شده (شیر، ماست)، ماهی‌های چرب (سالمون)، نور خورشید
هیدراتاسیونآب (حداقل 8 تا 10 لیوان در روز)، آب میوه‌های طبیعی (بدون قند اضافه)
نکات مهم دیگروعده‌های غذایی کوچک و منظم، اجتناب از مصرف غذاهای فرآوری‌شده و پر از قند و نمک، مصرف مکمل‌های پریناتال در صورت نیاز و توصیه پزشک

توجه! حتما برنامه تغذیه خود را با توجه به توصیه‌های پزشکتان پیش ببرید. در این راستا، ممکن است دکتر زنان با یک متخصص تغذیه، همکاری داشته باشد.

تغذیه هفته بیستم و سوم بارداری

با شروع هفته بیست و سوم بارداری، عملا وارد دوره اضافه وزن می‌شوید. برای همین، خوردن منابع غذایی فیبردار همچون اسفناج یا دانه‌های مغذی مفید است. البته در مقابل، باید چربی و ادویه کمتری مصرف کنید تا دچار مشکلات گوارشی نشوید.

تغذیه هفته بیست و چهارم بارداری

از آن جایی که در هفته بیست و چهارم با علائمی همچون سوزش معده، سرگیجه و برگشت اسید معده به بالا روبرو هستید، بهتر است سبزیجات بیشتری نسبت به قبل مصرف کنید. برای مدیریت علائم این هفته با تغذیه، توصیه می‌کنیم که مصرف میان وعده‌های کوچک و مقوی را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

تغذیه هفته بیست و پنجم بارداری

در هفته 25 بارداری، احتمال یبوست و سفت شدن شکمتان نسبت به قبل بیشتر است. برای همین، خوب است که آب، حبوبات و سبزیجات تازه مصرف کنید تا حرکت روده و فرایند هضم خود را تسهیل کنید. همچنین یادتان باشد که گوشت، تخم‌مرغ و ماهی را خوب بپزید و از خوردن مواد خوراکی نیم‌پز و نپخته اجتناب کنید.

توصیه می‌کنیم که در هفته بیست و پنجم بارداری، شکلات تلخ، گردو، کرفس، هویج، گوجه‌فرنگی، تخم کدو، کلم بروکلی، نارگیل، لبو و زیتون را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

تغذیه هفته بیست و ششم بارداری

در هفته 26 بارداری، خوب است که موز، غلات کامل، عدس و سیب بیشتری نسبت به قبل میل کنید. مصرف این مواد غذایی در کنار خوردن منیزیم، سیستم تنفسی جنین را تقویت می‌کنند.

مکمل‌های مفید برای ماه ششم بارداری

در ماه ششم بارداری، لازم است مکمل‌های دوران بارداری میل کنید که نه تنها انرژی و سلامت بدنتان را تامین می‌کنند بلکه به تکامل جنین هم کمک کنند. در جدول زیر، اطلاعات کاملی از ویتامین‌های دوران بارداری در ماه ششم را برایتان درج کرده‌ایم:

مکملوظیفه و اهمیتمنابع غذاییمکمل‌های دارویی رایج
آهنجلوگیری از کم‌خونی و تامین نیازهای نوزادگوشت قرمز، مرغ، ماهی، حبوبات، سبزیجات برگ‌سبز، غلات کاملFerrogradumet، Ferrofolic، Ferofer
کلسیمرشد و توسعه استخوان‌های نوزاد و حفظ سلامت استخوان‌های مادرشیر و محصولات لبنی، سبزیجات برگ‌سبز، بادام، ماهی‌های استخوان‌دارCaltrate، Calcium+D3، Cal-C
ویتامین Dکمک به جذب کلسیم و سلامت استخوان‌ها و سیستم ایمنینور خورشید، ماهی‌های چرب، تخم‌مرغ، محصولات لبنی غنی‌شدهVitamin D3، Cal-D، Osteocare
اسید فولیکرشد مغز و نخاع نوزادسبزیجات برگ‌سبز، حبوبات، مرکبات، غلات کاملFolvite، Folacid، Elevit
پروتئینتأمین نیازهای اضافی بدن در دوران بارداریگوشت، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، لبنیات، حبوباتPregnacare Plus، Ensure، Optimum Nutrition
امگا-3رشد مغز و چشم‌های نوزادماهی‌های چرب، دانه‌های چیا، گردو، روغن‌های گیاهیOmega-3، Prenatal DHA، Nordic Naturals

مثل همیشه، توصیه می‌کنیم تا پیش از شروع مصرف هر گونه مکمل دارویی، با دکتر خود مشورت کنید.

مواد غذایی مغذی در ماه شم بارداری

در ماه ششم بارداری چه مواد غذایی را نباید خورد؟

در ماه ششم بارداری، برخی از مواد غذایی می‌توانند به سلامتی مادر و نوزاد آسیب برسانند یا مشکلاتی ایجاد کنند. مواد غذایی همچون:

  • ماهی‌ با سطح جیوه بالا؛ کوسه، شمشیرماهی، ماهی تن بزرگ
  • غذاهای خام یا نپخته؛ ماهی و گوشت خام، تخم‌مرغ خام، محصولات لبنی غیرپاستوریزه
  • پنیرهای نرم و غیرپاستوریزه؛ پنیرهای بری، پنیر فتا، پنیر کلبی
  • قهوه و کافئین زیاد؛ قهوه، نوشابه‌های کافئین‌دار، برخی چای‌ها
  • الکل؛ نوشیدنی‌های الکلی شامل شراب و آبجو

نمک زیاد، ادویه‌های تند، شیرینی‌ها، کیک‌ها، فست فودها و نوشیدنی‌های قندی هم بهتر است در این دوره، مصرف نشوند.

اصول ورزش در ماه ششم بارداری

در ماه ششم بارداری، بهتر است در راستای داشتن فعالیت بدنی منظم، روزانه حداقل 30 دقیقه مداوم پیاده‌روی داشته باشید. اگر هم قصد دارید ورزش کنید، حداقل 10 دقیقه را به گرم کردن اختصاص دهید. به‌صورت کلی خوب است که در این ماه، ورزش‌هایی همچون شنا و دویدن روی تردمیل را انجام دهید. یادتان باشد که حتما بعد از ورزش یا پیاده‌روی، استراحت کافی داشته باشید.

در ماه ششم بارداری چه ورزش‌هایی نکنیم؟

در ماه 6 حاملگی، ورزش‌های سنگینی که باعث بروز ترشحات واژن، خون‌ریزی یا درد در ناحیه شکم یا لگن می‌شوند را نباید انجام دهید. ورزش‌هایی همچون اسکی و غواصی هم انجام ندهید.

ورزش و یوگا در ماه ششم بارداری

چه نکات مهمی را در ماه ششم بارداری باید رعایت کرد؟

نکات مهمی هستند که باید در ماه ششم بارداری به آن‌ها توجه کرد. توجه به جزئیات کوچک اما مهم در این ماه، باعث سلامت مادر و جنین خواهد شد و بی‌توجهی به آن‌ها، ریسک خطر را بالا می‌برد. مثلا:

  • پرهیز از مصرف سیگار، الکل و مواد مخدر
  • مراقبت از بهداشت دهان و دندان

در ادامه، هر کدام از این نکات را به تفکیک بررسی خواهیم کرد:

آیا می‌توان در ماه ششم بارداری رابطه جنسی داشت؟

بله، معمولاً می‌توان در ماه ششم بارداری رابطه جنسی داشت، به شرطی که بارداری تان در ماه های قبل بدون مشکل باشد و پزشک‌تان، تأیید کرده باشد. در بسیاری از موارد، رابطه جنسی در دوران بارداری ایمن است و حتی می‌تواند به ایجاد نزدیکی عاطفی بیشتر بین زوجین کمک کند.

وضعیت سلامت روان در ماه ششم حاملگی

نوسانات هورمونی در این ماه، مادر را حساس‌تر از همیشه می‌کنند. به‌صورت کلی، بروز حالت اضطراب و نگرانی و حساس شدن به اتفاقات اطراف، بسیار زیاد می‌شود. با مدیریت استرس، می‌توان از شدت حالات عصبی مادر کم کرد. در ضمن، افسردگی پیش از زایمان، از این دوره شروع می‌شود.

آیا در ماه ششم بارداری می‌توان سفر رفت؟

سفر در ماه ششم حاملگی، مانعی ندارد ولی بهتر است که مقاصد نزدیک را انتخاب کنید و حتما قبل از آن، با پزشکتان مشورت کنید.

آیا تمیز کردن بستر گربه در ماه ششم خطر دارد؟

تمیز کردن فضولات گربه در ماه ششم بارداری، ریسکی است. تمیز کردن بستر گربه، باعث ابتلا به عفونت توکسوپلاسموز می‌شود و برای مادر و جنین خطرناک است. عفونت توکسوپلاسموز در دوران بارداری، می‌تواند خطراتی مانند سقط جنین، زایمان زودرس، و مشکلات سلامت نوزاد مانند مشکلات چشمی و عصبی را به همراه داشته باشد.

کدام داروها را در ماه ششم بارداری نمی‌توان مصرف کرد؟

در ماه ششم بارداری، مصرف برخی داروها باید با احتیاط خاصی انجام شود یا به‌طور کلی از آن‌ها پرهیز شود تا سلامت مادر و نوزاد تضمین شود. در جدول زیر، لیست این داروها را آورده‌ایم:

دسته دارومثال‌هاتوضیحات
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)ایبوپروفن، ناپروکسنمی‌توانند باعث فشار خون بالا، خونریزی، و آسیب به کلیه‌ها شوند.
داروهای ضد درد اوپیوییدیمورفین، کدئین، اکسی کدونممکن است وابستگی ایجاد کنند و مشکلات تنفسی در نوزاد ایجاد کنند.
داروهای ضد تشنج خاصفنی توئین (دیلانتین)، والپروئیک اسیدمی‌توانند باعث نقص‌های عصبی و مشکلات رشد در نوزاد شوند.
داروهای ضد افسردگی خاصداروهای ضد افسردگی سه‌حلقه‌ای (TCAs)، MAOIsممکن است مشکلاتی مانند اختلالات قلبی و فشار خون بالا در نوزاد ایجاد کنند.
داروهای هورمونی خاصاستروژن‌ها، پروژستین‌های خاصممکن است باعث مشکلات در توسعه نوزاد شوند.
داروهای ضد ویروسی خاصآتازاناویر، ریفامپینممکن است تأثیرات منفی بر رشد نوزاد بگذارند.
داروهای ضد قارچ خاصکتوکونازول، ایترکونازولممکن است مشکلاتی در رشد و توسعه نوزاد ایجاد کنند.
داروهای شیمی‌درمانیمتوتروکسات، سیکلوفوسفامیدمی‌توانند عوارض جدی برای نوزاد داشته باشند و باید از آن‌ها اجتناب شود.
داروهای ضد فشار خون خاصACE اینهیبیتورها، ARBsممکن است باعث مشکلاتی مانند نارسایی کلیوی و کاهش فشار خون در نوزاد شوند.

یادتان باشد که داروهای بدون نسخه نیز ممکن است عوارضی داشته باشند و باید با احتیاط مصرف شوند.

عدم استفاده از مواد شیمیایی مضر

عدم استفاده از مواد شیمیایی مضر در دوران بارداری به ویژه در ماه ششم، برای حفظ سلامت مادر و نوزاد اهمیت زیادی دارد. مواد شیمیایی مضر می‌توانند از طریق تماس مستقیم یا استنشاق به بدن وارد شده و تأثیرات منفی روی بارداری بگذارند. یادتان باشد که نباید در معرض محصولات پاک کننده و مخصوصا حشره‌کش‌ها و علف‌کش‌ها و رنگ‌ها و حلال‌ها، قرار بگیرید.

شکل خوابیدن مادر در ماه ششم بارداری

در ماه ششم بارداری، انتخاب موقعیت مناسب برای خوابیدن به منظور راحتی و سلامت مادر و نوزاد بسیار اهمیت دارد. در این دوره، تغییرات فیزیکی و رشد جنین نیاز به تغییراتی در نحوه خوابیدن دارد. خوابیدن به سمت چپ و استفاده از بالش‌های بارداری، بهترین شیوه برای خوابیدن در این ماه است.

شیوه درست نشستن در ماه ششم حاملگی

در ماه ششم بارداری، نشستن به شیوه صحیح می‌تواند به حفظ راحتی و کاهش مشکلات فیزیکی کمک کند. تغییرات فیزیکی در این دوره شامل بزرگ‌تر شدن شکم و افزایش فشار بر روی کمر و لگن است. رعایت شیوه‌های مناسب نشستن می‌تواند به بهبود وضعیت کلی بدن و کاهش ناراحتی‌های احتمالی کمک کند.

نشستن با پشتیبانی مناسب، نگه‌داشتن پای‌ها در موقعیت صحیح و پرهیز از نشستن طولانی‌مدت، نکات مهمی هستند که در راستای نشستن در این ماه باید به آن ها توجه کنید.

شرکت در کلاس‌های آمادگی زایمان در ماه ششم

شرکت در کلاس‌های آمادگی زایمان در ماه ششم بارداری می‌تواند به شما کمک کند تا با فرآیند زایمان و مراقبت‌های بعد از زایمان آشنا شوید و آماده‌تر باشید. این کلاس‌ها معمولاً شامل اطلاعات و تکنیک‌های مفیدی برای مدیریت درد زایمان، تکنیک‌های تنفسی، و نحوه مراقبت از نوزاد و خودتان بعد از زایمان هستند. در این کلاس ها، تکنیک‌های مدیریت درد زایمان، تکنیک‌های تنفسی و مراقبت از نوزاد و خودتان بعد از زایمان را فرا خواهید گرفت.

کدام بیماری‌ها در ماه ششم حاملگی شایع هستند؟

در ماه ششم بارداری، تغییرات فیزیکی و هورمونی می‌توانند باعث بروز یا تشدید برخی مشکلات و بیماری‌ها شوند. در این دوره از بارداری، مادران ممکن است با بیماری‌ها و مشکلاتی مواجه شوند که نیاز به توجه و درمان مناسب دارند. در ادامه، به برخی از بیماری‌ های شایع بارداری در ماه ششم اشاره کرده‌ایم:

دیابت بارداری

دیابت بارداری (Gestational Diabetes)، نوعی دیابت است که تنها در دوران بارداری رخ می‌دهد و معمولاً بعد از هفته 24 بارداری تشخیص داده می‌شود. افزایش قند خون، تشنگی زیاد، نیاز به ادرار مکرر و خستگی، از علائم این بیماری هستند. برای تشخیص این بیماری، باید آزمایش دیابت بارداری بدهید.

پرفشاری خون بارداری

پرفشاری خون بارداری (Pregnancy-Induced Hypertension)، فشار خون بالا که بعد از هفته 20 بارداری ایجاد می‌شود. سردرد، تاری دید، ورم دست‌ها و پاها و درد در ناحیه بالای شکم، از علائم این بیماری در ماه ششم هستند.

پری اکلامپسی

پری اکلامپسی (Preeclampsia)، وضعیت خطرناکی که با فشار خون بالا و پروتئین در ادرار مشخص می‌شود و می‌تواند به ارگان‌ها آسیب برساند. این بیماری، علائمی همچون ورم شدید، سردرد، اختلالات بینایی و درد بالای شکم خود را نشان می‌دهد.

شکم درد، یکی از مشکلات و بیماری های شایع در دوارن بارداری و ماه ششم

عفونت‌های دستگاه ادراری

عفونت‌های دستگاه ادراری (Urinary Tract Infections – UTIs)، علائمی همچون احساس سوزش هنگام ادرار، نیاز به ادرار مکرر و درد در ناحیه پایین شکم دارد. عفونت در دوره بارداری، بسیار شایع است.

عفونت‌های قارچی

عفونت‌های قارچی (Yeast Infections)، به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری اتفاق می افتند. خارش، سوزش و ترشحات سفید و پنیری، علائم این مشکل هستند.

کمر درد و دردهای عضلانی

درد در ناحیه کمر، لگن و ران‌ها، از جمله دردهای عضلانی ماه ششم بارداری هستند. استراحت، تمرینات کششی ملایم و استفاده از بالش‌های حمایتی، به کنترل و مدیریت درد این مشکلات کمک می کنند.

با دیدن چه علائمی در ماه ششم بارداری باید سریع به پزشک مراجعه کرد؟

در ماه ششم بارداری برخی علائم و نشانه‌ها می‌توانند نشان‌دهنده مشکلات جدی یا خطرناک باشند که نیاز به توجه فوری پزشکی دارند. در اینجا به علائم کلیدی اشاره شده است که باید در صورت مشاهده آن‌ها به‌طور سریع به پزشک مراجعه کرد:

  • درد شدید و مداوم شکم یا پایین شکم
  • خونریزی واژینال
  • ورم شدید و ناگهانی
  • سردردهای شدید و غیرقابل کنترل
  • مشکلات تنفسی یا تنگی نفس
  • کاهش حرکت نوزاد
  • تب بالا و مداوم
  • مشکلات بینایی مانند تاری دید یا مشاهده نقاط نورانی
  • خستگی شدید و غیرعادی
  • تغییرات غیرعادی در ترشحات واژن

در صورت بروز هر یک از این علائم، سریعاً با پزشک یا ماما تماس بگیرید و وضعیت خود را گزارش کنید.

زایمان در ماه ششم حاملگی

زایمان در ماه ششم بارداری (معادل هفته‌های 24 تا 27 بارداری)، به‌عنوان زایمان زودرس یا پیش از موعد شناخته می‌شود. این نوع زایمان به‌طور کلی چالش‌ها و ریسک‌های زیادی برای نوزاد و مادر به همراه دارد، چرا که نوزاد در این مرحله از رشد، هنوز به بلوغ کامل نرسیده است.

عفونت، مشکلات جفت، فشار خون بالا و استرس و فشار روانی، می توانند باعث زایمان زودرس شوند. انقباضات منظم و مداوم، درد و فشار در پایین کمر، درد در پایین کمر و درد در پایین کمر، از جمله علائم زایمان زودرس هستند.

نوزاد زودرس که در ماه ششم به دنیا آمده

برای مشاوره ماه ششم بارداری به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

برای زایمان و مراقبت‌های قبل، حین و بعد از بارداری، باید به دکتر زنان مراجعه کنید. پزشکان این حوزه، از تمام چالش‌های رایج و غیر رایج ماه ششم بارداری و دیگر دوره‌های آن، مطلع هستند و راه‌حلی برای آن‌ها دارند. از این رو، مشاوره با پزشکان این حوزه، مشکلات ناشی از تغییرات هورمونی، دردهای عضلانی بارداری و تغییرات هورمونی و گوارشی ماه ششم حاملگی را به خوبی مدیریت می‌کنند. همچنین اگر باردار هستید و تنگی نفس دارید یا دچار خونریزی لثه‌ها، خونریزی بینی، احتقان بینی، نفخ شکم، یبوست، استفراغ، تب، خونریزی واژن، و ادرار دردناک شده‌اید، هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

اگر نیاز به مشاوره با دکتر زنان در رابطه با راهنمای ماه ششم بارداری را دارید، می‌توانید با استفاده از سرویس دکتردکتر، بهترین پزشکان شهرتان را پیدا کرده و حضوری یا غیر حضوری (متنی یا تلفنی)، با او مشاوره کنید.

منابع:

plannedparenthood.org

سوالات متداول ماه ششم بارداری

روش‌هایی مانند تکنیک‌های آرامش‌بخشی، مدیتیشن، تمرینات تنفسی، و گفتگو با مشاور می‌تواند به کاهش استرس کمک کند. همچنین، صحبت کردن با دوستان و خانواده و داشتن حمایت عاطفی نیز مفید است.

لباس‌های راحت و گشاد که از جنس الیاف طبیعی و نرم باشند، مناسب‌ترین گزینه‌ها هستند. لباس‌های با اندازه بزرگ‌تر که به راحتی حرکت کنید و شکم شما را بدون فشار در برگیرد، می‌توانند کمک‌کننده باشند.

به عقیده بسیاری از مردم، خوردن میوه‌هایی همچون سیب، گلابی و میوه‌های مشابه در ماه ششم، تأثیر قابل‌توجهی روی زیبایی جنین دارند.

به فضولات گربه‌ها دست نزنید، از مواد شوینده و شیمیایی دوری کنید و ورزش‌های سخت یا فعالیت‌های شدید، انجام ندهید.

ماه ششم حاملگی از هفته 23 شروع شده و تا هفته 26، ادامه دارد.

تغییرات خلق و خو، حالت تهوع شدید، قرار گرفتن کودک در حالت بریچ و زیاد شدن وزن مادر بیش از حالت عادی، نشانه‌های دختر بودن جنین در ماه ششم هستند.

خیر، می‌توانید در ماه ششم بارداری، رابطه جنسی داشته باشید البته باید نکات مختلف زیادی را رعایت کنید و به خود فشار نیاورید.

درد زیر شکم در بارداری معمولا طبیعی است و علتش، رشد جنین و انقباضات رحمی است.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: شیما پاژخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*