تخصص داخلی چیست و متخصصان آن چه وظایفی دارند؟

وظایف دکتر داخلی، با پاسخ به سوال تخصص داخلی چیست، مشخص می‌شود. دکتر داخلی با شناخت اعضا و دستگاه‌های داخلی بدن، بیماری‌های مختلفی را درمان می‌کنند. متخصصین داخلی، بیماری‌های گوارشی، مشکلات مربوط به متابولیسم، بیماری‌های ریه، عفونت‌های مکرر، فشار خون بالا، سنگ کیسه صفرا و اختلالات تیروئید را مورد بررسی و درمان قرار می‌دهند.

شناسایی علائم بیماری‌های داخلی، بیماری‌های خونی، تجویز چکاپ سالانه، انجام آزمایشات دوره‌ای و کمک به پیشگیری از بیماری‌های داخلی، از دیگر وظایف دکتر داخلی است. در این مقاله دکتردکتر به شما می‌گوییم که متخصص داخلی کیست. همچنین قرار است درباره بیماری‌های تحت درمان متخصصان داخلی بزرگسالان نظیر مشکلات کبد، پوکی استخوان، روماتیسم و کلسترول بالا صحبت کنیم. در این مطلب، با خدمات دکتر متخصص داخلی آشنا می‌شوید. برای مطالعه مقاله به ۴ دقیقه زمان نیاز دارید.

در پایان مقاله، اگر درباره اینکه دکتر داخلی کیست و چه می‌کند، باز هم پرسشی دارید، سؤالاتتان را بپرسید تا پزشک پاسخ دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

تخصص داخلی چیست؟

دکتر داخلی پزشکی است که اندام‌های داخلی از جمله قلب، کلیه، کبد و ریه‌ها را می‌شناسد و توانایی تشخیص و درمان بیماری‌های مربوط به آن‌ها را دارد. این پزشکان به مدیریت بیماری‌های این اندام‌ها و سایر اعضای بدن کمک می‌کنند و کاملاً از نحوه تعامل اندام‌های داخلی با هم آگاه هستند.

به‌عنوان مثال، دکتر داخلی بیماران مبتلا به دیابت را تحت درمان قرار می‌دهند. بین دیابت و سایر شرایط، مانند فشار خون و کلسترول بالا، هم‌پوشانی و ارتباط زیادی وجود دارد. پزشکان داخلی می‌توانند کنترل و درمان تمام این‌ها را تحت نظر داشته باشند.

بنا به تعریف فدراسیون پزشکان داخل اروپا (efim)، تخصص طب داخلی طیف وسیعی از وضعیت‌های پزشکی را پوشش می‌دهد. شرایطی که بر اندام‌های داخلی بدن، قلب، ریه‌ها، کبد و دستگاه گوارش، کلیه‌ها و مجاری ادراری، مغز، ستون فقرات، اعصاب، ماهیچه‌ها و مفاصل تأثیر می‌گذارند.

 متخصص داخلی اغلب حکم دروازه‌بانی را دارد که سیستم‌های بدن بیماران را زیر نظر می‌گیرد و مدیریت بیماری‌های مزمن را پیش می‌برد. هنگامی که فرآیندهای بیماری پیشرفته می‌شود هم متخصصان داخلی (در صورت نیاز) با سایر پزشکان مشورت می‌کنند.

تخصص داخلی چیست

دکتر داخلی کیست؟

دکتر داخلی کسی است که مشکلات اندام‌های داخلی بزرگسالان را درمان می‌کند. پزشکی داخلی رشته گسترده‌ای است و رسیدگی به تشخیص و درمان طیف وسیعی از امور را پوشش می‌دهد.

برای مثال، از درمان عفونت‌های گوش تا دیابت، نقرس، سرطان استخوان و… را تحت چتر تشخیص و درمان خود دارد. دکتر داخلی به دانش وسیع و جامعی از پزشکی نیاز دارد.

هر متخصص داخلی باید درک عمیقی از هر بیماری و روش‌های تعامل با بیماران داشته باشد. پزشک داخلی هر بیماری را به دقت بررسی و در صورت لزوم، رویکردهای درمانی را به‌طور مرتب به‌روز می‌کند.

تفاوت پزشک داخلی و عمومی چیست؟

بسیاری از افراد نمی‌دانند که تفاوت پزشک عمومی و پزشکی با تخصص داخلی چیست یا وظایف هریک، چه حیطه‌هایی را پوشش می‌دهد. هردو می‌توانند معاینات مربوط به چکاپ و بررسی وضعیت سلامت عمومی را بررسی کنند، اما تفاوت‌هایی عمده با هم دارند.

پزشکان عمومی بیمارانی در سنین مختلف را معاینه و درمان می‌کنند، اما متخصصان داخلی فقط به بررسی اندام‌های درونی، آن‌ هم برای بزرگسالان می‌پردازند. دکتر عمومی ۷ سال دوره پزشکی عمومی را گذرانده، اما متخصص داخلی پس از این دوره در مدت‌زمانی ۳ تا ۶ ساله تخصص دیده است.

 بسیاری از بیماران متخصص داخلی، بیماری‌هایی مثل دیابت، سندروم روده تحریک‌پذیر، فشار خون بالا و کلسترول بالا را درمان می‌کنند. کنترل و درمان بیماری قلبی، مشکلات کلیوی، مشکلات غدد درون‌ریز، اختلالات خونی و حتی بیماری‌های عفونی هم برعهده پزشکان این تخصص است.

تخصص داخلی چه فوق‌تخصص‌ها و فلوشیپ‌هایی دارد؟

دکتر داخلی در حوزه تشخیص، شناخت و درمان بیماری‌های مربوط به اندام‌های درونی بدن فعالیت می‌کند. این افراد بعد از ۷ سال دوره پزشکی عمومی، تخصص داخلی می‌گیرند و بعد از آن هم می‌توانند وارد رشته‌های فوق تخصص شوند و دانش خود را تکمیل کنند.

شرکت در فلوشیپ‌ها که دوره‌هایی کوتاه‌تر از فوق‌تخصص است هم، دیدی اختصاصی و ویژه نسبت به حیطه‌ای خاص از تخصص‌شان به آن‌ها می‌دهد. در ادامه، می‌خوانید که گرایش‌های تخصص داخلی چیست و پزشکان این رشته در چه حوزه‌هایی فوق تخصص می‌گیرند.

خون و سرطان‌شناسی

پزشکان داخلی می‌توانند با ادامه تحصیل در زمینه آنکولوژی به دانش کافی برای تشخیص سرطان‌های مختلف و درمان آن‌ها بپردازند. بررسی وضعیت اختلالات خونی، نتایج پاتولوژی و تعریف روند درمان برای مبتلایان به سرطان از جمله وظایف متخصص داخلی با این گرایش است.

اورولوژی

پزشکان متخصص در زمینه اورولوژی می‌توانند مشکلات مربوط به اندام‌های تناسلی و دستگاه ادراری را در مردان، زنان و کودکان شناسایی و درمان کنند.

درمان در تخصص داخلی

گوارش و کبد

برای رفع مشکلاتی نظیر بیماری‌های کبدی چون هپاتیت یا اندام‌های گوارشی نظیر کیسه صفرا، معده، روده، مری و مجرای صفرا باید به متخصص گوارش و کبد مراجعه شود. این پزشکان در درمان مشکلات بلع، دفع، رفلاکس و … توانا هستند.

غدد و متابولیسم بدن

غده‌های بدن و هورمون‌هایی که می‌سازند، نقشی مهم در عملکرد بخش‌های مختلف بدن دارند. پزشکان داخلی با تخصص غدد می‌توانند متوجه مشکلات و اختلالات این بخش‌ها شوند. برای مثال، درمان اختلالات تیروئید به عهده آن‌ها است.

ریه

متخصصان داخلی با فوق تخصص ریه، می‌توانند به درمان بیماری‌های تنفسی و ریوی مانند عفونت‌های دستگاه تنفس، اختلالات ریه و موارد مشابه بپردازند.

نفرولوژی

برای بررسی مشکلات مربوط به دستگاه ادراری و کلیه‌ها، متخصصان نفرولوژی به بیماران کمک می‌کنند. این پزشکان در حوزه رسیدگی به مشکلاتی نظیر فقدان تعادل الکترولیت‌های بدن، احتباس مایعات و… فعال‌اند.

روماتولوژی

متخصصان روماتولوژی در شناسایی و رفع بیماری‌هایی تخصص دارند که بخش‌هایی از بدن در نواحی مفصل، عضله و استخوان را درگیر خود می‌کنند.

تشخیص بیماری های داخلی

دکتر داخلی چه بیماری‌ها و مشکلاتی را درمان می‌کند؟

اگر بخواهیم بگوییم که شایع‌ترین بیماری‌های تحت درمان پزشکی با تخصص داخلی چیست و چه مشکلاتی را درمان می‌کند، با طیف وسیعی از موارد روبه‌رو می‌شویم.

این متخصصان شناخت خوب و دقیقی از اندام‌های درونی بدن دارند و می‌توانند مشکلات مربوط به آن‌ها و وضعیت‌هایی را شناسایی و درمان کنند. بیماری‌های همچون:

متابولیسم و ​​هورمون‌ها

اختلالات هورمونی و بیماری‌های متابولیک مانند نقرس، پوکی استخوان، پرکاری یا کم‌کاری تیروئید و دیابت از جمله بیماری‌هایی هستند که با مراجعه به پزشک داخلی درمان می‌شوند.

سیستم عروقی

بیماری‌های عروقی مانند وریدهای واریسی، بیماری شریان محیطی (PAD) و سایر بیماری‌های مربوط به شریان‌ها و مویرگ‌ها، توسط دکتر داخی درمان می‌شوند.

ساختار استخوان و بافت همبند

مشکلات بافت همبند مانند روماتیسم، فیبروز، اسکلروزیس و اسکوربوت هم با بررسی‌های پزشک داخلی شناسایی و رفع می‌شوند.

اندام‌های گوارشی

بیماری‌های گوارشی و اختلالات مربوط به آن مانند رفلاکس معده یا ناراحتی‌های موجود در بخش‌های دیگر هاضمه نظیر مری و روده از سوی متخصصان داخلی درمان می‌شوند.

تشخیص در تخصص داخلی

خون و اندام‌های خون ساز

وضعیت‌ها و بیماری‌های مربوط به اندام‌های خون‌ساز یا سرطان خون، در رشته هماتولوژی و آنکولوژی بررسی می‌شوند. پزشکان داخلی می‌توانند این مشکلات را درمان کنند.

قلب و گردش خون

بیماری‌های قلبی عروقی مختلف مانند فشار خون بالا یا کلسترول زیاد هم از سوی متخصصان داخلی شناسایی و درمان می‌شوند.

کلیه و مجاری ادراری

مشکلات کلیه و مجاری ادراری، به عنوان مثال التهاب کلیه مانند پیلونفریت، سنگ کلیه یا تومورها و نارسایی حاد یا مزمن کلیه در این دسته قرار دارند.

اندام‌های تنفسی

بیماری‌های ریوی و تنفسی مانند برونشیت و ذات‌الریه در دایره مشکلات اندام‌های مربوط به نفس‌کشیدن قرار می‌گیرند.

روش‌های تشخیص در تخصص داخلی چیست؟

متخصص داخلی، طیف وسیعی از بیماری‌های ارگان‌های داخلی بدن را بررسی و درمان می‌کند. برای تشخیص هم بنا به نقطه تحت معاینه و بررسی، از روش‌های گوناگونی استفاده می‌شود.

تست‌های آلرژی

تست پوست و رینوسکوپی از جمله مواردی هستند که از سوی پزشکان برای تشخیص به کار گرفته می‌شوند.

روش‌های تشخیص در تخصص داخلی چیست؟

 آزمایش‌های مربوط به قلب

برای بررسی وضعیت قلب و عروق، پزشک داخلی از روش‌های آزمایشی مختلف زیر بهره می‌برد:

  • اکوکاردیوگرام
  • کاتتریزاسیون عروق کرونر
  • آنژیوپلاستی
  • تست الکتروفیزیولوژی

براساس مشکل خاص هر بیمار، امکان استفاده از موارد دیگر هم وجود دارد.

تست برای معاینه غدد درون‌ریز

ارزیابی وضعیت غدد، وابسته به تست‌های زیر است:

  • بیوپسی تیروئید
  • آزمایش هورمون‌ها
  •  تراکم‌سنجی استخوان

سنجش وضعیت هورمونی در وضعیت‌هایی که تعادل غدد به هم می‌خورد، اهمیت زیادی دارد.

تست‌های گوارشی

برای درمان مشکلات هاضمه و گوارش، نیاز به انجام تست‌های مختلف وجود دارد:

  • آندوسکوپی فوقانی و تحتانی
  • مانومتری مری
  • کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی
  • سونوگرافی آندوسکوپی
  • بیوپسی کبد

با انجام این موارد، راه برای شناسایی بهترین درمان باز می‌شود.

هماتولوژی (آنکولوژی)

بیوپسی مغز استخوان، پیوند سلول‌های بنیادی و بیوپسی غدد لنفاوی، در این دسته امور تشخیصی قرار می‌گیرند.

از روش‌های دیگری مانند برونکوسکوپی برای تشخیص مشکلات ریه، بیوپسی کلیه جهت تشخیص وضعیت کلیه‌ها و آسپیراسیون مفصلی در ارزیابی مشکلات روماتولوژی هم استفاده می‌شود.

متخصص داخلی کیست

روش‌های درمان در تخصص داخلی چیست؟

اینکه روش‌های درمانی منتخب از سوی پزشکی با تخصص داخلی چیست و چطور به درمان وضعیت‌ها می‌پردازد، تاحد زیادی وابسته به بیماری و مشکلی است که وجود دارد. متخصصان داخلی از روش‌های گوناگونی برای رسیدگی به وضعیت‌ها بهره می‌برند.

دارودرمانی

یکی از رایج‌ترین روش‌های مورد استفاده در درمان بیماری‌های داخلی، درمان دارویی است. از داروها برای کاهش علائم بیماری، جلوگیری از پیشرفت مشکلات یا درمان کامل وضعیت استفاده می‌شود. انتخاب دارو با توجه به نوع بیماری و ویژگی‌های بیمار، تعیین می‌شود.

 داروها می‌توانند به کاهش علائم بیماری کمک و در عین‌حال، از پیشرفت بیماری نیز جلوگیری کنند. آن‌ها برای بهبود سلامت جسمی و روانی بیمار استفاده می‌شوند و در شکل‌های مختلف در دسترس‌اند.

بسته به نوع و شدت بیماری، مدت و دوره درمان دارویی می‌تواند متفاوت باشد. برای درمان برخی بیماری‌ها از داروها به‌طور مداوم یا مادام العمر استفاده می‌شود.

مداخله جراحی

در برخی از بیماری‌های داخلی، مداخله جراحی مورد نیاز است. به‌عنوان مثال، جراحی را می‌توان در مواردی مانند پیوند عضو یا برداشتن تومور اعمال کرد. مداخله جراحی با توجه به شرایط بیمار و ویژگی‌های بیماری برنامه‌ریزی و انجام می‌شود.

تخصص داخلی چه فوق تخصص ها و فلوشیپ هایی دارد؟

چه زمانی باید به متخصص داخلی مراجعه کنیم؟

دلیل مراجعه به پزشکی با تخصص داخلی چیست و چه زمانی باید به این متخصص مراجعه شود؟ موارد زیر از جمله شرایطی است که نیاز به مراجعه به دکتر داخلی را زیاد می‌کند:

وجود درد شکمدرد در ناحیه شکم می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. مثلا امکان دارد که کشیدگی عضلانی یا ویروسی در معده باعث ایجاد درد در این ناحیه شوند. بیماری‌های جدی‌تر مانند آپاندیسیت حاد و چندین سرطان هم باعث درد شکم می‌شوند.
احساس درد در قفسه سینهدرد قفسه سینه همیشه به این معنی نیست که شما دچار حمله قلبی شده‌اید و می‌تواند ناشی از مشکلاتی در ریه‌ها یا دستگاه گوارش باشد.

حواستان به شدت علائمتان باشد. اگر دچار تپش قلب شدید هستید و تنفس‌تان با مشکل روبه‌رو شده، حتماً به مرکز فوریت‌های پزشکی مراجعه کنید.

در مراجعه به دکتر داخلی انتظار چه معاینه‌ها و کارهایی را باید داشته باشیم؟

دکتر داخلی علائم حیاتی را بررسی می‌کند و درباره سوابق پزشکی و داروهای مصرفی مراجعان سؤال می‌کند. متخصص به بررسی اندام‌ها و وضعیت ظاهری بدن هم می‌پردازد، چون نکاتی مانند شیوه راه‌رفتن یا علائم روی چهره می‌توانند درباره برخی از وضعیت‌های پزشکی و بیماری‌ها، حاوی اطلاعات باشند.

پزشک اقدامات احتمالی زیر را هم برای معاینه انجام می‌دهد:

  • بررسی ضربان قلب
  • ارزیابی وضعیت تنفس
  • معاینه چشم‌ها، گوش و بینی
  • بررسی وضعیت پوست و ناخن‌ها

برای بررسی سلامتی، ممکن است که پزشک اقدام به تجویز آزمایش‌های غربالگری مانند تست تراکم استخوان کند. برای مشکلات خاص، پزشک آزمایش مناسب را تجویز می‌کند؛ این آزمایش شاید به‌سادگی ادرار باشد و شاید هم موارد پیچیده‌تری مانند عکس‌برداری را شامل شود.

دکتر داخلی کیست و چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند

در انتخاب بهترین پزشک داخلی چه مواردی را باید در نظر بگیریم؟

برای اینکه بدانید بهترین دکتر داخلی کیست و تخصص داخلی چیست، باید نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • به اعتبار و تحصیلات پزشک دقت کنید.
  • نظر مراجعان پیشین را بررسی کنید.
  • به پوشش‌دهی خدمات پزشک از سوی بیمه‌تان دقت کنید.

برای درمان مشکلات مختلف اندام‌های داخلی مانند بیماری‌های خون، سنگ کیسه صفرا، مشکلات روماتولوژی و ایمونولوژی، مشکلات کبد و… به پزشکی خبره مراجعه کنید.

حالا که می‌دانید متخصص داخلی کیست، دیگر زمان این است که اگر مشکلی در اندام‌های داخلی دارید از طریق دکتردکتر، نوبت بگیرید. در این سامانه، امکان شناسایی متخصصان، دریافت نوبت آنلاین از آن‌ها و مرور نظرات مراجعان پیشین وجود دارد. با انجام آزمایشات دوره‌ای به پیشگیری از بیماری‌های داخلی کمک کنید و در صورت بروز هرگونه علائم بیماری‌های داخلی هم مراجعه به پزشک خبره داخلی را فراموش نکنید.

سؤالات متداول تخصص داخلی

پزشکان خوب در این زمینه معاینه دقیقی از بیمار به عمل می‌آورند و به نشانه‌های غیرعادی توجه ویژه‌ای دارند.

متخصص داخلی افرادی با مشکلات مربوط به اندام‌های داخلی و دستگاه‌های مختلف بدن مانند تنفس، قلب و غدد را معاینه و درمان می‌کند.

متخصصان داخلی از آزمایش‌های هورمونی، خون، ادرار، انواع بیوپسی و تست‌های غربالگری سرطان استفاده می‌کنند.

منابع:

maslaksaglik

webmd

memorialregionalhealth

medicalnewstoday

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر