بلوغ زودرس پسران؛ چالشی قابل کنترل

بلوغ زودرس در پسران
اشتراک گذاری 1327 نظر

صحبت از بلوغ زودرس پسران زمانی به میان می‌آید که نشانه‌های بلوغ، زودتر از زمان مقرر در یک کودک پسر رخ دهد اما در واقع هیچ تعریف خاص و هیچ محدوده سنی مشخصی برای بیان آن وجود ندارد زیرا عوامل بسیار زیادی از جمله محل زندگی و نوع اقلیم آن، سابقه خانوادگی، نژاد و رنگ پوست در تعیین سن بلوغ موثر هستند. برای جلوگیری از عوارض بلوغ زودرس، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید تا اقدامات لازم را انجام دهد. هدف از این مقاله، بررسی علل بروز بلوغ زودرس در پسران و ارائه رویکردی برای تشخیص، تمایز و درمان آن است.

بلوغ چیست؟

پدیده بلوغ یک اتفاق جدید نیست بلکه ادامه تکامل سیستم عصبی-تناسلی است که از دوران جنینی شروع شده است. شروع بلوغ تحت تأثیر عوامل مختلف از جمله نژاد، وزن، سن، منطقه جغرافیایی زندگی و زمینه ژنتیک متفاوت است. در دوران بلوغ، صفات ثانویه جنسی ایجاد می‌شوند و دختران و پسران چهره و خصوصیات بالغین را کسب می‌کنند. در پایان این دوران قد نهایی و حداکثر تراکم استخوان دوران بزرگسالی بدست می‌آید. محدوده سن بلوغ پسران 9 تا 14 سال است.

شروع بلوغ به طور معمول توسط هیپوتالاموس شروع می‌شود. این ناحیه از مغز به غده هیپوفیز (غده‌ای به اندازه نخود در نزدیکی مغز) سیگنال‌هایی مبنی بر آزاد کردن هرمون‌های جنسی را می‌فرستد و هورمون‌های جنسی در بیضه پسران با مقدار بیشتری ترشح می‌شوند. هر پسری نیز می‌تواند روزی را که احساس کرده بیضه‌های او در حال رشد و بزرگتر شدن هستند، به خاطر بیاورد. بزرگ شدن آلت تناسلی یا سفت و سخت شدن آن در بعضی مقاطع می‌تواند از جمله اتفاقاتی باشد که نشانه شروع روند بلوغ در پسران است.

بیضه‌ها معمولاً در سنین 11 تا 12 سالگی شروع به رشد می‌کنند و موهای ناحیه تناسلی اغلب در 12 سالگی ظاهر می‌شوند. پس از رشد موهای زائد نوبت به بزرگ شدن و رشد آلت تناسلی است که معمولا در 13 سالگی رخ می‌دهد و این‌ها همه نشانه‌های مرد شدن یک پسربچه و ورود او به دنیای بزرگسالان است.

تشخیص بلوغ زودرس در پسران

بلوغ زودرس چیست و در چه سنی رخ می‌دهد؟

بلوغ زودرس در پسران به عنوان شروع بلوغ قبل از 9 سالگی تعریف می‌شود. بلوغ زودرس در پسران به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • بلوغ زودرس مرکزی: که با فعال شدن زودرس محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد مشخص می‌شود.
  • بلوغ زودرس محیطی: زمانی بروز می‌کند که رشد جنسی زودرس وابسته به تولید استروئید بدون توجه به ترشح گنادوتروپین باشد.

اگرچه بلوغ زودرس بیشتر در دختران رخ می‌دهد، اما در مورد پسران بیشتر با اختلالات ارگانیک قابل شناسایی سیستم عصبی مرکزی، غدد فوق کلیوی یا بیضه‌ها همراه است. تشخیص باید شامل شرح حال دقیق و معاینه بالینی، اندازه گیری هیپوفیز و هورمون‌های جنسی، ارزیابی سن استخوان و تصویربرداری از هیپوتالاموس، غده هیپوفیز، غدد فوق کلیوی و بیضه‌ها باشد. اندیکاسیون‌های درمان بر اساس نوع بلوغ زودرس و سرعت پیشرفت آن، افزایش سن استخوانی، قد پیش بینی شده بزرگسالان و ارزیابی روانشناختی است.

علائم بلوغ زودرس در کودکان پسر

اولین علامت بلوغ زودرس در پسران بزرگ شدن گنادها است. رویش موهای زائد در ناحیه دستگاه تناسلی و زیربغل به تنهایی نشان‌دهنده بلوغ زودرس نیست و ممکن است به دلیل برخی از بیماری‌های غده فوق کلیه باشد. سایر نشانه‌های بلوغ در پسران عبارتند از:

  • دو رگه شدن صدا
  • تعریق بیشتر بدن و بدبو شدن عرق به دلیل افزایش ترشح هورمون‌ها
  • جهش رشدی در 12-13 سالگی مانند بلند شدن قد، پهن شدن شانه‌ها و بزرگتر شدن دست‌ها و کف پاها
  • خارج شدن منی در هنگام خواب شبانه
  • رشد موهای صورت
  • بروز جوش و آکنه در پوست صورت
مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر اطفال

علت بلوغ زودرس در پسر بچه‌ها

بلوغ زودرس در دختران شایع‌تر از پسران است. در پسران بلوغ زودرس می‌تواند علت جدی‌تر داشته باشد و در اکثر موارد یک علت زمینه‌ای شناسایی می‌شود. تستوسترون مسئول رشد و توسعه خصوصیات جنسی مردانه است. علت زود شروع شدن روند بلوغ در برخی از کودکان بستگی به نوع آن یعنی بلوغ زودرس مرکزی یا بلوغ زودرس محیطی دارد:

  1. بلوغ زودرس مرکزی: علت این نوع بلوغ زودرس اغلب قابل شناسایی نیست.
  2. بلوغ زودرس محیطی: تستوسترون در بدن کودک پسر باعث این نوع بلوغ زودرس می‌شود.

بلوغ زودرس محیطی که کمتر رایج است، بدون دخالت هورمون در مغز (GnRH) رخ می‌دهد که به طور معمول بلوغ را آغاز می‌کند. در عوض، علت ترشح تستوسترون در بدن به دلیل مشکلات مربوط به بیضه‌ها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز است. در پسران، موارد زیر ممکن است منجر به بلوغ زودرس محیطی شود:

  • تومور در غدد فوق کلیوی یا در غده هیپوفیز که تستوسترون آزاد می‌کند.
  • سندرم مک‌کون آلبرایت، یک اختلال ژنتیکی نادر است که بر رنگ پوست و استخوان‌ها تأثیر می‌گذارد و باعث مشکلات هورمونی می‌شود.
  • قرار گرفتن در معرض منابع خارجی تستوسترون، مانند کرم‌ها یا پمادها

علت رویش مو در ناحیه تناسلی کودکان پسر

موهای اطراف آلت تناسلی که به عنوان موهای شرمگاهی شناخته می‌شود، نشانه بلوغ است. هورمون‌ها باعث رشد بیشتر موهای بدن، صورت و ناحیه تناسلی در هنگام بلوغ می‌شوند. در هر دو جنس، در حدود زمان بلوغ، غده فوق کلیوی نیز شروع به ترشح هورمون‌هایی می کند که منجر به ظاهر شدن موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل می شود. این هورمون های آدرنال با سیگنال های شیمیایی متفاوتی نسبت به سایر هورمون های بلوغ کنترل می‌شوند.

بنابراین رشد اولیه موهای ناحیه تناسلی به این دلیل اتفاق می‌افتد که غده فوق کلیوی سطح آندروژن تولیدی خود را افزایش می‌دهد. با این حال، تغییر سطوح گنادوتروپین‌ها و استروژن‌ها علت زود درآمدن موهای زائد در کودکان خواهد بود. هورمون‌های هیپوفیز از طریق جریان خون حرکت می‌کنند؛ آنها بیضه‌ها را بزرگتر کرده و باعث ترشح هورمون دیگری به نام تستوسترون می‌شوند که موجب جوانه زدن مو در ناحیه شرمگاهی، زیر بازوها و روی صورت کودکان پسر به عنوان مثال رویش سبیل در پسر 12 ساله خواهد شد.

تشخیص بلوغ زودرس پسران

برای تشخیص بلوغ زودرس، پزشک موارد زیر را انجام می‌دهد:

  • سابقه پزشکی کودک و خانواده او را بررسی می‌کند.
  • یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد.
  • برای اندازه‌گیری سطح هورمون، آزمایش خون تجویز می‌کند.

عکسبرداری اشعه ایکس از دست و مچ دست کودک شما نیز برای تشخیص بلوغ زودرس مهم است. این اشعه ایکس می‌تواند به پزشک کمک کند تا سن استخوانی کودک شما را تعیین کند، که نشان می‌دهد استخوان‌ها خیلی سریع رشد می‌کنند یا خیر.

تعیین نوع بلوغ زودرس کودکان پسر

پزشک همچنین باید بفهمد که کودک شما چه نوعی از بلوغ زودرس را دارد. برای انجام این کار، او آزمایشی به نام آزمایش تحریک هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) انجام می‌دهد.

در این آزمایش، پزشک یک نمونه خون می‌گیرد و سپس به کودک واکسن حاوی هورمون GnRH تزریق می‌کند. سپس نمونه‌های خون بیشتری در یک دوره زمانی مشخص گرفته می‌شود تا بررسی شود که هورمون‌ها در بدن فرزند شما چگونه واکنش نشان می‌دهند. در کودکان مبتلا به بلوغ زودرس مرکزی، هورمون GnRH باعث افزایش سطح هورمون‌های دیگر می‌شود. در کودکان مبتلا به بلوغ زودرس محیطی، سایر سطوح هورمونی ثابت می‌ماند.

آزمایش‌های اضافی برای بلوغ زودرس مرکزی در پسربچه‌ها

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) مغز معمولاً برای کودکانی که دارای بلوغ زودرس مرکزی هستند انجام می‌شود تا هر گونه ناهنجاری مغزی که باعث شروع زودرس بلوغ می‌شود مشخص شود. پزشک همچنین ممکن است تیروئید کودک را آزمایش کند اگر علائمی‌ از عملکرد کند تیروئید (کم کاری تیروئید) مانند خستگی، کندی، افزایش حساسیت به سرما، یبوست، کاهش عملکرد مدرسه یا پوست رنگ پریده و خشک داشته باشد، ارزیابی شود.

آزمایش‌های اضافی برای بلوغ زودرس محیطی پسران

آزمایش‌های دیگری نیز برای کودکان مبتلا به بلوغ زودرس محیطی برای یافتن علت وضعیت آنها ضروری است. برای مثال، پزشک ممکن است آزمایش‌های خون اضافی را برای بررسی سایر سطوح هورمونی انجام دهد یا در دختران، ممکن است برای بررسی وجود کیست یا تومور تخمدان سونوگرافی انجام دهد.

درمان بلوغ زودرس در کودکان پسر

هدف اولیه درمان این است که کودک شما را قادر سازد که به قد طبیعی بالغ شود. درمان بلوغ زودرس به علت آن بستگی دارد؛ با این حال، در برخی موارد، هیچ دلیل قابل شناسایی برای بلوغ زودرس وجود ندارد. در این مورد، ممکن است فرزند شما بسته به سن او و سرعت پیشرفت بلوغ نیازی به درمان نداشته باشد. پزشک اطفال ممکن است بخواهد کودک شما را برای چند ماه تحت نظر داشته باشد تا ببیند چگونه رشد می‌کند. تصمیم برای درمان به عوامل متعددی بستگی دارد و باید متذکر شد که بسیاری از این بلوغ‌ها به درمان نیازی ندارند و والدین باید به پزشک اعتماد کنند.

درمان بلوغ زودرس مرکزی

اکثر کودکان مبتلا به بلوغ زودرس مرکزی، که در آن هیچ بیماری زمینه ای وجود ندارد، می‌توانند به طور موثر با دارو درمان شوند. این درمان که درمان آنالوگ GnRH نامیده می‌شود، معمولاً شامل تزریق ماهانه دارویی مانند لوپرولید استات (Lupron Depot) یا تریپتورلین (Trelstar، Triptodur Kit) است که توسعه بیشتر را به تاخیر می‌اندازد. برخی از فرمول‌های جدیدتر را می‌توان در فواصل طولانی‌تری داد. کودک تا زمانی که به سن طبیعی بلوغ برسد به دریافت این دارو ادامه می‌دهد. به طور متوسط، 16 ماه پس از قطع دارو، روند بلوغ دوباره شروع می‌شود.

یکی دیگر از گزینه‌های درمانی برای بلوغ زودرس مرکزی، کاشت هیسترلین (Supprelin LA) است که تا یک سال طول می‌کشد. این درمان برای بلوغ زودرس مرکزی بدون درد و ناراحتی ناشی از تزریقات منظم موثر است، اما نیاز به یک روش جراحی جزئی دارد. ایمپلنت از طریق یک برش در ناحیه داخلی بازو زیر پوست کودک شما قرار می‌گیرد. پس از یک سال، ایمپلنت برداشته می‌شود و در صورت لزوم با یک ایمپلنت جدید جایگزین می‌شود.

درمان یک بیماری زمینه‌ای

اگر شرایط پزشکی دیگری باعث بلوغ زودرس کودک شما شده است، درمان آن بیماری برای جلوگیری از پیشرفت بلوغ ضروری است. به عنوان مثال، اگر کودکی توموری داشته باشد که هورمون تولید می‌کند و باعث بلوغ زودرس می‌شود، بلوغ معمولاً با برداشتن تومور با جراحی متوقف می‌شود.

مراحل عاطفی بلوغ زودرس پسران

بلوغ می‌تواند زمان چالش برانگیزی باشد، زیرا شما با تغییرات مختلفی در بدن خود کنار می‌آیید. مراحل بلوغ همه جسمانی نیستند. تغییرات احساسی متنوعی که ممکن است از سر گذرانده باشید سخت به نظر می‌رسند. نوسانات خلقی، عزت نفس پایین، پرخاشگری و گاهی اوقات افسردگی، همگی می‌توانند احساساتی باشند که شما از آن عبور می‌کنید. با این حال، در کنار اینها، احساسات هیجان‌انگیزی نیز  مانند ایجاد احساسات قوی برای همسالان خود، توانایی تفکر مستقل و شکل دادن به عقاید، و بزرگ شدن به عنوان یک مرد جوان با اعتماد به نفس وجود دارد.

عوارض بلوغ زودرس در پسران

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در اولین علائم بلوغ در یک کودک کمتر از 8 یا 9 سال با پزشک اطفال خود مشورت کنید. حتی اگر مطمئن نیستید که آنچه می‌بینید نشانه بلوغ است، کودک خود را برای ارزیابی نزد پزشک ببرید. ملاقات با یکی از بهترین متخصصان کودک شهرتان، می‌تواند خیال شما را بابت سلامت کودکتان آسوده کند. نگران یافتن بهترین متخصص اطفال شهر خود نباشید. چراکه، در همه شهرهای ایران، چندین متخصص کودکان خوب و باتجربه در حال فعالیت هستند. برای مثال با وجود بیش از 275 دکتر کودکان تهران می‌توانید به‌راحتی در این شهر، متخصص اطفال مورد نظر خود را پیدا کرده و توصیه‌های پزشکی لازم را درباره بلوغ زودرس پسرتان دریافت کنید.

عوارض بلوغ زودرس پسران

بلوغ زودرس می‌تواند از جنبه‌های متفاوتی کودکان و نوجونان را تحت تاثیر قرار دهد. از لحاظ جسمی ‌و فیزیکی، کوتاهی قد در بزرگسالی، مهم‌ترین عارضه بلوغ زودرس در کودکان پسر است؛ چرا که پس از پایان بلوغ، رشد قدی متوقف می‌شود. از آنجا که بلوغ زودرس زودتر از بلوغ طبیعی به پایان می‌رسد، رشد کودکانی که زودتر از موعد به بلوغ می‌رسند در سنین پایین‌تری متوقف می‌شود و در نتیجه ممکن است قد کوتاه‌تری نسبت به همسالان خود در بزرگسالی داشته باشند.

از جنبه‌های جسمی ‌و فیزیکی که بگذریم به عوارض روحی و روانی بلوغ زودرس در پسربچه‌ها می‌رسیم. فرایند بلوغ به خودی خود فرایندی همراه با استرس و چالش‌های گوناگون است که بسیاری از آنها ناشی از برهم خوردن تعادل هورمونی در بدن افراد است، وقتی که این فرایند استرس‌زا و پرچالش در سنین پایین‌تر برای کودکان رخ دهد قطعا مواجهه با این وضعیت پرتنش برای آنها سخت تر خواهد بود.

پرخاشگری پسران در حین بلوغ زودرس می‌تواند آنها را در محیط خانواده نیز منزوی و طرد شده قرار دهد که والدین باید به صورت آگاهانه این چالش‌ها را مدیریت کنند.

جلوگیری از بلوغ زودرس پسران

برخی از عوامل خطر بلوغ زودرس، مانند جنسیت و نژاد، قابل اجتناب نیستند. اما، اقداماتی وجود دارد که می‌توانید برای کاهش شانس بلوغ زودرس کودکتان انجام دهید، از جمله این کارها می‌توان به دور نگه داشتن کودک از منابع خارجی تستوسترون؛ مانند داروهای تجویزی برای بزرگسالان در خانه یا مکمل‌های غذایی حاوی تستوسترون و همچنین تشویق فرزندتان به حفظ وزن مناسب اشاره کرد.

چه بچه‌هایی در معرض بلوغ زودرس قرار دارند؟

پسران نسبت به بلوغ زودرس دختران کمتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند. کودکان آفریقایی-آمریکایی نیز با خطر بیشتری از این اختلال روبرو هستند. اگر سابقه خانوادگی این بیماری وجود داشته باشد، کودک بیشتر در معرض خطر بلوغ زودرس خواهد بود. محققان در حال بررسی بیشتر در مورد عوامل خطر ژنتیکی هستند، مانند جهش ژن کیسپپتین (KISS1) و گیرنده آن (KISS1R). ژنی که از طرف پدر منتقل می‌شود، MKRN3 نیز ممکن است در شروع بلوغ زودرس نقش داشته باشد.

سایر عوامل خطر برای بلوغ زودرس عبارتند از:

  • چاقی
  • مصرف یا قرار گرفتن در معرض محصولات حاوی تستوسترون، مانند کرم‌ها و پمادهای هورمونی
  • پرتو درمانی مغز یا نخاع برای تومورها، لوسمی‌ و شرایط مشابه

چگونه با کودک خود در مورد بلوغ زودرس صحبت کنیم؟

کودک شما ممکن است سوالات زیادی در مورد آنچه که در بدن او اتفاق می‌افتد داشته باشد. همکلاسی‌ها گاهی حتی ناخواسته چیزهایی می‌گویند که آزاردهنده است. مهم است که برای گوش دادن به نگرانی‌های فرزندتان وقت بگذارید و به سوالات حساس او صادقانه پاسخ دهید. توضیح دهید که هر فردی در زمان متفاوتی به بلوغ می‌رسد. بعضی از بچه‌ها زود شروع می‌کنند و بعضی بچه‌ها خیلی دیرتر بالغ می‌شوند. با این حال، تأکید کنید که همه این تغییرات بدن در یک نقطه برای همه اتفاق می‌افتد.

به خاطر داشته باشید که شروع زودرس بلوغ گاهی اوقات منجر به احساسات جنسی زودرس می‌شود. کنجکاوی و سردرگمی‌ فرزندتان را در مورد تغییرات ناشی از تولید زودرس هورمون‌های جنسی درک کنید. اما در مورد رفتارها مرزهای مشخصی تعیین کنید و در مورد ارزش‌ها، اولویت‌ها و انتخاب‌های سالم گفتگوی باز داشته باشید.

با کودک خود تا حد امکان عادی رفتار کنید و به دنبال فرصت‌هایی برای افزایش عزت نفس او باشید. تشویق به شرکت در ورزش، هنر و سایر فعالیت‌ها، همراه با شناخت موفقیت در کلاس درس، می‌تواند به اعتماد به نفس کمک کند. برای بردن فرزندتان نزد مشاور برای یادگیری راهبردهای مقابله ای تردید نکنید. کودک شما ممکن است حداقل در ابتدا با یک درمانگر راحت‌تر از والدینش درباره برخی مسائل شخصی صحبت کند.

والدین آگاه پناه کودکان با بلوغ زودرس خواهند بود!

بلوغ زودرس معمولاً منجر به مشکلات سلامتی طولانی مدت نمی‌شود. با درمان و مشاوره مناسب، در صورت لزوم، کودکان دارای بلوغ زودرس اغلب می‌توانند دوران نوجوانی و بزرگسالی شاد و سالمی‌ داشته باشند.

در صورتی که مشکل یا پرسشی درباره بلوغ زودرس پسران دارید باید ابتدا با پزشک متخصص اطفال یا اورولوژ صحبت کنید. دریافت نوبت از بهترین پزشکان با سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر برایتان فراهم است. اگر سوالی درباره این مقاله یا تجربه‌ای در ارتباط با بلوغ زودرس فرزند پسرتان دارید، حتما با ما در میان بگذارید.

منابع:

healthline

pubmed

nationwidechildrens

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

1,327 دیدگاه در “بلوغ زودرس پسران؛ چالشی قابل کنترل
  • سلام وقت بخیر
    من ۱۳ سال و دو ماه امه هشت ماه پیش کم کم زیر بغلم مو در اورد و سه ماه پیش سیبیل هام در اومد الان داره ریش هام در میاد دو ساله زینک پلاس و سلن پلاس میخورم بخاطر کم پشتی موهای سرم بنظرتون اینکه ریش هام داره در میاد طبیعیه یا بلوغ زودرسه

    پاسخ
    • سلام
      طبیعیه
      قدتون چند سانته و قد پدر و مادر؟

      پاسخ
  • سلام پسرم
    ۱۵ سالمه موهای زائد م رشد تا منظم ندارن
    مثلاً یه ور پاهام مو در آورده یه طرفش نه و مو های ناحیه هم رشدشون زیاده مشکل چیه؟

    پاسخ
    • سلام
      موردی نداره کم کم همه رشد میکنن

      پاسخ
  • سلام پسر من یازده سال و۸ ماهش زیر بغل والت تناسلی ش موهای خیلی نازک درآورده آیا مشکلی داره.قدش هم۱۴۹ هست یعنی نشانه بلوغ هستش.

    پاسخ
    • سلام
      طبیعیه

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من متولد سال 1389 هستم 28خرداد یهو تو یک سال قدم زیاد رشد کرد و صورتم چروک شد و جوش چرکی و سرسیاه در آورد و دماغم هم یهو رشد کرد و صدام کلفت تر شد قدم ۱۷۵ الان من دچار بلوغ هستم

    پاسخ
    • سلام
      بله

      پاسخ
  • سلام. من دخترم
    متولد 94 و آبان امسال وارد ۸سالگی میشه من ۳تا مو روی ناحیه تناسیلیش دیدم بنظرتون بلوغ زودرس میگیره؟ قدش 117 و وزنش 18کیلو هست جثه لاغر و ریزی داره. قد مادر 165و قد پدر 178 هست. نمیخام زود به بلوغ برسه چیکار کنم. قدش بلند میشه؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر تعداد تارها بیشتر شد به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    پسرم قد ژنتیکش 170 بود. بر اساس قد مادر و پدر
    ولی متاسفانه 165 سانت بیشتر رشد نکرد. به نظر شما بلوغش زودرس بود؟یا این پنج سانت کوتاه تر شدن طبیعیه؟
    آیا قد 165 برای یه مرد در جامعه کوتاه قد محسوب میشود؟
    افسردگی گرفتم. خیلی غصه میخورم. همش فکر میکنم در مورد پسرم سهل انگاری کردم.

    پاسخ
    • سلام
      چند سالشه؟لازم‌نیست ناراحت باشین و بهش اضطراب بدین
      جثه و استخوان بندی در اینکه قد کوتاه بنظر بیاد یا خیر مهنه

      پاسخ
  • سلام،،وقت بخیر
    پسر من از سن10سالگی روی ناحیه تناسلی موهای زائد در آورد،،که من به دکتر غدد مراجعه کردم و ایشون عکس سن استخوان گرفتند،،که مشخص شد 6ماه از سنش بیشتره،،الان 3سالی میشه که من قرص لتروزول رو بهش میدم،،ولی قدش رشد آنچنانی نکرده،،و البته که موهای ناحیه تناسلی در این زمان بیشتر و حتی موهای پشت لبش هم تیره تر شدن،،از شما راهکار میخواستم،،ممنون

    پاسخ
    • سلام من یک دخترم 13 سال و 3 ما سنم هست و هنوز زیر بغلم مو در نیامده و هنوز پریود نمیشم آیا باید به پزشک مراجعه کنم؟؟؟

      پاسخ
      • سلام پسرم ۱۳ سالشه ۴ ماه دیگه میره ۱۴ قدش ۱۶۶ سانت هستش قد پدر ۱۸۱ و مادر ۱۵۰ ولی همه عمو ها و دایی هاش بالای ۱۷۸ هستن تا ۱۹۰ قدش تو این سن خوبه؟ تا کیقد میکشه تقریبا ۱۲ سالو گذشته بود ک به بلوغ رسیده و از سال پیش ۴ سانت قد کشیده تا کی رشد میکنه و قدش حدودا چقدر میشه

      • سلام عزیزم
        قد تخمینی بر اساس قد پدر و مادر حدود ۱۷۲ هست
        منتها برای اینکه دقیق بررسی بشه باید وضعیت باز بودن صفحات رشد و هورمونی مشخص شه
        بهتره به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      • سلام
        هیچ نشانه بلوغ ندارین؟
        رشد سینه؟ مو ناحیه تناسلی؟
        اگر هیچ علامتی ندارین ویزیت شین

    • سلام
      مجدد مراجعه کنید و ازمایش هورمونی بدین

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر دخترم بهمن ماه ۱۱ ساله میشه زیر بغلش موهای زاید تعداد کم در اومده ولی تقریبا بلند شده قدش حدود ۱۴۵ هست و پدرش ۱۹۸ سانت قد داره و خودم ۱۶۰ سانت .دختر بزرگم هم ۱۱ سالگی عادت ماهانش شروع شد الان ۱۵ سالشه و حدود ۱۷۰ قدشه .دوست ندارم که این دخترم قدش از خواهرش کوتاهتر بمونه .آیا تا سن ۱۵ سالگی قدش به خواهرش میرسه؟ به پزشک عمومی که مراجعه کردم گفت قدش نرماله .آیا باید به پزشک غدد مراجعه کنم؟متشکرم

    پاسخ
    • سلام
      اولا استرس برای دخترت ایجاد نکن
      قیاس بین دوخواهر و کوتاه و بلند خطاب کردن رو شما میگین شاید به فکر اونا هم نیاد
      دوما اگه علایم دیگه مثل بزرگی سینه یا پریود رخ داد ببر ویزیت

      پاسخ
  • سلام دخترم ۷سالشه الان دیدم چندمو سیاه نزدیک دستگاه تناسلی دراومده به نظرتون چکارکنم

    پاسخ
    • سلام
      به فوق تخصص غدد اطفال برای معاینه مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر دخترم ۱۳ ساله هست تازه بلوغ شده قدش ۱۵۷هست قد می کشه

      • سلام بله

  • سلام خسته نباشید
    پسر من در سن یازده سال و شش ماهگی دچار انزال شد.
    دو سه بار انزال شد ولی الان حدود چند ماهه که دیگه انزال نشده.
    اول اینکه میخواستم بپرسم ایا پسر من دچار بلوغ زودرسه؟
    و دوم اینکه چرا دیگه انزال نشد؟
    قد او 165 است. آیا به قد ژنتیک میرسد؟و هنوز صفحات رشد او به نظر شما باز است؟
    قد مادر 154
    قد پدر 175

    پاسخ
    • سلام
      در مورد بلدغ زودرس باید اولین علایم ببینیم تو چه سنی بوده
      نمیشه بدون عکس در مورد صفحه رشد نظری داد

      پاسخ
  • سلام عرض ادب خانم دکتر من پسرم 10 سالش هست ودر ناحیه تناسلی موهای زائد در اورده
    میخواستم بدونم طبیعی هست یا خیر
    ممنون میشم جواب م رو بدین
    خسته نباشید

    پاسخ
    • سلام
      موردی نیست فقط رشد قدی مد نظرتون باشه

      پاسخ
  • سلام ،دختر من ۶ سالش هس امروز وقتی تو دستشویی میشستمش متوجه شدم ناحیه تناسلیش موهای کلفت و بلندی در آورده پنج و شیش تا میشه اما نگرانم کرده نکنه علت خاصی داشته باشه

    پاسخ
    • سلام
      تعداد موها رو بشمارید اگر تعدادش بیشتر از این شد جهت بررسی به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر دختر من ۱۰ سال وهفت ماه دارد و دکتر اینجا به دخترم برای جلوگیری از شروع زود قاعدگی قرص لتروزول تجویز کرده. چون رشد قدی دخترم نسبت به سن اش کوتاهتره و به این دلیل من به دکتر مراجعه کردم و اینجا توی دبی دکتر این قرص رو تجویز کرد آیا ضرری نداره که این قرص رو به دخترم بدم چون روی وب سایتها که مطالعه کردم نوشته برای زیر ۱۸ سال استفاده نباید بشه ممنون میشم راهنمایی کنید🙏🏼

    پاسخ
    • سلام
      برای پیشگیری از بسته شدن صفحه رشد کاربرد داره
      ممکن بعدا هورمون رشد هم به درمان اضافه شه

      پاسخ
  • سلام خسته منباشید من پسرم .۱۴سال و ۷ ماهمه قدم ۱۷۰ وزنم ۷۰ هست نه در ناهیه زیر لغل ونه پا و نه دور لب مو در نیومده ولی بالای الت تناسلی در امومده خیلی نگرانم ایا مشکلی هست قد مادرم ۱۶۵ و پدرم ۱۷۵ هست و روم نمیشه به والدین چیزی بگم همه دوستام مو در اوردن .

    پاسخ
    • سلام
      موردی نیست

      پاسخ
  • سلام خسته منباشید من پسرم .۱۴سال و ۷ ماهمه قدم ۱۷۰ وزنم ۷۰ هست نه در ناهیه زیر لغل ونه پا و نه دور لب مو در نیومده ولی بالای الت تناسلی در امومده خیلی نگرانم ایا مشکلی هست قد مادرم ۱۶۵ و پدرم ۱۷۵ هست و روم نمیشه به والدین چیزی بگم همه دوستام مو در اوردن

    پاسخ
    • سلام
      موردی نیست
      علایم دیگر به مرور بروز خواهند کرد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من پسر هستم و ۱۵ سال و ۴ ماهه سنم
    قدم ۱۷۸ و قد پدرم ۱۷۲ و قد مادرم ۱۶۱ میباشد من بلوغم از
    ۱۲ یا ۱۳ سالگی شروع شده و اون موقع قدم ۱۵۴ بود آیا صفحات رشدم باز هست و من تا چند سانت دیگه میتونم رشد کنم و من یکمی ریش دارم

    پاسخ
    • سلام
      شما از قد ژنتیکی خودتون بالاتر هستین و قدتون خوبه
      احتمالا جهش رشدی کردین و رشدتون کم خواهد بود

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    پسری دارم یازده سال وده ماه
    وقتی یازده سال و سه ماه که داشت پیش دکتر غدد رفتم. قد او 157 بود. سن استخوانی سیزده سال و صفحه رشد باز بود.
    و گفت بلوغش خیلی پیشرفت کرده. مرحله 4 است.
    الان حدود هفت ماه میگذرد و هفت سانت رشد کرده. آیا ممکنه که با این هفت سانت رشد،صفحه رشد بسته شده باشه؟

    پاسخ
    • سلام
      بعیده بسته شده باشه
      اما بهتره مجدد به پزشکش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من ۱۲ سال و ۶ ماهم هست قدم ۱۴۹ سانتی متر است و قد پدرم ۱۶۷ و قد مادرم ۱۵۵ سانت هست و اینکه من موی زیر بغل هم کمی دارم بعد خواستم بپرسم دلیل کوتاه قدی من چیست یعنی به بلوغ نرسیدم؟

    پاسخ
    • سلام
      جنسیتتون؟
      چه علایمی از بلوغ دارین؟

      پاسخ
  • سلام .دخترم ۹ساله هست .امروز متوجه شدم که موهای مقعد رشد کرده .آیا ممکن به بلوغ برسه خیلی میرسم .قدش ۱۳۰ وزن ۲۵

    پاسخ
    • سلام
      باید معاینه شه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر روزتون بخیر
    پسرم ابان ماه وارد ۱۶ سالگی میشه.همه علائم بلوغ رو ب پایان رسونده.
    صدای بم، موهای زائد بدن. سبیل و ریش.
    جهش قدی هم داشته و الان قدش ۱۶۴ وزنشم ۶۰ هست.
    آیا بازم قد میکشه. متاسفانه اصلا شیر و لبنیات نمیخوره شربت استئوکر هم گرفتم نمیخوره
    قد خودم ۱۵۵ و قد پدرش ۱۸۳ هست.
    دکتر هم تا به حال نبردم. جز فوتبال هم ورزش دیگه ای انجام نمیده. ایا ممکنه ب قد ژنتیکی برسه؟

    پاسخ
    • سلام خانم دکتر دختر من 8 یک ما ه دارد آلت تناسلیش مودراورده قد مادر 169قد پدر175قد دخترم113هستش وزنشم34هست احتیاج هست به دکتر ببرمش من خودم هم توی 10سالگی به بلوغ کامل رسیدم حتی پریود هم میشدم

      پاسخ
      • سلام
        بله مراجعه کنید به فوق تخصص غدد اطفال

    • سلام عزیز باید ببینیم صفحه رشد باز هست یا خیر
      زمان رو از دست ندین و باید به فوق تخصص غدد مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    اگر پسری در سن هشت سال و نیم بلوغش شروع شده باشد. صفحات رشد او تا چه سنی باز است؟ و پایان بلوغ او در چند سالگی است؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      نمیشه گفت تا چه سنی بازه
      اما اگه زیر نظر فوق تخصص غدد نباشه بلوغش زودتر تموم میشه

      پاسخ
  • سلام من الان ۱۳ سال و ۴ ماهمه قدم ۱۴۰ و صدام شروع به کلفت شدن کرده. سن استخوانیم رو نمیدونم و اینکه به نضر شما چقدر دیگه میتونم رشد کنم ؟
    قد پدرم ۱۷۳
    مادرم ۱۵۰
    برادرم ۱۶۹

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به شرح حال بهتره از نظر سن استخوانی و صفحات رشد بررسی شین
      به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    بعد از انزال در پسران ایا صفحات رشد سریعتر بسته میشود. و آیا انزال آخرین مرحله بلوغ است؟

    پاسخ
    • سلام
      بستگی به سن و تناوب علایم و زمان شروع علایم داره

      پاسخ
  • سلام پسر من وارد 13سال شده از در آوردن سبیل ناراحت
    رفته آرایشگاه اصلاح کرده ایا زود بوده برای اصلاح
    خودش خیلی ناراحته میگه دوستام هیچ کس سبیل ندارن
    میشه راهنمایی کنید قدش بلندتر میشه

    پاسخ
    • سلام
      خیر زود نیس

      پاسخ
  • سلام وقتی سن استخوانی پسرم با توجه به عکس مچ دستش ۱۳ سال بود قدش ۱۵۸ بود این قد برای سن استخوانی ۱۳ مناسبه ؟ و همچنین از سال پیش تا الان ۱۰ سانت رشد کرده ممکنه صفحات رشدش بسته شه؟

    پاسخ
    • سلام
      سن واقعی خودش چقدره؟
      قدش برای سن استخوانیش مناسبه

      پاسخ
  • سلام
    ببخشید احتلام شدن در سن یازده سال و سه ماه نشانه بلوغ زودرس است؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر

      پاسخ
  • سلام خدا قوت
    پسرم زودتر از نه سال موی آلت درآورد.
    بلوغ او زودرس بود. دقیقا در سن یازده سال و شش ماه احتلام شد.
    قد او در مدت یک سال و سه ماه (16 سانت) رشد کرد.
    قد او 164 است. و سن او یازده سال و شش ماه.صفحه رشد کمی باز بود.
    قد پدر 173
    قد مادر 155
    قد او چقدر میشود؟

    پاسخ
    • سلام
      قد ژنتیکیش حدود ۱۷۰ هست اما با توجه به بلوغ زودرس به
      فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام من 14 شال سن دارم و موی سیبیل و و ریش حدودا در آوردم و من هی سیبیل و ریش هام رو هی اصلاح می‌کنم آیا مشکلی نداره؟؟؟

      • خیر موردی نیس

  • سلام
    ببخشید دخترم هشت سال وسه ماه داره ناحیه ی تناسلیش چندتا موی بلند دراورده قدش130 وزنش33بنظرتون چطوره؟

    پاسخ
    • سلام
      بهتره از نظر بلوغ زودرس ویزیت شه

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من چن بار سوال پرسیدم جواب ندادید لطفا زود جواب بدید من خیلی نگرانم بردار من ۱۳ سال و ۵ ماه سن داره از حدود دوازده سالگی صداش بم شده ولی موهای زیر بغلش بعدا دیده شد ایا این غیر عادیه ؟قد پدرم ۱۸۴ و قد مادرم ۱۶۶ و الان قد برادرم ۱۶۷ سانته که ۱۰ سانتشو از ۳۱ شهریور سال پیش رشد کرده موهای ناحیه ی پاهاش رشد کرده بود ولی الان موهای دستشاش و موهای صورتش شروع به رویش کرده آیا بازم رشد میکنه یا با شروع رویش موهای صورتش رشدش متوقف میشه؟

    پاسخ
    • سلام
      عکس برای بررسی باز بودن صفحات رشد باید بگیرین

      پاسخ
      • با توجه به اینکه موهای صورتش تازه یه چن تا در اومده و موهای ناحیه ی سینه اش هنوز رشد نکرده رشد ۵ سانتی خواهد داشت؟

      • سلام
        نمیشه قطعی گفت ولی احتمالا بله

  • سلام وقت به خیر تو سایت های مختلف همه جا نوشته موی زیر بغل از همه ی علائم بلوغ زودتر ظاهر میشه ولی برادار من اول صداش کلفت شد بعدش موهای زیر بغلش رشد کرد این غیر عادیه ؟تاثیری روی قدش میزاره؟

    پاسخ
    • سلام
      ارتباطی نداره به رشد قد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خسته نباشید
    پسری دارم یازده سال و نه ماه. قد او 165 است.
    سن استخوانی دو سال جلوتر است طبق عکس
    تا الان رشد سریع داشته. هر ماه یک سانت رشد کرده.ولی الان رشد سریع به نظرم تموم شده. و همه علایم بلوغ را دارد حتی انزال.
    رشد کند او چند سانت است؟ به نظر شما پنج سانت دیگه رشد میکنه؟
    قد پدر 174
    قد مادر 154

    پاسخ
    • سلام
      سنش هنوز کمه بنظر بنده بله ۵ سانت رشد میکنه
      اگر در عکس صفحه رشد بازه نگران نباشین

      پاسخ
  • سلام پسرم قدش ۱۵۴ هست و وزنش ۵۰
    و اا سال و ۸ماهه
    برای اطمینان پیش غدد بردیم ازمایش گرفتن و بیضه هاشو معاینه کردند گفتند مشکلی نیست
    عکس از مچ دستش گرفتن ۱۳ سالگی رو نشون میداد. دکتر برای رشد قدشون مکمل کلسیم دادند
    پسرم پای آلتش رو اتفاقی دیدم موی زاید و مشکی دراورده. موی زیر بغل نداره موی صورت هم رشد نکرده صداشم نازکه .البته گاهی صورتش جوشای ریزی میزنه .قد پدرش ۱۷۰ و قد خودم ۱۶۰ هست.
    هرروز بهش کنجد و سویق سنجد و کشک و شیر میدم
    و پشت پاهاشو بادکش میندازم و ماساژ میدم روزی نیم ساعت هم مجبورش میکنم بالا پایین بپره و بارفیکس بره راس ساعت ده شب هم میره میخوابه
    میخوام قدش تا ۱۸۰ برسه آیا شربت یا دارویی هست که بدون تجویز دکتر بتونم بهش بدم و ضرر نداشته باشه ولی کمک ب رشد قدش کنه.

    پاسخ
    • سلام
      قد ژنتیکیش حدود ۱۷۲ هست
      لطفا به پسرتون انقد استرس وارد نکنین و عدد قد تعیین نکنین که تو اعتماد بنفسش اثر منفی میزاره و این استرس خودش اثر عکس میزاره در رشد قدی
      همون شربت استئوکر که کلسیمه کافیه

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر. حق با شماست
        البته من به خودش اینا رو نمیگم ک استرس بهش وارد بشه.
        ما ژن قد کوتاهی رو از دو طرف داریم ب خاطر همین دارم سعی مو میکنم این ژن غالب نباشه

      • خواهش میکنم
        همینکه زیر نظر فوق تخصص غدد باشه و اقدامات لازم رو انجام میدین کافیه

  • سلام
    دختر من ۸ سال و۶ ماهشه موهای زیر بغلش رشد کرده
    ولی هیچگونه علائم بلوغ دیگری نداره الان چیکار باید بکنم خودشم خیلی معذبه قدش حدود ۱۳۰ وزنش۲۸ کیلو هست
    میشه کمکم کنید نمیخوام بلوغ زودرس داشته باشه

    پاسخ
    • سلام
      بهتره جهت معاینه به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام پسر من از ۹ سالگی سینه هاش برجسته شده و تا حالا که ۱۱سال و ۷ماهه اس هراز گاهی سینه ها متورم و دردناک میشه پیش متخصص غدد هم بردم ازمایش گرفت و گفت مساله ای نیست و دارو داد ک اگه کیست هست از بین بره ولی من ترسیدم و دارو رو ندادم. البته پدرش هم سینه های بزرگی داره و خودم حس میکنم ارثی هست. ولی دردناک بودنش نگرانم کرده

    پاسخ
    • سلام
      سونوگرافی از سینه ها انجام شده؟
      ازمایش هورمونیش اگز خوبه نگران نباشبن
      چه دارویی تجویز شده؟

      پاسخ
  • سلام
    پسر من ۹سالشه، در قسمت تناسلی و زیر بغلش مو داره ولی بقیه علایم بلوغ را درش ندیدم، آیا بای به پزشک مراجعه کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      بهتره ویزیت شه

      پاسخ
  • سلام
    پسر من چند روز دیگه تولد ۹سالگیشه، ولی دو سه ماهی می شه که می بینم ناحیه تناسلی و زیر بغلش مو درآورده، آیا این نشانه بلوغ زودرس حساب می سه و نیاز به پیگیری داره.

    پاسخ
    • سلام
      ۹ سال سن لب مرزی هست بهتره ویزیت شه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر عزیز. خسته نباشید. پسر من ۸ سال و ۱۱ ماهشه. سه چهار ماهه که متوجه موهای نازک در ناحیه تناسلیش شدم. تا الان فکر میکردم طبیعیه!! زیر بغلش هیچ مویی نیست. آیا نشانه‌ی بلوغ زودرسه؟
    راستی خانم دکتر پسر من لاغره، قدش ۱۳۰ و وزنش هم ۲۶ کیلو هست.

    پاسخ
    • سلام
      بهتره ویزیت شه

      پاسخ
  • سلام پسری 15 ساله با قد 190 هستم خانواده مادرم تقربا بلند قد هستند عکس مچ دست گرفتم و سن استخوانی 17 بود میشه بگید تا چه قدی رشد میکنم

    پاسخ
    • سلام
      قدتون در حال حاضر خوبه
      و قد ژنتیکیتون بستگی به قد پدر و مادر داره

      پاسخ
  • سلام پسر من 19سال سن دارد سبیل در آورد ولی ریش تازه شبیه به کرک هستش. آیا مشکلی داره که هنوز ریش در نیاورد

    پاسخ
    • سلام
      اگر سایر علایم بلوغ رو داره موردی نیست

      پاسخ
  • سلام من سنم 15.6ماهمه وقدم 176وقد پدر 170و مادر 165 دوساله بلوغم شروغ شده ایا رشد مکنم قدم چقد میشع

    پاسخ
    • سلام
      شما به قد ژنتیکی رسیدین و قدتون خوبه

      پاسخ
      • سلام من قدم نزدیک ۱۹۰ هست و آ۲۵ آ بان میرم ۱۶ سال و ریش و پشم رو تقریبلا ۷۰ ۸۰ درصد در اومد اگه صفحه رشد من باز باشه تا دو متر رو میرم

      • سلام
        بستگی به قد ژنتیکی و پدر مادر داره
        اگر باز باشه بله