علت پلاکت خون بالا یا ترومبوسیتوز چیست؟

پلاکت بالای خون
اشتراک گذاری 393 نظر

پلاکت خون بالا نشانه چیست؟ میزان پلاکت در آزمایش خون چگونه مشخص می‌شود؟ در این مقاله به بررسی کامل علل و عوامل موثر بر ترومبوسیتوز و راه درمان آن می‌پردازیم؛ با ما همراه باشید.

بیماری ترومبوسیتوز یا پلاکت خون بالا، عارضه‌ای است که در آن تولید پلاکت‌های خون بیش از حد عادی است. پلاکت‌ها یکی از اجزای سلولِ خون هستند که در مغز استخوان به‌ همراه سایر سلول‌های خونی ساخته می‌شوند.

پلاکت‌ها با عبور از رگ‌ها به‌ هم می‌چسبند که به آن لخته شدن خون گفته می‌شود. لخته شدن، از اساسی‌ترین اقداماتی است که بدن برای جلوگیری از خونریزی در رگ‌های آسیب دیده انجام می‌دهد. به پلاکت، ترومبوسیت نیز گفته می‌شود و به همین ترتیب به لخته‌ خون نیز «ترومبوز» گفته می‌شود.

ترومبوسیتوز اساسی چیست؟

زمانی که علت پلاکت بالای خون مشخص نباشد به آن بیماری «ترومبوسیتوز اساسی (Essential thrombocythemia)» یا «تولید بیش ‌ازحد پلاکت» گفته می‌شود. از این بیماری گاهی اوقات به نام «ترومبوسیتوز بنیادی» یا «ترومبوسیتمی اولیه» نیز یاد می‌شود.

تولید بیش از حد پلاکت خون

این بیماری هنگامی بروز پیدا می‌کند که سلول‌های معیوب مغز استخوان، پلاکت‌های بالایی را تولید کنند. مغز استخوان بافت اسفنجی مانندی در حفره‌ استخوانی است. سلول‌های مغز استخوان‌ حاوی سلول‌های بنیادی هستند که به گلبول‌های قرمز، سفید و پلاکت‌ها تبدیل می‌شوند. هنوز به لحاظ علمی، دلیل تولید بیش از حد پلاکت خون به درستی مشخص نیست. 

در بیماری ترومبوسیتوز اساسی، تعداد بالای پلاکت ممکن است خود به تنهایی یا به همراه سایر اختلالات سلول‌های خونی بروز پیدا کند. با این حال، ترومبوسیتوز اساسی چندان شایع نیست.

علل ترومبوسیتوز اساسی چیست

همان‌طور که گفتیم در ترومبوسیتوز اساسی سلول‌های بنیادی معیوبِ مغز استخوان، پلاکت‌ بیش از حد زیادی را تولید می‌کنند. علت این مشکل نیز هنوز به لحاظ پزشکی و علمی کاملا مشخص نشده است. هنگامی که مشکل پلاکت بیش از حد، بدون تأثیر سایر عوامل و اختلالات سلول‌های خونی رخ دهد به آن ترومبوسیتوز اساسی می‌گویند. 

یک نوع نادر از این بیماری نیز ممکن است ارثی باشد. یعنی بیماری از طریق‌ ژن‌های والدین به فرزندان منتقل شود. در موارد دیگری نیز ممکن است که یک جهش ژنی باعث بروز پلاکت خون بالا در فرد شود. 

در بیماری ترومبوسیتوز اساسی، علاوه بر اینکه مغز استخوان پلاکت‌های زیادی تولید می‌کند، خود پلاکت‌ها نیز معیوب هستند که ممکن است در صورت نارسایی باعث لخته شدن خون یا خونریزی در فرد شوند.

در همین حال، احتمال دارد خونریزی در فرد به دلیل بیماری به نام «فون‌ویلبراند (vWD)» نیز بروز پیدا کند. این عارضه روی لخته شدن خون تأثیر می‌گذارد و آسیب‌دیدگی مغز استخوان برای مدت طولانی ممکن است باعث بروز آن شود.

ترومبوسیتوز واکنشی یا ثانوی چیست؟

هنگامی که یک بیماری یا علل دیگر باعث تولید بیش از حد پلاکت در خون شوند اصطلاح پزشکی «ترومبوسیتوز» به کار می‌رود. به این بیماری «ترومبوسیتوز واکنشی یا ثانوی (Secondary or reactive thrombocytosis)» گفته می‌شود. ترومبوسیتوز ثانویه از ترومبوسیتوز اساسی شایع‌تر است.

در اکثر مواقع، در این بیماری پلاکت خون بالا هیچ علائم و نشانه‌ای ندارد. همین‌طور به ندرت پیش می‌آید که در بیماری علائم جدی یا وخیمی مانند لخته شدن خون و خونریزی بروز پیدا کند. اما در مقابل، افرادی که به ترومبوسیتوز اساسی مبتلا هستند، علائم بیشتری را تجربه می‌کنند. 

اکثر کسانی که مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی هستند، عمر طبیعی دارند. سایر افرادی که این بیماری را دارند ممکن است برای درمان به دارو یا سایر درمان ها نیاز داشته باشند. بیشتر افرادی که ترومبوسیتمی اولیه دارند، طول عمر طبیعی خود را پشت سر می‌گذارند. اما دورنمای درمان بیماری ترومبوسیتوز ثانوی به علل آن بستگی دارد.

علت ترومبوسیتوز ثانویه چیست

 این عارضه در حالتی بروز پیدا می‌کند که بیماری یا علل دیگری باعث پلاکت خون بالا در فرد شود. به عنوان مثال، ۳۵ درصد از کسانی که پلاکت خون بالا دارند، مبتلا به سرطان نیز هستند که بیشتر موارد این نوع سرطان‌ها را سرطان ریه، دستگاه گوارش، پستان، تخمدان و غدد لنفاوی (لنفوم) تشکیل می‌دهد.

گاهی‌اوقات پلاکت خون بالا اولین نشانه‌ی بروز سرطان در فرد است.

سایر بیماری‌ها یا عللی که می‌توانند باعث پلاکت خون بالا شوند عبارتند از:

  • کم‌خونی فقر آهن (کم‌خونی ناشی از کمبود آهن)
  • کم‌خونی همولیتیک (کم‌خونی ناشی از همولیز یا تخریب گلبول‌های قرمز)
  • کارکرد ناقص طحال یا عدم وجود طحال (به دلیل عمل جراحی برداشتن طحال یا اسپلنکتومی)
  • بیماری‌های التهابی یا عفونی مانند بیماری بافت همبند، بیماری التهابی روده و سل
  • واکنش‌ بدن به برخی داروها 

برخی بیماری‌ها و علل دیگر نیز می‌تواند باعث پلاکت خون بالا برای مدت زمان کمی شود. نمونه‌هایی از این علل شامل موارد زیر می‌شوند:

  • بهبودی از خونریزی بسیار شدید
  • بهبودی از پلاکت خون بسیار کم که می‌تواند ناشی از مصرف بی‌رویه‌ الکل و کمبود ویتامین ب۱۲ و یا  فولیک اسید باشد
  • عفونت حاد (کوتاه مدت) یا التهاب
  • واکنش بدن به برخی فعالیت‌های جسمی

نشانه‌ها، علائم و مشکلات پلاکت خون بالا

افراد مبتلا به ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز ممکن است علائم  و نشانه‌ مشخصی نداشته باشند. این بیماری‌ها ممکن است تنها بعد از دادن آزمایش خون مشخص شود. با این همه افراد مبتلا به ترومبوسیتمی اولیه بیش از افراد مبتلا به ترومبوسیتوسیز ثانویه علائم خاص این بیماری را نشان می‌دهند. 

علائم تعداد پلاکت خون بالا با لخته خون و خونریزی غیرطبیعی مرتبط است. این علائم  شامل ضعف و خستگی، خونریزی، سردرد، سرگیجه، درد سینه و احساس گزگز در دست و پا است.

در ترومبوسیتمی اولیه امکان تشکیل لخته‌های خونی در مغز، دست‌ها و پاها وجود دارد. با این همه امکان تشکیل این لخته‌ها در باقی نقاط بدن هم‌چون قلب و روده‌ کوچک هم وجود دارد. لخته‌های خونی در مغز در نهایت ممکن است باعث سردردهای مزمن و سرگیجه شود. در موارد شدیدتر حتی امکان بروز سکته‌ مغزی هم وجود دارد.

برای دریافت کتابچه پلاکت خون، فرم زیر را پر کرده و کتابچه را در ایمیل خود دریافت کنید:

 

لخته‌های خونی در رگ‌های کوچک دست‌ها و پاها باعث بی حسی و قرمزی آن‌ها خواهد شد. در مواردی درد و سوزش ناحیه کف دست هم مشاهده شده است. برخی از علائم و نشانه‌های ایجاد لخته‌های خونی عبارتند از:

  • تغییرات در گفتار و آگاهی و تغییر ناگهانی خلق‌وخو 
  • تشنج
  • احساس ناراحتی بالاتنه در یک یا دو بازو، گردن، فک، کمر یا شکم
  • احساس تنگی نفس و حالت تهوع

در زنان باردار اگر لخته‌ خونی در جفت ایجاد شود، باعث سقط جنین خواهد شد. هم‌چنین لخته خونی در جفت می‌تواند در تکامل جنین هم اثرگذار باشد. امکان تشکیل لخته‌های خونی در زنان مبتلا به ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز که قرص ضدبارداری مصرف می‌کنند بیش‌تر از سایرین است. افزایش سن، دیابت، فشار خون بالا و سیگار کشیدن خطر تشکیل لخته‌های خونی را افزایش می‌دهد.

خونریزی 

بیش از همه افرادی با تعداد پلاکت بالاتر از یک میلیون پلاکت در هر میکرولیتر خون دچار خونریزی می‌شوند. نشانه‌های خونریزی شامل خون دماغ شدن، کبود شدن نفاط مختلف بدن، خونریزی از دهان یا لثه یا وجود خون در مدفوع است. 

با این همه خونریزی بیش‌تر در تعداد کم پلاکت خون اتفاق می‌افتد. تشکیل لخته‌های خونی در ترومبوسیتوسیز و ترومبوسیتمی در نهایت می‌تواند باعث مصرف تمام پلاکت‌ها شود. در این موقعیت اگر خراش و یا آسیبی در بدن به وجود بیاید، پلاکت کافی برای تشکیل لخته‌ خون و ترمیم دیواره‌ آسیب‌دیده‌ رگ‌های خونی وجود نخواهد داشت.

دلیل دیگر وقوع خونریزی در افرادی با تعداد پلاکت زیاد بیماری فون‌ویلبراند است. در این فرایند تشکیل لخته خون تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در موارد نادر ترومبوسیتمی اولیه، سلول‌های معیوب مغز استخوان باعث بروز لوسمی یا سرطان خون می‌شوند. این سرطان یکی از سخت‌ترین نوع سرطان‌ها است، درمان سرطان خون با روش‌های مختلفی مانند پیوند مغز استخوان امکان پذیر است.

تشخیص پلاکت خون بالا

پزشک بر اساس معاینه‌ فیزیکی، سابقه‌ پزشکی و بررسی نتایج آزمایش‌های مختلف می‌تواند تشخیص دهد که فرد به ترومبوسیتمی یا ترومبوسیتوسیز مبتلا است. برای تشخیص درست بیماری شاید بهتر باشد که فرد به یک پزشک هماتولوژیست مراجعه کند، این تخصص پزشکی به صورت خاص بیماری‌های خونی را بررسی و درمان خواهد کرد.

بررسی سابقه‌ پزشکی بیمار

پزشک در مورد عواملی که تعداد پلاکت‌های خون را تحت تاثیر قرار می‌دهد از بیمار سوال می‌پرسد:

  • هیچ گونه عمل جراحی و یا پیوند خون انجام داده اید؟
  • آیا به تازگی به عفونتی مبتلا شده و یا واکسن خاصی را دریافت کرده‌اید؟
  • چه داروهای مصرف می‌کنید؟
  • رژیم غذایی شما چگونه است و در طول روز چه مقدار الکل مصرف می‌کنید؟
  • آیا در خانواده شما فردی با تعداد بالای پلاکت‌ها خون وجود دارد؟

معاینه فیزیکی بیمار

پزشک با معاینه نشانه‌ها وجود لخته‌ خون یا خونریزی را بررسی خواهد کرد. پزشک علائم و نشانه‌های ترمبوسیتومی و ترومبوسیتوسیز را هم بررسی خواهد کرد.

لخته خون از علائم پلاکت بالا

زمانی می‌توان به تشخیص دقیق ترمبوسیتومی اولیه رسید که همه عوامل احتمالی تعداد بالای پلاکت‌های خون شناسایی شوند. برای مثال پزشک معالج ممکن است آزمایش‌هایی برای تشخیص سرطان انجام دهد. اگر دیگر بیماری‌ها و فاکتورها باعث بالا رفتن تعداد پلاکت‌های خون شده باشند، فرد به ترومبوسیتوسیز ثانویه مبتلا است.

تست‌های تشخیصی پلاکت خون بالا

پزشک احتمالاً یک یا چند عدد از این آزمایش‌ها را تجویز خواهد کرد:

  • آزمایش شمارش کامل خون (A complete blood count): در این آزمایش سطح سلول‌های خونی اندازه گرفته می‌شود. در این آزمایش مقدار کمی از خون فرد گرفته می‌شود. این آزمایش به خوبی نشان می‌دهد که مقدار پلاکت‌های خون شما چه اندازه است.
  • آزمایش لام خون محیطی (blood smear): از این آزمایش برای بررسی وضعیت پلاکت‌ها استفاده می‌شود. در این آزمایش یک قطره از خون فرد بر روی لام شیشه‌ای قرار داده شده و بعد زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود.
  • آزمایش‌های مغز استخوان: این آزمایش‌ها برای بررسی سلامت مغز استخوان انجام می‌شود‌. همان‌گونه که گفته شد مغز استخوان مسئول تولید سلول‌های خونی از جمله پلاکت‌ها است.

دو نوع آزمایش مغز استخوان انجام می‌شود اسپیریژن (aspiration) و نمونه‌برداری (biopsy)

آسپیریژن برای بررسی اینکه آیا مغز استخوان پلاکت زیادی تولید می‌کند یا خیر انجام می‌شود. در این آزمایش به کمک یک سوزن مقداری از مایع مغز استخوان از بدن خارج شده و بعد زیر میکروسکوپ بررسی خواهد شد. در نمونه‌برداری قسمتی از بافت مغز استخوان خارج شده و در زیر میکروسکوپ بررسی خواهد شد. در ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز مغز استخوان بیش‌تر از حالت معمول پلاکت خواهد ساخت.

  • آزمایش‌های دیگر: پزشک می‌تواند آزمایش‌‌های دیگری انجام دهد و یا فاکتورهای ژنتیکی دخیل در این عارضه را مورد بررسی قرار دهد.

درمان پلاکت خون بالا یا درمان ترومبوسیتوز اساسی

بیماری ترومبوسیتوز اساسی در حال حاضر نسبت به گذشته، عوارض کمتری دارد و چشم‌انداز درمان و بهبودی این بیماری نیز خوب است. افراد مبتلا به این بیماری تا زمانی که بیماری پایدار نباشد و علائمی تجربه نکنند نیاز به درمان خاصی ندارند.

مصرف آسپرین ممکن است به افرادی که خطر لخته شدن خون را دارند کمک کند. آسپرین از داروهایی است که باعث رقیق شدن خون می‌شود. با این حال، بهتر است حتما پیش از مصرف آسپرین با پزشک مشورت کنید، چرا که در برخی موارد مصرف این دارو باعث خونریزی می‌شود

موارد مصرف آسپرین

آسپرین عوارض جانبی زیادی برای جنین ندارد، به این دلیل بیشتر برای زنان باردار مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی تجویز می‌شود. برخی از مبتلایان به این بیماری ممکن است نیاز داشته باشند برای کاهش پلاکت خون خود از دارو یا روش‌های درمانی دیگر بهره‌مند شوند.

داروهای کاهنده‌ پلاکت خون

در صورتی که فرد دارای شرایط خاص باشد برای  کاهش پلاکت خون خود به مصرف دارو نیاز دارد. از جمله:

  • سابقه لخته شدن خون یا خونریزی
  • درگیری با علل خطرناک بیماری‌های قلبی و عروقی مانند کلسترول بالای خون، فشار خون بالا یا دیابت
  • سن بالای ۶۰ سال
  • پلاکت بیش از 1 میلیون در هر میکرولیتر خون 

افرادی که دارای پلاکت خون بالا هستند این داروها را باید مادام العمر مصرف کنند.

هایدروکسی کربی ماید (Hydroxycarbamide)

 این داروی کاهنده پلاکت خون برای درمان انواع سرطان‌ و سایر بیماری‌های بسیار جدی تجویز می‌شود. هم‌اکنون هایدروکسی کاربیماید به همراه آسپرین برای درمان ترومبوسیتوز اساسی و کسانی که دچار لخته شدن خون هستند تجویز می‌شود.

آناگریلاید (Anagrelide)

از این دارو نیز برای کاهش تعداد پلاکت در افرادی با پلاکت خون بالا استفاده می‌شود. اما تحقیقات علمی مختلف نشان داده است که هایدروکسی کاربیماید در مقایسه با آناگریلاید نتایج بهتر و مثمرثمرتری برای بیماران در پی داشته است. آناگریلاید برخی عوارض جانبی نیز دارد که شامل تجمع مایعات در بدن، تپش قلب، تنگی نفس، نارسایی قلبی و سردرد هستند.

اینترفرون آلفا (Interferon alfa)

این دارو نیز تعداد پلاکت‌های خون را کاهش می‌دهد. اما برای ۲۰ درصد بیماران عوارض جانبی این دارو غیر قابل تحمل است. عوارض جانبی مصرف اینترفرون آلفا برای افراد مختلف متفاوت است، اما عمده‌ بیماران عوارضی از جمله سندرم شبه آنفلوانزا، کاهش اشتها، حالت تهوع، اسهال، تشنج، کج خلقی و خواب آلودگی را تجربه می‌کنند.

عوارض مصرف اینترفرون آلفا

این دارو از آنجایی که ضرر کمتری نسبت به داروهای هایدروکسی کاربیماید و آناگریلاید دارد عموما برای زنان باردار مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی تجویز می‌شود.

درمان ترومبوسیتوز ثانویه

ترومبوسیتوز ثانویه با برطرف کردن عللی که باعث بروز آن شده‌اند درمان می‌شود. افرادی که به ترومبوسیتوز ثانویه مبتلا هستند، معمولا به داروها و سایر روش‌های کاهنده‌ پلاکت خون نیاز ندارند. در واقع، برخلاف ترومبوسیتوز اساسی، تعداد پلاکت خون این دست بیماران در سطح عادی است. علاوه بر این، ترومبوسیتوز ثانویه کمتر از ترومبوسیتوز اساسی باعث بروز مشکلات جدی مرتبط به لخته شدن خون و خونریزی می‌شود.

پلاکت فرزیس چیست؟

پلاکت فرزیس (Plateletpheresis) یا جداسازی پلاکت از خون به روش فرزیس، روشی برای کاهش بسیار سریع تعداد پلاکت‌های خون است.

این روش در موارد اضطراری به کار برده می‌شود. به عنوان مثال، اگر فرد به علت ترومبوسیتوز اساسی دچار سکته شده باشد، ممکن است نیاز به این روش داشته باشد.

در روش پلاکت فرزیس، خون از طریق تزریق داخل وریدی که به یک لوله‌ متصل است از رگ‌های خونی برداشته می‌شود. سپس به ‌وسیله‌ دستگاه پلاسما فرزیس پلاکت‌ها از خون جداسازی می‌شوند و خون باقی‌مانده به رگ‌ها بازگردانده می‌شود. ممکن است به یک یا دو بار پلاکت فرزیس برای کاهش پلاکت‌های خون به سطح مورد نیاز احتیاج باشد.

زندگی با پلاکت خون بالا

کسانی که دارای پلاکت خون بالا هستند بهتر است موارد زیر را انجام دهند:

  • مراقبت‌های پزشکی دائم
  • کنترل عوامل خطر لخته شدن خون. به عنوان مثال، ترک سیگار و تغییر در سبک زندگی و فعالیت‌های دیگر برای کاهش خطر کلسترول بالای خون، فشار خون بالا و دیابت
  • نظارت بر علائم و نشانه‌های لخته شدن خون و خونریزی
  • مصرف تمام داروهای تجویزشده طبق دستورالعمل‌های پزشک

در صورتی که فرد از داروهای کاهنده‌ پلاکت خون استفاده می‌کند، قبل از هر نوع عمل جراحی یا مراجعه به دندان‌پزشکی، بهتر است شرایط خود را به اطلاع پزشک یا دندان‌پزشک برساند. داروهای رقیق‌کننده‌ خون ممکن است طی عمل جراحی یا در هنگام ترمیم دندان در مطب دندان‌پزشکی باعث افزایش خونریزی شوند.

خطرات داروهای رقیق‌کننده خون

علاوه بر این، داروهای رقیق‌کننده‌ خون ممکن است باعث خونریزی داخلی در فرد شوند. علائم خونریزی داخلی شامل کبودی، مشاهده خون در مدفوع، ادرار به رنگ قرمز یا صورتی، افزایش خونریزی در دوران قاعدگی، خونریزی لثه و خونریزی بینی می‌شوند. بهتر است در صورت بروز هر کدام از این علائم فوری به پزشک مراجعه کنید.

از مصرف داروهای مسکن بدون نسخه پزشکی مانند ایبوپروفن (Ibuprofen) خودداری کنید. این داروها ممکن است خطر خونریزی در معده یا روده را افزایش داده و اثر آسپرین را کم کنند. در همین حال، باید توجه داشت که داروهای سرماخوردگی، مسکن و سایر داروهای بدون نسخه ممکن است حاوی ایبوپروفن باشند.

Platelet در آزمایش خون چیست؟

تعداد پلاکت‌ها (Platelet Count) در آزمایش خون در برابر عبارت Platelet ذکر می‌شود. سطح عادی پلاکت‌های خون بین ۱۵۰ هزار تا ۴۵۰ هزار پلاکت در هر میکرولیتر خون است. در صورتی که میزان پلاکت خون شما خارج از این محدوده بود؛ بهتر است برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنید.

منابع:

nhlbi.nih.gov

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

393 دیدگاه در “علت پلاکت خون بالا یا ترومبوسیتوز چیست؟
  • سلام ببخشید میدونم بپرسم شما پزشک هستید چون مشاور سلامتی نمی‌دونم چه مدرکی داره فقط بابت کنجکاوی پرسیدم ممنون

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز، روزتون بخیر. بله، ایشون پزشک هستن. در نظر داشته باشید که تمام نظرات مجله دکتردکتر، توسط پزشکان پاسخ داده می‌شن.

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر ببخشید دخترمو واسه چکاب ساده بردم ازمایش دخترم ۸ ساله هست فاکتورهای خونی در سی بی سی نرمال هست همشون منتها گزینه ی nrbc۳/7% خورده وپزشک اطفال بردم چیز خاصی نگفتن ومن خودم باز یکماه بعد دوباره بنا به حساسیت خودم جای دیگه تکرار کردم فاکتور ان ار بی سی نداشت تو ازمایشات وباز هم گزینه های دیگه نرمال بودن وبعد از پنج ماه دوباره همون جای اول ازمایش دادم اونجا ان ار بی سی رو صفر زده بود پزشک متخصص بیماریهای عفونی وپزشک عمومی نشون دادم گفتن مهم نیست ولی فکرم مشغول شده چرا اونموقع ان ار بی سی درصد خورده بوده واینکه تو نت چیزای بدی نوشته نگرانم واینم بگم مشکل یا علایم خاصی هم نداره از نظر شما چیز خطرناکی نیست؟ممنون میشم زود جواب بدید

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      جای نگرانی نیست

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر.من یک ماه پیش آزمایش دادم پلاکت خونم دوی ۹۰۰ بود امروز آزمایش دادم روی ۱۴۰۰ بود چکار باید بکنم؟

    پاسخ
  • مادرم پای چپش درد و سوزش شدید داره پلاکت خونش بالاس برای پلاکت خونه یا چیز دیگه

    پاسخ
  • سلام پدرم پلاکتش ۹۰۰ بود .. دارو مصرف کرد دوباره آزمایش داد شده ۶۰۰ .. ولی پایینش نوشته پلاکت های غول پیکر مشاهده شد .. چه معنی‌ای داره ؟ خطرناکه؟

    پاسخ
  • سلام وادب عذرخواهم ۹مرداد خواهرم رفت آزمایش وwbc ۱۳/۹۲ و پلاکت خونش۵۱۰ بوده
    مجدد ۱۴ مرداد میره آزمایش و wbc ۱۳/۰۴ بوده و پلاکت خونش ۳۵۱ میشه باز برای بار سوم ۳۰مرداد میره آزمایش و wbc ۱۲/۶۳ بوده و پاکت خونش۴۶۷ شده.خانم دکتر توروخدا آرومم کنید خواهرم چیکارش شده.خواهرم جوانه۲۴ساله است همه ما داریم از استرس میمیریم

    پاسخ
  • سلام دکتر من ttp ۴۳ هستش برای عمل بینی مشکلی ندارم ؟

    پاسخ
  • سلام خواهر من ۱۴سالشه و پلاکت خونش ۶۰۱
    از طرفی تو نمونه ادرارش یکم عفونت و دفع پروتین دیده شده ک مجدد برای آزمایش فرستادن
    من خیلی استرس گرفتم مشکلش چی میتونه باشه آیا

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    مادرم 67 سالشونه و آزمایش cbc رو چند بار تکرار کردیم که سری اول 611 بود، سری دوم 737، سری سوم 693 و سری آخر هم 612 شده و neutrophils شون هم 80 شده، eosinophil هم 6 شده، band cells هم 3 شده و lymphocyte هم 8 شده. آزمایش jak2 هم مثبت شده، دکتر گفتن که فقط آسپیرین مصرف کنن و اینکه اگه خواستیم میتونن نمونه برداری مغز استخوان انجام بشه.
    بنظر شما لازمه که نمونه برداری انجام بشه؟

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید من دو یا سه ماه پیش آزمایش دادم و پلاکت خونم 455 شد ۱۵ سالمه و وقتی دراز میکشم یا میخوابم و بعدش بلند میشم احساس سرگیجه دارم و چشمام سیاهی میره علتش چی میتونه باشه و چه آزمایشی رو دوباره تکرار کنم؟

    پاسخ
  • سلام،ببخشید یه سوال داشتم. مادر من 50 سالشون هست و چهارسال پیش متوجه پلاکت یک میلیون در آزمایش چکاپ شدیم، طی بررسی های بیشترموتاسیون jak2 مثبت شد و با تشخیص ET تحت درمان با هیدروکسی اوره یک در میان و آسپیرین یک در میان قرار گرفتند. در طی این چند سال عدد پلاکت حدود 700 تا 800 هزار بود. ولی در طی 4 ماه گذشته افزایش تدریجی پلاکت را داشتند و الان حدود یک میلیون است. آیا باید دوز داروی هیدروکسی اوره را بیشتر کنن؟ الان علامت خاصی از خونریزی یا ترومبوز ندارن و سونوی کبد و طحال نرمال است

    پاسخ
  • سلام.من ۴ ماه پیش ازمایش خون دادم.و پلاکت خونم ۴۷۰ بود.در ازمایش نشانه ی پر کاری تیرویید هم داشتم.که دکتر قرص متی مازول روزی ۴ تا تجویز کردن.بعد از مصرف ۲ ماهه،در تکرار ازمایش عدد پلاکتم ۳۶۷ بود ،که دکتر قرص متی مازول را به روزی ۲ عدد، و ماه بعد ۱ عدد رساند.که دوباره عدد پلاکت در ازمایش ۴۰۰ شد.سوال من این هست که قرص متیمازول باعث پایین رفتن عدد پلاکت در ازمایش شده؟ چون ۴ ماهه متی مازول مصرف میکنم و عدد پلاکت خونم در دوبار ازمایش پایین امده.ایا لازم هست که متی مازول قطع بشه و یا ازمایش های دیگری انجام بشه که عدد درست پلاکت مشخص بشه؟نگران هستم.من خانم ۳۴ ساله هستم.

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      رنج نرمال پلاکت بین ۱۵۰ تا ۴۵۰ هزار هست
      ازمایشات شما هم در همین رنج هست و مورد خاصی نیست
      اگر کم تر از ۱۵۰ هزار شد با پزشکتون مشورت کنید

      پاسخ
      • سلام سید جلال‌الدین اقا سادات من دو ماه پیش به دکتر مراجعه کردم گفتن پلاکت دارید
        Hemoglobin 15.1
        Mcv 98.2
        Platelets 116
        آیا پلاکت دارم و یا خطرناک است

      • ممنون از پاسخگوییتون.سوال من این هست که متی مازول به نوعی داروی سرکوب گر ایمنی هم هست، ممکنه عدد پلاکت را پایین اورده باشه.چون عدد پلاکت من ۴۷۰ بود .و ازین بابت نگران هستم.و این که قبلا من داروی اس امپرازول مصرف میکردم ،که ۴ ماهه مصرف نمیکنم.ممکنه بالا بودن پلاکتم به خاطر کمبو ب ۱۲ باشه.چون در جایی خوندم مصرف زیاد این قرص مانع جذب b 12 میشه.

  • سلام وقت بخیر
    خواهر من زایمان کرده و بعد زایمان متوجه شدن ک پلاکت خونش یک ملیون و چهار صد دلیلشم نمیدونن
    خطرناکه؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      نیاز به ازمایشات تکمیلی هست

      پاسخ
  • سلام
    پلاکت خون من ۴۹۴ هست و علامت گذاری high شده است…تیروئیدم هم مشکل داره. هیچوقت اینم ری نبودم. ۲۸ سالمه. خطرناکه؟؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      تیرویید رو درمان کنید و ازمایش پلاکت رو یک ماه بعد مجدد چک کنین
      جهت پیگیری به متخصص داخلی یا به فوق تخصص غدد مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام،با توجه به آزمایشات ۳ سال اخیر پلاکتم بین ۵۰۷ الی ۵۴۲ در نوسان هست،آزمایش jak2هم منفی بود،تعداد گلبولهای سفید و فرمز هم نرمال هست،سونوگرافی طحال،کبد،کلیه و لگن انجام دادم همه نرمال هستند،البته تالاسمی مینور هم دارم،دکتر گفتند باید نمونه برداری مغز استخوان انجام بدم،آیا احتمال داره که سرطان باشه؟؟
    ۴۱ ساله هستم

    پاسخ
    • سلام نتایج آزمایشتون چی بود؟

      پاسخ
    • سلام
      نگران نباشین و اقدامات رو طبق نظر پزشکتون ادامه بدهید
      اگر تمام ازمایشات دیگر نرمال باشد بعید است مورد نگران کننده ای باشد

      پاسخ
  • سلام،از ۳ سال پیش پلاکتم بین ۵۰۷ الی ۵۴۰ در نوسان هست،سونوگرافی طحال،کبد و کلیه و لگن انجام دادم نرمال بودند،کم خونی هم ندارم ، وضعیت گلبولهای سفید و قرمز هم نرماله
    دکترم گفته نمونه برداری مغز استخوان انجام بدم
    آیا ممکنه که سرطان باشه؟؟

    پاسخ
    • سلام
      صرفا برای این عدد پلاکت نمونه برداری؟

      پاسخ
  • سلام پلاکت من ۱۵۱ و pwd هم ۱۹/۱ است مشکل داره؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر تمام فاکتورهای دیگر نرمال باشن این عدد پلاکت موردی ندارد

      پاسخ
  • سلام و ادب
    پلاکت ۷۵۰ دارم باید پیوند پوست بشم زخم عفونی دارم . خطرناک هست ؟ درمان میشه ؟

    پاسخ
    • سلام
      درمان میشه نگران نباشین
      جهت درمان به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر. PLT 452 و Hb 9 و RBC 3وHCT 27 وMcv 88.5 هست سالها کم خونی دارم.راهنمایی می خواستم.ممنون.خانم۵۶ ساله

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      بررسی دقیق ازمایشتون و ازمایشات قبلی لازمه
      جهت بررسی به فوق تخصص خون یا به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید.دختر من ۲۴ سالشه آزمایش خون داد و PLCR ۴۹/۶ و MPV ۱۱/۲ هستش.خیلی نگرانم.ممکنه راهنمایی کنید.البته این اواخر بسیار استرس برای گرفتن پذیرش تحصیلی داشت.و تقریبا حدود یک ماه هست که سرگیجه داره.ام آی آر مغز مشکلی نداشت ولی متخصص گوش گفت تعادل سمت چپ آسیب دیده و چند ماه سرگیجه زمان میبره.حالا میخوام ببینم آیا سرگیجه ربطی به آزمایش داره یا خیر.بقیه فاکتورهای آزمایش نرمال است.ممنون.

    پاسخ
    • سلام
      این فاکتورها به تنهایی درصورتی که بقیه نرمال باشن موردی ندارد

      پاسخ
  • سلام دکتر من پلاکت خونم ۴۹۷هست وm.c.v80_hb14هستش ۴۷سالمه وقرص اسویکس واسپرین ۷ماه هر روز مصرف میکنم.

    پاسخ
    • سلام
      مصرف داروها رو زیر نظر متخصص قلب ادامه دهید

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر من 36 سالمه
    پلاکت خون من 406 است و احساس خستگی و درد قفسه سینه و گاهی سرگیجه دارم.
    لووتیروکسین برای کم کاری تیرویید و آسنترا هم مصرف می کنم. آیا پلاکت خون بالا خطرناکه؟

    پاسخ
    • سلام
      عدد پلاکت شما در رنج طبیعی هست
      میتونین ازمایش چک پلاکت رو یک ماه دیگر تکرار کنید

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر ! ببخشید یه سوال داشتم ، اگر پلاکت خون خانم ۵۵ ساله ۵۷۰ باشه و چند بار هم قفسه شون را درد گرفته ، باید نزد متخصص قلب مراجعه کرد یا متخصص داخلی ؟ ممنون

    پاسخ
  • سلام من27 سالمه و مجردم پلاکت خونم 475 (بالاتر از حد طبیعی)
    گلبول سفید م 11.3 رنج طبیعی زده 10-4 (بالاتر از حد طبیعی)
    و غلظت خونم (m.c.h.c) 31 .4 که رنج طبیعی زده 37-32 (پایینتر از حد طبیعی)
    مشکلم چیه

    پاسخ
    • سلام
      تقریبا در رنج نرمال هست و اگر سایر فاکتورها در رنج نرمال هستن و علامتی ندارین موردی نیست
      میتونین یک ماه دیگر ازمایش رو تکرار کنید

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون من ۴۶۲۰۰۰چندساله قرص ال دی مصرف میکنم دکترداخلی گفتن ازمایشت مشکلی نداره امااطرافیان نگرانم کردن نظرشماچیه متشکرم سن۴۰‌سال

    پاسخ
    • سلام
      عدد پلاکت تقریبا در رنج نرمال هست
      اما بهتر است از روش پیشگیری دیگری استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام من ۱۶ سالمه ۱۰ یا ۱۲ بار آزمایش دادم همیشه پلاکتی ۵۰۰۰هست

    پاسخ
    • سلام
      اگر عدد پلاکت ۵ هزار است باید جهت بررسی به فوق تخصص خون مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من پلاکتم۱۶۶هست چیکاربایدکنم

    پاسخ
    • سلام
      ۱۶۶ هزار در رنج نرمال هست
      اگر سایر فاکتورها هم نرمال هست کار خاصی لازم نیست

      پاسخ
  • باسلام من پلاکت خونم چندین سال هست وقتی ازمایش میدم از۱۰۰تا۱۳۰هست آیانیازی هست ب متخصص مراجعه کنم

    پاسخ
    • سلام
      اگر سایر فاکتورهای خونی نرمال هستن و خونریزی و کبودی ندارین و ازمایش pt, inr ,ptt, hb, mcv نرمال هست جای نگرانی خاصی نیست
      اما عددش نباید به کمتر از ۱۰۰ هزار افت کنه
      جهت اطمینان خاطر هم میتونین به فوق” تخصص خون مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من ٣٢ سالمه پلاكت خونم ٤٥٥
    ايا خطر ناكه
    hb 13.5
    mcv 82.4

    پاسخ
    • سلام
      تقریبا در رنج طبیعی است
      ازمایش پلاکت مجدد تکرار شود و به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام. من پلاکتم ۴۷۷ هزار هست. بقیه فاکتورهای خون طبیعی هستند. علائمی هم ندارم. در آزمایش چکاب سالیانه متوجه شدم. خانم مجرد و ۴۰ ساله هستم. با توجه به مطالب سایتتون در این زمینه، خیلی نگرانم زنگ خطر بیماری خطرناکی باشه. نظر شما چیست؟

    پاسخ
    • سلام
      بهتره یکبار دیگه ازمایش پلاکت تکرار شه مثلا حدود ۲ تا ۴ هفته دیگه
      و اگر باز هم بیش از رنج‌‌ نرمال بود
      با توجه به سن و شرایط جسمی و سابقه بیماری ها ، قزص آسپرین با نظر پزشک مصرف شود

      پاسخ
  • من سه روز پیش چکاپ کامل دادم پلاکتم 509بود مجدد امروز آزمایش دادم پلاکت شده597این نشانه چیه

    پاسخ
    • سلام
      مجدد تکرار شود و اگر بالا بود جهت مصرف داروی کاهش دهنده پلاکت به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • دکتر پلاکت خون من 462000 هستش می خواهم جراحی بینی انجام دهم آیا باعث لخته شدن خون در سرم نمیشه؟

    پاسخ
    • سلام
      بعیده همچین حالتی
      البته سن و سابقه سایر بیماری ها و…مهم هستن
      با پزشک جراح و متخصص بیهوشیتون مشورت کنید

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون من ۴۸۶ است ین هم ۲۷ علایم همچون سردرد و سرگیجی دایمی دارم

    پاسخ
    • سلام
      عدد hb و mcv چند هست؟

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر.من ۳۸ سالمه.پلاکت من یکساله که ۵۷۰ هستش چند بار هم تکرار کردم آزمایشو ولی همین عدده . آزمایش اسمیر دادم فرتین ۲۲ بود متخصص گفتن کم خونی داری . برای خانما نباید پایین تر از ۳۰ باشه. فقط بهم قرص سیدرال فورت دادن گفتن ۳ ماه بخور و بعد آزمایش و تکرار کن.
    من خیلی بدن درد دارم مخصوصا در ناحیه شانه ها و زانو و ساق و مچ دستام خیلی گز گز میکنه . شدیدا استرس دارم. شب و روز فکر و خیال میکنم دارم دیوانه میشم. لطفا کمکم کنید همش به سرطان فک میکنم .به نطر شما برم آزمایش مغز استخوان بدم؟؟؟

    پاسخ
    • سلام عزیز.علایمتون بخاطر اضطراب هست
      ازمایشاتون جای نگرانی نداره
      چه ارتباطی به سرطان داره؟
      زیر نظر پزشکتون درمان و ازمایش رو ادامه بدین

      پاسخ
      • سلام من حاملم ۱۵رهفته کم خونی دارم پلاکت خونمم ۴۷۱ هس خطرناکه ؟؟

      • سلام
        عدد پلاکت در رنج نرمال است

  • سلام برادرم 1سالشه پلاکت خونش 690هستش و کم خونیم داره چکار کنیم ایا خطر ناکه

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشید اما حتما باید ازمایشش توسط متخصص” اطفال بررسی شه

      پاسخ
      • با سلام پلاکت خون بنده ۴۸۰ بوده و بقیه موارد هم نرمال بودند و در ضمن مشکل خاصی هم ندارم. البته هر بار که آزمابش را تکرار میکنم تعداد پلاکتها در همین رنج ۴۸۰ هست. حالا چه کار باید بکنم؟

      • سلام
        مورد خاشی نیست اما میتوانین با نظر پزشک قرص آسپرین بخورید خصوصا اگر سنتون بالای ۴۰ سال هست

  • سلام دکتر پلاکت خون ۶۱۵ هست ۲۷ سالمه چیکار باید بکنم دکتر

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش پلاکت رو تکرار کنین و اگر بازم بالای ۴۵۰ بود جهت بررسی به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • باسلام برای من مفیدبود.حتما به پزشک خون مراجعه میکنم .چون درآزمایش خون بنده پلاکتت خون ۴۶۷۰۰۰ میباشد

    پاسخ
  • سلام خانم دکتر مادر من چکاپ کامل انجام دادن و همه چیز نرمال بود،البته روماتیسم مفصلی دارن و دارو مصرف میکنن فقط میزان مجاز LDHرو ۴۸۰ زوه از مادر من ۵۴۰ بود میتونه خطرناک باشه؟یا مربوط به بیماریشونه؟

    پاسخ
    • سلام اگر بقیه موارد کاملا نرمال موردی نیست
      یک ماه دیگر تکرار کنن

      پاسخ
  • سلام من پلاکتم ۱میلیون ۴۰۰هست گلبول سفیدم ۶ ایا خطرناکه

    پاسخ
    • سلام
      این عدد پلاکت ، درمان دارویی لازم داره، حتما فوق” تخصص خون مراجعه کنید

      پاسخ
  • با سلام و عرض ادب
    بنده بخاطر بیماری تالاسمی ماژور و تزریق خون منظم و به علت بزرگ بودن طحال در سال 1393 عمل اسپلنکتومی انجام دادم. چند روز بعد از عمل دچار درد شکمی وحشتناک میشدم و دکترها به اشتباه داروی معده برام تجویز می کردند تا اینکه درد از حد تحمل گذشت و بستری شدم. پس از چند روز انواع آزمایش و سونوگرافی و حتی آندوسکوپی تشخیص دادند که ورید پورت کبد دچار ترومبوز شده و پلاکت خونم 1 میلیون 400 هزار بود. چندین روز آمپول هپارین روزی 4 عدد تزریق میشد و قرص وارفارین به مدت 2 سال مصرف کردم و همچنین کپسول هیدروکسی اوره 500 روزی 2 عدد تا الان. فعلا شرایط نرمال به نظر میرسه ولی پلاکتم حدود 600 و خردی هست و در کنار کپسول هیدروکسی اوره قرص آسپرین 80 هم مصرف میکنم. مشکل خاصی ندارم فقط زیر مچ پاهام تا پایین رگهای خونی شبیه واریس وجود داره. ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
    با سپاس

    پاسخ
    • سلام
      همین داروها رو ادامه بدین و زیر نظر فوق” تخصص خون باشید مثلا هر ۶ ماه ویزیت شین

      پاسخ