بیماری سرطان لوزه یا Tonsil cancer یکی از شایعترین نوع سرطان است که برای قسمت میانی گلو رخ میدهد. این سرطان به طور معمول در اثر عفونت HPV ایجاد خواهد شد. اما مصرف تنباکو و دخانیات هم به تشدید این بیماری منجر میشود. از مهمترین علائم سرطان لوزه میتوان به توده در گردن، خون در بزاق، درد دهان، گلودردی که از بین نمیرود و گوش درد اشاره کرد. اما برای اینکه به سوال سرطان لوزه چیست پاسخ دهیم تا انتهای متن همراه ما باشید.
در انتها، میتوانید سوالات خود را درباره بیماری سرطان لوزه در قسمت نظرات مطرح کنید تا پزشک ما به آن پاسخ دهد.
سرطان لوزه چیست؟
سرطان لوزه زمانی اتفاق میافتد که سلولهای غیرطبیعی در لوزهها به صورت خارج از کنترل رشد میکنند و تومور یا ضایعات ایجاد میکنند. سرطان لوزه شایع ترین نوع سرطان اوروفارنکس است. برای ابتلا به سرطان لوزه لازم نیست لوزه داشته باشید. حتی اگر عمل برداشتن لوزه را انجام داده باشید، باز هم ممکن است در بافت باقیمانده سرطان ایجاد شود. سرطان لوزه شایعترین نوع سرطان اوروفارنکس است. این عارضه معمولاً با عفونت HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) مرتبط است، اگرچه ممکن است در اثر مصرف زیاد الکل و تنباکو نیز ایجاد شود. درمان سرطان لوزه شامل جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی است.
سرطان لوزه چه علائمیدارد؟
سرطان لوزه در برخی از افراد میتواند بدون نشانه باشد. به گفته سایت clevelandclinic ؛
علائم سرطان لوزه میتواند شبیه سایر بیماریهای کمتر جدی باشد. به عنوان مثال، عفونتهای ویروسی و باکتریایی میتوانند باعث التهاب لوزه شوند. علائم التهاب لوزه شامل گلودرد ناگهانی و لوزههایی است که متورم، قرمز یا دارای لکههای سفید هستند.
اما این بیماری در بیشتر افراد با نشانهها و علائمی همراه است که شایعترین علائم سرطان لوزه عبارتند از:
- توده در گردن
- زخم در پشت دهان که خوب نمیشود
- خون در بزاق
- درد دهان
- یک لوزه بزرگتر از لوزه دیگر
- گلودردی که از بین نمیرود
- گوش درد
- مشکل در بلع، صحبت کردن یا جویدن
- بوی بد دهان (هالیتوزیس)
با بروز هریک از این علائم نیاز است که سریع به متخصص گوش مراجعه کرد و برای درمان سرطان لوزه اقدامات لازم را انجام داد.
آیا میتوانید سرطان لوزه را احساس کنید؟
برخی از افراد مبتلا به سرطان لوزه احساس میکنند که انگار چیزی در گلویشان گیر کرده است. همچنین ممکن است درد در دهان، گلو یا گوش داشته باشید. با این حال، علائم برای همه متفاوت است، بنابراین علائم هشدار دهنده ممکن است همیشه واضح نباشند.
عوامل خطر ابتلا به سرطان لوزه
عوامل مختلفی وجود دارند که خطر ابتلا به سرطان لوزه را افزایش میدهند. از مهمترین عوامل خطر ساز میتوان به موارد زیر در جدول اشاره کرد.
عوامل خطر ساز ابتلا به سرطان لوزه | توضیحات |
استفاده از تنباکو به مدت طولانی | سیگار کشیدن و استفاده از تنباکو از بزرگترین عوامل خطر برای سرطانهای سر و گردن است. |
نوشیدن منظم الکل | مصرف منظم الکل که بیش از اندازه باشد احتمال بروز سرطان لوزه را افزایش میدهد.
|
ویروس پاپیلومای انسانی | ویروس HPV میتواند پشت گلو منجر به سرطان لوزه شود.
|
جنسیت | مردان به نسبت زنان بیشتر به سرطان لوزه مبتلا خواهند شد.
|
سن | افراد بالای 65 سال بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند.
|
قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی | قرار گرفتن در معرض گازهای آزبست، نیکل و اسید سولفوریک میتواند منجر به سرطان لوزه شود.
|
هریک از این عوامل خطر ساز به جزو سن و جنسیت قابل پیشگیری هستند. از این رو بهتر است که مصرف سیگار یا الکل را به حداقل رساند و با آموزشهای موثر برای جلوگیری از ویروس پاپیلومای انسانی پرداخت. در مقاله ویروس اچ پی وی چیست بیشتر در مورد این ویروس و بیماریهای آن بخوانید.
سرطان لوزه چقدر شایع است؟
طبق گزارش انجمن سرطان، از هر 60 مرد احتمال 1 نفر به سرطان لوزه مبتلا میشود. برای زنان، یک نفر در هر 140 نفر است. اخیراً به دلیل افزایش شیوع سرطانهای مرتبط با HPV، موارد سرطان لوزه افزایش یافته است.
سرطان لوزه چه کسانی را تحت تاثیر قرار میدهد؟
سرطان لوزه میتواند در هر سنی ایجاد شود، اما در افراد بالای 50 سال شایعتر است. احتمال ابتلا به این عارضه در مردان (AMAB) سه تا چهار برابر بیشتر از زنان (AFAB) است. علاوه بر این، افراد سفیدپوست کمی بیشتر از سیاه پوستان در معرض ابتلا به سرطان لوزه هستند.
علت سرطان لوزه
کارشناسان میدانند که سرطان لوزه زمانی ایجاد میشود که سلولهای سالم دچار جهش DNA شوند. با این حال، آنها دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث شروع این فرآیند میشود. تحقیقات در سالهای اخیر تایید میکند که HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) نقش مهمی در ایجاد سرطان لوزه ایفا میکند.
مواردی که توسط HPV ایجاد میشوند معمولاً در سنین پایینتر تشخیص داده میشوند و معمولاً به درمان بهتر پاسخ میدهند. علاوه بر این، سرطان لوزه با مصرف تنباکو و مصرف زیاد الکل مرتبط است. احتمال ابتلا به سرطان لوزه در افراد با کاهش ایمنی مانند دریافتکنندگان پیوند عضو و افراد مبتلا به ویروس HIV بیشتر است.
مراحل سرطان لوزه
سرطان لوزه، مانند سایر سرطانها، در چندین مرحله طبقهبندی میشود که هر مرحله نشاندهنده میزان گسترش و شدت بیماری است. مراحل سرطان لوزه به صورت زیر تعریف میشوند:
- مرحله اول: در این مرحله، تومور کوچک است و اندازه آن کمتر از 2 سانتیمتر است. این توده به لوزهها محدود شده و به غدد لنفاوی اطراف یا سایر نواحی بدن گسترش نیافته است.
- مرحله دوم: در مرحله دوم، تومور بزرگتر شده و اندازه آن بین 2 تا 4 سانتیمتر است، اما همچنان به مناطق دیگر گسترش نیافته و به غدد لنفاوی نرسیده است.
- مرحله سوم: تومور در این مرحله بیش از 4 سانتیمتر است و به یک غده لنفاوی در همان سمت تومور در گردن گسترش یافته است. اندازه این غده لنفاوی معمولاً 3 سانتیمتر یا کمتر است. این مرحله نشاندهنده شروع گسترش محدود به سیستم لنفاوی است.
- مرحله چهارم: این مرحله پیشرفتهترین مرحله سرطان لوزه است و به سه زیرگروه تقسیم میشود:
- مرحله 4A: تومور به نواحی اطراف گلو یا دهان گسترش یافته است و ممکن است به بیش از یک غده لنفاوی در همان سمت گردن رسیده باشد، همچنین ممکن است به غده لنفاوی بزرگتر از 3 سانتیمتر در همان سمت گردن گسترش یابد.
- مرحله 4B: تومور به غدد لنفاوی در طرف مقابل گردن گسترش یافته است و ممکن است به ساختارهای حیاتی اطراف حمله کند.
- مرحله 4C: تومور به سایر نقاط بدن از جمله ریهها، استخوانها یا اندامهای دور دست متاستاز کرده است.
هرچه مرحله سرطان پیشرفتهتر باشد، درمان پیچیدهتر و میزان بهبود کاهش مییابد. تشخیص مرحله سرطان لوزه بهطور دقیق نیازمند انجام آزمایشات تخصصی مانند سیتیاسکن، MRI و نمونهبرداری است.
راههای تشخیص سرطان لوزه
متخصص لوزه برای اینکه بتواند سرطان لوزه را تشخیص دهد، از آزمایشها و راههای مختلفی استفاده میکند:
معاینه گلو و گردن
پزشک برای بررسی ابتدایی از یک اینه و دوربین کوچک در دهان و گلو استفاده میکند. با معاینه گلو میتوان ناحیه گردن را هم لمس کرد تا در صورت بزرگ شدن لوزهها اندازه غدد لنفاوی را بررسی کرد.
تستهای تصویربرداری
این آزمایشات میتواند به پزشک بگوید که آیا سرطان به ساختارهای مجاور یا سایر مناطق بدن حمله کرده است یا خیر؟ آزمایشات تصویربرداری رایج شامل سی تی اسکن (توموگرافی کامپیوتری)، اسکن PET و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) است.
بیوپسی
برای تایید تشخیص، پزشک بیوپسی برشی از لوزه یا بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ظریف از یک توده در گردن را انجام میدهد. در طی این روش، سلولهای مشکوک را با استفاده از یک تیغ کوچک از دهان نمونه برداری میکنند یا سلولها را از توده گردن با یک سوزن نازک ساکشن میکنند. سپس سلولها از نزدیک زیر میکروسکوپ بررسی میشوند.
آزمایش خون
آزمایش خون برای تشخیص سرطان لوزه کفایت نمیکند و نمیتواند نشان دهنده این بیماری باشد. اما برای ارزیابی سلامت کلی بدن از این آزمایش میتوان استفاده کرد.
تفاوت سنگ لوزه و سرطان لوزه
علائم و عوارض سنگ لوزه با سرطان لوزه تفاوت دارد. اما برخی از افراد این دو بیماری را با یکدیگر اشتباه میگیرند. در سرطان لوزه، سلولهای سرطانی به بافت لوزه آسیب وارد میکنند و باعث تورم و التهاب میشوند.
اما در سنگ لوزه، علت تورم و التهاب لوزهها، تجمع باقی مانده مواد غذایی، مخاط دهانی و سلولهای مرده است. از این رو سنگ لوزه نمیتواند منجر به سرطان لوزه شود. علائم سنگ لوزه عبارتند از:
- مشاهده خون در بزاق دهان
- درد گردن
- ناتوانی و عدم تحمل مرکبات
- هم اندازه نبودن لوزهها، یکی از لوزههای از دیگری بزرگتر است.
- ناتوانی در صحبت کردن و غذا خوردن
- احساس یک توده در ناحیه گردن و گلو
با بروز هریک از این علائم باید به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کرد تا از روشهای درمانی برای بهبود سنگ لوزه استفاده کرد. در مقاله متخصص گوش کیست بیشتر در مورد این تخصص و حوزه وظایف آن توضیح دادهایم.
سرطان لوزه و کیست چه تفاوتی دارند؟
در بیشتر موارد، سرطان لوزه شامل تشکیل کیست نمیشود. با این حال، سرطان لوزه میتواند برخی از علائم مشابه کیست لوزه را ایجاد کند، از جمله مشکل در بلعیدن یا دیسفاژی و احساس اینکه چیزی در پشت گلوی شما گیر کرده است.
درمان سرطان لوزه
چند گزینه مختلف وجود دارد؛ درمان به اندازه و محل تومور و اینکه آیا به سایر قسمتهای بدن شما سرایت کرده است یا خیر، بستگی دارد. گزینههای ممکن عبارتند از:
جراحی رباتیک ترانسورال (TORS)
این روش جراحی از فناوری پیشرفته برای درمان نواحی صعب العبور در پشت گلو استفاده میکند. TORS یک گزینه درمانی برای سرطان لوزه در مراحل اولیه است. از مزایای استفاده از سیستم رباتیک میتوان به کاهش زمان جراحی، مدت زمان بستری کوتاهتر در بیمارستان و بهبود عملکرد بلع اشاره کرد.
پرتو درمانی
این روش از پرتوهای پرانرژی پرتو برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. سرطان لوزه در مراحل اولیه را میتوان با پرتو درمانی با هدف کوچک کردن تومور، درمان کرد. همچنین ممکن است پس از عمل جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده از پرتو درمانی استفاده شود.
عوارض جانبی رایج پرتودرمانی برای سرطان لوزه چیست؟
پرتودرمانی معمولاً برای درمان سرطانهای سر و گردن استفاده میشود. این روش ممکن است عوارض جانبی کوتاه مدت از جمله موارد زیر را به همراه داشته باشد:
- گرفتگی صدا
- دهان خشک
- تغییرات پوست، بسیار شبیه آفتاب سوختگی، در ناحیه تحت درمان
- از دست دادن چشایی
- مشکل در بلع
- درد یا تغییر رنگ در دهان و گلو
- زخمهای باز در دهان و گلو
- خستگی
این عوارض جانبی معمولاً در طول دوره درمان و تا چند هفته پس از آن رخ میدهند و در بیشتر موارد با مراقبت قابل کنترل هستند. پزشکان و تیم درمانی میتوانند راهکارهایی برای کاهش شدت این علائم ارائه دهند و در برخی موارد توصیههایی مانند مصرف داروهای مرطوبکننده یا رژیم غذایی نرم را برای کاهش ناراحتی به بیمار پیشنهاد کنند.
شیمی درمانی
این داروهای کشنده سرطان ممکن است به صورت خوراکی یا داخل وریدی تجویز شوند. شیمی درمانی اغلب همراه با پرتودرمانی استفاده میشود. همچنین ممکن است برای کمک به کند کردن رشد تومور و کاهش علائم در زمانی که درمانهای دیگر امکان پذیر نیست استفاده شود. در مقاله شیمی درمانی چگونه انجام می شود به بررسی این روش درمانی پرداختهایم.
عمل جراحی
اگر پرتودرمانی و شیمی درمانی در از بین بردن تومور موفق نباشند، ممکن است جراحی توصیه شود. در صورتی که سرطان به غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته باشد، ممکن است برش گردن نیز ضروری باشد.
درمان سرطان لوزه در طب سنتی
طب سنتی برای درمان مستقیم سرطان لوزه درمانی ندارد. همچنین نمیتواند برای درمانهای پیشرفته شیمیایی را بگیرد. اما برای کاهش درد و ناراحتی و علائم میتوان از طب سنتی استفاده کرد. اقدامات توصیه شده در طب سنتی برای درمان لوزه عبارتند از:
- مصرف عسل بهعنوان اولین و آخرین غذا
- غرغره آب نمک دو بار در روز
- استفاده از روغنهای گیاهی و درمانی در ناحیه گلو
- مصرف گرمیجات
با مصرف هر یک از این ترکیبات میتوان علائم سرطان لوزه را تا حدودی بهبود داد.
بهبودی پس از درمان سرطان لوزه چقدر طول میکشد؟
زمان بهبودی به عوامل مختلفی از جمله شدت وضعیت شما و ظرفیت بهبودی بدن بستگی دارد. افرادی که تحت TORS برای سرطان لوزه قرار میگیرند معمولاً سریعترین بهبودی را تجربه میکنند. معمولاً چند هفته طول میکشد تا دوره پرتودرمانی یا شیمی درمانی سرطان لوزه کامل شود و ممکن است چندین ماه طول بکشد تا احساس بهبودی کامل کنید.
آیا سرطان لوزه کشنده است؟
از نظر آماری، سرطان لوزه احتمالا کشنده نیست. مانند بسیاری از سرطانها، درمان زمانی موفقیت آمیزتر است که بیماری در مراحل اولیه شناسایی و درمان شود. سرطان لوزهای که مربوط به HPV است نرخ بقای کلی بین 85 تا 90 درصد دارد. این بدان معناست که از هر 10 نفر با تشخیص سرطان لوزه، 8.5 تا 9 نفر در پنج سال آینده هنوز زنده هستند. میزان بقا فقط تخمین زده میشود و بر اساس افرادی است که در گذشته در مورد آنها سرطان لوزه تشخیص داده شده است. این اطلاعات نمیتوانند به شما بگویند که درمان شما چقدر موفق خواهد بود یا چقدر زنده خواهید ماند.
پیشگیری از ابتلا به سرطان لوزه
برای پیشگیری از سرطان لوزه نیاز است که عوامل خطر ابتلا به این بیماری را شناسایی کرد. با تشخیص عوامل تاثیر گذار روی ابتلا به بیماری سرطان لوزه میتوان راههای پیشگیری را استفاده کرد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- سیگار نکشید و از هر نوع محصولات تنباکو استفاده نکنید.
- اقدامات لازم را برای محافظت از خود در برابر HPV انجام دهید. این شامل انجام آزمایش، انجام رابطه جنسی ایمن و دریافت واکسن گارداسیل است.
- غربالگریهای معمول سرطان دهان را انجام دهید، که به تشخیص زودهنگام سرطان لوزه کمک میکند.
این عوامل میتوانند تا حدود زیادی از بروز سرطان لوزه جلوگیری کنند. اما با بروز علائم بیماری مهم است که با پزشک متخصص در ارتباط بود تا در کوتاهترین زمان برای درمان اقدامات لازم را انجام داد.
برای درمان سرطان لوزه به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
سرطان لوزه یکی از بیماریهای شایع است که در اثر مصرف دخانیات، الکل و ویروس HVP رخ میدهد. علائم سرطان لوزه با درد گلو، گوش درد، مشکل در بلع، صحبت کردن یا جویدن، التهاب و بوی بدن دهان نمایان میشود. با بروز هریک از این نشانهها باید به سرعت با پزشک متخصص در ارتباط بود تا از روشهای درمانی استفاده کرد. برای اینکه با بهترین متخصصهای لوزه در ارتباط باشید میتوانید از سامانه آنلاین نوبت دهی دکتردکتر استفاده کنید.
به طور کلی ما در این مطلب سعی کرده ایم که به سوال سرطان لوزه چیست پاسخ دهیم. اما اگر نیاز به اطلاعات بیشتری دارید که در این مطلب به آن اشاره ای نشده است میتوانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.
منبع
my.clevelandclinic
verywellhealth
سوالات متداول سرطان لوزه
- چه عواملی باعث بروز سرطان لوزه میشود؟
استفاده از تنباکو، نوشیدن الکل، آلوده شدن به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، جنسیت مرد، سن بالا
- عوارض شایع سرطان لوزه چیست؟
گرفتگی صدا، خشکی دهان، از دست دادن حس چشایی، مشکل در بلع مواد غذایی
- امکان درمان و بهبودی در سرطان لوزه چقدر است؟
احتمال درمان سرطان لوزه بین 85 تا 90 درصد است. با مراجعه به موقع به پزشک میتوان از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری کرد.
- آیا سرطان لوزه درمان دارد؟
بله. سرطان لوزه تا حدود 85 درصد قابل درمان است.
سلام آقای دکتر من دو شبی هست که گلوم درد میکنه سال پیش رفتم پیش دکتر اطفال گفت الان کروناست عمل نکن ولی الان درد میکنه بزور میتونم آب یا شربت بخورم باید عملش کنم ؟خیلی هم میترسم.