علت خستگی چشم چیست؟ بررسی علائم، عوارض و درمان آن

خستگی چشم و راه‌های رفع آن
اشتراک گذاری 10 نظر

عارضه‌ای به نام خستگی چشم یا آستنوپی برای افرادی اتفاق می‌افتد که با فشار آوردن به چشم خود، دچار آن می‌شوند. رانندگی طولانی مدت، کتاب خواندن، استفاده از مانیتور و گوشی همراه می‌توانند از دلایل مهم خستگی چشم باشند. اما برای رفع خستگی چشم باید اقداماتی را انجام داد تا چشم به سمت ضعیف شدن و مشکلات دیگر پیشروی نکند. در صورتی که افراد استفاده بیش از حدی از چشم‌ها داشته باشند؛ تنها راه درمان خستگی چشم استراحت است. اما برای اینکه با دلایل اصلی و مهم خستگی چشم‌ها بیشتر آشنا شوید تا انتهای متن همراه ما باشید.

در پایان، اگر پرسشی درباره خستگی چشم و مطالب مربوط به آن داشتید، در بخش نظرات بپرسید تا پزشک به شما پاسخ دهد.

علت خستگی چشم

خستگی چشم علل مختلفی دارد که هریک از آن‌ها می‌تواند خطری برای سلامت چشم‌ها باشند. نگاه کردن به صفحه نمایش دستگاه‌های دیجیتال و کامپیوتر از بارزترین مواردی است که می‌توان از علل خستگی چشم دانست. اما علل مختلف دیگری هم برای بروز این عارضه وجود دارند که عبارتند از:

  • مطالعه بدون مکث و بدون استراحت
  • رانندگی در مسافت‌های طولانی با تمرکز بالا در جاده
  • قرار گرفتن در معرض نور بسیار زیاد یا نور بسیار کم برای انجام فعالیت‌های روزانه
  • تلاش برای دیدن در نور بسیار کم
  • استرس یا خستگی
  • قرار گرفتن در معرض جریان هوای خشک پنکه، سیستم گرمایش یا تهویه هوا

هریک از این موارد می‌توانند دلایل مهمی ‌برای خستگی چشم باشند. از این رو بهتر است که با تغییر شرایط فعالیت‌های روزانه خود، از بروز آن جلوگیری کنید.

به گفته سایت nytimes ،

افراد به طور معمول هنگام خیره شدن به صفحه‌نمایش یا خواندن، کمتر پلک می‌زنند. در صورتی که پلک زدن، چشمان شما را مرطوب نگه می‌دارد و با انجام آن می‌توان از بروز خشکی چشم جلوگیری کرد.

رانندگی طولانی مدت یکی از دلایل خستگی چشم
خستگی چشم به دلیل رانندگی در مسافت‌های طولانی

چه بیماری باعث بروز خستگی چشم می‌شود؟

خستگی چشم علاوه بر اینکه دلایل مختلفی مانند: خیره شدن به مانیتور یا مطالعه طولانی دارد؛ احتمال دارد که به دلیل بروز بیماری‌های چشمی ‌هم رخ دهد. عیوب انکساری چشم مانند: دوربینی یا آستیگمات از جمله بیماری‌هایی چشمی‌ هستند که ممکن است برای هر فردی رخ دهند. دقت داشته باشید که اگر با استراحت دادن به چشم‌ها، خستگی برطرف شود، مشکل حادی وجود ندارد. اما در غیر این صورت باید دلایل دیگر را بررسی کرد.

همچنین بیماری‌های چشمی‌ مانند: آب مروارید، گلوکوم و آمبلیوپی هم باعث خسته شدن چشم ‌خواهند شد. بنابراین مهم است که با یک دکتر چشم برای درمان خستگی چشم خود، مشورت کنید.

علائم خستگی چشم یا آستنوپی

آستنوپی نام دیگر خستگی چشم است. آستنوپی هنگامی‌ عنوان می‌شود که خستگی چشم در اثر فعالیت‌های روزانه یا خیره شدن به صفحه کامپوتر نباشد. خستگی چشم با توجه به شرایط افراد با علائم متفاوتی نمایان می‌شود. اما شایع‌ترین علائم خستگی چشم عبارتند از:

  • درد اطراف چشم
  • سردردی که ممکن است با استفاده از چشم تشدید شود
  • چشم‌های خشک یا اشک آلود
  • تاری دید
  • سوزش، درد، یا چشم‌های خسته
  • حساسیت به نور
  • مشکل در باز نگه داشتن چشمان
  • سرگیجه

همچنین برخی از افراد علائم رفلکس را از خستگی چشم تجربه می‌کنند. این ممکن است شامل نشانه‌های زیر باشد:

  • میگرن
  • حالت تهوع
  • انقباض عضلات صورت

با بروز هریک از این علائم نیاز است که به چشم پزشک مراجعه کرد تا احتمال بروز بیماری‌ها دیگر را بررسی کند. ولی بهتر است قبل از انتخاب پزشک درباره اینکه تخصص چشم پزشکی چیست اطلاعاتی کسب کنید.

درمان های خانگی برای خستگی چشم

اغلب اوقات، خستگی چشم را می توان با ایجاد چند تغییر در محیط و شیوه زندگی خود درمان کرد. در اینجا چند نکته برای کمک به شما در درمان در خانه ذکر می شود.

مشاوره تلفنی و متنی با چشم پزشک

مالش یک دستمال شستشوی گرم روی چشم‌ها

برای درمان خستگی چشم به روش خانگی می‌توان از یک دستمال تمیز و آغشته به آب گرم استفاده کرد. با دستمال یک کمپرس گرم تهیه کنید و روی چشم‌ها قرار دهید. رطوبت چشم‌ها با دستمال خیس بیشتر می‌شود و درد ناشی از فعالیت بیش از حد چشم تسکین پیدا می‌کند.

همچنین جریان خون را افزایش پیدا می‌کند و اسپاسم عضلانی آرام تر می‌شود. اما دقت داشته باشید که قبل از انجام اینکار باید باید دست‌های خود را تمیز بشویید و آب استفاده شده برای مرطوب کردن چشم‌ها تمیز باشد.

برطرف کردن خستگی چشم با چای کیسه‌ای

چای کیسه ای یکی از گزینه‌های خانگی برای درمان خستگی چشم‌ها است. از انواع چای می‌توان به عنوان یک کمپرس سرد استفاده کرد تا چشم‌ها آرامش پیدا کنند. هنگامی‌ که کیسه و محتویات‌ آن خنک شد به آرامی ‌روی چشم‌ها قرار دهید تا عضلات چشم تسکین پیدا کنند. قبل از استفاده از چای کیسه‌ای دقت داشته باشید که دست‌های خود را به خوبی تمیز کرده‌اید و میکروب وارد چشم‌ها نمی‌شود. همچنین برای برداشتن کیسه چای احتیاط کنید تا محتویات آن به داخل چشم وارد نشود.

نور را تنظیم کنید

داشتن نور کافی هنگام انجام برخی کارها، مانند خواندن یا خیاطی، می تواند به کاهش فشار و خستگی چشم کمک کند. منبع نور خود را هنگام انجام هر نوع کاری پشت خود قرار دهید و آن را طوری تنظیم کنید که نور به محل دید شما بتابد.

اگر پشت میز کار می کنید یا در حال مطالعه هستید، تابیدن نور لامپ روی کتابی که در مقابل شما قرار دارد، بهترین گزینه است. نکته کلیدی این است که نور کافی داشته باشید بدون اینکه مستقیماً به چشمان شما بتابد. اگر در حال تماشای تلویزیون هستید، نور ملایم یا کم اتاق برای چشمان شما بهتر خواهد بود.

استراحت کنید

خستگی چشم زمانی اتفاق می افتد که چشمان شما بیش از حد زمان زیادی را صرف دیدن می کند، بدون اینکه استراحت داشته باشد. در بازه های زمانی مناسب به چشمان خود استراحت بدهید مخصوصا زمان‌های استفاده از وسایل دیجیتال.

استراحت به چشم موقع نگاه کردن به مانیتور و رفع خستگی چشم
استراحت دادن به چشم یکی از راه‌های درمان خانگی خستگی چشم

از اشک مصنوعی استفاده کنید

اشک مصنوعی بدون نسخه (OTC) به مرطوب نگه داشتن چشم کمک می کند، که می تواند خشکی چشم ناشی از خیره شدن را تسکین دهد یا از آن جلوگیری کند. قبل از نشستن برای کار با رایانه یا سایر کارهای چشمی، از اشک مصنوعی استفاده کنید. به دنبال قطره های چشمی باشید که حاوی مواد نگهدارنده نیستند. می توان هر چند وقت یک بار که نیاز دارید این قطره ها را استفاده کرد و حاوی مواد شیمیایی که باعث تحریک بیشتر چشم شما شود، نیستند.

کیفیت هوای فضای خود را بهبود بخشد

تغییرات در کیفیت هوا در محیط اطراف خود، مانند استفاده از دستگاه تهویه ، می تواند به جلوگیری از خشکی چشم کمک کند. از وزش مستقیم هوا به صورت خودداری کنید. می توانید این کار را با دور کردن صندلی خود از دریچه های گرمایش و تهویه مطبوع یا جابجایی فن ها انجام دهید. هنگام رانندگی، دریچه های هوا را دور از صورت خود قرار دهید.

درمان خستگی چشم با ورزش

با ورزش چشم می‌توان خستگی چشم را کاهش داد. با چند حرکت ساده می‌توان خستگی ایجاد شده را برطرف کرد و به ادامه فعالیت روزانه پرداخت. کافی است که کف دست‌های خود را به بهم بمالید و بعد از چند دقیقه که گرما ایجاد شد، دست‌ها را روی چشم قرار دهید. تاریکی و گرمای دست باعث برطرف شدن خستگی چشم می‌شود. دقت داشته باشید که دست‌ها را به گونه‌ای روی چشم قرار دهید که نوری از بین انگشتان به چشم وارد نشود.

درمان خستگی چشم با داروهای گیاهی

برای درمان خستگی چشم با داروهای گیاهی می‌توان از روغن‌ها و ماسک‌های مختلف استفاده کرد. در جدول زیر بعضی از موثرترین داروهای گیاهی برای درمان خستگی چشم را عنوان کرده‌ایم.

نام گیاهتوضیحات
روغن اسطوخودوسپنبه‌ای را به روغن اسطوخودوس با آب رقیق شده آغشته کنید و روی چشم قرار دهید.
توت فرنگیویتامین سی موجود در توت فرنگی برای برطرف کردن خستگی چشم مفید است. دو حلقه از این میوه را روی چشم‌ها قرار دهید تا خستگی چشم‌ها برطرف شود.
مورد صحراییمورد صحرایی، یک گیاه حاوی آنتوسیانیدین و ویتامین C است که می‌توان از میوه یا آب آن برای رفع خستگی چشم استفاده کرد.
گلابپنبه‌ای را به مقداری گلاب آغشته کنید و روی چشم‌ها قرار دهید تا خاصیت ضد باکتری و ضدعفونی کننده گلاب، خستگی چشم را از بین ببرند.

هریک از این روش‌ها می‌تواند برای درمان لحظه‌ای و فوری خستگی چشم‌ها کارساز باشند. اما در صورتی که هیچ یک از این درمان‌های گیاهی موثر نباشند باید به چشم پزشک مراجعه کرد.

درمان پزشکی برای خستگی چشم

درمان پزشکی گاهی اوقات هنگامی ‌که علائم شدید یا مرتبط با یک بیماری چشم هستند ، برای آستنوپی مورد نیاز است. اگر مشکلی در بینایی خود دارید یا اگر خستگی چشم حتی پس از کاهش زمان خیره شدن به نمایشگر و انجام اقدامات دیگر برای استراحت به چشمان خود ادامه می‌یابد، باید به چشم پزشک یا اپتومتریست مراجعه کنید. پزشک با بررسی چشم و علت بروز آن از روش‌های درمانی پزشکی استفاده می‌کند که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر هستند:

  • عینک؛ اگر چشم‌ها در اثر نور زیاد و هنگام کارکردن با لوازم دیجیتال مانند کامپیوتر و گوشی همراه با خستگی همراه باشد از عینک‌های مخصوص نور زیاد می‌توان استفاده کرد.
  • لنزهای تماسی؛ بعضی از لنزهای طراحی شده برای چشم‌ها به عنوان تسکین کننده خستگی چشم هم استفاده می‌شوند.
  • جراحی انکساری؛ در صورتی که خستگی چشم‌ها به دلیل مشکلات انکساری باشند می‌توان با جراحی برای بهبود علائم ضعیفی و خستگی چشم اقدام کرد.
  • قطره چشم؛ خشکی چشم در بیشتر مواقع همراه با خستگی چشم رخ می‌دهد. پزشک با تجویز قطره چشمی‌ می‌تواند از این عارضه جلوگیری کند.
عینک یکی از روش‌های برطرف کردن خستگی چشم
استفاده از عینک برای درمان خستگی چشم

دقت داشته باشید که پزشک ابتدا با بررسی‌های لازم می‌تواند بهترین روش درمانی را انتخاب کند. بنابراین با بروز علائم خشکی چشم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

عوارض خستگی چشم

در بیشتر مواقع خستگی چشم با عوارض خطرناک و جدی همراه نیست. اما این موضوع می‌تواند کیفیت زندگی روزانه افراد را تحت تاثیر قرار دهد. در صورتی که چشم دارای بیماری باشد و درمان را آغاز نکرده باشید، احتمال اینکه خستگی چشم به کاهش بینایی فرد منجر شود زیاد است.

افرادی که به صورت طولانی مدت در معرض نور آبی هستند بیشتر دچار خستگی چشم می‌شوند و ممکن است عوارضی مانند: مشکلات شبکیه چشم، آب مروارید و اختلالات خواب را تجربه کنند.

راه های پیشگیری از خستگی چشم

محدود کردن فعالیت‌هایی که منجر به آسیب چشم می‌شود، بهترین راه برای جلوگیری از آستنوپی است. برای پیشگیری از خستگی چشم‌ها می‌توان از راه کارهای مختلف استفاده کرد که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • استراحت‌های منظم هنگام انجام کارهایی که نیاز به تمرکز شدید دارند مانند: خواندن، رانندگی، یا نگاه کردن به صفحه کامپیوتر
  • محدود کردن مدت زمان استفاده از رایانه و دستگاه‌های دیجیتال
  • انجام معاینات منظم چشم
  • استفاده از عینک برای چشم‌های ضعیف شده

همچنین افرادی که به دلیل دیابت یا فشار خون بالا در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های چشمی‌ هستند، باید زودتر به چشم پزشک یا اپتومتریست مراجعه کنند.

درمان خستگی چشم را برای جلوگیری از آسیب‌های بیشتر جدی بگیرید.

خستگی چشم از جمله عارضه‌هایی است که برای هر فردی ممکن است رخ دهد. این بیماری روش‌های درمان مختلفی دارد که دکتر چشم با توجه به شرایط چشم و معاینه اولیه می‌تواند برای تجویز مناسبی داشته باشد. درمان خستگی چشم اهمیت زیادی دارد زیرا در صورت عدم درمان احتمال اینکه بیماری‌های دیگر چشمی‌ رخ دهند زیاد است. اما برای رفع خستگی چشم نیاز است که از بهترین متخصص‌های چشم کشور نوبت دریافت کنید.

دکتردکتر شرایط نوبت دهی آنلاین را برای شما فراهم کرده است بتوانید در کوتاه‌ترین زمان برای بهبود وضعیت چشم‌های خود از متخصص‌ها نوبت مشاوره تلفنی یا ملاقات حضوری بگیرید. همچنین در صورتی که درباره علت درد و خستگی چشم نیاز به اطلاعات بیشتری دارید می‌توانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.

منبع :

healthline.com

سوالات متداول خستگی چشم

خستگی چشم یک حالت ناشی از استفاده طولانی‌مدت از چشم‌ها است که معمولاً به دلیل خیره شدن به صفحه‌های نمایش، مطالعه طولانی‌مدت یا رانندگی در مسافت‌های طولانی رخ می‌دهد.

علائم شامل درد یا سوزش در چشم، تاری دید، سردرد، حساسیت به نور و خشکی چشم‌ها می‌باشد.

خستگی چشم معمولاً یک مشکل موقتی است و به طور کلی باعث کاهش دائم در بینایی نمی‌شود، اما در صورت عدم استراحت کافی، می‌تواند علائم بینایی را تشدید کند.

بله، خستگی چشم با تغییر عادات روزمره و ایجاد استراحت‌های منظم قابل کنترل و کاهش است.

قطره‌های چشمی مرطوب‌کننده می‌توانند در رفع خشکی و سوزش ناشی از خستگی چشم مؤثر باشند، اما بهتر است قبل از استفاده با چشم‌پزشک مشورت کنید.

خستگی چشم به خودی خود مشکل جدی محسوب نمی‌شود، اما عدم توجه به آن می‌تواند کیفیت زندگی و عملکرد روزانه را تحت تأثیر قرار دهد.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

10 دیدگاه در “علت خستگی چشم چیست؟ بررسی علائم، عوارض و درمان آن
  • مطالب ذکر شده در سایت تون جالب و کار بردی بود متشکرم .

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      تشکر از اشتراک گزاری نظرتون

      پاسخ
  • سلام به دوستان .میشه بفرمایید علت خشکی چشم چیه امکان داره به خاطر نور کامپیوتر و تلفن همراه باشه ؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      بله کارکردن طولانی با موبایل و کامپیوتر بدون رعایت نکات های حفاظتی میتواند سبب خشکی چشم بشود

      پاسخ
  • سلام وقت خوش آیا کار کردن با گوشی در تاریکی مضره ؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      بله به شدت آسیب زا هست و نه تنها قرنیه بلکه سلول های شبکیه هم ممکن است دچار آسیب بشوند

      پاسخ
  • وقتتون بخیر
    در پایان ساعات کاری از خستگی چشم و سر درد شدیدی میگیرم راه کاری دارید ؟ میشه از عینک های ماورا استفاده کرد؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      با نظر متخصص چشم‌ پزشک بله میتوانید

      پاسخ
  • سلام .افرادی که با سیستم کار میکنند برای جلو گیری از خستگی چشم باید چه کاری انجام بدن ؟

    پاسخ
    • سلام
      هنگام مطالعه  یا کار با کامپیوتر ،  زیاد پلک بزنید و بعد از هر ۲۰ دقیقه، ۲۰ ثانیه چشمانتان را ببندید.
      غذاهایی که حاوی امگا ۳ هستند مانند مصرف کنید.
      در کارهای طولانی مدت وقفه های کوتاه برای استراحت دادن به چشم ها در نظر بگیرید.
      برای تصفیه و مرطوب نگه داشتن هوا از دستگاه بخور استفاده کنید.

      پاسخ