لکه های سیاه در مدفوع نشانه چیست؛ علل، خطرات و درمان

لکه های سیاه در مدفوع نشانه چیست؛ علل، خطرات و درمان
اشتراک گذاری 6 نظر

مدفوع ترکیبی از آب، مواد غذایی هضم نشده (بیشتر فیبر)، مخاط و باکتری است. معمولاً مدفوع به دلیل وجود صفرا که باکتری‌های روده تجزیه می‌کنند قهوه‌ای رنگ است. با این حال، مواقعی وجود دارد که ممکن است رنگ مدفوع تغییر کند. از آنجایی که مدفوع تا حد زیادی نتیجه غذاهایی است که می خورید، لکه های سیاه در مدفوع معمولاً نتیجه رژیم غذایی هستند.

اگرچه برخی استثناها نیز وجود دارد. لکه ها یا لکه های سیاه می توانند خون قدیمی موجود در دستگاه گوارش (GI) باشند.

از آنجایی که خون در مدفوع می تواند یک اورژانس پزشکی باشد، مهم است که بدانیم چه زمانی باید نگران لکه های سیاه در مدفوع باشیم.

چه چیزی باعث ایجاد لکه های سیاه در مدفوع می شود؟

وجود لکه های سیاه در مدفوع معمولاً به یکی از این دو علت است:

  • 1. چیزی که خورده اید
  • 2. خونریزی در دستگاه گوارش

علل مرتبط با غذا یا دارو

بدن ممکن است برخی از غذاها را به طور کامل هضم نکند، که می تواند منجر به ایجاد لکه های سیاه در مدفوع شود. نمونه هایی از غذاهایی که می توانند باعث ایجاد لکه های سیاه شوند عبارتند از:

  • موز
  • بلوبری
  • گیلاس
  • انجیر
  • غذاهایی که از رنگ خوراکی برای تیره کردن آنها استفاده می کنند، مانند پودینگ های شکلاتی یا آب نبات شیرین بیان
  •  گیاهان و ادویه جات، مانند فلفل سیاه یا پاپریکا
  • آلو
  • گوشت قرمز مخصوصا گوشت نیم پز
  • دانه های هضم نشده، مانند دانه های توت فرنگی یا دانه های کنجد

توجه داشته باشید که غذاهای غنی از آهن نیز می توانند باعث سیاه شدن مدفوع شوند. این گاهی اوقات می تواند به صورت لکه هایی در مدفوع نیز ظاهر شود. نمونه هایی از این غذاها شامل صدف و لوبیا چشم بلبلی است. مصرف مکمل های آهن نیز می تواند باعث سیاه یا سبز شدن مدفوع یا لکه های سیاه شود.

علل جدی تر

در موارد دیگر، علت لکه های سیاه در مدفوع به دلیل چیز جدی تری است. این مورد زمانی است که لکه های سیاه در اثر خونریزی در دستگاه گوارش یا عفونت انگلی ایجاد می شوند.

خونریزی دستگاه گوارش

گاهی اوقات این لکه ها تحت عنوان ظاهری “زمینه قهوه” توصیف می شوند. به عنوان یک قاعده کلی، هرچه خون طولانی‌تر در دستگاه گوارش حرکت کند، در مدفوع تیره‌تر می‌شود. به همین دلیل است که پزشکان خون قرمز روشن در مدفوع را به عنوان خونریزی دستگاه گوارش تحتانی در نظر می گیرند، در حالی که خون تیره تر معمولاً به دلیل خونریزی دستگاه گوارش فوقانی است.

التهاب، پارگی یا حتی ضایعه سرطانی می تواند باعث خونریزی در دستگاه گوارش فوقانی شود. گاهی اوقات مصرف برخی داروها به نام داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) می تواند باعث تحریک و خونریزی شود که منجر به ایجاد لکه های سیاه در مدفوع می شود. نمونه هایی از این داروها شامل ایبوپروفن است.

لکه های سیاه در مدفوع

 

عفونت انگلی

انگل ها نوعی ارگانیسم هستند که از ارگانیسم دیگری به عنوان میزبان استفاده می کنند. آنها می توانند از طریق آب، غذا، خاک، زباله و خون آلوده پخش شوند. لکه های سیاه در مدفوع می تواند ناشی از تخم یا ضایعات انگل باشد.

لکه های سیاه در مدفوع نوزادان و کودکان

در نوزادان، اولین مدفوع دفع شده تقریباً سیاه است. اینها به عنوان مدفوع مکونیومی شناخته می شوند. آنها به این دلیل به وجود می آیند که مدفوع در رحم زمانی ایجاد می شود که باکتری های قرار گرفته در مدفوع هنوز وجود نداشتند. مقداری از مکونیوم ممکن است در مدفوع باقی بماند که می تواند مانند لکه های سیاه ظاهر شود.

با این حال، در کودکان بزرگتر، لکه های سیاه در مدفوع یا به دلایل ذکر شده در بالا یا پس از خوردن چیزی است که مانند تکه های کاغذ ممکن است به صورت سیاه در مدفوع ایجاد شوند.

راه های درمان لکه های سیاه در مدفوع

درمان لکه های سیاه در مدفوع اغلب به علت اصلی بستگی دارد. اگر می‌توانید رژیم غذایی خود را در 48 ساعت گذشته به یاد بیاورید و غذایی را شناسایی کنید که می‌تواند به صورت لکه‌های سیاه ظاهر شود، خوردن آن غذا را متوقف کنید تا ببینید آیا لکه‌های سیاه از بین می‌روند یا خیر.

اگر داروهایی مصرف می‌کنید که باعث ایجاد خونریزی گوارشی یا گوارشی می‌شوند، با پزشک خود تماس بگیرید تا مشخص کند که آیا می‌توانید با خیال راحت مصرف دارو را برای کاهش تحریک گوارشی ترک کنید.

خونریزی دستگاه گوارش

لکه های سیاه در مدفوع به دلیل خونریزی گوارشی نیاز به توجه پزشک دارد. پزشک سابقه پزشکی و علائم را بررسی خواهد کرد. همچنین آنها ممکن است آزمایش‌های آزمایشگاهی مانند شمارش کامل خون را درخواست کنند تا ببینند که آیا شمارش خون کمتر از حد طبیعی است یا مشکلی وجود ندارد. نتایج پایین می‌تواند نشانه‌ای از این باشد که خونریزی دستگاه گوارش را تجربه می‌کنید.

پزشک شما ممکن است نمونه مدفوع را درخواست کند و آن را برای آزمایش وجود خون به آزمایشگاه بفرستد. آنها همچنین ممکن است آزمایشی را در مطب انجام دهند تا مدفوع را از نظر وجود خون بررسی کنند. اگر خون در مدفوع تشخیص داده شود، ممکن است روشی به نام کولونوسکوپی یا ازوفاگوگاسترودودنوسکوپی(EGD) که یک روش اندوسکوپی است را توصیه کنند.

EGD شامل استفاده از یک ابزار ویژه با یک دوربین نازک و روشن در انتهای آن است که برای مشاهده دستگاه گوارش فوقانی وارد دهان می شود. کولونوسکوپی شامل قرار دادن یک وسیله مشابه در رکتوم است. این به پزشک اجازه می دهد تا تمام قسمت های روده بزرگ را مشاهده و مناطق خونریزی را شناسایی کند.

لکه های سیاه در مدفوع نشانه چیست؛ علل، خطرات و درمان

اگر پزشک ناحیه ای از خونریزی را شناسایی کند، ممکن است از ابزارهای خاصی برای سوزاندن ناحیه خونریزی استفاده کند تا دیگر خونریزی نداشته باشد. اگر یافته ها با بیماری التهابی روده (IBD) سازگار باشد، پزشک توصیه های درمانی را ارائه خواهد کرد. نمونه هایی از IBD عبارتند از:

عفونت انگلی

اگر پزشک مشکوک به عفونت انگلی باشد، ممکن است آزمایش خون یا آزمایش مدفوع را تجویز کند. معمولاً انگل ها را می توان با داروها درمان کرد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

اگر لکه‌های سیاه در مدفوع خود مشاهده کردید، به این فکر کنید که در ۲۴ تا ۴۸ ساعت گذشته چه غذاهایی خورده‌اید که باعث ایجاد آن شده‌اند. اگر از خوردن آن غذا دست بکشید و مدفوع بعدی شما عاری از لکه های سیاه باشد، احتمالاً غذا علت این مشکل است. اگر لکه های سیاه در مدفوع خود مشاهده می کنید و برخی از علائم زیر را دارید، با پزشک خود وقت ملاقات بگذارید:

  • خستگی
  • سبکی سر یا سرگیجه
  • فشار خون پایین
  • ضربان قلب سریع
  • ناراحتی معده، مدفوع چرب و درد معده که بیش از سه روز طول بکشد

هرچه پزشک زودتر خونریزی دستگاه گوارش را تشخیص داده و درمان کند، احتمال بروز علائم شدید کمتر خواهد بود.

منبع : healthline

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

6 دیدگاه در “لکه های سیاه در مدفوع نشانه چیست؛ علل، خطرات و درمان
  • سلام من سه ماه تو مدفوع ام لکه سیاه سینه گرافی گل رفت م آزمایش گرفتم دکتر گفته روده هات گاز دارن باید چیکار کنم

    پاسخ
  • سلام من داخل مدفوعم تیکه های سیاه هست به صورت لایه روی قسمت یبوست و ازمایش کشت دادم سالمونلا دارم اما خون دیده نشده .دکتر داخلی میگه چیزی نیست نیاز هست پیگیری کنم؟

    پاسخ
  • سلام
    پسر ۷ ساله ای دارم ۴ روزه که اسهال شدید ابکی دارد با بردم دکتر قرص هیوسین و سرم با شربت ازیترومایسین دادند اما هنوز خوب نشده و دانه های سیاه داخل مدفوش هست دلیلش چیه

    پاسخ
  • سلام خسته نباشین . لکه های سیاه کرم مانند داخل مدفوع نوزاد نشانه چیه؟

    پاسخ
  • سلام دو سه روزه در مدفوع پسر ۷ سالم تیکه های سیاه رنگ وجود داره لطفا راهنمایی کنید ممنون

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش مدفوع و کشت مدفوع بدهید

      پاسخ