راهکارهای مختلفی برای درمان جوش صورت وجود دارد؛ لایهبرداری، لیزردرمانی، داروهای هورمونی، استفاده از داروهای موضعی بعضی از این روشها هستند. البته سبکهای دیگری از درمان آکنه وجود دارد؛ از پاکسازی پوست گرفته تا مصرف آنتیبیوتیکها. علاوهبراین موارد، درمان خانگی جوش صورت با داروهای گیاهی یا استفاده از کمپرس سرد و بخور گرم هم از جمله راههای از بین بردن جوش و آکنه هستند.
جوشها انواع مختلفی دارند؛ جوش سرسفید، جوش سرسیاه، برآمدگیهای قرمز و ملتهب، جوش چرکی، جوش زیرپوستی (ندول) یا کیستهای چرکی زیرپوستی، متداولترین نوع جوش هستند.
تغییرات هورمونی، مصرف برخی داروها، رژیم غذایی ناسالم یا عدم پاکسازی صحیح پوست، مهمترین دلایل وجود جوش هستند. البته با توجه به صلاحدید دکتر پوست، میتوان تاثیر این عوامل را کاهش داد و به روند درمان جوش، سرعت بخشید.
در همین راست، در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، تمامی روشهای پزشکی و خانگی درمان جوش صورت را بررسی کردهایم و به سوالاتتان در این زمینه، پاسخ دادهایم. مطالعه این مطلب، به ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارد.
اگر درباره روشهای درمان آکنه و جوش صورت پرسشی دارید، میتوانید در انتهای همین مقاله و در بخش نظرات آن را مطرح کنید تا مشاور سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.
درمان پزشکی جوش صورت
برای درمان آکنه و جوش، روشهای غیردارویی متعددی وجود دارد. از درمانهای سادهای مثل پاکسازی پوست گرفته تا روشهای درمان سریع آکنه مثل لیزر درمانی. برخی از این درمانها به درمان جوش صورت کمک میکنند و برخی دیگر، بیشتر برای ازبینبردن جای جوشهای قبلی و پیشگیری از بروز دوباره آنها هستند.
به گفته آکادمی درماتولوژی آمریکا (AAD)،
درمان موثر آکنه با تشخیص دقیق آن آغاز میشود. اگر به آکنه مبتلا هستید، متخصص با مشاهده پوست مشکل شما را تشخیص میدهد. با معاینه پوست، متخصص میتواند نوع آکنه و محل ظاهرشدن آنها را تشخیص دهد.
انواع مختلفی از آکنه وجود دارد که روند درمان هرکدام از آنها، متفاوت است. در ادامه هرکدام را مورد بررسی قرار دادهایم.
لایه برداری
محصولات لایهبردار پوست یکی از روشهای متداول برای از بین بردن جای جوش صورت هستند. لایهبردارها، محصولاتی شیمیایی هستند که وقتی روی پوست قرار میگیرند، لایه سطحی آن را از بین میبرند. بعد از لایهبرداری، سلولهای مرده از بین میروند و پوست تازه با ظاهری زیباتر نمایان میشود.
این روش علاوهبر ازبینبردن آکنهها، باعث تقویت کلاژنسازی پوست هم میشود. کلاژن، پروتئین طبیعی در بدن و یکی از اجزای اصلی تشکیلدهنده پوست است. تقویت کلاژنسازی هم به پرشدن سریعتر حفرههای پوستی ناشی از آکنههای قبلی و هم به پیشگیری از بروز دوباره آکنه کمک میکند.
لیزردرمانی، یکی از روشهای درمان پزشکی جوش صورت
لیزر درمانی یکی دیگر از روش های درمان جوش صورت است. در این روش، پزشک اشعه لیزر را روی جای جوش و آکنهها میتاباند. این اشعه با گرمای زیاد خود در محل آکنهها باعث آسیبدیدن بافت و نابودی آنها میشود. این آسیب پوستی جزئی، پاسخ طبیعی بدن را برای بهبود زخم هم فعال میکند. در این وضعیت بدن تلاش میکند با تولید کلاژن بیشتر، به ایجاد پوست جدید و سالم و جایگزینکردن پوست آسیبدیده کمک کند. همچنین گرما باعث میشود خون بیشتری در رگهای پوست جریان پیدا کند؛ بنابراین التهاب ناشی از جوشها هم کمتر میشود.
این روش شاید به درمان جوش صورت بهطور صددرصدی کمک نکند، ولی ظاهر آنها را تا حد زیادی بهبود میدهد. البته اگر جوشها فعال باشند یا پوستی تیره و پرچینوچروک داشته باشید، ممکن است این روش درمان مناسبی برای جوشهایتان نباشد.
پاکسازی پوست
یکی از دلایل جوشزدن پوست صورت، باقیماندن آلودگیها و چربیها روی آن است. وقتی چربیها از روی پوست پاک نشوند، کمکم منافذ پوستی را میبندند. بستهشدن این منافذ باعث حبسشدن باکتریها در پوست و ایجاد جوش و آکنه میشود.
مراکز زیادی خدمات فیشیال و پاکسازی را برای درمان جوش صورت ارائه میکنند. در جلسات فیشال صورت، متخصص مراحل مختلفی را برای پاککردن آلودگیها و بازکردن منافذ بسته پوست طی میکند. این مراحل عبارت هستند از:
- شستوشوی اولیه پوست برای پاککردن چربیها، آرایش و آلودگی
- استفاده از بخار یا حوله گرم برای بازکردن منافذ
- استفاده از اسکراب و لایهبردار برای پاککردن پوست از سلولهای مرده
- تخلیه جوشهای سرسیاه و بازکردن منافذ بسته
- ماساژ نهایی پوست
علاوهبر پاکسازی پوست در این مراکز، شما میتوانید از محصولات بهداشتی و مراقبتی نیز برای پاکسازی پوست در خانه کمک بگیرید.
میکرونیدلینگ
در جلسات میکرونیدلینگ، متخصص از سوزنهای باریکی برای ایجاد حفرههای خیلی ریز در لایه سطحی پوست استفاده میکند. این حفرهها آسیب جزئی به بافت پوست وارد میکنند. در نتیجه بروز این آسیب، پوست تلاش میکند با تولید پروتئینهای کلاژن و الاستین، خود را ترمیم کند. تولید بیشتر این پروتئینها باعث بهبود بافت پوست میشود.
تخلیه جوشها
بعضی از جوشها با درمانهای رایج بهبود پیدا نمیکنند. در این شرایط ممکن است پزشک از ابزارهای مختلفی برای تخلیه جوشهای سرسیاه و سرسفید یا کیستهای پوستی صورت کمک بگیرد. اگرچه این روش ظاهر پوست را بهبود میدهد، ولی ممکن است جای جوشها باقی بماند.
به یاد داشته باشید که تخلیه جوش باید توسط پزشک و با ابزار استریل انجام شود؛ بنابراین هرگز این کار را در خانه انجام ندهید.
تزریق کورتیکواستروئید
برخی پزشکان برای درمان کیست یا ندولهای دردناک صورت، درون آنها داروهای کورتیکواستروئیدی تزریق میکنند. این فرایند باعث کاهش سریع اندازه و درد ناشی از جوشها میشود.
تزریق کورتیکواستروئید به صورت مستقیم به داخل جوش یا کیست آکنه انجام میشود و معمولاً نتایج آن طی چند روز قابل مشاهده است. این روش باعث میشود تا جوشها به سرعت کوچک شده و درد و ناراحتی مرتبط با آنها کاهش یابد.
تزریق فیلر، یکی از راههای درمان جوش
فیلرها موادی هستند که به زیر پوست تزریق میشوند تا نواحی فرو رفته یا فرورفتگیهای ناشی از جوشها و آکنهها را پر کنند و به پوست حجم و صافی بیشتری ببخشند. یکی دیگر از روشهای ازبینبردن جای آکنه، تزریق فیلر است. در این روش، دکتر جوش صورت (آکنه) مواد مخصوصی را زیر جای آکنه تزریق میکند. بعد از تزریق این مواد، فرورفتگیهای آکنه بالا میآیند و باعث از بین بردن جای جوش میشود.
سابسیژن
پزشکان از سابسیژن برای ازبینبردن جای زخم جوش و آکنهها استفاده میکنند. در این روش درمان، پزشک سوزنی را وارد ناحیه زیرین پوست (دقیقا پایین جای جوش) میکند. این سوزن اتصال جوش و بافت زیرین آن را میشکند و باعث ازبینرفتن آن میشود. این فرایند باعث کلاژنسازی و بهبود ظاهر پوست نیز میشود.
درمان دارویی جوش صورت یا آکنه
درمان دارویی جوش صورت با انواع داروهای موضعی و خوراکی امکانپذیر است. پزشک بسته به نوع و شدت جوشها و همچنین سن بیمار، برای او رژیم دارویی مناسب را تجویز میکند. استفاده از این روش میتواند به کاهش التهاب، جلوگیری از تشکیل جوشها و بهبود ظاهر پوست کمک کند. این داروها به دو دسته کلی داروهای موضعی و خوراکی تقسیم میشوند.
آنتیبیوتیکها
پزشک آنتی بیوتیک ها را برای ازبینبردن باکتریهای پوستی و کاهش التهاب و قرمزی تجویز میکند. داروهای آنتیبیوتیکی آکنه در دو نوع موضعی و خوراکی تولید میشوند. برخی داروهای موضعی آکنه عبارتاند از:
- داروهای ترکیبی حاوی کلیندامایسین و بنزوئیل پراکسید (مثل دوآک و بنزاکلین)
- داروهای ترکیبی حاوی اریترومایسین و بنزوئیل پراکسید (مثل بنزامایسین)
- ژل داپسون
برخی داروهای خوراکی آکنه عبارتاند از:
- داروهای گروه تتراسایکلین (مثل مینوسیکلین و داکسیسیکلین)
- داروهای گروه ماکرولید (مثل اریترومایسین و آزیترومایسین)
داروهای آنتیبیوتیک خوراکی معمولا برای آکنههای شدیدتر تجویز میشوند.
مصرف داروهای هورمونی، یکی از روشهای درمان آکنه
داروهای هورمونی ضدبارداری یکی دیگر از مهمترین روشهای درمان دارویی جوش صورت هستند. قرصهای ضدبارداری با خنثیکردن اثر هورمونهای مردانه (مثل هورمون تستسترون) به درمان آکنه در خانمها کمک میکنند. اثربخشی کامل این داروها بین ۳ تا ۴ ماه طول میکشد.
راکوتان
قرص راکوتان (ایزوترتینوئین) از مشتقات ویتامین آ است. این قرص بیشتر برای درمان آکنه شدید صورت تجویز میشود. در شروع درمان جوش صورت با راکوتان، ممکن است وضعیت پوست بدتر شود؛ اما این اثر منفی موقتی است و با گذشت زمان اثرات بهبود آکنه نمایان میشود.
اسپیرونولاکتون
اسپیرونولاکتون از جمله داروهای هورمونی آکنه است.کاربرد اصلی این قرص درمان فشارخون بالا است؛ اما پزشکان از آن برای درمان موهای زائد و آکنه در خانمها هم استفاده میکنند. این دارو با متوقفکردن فعالیت هورمونها در غدد چربی پوست، آکنه را درمان میکند. اسپیرونولاکتون بهخصوص به خانمهایی که در دوره پریود یا یائسگی دچار جوش صورت میشوند، کمک میکند.
داروهای رتینوئیدی
ویتامین آ یک آنتیاکسیدان قوی است و با ازبینبردن التهاب به بهبود سلامت پوست کمک میکند. به همین دلیل درمان جوش صورت با ویتامین آ یکی از روشهای رایج در علم پزشکی است.
داروهای رتینوئیدی حاوی مشتقات ویتامین آ هستند و برای درمان مشکلات مختلف پوستی از جمله آکنه و چینوچروک کاربرد دارند. همچنین ممکن است پزشک برای افزایش اثربخشی آنتیبیوتیکهای ضدآکنه، در ابتدای درمان از داروهای گروه «رتینوئید» نیز استفاده کند. بهترین پماد برای جوش صورت از گروه رتینوئیدها عبارت است از:
- داروهای حاوی ترتینوئین (مثل آویتا و رتین-آ)
- داروهای حاوی آداپالن (مثل دیفرین)
- داروهای حاوی تازاروتین (مثل آواژ و تازوراک)
داروهای موضعی بهصورت کرم، ژل یا لوسیون تولید میشوند.
آزلائیک اسید
آزلائیک اسید، اسیدی است که بهصورت طبیعی توسط نوعی قارچ تولید میشود. این ماده خواص ضدباکتری و ضدالتهاب دارد؛ به همین دلیل داروسازها از آن در تولید داروهای مخصوص مشکلات پوستی مثل آکنه و روزاسه استفاده میکنند. این دارو با نامهایی مثل «آزلکس» و «فیناسه» شناخته میشود.
سالیسیلیک اسید
سالیسیلیک اسید نیز سالها است که بهعنوان درمان جوش التهابی شناخته میشود. این دارو منافذ بسته پوست را باز کرده و آن را لایهبرداری میکند. از این دارو بیشتر برای درمان جوش صورت چرکی و جوشهای سرسفید استفاده میشود.
کلاسکوترون
این دارو اولین داروی موردتایید FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) است که به درمان آکنههای هورمونی هم در مردان و هم در زنان کمک میکند. کلاسکوترون با مسدود کردن گیرندههای آندروژن در پوست عمل میکند. آندروژنها هورمونهایی هستند که میتوانند تولید چربی پوست را افزایش دهند و به این ترتیب نقش مهمی در ایجاد آکنه ایفا میکنند. با جلوگیری از تأثیر آندروژنها، کلاسکوترون باعث کاهش تولید چربی و کاهش التهاب در پوست میشود، که به بهبود جوشها کمک میکند.
داروهای ضدقارچ
درمان آکنه قارچی با داروهای ضدقارچ انجام میشود. پزشک ممکن است شکل خوراکی، موضعی یا ترکیبی از این دو را برای شما تجویز کند. از جمله داروهای ضدقارچ خوراکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فلوکونازول
- ایتراکونازول
در جدول زیر میتوانید انواع داروهای آکنه را مشاهده کنید.
گروه دارویی | نوع دارو | نامهای تجاری |
آنتیبیوتیک | موضعی |
|
خوراکی |
| |
هورمونی | خوراکی |
|
رتینوئید | موضعی |
|
خوراکی |
| |
آزلائیک اسید | موضعی |
|
سالیسیلیک اسید | موضعی |
|
کلاسکوترون | موضعی |
|
ضدقارچ | موضعی |
|
خوراکی |
|
قبل از استفاده از داروهای مخصوص جوش صورت با پزشک مشورت کنید. برخی از این داروها دارای عوارض جانبی هستند و نباید بدون نظارت پزشک مصرف شوند.
درمان خانگی جوش صورت
خیلی از افراد برای درمان جوش صورت خود از درمانهای خانگی کمک میگیرند. برخی از این درمانها کارساز هستند و حتی توسط متخصصان مورد پژوهش قرار گرفتهاند؛ اما فراموش نکنید بهتر است قبل از استفاده از هرگونه درمان خانگی، با پزشک مشورت کنید.
درمان با روغن درخت چای
روغن درخت چای خواص ضدباکتری دارد و میتواند باکتریهای عامل ایجاد آکنه را از بین ببرد. همچنین خاصیت ضدالتهابی روغن این گیاه به کاهش ورم و قرمزی ناشی از جوش صورت کمک میکند. پژوهشهای علمی مختلفی در این حوزه انجام شدهاند و نتایج آنها تاثیر مثبت این روغن را در درمان جوش صورت نشان میدهند.
برای استفاده از این روغن مراحل زیر را دنبال کنید:
- روغن درخت چای را با یک روغن پایه (مثل روغن نارگیل، جوجوبا یا زیتون) رقیق کنید. برای این کار ۱ الی ۲ قطره روغن درخت چای را با ۱۲ قطره روغن پایه ترکیب کنید.
- قبل از استفاده از این ترکیب، آن را روی قسمت کوچکی از پوست بازویتان تست کنید. اگر بعد از ۲۴ ساعت علائم حساسیت (خارش، قرمزی، ورم یا سوزش) نداشتید، میتوانید آن را روی پوست صورتان استفاده کنید.
- قبل از استفاده پوست صورتتان را با آب و یک شوینده ملایم بشویید. سپس بهصورت ضربهای آن را خشک کنید.
- روغن را روی پد آرایشی بریزید و جوشها را به آن آغشته کنید.
- اجازه دهید روغن خشک شود، سپس از مرطوبکننده استفاده کنید.
میتوانید از روغن درخت چای روزی ۲ مرتبه (صبح و شب) در روتین پوستی خود استفاده کنید.
درمان جوش صورت با گلاب
درحالحاضر پژوهشهای علمی زیادی درباره درمان جوش صورت با گلاب وجود ندارند، ولی تحقیقات علمی مختلفی نشان دادهاند که گلاب دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضدپیری پوست است. برای استفاده از گلاب مراحل زیر را دنبال کنید:
- صورتتان را با آب و شوینده مناسب بشویید.
- صورت را با یک حوله نرم و تمیز بهصورت ضربهای خشک کنید.
- کمی گلاب را روی پد آرایشی بریزید و بهآرامی روی صورت ماساژ دهید. همچنین میتوانید بهجای استفاده از پد، گلاب را روی صورت اسپری کنید.
- اجازه دهید گلاب کاملا خشک شود، سپس از یک مرطوبکننده سبک استفاده کنید.
گلاب را میتوان یک درمان خانگی، بیخطر و دردسترس برای آکنه دانست.
درمان جوش صورت با بخور
بخار آب و آب گرم قاتل جوش صورت هستند. بخار میتواند منافذ بسته پوست شما را باز کرده و از این طریق از بروز دوباره آکنه جلوگیری کند. علاوهبراین وقتی منافذ پوست باز هستند، داروهای مخصوص آکنه و سایر محصولات بهداشتی نیز بهتر جذب پوست میشوند. برای استفاده از بخور در درمان آکنه مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا صورت را تمیز کنید.
- بین ۵ تا ۱۰ دقیقه از بخور گرم روی صورتتان استفاده کنید.
- بعد از بخور از یک ماسک مخصوص پاکسازی صورت استفاده کنید.
- ماسک را بردارید و کمی آب روی صورتتان اسپری کنید. این کار باعث بستهشدن منافذ پوست میشود. همچنین میتوانید در این مرحله بهجای اسپری، از بخور سرد استفاده کنید.
- از یک حوله برای خشککردن پوستتان استفاده کنید و سپس مرطوبکننده بزنید.
بخار آب باعث افزایش گردش خون در پوست صورت، اکسیژنرسانی به پوست و تقویت کلاژنسازی میشود.
درمان با اسکراب
اسکرابها حاوی مواد زبری هستند که به ازبینبردن سلولهای مرده پوست کمک میکنند. برخی تولیدکنندهها، معتقد هستند اسکرابهای لایه بردار میتوانند از بستهشدن منافذ پوستی و بروز آکنه جلوگیری کنند. اما بهتر است بدانید متخصصان پوست این باورهای اشتباه را رد میکنند. در واقع بافت زبر اسکرابهای جامد برای پوستهای حساس و مستعد جوش و آکنه مضر است و باعث تشدید مشکل میشود. بنابراین بهتر است بهجای این نوع اسکرابها، از لایهبردارهای شیمیایی استفاده کنید.
رتینول یکی از انواع ویتامین A است که در درمان جای جوش نقش دارد و با افزایش تولید سلولهای پوست موجب باز شدن منافذ صورت شده و همچنین در لایه برداری پوست هم نقش دارد در مورد این ماده در مقاله رتینول چیست بیشتر مطالعه کنید.
درمان خانگی جوش ناشی از تب
بیماریهایی مثل آنفلوانزا و سرماخوردگی، باعث میشوند سیستم ایمنی بدن فعالیت خود را افزایش دهد. در این شرایط، بیشتر تمرکز سیستم ایمنی روی ازبینبردن عوامل بیماری است. همچنین ابتلا به تب بالا در دوره بیماری، باعث کاهش مایعات بدن و خشکی پوست میشود. به همین دلیل خیلی از افرادی که سابقه جوش و آکنه صورت دارند، در دوران بیماری شاهد تشدید جوش صورت هستند.
برای کاهش جوش صورت در این شرایط، راهکارهای زیر موثر هستند:
- شستوشوی روزانه صورت برای کاهش باکتریهای پوستی
- استفاده از پاککنندههای آنتیباکتریال پوست
- نوشیدن آب فراوان برای جبران مایعات ازدسترفته بدن
- استفاده از محصولات آبرسان و مرطوبکننده برای جبران خشکی پوست
- استفاده از اسکراب و ماسکهای خانگی برای ازبینبردن سلولهای مرده پوست
اگر از این روشها نتیجه نگرفتید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
ماسکهای خانگی جوش صورت
ماسکهای خانگی پای ثابت روشهای درمان خانگی جوش صورت هستند. این ماسکها میتوانند به کاهش التهاب، پاکسازی پوست و بهبود ظاهر کلی پوست کمک کنند. به کمک این ماسکها میتوانید چربی پوستتان را کنترل کرده و آن را پاکسازی کنید. چند نمونه ماسک خانگی برای درمان آکنه عبارتاند از:
ماسک عسل و آبلیمو
درمان جوش صورت با عسل و آبلیمو به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی این دو ماده اتفاق میافتد. نصف قاشق غذاخوری عسل طبیعی، سفیده یک عدد تخممرغ و یک قاشق غذاخوری لیموترش را با هم مخلوط کنید تا به شکل یک فوم درآید. سپس با یک برس یا انگشتان دستتان، ماسک را روی صورت قرار دهید. (از قراردادن ماسک دور چشم پرهیز کنید.) بعد از ۲۰ الی ۳۰ دقیقه ماسک را بردارید و صورتتان را با آب گرم بشویید. سپس از مرطوبکننده استفاده کنید.
ماسک عسل و زردچوبه
ماسک عسل و زردچوبه یکی از ماسکهای خانگی محبوب و مؤثر برای درمان جوش و آکنه است. این ماسک به دلیل خواص ضد التهابی، ضد باکتری و آنتیاکسیدانی که دارد، میتواند به بهبود ظاهر پوست و کاهش جوشها کمک کند. نصف قاشق چایخوری زردچوبه را با یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی مخلوط کنید و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه روی پوست قرار دهید. سپس پوست را با آب گرم بشویید و بهصورت ضربهای خشک کنید.
ماسک آلوئهورا
ماسک آلوئهورا یکی از روشهای طبیعی و مؤثر برای درمان جوش صورت و آکنه است. آلوئهورا به دلیل خواص ضد التهابی، ضد باکتری و ترمیمی که دارد، میتواند به کاهش التهاب، قرمزی و تسریع بهبود جوشها کمک کند. کمی ژل آلوئهورا را با چای سبز یا زردچوبه مخلوط کنید و ۱۵ الی ۲۰ دقیقه روی پوستتان قرار دهید. آلوئهورا یک ضدالتهاب طبیعی است. این گیاه به دلیل داشتن سالیسیلیکاسید و سولفور، قاتل جوش صورت و آکنه است.
ماسک اوتمیل
ماسک اوتمیل (جو دوسر) یکی از ماسکهای خانگی محبوب و موثر برای درمان جوش و آکنه است. جو دوسر دارای خواص ضد التهابی و پاککننده طبیعی است که میتواند به تسکین پوست ملتهب، کاهش قرمزی و از بین بردن سلولهای مرده پوست کمک کند. اوتمیل را با آب (بدون اضافهکردن نمک یا شکر) بپزید. اجازه دهید خنک شود و سپس آن را ۲۰ الی ۳۰ دقیقه روی پوستتان قرار دهید. اوتمیل نیز حاوی مواد طبیعی آنتیاکسیدان و ضدالتهاب است.
ماسک قهوه و عسل
خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی قهوه به درمان جوش صورت کمک میکنند. برای ساخت ماسک با قهوه، یک قاشق غذاخوری پودر قهوه را با یک قاشق غذاخوری عسل ترکیب کنید. سپس خمیر ساختهشده را بهآرامی روی پوست ماساژ دهید و بعد از ۲۰ دقیقه با آب سرد بشویید.
ماسک پیاز و عسل و اوتمیل
پیاز خاصیت ضدالتهابی و آبٰسانی فوقالعادهای دارد. ترکیب این گیاه با سایر ترکیبات مثل عسل، آبلیمو و بلغور جو در بهبود جوش صورت تاثیر دارد. برای ساخت ماسک پیاز، مقداری اوتمیل را ۲۰ دقیقه بپزید و اجازه دهید خنک شود. سپس یک پیاز متوسط را له کنید تا بافتی خمیریشکل پیدا کند. اوتمیل و پیاز را با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید. این ترکیب را ۱۰ دقیقه روی پوستتان قرار دهید و بعد آب بکشید.
درمان جوش صورت یا آکنه در طب سنتی
در طب سنتی از روشهای مختلفی مثل زالودرمانی، طب سوزنی و داروهای گیاهی برای درمان جوش صورت استفاده میشود. بهتر است بدانید که مصرف خودسرانه یا بیشتر از حد مجاز داروهای گیاهی نیز میتواند خطراتی را برای فرد بیمار به همراه داشته باشد. از جمله عوارض درمان گیاهی جوش صورت میتوان به حساسیت، تاولزدن و مسمومیت اشاره کرد. همچنین مصرف این داروها بدون نظارت پزشک برای خانمهای باردار یا شیرده و کودکان ممنوع است. به همین دلیل بهتر است قبل از استفاده از این داروها، با پزشک متخصص مشورت کنید.
بهبود جوش صورت با رزماری
روغن برگ گیاه رزماری یک آنتیاکسیدان خیلی قوی است. «رزمارینیک اسید» اصلیترین ماده تشکیل دهنده روغن این گیاه، قدرت فوقالعادهای در حمله به باکتریها و درمان آکنه دارد. برای استفاده از روغن رزماری، مراحل زیر را دنبال کنید:
- ۱۰۰ میلیلیتر روغن رزماری را به یک روغن پایه اضافه کنید. برای پوست خشک از روغن آرگان و برای پوست چرب از روغن شاهدانه میتوانید استفاده کنید.
- ترکیب روغنها را روی پوست صورت قرار داده و بهآرامی ماساژ دهید.
- پس از ۱۵ دقیقه، ترکیب را با آب و شوینده ملایم پاک کنید.
رزماری به کاهش پف و قرمزی ناشی از آکنههای کیستی نیز کمک میکند.
درمان جای جوش صورت با نعنا
روغن نعنا خاصیت آنتیباکتریال دارد، تولید چربی پوست را متعادل میکند و خارش و التهاب را کاهش میدهد؛ به همین دلیل از آن در ساخت داروهای گیاهی ضدجوش استفاده میشود.
اگر روغن نعنا در دسترس ندارید، میتوانید از برگهای تازه این گیاه هم استفاده کنید. ۳ ترکیب گیاهی فوقالعاده برای بهبود جوش عبارتاند از:
- ترکیب برگ نعنا با بلغور جو دوسر؛ ۱۰ تا برگ نعنا را با یک قاشق غذاخوری بلغور جو، یک قاشق غذاخوری آب خیار و یک قاشق چایخوری عسل ترکیب کنید تا یک خمیر چسبناک و غلیظ ساخته شود. حالا کمی گلاب به این ترکیب اضافه کنید و آن را بهصورت دورانی و حداقل ۱۰ دقیقه روی دوست ماساژ دهید. ۲۰ دقیقه صبر کنید و بعد صورتتان را بشویید.
- ترکیب برگ نعنا با گلاب؛ ۱۰ عدد برگ نعنا را له کنید و یک قاشق غذاخوری گلاب به آنها اضافه کنید. این ترکیب را روی جای جوشها ماساژ دهید و ۳۰ دقیقه صبر کنید. سپس پوست را با آب سرد بشویید. این ترکیب به ازبینبردن جای جوشها کمک میکند.
- ترکیب برگ نعنا و عسل؛ ۱۰ الی ۱۵ تا برگ نعنا را با یک قاشق چایخوری عسل ترکیب کنید. سپس خمیر نعنا و عسل را روی پوست قرار دهید. برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید، پوست اطراف جوش را ماساژ دهید. بعد از ۳۰ دقیقه صورت را بشویید.
نکته مهم این است که از این روغن، نباید روی پوست زخمی یا آسیبدیده استفاده کنید. برای استفاده از روغن نعنا، چند قطره از آن را با یک قاشق غذاخوری روغن پایه رقیق کنید و بعد، روی جوشها قرار دهید. برای پیشگیری از بروز التهاب، بهتر است از این ترکیب حداکثر یک بار در روز استفاده کنید.
درمان جای آکنه با اسطوخدوس
پژوهشهای علمی زیادی تاثیر فوقالعاده گیاه اسطوخدوس را در درمان بیماریهای پوستی از جمله آکنه، بررسی کردهاند. روغن اسطوخدوس میتواند به کلاژنسازی، بازسازی بافتهای پوست و بهبود جای جوش و آکنه کمک کند. همچنین این گیاه خاصیت ضدباکتری دارد و به جلوگیری از بازگشت آکنهها کمک میکند.
برای استفاده از روغن اسطوخدوس جهت درمان آکنه، آن را با یک روغن پایه (مثل روغن نارگیل) ترکیب کنید و روی پوست ماساژ دهید. بعد از چند دقیقه پوست را بشویید.
برای درمان جوشهای مقاوم، میتوانید یک قطره روغن اسطوخدوس را با یک قطره روغن آرگان ترکیب کنید. این ترکیب را روی ۲ بار روی جوشها قرار دهید تا التهاب آنها کمتر شود.
درمان جوش با کاسنی
ریشه گیاه کاسنی دارای ترکیبات فلاونوئید و پلیفنل است. این ترکیبات خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و به جوانسازی، کاهش چینوچروک و ازبینبردن التهاب و قرمزی پوست کمک میکنند. همچنین این گیاه در پیشگیری از بروز جوشهای ناشی از عوامل محیطی مثل استرس نیز نقش مهمی دارد.
درمان جوش صورت با گیاه چریش (زیتون تلخ)
گیاه «نیم» (Neem) که در ایران با نام چریش یا زیتون تلخ شناخته میشود، دارای خواص ضدباکتری و قارچی، آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی است. در طب سنتی از این داروی گیاهی برای درمان مشکلات پوستی مختلفی مثل اگزما، پسوریازیس و آکنه صورت استفاده میشود.
درمان گیاهی جوش صورت با فندق افسونگر
گیاه فندق افسونگر دارای ترکیباتی است که به ازبینبردن چربیهای اضافی پوست کمک میکنند. همچنین این گیاه، دارای خاصیت ضدالتهابی است و به کاهش قرمزی ناشی از جوشها هم کمک میکند. از این گیاه در ساخت داروهای گیاهی و ضمادهای سنتی مخصوص درمان جوش استفاده میشود.
درمان جوش صورت با سرکه سیب
یکی از باورهای غلط افراد درباره راههای درمان آکنه در طب سنتی، استفاده از سرکه سیب است. اگرچه سرکه سیب دارای خواص ضدباکتری است، ولی پژوهشهای علمی زیادی درباره اثر مثبت این ماده در درمان آکنه انجام نشده است. بهتر است بدانید که این ماده خاصیت اسیدی زیادی دارد، به همین دلیل ممکن است بهجای درمان آکنه، باعث التهاب و سوختگی پوست شود.
درمان جوش با چای سبز
چای سبز حاوی مادهای به نام «کاتچین» است. این ماده یک آنتیاکسیدان قوی است و خواص ضدالتهابی دارد. یکی دیگر از مواد تشکیلدهنده چای سبز «اپی گالوکاتچین گالات» (EGCG) است. این ماده نیز در بهبود آکنه، ایجاد تعادل هورمونی و کاهش چربی پوست موثر است. برای استفاده از چای سبز در درمان جوش مراحل زیر را دنبال کنید:
- برگهای چای سبز را با آب گرم خیس کنید.
- برگها را را عسل یا ژل آلوئهورا ترکیب کنید.
- ترکیب ساختهشده را روی نواحی پوست که بیشتر جوش میزنند قرار دهید.
- بعد از ۱۰ الی ۲۰ دقیقه پوست را آب بکشید.
همچنین میتوانید از چای سبز دمکرده نیز برای بهبود آکنه استفاده کنید:
- ابتدا چای سبز را دم کنید و اجازه دهید خنک شود.
- مخلوط چای خنک را روی صورت اسپری کنید.
- ۱۰ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید تا پوستتان خشک شود، سپس آن را با آب سرد بشویید.
نکته! قبل از استفاده از روش، حتما یک تست حساسیت بگیرید.
بهبود جوش صورت با روغن جوجوبا
طبق پژوهشهای علمی انجامشده، روغن گیاه جوجوبا در درمان آکنههای خفیف کاربرد زیادی دارد. از روغن جوجوبا میتوانید به شیوههای مختلفی استفاده کنید. از جمله این روشها، عبارتاند از:
- بهعنوان پاککننده آرایش: کمی روغن جوجوبا را روی اسفنج یا پد آرایشی بریزید و بهآرامی آرایش را پاک کنید.
- برای پاکسازی پوست: کمی روغن جوجوبا را کف دستتان بریزید و یک الی دو دقیقه پوست را با حرکات دورانی ماساژ دهید. سپس از یک پارچه که با آب گرم نمناک شده است، چربی اضافی پوست را بگیرید.
- بهعنوان ماسک صورت: ماسکهای صورت مختلفی با ترکیبات روغن جوجوبا در بازار به فروش میرسند. همچنین میتوانید مقدار مساوی بنتوئيت خاک رس و روغن جوجوبا را ترکیب کنید و ماسک اختصاصی خودتان را بسازید. این ترکیب را ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و ۲ الی ۳ بار در هفته روی پوست قرار دهید.
- بهعنوان مرطوبکننده: برای پیگشیری از آکنه، میتوانید مقادیر مساوری ژل آلوئهورا و روغن جوجوبا را با هم ترکیب کنید. این ترکیب را داخل یک شیشه خالی بریزید و خوب هم بزنید. برای استفاده از این ترکیب، کمی از آن را کف دست ماساژ دهید و روی پوست قرار دهید. ۱۵ ثانیه صبر کنید تا ترکیب جوجوبا جذب پوست شود، سپس مقدار اضافی آن را از پوستتان پاک کنید.
ترکیبات طبیعی گیاه جوجوبا، باعث ایجاد تعادل در تولید چربی پوست شده و به بهبود آکنه یا جلوگیری از بروز آن، کمک میکند.
درمان جوش صورت با زالو
یکی از روشهای درمان جوش صورت در طب سنتی ایرانی، زالودرمانی (حجامت) است. متخصصان معتقد هستند که قدرت مکش زالو میتواند چرکهایی را که زیر جوش جمع شدهاند را از پوست خارج کند.
البته طبق پژوهشهایی که در این زمینه انجام شده، زالودرمانی روش اصلی درمان جوش صورت نیست. از این روش زمانی استفاده میشود که پاکسازی داخلی بدن با سایر روشها از جمله تغییر رژیم غذایی و مصرف داروها، کارساز نبوده باشد.
طب سوزنی برای درمان جوش صورت
متخصصان طب سوزنی معتقد هستند که تحریک نقاط خاصی از بدن به کمک سوزنهای مخصوص، گردش انرژی را در بدن متعادل میکند.
تعادل انرژی در بدن باعث میشود که عدم تعادل هورمونی و جوشها بهبود پیدا کنند. از طب سوزنی برای درمان انواع جوش صورت از جمله آکنه روزاسه، جوشهای هورمونی و جای جوشهای قبلی استفاده میشود.
درمان جوش صورت فوری
درمان جوش در 5دقیقه و بهطور فوری امکانپذیر نیست. واقعیت این است که امکان دارد درمان جوش و آکنه، روزها یا شاید هفتهها، طول بکشد. همچنین ترکاندن یا فشاردادن جوشها نهتنها باعث درمان سریع نمیشود، بلکه زمان بهبود آنها را بیشتر هم میکند.
از بین بردن جوش صورت در یک روز
انجام کارهای زیر و استفاده از روشهای درمان خانگی جوش صورت به بهبود سریعتر ظاهر جوشها کمک میکند:
- ابتدا صورت خود را بشویید و خشک کنید. چند یخ را داخل یک پارچه بپیچید و ۵ الی ۱۰ دقیقه روی جوش قرار دهید. سپس ۱۰ دقیقه صبر کرده و دوباره این کار را تکرار کنید.
- از پماد بنزوئیلپراکسید ۲ درصد روی جوشها بهصورت نقطهای استفاده کنید.
- برای جوشهای سرسفید، از کمپرس گرم استفاده کنید. یک پارچه تمیز را وارد آب گرم کنید. سپس آن را ۱۰ الی ۱۵ دقیقه روی جوش قرار دهید. این کار را ۳ الی ۴ بار تکرار کنید.
فراموش نکنید که درمان جوش زمانبر است و در عرض یک روز، از بین نمیرود.
از بین بردن جوش برای همیشه
معمولا اکثر افراد بعد از 20 سالگی، دیگر دچار جوشهای مرسوم سن بلوغ نمیشوند. اما مطالعهها نشاندادهاند که درصدی از افراد حتی بعد از گذشتن از سن بلوغ و رسیدن به سنین میانسالی، همچنان دچار آکنه میشوند.
رهایی از جوش برای همیشه زمانی ممکن است که علت آن پیدا و درمان شود. خیلی اوقات چربی بیشازحد پوست و بستهشدن منافذ آن باعث این اتفاق میشود. در این شرایط، استفاده از محصولات بهداشتی متناسب با نوع پوست و رعایت روتین پوستی روزانه به جلوگیری از جوش کمک میکند. سایر دلایلی که باعث جوش میشوند عبارتاند از:
- استرس و اضطراب
- باکتریهای پوستی
- ژنتیک
- عوامل محیطی (مثل گرما و رطوبت)
- تعریق زیاد
- استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی نامناسب
- ابتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک
- مصرف برخی داروها
- رژیم غذایی ناسالم
- تغییرات هورمونی
پیداکردن دلیل جوش و رفع آن، میتواند از بروز دوباره آنها جلوگیری کند.
برای درمان جوش صورت چه بخوریم؟
در دوره بلوغ، بدن انسان هورمونی به نام «فاکتور رشد شبه انسولین» (IGF-1) تولید میکند. محققان علم تغذیه معتقد هستند که این فاکتور باعث افزایش چربی پوست و تشدید علائم آکنه میشود. بههمیندلیل برای جلوگیری از بروز آکنه، بهتر است مواد غذایی را مصرف کنید که مقادیر فاکتور IGF-1 در آنها کمتر است. در مقابل، مصرف مواد غذایی که IGF-1 در آنها بیشتر است را محدود کنید.
مواد غذایی مضر و مفید را در جدول زیر، آوردهایم:
مواد غذایی مضر برای آکنه | مواد غذایی مفید برای درمان آکنه |
نان (بهخصوص نان سفید و نان بیگل) | ماهیهای چرب (مثل ساردین، سالمون و خالمخالی) و صدف اویستر |
غلات صبحانه شیرین (مثل کرن فلکس) | تخممرغ |
غلات فراوریشده (مثل اوتمیل) | سویا و فرآوردههای آن |
برخی میوهها و سبزیجات (مثل خربزه، آناناس، سیبزمینی و کدوتنبل) | اسفناج، کلمپیچ، گوجه و بلوبری |
ماکارونی غنیشده | حبوبات |
برنج | دانهها (مثل بادام، تخم کتان و گردو) |
تنقلات و هلههوله | تخم کتان |
لبنیات | خردل |
قند و شکر | کینوا |
چربیهای اشباع | برنج قهوهای |
چربیهای ترانس | نان و غلات کامل |
شکلات | میوهها وسبزیجات نارنجی و زرد (مثل هویج، زردآلو و سیبزمینی شیرین) |
رعایت رژیم غذایی حاوی کربوهیدراتهای پیچیده، زینک، ویتامین آ و ای و آنتیاکسیدانها، به جلوگیری از آکنه کمک میکند.
درمان جوش صورت با دارو و روشهای خانگی
ترکیبی از روش های درمان جوش صورت دارویی و گیاهی و همچنین روشهای خانگی به رفع این مشکل کمک میکنند. البته درمان آکنه، نیاز به صبر و گذشت زمان دارد. بههمیندلیل بهتر است بعد از شروع درمان دارویی جوش صورت، درمان خانگی جوش صورت را با اطلاع پزشک، ادامه دهید. درمان خانگی جوش صورت به کمک روشهایی مثل بخور گرم و روغنهای طبیعی امکانپذیر است. ولی مسئله مهم تشخیص علت زمینهای جوشها است. در واقع تا وقتی که علت مشکل درمان نشود، جوشها از بین نمیروند یا بعد از بهبود، خیلی زود دوباره برمیگردند.
برای درمان این مشکل هم میتوانید از پلتفرم نوبت دهی دکتردکتر استفاده کنید. برای این کار، لازم است متخصصان پوست در شهرتان را جستجو کنید و بعد با توجه به امتیاز و نظرات کاربران، نوبت پزشک مورد نظر خود را ثبت کنید.
سلام خسته نباشید
بنده ۱۲ روزه برای جوش صورت رفتم دکتر قرص داکسی دادن و ژل کلیندامایسین
ولی جوش زیرپوستی منو به جوش بزرگ تبدیل کرد ادامه بدم یا خیر
سلام وقت بخیرمن چندوقت پیش یه سرمی زدم ولی برام تست نکردن ک باعث شد من کل صورتم ورم کنه وکل بدنم کهیر زد الان یک ماه از اون موضوع میگزره ولی صورتم الان نسبت ب قبل خیلی جوش زده امکانش هست ب اون موضوع مربوط باشه؟و اینکه بایدچیکارکنم؟
خیلی تاثیر گذار بود
سلام….من جوش های دردناکی توی صورتم میزنم…قبلاً اصلا اینجوری نبودم…۳۰سالم هست خیلی میترسم جای جوشها بمونه
سلام
باید از نظر کیست تخمدان بررسی شین و ازمایش هورمونی بدین
سلام من روی کتف و سینه جوش دارم به دکتر پوست هم مراجعه کردم ولی وقتی درمان قطع کردم دوباره برگشت جوشام
میخواستم بدونم دلیلش چی میتونه باشه
و مجرد هستم و 20 سالمه
سلام بايد رژيم غذاييتون كم چرب باشه از نظر كبد چرب هم بررسي شيد
سلام من ۳۰سالم هست هم جوش سر سیاه دارم هم جوشهایی زیر پوست رنگ سفید دارن .هر روز هم در بیارم باز پر میشه
سلام بايد
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.
سلام . من ۲۰ سالمه یکساله یه دونه جوش کوچک در گونه ام هست که از بین نمیره . ممکنه سرطان پوست باشه ؟
سلام من ۲۲سالمه وصورت چرب وسفید دارم ولی چندساله که صورتم جوش میزنه و لک ه هم کل صورتم را گرفته ازهمه قرص و درمان خانگی استفاده کردم نشد
من جوش صورت دارم و پنج سال میشود جوش میزنم تو صورت و پشتم و 20 سالم است از 16 سالهگی جوش میزنم و جوشم اول رنگ قرمز داره و بعدا سرسفید میشود و همچنان دردناک است و جوش میزنم و چند روز ادامه داره جوشم و بعدا جوشم جوب میشود و دوباره جوش شدید میزنم و همین توری ادامه داره و مدت 4 یا 5 سال میشود جوش مینم
سلام
دوست عزیز
شما باید آزمایش هورمونی و درصورت خانم بودن بررسی کیست تخمدان انجام دهید
و طبق جواب بررسی ها درمان انجام شود
سلام خسته نباشید من ۲۰ سالمه و چند ماهی میشه که صورتم جوش میزنه به یک دکتر اینترنتی مراجعه کردم برای شرایط کرونا و گفتن که متوسط هست وضعیتش و قرص ایزوترتینویینو دادن یک روز در میون مصرف کردم یک ماه و باعث خشکی شدید لبم میشه و نتیجه ای نگرفتم و پوماد کیلیندامایسین هم میزنم .راه درمان جوش هام چیه
سلام
دوست عزیز
بهتر است ابتدا آزمایش هورمونی زنانه بدهید زیرا اگر مشکل هورمونی باشد با آنتی بیوتیک رفع نمیشود