پیچ خوردگی بیضه چیست؛ علت، علائم و درمان

پیچ خوردگی بیضه چیست؛ علت، علائم و درمان
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

شایع ترین علت اورژانسی مربوط به دستگاه تناسلی مردان، یک مورد بسیار دردناک به نام پیچ خوردگی بیضه است. مردان دو بیضه دارند که در داخل کیسه بیضه قرار دارند. طناب معروف به طناب اسپرماتیک خون را به بیضه ها می برد. در پیچ خوردگی بیضه ها، در اصل این طناب پیچ می خورد و در نتیجه، جریان خون تحت تأثیر قرار می‌گیرد و بافت‌های بیضه شروع به از بین رفتن می کنند.

به گفته انجمن اورولوژی آمریکا، این وضعیت غیرمعمول است و از هر 4000 نفر زیر 25 سال فقط 1 نفر را مبتلا می کند.همچنین پیچ خوردگی بیشتر در مردان نوجوان دیده می شود. طبق مطالعات، افراد بین 12 تا 18 سال 65 درصد از افراد مبتلا به این بیماری را تشکیل می دهند. با این حال نوزادان و افراد مسن نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.

 

علت پیچ خوردگی بیضه چیست؟

بسیاری از کسانی که پیچ خوردگی بیضه دارند، با عوامل خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری متولد می شوند، اگرچه ممکن است آن را ندانند.

عوامل مادرزادی

به طور معمول، به این دلیل که بافت اطراف بیضه قوی و حمایت کننده استف بیضه ها نمی توانند آزادانه در داخل کیسه بیضه حرکت کنند. کسانی که پیچ خوردگی را تجربه می کنند، گاهی اوقات بافت همبند ضعیف تری در کیسه بیضه دارند.

در برخی موارد، این ممکن است به دلیل یک ویژگی مادرزادی به نام بدشکلی بل کلپر ایجاد شود. اگر این ناهنجاری را دارید، بیضه های شما می توانند آزادانه تر در کیسه بیضه حرکت کنند. این حرکت خطر پیچ خوردگی طناب اسپرماتیک را افزایش می دهد. این تغییر شکل 90 درصد موارد پیچ ​​خوردگی بیضه را تشکیل می دهد.

پیچ خوردگی بیضه می تواند در خانواده ها ایجاد شود و چندین نسل و همچنین خواهر و برادران را تحت تاثیر قرار دهد. عوامل مؤثر در افزایش خطر شناخته شده نیستند، اگرچه بدشکلی بل کلپر ممکن است در ایجاد آن نقش داشته باشد.

دانستن اینکه دیگران در خانواده شما پیچ خوردگی بیضه را تجربه کرده اند یا خیر، می تواند به شما کمک کند که اگر متوجه علائم آن در خود یا یکی از اعضای خانواده تان شدید، فوراً درخواست درمان اضطراری کنید. با این حال، همه کسانی که این بیماری را تجربه می کنند، استعداد ژنتیکی برای آن ندارند. طبق یک مطالعه کوچک،تقریباً 10 درصد از افرادی که دچار پیچ خوردگی بیضه هستند، سابقه خانوادگی این بیماری را دارند.

 

علل دیگر

این وضعیت می تواند در هر زمان، حتی قبل از تولد رخ دهد. پیچیدگی بیضه می تواند زمانی رخ دهد که شما در خواب یا در حال فعالیت بدنی هستید. همچنین می تواند پس از آسیب به کشاله ران، مانند آسیب های ورزشی رخ دهد. به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، می توانید برای ورزش ها ی تماسی کاپ محافظتی بپوشید.

رشد سریع بیضه ها در دوران بلوغ نیز ممکن است باعث این بیماری شود.

 

علائم پیچ خوردگی بیضه چیست؟

درد و تورم کیسه بیضه از علائم اصلی پیچ خوردگی بیضه است. شروع درد ممکن است کاملا ناگهانی باشد، همچنین درد می تواند شدید باشد. تورم ممکن است فقط به یک طرف محدود شود یا در کل کیسه بیضه رخ دهد. ممکن است متوجه شوید که یک بیضه بالاتر از دیگری است. همچنین ممکن است نشانه های زیر را تجربه کنید:

  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • توده ها در کیسه بیضه
  • خون در منی

علل بالقوه دیگری نیز برای درد شدید بیضه وجود دارد، مانند بیماری التهابی اپیدیدیمیت. شما همچنان باید این علائم را جدی بگیرید و به دنبال درمان اورژانسی باشید. پیچ خوردگی بیضه معمولاً فقط در یک بیضه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی دو طرفه، زمانی است که هر دو بیضه به طور همزمان تحت تاثیر قرار می گیرند، بسیار نادر است.

 

مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر کلیه و اورولوژی

پیچ خوردگی بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

تست هایی که می توانند برای تشخیص پیچ خوردگی استفاده شوند عبارتند از:

  • آزمایش ادرار، برای تشخیص عفونت
  • معاینات فیزیکی
  • تصویربرداری از کیسه بیضه

در طول معاینه فیزیکی، پزشک کیسه بیضه را از نظر تورم بررسی می کند. همچنین ممکن است داخل ران را نیشگون بگیرند. به طور معمول این امر باعث انقباض بیضه ها می شود. با این حال، اگر پیچ خوردگی داشته باشید، این رفلکس ممکن است ناپدید شود. همچنین ممکن است سونوگرافی از کیسه بیضه تهیه کنند. سونوگرافی جریان خون به بیضه ها را نشان می دهد. اگر جریان خون کمتر از حد طبیعی باشد، ممکن است پیچ خوردگی داشته باشید.

چه درمان هایی برای پیچ خوردگی بیضه وجود دارد؟

پیچ خوردگی بیضه ها یک اورژانس پزشکی است، اما بسیاری از نوجوانان مردد هستند که بگویند صدمه دیده اند یا فورا به دنبال درمان باشند. هرگز نباید درد شدید بیضه را نادیده بگیرید. برخی ممکن است پیچش متناوب را تجربه کنند. این امر باعث پیچ خوردن و باز شدن بیضه می شود. از آنجایی که احتمال عود این بیماری وجود دارد، مهم است که به دنبال درمان باشید، حتی اگر درد شدید شده و سپس فروکش کند.

ترمیم جراحی

ترمیم جراحی یا ارکیوپکسی معمولاً برای درمان پیچ خوردگی بیضه مورد نیاز است. در موارد نادر، پزشک ممکن است بتواند طناب اسپرم را با دست باز کند. این روش “دتورشن دستی” نامیده می شود. جراحی در سریع ترین زمان ممکن برای بازگرداندن جریان خون به بیضه ها انجام می شود. اگر جریان خون بیش از شش ساعت قطع شود، بافت بیضه می‌میرد. سپس بیضه آسیب دیده باید برداشته شود. دتورشن تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و در طول عمل شما بیهوش خواهید بود.

پزشک یک برش کوچک در کیسه بیضه ایجاد می کند و بند اسپرماتیک را باز می کند، سپس از بخیه های ریز برای نگه داشتن بیضه در محل کیسه بیضه استفاده می شود. این امر از تکرار چرخش جلوگیری می کند. بعد از آن جراح برش را با بخیه می بندد.

چه چیزی در بهبود جراحی پیچ خوردگی بیضه نقش دارد؟

اورکیوپکسی معمولاً نیازی به یک شب بستری شدن در بیمارستان ندارد. چند ساعت قبل از ترخیص در اتاق ریکاوری می‌مانید. مانند هر روش جراحی دیگری، ممکن است بعد از جراحی احساس ناراحتی کنید. پزشک مناسب ترین داروی مسکن را تجویز می کند. اگر بیضه شما باید برداشته شود، به احتمال زیاد یک شب در بیمارستان خواهید ماند.

مسکن درد

پزشک شما به احتمال زیاد از بخیه های قابل حل برای عمل استفاده خواهد کرد، بنابراین نیازی به برداشتن آنها نخواهید داشت. پس از جراحی، می توانید انتظار داشته باشید که کیسه بیضه به مدت دو تا چهار هفته متورم شود. می توانید از کیسه یخ چند بار در روز به مدت 10 تا 20 دقیقه استفاده کنید. این به کاهش تورم کمک می کند.

 بهداشت

برش ایجاد شده در حین جراحی ممکن است به مدت یک تا دو روز مایع ترشح کند. با شستشوی ملایم با آب گرم و صابون، ناحیه مورد نظر را تمیز نگه دارید.

استراحت و ریکاوری

پزشک توصیه می کند تا چند هفته پس از جراحی از انواع خاصی از فعالیت ها خودداری کنید. این موارد شامل فعالیت و تحریک جنسی، مانند خودارضایی و مقاربت است. همچنین به شما توصیه می‌شود که از فعالیت‌های ورزشی یا شدید خودداری کنید. در این مدت، همچنین مهم است که از بلند کردن اجسام سنگین یا زور زدن در حین اجابت مزاج خودداری کنید. مطمئن شوید که استراحت کافی داشته باشید تا بدن شما به طور کامل بهبود یابد. با این حال، کاملاً بی تحرک نمانید. کمی پیاده روی در روز به افزایش جریان خون در ناحیه کمک می کند و به بهبودی کمک می کند.

پیچ خوردگی بیضه

مشاهده لیست پزشکان متخصص اورولوژی و دریافت نوبت آنلاین

پیچ خوردگی بیضه با چه عوارضی همراه است؟

پیچ خوردگی بیضه یک وضعیت اورژانسی است که نیاز به مراقبت فوری دارد. اگر به سرعت درمان نشود یا اصلاً درمان نشود، این وضعیت می‌تواند منجر به عوارض شدید شود.

عفونت

اگر بافت بیضه مرده یا به شدت آسیب دیده برداشته نشود، ممکن است قانقاریا رخ دهد. قانقاریا یک عفونت تهدید کننده زندگی است. می تواند به سرعت در سراسر بدن پخش شود و منجر به شوک شود.

ناباروری

اگر به هر دو بیضه آسیب وارد شود، ناباروری ایجاد می شود. با این حال، اگر از دست دادن یک بیضه را تجربه کردید، باروری تحت تأثیر قرار نمی گیرد.

از دست دادن شکل ظاهری

از دست دادن یک بیضه می تواند تغییر شکلی ایجاد کند که ممکن است باعث ناراحتی عاطفی شود. با این حال، می توان با قرار دادن یک پروتز بیضه این مشکل را برطرف کرد.

آتروفی

پیچ خوردگی بیضه درمان نشده می تواند منجر به آتروفی بیضه شود و باعث کوچک شدن قابل توجه اندازه بیضه شود. بیضه آتروفی شده ممکن است قادر به تولید اسپرم نباشد.

مرگ بیضه اگر بیش از چندین ساعت درمان نشود، بیضه ممکن است به شدت آسیب ببیند و نیاز به برداشتن آن باشد. اگر بیضه در یک بازه زمانی چهار تا شش ساعته درمان شود، معمولاً می‌توان آن را نجات داد. پس از یک دوره 12 ساعته، 50 درصد احتمال حفظ بیضه وجود دارد و  پس از 24 ساعت، احتمال حفظ بیضه به 10 درصد کاهش می یابد.

 

چه شرایطی ممکن است شبیه پیچ خوردگی بیضه باشد؟

سایر شرایطی که بر بیضه ها تأثیر می گذارند ممکن است علائمی مشابه علائم پیچ خوردگی بیضه ایجاد کنند. مهم نیست که کدام یک از این شرایط را دارید، مهم است که فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. پزشکان می توانند پیچ ​​خوردگی بیضه را تشخیص دهند یا به شما کمک کنند تا درمان لازم را انجام دهید.

اپیدیدیمیت

اپیدیدیمیت معمولاً توسط یک عفونت باکتریایی، از جمله عفونت های مقاربتی مانند کلامیدیا و سوزاک ایجاد می شود. علائم اپیدیدیمیت به تدریج ظاهر می شود و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد بیضه
  • ادرار دردناک
  • سرخی
  • ورم

اورکیت

اورکیت باعث التهاب و درد در یک یا هر دو بیضه و همچنین کشاله ران می شود. می تواند ناشی از عفونت باکتریایی یا ویروسی باشد و اغلب با اوریون همراه است.

پیچ خوردگی ضمیمه بیضه

ضمیمه بیضه قطعه کوچکی از بافت طبیعی است که در بالای بیضه قرار دارد و هیچ عملکردی ندارد. اگر این بافت بپیچد، می تواند علائمی شبیه پیچ خوردگی بیضه، مانند درد، قرمزی و تورم ایجاد کند. این وضعیت نیازی به جراحی ندارد. درعوض، پزشک وضعیت شما را مشاهده خواهد کرد. آنها همچنین داروهای مسکن و استراحت را توصیه می کنند.

 

چشم انداز بلند مدت افراد مبتلا به پیچ خوردگی بیضه چیست؟

90 درصد از افرادی که برای درمان پیچ خوردگی بیضه طی 4 تا 6 ساعت پس از شروع درد، مراجعه می کنند، در نهایت نیازی به برداشتن بیضه ندارند. با این حال، اگر درمان 24 ساعت یا بیشتر پس از شروع درد انجام شود، تخمین زده می شود 90 درصد نیاز به برداشتن بیضه با جراحی دارند. برداشتن بیضه می تواند بر تولید هورمون تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است با کاهش تعداد اسپرم بر باروری آینده نیز تأثیر بگذارد.

اگر بدن شما به دلیل پیچ خوردگی شروع به ساخت آنتی بادی های ضد اسپرم کند، این می تواند توانایی اسپرم برای حرکت را نیز کاهش دهد. برای جلوگیری از این عوارض احتمالی، اگر مشکوک هستید که شما یا فرزندتان دچار پیچ خوردگی بیضه شده‌اید، باید فوراً به دنبال مراقبت‌های فوری پزشکی باشید. جراحی پیچ خوردگی بیضه در صورت تشخیص زودهنگام بیماری بسیار موثر است.

 

منبع : healthline

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*