میوم رحم یکی از شایعترین مشکلاتی است که زنان معمولاً در دهههای دوم، سوم و چهارم زندگیشان به آن مبتلا میشوند. انواع میوم رحم یا فیبروم، تومورهای خوشخیم غیرسرطانی هستند که در بافت ماهیچهای رحم رشد میکنند. میومها معمولاً در داخل یا اطراف بدنه رحم یافت میشوند، اما ممکن است در دهانه رحم نیز قرار بگیرند. میومها هنگامی ایجاد میشوند که یک سلول عضله منفرد در دیواره رحم تکثیر میشود، رشد میکند و تومور غیر سرطانی ایجاد میکند.
در ادامه، قصد داریم تا در این مطلب از مجله دکتردکتر درباره درمان میوم رحم علائم، تشخیص و روشهای درمان آن برایتان بگوییم؛ با ما همراه باشید. مطالعه این مطلب، 4 دقیقه طول خواهد کشید.
محتوای علمی و پزشکی این مطلب، توسط دکتر مریم اشرفی، فلوشیپ لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی زنان مورد بررسی و تایید قرار گرفته است.
از شما میخواهیم که اگر در این زمینه تجربه یا نظری دارید، با ما و دیگر خوانندگان مجله دکتردکتر به اشتراک بگذارید.
انواع میوم رحم یا فیبروم
در حالت کلی میوم رحم (uterine myoma) یا فیبرومها خطر ابتلا به سرطان را نشان نمیدهند و یا به شکل سرطانی گسترش پیدا نمیکنند. بنابراین تومور بودن این بیماری نباید شما را بترساند. میومها میتوانند اندازه و شکل رحم یا دهانه رحم را تغییر دهند. معمولاً میومها بیشتر از یکی هستند اما انواع میوم رحم به صورت تکی هم وجود دارد. داشتن علائم یا نیاز به درمان انواع میوم رحم با توجه به محل، اندازه و تعداد آنها متفاوت است. در حالت کلی بر اساس محل قرارگیری انواع میوم رحم با یکی از حالتهای زیر مواجه خواهیم بود:
فیبرومهای زیرپوستی
فیبروم زیرپوستی (Subserosal) در دیواره بیرونی رحم و زیر غشا یا سروز رحم قرار دارند و شامل ۵۵٪ فیبرومها هستند.
فیبروم اینترامورال
فیبروم اینترامورال (Intramural) در داخل دیواره عضلانی رحم یافت میشوند و شامل۴۰٪ فیبرومها میشوند.
میوم مخاطی
میوم مخاطی (Submucosal) یا فیبروم ساب موکوزال یا فیبرومهای زیر مخاطی داخل حفره رحم در درون پوشش داخلی رحم هستند و حدود ۵٪ از فیبرومها را تشکیل میدهند.
انواع میوم رحم در بارداری
وجود میومها در بارداری ممکن است خطراتی در پی داشته باشد. بزرگترین نگرانی خانمها در دوران بارداری این است که آیا میوم رحم احتمال زایمان زودرس یا سقط جنین را افزایش میدهد؟ بیشتر خانمها که مبتلا به فیبروم رحم هستند در دوران بارداری عوارضی را تجربه نمیکنند، اما یک سوم از آنها دچار درد شکمی میشوند که گاهی با خونریزی سبک واژن همراه است. معمولاً برای این افراد استراحت یا درمان دارویی تجویز میشود. از دیگر مشکلات ابتلا به میوم رحم در دوران بارداری میتوان به عوامل زیر اشاره کرد:
- مشکلات رشد جنین
- ناهنجاریهای جنین
- مشکلات جفت
- خونریزی شدید بعد از زایمان
- اغلب مادرانی که دارای میوم هستند تحت زایمان سزارین قرار خواهند گرفت.
- میومهای بزرگ میتوانند مشکلاتی را برای لقاح و یا زایمان به همراه داشته باشند.
- میومها میتوانند با مسدود کردن لولههای فالوپ، مانع انجام لقاح شوند. در چنین شرایطی، تخمک بارور به رحم نمیرسد و لقاح صورت نمیگیرد.
توجه! میومها میتوانند موقعیت جنین در رحم را تغییر دهند. این امر موجب افزایش خطر سقط جنین، زایمان زودرس و نیاز به زایمان سزارین میشود.
میوم اینترامورال رحم چیست؟
در ابتدا تمام میومها به صورت میوم اینترامورال هستند و در ادامه به گونه دیگری تبدیل میشوند این میومها که در دیواره رحم رشد میکنند، تا زمان وخیم شدن اوضاع از خود علائمی بروز نمیدهند. زنانی که دچار این نوع میوم هستند دچار خونریزیهای شدید در قاعدگی هستند و احتمال ناباروری و سقط جنین نیز در آنها زیاد است.
میوم خارج از رحم
میومهای رحمی معمولاً خوشخیم هستند و معمولا به بافت عضلانی رحم چسبیدهاند. اما میوم ساب سروزال میومهایی هستند که در خارج از دیواره رحم قرار دارند.
انواع میوم رحم در یائسگی
با توجه به اینکه میومها دردناک نیستند و علائمی ندارند تنها از طریق معاینه قابل تشخیص هستند. اما در خانمهایی که در دوران یائسگی هستند وجود علائم زیر میتواند نشانهای از وجود انواع میوم رحم باشد.
کم خونی شدید
آنمی یا کم خونی شدید زمانی رخ میدهد که یک خانم به دلیل خونریزی و لکه بینیهای سنگین و طولانی مدت دچار کم خونی شود.
بزرگ شدن شکم
اگر میوم بزرگ باشد، سبب تورم شکم میشود. میوم میتواند به رحم و دیگر اندامهای درونی فشار وارد کرده و باعث بزرگ شدن شکم شود.
خونریزی و لکه بینیهای مکرر
میوم رحم میتواند سبب خونریزی غیرعادی شود که شامل لکه بینی مکرر و خونریزیهای سنگین با لخته خون میشود.
کمردرد، تب، تهوع
میوم به اندامهای کناری فشار وارد کرده و باعث کمردرد میشود، همچنین اگر میومها دچار پیچ خوردگی شوند درد بدی همراه با تهوع و تب به همراه خواهند داشت.
فشار بر مثانه
اگر میوم بزرگ باشد میتواند به مثانه فشار وارد نماید. میوم میتواند سبب تکرر ادرار، انسداد ادرار و بیاختیاری ادرار شود.
علائم میوم رحم
انواع میوم میتوانند توسط پایه به رحم وصل شود یا به رباطها یا ارگانهای اطراف مانند مثانه و روده فشار وارد کنند. خانمهایی که دارای میوم بزرگ یا میومهای متعدد در رحم هستند، معمولا بر روی دیگر اندامهای خود نیز احساس فشار میکنند.
از شایعترین علائم انواع میوم رحم میتوان به موارد زیر اشاره کرد که میتوانند کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهند:
- دورههای پریود طولانی و سنگین
- خونریزی نامنظم قاعدگی
- درد یا احساس فشار در لگن، کمر یا پاها
- تکرر ادرار
- یبوست
- ناباروری
درمان انواع میوم رحم
افرادی که دارای انواع میوم رحم هستند اما علائم خاصی ندارند، نیازی به درمان نیز نخواهند داشت. یکی از مهمترین ویژگیهای میومها این است که سرطانی نیستند و احتمال تبدیل شدن آنها به سرطان بسیار ناچیز است. به همین دلیل به خانمهایی که به میوم بدون علائم مبتلا هستند توصیه میشود نگران نباشند و اقدامی برای درمان انجام ندهند. اما اگر علائمتان شدت گرفت، حتما به دکتر زنان مراجعه کنید. از آنجا که اکثر فیبرومها رشد خود را متوقف میکنند یا ممکن است با نزدیک شدن به یائسگی کوچک شوند، معمولاً نیازی به درمان ندارد. با این رویکرد، پزشک در صورت دارا بودن علائم، آنها را با دقت کنترل میکند تا مطمئن شود که هیچ تغییر مهمی صورت نگرفته است.
از جمله راههای موثر برای درمان فیبروم رحم مؤثر عبارتند از:
- معاینههای مرتب پزشکی
- برداشتن میوم با عمل جراحی
- هیسترکتومی (خارج کردن رحم)
- آمبولیزاسیون شریان رحمی؛ انسداد جریان خون مانع از رشد میوم خواهد شد.
- استفاده از امواج فراصوتی متمرکز شده تحت هدایت MRI؛ در این روش با استفاده از ام ار آی میومها را از بین میبرند بدون اینکه در سایر بافتهای بدن تغییری ایجاد شود.
اگر میوم شما بزرگ باشد یا علائم قابل توجهی داشته باشد پزشک متخصص زنان با توجه به سن، اهداف باروری، تعداد و اندازه میومها، درمان این بیماری را شروع میکند.
درمان میوم رحم با طب سنتی
از نظر متخصصان طب سنتی با اصلاح تغذیه و رژیم غذایی بیماران و تجویز برخی داروهای گیاهی میتوان میومهای رحمی را درمان کرد. مواد غذایی مفید در طب سنتی برای انواع میوم رحم شامل موارد زیر است:
- گوشت گوسفند
- گوشت مرغ
- میگو
- غذاهای آبپز یا بخار پز
- انواع سوپ و آش
- غلات کامل گندم یا جو سبوسدار
- شیر گاو گرم شده
- تخم مرغ عسلی
- خامه
- کره
- بادام درختی
- آب هویج
- انگور
- سیب
- انار شیرین
- آناناس
- استشمام بوهایی مانند گل سرخ و گلاب
بهترین گزینهی خوراکی برای داشتن رطوبت و حرارت کافی در کنار هم مصرف شیر است. چون مزاج شیر، مشابه مزاج خون است. در نتیجه، مصرف شیر باعث مرطوب شدن خون میشود و فیبروم و میوم نیز کم کم برطرف میشود. بنابراین توصیه میشود که روزی ٢ بار (صبح ناشتا و اول شب) یک لیوان شیر و عسل و روزی ۲ لیوان شیر گرم توسط بیماران مبتلا به میوم رحم مصرف شود.
عمل انواع میوم رحم و برداشتن آن
معمولاً میومهایی تحت جراحی قرار میگیرند که دارای شرایط زیر باشند:
- میومهای خیلی بزرگ
- خونریزیهای شدید و بدون پاسخ به درمان طبی
- ابتلا به کم خونی شدید و مقاوم به درمان
- نازایی
- سقط مکرر
- عوارض بارداری مانند زایمان زودرس
- اثرات فشاری میوم بر روی کلیه مثانه روده و … مانند مشکل در نگه داشتن ادرار، تکرر ادرار، یبوست
- درد شکم
در غیر این صورت با تشخیص پزشک متخصص راه درمانی دیگری برای بیمار در نظر گرفته میشود.
عوارض انواع میوم رحم
اگر فردی که مبتلا به میوم است باردار شود، احتمال بزرگ شدن میومها وجود دارد. زیرا هورمونهای بارداری میتوانند باعث افزایش رشد میومها شوند. در زنانی که دچار بیماری میوم هستند به دلیل قرار گرفتن میومها در نزدیکی دهانه رحم و مسدود کردن راه خروج نوزاد، احتمال سقط جنین افزایش مییابد. در صورتی که رشد میومها باعث بسته شدن دهانه رحم ولولههای آن شود، خطر ناباروری افزایش مییابد.
نگران میوم رحمی نباشید، درمانپذیر است
تودههای میوم رحمی یکی از عارضههای متداول در بین خانمها است که احتمال بدخیم بودن آنها بسیار کم است. میومهای رحمی با خونریزیهای غیرطبیعی رحمی و اختلالاتی مانند افزایش طول مدت قاعدگی همراه هستند. در برخی از موارد با مصرف قرصهای ضدبارداری میتوان از رشد آنها پیشگیری کرد. خانمهای مجرد نیز ممکن است به این عارضه دچار شوند که با مشورت پزشک درمان مناسب آغاز میگردد.
در هر حالت مراجعه به پزشک متخصص و استفاده از روش درمانی موثر بهترین راهکار خواهد بود. اکنون که در این مطلب از مجله دکتردکتر با علائم این عارضه آشنا شدید، در صورت تمایل میتوانید برای دریافت نوبت دهی آنلاین از بهترین متخصصان از طریق سایت اقدام کنید.
سلام من ۳۷ سالمه و ۴ تا فیبروم دارم یکیش ساب موکوزال هست به اندازه ۱۹در ۱۸ میلیمتر و دو تاش اینترامولار در خلف جسم رحم له ابعاد ۱۷ در ۱۱ و ۱۳ در ۱۰ و یکیش اینترامولار در قدام جسم رحم به ابعاد ۱۰در ۹ به نظرشما با این ابعاد ها نیاز به جراحی لاپاراتومی برای خارج کردن همه اینا هست؟ چون من قصد بارداری دارم
سلام عزیزم
با توجه به شرح حال و وجود فیبروم متعدد جهت معاینه به فلوشیپ پریناتولوژی مراجعه کنید
سلام ۲۲سالمه مجردم درد شدید خونریزی شدید و لخته های بزرگ و هر ۱۵ روز یک بار مریض میشم و تا حدود ۱۰ تا۱۲ روز طول میکشه تشخیص کیست تخمدان چپ و میوم داشتم که ده ماه پیش عمل کردم
بعد از عمل فقط یک ماه حالم خوب بود و باز دوباره تمام علایم قبل را دارم و دوباره در سونوگرافی کیست و میوم ساب موکوزال ۳۵ میل دیده شده بشدت کم خونی گرفتم و قبل از عمل دو واحد خون گرفتم
سلام عزیزم
قرص آهن روزی ۲ عدد مصرف کنید
کدام شهر هستین؟
من سه میوم اینترامورال_ساب موکوزال به سایزهای ۱۱و۹و۱۰ میلی مجاورهم در قدام فوندوس رحم دارم و کیست۲۸ میلیارد تخمدان چپ ک باعث شده بعد از پریودم خونریزی م ادامه داره باید جراحی کنم یا با دارو درمان میشه ۳۵ سالمه
سلام
ابتدا درمان دارویی کیست انجام شود
جراحی اخرین اقدام هست
جهت پیگیری حتما به متخصص زنان مراجعه کنید
سلام وققتون بخیر
من وقتی دسشویی دارم و ادرار دارم سمت راست شکمم کیلی سفت میشه و بالا میاد فک میکنم که مثانمه ..و چنسال پیش میوم داشتم و دیگه سنو انجام ندادم بنظرتون ممکنه میوم هام رشد کرده باشه و بخاطر اونه ک موقع ادار شکمم سفت میشه و بالا میاد
ولی تخلیه ک میشه دیگه نرم میشه استرس دارم و میترسم برم سنو انجام بدم 😪😪
باسلام و عرض ادب.من ۳۹ سال دارم. در ۸ مرداد سونوگرافی انجام دادم کیست کوچک حاوی سپتای ظریف داخلی به قطر ۱۰ میلیمتر در تخمدان راست و مختصری مایع آزاد در کلدوساک خلفی دیده شده بود.دکتر برای کیست قرص برای دو ماه داد مصرف کردم .امروز ۱۱ مهر دوباره سونوگرافی رفتم در جوابش تخمدان با ابعاد ۱۳*۲۸ mmو تخمدان چپ به ابعاد۱۸*۲۷ mm ،اکوی طبیعی بود اما میوم اینترامورال به ابعاد ۶*۷ mmدر جدار قدامی رحم مشهود است.خط آندومتر به ضخامت ۱۳mm(فاز لوتئال)میباشد. تعداد محدودی کیست نابودی ساده به بزرگترین دیامتر ۴mmدر سرویکس مشهود است.تجمع مایع حاوی آکویناس داخلی به ابعاد تقریبی ۴*۱۱ mm در اسکار سزارین niche که مطرح کننده ایسموسل می باشد. توروبخدا بهم بفرمایید چیکار کنم؟ اینا یعنی چی؟ یعنی وضعیتم بدهست؟ الان از تیر ماه پهلو همش درد میکنه بیشتر گاهی موقع نشستن انگار پهلوی رو سوراخ میکنن.لطفا بگید چیکار باید بکنم؟
سلام عزیزم
خیر نگران نباشید
مساله پیچیده و نگران کننده ای نیست
به پزشک متخصص زنان خودتون مراجعه کنید
سلام
باید سونوگرافی جهت بررسی میوم انجام شود
همجنین از نظر مسایل دیگر مثل عفونت ادراری و کیست بررسی شین
به متخصص زنان مراجعه کنید
قرص ال دی باعث مرتب شدن و کم شدن لخته ها موقع پریودم شد و مفنامیک اسید دردم رو کم کرد .قبلا ژلوفن و مگافن مصرف میکردم .اما مفنامیک رو هر ۸ ساعت میخورم .انگار دز دارو کم تره و مناسب تره برام و آرامش بیشتری دارم .قرص آهن هم میخورم و یک قرص ترنسید هم برای منظم شدن و کم شدن لخته ها که گاهی یکدفعه در یک روز کلی خون خارج میشد .میخورم .چون گاهی کاری پیش میاد و وقتی یک روز این طوری میشم .خیلی ازار دهنده ست
سلام من میوم ساب سروزال خلفی mm37*28 و میوم ترنس مورال خلفی به ابعاد mm15.8*12.2
دارم آیا میتونم اقدام به بارداری کنم؟
سلام من ۳۸ سالمه و متاهلم. تو سونوگرافی چکاپ قبل از بارداری یه میوم ۱۱ میلی اینترامورال دیده شده. بنظرتون خطرناک هست؟ باید چیکار کنم؟ امکان رشد هست؟
سلام
میوم ممکن است در ۳ ماهه اول بارداری بزرگ تر شوند
اینترامورال خلفی است یا قدامی؟
سلام من ۲۶سالمه و متاهل با انجام سونو گرافی گفته شده یک میوم اینترامورال به ابعاد ۶*۱۱ میلی متر در جدار خلفی فوندال دیده شده
ایا خطر ناکه یا ممکنه باعث ناباروری بشه؟
سلام
میوم خطرناک نیست و با این ابعاد جای نگرانی ندارد
قبل از بارداری ، حتما چکاپ بدهید
سلام خانم دکتر من یه فیبروم ۴۰؛۴۴ساب سروزال دارم آیا نیاز به عمل جراحی هست و کمردردهای شدید دارم و دوم اینکه یه فیبروم ۶ سانتی داشتم سال ۹۹ جراحی کردم بدون عمل جراحی درست نمیشه مثلا با داروگیاهی و این دردها منو خسته کرده اصلا رمق ندارم و انرژی ندارم لطفا راهنمایی کنید من نمیدونم چطور به سایت دسترسی پیدا کنم میشه زحمت بکشید جواب رو برام ایمیل کنید ممنون میشم 🙏🙏🙏🙏🙏
سلام
درمان گیاهی که ندارد
اما درمان جراحی بستگی به سن شما، تمایل به بارداری مجدد در آینده، میزان خونریزی در دوران پریود دارد
سلام من ۴۶ سال هستم و سه میوم به قطر ۹۹،۴۸،۳۵ دارم ساب موکوزال تا ساب سروزال ایا قابل درمان هست یا جراحی باز یا لاپروسکوپی؟
سلام
بسته به علایمی که دارین برای انجام جراحی یا انجام ندادن آن تصمیم گیری میشه
جراحی به روش لاپاراسکوپی هم ممکن است
من فیبروم میوم اینترمورال دارم تازه متوجه شدم و۲۹mm ی دکتر گف باید دارو بخوری ی دکتر دیگ میگ ک اصلا نیازی ب خوردن دارو نیس
میخاستم بدونم اگ چیزی استفاده نکنم ممکنه رشد کنه آخه چن تا سایت رفتم راجبش خوندم نوشته ک امکان رشد و ناباروری هم وجود داره ۱۸سالمه و مجردم
خونریزی های شدید و دل درد های شدید موقع پریودی دارم
سلام
سایزش کوچیکه عزیز نگران نباشین
اما جهت درمانش اقدام کنید
سلام
تنها علائمی که دارم خونریزی شدید قاعدگیه. سونوگرافی انجام دادم نوشته میوم یا پولیپ. دکتر گفت اسید فولیک بخور ولی خونریزیم کم نشده. هیچ درمانی دکتر بهم نداده.
سلام
سونوگرافی کردین؟ میوم دیده شده ؟ با چه ابعادی؟
سلام من کیست ساده ۴ سانتی در تخمدان راست دارم و هم فیبروم ساب سروزال پدانکوله ۱۲ سانتی در جدار قدامی فوندوس رحم
من ۳۲ ساله و مجردم یه دکتر گفت عمل لاپاروسکوپی باید انجام بدی،ولی پیش متخصص رفتم گفت باید جراحی باز بشی لاپاراسکوپی برای شما نمیشه چون فیبروم بزرگ هست،میخواستم بدونم واقعا لاپاراسکوپی نمیتونم ؟!!راهی عیر از جراحی نیست؟!دارو هم دکتر گفت نداره؟!واقعا من چکار کنم ؟!
سلام عزیز
دارو که بر فیبروم خیلی موثر نیست و درمان اصلیش جراحی هست
اما حتما نزد پزشک متخصص متبحر در جراحی فیبروم مراجعه کنید
چون سایز فیبروم شما بزرگ هست و احتمال خونریزی و آسیب به رحم هست
سلام من فیبروم هام بزرگ شدن دکتر میگه باید عمل کنم عملش خطر نداره؟
سلام
بستگی به نوع فیبروم( اینترامورال، ساب سروزال و…) و محل فیبروم و سایز فیبروم و علایمتون داره