چگونه میتوانیم بفهمیم که دچار کمبود ویتامین سی شدهایم؟ درمان کمبود ویتامین C چیست؟ عوارض کمبود ویتامین سی چیست؟ در این مقاله از مجله سلامتی دکتر دکتر به این سوالها پاسخ خواهیم داد.
بدن قادر به ساختن ویتامین سی (vitamin C) نیست و به همین دلیل این ماده جزئی حیاتی از رژیم غذایی به شمار میرود. بدن برای حفظ سلامتی و اصلاح بافتهای مختلف خود از جمله پوست، غضروف، استخوان و دندان به این ویتامین نیاز دارد.
اگر کمبود این ویتامین در رژیم غذایی ادامهدار باشد، باعث ایجاد عارضهای به نام اسکوروی (scurvy) میکند. علائم اسکوروی شامل آسان کبود شدن و خونریزی و درد عضلانی و مفاصل است. درمان کمبود ویتامین سی با مصرف مکملهای دارویی این ویتامین و یک رژیم غذایی سرشار از این ماده میسر میشود. در این مقاله از مجله دکتر دکتر به نشانههای نقص ویتامین ث در بدن میپردازیم با ما همراه باشید. این مقاله به 10 دقیقه زمان نیاز دارد.
در پایان اگر سوال داشتید، میتوانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.
اولین علامت کمبود ویتامین سی در بدن چیست؟
ویتامینها موادی هستند که بدن در مقادیر کم برای حفظ سلامتی خود به آنها نیاز دارد. ویتامین سی یکی از انواع ویتامین است و با نام اسید اسکوربیک (ascorbic acid) هم شناخته میشود. بدن قادر به ساخت این ویتامین نیست و بنابراین بدن نیاز خود را از طریق رژیم غذایی تامین میکند.
ویتامین سی برای ساخت کلاژن لازم است. بدن به این ماده برای سلامت و اصلاح بافتهای مختلف بدن شامل پوست، دندانها، استخوان، عضروف، دندانها، رباطها، تاندونها و … نیاز دارد.
کمبود ویتامین C به این معنی است که بدن مقدار کافی از این ماده غذایی را در اختیار ندارد. به مرور زمان کمبود این ماده باعث میشود تا کلاژن جدید ساخته نشود. به همین دلیل بسیاری از بافتهای بدن دچار مشکل شده است و اصلاح و حفظ آنها تحت تاثیر قرار میگیرد.
اولین علائم کمبود ویتامین سی عبارتند از:
- ضعف و خستگی
- درد مفاصل و ماهیچهها
- به راحتی کبود شدن
- نقاطی که همچون کبودیهای کوچک قرمز و آبی روی پوست به نظر میرسند.
کمبود مزمن ویتامین سی، طی دورهای مانند سه ماه یا بیشتر منجر به بیماری اسکوربوت خواهد شد، بهتر در مشاهده اولین علائم به دکتر عمومی مراجعه کنید.
علائم کمبود ویتامین سی در بدن
در حالت کلی کمبود ویتامین سی در بدن با علائمی همراه است که عبارتند از:
- خشکی پوست
- مو خوره
- ورم و تغییر رنگ لثهها
- خونریزی ناگهانی و غیرمنتظره از لثهها
- خون دماغ شدن
- بهبود نیافتن زخمها
- مشکلاتی در غلبه بر عفونتها
- خونریزی مفاصل که باعث درد مفصل شدید میشود
- تغییرات استخوانی
- از دست دادن دندان
- از دست دادن وزن
در صورت عدم تشخیص و درمان، کمبود ویتامین C علت کم آوردن نفس، مشکلات عصبی، تب و تشنج خواهد شد. خونریزی در مغز و اطراف قلب در افرادی که کمبود ویتامین ث آنها درمان نمیشود، حتی ممکن است منجر به مرگ شود. با این همه احتمال رخ دادن این واقعه بسیار نادر است. در ادامه علائم کمبود ویتامین سی در بدن را به صورت مفصلتر بررسی میکنیم.
ضعف و خستگی بیش از حد
از مهمترین علائم کمبود ویتامین سی، ضعف بدن و خستگی بیش از حد است. افرادی که با کمبود ویتامین سی مواجه هستند، به صورت مداوم حتی بعد از یک استراحت طولانی، احساس ضعف و خستگی دارند. در واقع انرژی این افراد هیچ موقع کافی نیست.
سرگیجه و سردرد
سرگیجه و سردرد از دیگر علائم کمبود ویتامین سی است. علت سرگیجه و سردرد در افرادی که کمبود ویتامین سی دارند، زیاد شدن رادیکالهای آزاد است که میخواهند از این طریق سلامت مغز را حفظ کنند.
تضعیف سیستم ایمنی بدن
کمبود ویتامین سی ، ضعف سیستم ایمنی بدن را به دنبال دارد. از تاثیرات ویتامین سی تاثیر روی بدن، افزایش و تقویت سیستم ایمنی بدن است. در صورتی که این ویتامین در بدن کمتر شود، در واقع سیستم ایمنی بدن ضعیف میشود و به دنبال ضعیف شدن سیستم ایمنی، بیماریها و عفونتهای مختلف سراغ بدن میآید.
خونریزی لثه + مشکلات دهان و دندان
در افرادی که ویتامین سی کمتری در بدن دارند، احتمال ایجاد مشکلات لثه مانند خونریزی لثه ، دهان و دندان بیشتر خواهد شد. در این افراد لثه ضعیف میشود و ممکن است آسیب، خونریزی و التهاب لثه اتفاق بیفتد.
در صورتی که کمبود ویتامین سی در بدن کمتر شود، رنگ لثهها عوض میشود و ممکن است فاسد و بنفش دیده شوند. دندانهای سالم نیز به دنبال آسیب دیدن لثه، میریزند. اگر هر یک از مشکلات مربوط به لثه و دهان را تجربه کردید، حتما میزان ویتامین سی بدنتان را مورد سنجش قرار دهید.
خشکی و ترک خوردن پوست
از عوارض کمبود ویتامین سی در بدن میتوان به خشکی و ترک خوردن پوست اشاره کرد. معمولا پوست افرادی که با کمبود ویتامین سی مواجه هستند، دچار خشکی و ترکهای پوستی میشوند و خاصیت کشسانی پوست نیز کاهش مییابد.
علت ترک و خشکی پوست این است که ویتامین سی در تولید کلاژن پوست نقش بسیار مهمی دارد و کمبود کلاژن نیز موجب بروز مشکلات پوستی میشود. بروز بیماری پوستی به اسم کراتوزیس پیلاریس از عوارض کمبود ویتامین سی در بدن است. همچنین کمبود این ویتامین میتواند منجر به ایجاد برآمدگیهای کوچک شبیه آکنه شود.
سفت شدن غیر طبیعی عضلات بدن
سفت شدن غیرطبیعی عضلات بدن از دیگر علائم کمبود ویتامین سی در بدن است. افرادی که میزان ویتامین سی کمتری دارند، ممکن است عضلههايشان به صورت غیرطبیعی سفت شود.
اختلال در جذب کلسیم (خطر پوکی استخوان)
کمبود ویتامین سی منجر به اختلال در جذب کلسیم میشود و به در نهایت خطر پوکی استخوان را افزایش میدهد. در واقع کمبود این ویتامین روی سلامت استخوان نیز تاثیرگذار خواهد بود.
احساس درد و ورم در مفاصل
از دیگر علائم کمبود ویتامین سی در بدن ، احساس درد و ورم در مفاصل است. پافت پیوندی مفاصل، حاوی کلاژن است و دانستیم که ویتامین سی در تولید کلاژن نقش مهمی دارد. در نتیجه کمبود ویتامین سی به علت کاهش تولید کلاژن، درد مفاصل را به دنبال دارد. این درد ممکن است به حدی شدید باشد که راه رفتن را دچار مشکل کند.
در مواردی که کمبود ویتامین سی شدیدتر است، امکان خونریزی درون مفصلی و درد التهاب بیشتر وجود دارد. جالب اینجاست که همه این مشکلها با مصرف مکمل ویتامین سی برطرف میشوند.
افزایش وزن
یکی دیگر از علائم کمبود ویتامین سی در بدن ، افزایش غیرمنتظره وزن است. رابطه ویتامین سی و چاقی چیست؟ ویتامین سی خروج چربی از سلولها را تنظیم میکند و با کم کردن هورمون استرس، وزن را کنترل میکند؛ در افرادی که ویتامین سی کمتر است، این روند با مشکل روبرو میشود. معمولا کسانی که کمبود ویتامین سی دارند، چربی شکمشان زیادتر است.
کاهش سرعت تشکیل کلاژن (دیر خوب شدن زخم ها)
در افرادی که کمبود ویتامین سی دارند، سرعت تشکیل کلاژن کندتر میشود. کاهش و کند شدن میزان کلاژن علاوه بر این که برای پوست مضر است، باعث میشود که زخمها دیرتر خوب شوند.
کبودی های غیر طبیعی
کمبود ویتامین سی ، علت زود کبود شدن بدن نیز است. کافی نبودن تولید کلاژن در بدن، منجر به ضعیف شدن رگهای خونی میشود. با ضعیف شدن رگهای خونی، بدن خیلی سریع کبود خواهد شد.
بدن چه موقع کبود میشود؟ بدن موقعی کبود میشود که در رگهای زیر پوست، پارگی ایجاد شود. در این حالت، خون زیر پوست پخش خواهد شد. بسته به مقدار کمبود ویتامین سی، کبودی ممکن است کوچک یا بزرگ باشد.
قرمز شدن فولیکول مو + موخوره
یکی از نشانههای کمبود ویتامین سی در بدن، قرمز شدن اطراف فولیکولهای مو است. فولیکولهای مو، مواد غذایی مفید را به مویرگهای خونی میرسانند. هنگامی که میزان ویتامین سی در بدن کاهش مییابد، مویرگهای خونی به راحتی شکننده میشوند. در نتیجه دور فولیکولهای مو، لکههای قرمز رنگی ظاهر میشود (خونریزی فیزیولوژیک). مصرف مکملهای ویتامین سی میتواند در عرض دو هفته باعث نابودی این علائم شود.
پیچ خوردن موهای بدن
کمبود ویتامین C ممکن است در ساختار پروتئین مو نیز مشکل ایجاد کند. یکی از علائم کمبود ویتامین سی در بدن، پیچ خوردن موهای بدن است، در حقیقت کمبود این ویتامین منجر به رشد موهای تابدار و پیچخورده میشود. آیا این علائم به راحتی قابل تشخیص هستند؟ در جواب این سوال بگوییم که خیر، زیرا موهای پیچ خورده به شدت نازک هستند و در زمان بسیار کمی ریزش پیدا میکنند و زیاد به چشم نمیخورند. با مصرف مناسب ویتامین سی این مشکل برطرف خواهد شد.
قاشقی شدن ناخن ها
از دیگر علائم کمبود ویتامین سی در بدن ، قاشقی شدن ناخنهاست. اکثر ما قاشقی بودن ناخن را به عنوان علائم کمبود آهن میشناسیم، اما باید بگوییم که قاشقی شدن ناخنها نشانهای از کمبود ویتامین سی نیز هست. اگر خطوط یا لکههای عمودی قرمز رنگ را زیر ناخنهایتان مشاهده کردید، دلیل این پدیده، پارگی رگهای خونی است که معمولا بر اثر کمبود ویتامین سی اتفاق میافتد. البته قابل ذکر است که این علائم تغییر شکل ناخن به تنهایی نمیتواند نشاندهنده کمبود ویتامین باشد و موارد دیگر نیز باید بررسی شود.
مشکل در جذب آهن و کم خونی
معمولا کمبود ویتامین سی با فقر آهن همراه میشود. کمخونی علائمی مانند خستگی، رنگپریدگی، خشکی پوست، تنگی نفس حین ورزش و … را دارد. در صورتی که ویتامین سی در بدن کم باشد، جذب آهن از غذاهای گیاهی نیز کمتر میشود و همین عامل منجر به فقر آهن میشود؛ در این حالت کم خونی فقر آهن اتفاق میافتد. در صورتی فقر آهن ادامهدار باشد، باید میزان ویتامین سی بدن کنترل شود.
استرس اکسیداتیو و التهاب
یکی دیگر از عوارض کمبود ویتامین سی ، استرس اکسیداتیو و التهاب است. یکی از مهمترین آنتی اکسیدان های محلول در آب بدن، ویتامین سی است. ویتامین سی، رادیکالهای آزادی که منجر به استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن میشود را بیاثر کرده و با این عمل، از آسیب سلولی جلوگیری میکند.
جالب است بدانید که استرس اکسیداتیو و التهاب نقش موثری در بیماری های قلبی و دیابت دارد. در صورتی که ویتامین سی بدن کم باشد، استرس اکسیداتیو و التهاب بیشتر میشود و احتمال مبتلا به بیماریهای ذکر شده نیز بالاتر میرود. اگر می خواهید بدانید که استرس اکسیداتیو چیست و چه عواملی باعث افزایش این استرس می شود، پیشنهاد می کنیم مقاله استرس اکسیداتیو و علایم آن را در مجله سلامت دکتردکتر بخوانید.
مشکلات روحی
کمبود ویتامین سی میتواند مشکلات روحی و خلق و خوی بد نیز ایجاد کند. اگر مشکلات روحی ناشی از عوارض کمبود ویتامین سی باشد، با مصرف مکمل ویتامین سی در عرض چند روز بهبود مییابد.
پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید جزو بیماریهایی است که در اثر کمبود ویتامین سی در بدن ایجاد میشود. علت پرکاری تیروئید این است که غده تیروئید، هورمونهای اضافی را بدن ترشح کند. برای سلامت تیروئید، مصرف ویتامین سی اهمیت دارد.
بیماریهای تنفسی و آسم
از دیگر عوارض کمبود ویتامین سی ، افزایش احتمال ابتلا به انواع بیماری تنفسی و آسم است. افرادی که بیماری آسم دارند، طبق تحقیقات، کمبود ویتامین سی بیماری آسم آنها را شدیدتر خواهد کرد.
در طول روز باید چقدر ویتامین C مصرف کنیم؟
به نقل از mayoclinic ؛
مصرف 75 میلیگرم ویتامین سی به صورت روزانه برای خانمها توصیه میشود. مقدار مورد نیاز ویتامین سی به صورت روزانه برای آقایان، 90 میلیگرم است.
مصرف 75 میلیگرم ویتامین سی به صورت روزانه برای خانمها توصیه میشود. مقدار مورد نیاز ویتامین سی به صورت روزانه برای آقایان، 90 میلیگرم است. برای پیشگیری از بیماری اسکوربوت روزانه مصرف 10 میلیگرم ویتامین سی کافی خواهد بود. در ادامه جدول میزان ویتامین سی مورد نیاز و توصیه شده برای گروههای سنی مختلف را مشاهده میکنید:
رده سنی | میزان ویتامین سی مورد نیاز بر حسب میلیگرم |
بدو تولد تا 6 ماهگی | 40 میلیگرم |
7 تا 12 ماهگی | 50 میلیگرم |
1 تا 3 سالگی | 15 میلیگرم |
4 تا 8 سالگی | 25 میلیگرم |
9 تا 13 سالگی | 45 میلیگرم |
14 تا 18 سال (دختران) | 65 میلیگرم |
14 تا 18 سال (پسران) | 75 میلیگرم |
بزرگسالان (خانمها) | 75 میلیگرم |
بزرگسالان (آقایان) | 90 میلیگرم |
دوران شیردهی | 120 میلیگرم |
دوران بارداری | 85 میلیگرم |
در صورتی که فرد سیگار مصرف کند، باید مقدار روزانه مصرف ویتامین سی را 35 میلیگرم افزایش دهد، زیرا تنباکو منجر به کاهش جذب این ویتامین در بدن میشود.
درمان کمبود ویتامین سی در بدن
با اضافه کردن ویتامین سی به برنامه غدایی میتوان کمبود آن را در رژیم غذایی جبران کرد. این کار را با مصرف مکملهای ویتامین C و یا با خوردن مواد غذایی سرشار از ویتامین ث میتوان انجام داد. بعد از گذشت مدتی میتوان مصرف مکملهای ویتامین ث را متوقف کرد. با این همه، مصرف مواد غذایی سرشار از این ویتامین حتی بعد از قطع مصرف مکملها باید ادامه داشته باشد. این کار کمک میکند تا شخص دوباره عوارض کمبود ویتامین سی را تجربه نکند.
افراد دچار کمبود ویتامین سی معمولا به صورت کامل بهبود پیدا میکنند. زمانی که درمان با جایگزین کردن منابع ویتامین C شروع میشود، به سرعت طی چند روز یا چند هفته علائم بیماری بهبود پیدا میکنند. در ادامه روشهای درمان کمبود ویتامین سی در بدن را شرح میدهیم:
استفاده از کپسول یا قرص جوشان ویتامین C
یکی از روشهای درمان ویتامین سی در بدن، مصرف کپسول یا قرص جوشان ویتامین سی است. با مصرف یک دوره کپسول یا قرص جوشان، میزان ویتامین سی بدن شما به حد قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
آمپول ویتامین ث
پزشک در برخی موارد به جای قرص و کپسول، آمپول ویتامین ث را برای بیمار تجویز میکند که اثر درمانی زیادی دارد. با تزریق آمپول ویتامین ث، مشکلات ناشی از کمبود این ویتامین در بدن شما از بین خواهد رفت.
آیا داروهای مکمل ویتامین ث با سایر داروها تداخل دارد؟
داروهای مکمل ویتامین سی با برخی از داروها تداخل دارند. داروهایی که با داروهای مکمل ویتامین سی تداخل دارویی دارند، عبارتند از:
- استامینوفن
- داروهای شیمی درمانی
- داروهای نیترات برای بیماریهای قلبی
- قرصهای ضدبارداری و درمان جایگزین هورمونی
- تتراسایکلین
- مهارکنندههای پروتئاز
- وارفارین
- آسپرین و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی
- باربیتوراتها
در صورت مصرف هر یک از داروهای ذکر شده، در مورد استفاده از داروهای مکمل ویتامین سی با پزشک مشورت کنید.
بهترین منابع غذایی ویتامین C
غذاهای سرشار از ویتامین ث گوناگونی وجود دارد، این غذاها شامل:
- مرکبات، مانند پرتقال، گریپ فروت، لیمو ترش و شیرین
- انواع توتها یا بریها مانند توت فرنگی،بلوبری و کرنبری
- گرمک و هندوانه
- کیوی
- سبزیجاتی مانند اسفناج، فلفل سبز و قرمز، گوجه، گل کلم، کاهو، بروکلی، کلم بروکسل، سیب زمینی
برخی از غذاها مانند غلات صبحانه با اضافه کردن ویتامین ث غنی میشوند. همچنین شیر تازه، ماهی و جگر و قلوه گاو و گوسفند هم حاوی مقادیر فراوانی از این ماده هستند. بیشتر ویتامین ث رژیم غذایی انسان از میوهها و سبزیجات تامین میشود. پختن میوهها و سبزیجات میزان ویتامین موجود در آنها را تا یک سوم کاهش میدهد.
کمبود ویتامین C چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص کمبود ویتامین C معمولا بعد از مشاهده علائم پوستی و مشاهدهی حالت لثه بیمار و بعد از بررسی عوامل خطر توسط پزشک انجام میشود. برای اینکه تشخیص پزشک تایید شود، معمولا تستهای آزمایشگاهی هم تجویز خواهد شد. در آزمایشگاه، نمونه خون فرد به صورت کامل بررسی میشود. آزمایش خون کامل معمولا کم خونی را تشخیص میدهد در حالی که خونریزی، لخته شدن و زمان پروترومبین طبیعی هستند.
گرفتن عکسهای رادیولوژی اشعه ایکس به تشخیص اسکوروی کودکان کمک میکند و برای تشخیص اسکوروی در بزرگسالان معمولا نقشی ندارد. تغییرات بیشتر در انتهای استخوانها به خصوص استخوان زانو قابل مشاهده است. تغییرات اولیه معمولا شبیه حالتی هستند که آتروفی ایجاد میکند.
کم بودن تور تیغهها یا ترابکولا باعث پدیدار شدن حالت گراند گلاس یا کدورت شیشه مات در عکس رادیولوژی میشود. لایه پوشاننده استخوان نازک میشود. یک لایه غضروفی نامنظم و دارای مقدار زیادی کلسیم ممکن است در پهنه استخوان یا متافیز (metaphysis) دیده شود. انتهای استخوانهای بلند یا اپی فیز (epiphysis) ممکن است در عکسهای رادیولوژی به حالت فشرده دیده شود.
یکی دیگر از روشهای تشخیص کمبود ویتامین ث اندازه گیری میزان اسکوربیک اسید خون در آزمایشگاه است. نمونه هایی با اندازهی کمتر از <mg/dL ۰.۶ معمولا به عنوان نمونههای مرزی و نمونههایی با اندازه کمتر از <mg/dL ۰.۲ به عنوان نمونههای دارای کمبود ویتامین ث معرفی میشوند.
اندازه گیری میزان اسکوربیک اسید با کمک لایه گلبولهای سفید – پلاکتی خون سانتریفیوژ شده در همه نقاط و آزمایشگاهها در دسترس نیست و یا اینکه یک روش تشخیصی استاندارد به حساب نمیآید.
در بزرگسالان، اسکوروی باید از التهاب مفاصل، اختلالات هموراژیک، التهاب لثه و سوءتغذیه پروتئین-انرژی تمیز داده شود، چرا که معمولا به دلیل شباهتها با این مشکلات اشتباه گرفته میشود. هایپرکراتوز فولیکولهای مو به همراه افزایش جریان خون بافتهای اطراف یا هموراژ معمولا یکی از مشخصههای اصلی این بیماری هستند.
خونریزی از لثهها، خونریزیهای ملتحمه، بیشتر خون مردگیها و کبودیها نشانهای اختصاصی کمبود ویتامین C نیستند.
فواید ویتامین سی برای بدن
ویتامین سی برای بدن فواید زیادی دارد و میتواند از بروز بیماریهای زیادی جلوگیری کند. در ادامه برخی از فواید ویتامین سی برای بدن را بررسی میکنیم:
درمان و پیشگیری از سرطان
مصرف ویتامین سی نقش موثری در کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی دارد. افرادی که میوه و سبزی تازه مصرف میکنند، کمتر دچار بیماری قلبی و عروقی میشوند.
فواید ویتامین سی فقط در این موارد خلاصه نمیشود. داشتن پوست زیبا، عضلهها و استخوانهای قوی نیز از دیگر فواید ویتامین سی در بدن است. همواره ویتامین سی بدن خود را مورد سنجش قرار دهید و مواد غذایی حاوی ویتامین سی برای سلامتی بیشتر میل کنید.
درمان سرماخوردگی
از داروهای محبوب و موثر موقع سرماخوردگی، ویتامین سی است. ویتامین سی باعث بهبود سرماخوردگی خواهد شد. برخی از تحقیقات نشان میدهد، افرادی که مصرف ویتامین سی بالایی دارند، کمتر دچار سرماخوردگی میشوند.
درمان بیماری چشم دژنراسیون ماکولا
با افزایش سن احتمال ابتلا به بیماریهای چشمی نظیر دژنراسیون ماکولا افزایش پیدا میکند، این بیماری باعث کاهش دید میشود. معمولا سالمندان به علت بیماری دژنراسیون ماکولا و آب مروارید، بینایی خود را از دست میدهند. بعضی از تحقیقات نشان داده است که مصرف ویتامین سی احتمال ابتلا به بیماری چشم آب مروارید و دژنراسیون ماکولا را کاهش میدهد.
پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی
مصرف ویتامین سی نقش موثری در کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی دارد. افرادی که میوه و سبزی تازه مصرف میکنند، کمتر دچار بیماری قلبی و عروقی میشوند.
فواید ویتامین سی فقط در این موارد خلاصه نمیشود. داشتن پوست زیبا، عضلهها و استخوانهای قوی نیز از دیگر فواید ویتامین سی در بدن است. همواره ویتامین سی بدن خود را مورد سنجش قرار دهید و مواد غذایی حاوی ویتامین سی برای سلامتی بیشتر میل کنید.
چه کسانی بیشتر در معرض کمبود ویتامین ث قرار دارند؟
افرادی که بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین ث هستند، عبارتند از:
- افراد معتاد به داروهای مخدر و الکل که رژیم غذایی متعادل و سالمی ندارند.
- افرادی که رژیمهای غذایی خاصی دارند که در آن گروهی از مواد غذایی حذف یا محدود شده است.
- افرادی با درآمد پایین که توان خرید مواد غذایی سرشار از ویتامین ث را ندارند.
- افرادی که به دلیل بیماریهای گوارشی مانند بیماری کرون و بیماری کولیت زخمی توان گوارش و جذب مواد غذایی را ندارند.
- افراد مسن که ممکن است رژیم غذایی متنوعی نداشته باشند.
- افرادی که سیگار میکشند. سیگار کشیدن بر جذب ویتامین ث مواد غذایی تاثیر منفی میگذارد. از طرفی دیگر ویتامین ث در بدن افراد سیگاری با سرعت بیشتری مصرف میشود.
- زنان باردار و شیرده. چرا که آنها به مقادیر بیشتری از ویتامین ث نیاز دارند.
کمبود ویتامین سی ممکن است در همه ردههای سنی اتفاق بیوفتد، اما افراد ذکر شده در قسمت بالا، احتمال ابتلای بالاتری دارند که با مصرف داروها و مکملهای ویتامین سی میتوانند از کمبود ویتامین سی در بدن جلوگیری کنند.
کمبود ویتامین C چهقدر رایج است؟
به این علت که در همه کشورهای توسعه یافته، محصولات تازه در دسترس هستند و ویتامین سی در بسیاری از غذاها و مکملها یافت میشود، احتمال ابتلا به کمبود ویتامین سی کم است. اما به صورت تقریبی میتوانیم بگوییم که 7 درصد از بزرگسالان با کمبود ویتامین سی مواجه هستند.
آیا مصرف بی رویه ویتامین سی عوارض دارد؟
ویتامین سی را بیرویه مصرف نکنید. در صورتی که مقدار مصرف ویتامین سی بیشتر از نیاز بدن باشد ممکن است عوارض مثل حالت تهوع، دلپیچه و استفراغ را به همراه داشته باشد. همچنین افرادی که مبتلا به هموکروماتوز هستند، در صورتی که دوزهای بالای ویتامین سی دریافت کنند، مقدار رسوب آهن بیشتر میشود و در این صورت احتمال آسیب رساندن به بافتهای بدن وجود دارد. مقدار مصرف ویتامین سی دقیقا به اندازهتشخیص پزشک باشد در صورتی که با حوزه فعالیت پزشک عمومی آشنایی ندارید مقاله تخصص عمومی چیست را بخوانید.
قبل از ایجاد هر گونه مشکل، از بروز کمبود ویتامین سی جلوگیری کنید
در صورتی که علائم کمبود ویتامین سی را در بدن خود مشاهده کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و با انجام آزمایش، از مقدار ویتامین سی بدنتان آگاه شوید. در صورتی که با کمبود ویتامین سی مواجه هستید، باید روشهای درمان کمبود ویتامین سی را که مهمترین آن مصرف قرص، کپسول و تزریق آمپول ویتامین سی است، در پیش بگیرید. با داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم که دارای مقادیر کافی میوه و سبزیجات غنی از ویتامین C باشد، میتوان از عوارض کمبود ویتامین سی در بدن جلوگیری کرد. به عنوان مثال خوردن روزانه یک پرتقال بزرگ تا حدود زیادی نیاز بدن به ویتامین سی را تامین خواهد کرد.
پزشکی که برای درمان کمبود ویتامین سی باید مراجعه کنید، دکتر عمومی است. از سایت دکتر دکتر میتوانید نوبت حضوری از بهترین دکتر عمومی شهرتان را دریافت کنید. امکان دریافت نوبت تلفنی و چت آنلاین با پزشک نیز در سایت دکتر دکتر وجود دارد. خوشحال میشویم اگر سوالها و نظرهای خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید، مشتاقانه پاسخگوی شما خواهیم بود.
منابع:
patient
msdmanuals
سوالات متداول کمبود ویتامین C