فعالیت بدنی یکی از مهمترین عواملی است که منجر به سلامت جسم و قلب میشود. بهترین ورزش برای بیماران قلبی باید با توجه نظر متخصص و شرایط بدنی آنها مشخص شود. ورزش مناسب برای حفظ سلامت قلب اگر به صورت منظم و برنامهریزی شده اجرا شود، میتواند از بروز عوامل بیماریزا قلبی از قبیل فشارخون، قند و چربی بالا جلوگیری کند.
شاید شما از جمله افرادی باشید که تمایل به تمرینهای ورزشی دارید، اما نمیدانید که ورزش مناسب برای حفظ سلامت قلب چه ورزشهایی هستند. از آنجایی که ورزش برای بیماران قلبی نیاز به برنامهریزی و تمرینات تحت نظر مربی دارد تا انتهای متن همراه ما باشید تا انواع ورزش برای گرفتگی رگ قلب را بررسی کنیم. برای مطالعه این مطلب، به ۵ دقیقه زمان نیاز دارید.
در پایان اگر سوال داشتید، میتوانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد.
ورزش چه تاثیر بر سلامتی انسان و قلب او دارد؟
برای اینکه عضلات بدن تقویت شوند باید ورزش را به صورت منظم انجام داد. قلب هم به عنوان ماهیچه بزرگ نیاز به ورزش دارد تا تقویت شود. بنابراین ورزش برای قلب نیاز به برنامه ریزی دارد تا سلامت بدن انسان را تضمین کند. هرچه سن و سال افراد بیشتر شود ناراحتیهای قلبی در اثر عدم رعایت رژیم غذایی و عدم تحرک کافی، بیشتر میشود.
اما میتوان با انجام ورزشهای مانند هوازی به تقویت عضلات قلب کمک کرد. درک چگونگی تاثیر ورزش بر قلب باعث ایجاد انگیزه میشود و میتوان از فواید ورزش برای سلامت جسم و قلب کمک گرفت. از مهمترین تاثیراتی که ورزش بر سلامت انسان و قلب دارد عبارتند از:
- کاهش فشار خون
- کنترل وزن
- کمک به تقویت عضلات بدن
- کاهش استرس
علاوه بر تاثیراتی که گفته شده، ورزش کردن به سلامت قلب هم کمک میکند و منجر به بهبود وضعیت قلب میشود.
بهترین ورزش برای قلب
ورزشهای مختلفی برای تقویت عضلات قلب وجود دارند که باید متناسب با شرایط سن، نوع فعالیتهای روزانه و بررسی بیماری قلبی انجام شوند. هر ورزشی که باعث افزایش ضربان قلب شود برای قلب مفید بوده و میتوان با ورزش کردن از بروز بیماریهای قلبی هم جلوگیری کرد البته نیاز است که برای تعیین میزان فعالیت خود با متخصص قلب مشورت کنید. مهمترین ورزشهایی که برای قلب توصیه میشوند به شرح زیر هستند.
تمرینات مقاومتی برای توانبخشی
تمرینات قدرتی برای افرادی که چربی بدن دارند کمک میکند تا چربیهای ایجاد شده کاهش پیدا کنند و تودههای عضلانی افزایش داده شوند. این تمرینات روی سلامت قلب هم تاثیر گذاشته و ترکیب آن با ورزشهای هوازی باعث بهبود وضعیت قلب میشود. با ترکیب ورزشهای قدرتی و هوازی میتوان به کاهش کلسترول بالا و کاهش چربی خون هم کمک کرد.
بدنسازی و کار با دمبل و وزنه نمونههایی از تمرینات قدرتی هستند که بیشترین فایده را برای بیماران قلبی دارند. بیماران قلبی میتوانند با یک برنامه تخصصی، در خانه یا باشگاه به ورزش بپردازند.
سایت health درباره ورزش برای گرفتگی رگ قلب بیان میکند؛
تمرینات قدرتی و بلند کردن وزنههای سبک عضلات شما را حجیم نمیکند، اما آنها را قوی نگه میدارد. اگر از ماهیچهها استفاده نکنید، به مرور زمان قدرت خود را از دست میدهند.
عضله همچنین به سوزاندن کالری کمک میکند. دکتر لی میگوید: «هرچه عضله بیشتری داشته باشید، کالری بیشتری میسوزانید، بنابراین حفظ وزن راحتتر است و احتمال گرفتگی رگ قلب کاهش پیدا میکند. همچنین مشابه سایر ورزشها، تمرینات قدرتی نیز ممکن است به حفظ عملکرد مغز در سالهای بعدی زندگی هم کمک کند.
تمرینات کششی و تعادلی
تمرینات کششی به طور کامل و مستقیم بر سلامت قلب تاثیر نمیگذارد، اما میتواند به سلامت اسکلتی بدن کمک کند. با انجام تمرینات کششی میتوانید دردهای مفصلی، مشکلات عضلانی و گرفتگیهای ایجاد شده و خشکی مفاصل را کاهش دهید.
تمرینات کششی بخش مهمی از تمرینات قدرتی و هوازی هستند که باید ابتدا برای گرم کردن بدن از آنها استفاده کرد. بهترین تمرینات تعادلی و کششی مانند: یوگا، تای چی، پیلاتس هستند.
تمرینات هوازی برای افزایش استقامت
ورزش هوازی گردش خون را افزایش داده و منجر به کاهش خون و ضربان قلب میشود. هر چه توانایی بهتری برای انجام تمرینات هوازی داشته باشید به سلامت قلب خود کمک بیشتری خواهید کرد. تمرینات هوازی یکی از ضروریترین ورزشها برای قلب است که باید به آن توجه ویژهای داشت. بهترین ورزشهایی که در دسته تمرینات هوازی قرار میگیرند در جدول زیر آمدهاند.
نوع ورزش
| مدت زمان ورزش |
دویدن
| 30 دقیقه در روز |
تنیس
| سبک و حدود 30 دقیقه در هفته 2 بار |
شنا
| 30 دقیقه در روز |
پیاده روی سریع
| 30 دقیقه در روز |
دوچرخه سواری
| 30 دقیقه در روز |
طناب زدن
| با دور آرام و 30 دقیقه در روز |
به طور کلی برای اینکه ورزشهای هوازی تاثیرات مثبت خود را به جای بگذارند باید حداقل ۳۰ دقیقه در روز و به مدت پنج روز در هفته فعالیت هوازی را انجام داد. برای اینکه بتوان مدت زمان ورزشها را افزایش داد، باید با پزشک متخصص مشورت کرد.
بهترین ورزش برای بیماران قلبی چیست؟
تحرک داشتن برای افرادی که مشکلات قلبی دارند اهمیت زیادی دارد. ورزش برای سلامت قلب مفید بوده و نیاز است که بهترین ورزشها را انتخاب کرده تا به سلامت قلب کمک کرد. بهترین ورزش برای افرادی که دچار انواع بیماری های قلبی هستند شامل: پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری، یوگا و موارد دیگر هستند که در ادامه درباره آنها توضیح خواهیم داد.
شنا
شنا جزو بهترین ورزشها برای قلب است که تاثیر به سزایی بر سلامت جسم دارد و جزو فعالیتهای ایمن شناخته میشود. شنا به عنوان یک فعالیت هوازی ایدئال شناخته میشود و به تناسب اندام کمک میکند.
بیماران قلبی در هوای گرم به جای انجام فعالیتهای ورزشی یا پیادهروی بهتر است که شنا را برای سلامت قلب و انجام ورزش انتخاب کنند. حدود 30 دقیقه فعالیت شنا برای بیماران قلبی کفایت میکند و پنج روز در هفته را به شنا کردن اختصاص داد.
دوچرخه سواری
استفاده از دوچرخههای ثابت یا دوچرخه سواری در فضای باز برای بیماران قلبی بسیار مفید است در واقع بهترین ورزش برای فشار خون بالا دوچرخه سواری میباشد. اگر در فضای باز دوچرخه سواری میکنید دقت داشته باشید که هوا زیاد گرم نباشد، زیرا ممکن است فشار خون شما بالا رود و مشکلاتی را برای قلب ایجاد کند.
یوگا و پیلاتس
یوگا را میتوان یکی از بهترین ورزشها برای بیماران قلبی عنوان کرد. با دریافت برنامه ورزشی یوگا میتوانید بدن خود را فرم دهید و روی مفاصل و انعطاف پذیری عضلات تمرکز بهتری داشته باشید. با تمرین یوگا علاوه بر اینکه ذهن آرامیخواهید داشت، به کاهش فشار خون هم کمک میکنید و سلامت قلب خود را تضمین خواهید کرد.
ایروبیک
ایروبیک به عنوان ورزش برای قلب شناخته میشود که با نظارت مربیهای حرفهای مورد تایید است. ایروبیک با فشار کم میتواند به سلامت قلب کمک کند و سلامتی را به شما هدیه دهد.
پیاده روی
پیاده روی را میتوان اولین ورزش برای سلامت قلب معرفی کرد. این ورزش در کنار سایر فعالیتهای بدنی برای تمام بیماران قلب توصیه میشود. در طول هفته و در هر روز میتوان به مدت 30 دقیقه پیاده روی کرد تا به تدریج سلامت قلب تضمین شود.
دو آهسته
در کنار پیاده روی، دو آهسته را هم اضافه کنید. اما دقت داشته باشید که زمان دو و میزان سرعت باید کنترل شده باشند تا بیماران قلبی با مشکلات تنفسی روبهرو نشوند. از اینرو بهتر است که در ابتدا پیاده روی تندی داشته باشید و سپس به آهستگی بدوید تا به یکباره ضربان قلب شما بالا نرود.
نکته: برای ورزش دو بهتر است که ابتدا از پزشک خود مشورت بگیرید.
قایقرانی
قایقرانی جزو فعالیتهایی است که به عنوان ورزش برای قلب شناخته میشود. این ورزش شاید ساده به نظر برسد، اما قدرت بدنی بالایی نیاز دارد و به تقویت عضلات بدن کمک میکند. با توجه به نظر پزشک و مربی حرفهای میتوانید در هفته، سه روز را به این ورزش اختصاص دهید. بهتر است ابتدا اطلاعات کافی درباره اینکه متخصص قلب و عروق کیست بدست آورید، بهترین پزشک را انتخاب کنید.
رقص
رقص به عنوان یکی از تفریحات و فعالیتهای مفرح برای تقویت قلب معرفی شده است. اما باید رقصهایی با ریتم آرام و ساده را انتخاب کنید تا ضربان قلبتان بیش از حد بالا نرود. رقصیدن آن هم هر روز به مدت 30 دقیقه میتواند شما را از حمله قلبی در آینده در امان نگه دارد.
تای چی
تای چی نوعی یوگا هم محسوب میشود که برای سلامت جسم و روح مفید خواهد بود. بیماران قلبی میتوانند از ورزش تای چی که بیشتر تمرکز آن روی انجام حرکات ورزشی و اصلاحی است، کمک بگیرند تا به مدت هر روز 20 دقیقه، فعالیت کنند و سلامت جسمی بهتری داشته باشند.
اینتروال
اینتروال یکی از بهترین ورزشهای تناوبی و تنشی است که انجام تمرینات آن باعث بهبود وضعیت جسمی و قلبی افراد میشود. یک دوره ورزش با شدت زیاد میتواند از ورزشهایی با دوره کوتاه مدت موثرتر باشد.
به طور مثال در این نوع ورزش میتوانید یک دقیقه با سرعت بالا بدوید و بعد از آن چند دقیقه پیاده روی کنید. اینتروال به عنوان ورزشهای هوازی و مقاوتی میتواند بهترین گزینه فعالیت ورزش برای بیماران قلبی باشد.
نکاتی که بیماران قلبی باید هنگام ورزش به آنها توجه کنند
بیماران قلبی هنگام ورزش کردن باید به نکات مختلفی توجه داشته باشند تا تاثیرات مثبتی از ورزش کردن نصیب آنها شود. در قدم اول توصیه میکنیم که ابتدا از یک برنامه ورزشی متناسب با شرایط خود بهرهمند شوید و شرایط ورزش را با پزشک خود برنامهریزی کنید. اما مهمترین نکاتی که بیماران قلبی باید هنگام ورزش رعایت کنند به شرح زیر هستند:
- از تمرینات خیلی سخت که به سینه فشار میآورد مانند شنا سوئدی خودداری کنید.
- اگر هوا بسیار گرم یا خیلی سرد است در فضای باز ورزش نکنید. در این شرایط آب و هوایی فعالیتهای داخل فضای بسته مانند پیاده روی روی تردمیل را انتخاب کنید.
- آب کافی بنوشید تا هنگام ورزش احساس خستگی نکنید. هنگام پیاده روی در روزهای گرم سال به میزان کافی آب بنوشید.
- اگر چند روز متوالی را ورزش نکردهاید، شدت فعالیتهای خود را کاهش دهید و به تدریج فعالیتهای ورزشی را آغاز کنید.
- اگر احساس خوبی ندارید و به تازگی از بیماری خلاص شدهاید، ورزشهای سبک انجام دهید.
- اگر تنگی نفس هنگام ورزش کردن دارید باید با پزشک خود در تماس باشید تا تغییراتی در برنامه ورزشی شما ایجاد کند.
- اگر هنگام ورزش کردن دارید تپش قلب دارید، فعالیت خود را متوقف کنید و با پزشک در ارتباط باشید.
- در صورت درد در ناحیه قفسه سینه آن را جدی بگیرید تا مشکلاتی برای شما رخ ندهد.
در صورتی که تمام موارد گفته شده را رعایت کنید میتوانید تاثیر ورزش برای قلب را مشاهده کنید و سلامتی و تندرستی را به خود هدیه دهید.
در صورت بروز این علائم ورزش را متوقف کنید
اگر ورزش کردن به قلب شما فشار وارد کند به طور معمول با علائمی همراه است که در صورت بروز هریک از این علائم باید بلافاصله ورزش را متوقف کرده و برای بهبود وضعیت با پزشک تماس گرفت. علائمی که هنگام ورزش برای قلب باید جدی گرفته شوند عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- ضربان قلب یا نبض نامنظم
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- سرگیجه یا سبکی سر
هریک از این علائم هشدار دهنده هستند و باید به آنها توجه کرد تا شرایط علائم پایدار شود. توجه داشته باید اگر مصرف دارویی را پزشک به شما توصیه کرده است همیشه همراه خود داشته باشید تا در صورت اضطرار از آن برای بهبود وضعیت خود استفاده کنید.
بررسی منظم علائم حیاتی
ضربان نبض خود را در شرایط ثابت و استراحت بررسی کنید تا هنگام ورزش کردن و بروز برخی از علائم غیر طبیعی، بتوانید وضعیت سلامت خود را بررسی کنید. بهتر است هنگام ورزش کردن، نبضتان را بگیرید تا با سرعت مطمئنتری فعالیتهای بدنی را انجام دهند.
اگر در فعالیتهای بدنی شدید، نبض شما بیشتر از حد معمول میزند باید کمی استراحت کنید و شرایط ثابت شده خود را هم مورد بررسی قرار دهید تا فعالیتهای سنگین منجر به بروز علائم خطرناک نشود. به طور کلی بیماران قلبی باید هنگام ورزش کردن آب کافی بنوشند و از ورزشهای سنگین و مکرر پرهیز کنند.
مدت زمان مناسب ورزش برای افراد سالم و مبتلا به بیماری قلبی
افراد سالم به نسبت افرادی که بیماریهای قلبی دارند شرایط بهتری داشته و میتوانند با مدت زمان بیشتری فعالیتهای ورزشی را انجام دهند. افراد سالم فعالیتهای قدرتی بدنسازی را میتوانند تا دو ساعت هم انجام دهند، اما ورزش برای قلب و افرادی با بیماری قلبی نباید بیشتر از 30 دقیقه باشد.
افرادی که به بیماریهای قلبی مبتلا هستند باید تحت نظر پزشک و با توجه به برنامه ورزشی مورد تایید مربیهای حرفهای فعالیتهای ورزشی را انجام دهند. به طور معمول زمان ورزش برای بیماران قلبی بیشتر از 40 دقیقه تجاوز نمیکند و میزان سنگینی فعالیتهای ورزشی کم و رو به متوسط هستند.
آیا ورزش بعد از عمل قلب باز مجاز است؟
بعد از جراحی قلب باز میتوان ورزشهای سبک مانند: پیاده روی را انجام داد. اما برای هرگونه فعالیت بدنی نیاز است که با پزشک متخصص مشورت کرد تا شرایط بیماری به خوبی بررسی شود و سپس فعالیتهای ورزشی را انجام داد.
اما دقت داشته باشید که بعد از عمل قلب باز نباید ورزشهای سنگین مانند: بدنسازی و فعالیتهای بدنی با شدت زیاد را انجام داد.
از ورزشهای مضر برای قلب دوری کنید
برخی از ورزشها برای سلامت قلب مضر هستند و وضعیت سلامتی قلب را به خطر میاندازند. دویدنهای طولانی و تمرینات شدید از مهمترین ورزشهایی هستند که باید از آنها دوری کرد.
دویدن طولانی مدت
دویدنهای طولانی مدت برای بیماران قلبی خطرات مختلفی دارد. اگر جزو بیماران قلبی هستید که به تازگی عمل قلب انجام دادهاید باید مراقبتهای بیشتری داشته باشید و از دویدنهای طولانی مدت پرهیز کنید. در مقالهی مراقبت های بعد از عمل قلب باز در منزل به طور کامل این مراقبتها را توضیح دادهایم.
تمرینات شدید همراه با درد
تمریناتی مانند: وزنه برداری یا بدنسازی از جمله ورزشها و تمرینات شدیدی هستند که برای بیماران قلبی مضر خواهند بود. البته توجه داشته باشید که برخی از حرکات اصلاحی در بدنسازی وجود دارند که تحت نظر پزشک و مربی حرفهای برای بیماران قلبی مضر نیستند. اما ورزشهای سنگین و طولانی مدت میتواند شرایط بیماران قلبی را با خطراتی مواجه کند.
رشتههای ورزشی ممنوعه برای بیماران قلبی
برخی از رشتههای ورزشی برای بیماران قلبی ممنوع است و تحت هیچ شرایطی نباید این ورزشها را انجام داد. مهمترین رشتههای ورزشی که برای بیماران قلبی مضر هستند عبارتند از:
- ورزشهای رزمی
- فوتبال
- والیبال
- کاراته
- وزنهبرداری
- سونا و جکوزی
- مسابقات دومیدانی
- بوکس
- بولینگ
- بسکتبال
- تنیس
- جودو
این رشتههای ورزشی نیاز به فعالیتهای شدید دارند که برای بیماران قلبی مضر بوده و نباید آنها را انجام دهند.
آیا ورزش برای گرفتگی رگ قلب هم مناسب است؟
برخلاف تصور عموم افراد که بر این باور هستند ورزش برای قلب مضر است! باید بگوییم که برخی از ورزشها به سلامتی بدن، قلب و درمان گرفتگی رگ قلب کمک هم میکنند. در حقیقت ورزش برای گرفتگی قلب بسیار مفید است و باعث باز شدن مجاری خونی میشود که در نهایت منجر به عملکرد بهتر قلب و عروق خواهد شد.
اما باید هنگام انتخاب ورزش برای گرفتگی رگ قلب به نکات مختلفی مانند: نوع ورزش انتخابی و مدت زمان ورزش کردن توجه داشت که این موارد باید با پزشک مورد بررسی قرار گیرند.
انتخاب بهترین ورزش برای بیماران قلبی با مشورت پزشک
اگر مبتلا به بیماری قلبی به خصوص گرفتگی رگ قلب شدهاید و درمان مناسبی را پیشرو گرفتهاید، میتوانید با نظر پزشک ورزش کردن را شروع کنید. ورزش برای قلب ضروری است و به سلامت آن کمک میکند. اگر سابقه بیماریهای قلبی و غیرقلبی که ورزش کردن را برای شما محدود میکند نداشته باشید، اجرای ورزش مناسب برای حفظ سلامت قلب بلامانع است.
انجام دادن روزانه ۳۰ دقیقه ورزش مناسب برای حفظ سلامت قلب در سه دوره ۱۰ دقیقهای در بالا رفتن کیفیت زندگی و افزایش طول عمر نقش مهمی خواهد داشت. اما برای اینکه با بهترین پزشکهای متخصص قلب و عروق مشورت کنید، توصیه میکنیم که از سامانه نوبت دهی دکتردکتر استفاده کنید. کافی است که به صفحه خدمات دکتردکتر مراجعه کرده تا در زمان کوتاهی و به صورت آنلاین از بهترین متخصصهای قلب و عروق نوبت دریافت کنید.
همچنین در صورتی که درباره ورزش برای بیماران قلبی سوالاتی دارید که در این متن به آن اشارهای نشده است میتوانید در قالب کامنت و در انتهای همین متن با ما در ارتباط باشید.
منبع:
health.harvard.edu
سلام به دوستان
با توجه به آلودگی هوا ورزش در فضای باز برای بیماران قلبی مضر نیست ؟
ممنون میشم راهنمایی کنید که چه ورزشی برای بهبود حال بیمار بهتره
پدرم به تازگی جراحی کرده نگران سلامتیش هستم
ممنون از شما
سلام عزیزم
ورزش در هوای آلوده توصیه نمیشود
در محیط بسته و سالن های با رعایت بالای بهداشت ، با اجازه پزشکشون ورزش های کششی و نرمش
درود
در طول روز زمان مناسب برای ورزش و پیاده روی کی هست صبح یا بعد از ظهر چه وقتی بدن آماده ورزش هست ؟
ممنون از سایت خوب دکتر دکتر
سلام عزیزم
ممنون
فرقی نمیکند
سلام و درود بر شما
بعد از ورزش ضربان قلبم شدیدن بالا میره این خطرناک نیست
چون احساس نفس تنگی شدید میکنم و با سوزش قفسه سینه نفس میکشم
سلام عزیزم
علایمتون نیاز به بررسی فوری دارد، به متخصص قلب مراجعه کنید
سلام وقت بخیر ممنون از اطلاعات خوب سایت تون میشه بفرمایید که آیا بیماران قلبی باید زیر نظر مربی ورزش کنند و چه ورزش های برای سلامتیشون مفیده و ضرر نداره
سلام عزیزم و تشکر
محدودیت و نوع ورزش در بیماران قلبی بسته به نوع بیماری و نحوه کنترل و ودرمانش متفاوته
مثلا در نارسایی های قلبی، تنگی دریچه ها و….که به خوبی کنترل نیست ورزش سبک هم ممکن است منع شود
اما در سابقه ایسکمی که درمان شده این محدودیت وجود ندارد
سلام و شاد باش
افرادی که عمل قلب باز کرندن میتونند به ورزش خود ادامه بدهند؟
و اینکه از کی میتونند به زندگی عادی برگردند
همسرم ورزشکار حرفه ای هست و الز این بابت خیلی نگرانه که بعد از جراهی نتونه به ورزش ادامه بده
سلام عزیزم
اصولا در هفته های اول فقط اجازه پیاده روی معمولی به مدت ۳ تا ۵ دقیقه دارند
دوره نقاهت و بازتوانی در بیماران و جراحی های مختلف، متفاوت خواهد بود و بازگشت به ورزش حرفه ای رو فقط پزشک معالجشون میتوانند نظر بدهند
خیلی خوبه😃
سلام همسرم چند روزی هست گرفتگی عروق پیدا کردن پیش دکتر رفتیم دارو دادن همسرم بدنساز هستن.کارش هم سنگین میخواستم ببینم برای قلب و عروقش مشکل ایجاد نمیکنه در ضمن داروی بدنسازی هم استفاده میکنه راهنمایی کنید لطفااا
سلام
باید توسط متخصص قلب و عروق معاینه و در صورت صلاح دید اکو شوند