بلوغ زودرس پسران؛ چالشی قابل کنترل

بلوغ زودرس در پسران
اشتراک گذاری 1327 نظر

صحبت از بلوغ زودرس پسران زمانی به میان می‌آید که نشانه‌های بلوغ، زودتر از زمان مقرر در یک کودک پسر رخ دهد اما در واقع هیچ تعریف خاص و هیچ محدوده سنی مشخصی برای بیان آن وجود ندارد زیرا عوامل بسیار زیادی از جمله محل زندگی و نوع اقلیم آن، سابقه خانوادگی، نژاد و رنگ پوست در تعیین سن بلوغ موثر هستند. برای جلوگیری از عوارض بلوغ زودرس، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید تا اقدامات لازم را انجام دهد. هدف از این مقاله، بررسی علل بروز بلوغ زودرس در پسران و ارائه رویکردی برای تشخیص، تمایز و درمان آن است.

بلوغ چیست؟

پدیده بلوغ یک اتفاق جدید نیست بلکه ادامه تکامل سیستم عصبی-تناسلی است که از دوران جنینی شروع شده است. شروع بلوغ تحت تأثیر عوامل مختلف از جمله نژاد، وزن، سن، منطقه جغرافیایی زندگی و زمینه ژنتیک متفاوت است. در دوران بلوغ، صفات ثانویه جنسی ایجاد می‌شوند و دختران و پسران چهره و خصوصیات بالغین را کسب می‌کنند. در پایان این دوران قد نهایی و حداکثر تراکم استخوان دوران بزرگسالی بدست می‌آید. محدوده سن بلوغ پسران 9 تا 14 سال است.

شروع بلوغ به طور معمول توسط هیپوتالاموس شروع می‌شود. این ناحیه از مغز به غده هیپوفیز (غده‌ای به اندازه نخود در نزدیکی مغز) سیگنال‌هایی مبنی بر آزاد کردن هرمون‌های جنسی را می‌فرستد و هورمون‌های جنسی در بیضه پسران با مقدار بیشتری ترشح می‌شوند. هر پسری نیز می‌تواند روزی را که احساس کرده بیضه‌های او در حال رشد و بزرگتر شدن هستند، به خاطر بیاورد. بزرگ شدن آلت تناسلی یا سفت و سخت شدن آن در بعضی مقاطع می‌تواند از جمله اتفاقاتی باشد که نشانه شروع روند بلوغ در پسران است.

بیضه‌ها معمولاً در سنین 11 تا 12 سالگی شروع به رشد می‌کنند و موهای ناحیه تناسلی اغلب در 12 سالگی ظاهر می‌شوند. پس از رشد موهای زائد نوبت به بزرگ شدن و رشد آلت تناسلی است که معمولا در 13 سالگی رخ می‌دهد و این‌ها همه نشانه‌های مرد شدن یک پسربچه و ورود او به دنیای بزرگسالان است.

تشخیص بلوغ زودرس در پسران

بلوغ زودرس چیست و در چه سنی رخ می‌دهد؟

بلوغ زودرس در پسران به عنوان شروع بلوغ قبل از 9 سالگی تعریف می‌شود. بلوغ زودرس در پسران به دو دسته تقسیم می‌شود:

  • بلوغ زودرس مرکزی: که با فعال شدن زودرس محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد مشخص می‌شود.
  • بلوغ زودرس محیطی: زمانی بروز می‌کند که رشد جنسی زودرس وابسته به تولید استروئید بدون توجه به ترشح گنادوتروپین باشد.

اگرچه بلوغ زودرس بیشتر در دختران رخ می‌دهد، اما در مورد پسران بیشتر با اختلالات ارگانیک قابل شناسایی سیستم عصبی مرکزی، غدد فوق کلیوی یا بیضه‌ها همراه است. تشخیص باید شامل شرح حال دقیق و معاینه بالینی، اندازه گیری هیپوفیز و هورمون‌های جنسی، ارزیابی سن استخوان و تصویربرداری از هیپوتالاموس، غده هیپوفیز، غدد فوق کلیوی و بیضه‌ها باشد. اندیکاسیون‌های درمان بر اساس نوع بلوغ زودرس و سرعت پیشرفت آن، افزایش سن استخوانی، قد پیش بینی شده بزرگسالان و ارزیابی روانشناختی است.

علائم بلوغ زودرس در کودکان پسر

اولین علامت بلوغ زودرس در پسران بزرگ شدن گنادها است. رویش موهای زائد در ناحیه دستگاه تناسلی و زیربغل به تنهایی نشان‌دهنده بلوغ زودرس نیست و ممکن است به دلیل برخی از بیماری‌های غده فوق کلیه باشد. سایر نشانه‌های بلوغ در پسران عبارتند از:

  • دو رگه شدن صدا
  • تعریق بیشتر بدن و بدبو شدن عرق به دلیل افزایش ترشح هورمون‌ها
  • جهش رشدی در 12-13 سالگی مانند بلند شدن قد، پهن شدن شانه‌ها و بزرگتر شدن دست‌ها و کف پاها
  • خارج شدن منی در هنگام خواب شبانه
  • رشد موهای صورت
  • بروز جوش و آکنه در پوست صورت
مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر اطفال

علت بلوغ زودرس در پسر بچه‌ها

بلوغ زودرس در دختران شایع‌تر از پسران است. در پسران بلوغ زودرس می‌تواند علت جدی‌تر داشته باشد و در اکثر موارد یک علت زمینه‌ای شناسایی می‌شود. تستوسترون مسئول رشد و توسعه خصوصیات جنسی مردانه است. علت زود شروع شدن روند بلوغ در برخی از کودکان بستگی به نوع آن یعنی بلوغ زودرس مرکزی یا بلوغ زودرس محیطی دارد:

  1. بلوغ زودرس مرکزی: علت این نوع بلوغ زودرس اغلب قابل شناسایی نیست.
  2. بلوغ زودرس محیطی: تستوسترون در بدن کودک پسر باعث این نوع بلوغ زودرس می‌شود.

بلوغ زودرس محیطی که کمتر رایج است، بدون دخالت هورمون در مغز (GnRH) رخ می‌دهد که به طور معمول بلوغ را آغاز می‌کند. در عوض، علت ترشح تستوسترون در بدن به دلیل مشکلات مربوط به بیضه‌ها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز است. در پسران، موارد زیر ممکن است منجر به بلوغ زودرس محیطی شود:

  • تومور در غدد فوق کلیوی یا در غده هیپوفیز که تستوسترون آزاد می‌کند.
  • سندرم مک‌کون آلبرایت، یک اختلال ژنتیکی نادر است که بر رنگ پوست و استخوان‌ها تأثیر می‌گذارد و باعث مشکلات هورمونی می‌شود.
  • قرار گرفتن در معرض منابع خارجی تستوسترون، مانند کرم‌ها یا پمادها

علت رویش مو در ناحیه تناسلی کودکان پسر

موهای اطراف آلت تناسلی که به عنوان موهای شرمگاهی شناخته می‌شود، نشانه بلوغ است. هورمون‌ها باعث رشد بیشتر موهای بدن، صورت و ناحیه تناسلی در هنگام بلوغ می‌شوند. در هر دو جنس، در حدود زمان بلوغ، غده فوق کلیوی نیز شروع به ترشح هورمون‌هایی می کند که منجر به ظاهر شدن موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل می شود. این هورمون های آدرنال با سیگنال های شیمیایی متفاوتی نسبت به سایر هورمون های بلوغ کنترل می‌شوند.

بنابراین رشد اولیه موهای ناحیه تناسلی به این دلیل اتفاق می‌افتد که غده فوق کلیوی سطح آندروژن تولیدی خود را افزایش می‌دهد. با این حال، تغییر سطوح گنادوتروپین‌ها و استروژن‌ها علت زود درآمدن موهای زائد در کودکان خواهد بود. هورمون‌های هیپوفیز از طریق جریان خون حرکت می‌کنند؛ آنها بیضه‌ها را بزرگتر کرده و باعث ترشح هورمون دیگری به نام تستوسترون می‌شوند که موجب جوانه زدن مو در ناحیه شرمگاهی، زیر بازوها و روی صورت کودکان پسر به عنوان مثال رویش سبیل در پسر 12 ساله خواهد شد.

تشخیص بلوغ زودرس پسران

برای تشخیص بلوغ زودرس، پزشک موارد زیر را انجام می‌دهد:

  • سابقه پزشکی کودک و خانواده او را بررسی می‌کند.
  • یک معاینه فیزیکی انجام می‌دهد.
  • برای اندازه‌گیری سطح هورمون، آزمایش خون تجویز می‌کند.

عکسبرداری اشعه ایکس از دست و مچ دست کودک شما نیز برای تشخیص بلوغ زودرس مهم است. این اشعه ایکس می‌تواند به پزشک کمک کند تا سن استخوانی کودک شما را تعیین کند، که نشان می‌دهد استخوان‌ها خیلی سریع رشد می‌کنند یا خیر.

تعیین نوع بلوغ زودرس کودکان پسر

پزشک همچنین باید بفهمد که کودک شما چه نوعی از بلوغ زودرس را دارد. برای انجام این کار، او آزمایشی به نام آزمایش تحریک هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) انجام می‌دهد.

در این آزمایش، پزشک یک نمونه خون می‌گیرد و سپس به کودک واکسن حاوی هورمون GnRH تزریق می‌کند. سپس نمونه‌های خون بیشتری در یک دوره زمانی مشخص گرفته می‌شود تا بررسی شود که هورمون‌ها در بدن فرزند شما چگونه واکنش نشان می‌دهند. در کودکان مبتلا به بلوغ زودرس مرکزی، هورمون GnRH باعث افزایش سطح هورمون‌های دیگر می‌شود. در کودکان مبتلا به بلوغ زودرس محیطی، سایر سطوح هورمونی ثابت می‌ماند.

آزمایش‌های اضافی برای بلوغ زودرس مرکزی در پسربچه‌ها

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) مغز معمولاً برای کودکانی که دارای بلوغ زودرس مرکزی هستند انجام می‌شود تا هر گونه ناهنجاری مغزی که باعث شروع زودرس بلوغ می‌شود مشخص شود. پزشک همچنین ممکن است تیروئید کودک را آزمایش کند اگر علائمی‌ از عملکرد کند تیروئید (کم کاری تیروئید) مانند خستگی، کندی، افزایش حساسیت به سرما، یبوست، کاهش عملکرد مدرسه یا پوست رنگ پریده و خشک داشته باشد، ارزیابی شود.

آزمایش‌های اضافی برای بلوغ زودرس محیطی پسران

آزمایش‌های دیگری نیز برای کودکان مبتلا به بلوغ زودرس محیطی برای یافتن علت وضعیت آنها ضروری است. برای مثال، پزشک ممکن است آزمایش‌های خون اضافی را برای بررسی سایر سطوح هورمونی انجام دهد یا در دختران، ممکن است برای بررسی وجود کیست یا تومور تخمدان سونوگرافی انجام دهد.

درمان بلوغ زودرس در کودکان پسر

هدف اولیه درمان این است که کودک شما را قادر سازد که به قد طبیعی بالغ شود. درمان بلوغ زودرس به علت آن بستگی دارد؛ با این حال، در برخی موارد، هیچ دلیل قابل شناسایی برای بلوغ زودرس وجود ندارد. در این مورد، ممکن است فرزند شما بسته به سن او و سرعت پیشرفت بلوغ نیازی به درمان نداشته باشد. پزشک اطفال ممکن است بخواهد کودک شما را برای چند ماه تحت نظر داشته باشد تا ببیند چگونه رشد می‌کند. تصمیم برای درمان به عوامل متعددی بستگی دارد و باید متذکر شد که بسیاری از این بلوغ‌ها به درمان نیازی ندارند و والدین باید به پزشک اعتماد کنند.

درمان بلوغ زودرس مرکزی

اکثر کودکان مبتلا به بلوغ زودرس مرکزی، که در آن هیچ بیماری زمینه ای وجود ندارد، می‌توانند به طور موثر با دارو درمان شوند. این درمان که درمان آنالوگ GnRH نامیده می‌شود، معمولاً شامل تزریق ماهانه دارویی مانند لوپرولید استات (Lupron Depot) یا تریپتورلین (Trelstar، Triptodur Kit) است که توسعه بیشتر را به تاخیر می‌اندازد. برخی از فرمول‌های جدیدتر را می‌توان در فواصل طولانی‌تری داد. کودک تا زمانی که به سن طبیعی بلوغ برسد به دریافت این دارو ادامه می‌دهد. به طور متوسط، 16 ماه پس از قطع دارو، روند بلوغ دوباره شروع می‌شود.

یکی دیگر از گزینه‌های درمانی برای بلوغ زودرس مرکزی، کاشت هیسترلین (Supprelin LA) است که تا یک سال طول می‌کشد. این درمان برای بلوغ زودرس مرکزی بدون درد و ناراحتی ناشی از تزریقات منظم موثر است، اما نیاز به یک روش جراحی جزئی دارد. ایمپلنت از طریق یک برش در ناحیه داخلی بازو زیر پوست کودک شما قرار می‌گیرد. پس از یک سال، ایمپلنت برداشته می‌شود و در صورت لزوم با یک ایمپلنت جدید جایگزین می‌شود.

درمان یک بیماری زمینه‌ای

اگر شرایط پزشکی دیگری باعث بلوغ زودرس کودک شما شده است، درمان آن بیماری برای جلوگیری از پیشرفت بلوغ ضروری است. به عنوان مثال، اگر کودکی توموری داشته باشد که هورمون تولید می‌کند و باعث بلوغ زودرس می‌شود، بلوغ معمولاً با برداشتن تومور با جراحی متوقف می‌شود.

مراحل عاطفی بلوغ زودرس پسران

بلوغ می‌تواند زمان چالش برانگیزی باشد، زیرا شما با تغییرات مختلفی در بدن خود کنار می‌آیید. مراحل بلوغ همه جسمانی نیستند. تغییرات احساسی متنوعی که ممکن است از سر گذرانده باشید سخت به نظر می‌رسند. نوسانات خلقی، عزت نفس پایین، پرخاشگری و گاهی اوقات افسردگی، همگی می‌توانند احساساتی باشند که شما از آن عبور می‌کنید. با این حال، در کنار اینها، احساسات هیجان‌انگیزی نیز  مانند ایجاد احساسات قوی برای همسالان خود، توانایی تفکر مستقل و شکل دادن به عقاید، و بزرگ شدن به عنوان یک مرد جوان با اعتماد به نفس وجود دارد.

عوارض بلوغ زودرس در پسران

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در اولین علائم بلوغ در یک کودک کمتر از 8 یا 9 سال با پزشک اطفال خود مشورت کنید. حتی اگر مطمئن نیستید که آنچه می‌بینید نشانه بلوغ است، کودک خود را برای ارزیابی نزد پزشک ببرید. ملاقات با یکی از بهترین متخصصان کودک شهرتان، می‌تواند خیال شما را بابت سلامت کودکتان آسوده کند. نگران یافتن بهترین متخصص اطفال شهر خود نباشید. چراکه، در همه شهرهای ایران، چندین متخصص کودکان خوب و باتجربه در حال فعالیت هستند. برای مثال با وجود بیش از 275 دکتر کودکان تهران می‌توانید به‌راحتی در این شهر، متخصص اطفال مورد نظر خود را پیدا کرده و توصیه‌های پزشکی لازم را درباره بلوغ زودرس پسرتان دریافت کنید.

عوارض بلوغ زودرس پسران

بلوغ زودرس می‌تواند از جنبه‌های متفاوتی کودکان و نوجونان را تحت تاثیر قرار دهد. از لحاظ جسمی ‌و فیزیکی، کوتاهی قد در بزرگسالی، مهم‌ترین عارضه بلوغ زودرس در کودکان پسر است؛ چرا که پس از پایان بلوغ، رشد قدی متوقف می‌شود. از آنجا که بلوغ زودرس زودتر از بلوغ طبیعی به پایان می‌رسد، رشد کودکانی که زودتر از موعد به بلوغ می‌رسند در سنین پایین‌تری متوقف می‌شود و در نتیجه ممکن است قد کوتاه‌تری نسبت به همسالان خود در بزرگسالی داشته باشند.

از جنبه‌های جسمی ‌و فیزیکی که بگذریم به عوارض روحی و روانی بلوغ زودرس در پسربچه‌ها می‌رسیم. فرایند بلوغ به خودی خود فرایندی همراه با استرس و چالش‌های گوناگون است که بسیاری از آنها ناشی از برهم خوردن تعادل هورمونی در بدن افراد است، وقتی که این فرایند استرس‌زا و پرچالش در سنین پایین‌تر برای کودکان رخ دهد قطعا مواجهه با این وضعیت پرتنش برای آنها سخت تر خواهد بود.

پرخاشگری پسران در حین بلوغ زودرس می‌تواند آنها را در محیط خانواده نیز منزوی و طرد شده قرار دهد که والدین باید به صورت آگاهانه این چالش‌ها را مدیریت کنند.

جلوگیری از بلوغ زودرس پسران

برخی از عوامل خطر بلوغ زودرس، مانند جنسیت و نژاد، قابل اجتناب نیستند. اما، اقداماتی وجود دارد که می‌توانید برای کاهش شانس بلوغ زودرس کودکتان انجام دهید، از جمله این کارها می‌توان به دور نگه داشتن کودک از منابع خارجی تستوسترون؛ مانند داروهای تجویزی برای بزرگسالان در خانه یا مکمل‌های غذایی حاوی تستوسترون و همچنین تشویق فرزندتان به حفظ وزن مناسب اشاره کرد.

چه بچه‌هایی در معرض بلوغ زودرس قرار دارند؟

پسران نسبت به بلوغ زودرس دختران کمتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند. کودکان آفریقایی-آمریکایی نیز با خطر بیشتری از این اختلال روبرو هستند. اگر سابقه خانوادگی این بیماری وجود داشته باشد، کودک بیشتر در معرض خطر بلوغ زودرس خواهد بود. محققان در حال بررسی بیشتر در مورد عوامل خطر ژنتیکی هستند، مانند جهش ژن کیسپپتین (KISS1) و گیرنده آن (KISS1R). ژنی که از طرف پدر منتقل می‌شود، MKRN3 نیز ممکن است در شروع بلوغ زودرس نقش داشته باشد.

سایر عوامل خطر برای بلوغ زودرس عبارتند از:

  • چاقی
  • مصرف یا قرار گرفتن در معرض محصولات حاوی تستوسترون، مانند کرم‌ها و پمادهای هورمونی
  • پرتو درمانی مغز یا نخاع برای تومورها، لوسمی‌ و شرایط مشابه

چگونه با کودک خود در مورد بلوغ زودرس صحبت کنیم؟

کودک شما ممکن است سوالات زیادی در مورد آنچه که در بدن او اتفاق می‌افتد داشته باشد. همکلاسی‌ها گاهی حتی ناخواسته چیزهایی می‌گویند که آزاردهنده است. مهم است که برای گوش دادن به نگرانی‌های فرزندتان وقت بگذارید و به سوالات حساس او صادقانه پاسخ دهید. توضیح دهید که هر فردی در زمان متفاوتی به بلوغ می‌رسد. بعضی از بچه‌ها زود شروع می‌کنند و بعضی بچه‌ها خیلی دیرتر بالغ می‌شوند. با این حال، تأکید کنید که همه این تغییرات بدن در یک نقطه برای همه اتفاق می‌افتد.

به خاطر داشته باشید که شروع زودرس بلوغ گاهی اوقات منجر به احساسات جنسی زودرس می‌شود. کنجکاوی و سردرگمی‌ فرزندتان را در مورد تغییرات ناشی از تولید زودرس هورمون‌های جنسی درک کنید. اما در مورد رفتارها مرزهای مشخصی تعیین کنید و در مورد ارزش‌ها، اولویت‌ها و انتخاب‌های سالم گفتگوی باز داشته باشید.

با کودک خود تا حد امکان عادی رفتار کنید و به دنبال فرصت‌هایی برای افزایش عزت نفس او باشید. تشویق به شرکت در ورزش، هنر و سایر فعالیت‌ها، همراه با شناخت موفقیت در کلاس درس، می‌تواند به اعتماد به نفس کمک کند. برای بردن فرزندتان نزد مشاور برای یادگیری راهبردهای مقابله ای تردید نکنید. کودک شما ممکن است حداقل در ابتدا با یک درمانگر راحت‌تر از والدینش درباره برخی مسائل شخصی صحبت کند.

والدین آگاه پناه کودکان با بلوغ زودرس خواهند بود!

بلوغ زودرس معمولاً منجر به مشکلات سلامتی طولانی مدت نمی‌شود. با درمان و مشاوره مناسب، در صورت لزوم، کودکان دارای بلوغ زودرس اغلب می‌توانند دوران نوجوانی و بزرگسالی شاد و سالمی‌ داشته باشند.

در صورتی که مشکل یا پرسشی درباره بلوغ زودرس پسران دارید باید ابتدا با پزشک متخصص اطفال یا اورولوژ صحبت کنید. دریافت نوبت از بهترین پزشکان با سیستم نوبت دهی آنلاین دکتردکتر برایتان فراهم است. اگر سوالی درباره این مقاله یا تجربه‌ای در ارتباط با بلوغ زودرس فرزند پسرتان دارید، حتما با ما در میان بگذارید.

منابع:

healthline

pubmed

nationwidechildrens

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

1,327 دیدگاه در “بلوغ زودرس پسران؛ چالشی قابل کنترل
  • سلام خانم دکتر عزیز خسته نباشید.
    پسری دارم یازده سال و سه ماه
    موی آلت زیاد دارد و موی زیر بغل.
    دکتر بردم گفت رشد بیضه زیاد بوده و بزرگ است و به سنش نمی‌خورد و گفت دو سه ماه آینده احتلام میشود.
    سن استخوانی سیزده سال و صفحه رشد باز بود.
    ریش و سبیل هایش خیلی تیره شده
    و خجالت میکشد
    ایا بلوغ او زودرس بوده؟
    و به نظر ‌شما کی شروع شده؟ و قد او به ژنتیک میرسد؟
    الان قد پسرم 158 است.
    . قد پدر 174
    قد مادر 153

    پاسخ
    • سلام
      اگر در عکس مچ دست ، صفحه رشد بازه به قد ژنتیک میرسه

      پاسخ
  • سلام من پسری 12و9ماه دارم
    که سبیل هاش در اومده و دارن رشد میکنند و1سال هست که صداش دو رگه شده آلتشم زیاد بزرگ شده وهمیمطوی بیضی هاش ومو در زیر بغل در آورده
    آیا لوغ زود رس دارد

    پاسخ
    • سلام
      اگر رشد قدی خوبه موردی نیست

      پاسخ
  • سلام خانم دکترخسته نباشی دخترم سه ماهه ۸سال روشروع کرده ولی بوی عرق میده و چندوقتم کشاله ش مودراورده خیلی نگرانم چکارکنم باید ببرمش پیشه دکتر زنان ؟

    پاسخ
    • سلام
      باتوجه به شرح حالش توسط فوق تخصص غدد اطفال ویزیت شود

      پاسخ
  • سلام خدا قوت.
    در پسرها احتلام شدن بعد از چند سال که بلوغ شروع بشه طبیعیه؟
    چون پسر من یازده سال و شش ماه دارد و (یک بار احتلام شده) . و هم زمان ریش و سبیل هایش هم پررنگ شد. قد او 160 است. و سن استخوانی سیزده سال. به شدت نگرانم و پسرم اظطراب گرفته. خواهش میکنم مرا راهنمایی کنید.
    به نظر شما بلوغ او با تو جه به زمان احتلام کی شروع شده؟
    آیا زودرس بوده؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر زودرس نیست
      به طور معمول حدود ۱۲ تا ۱۴ سالگی رخ میده
      اگر صفحه رشدش بازه و آزمایشاس خوبه نگران نباشین، جهش قدی خواهد داشت، البته قد پدر و مادر مهمه
      ورزش کششی، خواب کافی و زودهنگام ، عدم اضطراب و مصرف مکمل به رشد قد خیلی کمک کنندس

      پاسخ
  • سلام من پسری ۱۷ساله هستم. رویش نوهای زائد در ناحیه تناسلی من از همون۱۲،۱۳سالگی در اومد،ولی من صدایم باریک بود و علائن دیگه بلوغ را نداشتم،تا اینکه در سن ۱۵سالگی یه چند وقت همه به من میگقتن صدایم بَم شده ولی الان که حرف میزنم صدایم خیلی باریک هست و اصلا بَم نیست،و نکته جالب اینکه من اویل ۱۷سالگی رویش مو در زیر بغل رو داشتم و تازه یک ماه هست که دارم ریش در می اورم و موهای صورتم بزرگ میشود،و اینکه من تا قبل از سن ۱۷سالگی در خواب محتلم نشدم،و فقط یکبار هقته پیش در خواب محتلم شدم
    بیشتر صفات و علائم بلوغ من در ۱۷سالگی رخ میده و حتی بنا به شرایط بلوغ که بقیه اخلاقشون عصبانی هست من اصلا عصبانی نیستم ، بنظر شما من بلوغ دیر رس دارم؟

    پاسخ
    • سلام
      چون رویش مو زاید رو قبل از ۱۴ سالگی داشتین نمیشه گفت دیر رس هست

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر،پسری دارم که تازه ۸سالش شده ولی از ۱ سال پیش درزیربغلش یه خورده مو دراورده وبوی عرقش مثل بوی عرق بزرگسال شده،دکترهم آرزمایشو وسنوگرفت گفت سالمه ومشکلی نداره آیابلوغ زودرس نداره بااین علایم؟ممنون ازحوصله ووقتی که میذاریدخانم دکتر.

    پاسخ
    • سلام
      اگر ازمایش و سونو خوب بوده کاری لازم نیست فعلا

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    پسری دارم یازده سال و هفت ماه. قد 162
    موی آلت و زیر بغل دارد
    دو هفته است که دچار احتلام شده.
    سن استخوانی چهار ده سال
    ایا بلوغ زودرس بوده؟ . و قد او چقدر رشد میکند؟
    قد پدر 175
    قد مادر 154

    پاسخ
    • سلام
      قد ژنتیکیش حدود ۱۷۰ هست
      ورزش کششی، مصرف مکمل ، خواب کافی برای رسیدن به قد مطلوب مد نظر باشد

      پاسخ
  • سلام دختر من تازه دو ماه وارد 8 شده تازه متوجه شدم چند تا مو زیر بقل و. اندام خصوصیش در اورده خیلی نگران شدم البته. قدش فکر کنم 135 و قد من و پدرش بلند هست و هیکل درشتی دارد ایا بلو غ زود رس دارد وزنشم34میشه

    پاسخ
    • سلام
      باید معاینه شود عزیز

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    پسرم یازده سال و شش ماه دارد. ولی طبق تشخیص دکتر غدد بیضه هایش به اندازه پسر چهارده ساله بود.
    ولی سن استخوانی سیزده سال.
    دکتر میگه حدس میزنم بلوغ او 9 سالگی شروع شده و دارویی نداد.
    قد 160
    خیلی نگرانم نکنه بلوغ زودرس باشه و دیگه رشد نکنه آیا حدس دکتر درست بوده؟

    پاسخ
    • بله خانم دکتر صفحه رشد باز بود به نظر شما چند سانت دیگه رشد میکند.؟ ایا به قد ژنتیک خود میرسد؟
      چون تقریبا دو سال سن استخوانی بیشتر از سن تقویمی بود.

      پاسخ
      • سلام
        به نظر من بله میرسد
        اگه آزمایش هورمون رشد مشکلی داشته میشه هورمون داد
        درغیر اینصورت ورزش کششی و پرشی و شربت استئوکر

    • سلام
      اگر صفحه رشدش بازه قد میکشه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من پسری ۱۳ ساله ام موهای زائد زیر بغلم رو زدم آیا عیبی دارد یا نه

    پاسخ
    • سلام عزیز
      خیر هیج ایرادی ندارد

      پاسخ
  • سلام خدا قوت
    پسرم یازده سال و سه ماه دارد.
    موی زاید آلت و زیر بغل دارد.
    سن استخوانی او طبق عکس
    سیزده سال است و بیضه هایش از سن خودش بزرگ تر است.
    قد او 158 هست.
    قد مادر 154.
    قد پدر 175.
    آیا بلوغ او زودرس بوده؟
    و قد او باز رشد میکند؟

    پاسخ
    • سلام
      اینکه سن استخوانی از سن تقویمی فرزندتون بیشتر به نفع بلوغ زودرس هست
      اما آزمایش های هورمونی هم باید بررسی شه

      پاسخ
  • سلام‌
    من پسر م دوازده سال و یک ماه سنش هستش
    الان هشت ماهه که موهای زیر بغل و …درآورده
    اما پشت لب نه …
    قدش ۱۴۷ وزنش ۴۷
    قد پدر ۱۷۰
    قد مادر ۱۵۸
    آیا بلوغ زود رس هستش ؟؟؟
    قدش کوتاه نمیشه ؟

    پاسخ
    • سلام
      بلوغ زودرس نیست
      اما برای قد ،
      توسط فوق تخصص غدد اطفال ویزیت شود

      پاسخ
  • سلام و عرض ادب دکتر جان
    من پسری هستم با مشخصات
    سن :15
    قد 180
    بلوغم از ۳.۵ سال پیش آغاز شد یعنی ۱۱.۵سالگی
    قد پدر 169
    قد مادر 162
    چه مقدار احتمال دارد به قد ۱۸۵ برسم؟
    لطفا توصیه تان برای افزایش قد بنده را بفرمائید.
    با تشکر 🌹

    پاسخ
    • سلام ، ورزش های کششی و پرشی ، یوگا، بارفیکس، بسکتبال
      مصرف مکمل مثل کلسی کر و ویتامین د۳ کمک کنندس

      پاسخ
  • سلام من ۱۴ سالمه قدم ۱۶۴وزن۵۱ قد پدر ۱۶۷ قد مادر ۱۶۳ ایا قدم رشد میکنع

    پاسخ
    • سلام
      بهتره ازمایش هورمونی و عکس مچ دست بدین
      سلام
      توسط فوق تخصص غدد اطفال ویزیت شود

      پاسخ
  • سلام، پسر هستم، سنم 14 سال و 6 ماه
    قد پدر و مادرم هر دو 170 هست
    ولی قد من الان 178 هست،
    آیا خیلی بلنده قدم و نیاز به پزشک رفتن هست؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر فعلا خوبه و اقدامی لازم نیست

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    پسری تقریبا دوازده ساله دارم. موی آلت و زیر بغل دارد. ریش و سبیل هایش هم کم کم پررنگ شده.
    جدیدا احتلام هم شده.
    سن استخوانی او که عکس از مچ دست گرفته شدسیزده ساله است و قد او 161
    آیا او باز هم رشد میکند؟ و بلوغ او زودرس بوده؟

    پاسخ
    • سلام
      بلوغ زودرس نیست
      و یدش به قد پدر مادر بستگی داره

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    پسری دارم یازده سال و شش ماه. تقریبا دوازده ساله
    قد 160.موی آلت زیاد دارد. موی زیر بغل هم درآورده.
    سبیل هایش خیلی پررنگ شده. وکم کم ریش هایش دارد پررنگ میشود. خیلی نگرانم ایا بلوغ او زودرس بوده؟ که اینقدر زود ریش و سبیل درآورده

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشین فقط اگر برای رشد قدی میخاین مطمئن بشین
      توسط فوق تخصص غدد اطفال ویزیت شه که در صورت نیاز اقدامات لازم انجام شه

      پاسخ
  • سلام من پسر هستم و 12ماه و6ماه دارم سبیل پمپهای زاعد دم بیش از حد رشد کرده آیا بلوغ زودرس دارم

    پاسخ
    • سلام
      خیر

      پاسخ
  • سلام وقت شما بخیر دختر من شش سال ونیمش یک سینش درد گرفت دکتر غدد آزمایش گرفت گفتن بلوغ زودرس آمپول داد ۵ روز زدم هنوزم سینش درد می کنه ومتورم آیا دردو متورمی با آمپول جلوگیری از بلوغ خوب میشه؟
    میشه راهنمایی کنید ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      بله کمک کنندس عزیز

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر من دختر شش سال ونیمش بلوغ زودرس داره اولین امپول زدم بعد دوهفته سینه دیگش یکم متورم شده ودرد داره خیلی نگرانم که یا اینکه آمپول زده چرا سینه دیگش درد می کنه ممنون میشم راهنمایی کنید استرس دارم

      • سلام
        اگر تا یک هفته دیگه ادامه داشت و متورم بود توسط پزشکش ویزیت شه
        اصلا دستکاری نکین و نگران هم نباشین

  • سلام ببخشید من دختر ۹ سال و ده ماه تمام دارم تقریبا ۸ ماه هست زیر سینه هایش سفت شده اما مرتب سفت و نرم میشه موهای ناحیه تناسلیش به رنگ مشکی شده و زیر بعلهایش هنوز بی رنگ است قدش ۱۳۵ تا ۱۴۰ دقیق نمیدانم اما از ۱۳۵ کمتر نیستخودم ۱۶۹ و پدرش ۱۷۱ آیا دچار بلوغ زودرس شده یا خیر بعد اینکه امکان داره تو چه سنی پریود بشه با چه روشی میتونم جلوی پریود شدنش را تا سن ۱۳ یا ۱۴ سالگی بگیرم آیا روش خطر زیاد داره یا عوارض داره یا نه ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام عزیز
      باید صفحه رشدش بررسی شه و سن استخوانی تا ببینیم متناسب هست یا نه
      توسط فوق تخصص غدد اطفال ویزیت شود

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر خسته نباشید من ۱۴ سالمه نمیدونسم زیر بغلم را زدم عیبی نداره

      • موردی ندارد

  • سلام ممنون که خانواده ها رو از نگرانی در میارید.پسرم ده ساله و نیمه هست .از نوزادی یکی از بیضه هاش رو از دست داده .توی شکمش مونده بود و بعداز یک سالگی که عملش کردیم دیگه از بین رفته بود.مشکل الان اینه که آلتش خیلی کوچیکه و میترسم رشد نکنه.اندازه طبیعی آلت در این سن چقدر باید باشه .
    .

    پاسخ
    • سلام عزیز
      با توجه به شرح حالشون باید توسط فوق تخصص اورولوژی اطفال ویزیت بشه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    پسرم یازده سال و شش ماه دارد. موی آلت زیادی دارد. موی زیر بغل هم کمی دارد. به دکتر مراجعه کردم گفت بیضه هایش مثل یک پسر چهارده ساله است.سن استخوانی هم سیزده سال نشان داد. دکتر خیلی منو ترسوند. و هیچ دارویی نداد.
    آیا باز قد او رشد میکند؟ الان قد او 160 است؟
    قد پدر 175 و قد مادر 154

    پاسخ
    • سلام عزیز
      فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کرده بودین؟

      پاسخ
      • بله خانم دکتر متخصص غدد بودند و ایا قد او به ژنتیک میرسد؟

      • سلام
        به نظر بله میرسد
        برای بررسی دقیق تر از تماس تلفنی با فوق تخصص غدد اطفال استفاده کنید

      • بله متخصص غدد بودند

  • سلام من پسری ۱۵ سال و نیمه هستم که حدودا ۱۲ سال و نیمگی به بلوغ رسیدم و الان قدم ۱۷۴ هستش قد مادر ۱۶۵ قد پدر ۱۷۲ میخواستم بدونم قدم تا ۱۸۰ میرسه؟
    موهای زائد و زیر بغل هم دارم(کامل نیست) اما ریش و سبیل نه
    لطفا جواب بدین

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به میانگین قد پدر و مادرتون خیر

      پاسخ
  • سلام پسر من ۱۱ سال و۵ ماهشه از ۱ سال پیش رشد موهای زائد تناسلی و جدیدا زیر بغلش شروع شده .موهای پشت لبش هم نسبت به هم سنیاش داره تیره میشه.تغییر صدا نداره . قدش خوبه . آیا علائم بلوغ زودرس داره؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر خسته نباشید پسر من ۹سالش تموم شده تازه رفته ۱۰سالگی ولی درقسمت بیضه ها مو درآورده موهای سیاه علتش میتونه بلوغ زود رس باشه

    پاسخ
    • سلام
      اگه ۱۰ سالش شده موردی نیست

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر دخترم ۶ سالش تمام شده یک سینش یک مقدار سفت شده ودست میزنه درد می کنه ولی موهای زاعد درنیاورده آیا نشانه بلوغ ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      باید ویزیت شه عزیز
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص اطفال مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام وقت شما بخیر پسر من ۱۱ سالش تمام شد موهای زاعد و صداش تغییر کرد عکس مچ گرفتم گفتن سن استخوانیش ۱۳ سال الان قدش ۱۵۸ دکتر بهش قرص پرپناتول و لتروزول تجویز کرد آیا این قرص برای جلوگیری از بلوغ زودرس خوبه آیا قدش رشد می کنه ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      اگه فوق تخصص غدد اطفال تجویز کردن طبق دستور مصرف شود

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر پسر من مو های زیر بقلش و پایین تنه اش در اومده کامل و ۱۲ سالشه و قدش هم ۱.۶۰ هست قد خودم هم ۱.۶۰ هست و شوهرم ۱.۸۰ ایا دچار بلوغ زودرس شده؟

    پاسخ
    • سلام
      بلوغ زودرس نیست و بنظر موردی نیست
      اما اگه نگران قدش هستین باید توسط فوق تخصص غدد اطفال ویزیت شه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر عزیز
    دخترم ۸ سال و هشت ماهش هستش. حدود یک ماه هستش موهای آلت تناسلیش درآمده. نزد دکتر فوق تخصص غدد بردمش ایشون تشخیص علایم بلوغ دادند. ایشون گفتند قدش در یکسال ۸سانتی متر خیلی رشد داشتند و سینه هاش چک کردند وگفتند بزرگ شده. آزمایش و عکس مچ دست گرفتند و تشخیص دادند علایم بلوغ زودرس دادند و مچ دست تطبیق دادند. گفتند باید امپول واریوپپتیل تزریق کنند.به نظر شما نیاز هستش؟عوارض ندارد؟

    پاسخ
    • سلام
      طبق دستور فوق تخصص غدد اطفال عمل کنید و نگران نباشین

      پاسخ
  • سلام دخترم ۳ ماهه دیگه ۷ سالش تموم میشه ناحیه تناسلیش یه خوده مو در اورده ولی زیر بغش نه یعنی بلوغ زود رسه خیلی میترسم اگه کسی اطلاع داره کمکم کنه

    پاسخ
    • سلام
      حتما به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر ببخشید من پسری ۱۶ سال و ۹ ماهه هستم که قدم ۱۸۰ هستش و پدرم ۱۶۹ و مادرم ۱۵۴ هستش اما از نظر ژنتیک به داییم رفتم که قدش ۱۸۴ الی ۱۸۵ هستش می خواستم بدونم که آیا تا ۲۰ سالگی می تونم هم قد داییم شم و من متاسفانه یک سال هستش که درگیر خودارضایی هستم اما عکسی که از سال قبلم دیدم متوجه شدم که شیش الی هفت سانت رشد داشتم. از نظر تغذیه هم خوب هستم ولی ورزش زیاد نمی کنم و خواب نسبتاً مطلوبی هم دارم. ممنون میشم جواب بدید.

    پاسخ
    • سلام
      قدتون خوبه و پیگیری لازم نیست
      گرافی جهت بررسی باز بودن صفحه رشد بدین
      اگه صفحه رشد باز باشه رشد قدی دارین

      پاسخ
  • با سلام من پسری ۱۳ ساله هستم قدم‌ ۱۶۴ هست و از ۱۲ سالگی بلوغم‌ شروع شد و موهای زیر بغل و تناسلی هم دراومده‌ و سبیل هم کمی دراومده‌ میخواستم ببینم دچار بلوغ زودرس‌ نشده ام ؟ رشد قدم مناسبه؟ قد پدرم‌ ۱۸۲ و قد مادرم ۱۶۲ هست

    پاسخ
    • سلام
      آزمایش هورمونی و گرافی جهت بررسی صفحه رشد بدین
      به متخصص غدد کودکان و اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    پسری دارم یازده سال و سه ماه. بلوغ او دقیقا نه سالگی شروع شد.در نه سالگی موی نرم و نازک روی آلت داشت. الآن موی آلت بسیار زیاد است. موی زیر بغل نازک هم دارد. سبیلهایش خیلی پررنگ شده. و خیلی ناراحت است. اذیت میشود. نعوظ هم دارد. آیا بلوغ او طبیعی است؟ و به رشد قدی خوب میرسد؟

    پاسخ
    • سلام
      قد الانش چقدر؟ قد پدر و مادر؟

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    پسرم یازده سال و سه ماه دارد. قد او 156 سانت است.
    موی زیاد آلت دارد. و موی زیر بغل نازک.
    پیش دکنر برای چکاب بردم.گفت بیضه ها بیش از حد بزرگ است. مثل پسر چهارده ساله است. به شدت نگرانم. صفحه رشد باز بود و سیزده سال را نشان میداد.کی احتلام می‌شود؟ آخه هنوز خیلی بچه است. آیا او بلوغ زودرس داشته؟ آیا رشد قدی دارد؟

    پاسخ
    • سلام
      عزیزم زیر نظر فوق تخصص غدد اطفال باید باشه و آزمایش و گرافی استخوانی بدهد

      پاسخ
  • سلام دکتر من دخترم اوایل ۱۲ سالگیسه وپریود شده
    ۷ روز هم طول کشید بار اول ایا طبیعیه و اینکه موی زیر بغلش از دستاش زائد و سیاه داره اون یکی هنوز کرکه مشکلی نیست ؟

    پاسخ
    • سلام
      بلوغ زودرس نیست

      پاسخ
  • سلام ببخشید من پیرم 14سالشه و اون مایع سفید رنگش در امده اسا بلوغ زود رس می گیره

    پاسخ
    • سلام
      خیر ۱۴ سالگی بلوغ زودرس نیست

      پاسخ
  • سلام پسرم امروز12سالش تموم شد، الت تناسلیش موداره، سبیلش دراومده، بوی عرق بدنش بومیده، دست وپاش موهاش رشدکرده، ایابلوغ زودرس نیس؟؟ نیازی هست ببرمش دکتر

    پاسخ
    • سلام
      خیر سنش به بلوغ زودرط نمیخوره

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من دختر هستم و 12 سالمه قدم هم 1/61 هستش امسال موی زیر بغل دراوردم خیلی نازک البته از پارسال هم موهای کلفتی رو التم رشد کرده
    طبیعیه؟

    پاسخ
    • سلام
      بله

      پاسخ
  • سلام اگر پسری از ده سالگی بلوغ را شروع کرده باشد. آیا قد او به قد ژنتیک میرسد؟

    پاسخ
    • سلام
      باید سن استخوانی بررسی شود

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من پسرم ۱۲سال دارد واضافه وزن داره موی زیر بقل دراورده دوسال هست چون اضافه وزن داره سینه هاش هم بزرگ ایا این مشکلی داره باید به چه دکتر مراجعه کنم قدش کوتاه نمونه

    پاسخ
    • سلام
      بلوغ زودرس نیست
      سینه کمی بزرگ هم در بلوغ طبیعیه
      برای قد اگه زیر نمودار رشد به فوق تخصص غدد اطفال مراجعه کنید

      پاسخ