بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی

اشتراک گذاری 758 نظر

کبد یکی از مهمترین ارگان‌های بدن است که آنزیم‌های مهمی از جمله بیلی روبین را می‌سازد و ترشح می‌کند.

کبد بزرگ‌ترین ارگان بدن است. وزنی بین ۱ تا ۱.۵ کیلوگرم دارد. اندازه و شکل کبد بر اساس شکل کلی بدن تغییر می‌کند برای مثال دراز و باریک یا چاق و مربعی شکل می‌شود. کبد در ربع فوقانی راست شکم درست در زیر قفسه سینه در مقابل دیافراگم قرار گرفته است و براساس اندازه آن به سمت ربع فوقانی چپ نیز گاها کشیده می‌شود.

کبد جزء معدود ارگان‌هایی است که خون‌رسانی دو گانه دارد. حدودا ۲۰ درصد جریان خون کبدی از خون اکسیژن‌دار شریان کبدی است و ۸۰ درصد مابقی از خون ورید پورت تامین می‌شود. ورید پورت حاوی خون سیاهرگی است که از معده، روده‌ها، پانکراس و طحال به کبد برمی‌گردد. این ورید سرشار از موادغذایی است.

اکثر سلول‌های کبدی را سلول‌هایی به نام هپاتوسیت‌ها تشکیل می‌دهند. بقیه سلول‌های کبدی شامل سلول‌های کوپفر، سلول‌های ستاره‌ای، سلول‌های اندوتلیال و عروق خونی، سلول‌های مجاری صفراوی و ساختارهای حمایتی هستند.

هپاتوسیت‌ها اعمال بسیار مهم و حیاتی در راستای حفظ وضعیت و سلامت بدن انجام می‌دهند. این اعمال شامل موارد زیر هستند:

ساخت اکثر پروتئین‌های ضروری سرم (آلبومین، پروتئین‌های حامل، فاکتورهای انعقادی، بسیاری از فاکتورهای هورمونی و رشدی)

تولید صفرا و حامل‌های صفرا (اسیدهای صفراوی، کلسترول، لسیتین، فسفولیپیدها)

تنظیم موادغذایی (گلوکز، گلیکوژن،لیپیدها، کلسترول، اسیدهای آمینه)

متابولیسم و تجزیه ترکیبات لیپوفیلیک و دفع آنها از طریق صفرا یا ادرار (بیلی روبین، آنیون‌ها، کاتیون‌ها،داروها)

همان طور که می‌بینید کبد عملکردهای زیاد و پیچیده‌ای دارد. به همین دلیل ارزیابی عملکرد کبد اندکی دشوارتر از سایر ارگان‌های بدن است.

معمول‌ترین تست‌های آزمایشگاهی که برای سنجش عملکرد کبد استفاده می‌شوند شامل LFT، اندازه‌گیری سطح بیلی روبین سرم، آلبومین سرم، زمان پروترومبین (PT) است. LFT سطح سه آنزیم مهم کبدی یعنی آلکالین فسفاتاز (ALP)، آسپارتات ترنس آمیناز (AST) و آلانین ترنس آمیناز (ALT) را نشان می‌دهد. در ادامه ذکر خواهیم کرد که سطح هر کدام از این آنزیم‌ها در نوع خاصی از بیماری‌های کبدی اهمیت زیادی برای ما دارد. بیلی روبین سرم نشان‌دهنده میزان فعالیت کبد از نظر تجزیه مواد و دفع آنهاست. آلبومین سرم و تست پروترومبین نیز نشان‌دهنده میزان ساخت پروتئین توسط کبد را نشان می‌دهند به عبارتی نمایانگر میزان سنتز توسط کبد هستند.

در ادامه این مطلب به بررسی عملکرد کبد خواهیم پرداخت. رویکر ما در این مطلب بیشتر پیرامون بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی است.

بیلی روبین چیست؟

بیلی روبین یک پیگمان (رنگدانه) تتراپیرول (چهارحلقه‌ای) بوده که حاصل شکسته شدن هموگلوبین است. حدودا ۷۰ تا ۸۰ درصد بیلی روبین ساخته شده در روز، از شکستن هموگلوبین گلبول‌های قرمز فرسوده وپیر خون حاصل می‌شود. دو نوع بیلی روبین در بدن داریم: بیلی روبین کونژوگه و غیرگونژوگه.

پس از تخریب این سلول‌ها، هم موجود در آنها در داخل سلول‌های رتیکواندوتلیال کبد تجزیه می‌شود. زمانی که بیلی روبین با پروتئین آلبومین متصل شود به بیلی روبین غیرکونژوگه (نامحلول یا غیرمستقیم) تبدیل می‌شود. این نوع بیلی روبین همان طور که گفته شد در داخل آب نامحلول بوده و اغلب وارد خون و ادرار نمی‌شود.

زمانی که بیلی روبین از پروتئین آلبومین جدا شود تبدیل به نوع کنژوگه یا محلول یا مستقیم می‌شود. در این صورت بیلی روبین، محلول در آب خواهد بود. این نوع بیلی روبین می‌تواند وارد خون شود یا از طریق ادرار دفع شود و رنگ زرد ادرار را ایجاد کند.

بیلی روبین و بیماری‌زایی

زردی یا ایکتر، به تغییر رنگ بافت در نتیجه رسوب بیلی روبین گفته می‌شود. رسوب بافتی بیلی روبین فقط در صورت بالا بودن میزان بیلی روبین سرم (هایپربیلی روبینمی سرمی) روی می‌دهد. این علامت بالینی اغلب نشان‌دهنده وجود یک بیماری کبدی یا با احتمال کمتری وجود یک نوع خاص از آنمی به نام آنمی همولیتیک است.

میزان افزایش بیلی روبین سرم ممکن است با انجام یک معاینه فیزیکی توسط پزشک حاذق تخمین زده شود. به طوری که وجود زردی در اسکلرا (بخش سفید چشم) نشان می‌دهد که میزان بیلی روبین سرم حداقل ۳ میلی‌گرم در دسی لیتر است. اسکلرا به دلیل محتوای بالای الاستینی تمایل خاصی به بیلی روبین دارد. به همین دلیل افزایش حتی میزان مختصر در بیلی روبین سرم خود را با زردی اسکلرا نشان می‌دهد.

در صورتی که پزشک با معاینه اسکلرا شک در ایکتریک (زرد بودن) بیمار کرد می‌تواند در قدم بعدی مخاط زیر زبان بیمار را معاینه کند.

آخرین محلی که با افزایش بیلی روبین زردی را نشان می‌دهد پوست فرد است. بنابراین در صورتی که دیدید پوست فردی ایکتریک شده است بدانید که او در مراحل پیشرفته‌ای از بیماری کبدی به سر می‌برد. در نتیجه با افزایش سطح بیلی روبین سرم، نهایتا پوست (مخصوصا در افرادی که پوست روشن دارند.) زرد می‌شود. حتی اگر روند بیماری طولانی شود و سطح بیلی روبین در خون مرتبا افزایش پیدا کند، احتمالا پوست به رنگ سبز هم در بیاید. (این رنگ سبز در نتیجه اکسیداسیون بیلی روبین به بیلی‌وردین ایجاد می‌شود.)

چه عواملی باعث بالا رفتن بیلی روبین می‌شوند

در قسمت‌های بالا گفتیم که بیلی روبین در نتیجه تجزیه هموگلوبین موجود در گلبول‌های قرمز توسط سلول‌های کبدی حاصل می‌شود. بنابراین هر زمان که تخریب گلبول‌های قرمز خون زیاد شود و تولید هم افزایش یابد یا هر زمان که سلول‌های کبدی آسیب ببینند و نتوانند بیلی روبین را به خوبی دفع کنند ما شاهد بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین خواهیم بود و به دنبال آن ایکتر بروز پیدا می‌کند.

یکی از دلایل اصلی بالا رفتن میزان بیلی روبین در خون و ایکتر (زردی) که به دنبال آن رخ می‌دهد، آنمی همولیتیک است. گلبول‌های قرمز از زمانی که از مغز استخوان خارج می‌شوند و به داخل خون محیطی ورود پیدا می‌کنند، به طور متوسط ۱۲۰ روز عمر می‌کنند. در صورتی که به هر دلیلی عمر گلبول‌های قرمز کمتر از این میزان شود، در جاهای مختلف بدن تخریب می‌شوند و هم موجود در آنها در کبد تجزیه شده و حاصل آن تولید بیلی روبین است. به دنبال این وقایع زردی بروز پیدا می‌کند.

علل مختلفی می‌توانند موجب بروز آنمی همولیتیک شوند. برای مثال کمبود آنزیم G6PD سبب می‌شود که انعطاف‌پذیری گلبول‌های قرمز کم شود در نتیجه در هنگام عبور از مویرگ‌های ریز حبس می‌شوند و از بین می‌روند.

علت مهم دیگر در بالا رفتن سطح سرمی بیلی روبین و بروز زردی، آسیب سلول‌های کبدی است. برای مثال در انواع هپاتیت‌های ویروسی و غیرویروسی یا هپاتیت ناشی از الکل ممکن است شاهد این علامت بالینی باشیم. یکی از هپاتیت‍‌های ویروسی نوع a است که در مقاله هپاتیت a چیست به طور کامل این بیماری توضیح داده شده است.

یکی دیگر از علل افزایش بیلی روبین خون، انسداد مجاری صفرا داخل کبدی یا خارج کبدی است. این مشکل می‌توان به علل مختلفی بروز پیدا کند برای مثال مجاری داخل کبدی ممکن است به‌علت مصرف برخی داروها انسداد پیدا کنند. همچنین برخی بیماری‌های انگلی می‌توانند در داخل مجاری صفراوی داخل کبدی قرار گرفته و در این محل  انسداد ایجاد کند. البته این قبیل انگل‌ها در مناطق جغرافیایی خاصی دیده می‌شوند و به طور کلی شناسایی آنها بسیار نادر است.

شایع‌تر از مسائلی که ذکر شد، باید به سنگ‌های مجاری صفراوی و یا تومورهای کبدی یا تومورهای مجاری صفراوی اشاره کنیم. چرا که این موارد موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند و به این شکل سطح بیلی روبین خون را بالا می‌برند. یکی از نشانه‌هایی که اغلب با زردی ناشی از افزایش بیلی روبین همراه است، خارش شدید پوست است.

نشانه‌های بالا رفتن سطح بیلی روبین در خون

از نشانه‌های اصلی این مشکل همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم زردی اسکلرا، زردی مخاط زیر زبان و زردی پوست است. همین طور در بعضی موارد خاص همراه این شرایط خارش شدید پوست نیز وجود دارد.

اما شاخص حساس‌تر دیگر در افزایش بیلی روبین سرم، تیره شدن رنگ ادرار است. علت این رخداد دفع کلیوی بیلی روبین کونژوگه است. بیماران اغلب در این حالت ادرار خود را به رنگ چای یا کولا تشبیه می‌کنند. دفع بیلی روبین در ادرار نشان‌دهنده افزایش جزء مستقیم بیلی روبین است و در نتیجه می‌تواند مویدی بر بیماری کبدی باشد.

بالا رفتن دیگر آنزیم‌های کبدی نشان‌دهنده چیست

از جمله آنزیم‌های مهم کبدی AST و ALT هستند. این دو آنزیم اغلب در بیماری‌های کبدی که سلول‌های کبدی (هپاتوسیت‌ها) درگیر هستند، بالا می‌روند. اصطلاحا گفته می‌شود که AST و ALT در بیماری‌های هپاتوسلولار افزایش پیدا می‌کند. مثال بارزی از این بیماری‌ها انواع هپاتیت‌های حاد و مزمن هستند. هپاتیت می‌تواند سطح این آنزیم‌ها را تا ۱۰ برابر میزان نرمال افزایش دهد.

یکی دیگر از آنزیم‌های مهم کبدی ALP است. این آنزیم اغلب در بیماری‌های انسدادی کبدی بالا می‌رود. برای مثال زمانی که مجاری صفراوی داخل یا خارج کبدی توسط یک سنگ اشغال شده‌اند، سطح این آنزیم افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر آن گاهی فرد دارای انواع تومورهای کبدی است. این تومورها ممکن است داخل مجاری صفراوی باشند که در این صورت موجب مسدود کردن مسیر صفرا می‌شوند. گاهی نیز ممکن است این تومورها در خارج از مجاری باشند ولی به دلیل فشاری که از خارج به مجاری صفراوی وارد می‌کنند، مسیر عبور صفرا را مختل کنند. این تومورها ممکن است تومورهای اولیه خود کبد باشند و یا تومورهایی باشند که از سایر نقاط بدن به کبد متاستاز داده باشند.

کبد محل اصلی متابولیزه کرن اکثر داروها محسوب می‌شود. بنابراین دور از انتظار نیست اگر بگوییم که مصرف طولانی مدت برخی داروها ممکن است با عوارض کبدی همراه باشد. گاهی اوقات افراد به صورت خودسرانه از دارویی استفاده می‌کنند که این موضوع ریسک چنین عوارضی را چند برابر می کند.

در ادامه لیستی از داروهایی که می‌توانند سبب آسیب‌های کبدی بشوند و در نتیجه سطح آنزیم‌های کبدی را بالا ببرند، ارائه می‌کنیم:

  • داروهای مسکن‌ از جمله آسپیرین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و فنیل بوتازون
  • داروهای  ضد تشنج از جمله فنی توئین، اسید والپوریک (دپاکوت)، کاربامازپین و فنوباربیتال
  • آنتی بیوتیک‌ها از جمله تتراسایکلین، سولونامید، ایزونیازید، سولفامتوکسازول، تریمتوپریم، نیتروفروناشن و فروکنازوا و داروهای ضدقارچ
  • داروهای کاهش‌دهنده کلسترول خون  مثل لوواستاتین، پراواستاتین، آتروواستاتین، روزاواستاتین، سیمواستاتین و  استاتین‌های دیگر
  • برخی داروهای تقویتی مثل نیاسین  همان ویتامین B3
  • داروهایی که برای بیماری‌های قلب و عروق مصرف می‌شوند مثل آمیودارون، هیدرالازین و کویینیدین
  • داروهای ضدافسردگی  مخصوصا سه حلقه‌ای‌ها (TCA)
  • داروهایی که در شیمی‌درمانی استفاده می‌شوند مثل متوتروکسات

تغییرات سطح آنزیم‌های کبدی چگونه تشخیص داده می‌شود

در صورت شک پزشک به تغییرات پاتولوژیک آنزیم‌های کبدی، باید سطح این آنزیم‌ها مورد سنجش قرار گیرد. تشخیص این امر بسیار آسان و کم‌هزینه است و تنها از طریق یک نمونه خون انجام می‌گیرد.

علاوه بر آنزیم‌های کبدی سطح بیلی روبین خون نیز از این طریق (نمونه خون) قابل اندازه‌گیری است. در نهایت اغلب پزشک با استفاده از نتایج حاصل از آزمایش آنزیم‌های کبدی و نیز سطح بیلی روبین تشخیص قطعی را مطرح می‌سازد.

درمان افزایش آنزیم‌های کبدی

قطعا درمان این مشکل به علت آن بستگی دارد. در واقع در این شرایط باید عامل زمینه‌ای را پیدا کرد و سپس آن را برطرف نمود تا به این ترتیب سطح آنزیم‌های کبدی به میزان نرمال خود برگردد. برای مثال اگر علت افزایش آنزیم‌های کبدی سنگ مجاری صفراوی باشد در صورت تشخیص پزشک، سنگ خارج می‌شود. اگر علت این موضوع هپاتیت باشد فرد درمان‌های ضدهپاتیت دریافت می‌کند.

در صورتی که اقدام به درمان بیماری کردید به این نکته دقت کنید که در بیماری‌های کبدی بیمار باید هر ۶ ماه یک بار آزمایش‌های کبدی را تکرار کند تا پزشک بتواند سیر پیشرفت درمان یا بیماری را بررسی کند. پزشک با توجه به نتیجه این آزمایش‌ها دوز داروها و انواع آنها را تعیین و تغییر می‌دهد. یا حتی ممکن است با توجه به این آزمایشات قطع درمان را برای بیمار تشخیص دهد.

مسئله‌ای که در درمان این قبیل موارد اهمیت دارد تشخیص به موقع مشکل در فرد و یافتن علت آن است تا بتوان به سرعت وارد عمل شد و برای فرد درمان‌های مناسب را اجرا کرد. مسئله مهم در بیماری‌های کبدی، جلوگیری از تغییر بیماری کبدی به سمت سیروز (آخرین و پیشرفته‌ترین مرحله همه بیماری‌های کبدی – End Stage Hepatic Disease) است.

منابع:

اصول طب داخلی هاریسون ۲۰۱۵ ویرایش نوزدهم

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

758 دیدگاه در “بیلی روبین و آنزیم‌های کبدی
  • سلام
    Total bilirubin 5.5
    Direct bilirubin 0.6
    SGOT 24
    SGOT 41
    TSH 4.76
    Haemoglobin 13.4
    سلام این بالابودن بیلی روبین مشکل خاصیه؟

    پاسخ
    • سلام ميتونه بدليل سندرم ژيلبرت باشه
      چيز نگران كننده مهمي نيست
      فقط نبايد گرسنه باشيد
      در گرسنگي، عفونت مقدار بيلي روبين غير مستقيمتون بالا ميره اما عارضه اي ايجاد نميكنه
      سرطان زا هم نيست

      پاسخ
  • سلام.خسته نباشید.
    Bilirubin total 1.8
    Bili. Direct 0.5
    Ast 16
    Alt 19
    Alkaline phosphat 83
    ایا من مشکلی دارم؟

    پاسخ
    • سلام
      باید آیتم های دیگه هم از جمله hb, hct, plt, ldh, و …بررسی شه

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    سن 18 و جنسیت مرد
    total bilirubin 1.8
    direct bilirubin 0.4
    AST 19
    ALT 18
    آیا نتایج بالا نشان دهنده مشکل خاصیه؟ آیا باعث ریزش مو میشه؟ چون هم ریزش مو دارم هم خارش پوست سر
    و میخوام آزمایش بیلی روبین بدم ولی سرما خوردم به نظرتون آزمایش بدم؟باعث خطا در جواب آزمایش نمیشه؟(سرماخوردگیم شدید نیست)

    پاسخ
    • سلام آزمايشاتتون نرماله مشملي نداره
      افزايش خيلي كمي توي بيلي روبينتون هست كه مهم نيست ميتونه بدليل بيماري ژيلبرت باشه كه افزايش خفيف بيلي روبين غير مستقيم هنگام گرسنگي و ناشتايي و عفونت نشون ميده
      اصلا مهم نيست
      نگران نباشيد
      فقط نبايد گرسنه باشيد همين.

      پاسخ
  • سلام وقت به خير
    توتال بيلى روبين ١/٣٧
    دايركت بيلى روبين ٠/٣٤
    AST19
    ALT36
    سن ٤٦ سال ؛ جنسيت مرد
    اين جواب ازمايش يعنى مشكل خاصى مى تونه باشه يا خير ؟

    پاسخ
    • سلام بنظر مياد خيلي كم كبدتون چرب باشه بهتره سونوگرافي كبد بديد

      پاسخ
  • سلام من دخترم 5ماهشه پوستش مثل زردچوبه هست هنوز زردی داره هر دکتری هم بردم تشخیص ندادن چه مشکلی داره آزمایشاتشم همه خوبه سونو از کبدشم گرفتیم عالیه لطفا راهنمایی کنین توروخدا

    پاسخ
    • سلام از نظر كم كاري تيروييد بررسي شه، همچنين از لحاظ عفونت ادراري و اينكه تست عرق هم بدهد

      پاسخ
  • سلام خدا قوت bilirovin total2.38biliorn dairekt0.84میباشد البته من یه دوره کپسول ناپروکسن مصر ف کردم ومدتی دارهای چرک خشکون میخورد

    پاسخ
    • سلام
      باید آزمایش های زیر هم بررسی شه
      Cbc, diff, bun, cr, Ast, Alt, Alkp, ldh و همچنین مجدد bill T, bill D تکرار شود

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید در هنگام سرماخوردگی میشه آزمایش بیلی روبین و آزمایش قند خون بدم مشکلی نداره؟ باعث خطا در جواب آزمایش نمیشه؟

    پاسخ
    • سلام
      بهتره تو حالت سلامت کامل بدین
      اما این موارد با سرماخوردگی دچار مشکل نمیشن

      پاسخ
  • سلام .من پسر 32 ساله هستم .همیشه رنگ پوستم زرد رنگ بوده و چشمام هم همین طور .قبلا کمخونی داشتم که با داروی ونوفر رفع شد ؛ گاها وقتی به پهلو دراز میکشم زیر دنده ی پایینیم درد شدیدی میکنه، ادارم هم اکثرا با وجود نوشیدن مایعات زیاد باز هم تیره است . در زمستانها هم خوارش شدید بدن به همرا تورم و دانه انداختن دارم مشکلم بیشتر با زردی پوستم و چشمام هست .حتی خیلی از اوقات به من میگن نکنه معتادی در صورتی ک نیستم .سوالم اینه که احتمالش هست که بیماری کبد داشته باشم

    پاسخ
    • سلام
      بله احتمالش هست دوست گرامی
      باید حتما چکاپ بدین
      به فوق تخصص گوارش مراجعه کتید

      پاسخ
  • ایا این میزان از بلی روبین برای خانم 39 ساله خطر ناک است؟
    Total =1.4
    Direct=0.4

    پاسخ
    • سلام نه نرماله نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام نوزاد من یک ماهشه و آزمایش خونش توتال بیلیروبینش ۷.۶۵وایندیرکت بیلیروبینش ۷.۳۷هستش خطرناکه؟باید چیکارکنم؟

    پاسخ
    • سلام
      در بدو تولد هم بیلی روبینش بالا بود یا خیر؟
      اگه قبلا بالاتر بوده و الان این عدداس چون ایندایرکت بالاس موردی نداره

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر توتال 4/86 و دایرکت 1/26 مشکل چیه ب نظر شما؟

    پاسخ
    • سلام بايد به متخصص گوارش مراجعه كنيد و سونوگرافي كبد و كيسه صفرا و مجاري صفراوي هم بدهيد

      پاسخ
  • سلام . امید که جور صحتمند باشین . دو انزایم کبد من ALT و AST از حد نورمال بالا رفته . . برای نورمال شدن کبد من چی باید کرد

    پاسخ
    • سلام
      اول باید علت اون بررسی شه
      مثلا هپاتیت های ویروسی، کبد چرب، هپاتیت خودایمنی و….باید آزمایش دقیق بدین تا ببینیم علت کدومه و بر اساس علت درمان بشین

      پاسخ
  • باسلاموخسته نباشید.من یک نوزاد دوماهه دارم که دربدو تولد زردی داشتوبعد خوب شد ولی یک هفته ایهست که پوستش زرد شد وازمایش دادیم Direct Bilirubin ان ۸.۴بود .میخاهم بدانم نشانه چیست وایا خطرناک است
    اصلا دایرکت چیست.

    پاسخ
    • سلام
      چون بیلی روبین دایرکت بالاست باید حتما بررسی تکمیلی شود و آزمایش های بیشتر درخواست شود
      به فوق تخصص نوزادان یا به متخصص اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام.دکتر خسته نباشید.
    ببخشید من یک ماه قبل رفتم آزمایش که تقریبا 19 مورد آزمایش دادم در اصل یک چکاب کامل بود فقط مشکلی که دارم اینه که دکتر گفت بلیروبین خونت بالاست.من سوالم اینه که از نظر تغذیه و رژیم غذایی لطفا بنده را راهنمایی بفرمایید.در ضمن بدنم اخیرا عرق زیاد دارد.ممنون میشم اگر راهنماییم بفرمایید.

    پاسخ
    • سلام
      عدد بیلی روبین چند بود؟
      دوست عزیز باید حتما سایر آیتم ها هم ببینم تا بتونم نظر بدم
      از جمله Ast, Alt, Alkp, ldh, RBc, Hb
      از تماس تلفنی با متخصص داخلی استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام دکترجان
    cbc همه نرماله
    kreatinin 0.70 mg/dl
    Na 137 mmol.l
    ure 21 mg/dl
    دکتر اکو قلب گرفت هیچ مشکلی نداشت. گفتن که فقط میزان پتاسیم به تنهایی بالاست و دیگر آزمایش چکاپ خون نرماله. ممکنه موقع خون گرفتن چیزی شده که میزان پتاسیم رو بالا نشان داده.
    ممنون میشم شما هم نظرتون رو بفرمایید

    پاسخ
    • بله احتمالش هست اما ايد دوباره پتاسيمتون چك شه

      پاسخ
  • سلام دکتر در آزمایش خون
    biliirubin direct 0.24 mq/dL
    potasyum(k) 5.63 mmol/L
    میزان بالای این دو خطرناکه؟
    خیلی ممنون

    پاسخ
    • سلام ميزان پتاسيمتون بالاس بايد اين آزمايشات را انحام بديد
      Cbc.diff
      Bun cr
      Na k
      U/A
      و نوار قلب بديد اين عدد پتاسيم خطرناكه ، بايد فوري نوار قلب بديد و درمانو شروع كنيد

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخير آزمايش من
    Urobilinogen +١
    كراتين ١.٣٤
    احساس درد و تاخير در ادرار داشتم خيلي نگرانم مشكل چيه؟ خانم ٢٥ ساله هستم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      این اعداد مال ازمایش ادرار یا خون؟
      برای بررسی دقیق علایم‌ و آزمایش و شرح حالتون از تماس تلفنی با متخصص داخلی یا فوق تخصص کلیه استفاده کنید

      پاسخ
  • روزتون بخیر
    مشکل در مورد bilirubin هست که ۱.۵ هست علتش چیست ؟

    پاسخ
    • سلام
      باید بقیه ازمایش ها از جمله cbc, diff, Ast, Alt, bun, cr, ldh هم بررسی شن عزیزم

      پاسخ
  • سلام من 34سالمه دوهفته قبل چکاپ دادم و نتیجه
    bilirubin total2.5
    Bilirubin direct0.4
    میشه بگید نگران کننده هست یانه!؟ برای درمانش چیکار باید بکنم

    پاسخ
    • سلام اگه بقيه آزمايشاتتون نرماله ( آزمايش ast alt alk.p نيازي نيست نگران باشيد، فقط نبايد گرسنه شويد ( احتمالا ژيلبرت داربد كه اصلا عارضه خاصي نداره و جاي نگراني نداره)

      پاسخ
  • سلام وعرض احترام
    بچه نزده ماهه دارم و بعضی وقت تب پیدا می‌کند و درین اواخرسفیدی چشم هایش هم زرد شده ونزد داکتر هم بردمش گفت که بیلی روبین اش 4.4 است وچند دانه شربت داد.
    ومن زیادتر کنجکاوی شدم وبالاخره به آدرس شما رسیدم و حال از شما معلومات بهتری را آرزو دارم بشنوم.
    خیلی ممنونتان می‌شم.

    پاسخ
    • سلام لطفا آزمايش cbc.diff
      Ldh
      Pbs
      Tsh freet4
      Esr crp
      Ast alt alk.p
      انجام بديد و سونوگرافي كبد هم انجام بديد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    من یک ماه پیش کرونا گرفته بودم پوستم به شدت زرد شده بود مقداری هم چشمام
    همون موقع آزمایش خون دادم
    بیلی روبین غیر مستقیم 5
    بیلی روبین مستقیم 1.5
    سایر آنزیمهای کبد نرمال بود
    سونوگرافی کبد ،طحال،کیسه صفرا نرمال بود
    فقط کبد نوشته بود اکوی پارانشیم مختصر افزایش یافته
    خیلی نگرانم راهنمایی کنید ممنون

    پاسخ
    • سلام عزيزم اصلا نگران نباشيد، بيماري ژيلبرت هست كه اصلا عارضه ندارد

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من آزمایش دادم AST24 – ALT25
    LDH 149
    CPK Total 125 میخواستم بدونم مشکلی دارم

    پاسخ
    • سلام آزمايشاتتون نرماله

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر باشه بنده آزمایش خون دادم و سونوگرافی هم باید برم . سطح بیلی روبین ( T = 1.63 ) و ( D=0.52 ) هستش . این نگران کننده و خطرناک هستش؟خیلی فکرم درگیر شده.نشونه چی میتونه باشه؟.ممنون میشم یه راهنمایی کنین.

    پاسخ
    • سلام مشكلي نداره عزيزم
      سونو بديد اما آزمايشتون اكي هست

      پاسخ
  • سلام روز به خیر ازمایش چکاپ دادم بیلی روبین خونم بالاست totalbilirubin ۱/۵
    Direct bilirubin0/6
    Indirect bilirubin0/9
    خواستم بدونم وضعیتم چطوریه؟ خیلی نگران کنندس و اینکه برا درمان به متخصص کبد مراجعه کنم یا داخلی . درمان باید مداومت داشته باشه یا تو یه مرحله انجام میشه ممنون

    پاسخ
    • سلام اين حالت بدليل بيماري ژيلبرت انفاق كيوفته كه بيلي روبين غير مستقيم بالا ميره
      اصلا نگران كننده نيست به سرطان تبديل نميشه به نارسايي كبد تبديل نميشه
      فقط نبايد گرسنگي بكشيد
      نهايتا هم تا ٤-٥ ميلي گرم بيشتر بالا نمياد
      اما براي تاييد تشخيص به متخصص گوارش مراجعه كنيد

      پاسخ
  • سلام عرض شد
    جواب تست آنزیمهای مربوط به کبد بنده به شرح ذیل بود
    Total Bilirubin 1.1
    Direct Bilirubin 0.2
    AST 36
    ALT 30
    LDH 384
    GGT 62
    با توجه به اینکه GGT بالا است آیا جای نگرانی است ؟

    پاسخ
    • سلام بدليل كبد چرب هستش
      بهتره توسط متخصص گوارش ويزيت شويد و از نظر كيسه صفرا هم بررسي شويد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید همسر من ۲۸ سالشه و گاهی اوقات پوستش کمی زرد میشه آزمایش داد نتایج این شد.بخاطر بیلیروبین توتال نگران شدم
    Bill.t:2.0
    Bill.d:0.44
    Sgot:38
    Sgpt:31
    Alp:179
    Amylase:91
    Cpk:523
    Ckmb:28
    Cr:1.1
    البته روز قبل آزمایش کار بدنی زیاد انجام داده بود

    پاسخ
    • سلام بيماري بهراسم ژيلبرت دارن
      اصلا نگران نباشيد
      اين افراد موقع انجام كار سنگين موقع گرسنگي
      دچار زردي ميشن اونم خيلي زياد نيست زير ٤ ميلي گرم هستش
      اصلا اختلالي بوجود نمياره
      براي تاييد تشخيص به متخصص گوارش مراجعه كنبد

      پاسخ
  • سلام استرس میتونه باعث بالا رفتن بیلی روبین باشه

    پاسخ
    • سلام اگه بيماري زمينه اي ژيلبرت داشته باشيد بله( بيلي روبين غير مستقيم را بالا ميبرد و خيلي كم در حد ٤-٥ )
      اما اگه نداريد خير نميتونه

      پاسخ
  • با عرض سلام و عرض ادب این جواب آزمایشم در چه حد نگران کننده هست
    SGPT =58
    SGOT=36
    Bilirubin Direct=0.45
    Alkaline phosphatase=174
    ممنون از لطف و مجبتتون.

    پاسخ
    • سلام نگران كننده نيست اما نشان دهنده كبد چرب هستش
      لطفا سونوگرافي از كبد بديد و در صورت تاييد تشخيص به متخصص داخلي براي درمان مراجعه كنيد

      پاسخ
  • سلام و عرض ادب
    همسر من آقايي ٤٢ ساله آزمايش خون و سونوي كامل شكم و لگن داده – الحمدلله در سونو همه اعضا نرمال و مشكلي در صفرا و كليه نداشتند. كبد چرب گريد بين ١-٢
    البته به علت فشار خون مرتب قرص فشار خون و رزواستاتين ٢٠ هم روزانه مصرف ميكنند.
    ولي آزمايش خون به شرح زير:
    علت بالا بودن بيليروبين و TG چيست؟ (٢٠ سال پيش زردي گرفته بودند)
    TG 161
    Chol 115
    AST 26
    ALT 33
    Alkaline Ph 127
    Bl t 2.8
    Bl d 0.84

    پاسخ
    • سلام بيلي روبين غير مستقيمش بالا هست احتمالا بيماري ژيلبرت دارن
      با گرسنگي و شرايط استرس زا زرديشون بيشتر ميشه
      چيز مهمي نيست فقط نبايد دچار استرس شن
      براي درمان كبد چربشون به متخصص گوارش مراجعه كنند

      پاسخ
  • Direct bilirubin ام 0.33 شده آیا جای نگرانی داره… و esr 1h هم 16 شده

    پاسخ
    • سلام نه نرماله نگران نباشيد

      پاسخ
  • با سلام بنده با 27 سال سن و تحرک خیلی کم در این 6 ماه قرنطینه کرونا ازمایش خون برای چک اپ دادم و همچنین ازمایش تراکم استخوان که نشون داد مبتلا به استروپوس یا پوکی استخوان دارم با -2/70 کاهش توده استخوانی در مفصل ران بعد به دکتر روماتولژی مراجعه کردم ازمایش خون نوشتن انجام دادم به شرح زیر
    که alt من 102 و alp 317 و ast 48بود و LDL 137 و کلسترول 217 و VLDL 37
    به دکتر گوارش مراجعه کردم ازمایش سونوگرافی از کبد و کیسه صفرا نوشتن انجام دادم که نوشته بود اندازه نرمال و توده و چیز خاصی و سنگ ملاحضه نشد ولی کبد نوع چرب گرید 2 می باشد کمی نگرانم ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام بايد وزنتونو كم كنيد در كنارشم كلسيم و ويتامين دي بخوريد اما براي درمان كامل بايد تحت نظر متخصص گوارشتون باشيد
      طي ٦ ماه درمان ميشيد اگه تمام درمانتونو رعايت كنيذ

      پاسخ
  • با سلام و احترام
    وقتتون بخیر بنده آزمایش دادم و نتیجه اون به این شرح بود
    Total Bilirubin:2.10
    Direct Bilirubin:0.36
    SGOT:24
    SGPT:32
    Alkaline phosphatase:207
    لازم به ذکر هست سابقه کبد چرب داشتم که درمان نگرفتم،حدود ۱۸ کیلو اخیرا کاهش وزن داشتم با توجه به بالا بودن Total Bilirubin در آزمایش جای نگرانی هست؟
    ممنونم پاسخ بدید

    پاسخ
    • سلام خير جاي نگراني نيست اما اگه ماه بعد بيشتر شد به متخصص گوارش مراجعه كنيد

      پاسخ
  • با سلام
    آیا مشکلی در این نتایج تست بنده هست؟ ممنون
    total 2.3
    direct 0.5
    indirect 1.8
    ast 23
    alt 25

    پاسخ
    • سلام
      نرمال است

      پاسخ
  • باسلام دختری ۱۲.۵ ساله دارم که سطح بیلی روبین توتال او ۲.۱ مستقیم ۴۵.و غیرمستقیم او ۱.۶۶ است ایا این بالا بودن جدی است.

    پاسخ
    • سلام احتمالا بيماري ژيلبرت دارد
      فقط نبايد گرسنه شه
      در گرسنگي و اضطراب تا حد ٤ ميره زرديشون اا اصلا نگران كننده نيست

      پاسخ
      • سلام خانمم 36 می باشد حدود 65روزه تو بیمارستان کوثر سنندج توکماست با هوشیاری5
        متاسفانه دکترا میگن مشکل کبد نداره ولی این جواب آزمایشش می باشد اگه جواب بدین ممنون می باشم
        AIK.P 1178H
        t.Bilirubin(clot) 12.62H

      • سلام علت كماشون چي بوده؟ اين نشون ميده مجاري صفراويشون درگيره كه بيلي روبين خونشون بالا رفته
        مشكل خود كبد نيست مشكل مجاري صفراوي هست

  • سلام میشه راهنماییم کنین رفتم دکتر با توجه به جواب آزمایشم یه بسته قرص لیورگل و یه بسته کپسول پنتوپرازول ۴۰ نوشتن وعلت اینکه چرا آنزیم کبدم بالاست رو نگفتن
    AST:30
    ALT:61
    ALP:286
    Bilirubin total:1.09
    Bilirubin Direct:0.40

    پاسخ
    • سلام بدليل كيد چربتون هست
      ليورگل هم به همين دليل دادند

      پاسخ
  • سلام حمیدالله هستم 26 ساله از افغانستان .
    مشکل من این است بیلروبین من تقریبا نیم سال می شود بالا هست رفتم پیش دوکتوران ارجمند یک سال می شود من دارو های تقویتی کبدی استفاده می نمایم اما کدام نتیجه بخش نبوده و کدام اعراض و علایم بر من وجود ندارد از دارو ها استفاده میکنم دو باره سویه بیلروبین افزایش پیدا میکند
    از شما جناب متخصص صاحب کدام روش دیگری را شما انجام می دهید خوشحال می شوم تشکر
    Total 5,6
    Direct 1,5
    Indirect 2,5

    پاسخ
    • سلام شما بيماري ژيلبرت داريد كه موقع گرسنگي و استرس بيلي روبينتون بالا ميره
      اصلا جاي نگراني نداره فقط نبايد گرسنه بمونيد همين

      پاسخ
      • با عرض سلام وخسته نباشید دختر من متولد ۸۶هست با توجه به کمی رنگ پریدگی وگاهی اوقات حالت تهوع وگاهی خارش پوستی ازمایش دادبیلیروبین توتال۰/۴ودایرکت۰/۱۶واین دایرکت۰/۲وتستهاAst22وAlt13والکالین فسفات۵۱۵نشون دادالبته کلسیم۹/۴وفسفر۵/۷وویتامینD۵۵/۰هست لطفا به من بگید جای نگرانی هست یا ازمایشاتش خوبن البته کم اشتها هم هست ممنون از همکاریتون

      • سلام بدليل خارش پرستي و بالا بودن الكالن فسفاتازش بايد سونوگرافي كبد و كيسه صفرا بده

  • با سلام ازمایش دادم و نتیجه بع شرح زیر است خیلی نگرانم آیا خطرناک هست و مشکل خاصی هست؟
    S.G.O.T (AST): 33
    S.G.P.T (ALT): 88
    Alkaline P (ALP): 131
    Bilirubin Total: 1.35
    Bilirubin Direct: 0.36
    Bilirubin Indirect: 0.99

    پاسخ
    • سلام
      باید بررسی و آزمایش های تکمیلی انجام بشه و علت افزایش انزیم و التهاب کبد مشخص شه
      به فوق تخصص گوارش مراجعه کتید

      پاسخ
  • سلام ۶۰ سال دارم ! نتیجه ازمایش Total Bilirubin :1.24
    Direct Bilirubin : 0.29
    AST: 23
    ALT: 21
    دیابت نوع ۲ دارم دارم قرص زیپ مت و کلیترول اتروواستاتین ، پروترال اوپاس ، و چون انژیو کردم قرص پلاویکس مصرف می کنم.
    ایا بیماری کبد من جدی است ؟

    پاسخ
    • سلام نه چيز مهمي نيست نگران نباشيد ممكنه ژيلبرت باشه كه با گرسنگي و استرس تشديد شه

      پاسخ
  • باسلام و تشکر
    دخترمن ۱۴ساله هست، فاویسم داره
    پارسال آزمایش خون داد: بیلی روبین توتال ۳ و بیلی روبین دایرکت ۰/۲
    و امسال مردادماه: بیلی روبین توتال ۴/۸ و بیلی روبین دایرکت۰/۳
    آیا مشکلی جدی هست یا خیر، چون سال قبل پزشک غدد گفتن چیز خاصی نیست
    ممنون از راهنمایی شما

    پاسخ
    • سلام خير مشكلي نداره نگران نباشيد

      پاسخ
  • با سلام و وقت بخیر و تشکر و سپاس از پاسخگویی شما

    بنده ۳۵ ساله و آقا هستم و معمولا برای اطلاع از شرایط سلامتی خود هر سال یکبار checkup دوره ای و کلی میدهم. (ورزش های هوازی ، نرمش های کششی ، طناب زدن ، تحرک بدنی مثل پیاده روی ، کار با تردمیل دارم‌ و از غذاهای فست فودی و دود و سیگار هم بیزارم). ممنون میشم راهنمایی بفرمایید سطح بیلی روبین ارایه شده بنده در چه حدی هست. لازم به ذکر است این آزمایش را در موقع گرسنگی (بیش از ۲۰ ساعت ناشتا) گرفتم.

    S.G.O.T (AST): 30
    S.G.P.T (ALT): 32
    Alkaline P (ALP): 131

    Bilirubin Total: 1.62

    Bilirubin Direct: 0.38

    Bilirubin Indirect: 1.24

    ضمن اینکه آزمایشات چربی خون مثل سطح کلسترول ، تریگلیسیرید ، نسبت کلسترول خوب به کلسترول بد (۳.۱) ، ادرار ، قند خون و تیرویید T4 و TSH همه طبق آزمایش در حد نرمال هستند.

    پیشتر از پاسخگویی شما کمال تشکر و سپاس را دارم.

    پاسخ
    • سلام
      سطح آنزیم ها در حد نرمال اما بالاترین حد نرمال هستند
      بلی روبین هم مختصری بالاست
      بنظر بنده آزمایش Ast, Alt, Alkp, ldh و billT و bill D را ۳ هفته دیگر تکرار کنید و همچنین سونوگرافی کبد و مجاری صفراوی جهت بررسی کبد چرب یا سنگریزه صفرا انجام بدین

      پاسخ