با کاشت حلزون گوش دیگر با سمعک خداحافظی کنید! جدیدترین متد درمان کم شنوایی

کاشت حلزون گوش
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

کاشت حلزون گوش چیست و چگونه از ایمپلنت حلزون گوش متفاوت است؟ این دو سوال اغلب توسط افرادی که با کم‌شنوایی شدید دست و پنجه نرم می‌کنند و سمعک نمی‌تواند به آن‌ها کمک کند، پرسیده می‌شود. عمل کاشت حلزون گوش یکی از پیشرفت‌های نوین در عرصه پزشکی است که به بازیابی توانایی شنوایی افراد کمک می‌کند. این روش برای افرادی که کم‌شنوایی عمیق دارند و از طریق سمعک قادر به دریافت صداها نیستند، ایده‌آل است. در این مقاله، ما به بررسی دقیق ایمپلنت حلزونی گوش، نقش آن در بهبود کیفیت زندگی، و چگونگی عملکرد آن خواهیم پرداخت. همراه ما باشید تا درک عمیق‌تری از این تکنولوژی پزشکی و فواید آن برای بیماران کم‌شنوا کسب کنید. مطالعه این مطلب، حدودا 7 دقیقه طول خواهد کشید.

در انتها اگر سوالی در این زمینه دارید، می‌توانید در بخش نظرات، در انتهای این صفحه مطرح کنید تا کارشناس دکتردکتر پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

کاشت حلزون گوش به چه معنا است؟

کاشت حلزون گوش یا Cochlear implant، عملی است که از طریق آن می‌توان با انتقال سیگنال‌ها به سیستم عصبی، شنوایی را بهبود داد. در کاشت حلزون گوش، سیگنال‌های وارد شده به طور مستقیم به عصب گوش انتقال پیدا می‌کنند و باعث بهبود شنوایی خواهند شد. افرادی که جراحی کاشت حلزون دارند، آستانه شنوایی خود را گسترش می‌دهند و می‌توانند صداهای بیشتری را بشنوند.

ایمپلنت‌های کاشت حلزون به دو دسته تقسیم می‌شوند که پردازشگر صدا و گیرنده سیگنال‌های صوتی هستند. بخش خارجی کاشت حلزون در پشت گوش قرار می‌گیرند و سیگنال‌های صوتی را به گیرنده انتقال می‌دهند. گیرنده‌ها هم مسئولیت ارسال سیگنال‌های صوتی را بر عهده دارند. در حقیقت الکترودها، عصب‌های شنوایی را تحریک خواهند کرد و شنوایی توسط مغز درک خواهد شد.

البته به این موضوع توجه داشته باشید، افرادی که کم شنوایی عمیق دارند یا ناشنوا هستند، در ابتدا با تحریک‌های اولیه عصب شنوایی ممکن است که نتوانند صداها را به خوبی تشخیص دهند. اما با مدتی تحت درمان بودن، مشکلات شنوایی تا حدود زیادی برطرف خواهند شد.

سایت clevelandclinic درباره کاشت حلزون گوش عنوان می‌کند؛

بخشی از حلزون گوش حاوی سلول‌های موی بسیار ریز است. این سلول‌های مو با عصب شنوایی شما ارتباط برقرار می‌کنند. صدایی که از گوش خارجی به گوش داخلی می‌رسد، به حلزون گوش هم سیگنال الکتریکی وارد می‌کند که عصب شنوایی شما را به لوب تمپورال مغز می‌برد. لوب گیجگاهی شما سیگنال الکتریکی را به عنوان صدا درک می‌کند که مغز آن را به عنوان گفتار، موسیقی یا صداهای دیگر تفسیر خواهد کرد. کاشت حلزون در اصل ساختار گوش داخلی شما را دور می‌زند و مسیر جدیدی برای صداها ایجاد می‌کند تا راه خود را به مغز شما برسانند.

بعد از کاشت حلزون گوش باید در جلسه‌های توانبخشی شرکت کرد تا سیگنال‌های صوتی به خوبی تفسیر شوند. این جلسات بین سه تا شش ماه زمان می‌برند.

چه کسانی می‌توانند برای کاشت حلزون گوش اقدام کنند؟

با توجه به نقص شنوایی افراد، کودکان و بزرگ‌سالان می‌توانند برای دریافت ایمپلنت حلزونی گوش کاندید شوند. هنگامی‌ که دستگاه‌های جدید برای کاشت حلزون گوش به بازار عرضه می‌شوند، می‌توانند تا حدودی زیادی کاندید‌های مناسب برای کاشت حلزون را مشخص کنند.

کاشت جلزون گوش در کودکان
کودکان مبتلا به کم شنوایی واجد شرایط کاشت ایمپلنت حلزونی گوش

شرکت‌های بیمه هم یکی دیگر از تعیین کنندگان معیارهای دریافت کاشت حلزون برای افراد هستند. در نتیجه کاندیدا شدن برای دریافت ایمپلنت حلزونی گوش به‌صورت مورد به مورد، بررسی خواهند شد. از این‌رو دستورالعمل‌های عمومی ‌انتخاب کاندیدای کاشت حلزون به شرح زیر هستند:

کاشت حلزون گوش در کودکان

کودکان مبتلا به کم شنوایی در سن ۱۲ ماهگی می‌توانند واجد شرایط برای کاشت ایمپلنت حلزونی گوش باشند. متخصصان بیشترین تأکید را برای دریافت زودهنگام کودکان از ایمپلنت‌ها دارند. پس از کاشت این ایمپلنت‌ها، باید با دکتر گفتار درمانی مشورت کرده و  کودک تحت گفتار درمانی مستمر و شدید قرار بگیرد تا بتواند با صداهای تولید شده ارتباط برقرار کند. به طور معمول کودکان دارای شرایط زیر از شانس بیشتری برای دریافت ایمپلنت حلزونی گوش برخوردار هستند:

  • کم شنوایی عمیق در هر دو گوش دارد.
  • استفاده از سمعک سودی برای فرد نداشته باشد.
  • با عمل جراحی زندگی کودک در خطر قرار نگیرد.
  • از حمایت یک برنامه آموزشی که بر یادگیری شنیداری تأکید دارد، بهره‌مند باشد.

اگر کودک هر یک از شرایط گفته شده را داشته باشد برای کاشت حلزون گوش کاندید مناسبی خواهد بود.

مشاوره تلفنی یا متنی با دکتر گوش، حلق و بینی

کاشت حلزون گوش بزرگسالان

بزرگ‌سالان صرف نظر از این که چه زمانی شنوایی خود را از دست داده‌اند می‌توانند نامزد دریافت ایمپلنت‌های شنیداری شوند. در بزرگ‌سالان نیز شرایط گفته شده برای کودکان می‌تواند معیار مهمی ‌برای انتخاب باشد. علاوه بر این، فرد باید علاقه‌مندی بسیاری را به فعالیت مفید در جامعه که شامل فعالیت‌های گفتاری شنیداری است، از خود نشان دهد.

انواع ایمپلنت کاشت حلزون گوش
نوعی از ایمپلنت کاشت حلزون گوش

انواع ایمپلنت‌های کاشت حلزون گوش در بزرگسالان و کودکان

کاشت حلزون گوش به دو دسته پروتز کاشت حلزون و کاشت ساقه تقسم می‌شوند که هر یک دارای الکترود‌های مختلفی هستند. الکترود‌ها در کاشت حلزون انواع مختلفی دارند که هر یک به شرح زیر هستند.

الکترود Contour Advance

الکترود Contour Advance به الکترود‌های مارپیج معروف هستند و برای جراحی‌های کاشت حلزون گوش از آن‌ها استفاده می‌شود. این نوع از الکترود‌ها برای افرادی قابل استفاده هستند که حلزون گوش آن‌ها از نظر آناتومیکی طبیعی بوده و نیاز به تغییر سایز و مجرای حلزونی ندارند.

الکترود Contour Advance، به گونه‌ای طراحی شده است که بعد از وارد کردن دریچه گرد داخلی، پیچ حلزونی به سمت راست می‌رود و به تیغه وسط حلزون نزدیک خواهد شد. در این شرایط مدیوس الیاف عصبی تحریک خواهند شد و شنوایی بهبود پیدا می‌کند.

الکترود slim straight

این الکترود‌ها نازک و صاف بوده و برای افرادی استفاده می‌شوند که ساختار گوش آن‌ها و پهنای اسکالا تیمپانی، بیش از حد باریک باشند. الکترود slim straight، ضخامت کمی ‌داشته و به حلزون گوش آسیبی وارد نمی‌کند. در نتیجه برای ایمپلنت حلزون گوش مناسب است.

الکترود short

الکترود کوتاه یکی دیگر از انواع ایمپلنت‌های کاشت حلزون برای گوش است که برای افراد با شنوایی پایین استفاده می‌شود. همچنین افرادی که در فرکانس‌های بالا، شنوایی کمی ‌دارند هم می‌توانند از این الکترود‌ها استفاده کنند.

الکترود صاف

الکترود صاف برای سه گروه کاربرد دارد. افرادی که مشکلات‌ هایپوپلازی حلزون دارند، جزو گروه اولی هستند که می‌توانند از الکترود صاف استفاده کنند. این افراد به دلیل اختلال در حلزون گوش، شکل طبیعی ندارند. گروه دوم، افرادی هستند که بافت نرم گوش آن‌ها به حالت استخوانی تبدیل شده و دچار اختلال هستند. در آخر، گروه سوم به افرادی تعلق دارد که حلزون گوش آن‌ها، تنها به صورت یک حفره تشکیل شده و ساختار‌های دیگر تکامل ندارند. الکترود صاف باعث می‌شود تا هر سه گروه راحت بتوانند شنوایی بهتری را تجربه کنند.

الکترود Double

الکترود دوتایی برای افرادی قابل استفاده است که حلزون گوش آن‌ها به استخوان تبدیل شده است.الکترود Double (یا دوگانه) در جراحی کاشت حلزون گوش، نوعی الکترود پیشرفته است که برای بهبود تجربه شنوایی در افرادی طراحی شده است که کم‌شنوایی شدید تا عمیق دارند و به کاشت حلزون نیاز دارند. این نوع الکترود برای بیمارانی که هنوز مقداری شنوایی باقی‌مانده دارند و امید است تا حفظ این شنوایی باقیمانده با کاشت حلزون حفظ شود، مناسب است.

کاشت ساقه مغز

کاشت حلزون گوش به شیوه ساقه مغز برای افرادی قابل استفاده است که به صورت مادرزادی حلزون گوش آن‌ها تشکیل نشده یا عصب ۸ دو طرف آن‌ها قطع شده باشد. در این نوع جراحی، الکترود به مخچه مغز تکیه داده می‌شود و بر روی هسته حلزونی، ساقه مغز قرار خواهد گرفت.

معاینه پزشکی قبل از کاشت حلزون گوش
بررسی و معاینه توسط پزشک متخصص قبل از کاشت حلزون گوش

جراحی کاشت حلزون گوش چگونه انجام می‌شود؟

ایمپلنت حلزونی از دو قسمت برای اجرای عملکرد خود استفاده می‌کند، یک بخش خارجی که روی گوش بیرونی سوار شده و یک بخش درونی که با جراحی نصب می‌شود. هر دو جزو توسط یک آهنربا به یکدیگر متصل شده‌اند که به شرح زیر هستند.

بخش خارجی

جزو خارجی ایمپلنت حلزونی گوش از یک میکروفون، یک پردازنده گفتاری و یک فرستنده تشکیل شده است. پردازنده گفتاری و میکروفون بخش خارجی در یک محفظه کوچک قرار دارند که شباهت زیادی به سمعک‌های متصل به گوش دارد. به طور معمول این بخش از طریق یک سیم کوچک با بخش فرستنده در ارتباط بوده که این بخش نیز روی بخش داخلی ایمپلنت قرار گرفته است.

میکروفون صداهای گفتاری را دریافت کرده و به بخش پردازنده منتقل می‌کند. پردازنده نیز سیگنال‌های دریافتی را قبل از ارسال به فرستنده تجزیه و تحلیل و دیجیتالیزه می‌کند. سپس قطعه فرستنده سیگنال‌ها را کد گذاری کرده و آن‌ها را از طریق جفت مغناطیسی به گیرنده ایمپلنت ارسال می‌کند.

بخش داخلی

قسمت داخلی ایمپلنت از یک یا چند آرایه الکترودی و یک گیرنده تشکیل شده است که در زیر پوست زائده نیزه‌ای گیجگاه (استخوان تمپولار) قرار دارد. گیرنده سیگنال‌ها را از فرستنده دریافت کرده و آن‌ها را به پالس‌های الکتریکی تبدیل می‌کند. سپس این پالس‌های الکتریکی را به الکترودهایی که در لایه‌های عمقی بخش درونی گوش نصب شده‌اند، ارسال می‌کنند. این الکترودها به طور مستقیم عصب شنوایی را در طول بخش کوچکی از اندام حلزونی تحریک می‌کنند تا مغز انسان پس از آن این سیگنال‌ها را به‌صورت صدا تفسیر کند.

برای دریافت پروتز حلزون گوش باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

یک کاندیدای دریافت، باید پیش از مراجعه به مرکز دریافت ایمپلنت، به یک پزشک ENT یا به یک دکتر گوش مراجعه کند. در مراکز دریافت ایمپلنت، فرد تحت آزمایش‌های بسیاری از قبیل شنوایی و روان‌شناختی، پزشکی و مطالعات تصویربرداری قرار می‌گیرد. سپس فرد یا اعضای خانواده او تحت تأثیر یک سلسله مشاوره‌ قرار می‌گیرند تا نسبت به ابعاد جراحی پیش‌رو و تعهدات بعد از عمل، آگاه شوند. برای اینکه بتوانید از مشاوره‌های پزشک‌های متخصص بهره‌مند شوید از سامانه نوبت دهی دکتردکتر استفاده کنید. دکتردکتر به عنوان یک سامانه نوبت دهی دسترسی شما را به پزشک‌های متخصص راحت‌تر می‌کند و می‌توان بدون اتلاف وقت و انرژی از بهترین پزشک‌ها نوبت دریافت کرد.

پس از اینکه کودک یا بزرگ‌سال، یک نامزد قابل قبول محسوب می‌شود، تحت عمل جراحی لانه گزینی قرار می‌گیرد که تحت بیهوشی عمومی ‌انجام می‌شود. این عمل به طور معمول بین دو تا چهار ساعت طول می‌کشد و بیشتر افراد بعد از آن یک یا چند شب را در بیمارستان می‌گذرانند. وقتی بیمار بیمارستان را ترک می‌کنند، به راحتی نمی‌تواند بشنود. اگرچه اجزای داخلی قرار داده شده‌اند، اما محل جراحی قبل از اینکه دستگاه خارجی قرار گیرد، باید بهبود یابد.

حدود چهار تا شش هفته پس از عمل جراحی، بیمار به مرکز کاشت ایمپلنت حلزونی گوش بازگشته و دستگاه خارجی نصب می‌شود. در این مرحله، متخصص شنوایی کاشت حلزون را فعال می‌کند و روند پردازش پردازنده را برای نیازهای خاص فرد آغاز می‌کند. هنگامی ‌که کاشت حلزونی روشن شود، اولین بار است که بسیاری از کودکان و بزرگ‌سالان در معرض صدا قرار می‌گیرند. این که آیا اولین تجربه شنیدن صدا، شنیدن صدای همسر، خود، والدین یا متخصص باشد، یک نقطه عطف خاطره انگیز برای بیمار یا والدین محسوب می‌شود.

اولین مراجعه پس از جراحی به‌منظور تنظیم دقیق نقشه کاشت حلزون بیمار برگزار می‌شود. بسیاری از افراد به چندین جلسه مراجعه نیاز دارند تا نقشه برداری سیگنال‌های الکتریکی را تنظیم کنند که به فرد کمک کنند تا به دستگاه خود عادت کند. برای کسانی که هرگز صدایی را نشنیده‌اند، یک برنامه آموزشی شنوایی لازم است تا به مغز کمک کند، نحوه پردازش تحریک شنوایی جدید را یاد بگیرد.

وضعیت عصب شنوایی قبل از جراحی کاشت حلزون گوش
بررسی عصب شنوایی قبل از جراحی کاشت حلزون گوش

قبل از عمل کاشت حلزون گوش باید چه مواردی بررسی شود؟

افراد قبل از اینکه برای کاشت حلزون گوش اقدام کنند باید عصب شنوایی و وضعیت گوش خود را بررسی کرده باشند. این کار توسط پزشک متخصص انجام می‌شود. با مراجعه به پزشک متخصص، آزمایش‌های مختلف برای وضعیت شنوایی، گفتاری و تعادل آن‌ها انجام می‌شود تا پزشک اطمینان حاصل کند که وضعیت ثابت بوده و بتوان بهترین روش برای درمان را انتخاب کرد.

ام آر آی و  سی تی اسکن  هم از دیگر بررسی‌های مورد نیاز قبل از عمل حلزون هستند که برای سلامت گوش داخلی تجویز می‌شوند. در صورتی که پزشک متخصص تشخیص دهد که بیمار مشکلی برای کاشت حلزون ندارد، وقت عمل را مشخص کرده و توضیحاتی را برای بیمار ذکر می‌کند.

منظور از فعال کردن ایمپلنت حلزونی گوش چیست و چه زمانی انجام می‌شود؟

فعال کردن کاشت حلزون بلافاصله بعد از عمل انجام نمی‌شود و باید حدود دو تا شش هفته از عمل گذشته باشد. بعد از سپری شدن این مدت، کاشت حلزون فعال خواهد شد و متخصص شنوایی بررسی‌های لازم را انجام می‌دهد. همچنین پزشک و جراح گوش برای اینکه از عفونت گوش جلوگیری کند، توصیه‌های مختلفی خواهد داشت که یکی از مهم‌ترین آن‌ها مراجعه دوره‌ای به پزشک است تا معاینه انجام شود.

برگزاری جلسات توانبخشی شنوایی (آموزشی) برای استفاده از ایمپلنت حلزون گوش

فردی که کاشت حلزون گوش انجام می‌دهد باید بداند که تشخیص صداها از طریق پروتز حلزونی به صورت طبیعی امکان‌پذیر نیست، بلکه باید آموزش‌های مختلفی دریافت کند تا بتواند صداها را درک کرده و با سایر افراد ارتباط برقرار کند. با شرکت در جلسات توانبخشی شنوایی می‌توان مغز را آموزش داد تا صداها را درک کند و تشخیص دهد. هر چه تعداد جلسات توانبخشی بیشتر و منظم‌تر باشند، نتیجه نهایی بهتر خواهد بود. مدت زمان و تعداد جلسات توانبخشی افراد برای کاشت حلزون در سنین مختلف متفاوت است. بنابراین باید متناسب با دستور پزشک در این جلسه‌های شرکت کرد.

به طور مثال: کودکانی که قبل از فراگیری زبان، عمل کاشت حلزون را انجام دهند، باید به مدت یک سال در جلسات توانبخشی شرکت کنند. به طور معمول این جلسات در هفته دوبار است و اگر کودک صداها را دیرتر تشخیص دهد، ممکن است که پزشک مدت دوره توانبخشی را طولانی‌تر کند. در نتیجه برای اینکه بتوان تعداد جلسات توانبخشی کاشت حلزون گوش را مشخص کرد، باید از پزشک متخصص مشورت گرفت. پیشنهاد می‌شود مقاله تخصص گوش چیست را بخوانید.

مراقبت‌های بعد از جراحی کاشت حلزون گوش

دوران نقاهت جراحی حلزون گوش طولانی مدت نیست و بیمار خیلی اذیت نمی‌شود. اما مراقبت‌های بعد از جراحی به دو دسته تقسیم می‌شوند. بخش مهمی ‌از مراقبت‌های بعد از عمل به زمانی که بیمار در بیمارستان بستری است، مرتبط خواهد بود و بخش دیگر آن به ترخیص بیمار ربط دارد.

بعد از پایان جراحی بیمار، حدود سه تا پنج روز را در بیمارستان بستری است و در این شرایط نباید هیچ فعالیت بدنی داشته باشد. در بیمارستان ممکن است که عوارض خفیفی مانند: تهوع، سرگیجه، سردرد یا بیهوشی عمومی ‌رخ دهد. در این شرایط جای نگرانی نیست و با مصرف دارو این حالت‌ها از بین می‌روند. همچنین بعد از گذشت حدود یک هفته، بیمار باید برای برداشتن بخیه‌های جراحی به پزشک مراجعه کند.

زنی با کاشت حلزون گوش
کاشت حلزون گوش توسط پزشک

مزایای کاشت حلزون نسبت به سمعک

سمعک به عنوان یکی از روش‌های درمانی برای بهبود شنوایی استفاده می‌شود و افرادی که شنوایی کمی ‌دارند می‌توانند از طریق این وسیله، صداها را واضح‌تر بشنوند. اما در صورتی که فرد دچار ناشنوایی باشد باید عمل کاشت حلزون را انجام دهد. سمعک و کاشت حلزون هریک مزایای مختلفی دارند که در جدول زیر آورده‌ایم.

مزایای سمعک

مزایای کاشت حلزون

سمعک به عنوان یک وسیله کمک شنوایی استفاده می‌شود. این وسیله شنوایی فرد را بهبود داده و بدون جراحی است.

کاشت حلزون از طریق عمل انجام می‌شود و دوره نقاهت کوتاهی دارد. اما شنوایی را بهبود خواهد داد.

سمعک برای همه افراد در سنین مختلف قابل استفاده است.

افرادی که شنوایی مادرزادی دارند می‌توانند از کاشت حلزون برای بهبود شنوایی خود استفاده کنند.

افراد با به کارگیری سمعک، ارتباط گیری بهتری با جامعه دارند.

در کاشت حلزون از طریق الکترود‌ها می‌توان شنوایی را به بیمار بازگرداند.

استفاده از سمعک سلامت روانی افراد را هم بهبود می‌دهد.

 

کاشت حلزون برای کودکان و بزرگسال‌ها مناسب است.

تمرکز بهتری برای افراد ایجاد می‌شود.

 

درک گفتار و صداها در محیط‌های مختلف بهبود پیدا می‌کند.

آیا عمل پروتز حلزونی گوش عوارض دارد؟

کاشت حلزون برای گوش همانند سایر جراحی‌ها ممکن است که با عوارضی همراه باشد. از این‌رو پزشک متخصص قبل از انجام عمل، توصیه‌های مختلفی دارد و عوارض این جراحی را عنوان خواهد کرد. متداول‌ترین عوارضی که جراحی کاشت حلزون برای بیمار دارد عبارتند از:

  • ناشنوایی
  • عفونت در محل جراحی
  • عفونت دستگاه
  • مشکلات تعادل
  • سرگیجه
  • مشکلات چشایی
  • التهاب غشاهای اطراف مغز و نخاع (مننژیت)
  • خون ریزی
  • فلج صورت
  • وزوز گوش
  • نشت مایع نخاعی

برخی از بیمار‌ها ممکن است که تمام عوارض را داشته باشند و برخی دیگر تنها با یک یا دو مورد از عوارض مواجه شوند.

چه عواملی روی نتیجه عمل کاشت حلزون گوش تاثیر می‌گذارد؟

عوامل مختلفی وجود دارند که نتیجه عمل کاشت حلزون را تحت تاثیر قرار می‌دهند. در حقیقت هریک از این عوامل مختلف را باید بررسی کرد تا بتوان جراحی را با نتیجه مطلوب پشت سر گذاشت. از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در نتیجه کاشت حلزون گوش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • توانایی‌های ذهنی بیمار
  • دستگاه مورد استفاده (انواع الکترودها)
  • وضعیت عصب شنوایی بیمار قبل از جراحی
  • مدت زمان ناشنوایی
  • جراحی‌های مختلف

بهتر است بدانید که نتیجه جراحی کاشت حلزون برای افراد مختلف، متفاوت است. برخی می‌توانند ارتباط تلفنی را به راحتی برقرار کنند، برخی دیگر شنوایی بهتری را تجربه خواهند کرد و برای افرادی هم ممکن است که سال‌ها طول بکشد تا نتیجه مطلوب را دریافت کنند. هر یک از این نتایج به تعداد جلسات توانبخشی و عوامل تاثیرگذار گفته شده، بستگی دارند.

جدیدترین دستگاه کاشت حلزون شنوایی

استفاده از پروتز کاشت حلزون هیبرید(Hybrid)  یکی از جدیدترین دستگاه‌ها در زمینه کاشت حلزون، است. در این پروتز می‌توان از ردیف الکترودی کوتاه استفاده کرد تا افراد با شنوایی کم هم بتوانند فرکانس‌های بالا را بشنوند.

هزینه کاشت حلزون گوش چقدر است؟ آیا قیمت آن برای کودکان و بزرگسالان متفاوت است؟

کاشت حلزون گوش یکی از جراحی‌های گران قیمت است. هزینه عمل یکی از نگرانی‌های افراد است و همیشه اولین سوال بیمار‌ها از پزشک، این است که هزینه کاشت حلزون گوش چقدر می‌شود؟

هزینه جراحی کاشت حلزون بیشتر برای پروتز حلزون گوش است. در حقیقت پروتز حلزون گوش یکی از گران‌ترین تجهیزات پزشکی محسوب می‌شود که همین موضوع باعث گران قیمت بودن این عمل شده است.

از طرفی هم بخش دیگری از هزینه‌های جراحی کاشت حلزون برای کودکان و بزرگسال‌ها به خدمات بیمارستان‌ها و هزینه جراحی پزشک تعلق دارند. خب مشخص است که اگر از بیمارستان‌ها یا کلینیک‌های خصوصی استفاده کرد، هزینه‌ها بیشتر خواهند شد. تخصص و تجربه پزشک هم از دیگر عوامل تاثیرگذار در هزینه‌های جراحی کاشت حلزون هستند.

بعد از انجام عمل پروتز حلزون گوش چه نتایجی حاصل می‌شود؟

نتیجه کاشت حلزون برای افراد مختلف، تفاوت دارد. سن افراد و هنگامی‌ که شنوایی خود را از دست می‌دهند از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در نتیجه جراحی هستند. کودکانی که در سنین پایین، دچار ناشنوایی هستند بهتر است که هر چه سریع‌تر برای جراحی اقدام کنند تا نتیجه مطلوب‌تری از جراحی داشته باشند.

بزرگسال‌ها هم بهترین نتیجه را زمانی دریافت می‌کنند که فاصله بین کم شنوایی و عمل کاشت حلزون آن‌ها کوتاه‌تر باشد. دقت داشته باشید که بزرگسال‌هایی که ناشنوایی کامل دارند، نتیجه کمتری از عمل کاشت حلزون دریافت خواهند کرد. اما به طور کلی مهم‌ترین نتایج شامل موارد زیر هستند:

  • شنوایی واضح‌تر
  • بهبود وزوز گوش

این دو مورد به بیمار کمک می‌کند تا راحت‌تر بشنود و مشکلی برای شنوایی نداشته باشد.

عملکرد ایمپلنت حلزون گوش
نحوه عملکرد ایمپلنت حلزون گوش

ایمپلنت حلزون گوش چگونه عمل می‌کند؟

افرادی که از طریق آسیب دیدن سلول‌های مویی گوش داخلی، دچار کم شنوایی می‌شوند، می‌توانند از طریق کاشت حلزون صدا را به اعصاب شنوایی خود منتقل کنند. هر یک از اجزای ایمپلنت حلزون گوش وظایف مختلفی دارند که به شرح زیر هستند:

پردازشگر صدا: در جراحی کاشت حلزون از طریق این قسمت، افراد صداهایی که از میکروفن خارج می‌شوند، دریافت کرده و پردازش خواهند کرد.

ایمپلنت: از طریق ایمپلنت حلزون سیگنال‌های ایجاد شده پردازش خواهند شد و به تکانه‌های الکتریکی تبدیل می‌شوند.

 الکترود: از الکترود‌های مختلف برای تکانه‌ها در بخش کاشت استفاده می‌کنند که به قسمت‌های عصب شنوایی متصل خواهند بود.

میکروفون: این قسمت از ایمپلنت حلزون گوش، صداها را دریافت می‌کند و بعد از پردازش، از طریق الکترود‌ها تشخیص صدا را ممکن خواهد کرد.

آیا ایمپلنت حلزون روی هر دو گوش انجام می‌شود؟

افرادی که از ناحیه هر دو گوش دچار کم شنوایی عمیق هستند و با استفاده از سمعک نتیجه مطلوبی دریافت نکرده‌اند، باید از ایمپلنت حلزون گوش استفاده کنند. در این شرایط می‌توان از کاشت حلزون دو طرفه برای هر دو گوش هم استفاده کرد تا توانایی تشخیص صدا، راحت‌تر باشد. در این شرایط برای اطمینان بیشتر با دکتر سمعک مشورت کنید.

گوشه ای از تاریخچه ایمپلنت حلزونی گوش

سال‌های سال است که دانشمندان به دنبال استفاده از تحریکات الکتریکی برای کمک به شنوایی و آزمایش روی نحوه و کیفیت آن هستند. در واقع اولین بار الساندرو ولتا در سال ۱۸۰۰ یک آزمایش را بر روی خود انجام داد که در طی آن، میله‌هایی فلزی را در کانال‌های گوش خود قرار داد و به تحریک الکتریکی آن‌ها پرداخت. در گزارش آزمایش او احساس یک نوع حس شنیداری عنوان شده است.

در میانه دهه ۱۹۵۰، پس از این که چندین مطالعه موفق در افراد ناشنوا صورت گرفت، آزمایش‌های مبتنی بر تحریک الکتریکی شدت یافتند. در سال ۱۹۷۲ محققان اولین ایمپلنت تک کانال شنیداری را توسعه دادند. از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۰، بیش از هزار نفر که عمدتاً از بین جانبازان جنگ جهانی و کودکان بودند، تحت جراحی کاشت این ایمپلنت‌های شنوایی تک کانال قرار گرفتند.

اگر چه دستگاه تک کانال قادر بود تحریک شنوایی بیشتری نسبت به سمعک‌ها برای این جمعیت فراهم آورد، اما موفقیت‌های حاصل شده بیشتر به آگاهی از صداهای محیط و افزایش توانایی‌های خواندن گفتاری محدود می‌شد. در سال ۱۹۸۴ شرکت Cochlear اولین ایمپلنت چند کانال شنوایی را برای استفاده‌های تجاری توسعه داد که ابتدا توسط FDA برای بزرگ‌سالان ۱۸ ساله و بالاتر تصویب شد. تنها در ۵ سال بعد، FDA این دامنه سنی را تا سن دو سالگی افزایش داد.

در سال ۲۰۰۰ دستگاه‌های خاصی برای شنوایی کودکان در سن ۱۲ ماهگی مورد تائید قرار گرفتند. این موضوع از این جنبه قابل توجه است که به کودکان این امکان را می‌دهد در سنین پایین، قابلیت‌های شنیداری را کسب کنند تا در سنین آموزشی بتوانند همانند کودکان هم‌سن خود با مهارت بیشتری به صحبت کردن بپردازند. بر اساس گزارش NIDCD تا سال ۲۰۱۲ بیش از ۳۲۴ هزار نفر در سراسر جهان از کاشت ایمپلنت‌های شنوایی بهره‌مند شده‌اند.

آینده کاشت ایمپلنت حلزونی گوش

در طول چهل سال گذشته، موفقیت‌های قابل توجهی در این راستا انجام شده است. در حال حاضر محققان به دنبال دستیابی به تکنولوژی‌های اجرایی‌تر و قابل دسترس‌تر در این حوزه هستند. در اینجا به برخی از تحقیقات کنونی در مورد ایمپلنت‌های حلزونی می‌پردازیم:

مطالعات بسیار گسترده‌ای در رابطه با کودکانی که در سنین بسیار پایین، ایمپلنت‌های حلزونی را دریافت می‌کنند در حال انجام است. محققان علاقه‌مند هستند که متغیرهای مؤثر در تفاوت‌های فردی گفتاری و زبان، عملکرد تحصیلی و توانایی خواندن در کودکانی که از ایمپلنت استفاده می‌کنند را شناسایی کنند.

روز به‌روز افراد بیشتری، ایمپلنت‌های دوطرفه را دریافت می‌کنند. محققان در حال بررسی تأثیر کاشت هم‌زمان دو ایمپلنت و تفاوت قدرت مکان یابی صداها در حضور صداهای مزاحم هستند.

محققان به دنبال افزایش کیفیت عملکرد میکروفون‌ها و باطری‌های مغناطیسی دستگاه‌ها، اقداماتی را انجام می‌دهند.

قبل از کاشت حلزون گوش، از بازخورد مثبت آن مطمئن شوید

کاشت حلزون گوش یکی از جراحی‌های حساس و پرهزینه است که باید از قبل درباره آن اطلاعات کافی داشت. همانطور که در متن اشاره شد، در این روش جراحی، بهبود شنوایی افراد به عوامل مختلفی مانند: سن یا میزان عمق شنوایی بستگی دارد. از این‌رو باید از پزشک متخصص مشورت گرفت و بعد از پرس و جو درباره مزیت‌های این روش، جراحی را انجام داد. برای اینکه راحت‌تر تصمیم‌گیری داشته باشید، بهتر است که از سامانه نوبت دهی دکتردکتر استفاده کنید. دکتردکتر، علاوه بر اینکه یک سامانه نوبت دهی آسان و آنلاین پزشک‌های متخصص است، شرایطی را هم فراهم کرده تا همه افراد بتوانند نتایج و نظرات بیمار‌های مختلف را مطالعه کنند و با دید بازتری برای نوبت دهی اقدام کنند. ایمپلنت حلزون گوش یکی از روش‌های بهبود شنوایی بوده و نیاز است که از طریق یک پزشک متخصص، انجام شود تا بهترین نتیجه را دریافت کرد.

همچنین اگر در این متن سوال یا ابهامی ‌درباره نحوه جراحی یا هزینه کاشت حلزون گوش دارید که به آن اشاره نشده است می‌توانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول کاشت حلزون گوش:

کودکان و بزرگسال‌هایی که کم شنوایی عمیق دارند می‌توانند از این ‌روش برای بهبود شنوایی استفاده کنند.

بله. می‌توان در یک گوش، کاشت حلزون انجام داد و گوش دیگر از سمعک استفاده کند.

تاثیر گذاری کاشت حلزون به عوامل مختلفی مانند: سن بیمار، شرایط محیطی و مدت زمان ناشنوایی مرتبط خواهد بود.

بله. پروتز حلزون گوش در زیر پوست قرار می‌گیرد و مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

توصیف افراد با یکدیگر متفاوت است، اما صدا‌ها بیشتر شبیه به عوامل مکانیکی، روباتیک و کارتونی شبیه هستند.

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*