بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی

اشتراک گذاری 758 نظر

کبد یکی از مهمترین ارگان‌های بدن است که آنزیم‌های مهمی از جمله بیلی روبین را می‌سازد و ترشح می‌کند.

کبد بزرگ‌ترین ارگان بدن است. وزنی بین ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم دارد. اندازه و شکل کبد بر اساس شکل کلی بدن تغییر می‌کند برای مثال دراز و باریک یا چاق و مربعی شکل می‌شود. کبد در ربع فوقانی راست شکم درست در زیر قفسه سینه در مقابل دیافراگم قرار گرفته است و براساس اندازه آن به سمت ربع فوقانی چپ نیز گاها کشیده می‌شود.

کبد جزء معدود ارگان‌هایی است که خون‌رسانی دو گانه دارد. حدودا ۲۰ درصد جریان خون کبدی از خون اکسیژن‌دار شریان کبدی است و ۸۰ درصد مابقی از خون ورید پورت تامین می‌شود. ورید پورت حاوی خون سیاهرگی است که از معده، روده‌ها، پانکراس و طحال به کبد برمی‌گردد. این ورید سرشار از موادغذایی است.

اکثر سلول‌های کبدی را سلول‌هایی به نام هپاتوسیت‌ها تشکیل می‌دهند. بقیه سلول‌های کبدی شامل سلول‌های کوپفر، سلول‌های ستاره‌ای، سلول‌های اندوتلیال و عروق خونی، سلول‌های مجاری صفراوی و ساختارهای حمایتی هستند.

هپاتوسیت‌ها اعمال بسیار مهم و حیاتی در راستای حفظ وضعیت و سلامت بدن انجام می‌دهند. این اعمال شامل موارد زیر هستند:

ساخت اکثر پروتئین‌های ضروری سرم (آلبومین، پروتئین‌های حامل، فاکتورهای انعقادی، بسیاری از فاکتورهای هورمونی و رشدی)

تولید صفرا و حامل‌های صفرا (اسیدهای صفراوی، کلسترول، لسیتین، فسفولیپیدها)

تنظیم موادغذایی (گلوکز، گلیکوژن،لیپیدها، کلسترول، اسیدهای آمینه)

متابولیسم و تجزیه ترکیبات لیپوفیلیک و دفع آنها از طریق صفرا یا ادرار (بیلی روبین، آنیون‌ها، کاتیون‌ها،داروها)

همان طور که می‌بینید کبد عملکردهای زیاد و پیچیده‌ای دارد. به همین دلیل ارزیابی عملکرد کبد اندکی دشوارتر از سایر ارگان‌های بدن است.

معمول‌ترین تست‌های آزمایشگاهی که برای سنجش عملکرد کبد استفاده می‌شوند شامل LFT، اندازه‌گیری سطح بیلی روبین سرم، آلبومین سرم، زمان پروترومبین (PT) است. LFT سطح سه آنزیم مهم کبدی یعنی آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات ترنس آمیناز (AST) و آلانین ترنس آمیناز (ALT) را نشان می‌دهد. در ادامه ذکر خواهیم کرد که سطح هر کدام از این آنزیم‌ها در نوع خاصی از بیماری‌های کبدی اهمیت زیادی برای ما دارد. بیلی روبین سرم نشان‌دهنده میزان فعالیت کبد از نظر تجزیه مواد و دفع آنهاست. آلبومین سرم و تست پروترومبین نیز نشان‌دهنده میزان ساخت پروتئین توسط کبد را نشان می‌دهند به عبارتی نمایانگر میزان سنتز توسط کبد هستند.

در ادامه این مطلب به بررسی عملکرد کبد خواهیم پرداخت. رویکر ما در این مطلب بیشتر پیرامون بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی است.

بیلی روبین چیست؟

بیلی روبین یک پیگمان (رنگدانه) تتراپیرول (چهارحلقه‌ای) بوده که حاصل شکسته شدن هموگلوبین است. حدودا ۷۰ تا ۸۰ درصد بیلی روبین ساخته شده در روز، از شکستن هموگلوبین گلبول‌های قرمز فرسوده وپیر خون حاصل می‌شود. دو نوع بیلی روبین در بدن داریم: بیلی روبین کونژوگه و غیرگونژوگه.

پس از تخریب این سلول‌ها، هم موجود در آنها در داخل سلول‌های رتیکواندوتلیال کبد تجزیه می‌شود. زمانی که بیلی روبین با پروتئین آلبومین متصل شود به بیلی روبین غیرکونژوگه (نامحلول یا غیرمستقیم) تبدیل می‌شود. این نوع بیلی روبین همان طور که گفته شد در داخل آب نامحلول بوده و اغلب وارد خون و ادرار نمی‌شود.

زمانی که بیلی روبین از پروتئین آلبومین جدا شود تبدیل به نوع کنژوگه یا محلول یا مستقیم می‌شود. در این صورت بیلی روبین، محلول در آب خواهد بود. این نوع بیلی روبین می‌تواند وارد خون شود یا از طریق ادرار دفع شود و رنگ زرد ادرار را ایجاد کند.

بیلی روبین و بیماری‌زایی

زردی یا ایکتر، به تغییر رنگ بافت در نتیجه رسوب بیلی روبین گفته می‌شود. رسوب بافتی بیلی روبین فقط در صورت بالا بودن میزان بیلی روبین سرم (هایپربیلی روبینمی سرمی) روی می‌دهد. این علامت بالینی اغلب نشان‌دهنده وجود یک بیماری کبدی یا با احتمال کمتری وجود یک نوع خاص از آنمی به نام آنمی همولیتیک است.

میزان افزایش بیلی روبین سرم ممکن است با انجام یک معاینه فیزیکی توسط پزشک حاذق تخمین زده شود. به طوری که وجود زردی در اسکلرا (بخش سفید چشم) نشان می‌دهد که میزان بیلی روبین سرم حداقل ۳ میلی‌گرم در دسی لیتر است. اسکلرا به دلیل محتوای بالای الاستینی تمایل خاصی به بیلی روبین دارد. به همین دلیل افزایش حتی میزان مختصر در بیلی روبین سرم خود را با زردی اسکلرا نشان می‌دهد.

در صورتی که پزشک با معاینه اسکلرا شک در ایکتریک (زرد بودن) بیمار کرد می‌تواند در قدم بعدی مخاط زیر زبان بیمار را معاینه کند.

آخرین محلی که با افزایش بیلی روبین زردی را نشان می‌دهد پوست فرد است. بنابراین در صورتی که دیدید پوست فردی ایکتریک شده است بدانید که او در مراحل پیشرفته‌ای از بیماری کبدی به سر می‌برد. در نتیجه با افزایش سطح بیلی روبین سرم، نهایتا پوست (مخصوصا در افرادی که پوست روشن دارند.) زرد می‌شود. حتی اگر روند بیماری طولانی شود و سطح بیلی روبین در خون مرتبا افزایش پیدا کند، احتمالا پوست به رنگ سبز هم در بیاید. (این رنگ سبز در نتیجه اکسیداسیون بیلی روبین به بیلی‌وردین ایجاد می‌شود.)

چه عواملی باعث بالا رفتن بیلی روبین می‌شوند

در قسمت‌های بالا گفتیم که بیلی روبین در نتیجه تجزیه هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز توسط سلول‌های کبدی حاصل می‌شود. بنابراین هر زمان که تخریب گلبول‌های قرمز خون زیاد شود و تولید هم افزایش یابد یا هر زمان که سلول‌های کبدی آسیب ببینند و نتوانند بیلی روبین را به خوبی دفع کنند ما شاهد بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین خواهیم بود و به دنبال آن ایکتر بروز پیدا می‌کند.

یکی از دلایل اصلی بالا رفتن میزان بیلی روبین در خون و ایکتر (زردی) که به دنبال آن رخ می‌دهد، آنمی همولیتیک است. گلبول‌های قرمز از زمانی که از مغز استخوان خارج می‌شوند و به داخل خون محیطی ورود پیدا می‌کنند، به طور متوسط ۱۲۰ روز عمر می‌کنند. در صورتی که به هر دلیلی عمر گلبول‌های قرمز کمتر از این میزان شود، در جاهای مختلف بدن تخریب می‌شوند و هم موجود در آنها در کبد تجزیه شده و حاصل آن تولید بیلی روبین است. به دنبال این وقایع زردی بروز پیدا می‌کند.

علل مختلفی می‌توانند موجب بروز آنمی همولیتیک شوند. برای مثال کمبود آنزیم G6PD سبب می‌شود که انعطاف‌پذیری گلبول‌های قرمز کم شود در نتیجه در هنگام عبور از مویرگ‌های ریز حبس می‌شوند و از بین می‌روند.

علت مهم دیگر در بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین و بروز زردی، آسیب سلول‌های کبدی است. برای مثال در انواع هپاتیت‌های ویروسی و غیرویروسی یا هپاتیت ناشی از الکل ممکن است شاهد این علامت بالینی باشیم. یکی از هپاتیت‍‌های ویروسی نوع a است که در مقاله هپاتیت a چیست به طور کامل این بیماری توضیح داده شده است.

یکی دیگر از علل افزایش بیلی روبین خون، انسداد مجاری صفرا داخل کبدی یا خارج کبدی است. این مشکل می‌توان به علل مختلفی بروز پیدا کند برای مثال مجاری داخل کبدی ممکن است به‌علت مصرف برخی داروها انسداد پیدا کنند. همچنین برخی بیماری‌های انگلی می‌توانند در داخل مجاری صفراوی داخل کبدی قرار گرفته و در این محل  انسداد ایجاد کند. البته این قبیل انگل‌ها در مناطق جغرافیایی خاصی دیده می‌شوند و به طور کلی شناسایی آنها بسیار نادر است.

شایع‌تر از مسائلی که ذکر شد، باید به سنگ‌های مجاری صفراوی و یا تومورهای کبدی یا تومورهای مجاری صفراوی اشاره کنیم. چرا که این موارد موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند و به این شکل سطح بیلی روبین خون را بالا می‌برند. یکی از نشانه‌هایی که اغلب با زردی ناشی از افزایش بیلی روبین همراه است، خارش شدید پوست است.

نشانه‌های بالا رفتن سطح بیلی روبین در خون

از نشانه‌های اصلی این مشکل همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم زردی اسکلرا، زردی مخاط زیر زبان و زردی پوست است. همین طور در بعضی موارد خاص همراه این شرایط خارش شدید پوست نیز وجود دارد.

اما شاخص حساس‌تر دیگر در افزایش بیلی روبین سرم، تیره شدن رنگ ادرار است. علت این رخداد دفع کلیوی بیلی روبین کونژوگه است. بیماران اغلب در این حالت ادرار خود را به رنگ چای یا کولا تشبیه می‌کنند. دفع بیلی روبین در ادرار نشان‌دهنده افزایش جزء مستقیم بیلی روبین است و در نتیجه می‌تواند مویدی بر بیماری کبدی باشد.

بالا رفتن دیگر آنزیم‌های کبدی نشان‌دهنده چیست

از جمله آنزیم‌های مهم کبدی AST و ALT هستند. این دو آنزیم اغلب در بیماری‌های کبدی که سلول‌های کبدی (هپاتوسیت‌ها) درگیر هستند، بالا می‌روند. اصطلاحا گفته می‌شود که AST و ALT در بیماری‌های هپاتوسلولار افزایش پیدا می‌کند. مثال بارزی از این بیماری‌ها انواع هپاتیت‌های حاد و مزمن هستند. هپاتیت می‌تواند سطح این آنزیم‌ها را تا ۱۰ برابر میزان نرمال افزایش دهد.

یکی دیگر از آنزیم‌های مهم کبدی ALP است. این آنزیم اغلب در بیماری‌های انسدادی کبدی بالا می‌رود. برای مثال زمانی که مجاری صفراوی داخل یا خارج کبدی توسط یک سنگ اشغال شده‌اند، سطح این آنزیم افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر آن گاهی فرد دارای انواع تومورهای کبدی است. این تومورها ممکن است داخل مجاری صفراوی باشند که در این صورت موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند. گاهی نیز ممکن است این تومورها در خارج از مجاری باشند ولی به دلیل فشاری که از خارج به مجاری صفراوی وارد می‌کنند، مسیر عبور صفرا را مختل کنند. این تومورها ممکن است تومورهای اولیه خود کبد باشند و یا تومورهایی باشند که از سایر نقاط بدن به کبد متاستاز داده باشند.

کبد محل اصلی متابولیزه کرن اکثر داروها محسوب می‌شود. بنابراین دور از انتظار نیست اگر بگوییم که مصرف طولانی مدت برخی داروها ممکن است با عوارض کبدی همراه باشد. گاهی اوقات افراد به صورت خودسرانه از دارویی استفاده می‌کنند که این موضوع ریسک چنین عوارضی را چند برابر می کند.

در ادامه لیستی از داروهایی که می‌توانند سبب آسیب‌های کبدی بشوند و در نتیجه سطح آنزیم‌های کبدی را بالا ببرند، ارائه می‌کنیم:

  • داروهای مسکن‌ از جمله آسپیرین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و فنیل بوتازون
  • داروهای  ضد تشنج از جمله فنی توئین، اسید والپوریک (دپاکوت)، کاربامازپین و فنوباربیتال
  • آنتی بیوتیک‌ها از جمله تتراسایکلین، سولونامید، ایزونیازید، سولفامتوکسازول، تریمتوپریم، نیتروفروناشن و فروکنازوا و داروهای ضدقارچ
  • داروهای کاهش‌دهنده کلسترول خون  مثل لوواستاتین، پراواستاتین، آتروواستاتین، روزاواستاتین، سیمواستاتین و  استاتین‌های دیگر
  • برخی داروهای تقویتی مثل نیاسین  همان ویتامین B3
  • داروهایی که برای بیماری‌های قلب و عروق مصرف می‌شوند مثل آمیودارون، هیدرالازین و کویینیدین
  • داروهای ضدافسردگی  مخصوصا سه حلقه‌ای‌ها (TCA)
  • داروهایی که در شیمی‌درمانی استفاده می‌شوند مثل متوتروکسات

تغییرات سطح آنزیم‌های کبدی چگونه تشخیص داده می‌شود

در صورت شک پزشک به تغییرات پاتولوژیک آنزیم‌های کبدی، باید سطح این آنزیم‌ها مورد سنجش قرار گیرد. تشخیص این امر بسیار آسان و کم‌هزینه است و تنها از طریق یک نمونه خون انجام می‌گیرد.

علاوه بر آنزیم‌های کبدی سطح بیلی روبین خون نیز از این طریق (نمونه خون) قابل اندازه‌گیری است. در نهایت اغلب پزشک با استفاده از نتایج حاصل از آزمایش آنزیم‌های کبدی و نیز سطح بیلی روبین تشخیص قطعی را مطرح می‌سازد.

درمان افزایش آنزیم‌های کبدی

قطعا درمان این مشکل به علت آن بستگی دارد. در واقع در این شرایط باید عامل زمینه‌ای را پیدا کرد و سپس آن را برطرف نمود تا به این ترتیب سطح آنزیم‌های کبدی به میزان نرمال خود برگردد. برای مثال اگر علت افزایش آنزیم‌های کبدی سنگ مجاری صفراوی باشد در صورت تشخیص پزشک، سنگ خارج می‌شود. اگر علت این موضوع هپاتیت باشد فرد درمان‌های ضدهپاتیت دریافت می‌کند.

در صورتی که اقدام به درمان بیماری کردید به این نکته دقت کنید که در بیماری‌های کبدی بیمار باید هر ۶ ماه یک بار آزمایش‌های کبدی را تکرار کند تا پزشک بتواند سیر پیشرفت درمان یا بیماری را بررسی کند. پزشک با توجه به نتیجه این آزمایش‌ها دوز داروها و انواع آنها را تعیین و تغییر می‌دهد. یا حتی ممکن است با توجه به این آزمایشات قطع درمان را برای بیمار تشخیص دهد.

مسئله‌ای که در درمان این قبیل موارد اهمیت دارد تشخیص به موقع مشکل در فرد و یافتن علت آن است تا بتوان به سرعت وارد عمل شد و برای فرد درمان‌های مناسب را اجرا کرد. مسئله مهم در بیماری‌های کبدی، جلوگیری از تغییر بیماری کبدی به سمت سیروز (آخرین و پیشرفته‌ترین مرحله همه بیماری‌های کبدی – End Stage Hepatic Disease) است.

منابع:

اصول طب داخلی هاریسون ۲۰۱۵ ویرایش نوزدهم

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

758 دیدگاه در “بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی
  • سلام جهت تست زردی و تیروئید نوزاد 17 روزه با این نتیجه آزمایش آیا تیروئید نرمال است یا خیر (چون رفرنسی که آزمایشگاه ها میدن معمولا برای سنین بزرگسال میباشد میخواستم بدونم برای نوزاد 17 روزه آیا نرمال هست یا خیر)؟
    Bill.T=6.3
    Bill.D=0.3
    Bill.in= 6.0
    T4=8.97 Method=CLIA
    TSH=5.072 Method=CMIA

    پاسخ
    • سلام نه نرمال نيست بايد متخصص اطفال حتما ويزيتش كنه
      از نظر كم كاري تيروييد هم بررسي شه
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص اطفال مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر یکم ران پای راستم ورم کرده ممنون میشم راهنمایم کنیدالبته کبد چرب گرید یک داشتم ولی الان خیلی بهتر شدم ast22 alt31
    ممنون یادخودت بهم بگید چی مصرف کنم ورم پام بهتر شه یا بگید به چه دکتری مراجعه کنم ممنون البته بیلی روبین ۱.۹۳ داریکت ۰.۵۳

    پاسخ
    • سلام آزمايشاتتون مشكلي نداره
      بايد سونوگرافي داپلر بديد اما قبلش توسط متخصص داخلي معاينه شيد

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام. خانمی ۳۶ ساله ام. مینور هستم. وزنم متعادل هست. بیلی روبین دایرکت ۰/۴ چهردهم و بیلی روبین توتال ۲/۳ دو ممیز سه دهم هست. کمی هم پوستم زرد رنگ هست. ممکن هست مشاوره بفرمایید. آیا نیاز به مراجعه به متخصص دارم. چه متخصصی مراجعه نمایم.؟

    پاسخ
    • سلام نه مشكلي نداريد نگران نباشيد بدليل همين تالاسميتون هست

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    17 سالمه و آنزیم کبد من خیلی بالاست و با مشکلاتی برخورد کردم
    Bilirubin total:3.40
    Bilirubin direct:0.86
    لطفا راهنمایی کنید …

    پاسخ
    • سلام نگران نباشيد اين از علائم سندرم ژيلبرت هست
      اصلا خطرناك نيست فقط ممكنه موقع گرسنگي يا عفونت تا ٥ بيلي روبينتون بالا بره بيشترم نميشه

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    خسته نباشید
    50 ساله هستم
    در طول ۳سال حدود ۲۰کیلو از وزنم بی دلیل کم شد
    و تا حدود نیمه ی انگشتانم رنگ قهوه ای هستند اما مابقی انها رنگ سفید میشوند
    قبلا هم کبد چرب گرید ۲ داشتم
    الان نتیجه ازمایش
    Total bilirubin: 1.4
    Direct billirubin : .31
    مقدارRBC:4.88
    کلسترول:۲۱۴
    HDL:37
    LDL:141
    ایا بنظر شما بیماری خاصی دارم یا مشکلی نیست؟و ایا این مواردی که گفتم به هم مربوط هستند؟

    پاسخ
    • سلام ميزان esr و آهن بدنتون ( فريتين ) مهم هست بايد به متخصص داخلي مراجعه كنيد
      آزمايشاتتون نرماله اما كاهش وزنتون مهمه كه بررسي شه
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    ممنو میشوم راهنمایی فرمايد
    Totalbilirubin. 3`16
    Indirect. 2`6
    Direct 0`61
    AST. 21″7
    Alt. 20″2
    Cholesterol. 183
    Triglycerdes. 137
    A1c. 7″2
    F b G. 154

    پاسخ
    • سلام قند خونتون بالا هست بايد برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید ،
    یه سوال دارم اینکه میزان بیلی روبین توی یرقان هپاتوسلولار حاد و مزمن چه فرقی دارند ؟

    پاسخ
    • سلام
      هنگامی که بیش از شش ماه از بیماری های کبدی بگذرد مزمن تلقی می‌شوند
      معمولاً در نوع حاد یرقان کمتر اتفاق می‌افتد و در بیماری‌های مزمن یرقان داریم

      پاسخ
  • سلام
    خسته نباشید
    روز شما بخیر
    نتایج آزمایشات زیر متعلق به خانم 64 ساله می باشد که 10 روز است در ناحیه سمت راست شکم زیر دنده ها احساس نفخ شدید و ورم و درد دارند و دچار یبوثت شدید نیز بوده اند که با دارو فقط یبوثت برطرف شده است.
    RBC 5.88
    MCV 73.4
    MCH 23.4
    Monocyte 9.3
    Bilirubin Total 1.77
    Bilirubin Direct 0.57
    Bilirubin Indirect 1.2
    لطفا بررسی نمایید و بفرمایید علت چه می تواند باشد و آیا نیاز به مراجعه به دکتر می باشد
    متشکرم
    موفق باشید

    پاسخ
    • سلام ايشون تالاسمي مينور دارن اصلا مسئله خاصي نيست
      بقيه فامتور هاي مبدي و بيلي روبين نرمال هست
      براي تالاسمي درمان خاصي نميخواد فقط بايد تحت نظر متخصص داخلي باشن
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من 28 سالمه نتیجه ازمایش بیلی بورینم بالا بود برای درمانش باید چکار کنم
    Total Bilirubin 1.38
    Direct Bilirubin 0.34

    پاسخ
    • سلام مشكلي نداره نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من کبد چرب گرید ۱ دارم الان چند ماهی میشه انزیم اومدن پایین ast 18
    ALt 25 قبلا ۳۸ و ۴۳ بودن اما الان کمی ران راستم ورم کرده ممنون میشم راهنماییم کنید یا داروی چیزی برام تجویز کنید یا باید چه دکتری برای معاینه برم خوب ممنون از لطف شما

    پاسخ
    • سلام
      این دو موضوع بهم ربطی ندارن و باید ران شما معاینه شه
      دقیقا کجای پا ورم کرده؟مفصل هست؟درد عضلانی؟خونمردگی و تورم؟

      پاسخ
  • سلام روز خوش
    نتایج آزمایش من به این صورت بود:
    AST 30
    ALT 24
    ALP 231
    Total Bilirubin 1.1
    Direct Bilirubin 0.6
    LDH 407
    ورزشکار هم هستم البته.
    مشکلی ندارن از نظر شما؟

    پاسخ
    • سلام نه مشكلي نداره نگران نباشيد

      پاسخ
  • 18
    Ast = 17
    Total = 6.10
    Direct = 0.40
    Indirect = 5.70
    Albumin = 4.6
    Alkaline phosphate = 72
    Total protein = 7.2
    سلام داکتر خانم نتیجه بنده چنین است پزشک‌گفت ارثی است حالا نمی‌دونم نیاز به بررسی بیشتر است؟

    پاسخ
    • سلام نه اصلا نميخواد بورسي كنيد
      سندرم ژيلبرت هست موقع اصطراب، گرسنگي يا عفونت بيلي روبين غير مستقيم خونتون بالا ميره
      هيچ عارضه اي نداره
      تبديل به بيماري خاصي هم نميشه

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    آزمایش پسر 18 ساله ام میزان بیلی روبین خونش بالا بود. آیا خطرناکه؟
    total bilirubin= 2.02
    direct bilirubin=0.51

    پاسخ
    • سلام نه خطرناك نيست نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام دو ماه پیش توی سونو بهم گفتن کبد چرب گرید یک دارم. و دو ماه پیش کلسترول ٢١١ بود و تری‌گلیسیرید ١٢٧ بود. بیلیروبین توتال ١.٧١ بود و دایرکت هم ٠.٣۶ بود. الان کلسترول شده١٧٢ و تری‌گلیسیرید شده ١٠۴ و اینکه بیلیروبین توتال شده ٢.١٠ و دایرکت شده ٠.۵٧. خیلی نگران شدم. باید چیکار کنم الان؟ چه دکتری برم؟

    پاسخ
    • سلام به متخصص داخلي مراجعه كنيد
      وزن كم كنيد دارو براي كبد چربتون مصرف كنيد درست ميشه نگران نباشيد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    پدرم ۶۸ سالشونه. بصورت مزمن یبوست دارن، جدیدا عکس روده و کولونوسکوپی انجام دادیم که سه تا زخم روده مشاهده شد و جواب نمونه‌برداری منفی بود. آزمایش خون فقط سطح بیلی‌روبین بیشتر از نرمال بود که دکتر براش دارو نوشته ولی چون فشار خون داشتند بهشون نساخته گذاشته کنار. همچنان تو اجابت مزاج مشکل شدید دارن و رنگشون به زردی میزنه، اشتهاش هم کم شده. فعلا متخصص گوارش به نتیجه خاصی نرسیده و میگه باید سبک غذایی متفاوتی داشته باشی! به نظرتون علت زمینه‌ای دارند؟ و یا اینکه این یبوست با فیزیوتراپی روده قابل درمانه؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز پدرتون از نظر کبدی بررسی شدن؟آزمایش انزیم کبدی،علل التهاب کبد و صفرا، سونوگرافی کبد باید انجام شود
      همچنین عدد بیلی روبین هم مهمه

      پاسخ
      • سلام خانوم دکتر پدرم ۷۰ سال سن داره اردیبهشت ماه امسال با عکس برداری و بیوپسی متوجه شدیم سرطان هد پانکراس دارن برای جراحی اقدام کردیم ولی به دلایلی نشد که جراحی کنیم و الان به شدت وزن کم کرده و زردی شدید داره سطح بیلی روبین به شدت بالاست و آنزیم های کبدی هم بالاست به احتمال زیاد به کبد متاس تاز کرده
        سه ماه پیش متاسفانه یه سکته مغزی خفیف هم داشته
        تا اونجا که متوجه شدیم دیگه قابل درمان نیست
        به نظر شما چه کاری یا چه دارویی میشه مصرف کنه تا حداقل یکم از نظر روحی و جسمی بهتر بشه در ضمن اصلا اشتهایی برای غذا خوردن نداره و زرد آب داره هر از گاهی میاد بالا

      • سلام
        شرایط سخت و پیچیده ای هست و باید ویزیت مکرر توسط متخصص گوارش و خون بشن
        امکان تجویز دارو در کامنت نیست برای تجویز دارو جهت رفع علایم و تقویت بدن و اشتها،

        اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با متخصص گوارش استفاده کنید.

  • سلام کبد من گرید 3هستش و قند هم رو 180کلیه هام هم پروتیئن دفع میکنه وزنمم 105کیلو هستش

    پاسخ
    • سلام بايد براي درمان كبد چرب و قند بالاتون به متخصص غدد مراجعه كنيد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام مشكلي نداره نرماله آزمايشتون

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر انزیمای کبد همسرم یکم بالاس ast:32
    Alt:59 ایا خطرناکه و اینکه ایشون اضافه وزن هم دارن

    پاسخ
    • سلام
      احتمال اینکه کبد چرب باشه زیاده
      باید سونوگرافی بدن اگه کبد چرب تو سونو مشخص شد حتما کاهش وزن داشته باشن و رژیم و داروی ضد چربی بخورن
      زیر نظر پزشک ازمایششون تکرار شه
      بالا بودن انزیم کبدی در درازمدت اگه درمان نشود خطرناک است

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر وقتتون بخیر انزیمای کبد همسر یکم بالاس ast:32
    Alt:59میخواستم ببینم ایا خطرناکه؟ و اینکه ایشون در یک سال اخیر خیلی وزنشون بالا رفته

    پاسخ
    • سلام كبد چرب هستش اگه درمان نشه خطرناكه
      بايد رژيم لاغري بگيرن و وزن كم كنن

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر پدرم52سالشون هست و
    Bilirubin total:2.33
    Bilirubin direct:0.74

    آیا مشکل خاصی دارن و خطرناکه بالا بودن این دوتا عدد؟ راه درمانی داره؟

    پاسخ
    • سلام نه اصلا
      اين نشون دهنده بيماري ژيلبرت هست كه در آقايون از خانم هل شايع تر هست
      يكم بيلي روبين غير مستقيم بالا ميره
      فقط نبايد گرسنه بمونن
      اصلا بيماري خطرناكي نيست ممكنه در گرسنگي يا عفونت دچار زردي شوند كه برطرف ميشه

      پاسخ
  • سلام ۴ ماه پیش ۲۰ عدد قرص روی یک روز در میان مصرف کردم الان بعد ۴ ماه روی سولفات ۵۰ میلی گرم رو به چه تعداد و به چه صورت مصرف کنم؟ (ریزش مو دارم)

    پاسخ
    • سلام
      این دارو به تنهایی برای ریزش مو کافی نیست
      اول باید ازمایش هورنونی، تیروییدی انجام شه و بررسی از نظر ریزش مو آندروژنیک و مردانه هم انجام شه

      پاسخ
  • سلام
    Total bilirobin 2.6
    Direct bilirobin 0.34
    AST 29
    ALT 33
    جنسیت مرد ۴۰ ساله
    ممنون میشم جواب ازمایش رو تحلیل کنید
    بیماری کم کاری تیرویید دارم و لوکسین مصرف میکنم هرروز

    پاسخ
    • سلام به سندرم ژيلبرت ميخوره كه فقط نبايد گرسنگي بكشيد و اينكه ممكنه بدليل گرسنگي و يا عفونت بيلي روبين غير مستقيمتون بالا بره
      كه چيز مهمي نيست و اثر مخربي در هيچ قسمتي از بدنتون نميذاره

      پاسخ
  • با احترام آزمایشات من به شرح ذل تقدیم می گردد سپاسگزار میشوم علت را بفرمایید.
    1_بیلیروبین توتال 1.3
    2_بیلیروبین دایرکت 0.3
    3_SGOT 17
    4_SGPT 15
    5_الکالین فسفات 136
    6_ LDH 246
    7_RBC 4.43
    8 هموگلوبین 13.5
    9_PDW 17.1
    10_فریتین 66.3

    پاسخ
    • سلام نرمال هست
      نه كم خوني فقر آهن داري. نه كبد چرب
      نه زردي

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    AST 72, ALT71
    TSH 11.82 , FT4 0. 5
    این اعداد مربوط ب آزمایش خون مادرم
    آیا مشکلات کبدی و تیروئید حادی دارن یا با دارو حل میشن؟لطفاً جواب بدید

    پاسخ
    • سلام كم كاري تيروييد داريد همراه با كبد چرب
      بايد

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص غدد مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    ابن ازمایش بنده است:
    Bilirobin total:1
    Bilirobin Direct:.22
    Ast:27
    ALT:54
    Alkaline phosphate:140
    نظرتون در مورد آزمایش بنده ، و
    ممنون میشم راهنمایی بفرمائید.
    با تشکر

    پاسخ
    • سلام
      عدد بیلی روبین دایرکتتون که نمیشه بیشتر از توتال باشه
      مجدد ازمایش رو نگاه کنین
      البته با توجه به افزایش alt باید حتما علل کبدی (خودایمنی، کبد چرب و ویروسی یا انسداد ) بررسی شن دوست عزیز
      همچنین باید آزمایش تکمیلی و سونوگرافی و بررسی های تصویر برداری بیشتر انجام شه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      اگه تهران هستین یا رفت و امد به تهران براتون مقدوره به دکتر سید موید علویان مراجعه کنید

      پاسخ
      • Bilirubin Direct ./22
        خیلی ممنونم

      • سلام
        Dirctbilirubin:0/64
        Totol bilirubin:1/81
        ایا مقدار بیلی روبین خطرناکه؟
        با خوردن قرص اهن پایین میاد؟

      • سلام مشكلي نداره نگران نباشيد

      • بله حالا درست شد
        با این وجود چون آنزیم هاتون بالاتر از رنج نرمال معاینه حضوری به متخصصی که گفتم داشته باشید

      • سپاسگذارم

  • سلام.خدا قوت.من یه دوره دو ماه استروئید استفاده کردم.بعد از یکی دو هفته رفتم ازمایش دادم که…..bilirubin total.2.26
    bilirubin direct.0/44
    AST.81
    ALT.77
    CPK.1015
    .Alkaline phosphatase 170
    الان چیکار کنم.

    پاسخ
    • سلام بايد سونوگرافي كبد و كيسه صغرا بديد
      كبدتون چرب شده
      و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من کبد چرب گرید دو داشتم
    تری گریسلین 260 و کرسترول 194بود
    AST 40 وdirect bili 1.53 ALT 77 بود الان شدن
    کرسترول 161 تری گریسلین 111
    AST 24 و 0.35 ALT 15 direct biliدکتر جواب درستی نداد و گفت خوب شدی سونوگرافی هم کبد عادی شد می خواستم بگین این direct bili چه معنی داره حد مجاز تو جواب آزمایش 0.3 هست

    پاسخ
    • بیلوربین توتال ۱.۵۱
      بیلوربین دایرکت 0/41 باسلام
      عضلات دست و پا درد داره ، بی خوابی هم دارم شب تا صبح ، نظرتون در مورد ازمایش چیه

      پاسخ
      • سلام اينها هرمال هستند
        از نظر كمبود ويتامين دي هم بررسي شيد

    • سلام آزمایش شما نرمالمی باشد
      بیلی روبین دایرکت بیلی روبین مستقیم میباشد که مقدار ان در آزمایش شما طبیعی است

      پاسخ
  • سلام.من به مدت ۲ ماه دوره استروعید رفتم .بعد از یک هفته رفتم ازمایش تست کبد دادم.bilirRubin total ..2.26 دوم اینکه bilirubin direct…0/44 سوم اینکه AST..81 چهار اینکه ALT …77 و پنج اینکه CPK شد 1015 .الان باید چیکار کنم.

    پاسخ
    • سلام
      دوره استرویید برای چی بوده؟
      ازمایشاتون مختل و حتما نیاز به بررسی تکمیلی از جمله بررسی خودایمنی، کبد چرب و ویروسی و بررسی های تصویربرداری از جمله سونو، فیبرواسکن و…دارد

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      اگه تهران هستین یا رفت و امد به تهران براتون مقدور به دکتر سید موید علویان مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقت شما بخیر
    ببخشید من 17 سالم هست
    و total bilirubin خون من 1.32 هست
    آیا مشکلی وجود داره ؟

    پاسخ
    • سلام بيلي روبين indirect اگه نرماله موردي نداره
      در غير اين صورت بايد سونوگرافي كبد و كيسه صفرا بديد

      پاسخ
  • سلام خیلی عالی بود یک سوال دارم یک نوه یک سال ونیم دارم آنزیم کبدی بالا دارهAsT۱۲۰ وALT۱۳۰ وcpk898 خواهش می کنم منو راهنمایی کنید اینجا گفتن پس از یک ماه دوباره آزمایش رو تکرار کنید من ساکن زاهدان هستم

    پاسخ
    • باسلام وخسته نباشید بیست یک سالم ازمایش خون دادم بیلی bili.t3/3……bilid./7 خیلی خطرناک باید چکارکنم

      پاسخ
      • سلام احتمالا سندرم ژيلبرت باشه كه اصلا خطرناك نيست فقط مواقع گرسنگي يا عفونت در بدن بالا ميره بيلي روبينتون
        اما بايد بصور حضوري معاينه شيد لطفا

        با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

    • سلام
      ازمایش تکرار شود و اگه بالا بود حتما با فوق تخصص گوارش اطفال مشورت شود، برای بررسی مشکلات کبدی

      پاسخ
  • سلام AST 53
    ALT51
    Zink58
    Bilirobin total1.6
    Bilirobin Direct 0.4
    Bun 6
    Cratinine 0.7 آیا بنده مشکلی دارم

    پاسخ
    • سلام آنزيمهاي كبديتون يكم بالا هستش كه ميتونه نشون دهنده كبد چرب باشه
      لطفا سونوگرافي كبد و كيسه صفرا بديد

      پاسخ
  • سلام.ast46.alt26.alkaline181.total2,60.diret037 متخصص گفته همش آب میاد دهنم.متخصصم گفته از الکله،بخوری میمیری

    پاسخ
    • سلام كبد چرب داريد و اگه الكل مصرف ميكنيد بدليل كبد چرب الكلي هست بايد تحت درمان كبد چرب قرار بگيريد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

      ر

      پاسخ
  • باسلام.خاستم بدونم ازمایش چکاب بدن میتونه بیماری هپاتیت رو نشون بده یا مثلا مشکوک بزنه البته میدونم ک باید ازمایش هپاتیت بده ولی باز خاستم نظر شمارو بپرسم؟

    پاسخ
    • سلام اگه وايرال ماركر ها درخواست شه بله اما در غير اين صورت نه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    آیا مصرف ویتامین ای برای کبد مفید هست یا مضر؟ و اینکه مقدار مصرف بی خطر روزانه این ویتامین چقدر است؟ منظورم قرص ۴۰۰ هست

    پاسخ
    • سلام بايد ٢٠ روز يك روز درميان بخوريد
      و ٢٠ روز قطعش كنيد
      نبايد مثلا دو ماه مداوم مصرف كنيد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر
    Total bilirubin 1.5
    Direct bili 0.22
    Ast 23
    Alt 24
    Alkaline phosphatase 226
    Vit D 46
    Vit b12 305
    دوبار آزمایش دادم به فاصله دوماه و تو هردو مورد بیلی روبین ۱.۵ و ۱.۶ بود
    آلرژی و فا‌ویسم دارم

    پاسخ
    • سلام مشكلي نداره با توجه به شرايطتون نرماله

      پاسخ
  • سلام.بارداری خارج رحم داشتم با سه دز متوتروکسات عضلانی جذب شد .حالا انزیمalt شده ۷۵ و انزیمastشده ۶۰ قبل تزریق زیر ۲۰ بودند .چکار کنم نرمال بشوند؟با سپاس

    پاسخ
    • سلام عارضه متوتروكسات هست ، بعد از قطع دارو طي يك ماه افت ميكنه
      اين روند طبيعيه نگران نباشيد
      ماه بعد دوباره چك كنيد

      پاسخ
  • سلام، آزمایش توتال بیلی روبین من عدد 27. 1 هست و بدنم شب ها خارش زیادی دارد. لطفا توصیه های لازم را به من بدهید.

    پاسخ
    • سلام غذاهاي چرب و حجيم نخوريد
      بيشتر سالاد و سبزي مصرف كنيد
      سونوگرافي كبد و كيسه صفرا هم انجام بديد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر گرامی
    جواب آزمایش من اینطور هست:
    Alkaline 136
    Ast 36
    Alt 40
    Bill total 1.7
    Bill Direct 0.3
    فرمودید کبد چرب هست، سونوگرافی کردم جواب این بود که کبد و کیسه صفرا سالم هستن
    به نظر شما لازمه پیگیری بیشتری انجام بدم؟

    پاسخ
    • سلام لازمه كه رژيم غذاييتونو اصلاح كنيد
      غذاهاي چرب و پركالري نخوريد
      ٦ ماه الي ١٢ ماهبعد دوباره بررسي شيد

      پاسخ
  • سلام.آزمایش های من:
    Bilirubin total 1.8
    Bilirubin direct 0.5
    Ast 63
    Alt 85
    Alp 120
    Vit d 20
    سونوگرافی کبد و شکم هم دادم و هیچ مشکلی وجود نداشت.
    برای کم کردن آنزیم ها چه کنم؟قرص ویتامین دی هرماه ۵۰۰۰۰ مصرف میکنم.

    پاسخ
    • سلام ورزش كنيد وزنتونو كم كنيد غذاهاي چرب و پر كربوهيدرات نخوريد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر، جواب آزمایش من اینطور هست:
    Alkaline 136
    Ast 36
    Alt 40
    Bill total 1.7
    Bill Direct 0.3
    کمی سرگیجه و بعضی وقتها هم خارش پوست در ناحیه سینه و صورت دارم، چه نظری دارید؟ ممنون از راهنماییتون

    پاسخ
    • سلام اين آزمايش نشون دهنده كبد چرب هستش
      لطفا به متخصص گوارش مراجعه كنيد تا درمانتونو شروع كنن

      پاسخ