دوربینی چشم؛ به‌همراه علل، علائم و درمان

دوربینی چشم
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

دوربینی نوعی مشکل بینایی است و باعث می‌شود که دید نزدیک کامل نباشد. برای مثال، هنگام نگاه‌کردن به اشیا از نزدیک (مانند کلمات در کتاب)، دید تار است. با وجود چنین مشکلی، تماشای صحنه‌ها و اشیا از فاصله جلو با فشار بر چشم و سردرد همراه می‌شود. عینک، لنزهای تماسی و جراحی می‌توانند دید را اصلاح کنند و مشکل بینایی را کاهش بدهند.

در این مقاله از دوربینی چشم برایتان گفته‌ایم. برای مطالعه درباره دوربینی، علت و درمان آن می‌توانید این مقاله را با صرف ۴ دقیقه زمان بخوانید.

اگر در رابطه با دوربینی در چشم سوالی دارید، می‌توانید در انتهای همین صفحه و در قسمت نظرات بنویسید تا پزشک پاسخ دهد.

دوربینی چشم چیست؟

دوربینی نوعی مشکل شایع چشمی است که باعث تاری دید نزدیک می‌شود. افراد با مشکل دوربینی چشم:

  • معمولا برای دیدن اجسام دورتر (حداقل ۶ متر) راحت‌ترند.
  • اجسام و صحنه‌های نزدیک را تار و ناواضح می‌بینند.
  • گاهی در تمام فواصل، تاری دید دارند.

در صورتی که دیدتان در فواصل نزدیک با مشکل روبه‌رو است، باید با اپتومتریست یا چشم‌پزشک ملاقات کنید. آنها با معاینه‌ای ساده و بدون درد، دید را بررسی و گزینه‌های درمانی مانند عینک، لنز و جراحی را پیشنهاد می‌کنند.

علائم دوربینی چشم

  از علائم این مشکل باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تاری دید، به‌خصوص زمانی که به چیزهایی در فاصله نزدیک نگاه می‌کنید.
  • خستگی در شب
  • مشکل در خواندن
  • دوبینی هنگام مطالعه
  • درد مبهم در چشم
  • پرش چشم هنگام مطالعه

ممکن است، کودکان دوربین  این علائم را داشته باشند اما اغلب چشمان خود را می‌مالند یا به نظر می‌رسد که علاقه‌ای به مطالعه ندارند.

دوربینی

علت دوربینی

علت ضعیف‌شدن و بروز انواع دوربینی چشم در موارد زیر خلاصه می‌شود:

  • داشتن کره چشم نسبتا کوتاه؛ متخصصان به این وضعیت کاهش طول محوری می‌گویند.
  • داشتن قرنیه صاف‌تر از حد انتظار.

قرنیه لایه شفاف و بیرونی چشم است. این دریچه نور را هنگام ورود به چشم خم و به آن کمک می‌کند تا روی شبکیه، یعنی لایه نازکی از بافت در پشت چشم فرود بیاید.

قرنیه کمی خمیده است. این انحنا نوری را که وارد چشم می‌شود، در زاویه مناسب خم می‌کند تا به شبکیه چشم برسد. اگر قرنیه خیلی صاف باشد، یا فاصله بین جلو و پشت چشم بسیار کم باشد، این تعادل ظریف از بین می‌رود.

در نتیجه، نور وارد چشم می‌شود اما به هدف خود (شبکیه چشم) برخورد نمی‌کند. درعوض، پرتوهای نور کمتر متمرکز می‌شوند و پشت شبکیه فرود می‌آیند. این وضعیت باعث می‌شود اشیا از نزدیک تار به نظر برسند.

گاهی اوقات، سایر قسمت‌های چشم می‌توانند به دید واضح کمک کنند، اما با درجات بالاتر و دوربینی شدید چشم، برای دید کامل به کمک نیاز است. در واقع، دوربینی عیوب انکساری چشم است.

عیوب انکساری تغییراتی در بینایی هستند که به دلیل مشکلاتی در نحوه خم‌شدن نور چشم رخ می‌دهند. این شرایط بسیار رایج و قابل کنترل‌اند.

محققان بر این باورند که دوربینی چشم دلایل ژنتیکی هم دارد. سن دوربینی چشم مشخص نیست و این مشکل بینایی می‌تواند در هر سنی رخ بدهد. بااین‌حال، آمار نشان می‌دهد که دوربینی در درجه اول، کودکان خردسال را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بعد از ۴۰سالگی هم وقوعش شایع‌تر می‌شود و با عنوان پیرچشمی معروف است.

عوارض دوربینی

دوربینی می‌تواند علائم ناراحت‌کننده‌ای (مانند سردرد) ایجاد و انجام کارهای روزانه را دشوار کند. امکان دارد که کودکان با درجات بالای دوربینی چشم  به آمبلیوپی (تنبلی چشم) یا استرابیسم (چشم‌هایی که به جهات مختلف نگاه می‌کنند) مبتلا شوند.

معاینه چشم در دوران کودکی می‌تواند عیوب انکساری مانند خطرات دوربینی چشم را قبل از منجرشدن به عارضه، شناسایی و درمان کند.

پیشگیری از دوربینی چشم

هیچ راه اثبات‌شده‌ای برای جلوگیری از دوربینی وجود ندارد. با‌این‌حال، برخی از عادت‌ها و سبک زندگی می‌توانند به حفظ سلامت چشم کمک کنند. این موارد عبارت‌اند از:

رژیم غذایی مناسبمواد مغذی مانند ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و لوتئین به بینایی بهتر کمک می‌کنند. مصرف میوه (مانند گریپ فروت و توت فرنگی) و سبزیجات را فراموش نکنید.
معاینه چشم منظم متخصصان با معاینه چشم می‌توانند متوجه عیوب و مشکلات در حال شکل‌گیری شوند و اقدامات لازم برای پیشگیری را انجام بدهند.
استفاده از عینک آفتابیحتی در روزهای ابری از عینک آفتابی استفاده کنید. عینکی را انتخاب کنید که ۹۹درصد یا بیشتر از تابش فرابنفش (UV) خورشید را مسدود می‌کند.
استراحت چشمی به‌طور منظم به چشمان خود استراحت بدهید. ساعت‌ها نگاه‌کردن به صفحه نمایش رایانه و موبایل می‌تواند چشم‌ها را خسته کند و منجر به سندرم بینایی شود.

تشخیص دوربینی

 در طول معاینه، اپتومتریست یا چشم‌پزشک یا دکتر دوربینی از قطره‌های چشمی برای گشاد‌کردن چشم‌ها استفاده می‌کند. قطره برای درمان دوربینی چشم، اندازه مردمک را بزرگ می‌کند تا نور بیشتری وارد آن شود.

این اقدام باعث می‌شود که متخصص راحت‌تر بتواند درون چشم و بخش‌هایی مانند شبکیه را مشاهده و بررسی کند. در فرایند تست دوربینی چشم نورهایی به آن تابیده می‌شود تا عیوب انکساری مورد ارزیابی قرار بگیرند.

اگر علائم مربوط به کاهش بینایی را دارید، در برنامه‌ریزی برای معاینه چشم تردید نکنید. برخی از علائم دوربینی، از جمله تاری دید می‌توانند نشانه مشکلات جدی‌تری باشند که نیاز به درمان به‌موقع دارند.

دوربینی چشم کودکان

بسیاری از بچه‌ها دچار دوربینی چشم‌اند. اغلب با بزرگ‌ترشدن، این مشکل بهبود پیدا می کند. اگر بهبود حاصل نشد هم نیاز به استفاده از عینک پیش می‌آید.

دوربینی چشم نوزاد هم طبیعی است. بیشتر نوزادان در بدو تولد دچار دوربینی فیزیولوژیک هستند، اما این وضعیت با رشد و تکامل چشم اصلاح می‌شود.

درمان دوربینی چیست؟

برای درمان دوربینی چشم از موارد زیر استفاده می‌شود:

  • عینک
  • لنزهای تماسی
  • عمل جراحی

عینک

عدسی‌های موجود در عینک راه ساده‌ای برای تصحیح دوربینی ارائه می‌دهند. آنها با تغییر نحوه تمرکز نور روی شبکیه چشم می‌توانند مشکل بینایی را اصلاح کنند.

لنزهای تماسی

لنزهای تماسی مانند عینک عمل و نحوه خم‌شدن نور هنگام ورود به چشم را اصلاح می‌کنند. لنز روی چشم قرار می‌گیرد و گزینه مناسبی برای جایگزینی با عینک است، اما اگر نکات مراقبتی و اصول استفاده از آن رعایت نشود، عفونت و خشکی چشم به‌همراه می‌آورد.

مشکل دوربینی

عمل جراحی دوربینی چشم

 ممکن است برای اصلاح دوربینی، جراحی انجام بدهید. بر اساس درجه دور بینی، گزینه‌های مختلفی وجود دارد. به عنوان مثال، عمل لیزیک چشم به افرادی کمک می‌کند که درجه دوربینی پایین‌تری دارند. درمان دوربینی چشم با لیزر راه‌کار مفیدی است.

از لیزر برای تغییر شکل قرنیه استفاده می‌شود. برای افرادی که درجات دوربینی بالاتری دارند، تعویض لنز انکساری می‌تواند مفیدتر باشد. در این جراحی لنز طبیعی را با یک لنز داخل چشمی (IOL) جایگزین می‌کنند تا دید و بینایی بهبود پیدا کند.

روش‌های جراحی چشم برای مشکل دوربینی شامل موارد زیر هستند:

برای درمان دوربینی چشم بدون عینک از یکی از موارد فوق استفاده می‌شود.

سوالات متداول دوربینی

دوربینی زمانی اتفاق می‌افتد که کره چشم از جلو به عقب خیلی کوتاه باشد، یا زمانی که مشکلی در شکل قرنیه (لایه شفاف جلویی چشم) یا عدسی (بخش داخلی چشم که به تمرکز چشم کمک می‌کند) وجود دارد.

بله با لنز، عینک و جراحی می‌توانید مشکل دوربینی را رفع کنید.

تقویت دوربینی چشم با وجود عوامل خطری مانند آستیگماتیسم، محل مطالعه، نژاد/قومیت، جنسیت، سیگارکشیدن مادر در دوران بارداری و سن حاملگی پایین صورت می‌گیرد. ضعیف شدن نزدیک‌بینی چشم و دوربینی ریشه ژنتیکی هم دارند.

منابع:

my.clevelandclinic.org

mayoclinic.org

healthline.com

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*