درمان پلاکت خون بالا چیست؟

درمان پلاکت خون بالا چیست؟
اشتراک گذاری 113 نظر

در این مقاله به درمان پلاکت خون بالا می‌پردازیم و درباره‌ی داروهایی که برای کاهش پلاکت خون بالا به کار می‌روند صحبت خواهیم کرد.

 درمان پلاکت خون بالا یا درمان ترومبوسیتوز اساسی

بیماری ترومبوسیتوز اساسی  ( زمانی که علت پلاکت بالای خون مشخص نباشد به آن بیماری «ترومبوسیتوز اساسی (Essential thrombocythemia)» یا «تولید بیش‌ازحد پلاکت» گفته می‌شود) در حال حاضر نسبت به گذشته، ضرر کمتری دارد و چشم‌انداز درمان و بهبودی این بیماری نیز خوب است. افراد مبتلا به این بیماری تا زمانی که بیماری پایدار نباشد و علایمی را نیز تجربه نکنند نیاز به درمان خاصی ندارند.

مصرف آسپرین ممکن است به افرادی که خطر لخته شدن خون را دارند کمک کند. آسپرین از داروهایی است که باعث رقیق شدن خون می‌شود. با این حال، بهتر است حتما پیش از مصرف آسپرین با پزشک مشورت کنید، چرا که در برخی موارد مصرف این دارو باعث خونریزی می‌شود.

درمان پلاکت خون بالا چیست؟

آسپرین به این دلیل که عوارض جانبی زیادی برای جنین ندارد، بیشتر برای زنان باردار مبتلا به این بیمای تجویز می‌شود. برخی از مبتلایان به این بیماری ممکن است نیاز داشته باشند برای کاهش پلاکت خون خود از دارو یا روش‌های درمانی دیگر بهره‌مند شوند.

تیم تحریریه مجله دکتردکتر کتابچه‌ای را تحت عنوان «هر آنچه که درباره پلاکت خون باید بدانید» منتشر کرده است. با تکمیل فرم زیر می‌توانید کتابچه را در ایمیل خود دریافت کنید:

داروهای کاهنده‌ی پلاکت خون

در صورتی که فرد دارای شرایط زیر باشد نیاز به مصرف دارو برای  کاهش پلاکت خون خود دارد که عبارتند از:

  • داشتن سابقه لخته شدن خون یا خونریزی
  • داشتن علل خطرناک بیماری‌های قلبی و عروقی مانند کلسترول بالای خون، فشار خون بالا یا دیابت
  • سن فرد از ۶۰ سال بیشتر باشد
  • داشتن پلاکت بیش از 1 میلیون در هر میکرولیتر خون 

افرادی که دارای پلاکت خون بالا هستند این داروها را باید مادام العمر مصرف کنند. 

درمان پلاکت خون بالا چیست؟

هایدروکسی کربی ماید (Hydroxycarbamide)

 این داروی کاهنده‌ی پلاکت خون برای درمان انواع سرطان‌ و سایر بیماری‌های بسیار جدی تجویز می‌شود. هم‌اکنون هایدروکسی کاربیماید به همراه آسپرین برای درمان ترومبوسیتوز اساسی و کسانی که دچار لخته شدن خون هستند تجویز می‌شود.

مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر خون

آناگریلاید (Anagrelide)

از این دارو نیز برای کاستن از شمار پلاکت خود در افرادی با پلاکت خون بالا استفاده می‌شود. اما تحقیقات علمی مختلف نشان داده است که هایدروکسی کاربیماید در مقایسه با آناگریلاید نتایج بهتر و مثمر ثمرتری برای بیماران در پی داشته است. آناگریلاید برخی عوارض جانبی نیاز دارد که شامل تجمع مایعات در بدن، تپش قلب، تنگی نفس، نارسایی قلبی و سردرد هستند.

اینترفرون آلفا (Interferon alfa)

این دارو نیز شمار پلاکت‌های خون را کاهش مي‌دهد. اما برای ۲۰ درصد بیماران عوارض جانبی این دارو غیرقابل تحمل است. عوارض جانبی مصرف اینترفرون آلفا برای افراد مختلف متفاوت است، اما عمده‌ی بیماران عوارضی از جمله سندرم شبه آنفلوانزا، کاهش اشتها، حالت تهوع، اسهال، تشنج، کج خلقی و خواب آلودگی را تجربه می‌کند. این دارو از آنجایی که ضرر کمتری نسبت به داروهای هایدروکسی کاربیماید و آناگریلاید دارد عموما برای زنان باردار مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی تجویز می‌شود.

درمان پلاکت خون بالا چیست؟

پلاکت فرزیس چیست؟

«پلاکت فرزیس (Plateletpheresis)» یا جداسازی پلاکت از خون به روش فرزیس، روشی برای کاهش بسیار سریع تعداد پلاکت‌های خون است.

این روش در موارد اضطراری به کار برده می‌شود. به عنوان مثال، اگر فرد به علت ترومبوسیتوز اساسی دچار سکته شده باشد، ممکن است نیاز به این روش داشته باشد.

در روش پلاکت فرزیس، خون از طریق تزریق داخل وریدی که به یک لوله‌ متصل است از رگ‌های خونی برداشته می‌شود. سپس به ‌وسیله‌ی دستگاه پلاسما فرزیس پلاکت‌ها از خون جداسازی می‌شوند و خون باقی مانده نیز به رگ‌ها بازگردانده می‌شود. ممکن است به یک یا دو بار پلاکت فرزیس برای کاهش پلاکت‌های خون به سطح مورد نیاز احتیاج باشد. 

درمان ترومبوسیتوز ثانویه

ترومبوسیتوز ثانویه با برطرف کردن عللی که باعث بروز آن شده‌اند درمان می‌شود. افرادی که به ترومبوسیتوز ثانویه مبتلا هستند، معمولا نیازی به داروها و سایر روش‌های کاهنده‌ی پلاکت خون نیاز ندارند. در واقع، برخلاف ترومبوسیتوز اساسی، تعداد پلاکت خون این دست بیماران در سطح عادی است. علاوه بر این، ترومبوسیتوز ثانویه کمتر از ترومبوسیتوز اساسی باعث بروز مشکلات جدی مرتبط به لخته شدن خون و خونریزی می‌شود.

برای دریافت اطلاعات کاملتر راجع به پلاکت خون می‌توانید کتابچه پلاکت خون را نیز دانلود کنید.

زندگی با پلاکت خون بالا

کسانی که دارای پلاکت خون بالا هستند بهتر است موارد زیر را انجام دهند:

  • برای مراقبت‌های پزشکی دائم به پزشک مراجعه کنند.
  • عوامل خطر لخته شدن خون را تحت کنترل داشته باشند. به عنوان مثال، ترک سیگار و تغییر در سبک زندگی و فعالیت‌های دیگر برای کاهش خطر کلسترول بالای خون، فشار خون بالا و دیابت
  • بر علایم و نشانه‌های لخته شدن خون و خونریزی نظارت داشته باشید و سعی کنید سریعا به پزشک اطلاع دهید.
  • تمام داروها را طبق تجویز و دستورالعمل‌های پزشک مصرف کنید.

درمان پلاکت خون بالا چیست؟

در صورتی که فرد از داروهای کاهنده‌ی پلاکت خون استفاده می‌کند، قبل از هر نوع عمل جراحی یا مراجعه به دندان پزشکی، بهتر شرایط خود را به اطلاع پزشک یا دندانپزشک برساند. داروهای رقیق کننده‌ی خون ممکن است طی عمل جراحی یا در هنگام ترمیم دندان در مطب دندانپزشکی باعث افزایش خونریزی شوند.

علاوه بر این، داروهای رقیق کننده‌ی خون ممکن است باعث خونریزی داخلی در فرد شوند. علایم خونریزی داخلی شامل کبودی، مشاهده خون در مدفوع ، ادرار به رنگ قرمز یا صورتی، افزایش خونریزی در دوران قاعدگی، خونریزی لثه و خونریزی بینی می‌شوند. بهتر است در صورت بروز هر کدام از این علایم فورا به پزشک مراجعه کنید.

درمان پلاکت خون بالا چیست

جدا از مصرف داروهای مسکن بدون نسخه‌ی پزشکی مانند ایبوپروفن (Ibuprofen) خودداری کنید. این داروها ممکن است خطر خونریزی در معده یا روده را افزایش داده و اثر آسپرین را کم کنند. در همین حال، باید توجه داشت که داروهایی سرماخوردگی، مسکن و سایر داروهای بدون نسخه ممکن است حاوی ایبوپروفن باشند. 

با توجه به دغدغه پلاکت خون بین مردم بهتر دیدیم که  در پایان این مقاله به سوالات اختصاصی مخاطبان پاسخ دهیم. بنابراین می‌توانید از طریق فرم نظرها در قسمت پایین همین مقاله‌ سوالات خود را درباره‌ی درمان پلاکت خون بالا بپرسید تا پزشکان و کارشناسان دکتردکتر به سوالات شما رسیدگی  کرده و راهنمایی لازم را داشته باشند.

منبع:

nhlbi.nih.gov

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

113 دیدگاه در “درمان پلاکت خون بالا چیست؟
  • سلام پلاکتم از۲۲۷هزار یهو رفته شده۳۳۹هزار آیا مشکلی ایجاد شده؟من گشادی میترال و فشارخون بالام دارم۲۶سالمه

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    آیاپلاکت۲۳۷۰۰۰بالتست.ورمان خاصی داره

    پاسخ
    • سلام نه نرماله نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام پلاکت خونم ۱۲۵۰۰۰۰ هست ۲۸ سال دارم طحالم ۱۵ سانت هست .هیچ علایمی هم ندارم .اهل دود هم نیستم .ورزش هم میکنم.چند روزه خیلی نگرانم کرده.

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز باید جهت بررسی به فوق تخصص خون مراجعه کنین
      نگران نباشین

      پاسخ
  • پلاکت بالا هست بدنم کبود می شود لثه هایم خون ریزی داره پاهام گرم می شود ماهانه گاهی خون سیاه دارم یا نارنجی آقای دوکتو هیچی ندارم برن دکتور چرا کنم سنم کمه ۳۰ سال دارم ترخدا کمک کنی که خوب بشم حتا پول دکتو ندارم برم شب روزم شده گریه از درد 09023103370

    پاسخ
    • سلام
      عدد پلاکتتون چند دوست عزبز؟
      جواب آزمایش هاتون رو تایپ کنین

      پاسخ
  • سلام من باردارم آزمایش خون دادم پلاکتم ۵۴۳هست چ دارویی مصرف کنم ک ب جنین آسیب نزنه ممنون میشم جواب بدید چون بیماری التهاب روده دارم دارو هم مصرف میکنم کپسول ۵۰۰مزالازین

    پاسخ
    • سلام بايد از متخصص زنانتون بپرسيد با توحه به سن بارداريتون بهتون دارو ميدن

      پاسخ
  • باسلام‌و خسته نباشد
    من پلاکتم بالاست چکار کنم بیاد پایین در ضمن وارفارین و هیدروکسیداوره مصرف میکنم

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز علایم و شرح حال شما کامل نیست
      جهت بررسی بیشتر از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با پزشک فوق تخصص خون یا متخصص داخلی استفاده کنید

      پاسخ
  • در آزمایش من sgot 38 بوده .
    EOS 0.3
    RBC 3.92
    HGB 13.0
    HCT 39.3
    MCV 100.3
    PLT 642
    PCT 0.469
    P-LCC 94

    آیا مشکلی دارم ؟ ممنون

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      Sogt و پلاکت کمی بالاتر از حد نرمال است
      آزمایش را مجددا تکرار کنید و بعد با یک متخصص داخلی مشورت کنید

      پاسخ
  • LIC0/7%است وALY0/5یکم نگرانم یعنی بیمارم؟

    پاسخ
    • سلام
      جواب آزمایش را دقیق تایپ کنید
      یا
      از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با پزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام دخترم 7ماهشه پلاکت خونش 723هزاربود یک هفته بعد آزمایش گرفتن 700هزاربود آیا مشکل خاصی دارد؟ به چه متخصصی باید مراجعه کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      با متخصص اطفال مشورت کنید
      همچنین میتوانیداز مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصص اطفال استفاده کنید

      پاسخ
  • با سلام و خستہ نباشید۔۔من پلاکتم 1سال پیش حدود 340 بود۔بعدش بخاطر تیروئیدم ک مجبورم ھر 2ماہ یکنار آزمایش بدم آزمایش cbc ھم میدم۔در طے این 1سال ھر دفعہ پلاکتم اومدہ بالاتر۔و لانم حدود 410 ھست۔میترسم ک مشکلی داشتہ باشم۔ممنون میشم ک راھنماییم کنید۔خیلی استرس دارم۔تیروئیدمم ھمیشہ یا خیلی پایینہ یا بالا۔الان رو 10 ھست۔بخاطر کرونا ھم نتونستم برم پیش دکترم۔گیج شدم

    پاسخ
    • سلام
      عدد پلاکت از ۱۵۰ هزار تا ۴۵۰ هزار نرمال است و مشکلی ندارد

      پاسخ
  • اطلاعات خوبی بود ۔ممنوون

    پاسخ
    • اطلاعات مفید بود ممنون

      پاسخ