موثرترین روش‌های درمان التهاب روده + پیشگیری از آن

درمان التهاب روده
اشتراک گذاری 1380 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

مصرف داروهای ضدالتهاب و آنتی‌بیوتیک‌ها و تغییر سبک زندگی از موثرترین روش‌های درمان التهاب روده هستند. انواع فاکتورهای ژنتیکی، اختلالات سیستم ایمنی، استرس و التهاب را می‌توان علل التهاب روده دانست. فرد مبتلا به التهاب مزمن روده علائمی همچون درد شکم، اسهال خونی، نفخ شکم، کاهش وزن، کاهش اشتها و خستگی را تجربه می‌کند. مشورت با متخصص گوارش برای انجام کولونوسکوپی و تشخیص التهاب روده و دریافت برنامه‌ای برای درمان التهاب روده لازم است.

این متخصص با شناسایی ورم روده، درمان دارویی التهاب روده مانند کورتیکواستروئیدها، آمینوسالیسیلات‌ها، ایمونوساپرسورها و داروهای زیستی (بیولوژیک) را تجویز می‌کند. تغییرات رژیم غذایی، مصرف پری‌بیوتیک‌ها و مکمل‌های تغذیه‌ای از مهم‌ترین درمان‌های خانگی التهاب روده هستند. مصرف رژیم غذایی کم فیبر، مدیریت استرس، طب سوزنی و انجام یوگا برای آرامش از دیگر روش‌های خانگی درمان ورم روده هستند.

با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی و سلامتی دکتردکتر با علائم عود التهاب روده و روش‌های پیشگیری از عود آن آشنا می‌شوید.

در انتها، اگر سوالی درباره نقش میکروبیوم روده، درمان سریع ورم روده و ضرورت جراحی برای التهاب روده دارید، در قسمت نظرات بنویسید. کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن پاسخ خواهد داد.

التهاب روده چیست؟

التهاب روده یا همان بیماری التهابی روده (IBD)، یک اختلال مزمن گوارشی‌ست که باعث التهاب دیواره داخلی روده‌ها، به‌ویژه روده بزرگ و کوچک می‌شود. این بیماری عمدتا شامل دو نوع اصلی، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون بوده که هر دو علائمی همچون اسهال، درد شکمی، کاهش وزن و خستگی را در پی دارند. علل التهاب روده دقیقا مشخص نیست؛ اما عوامل ژنتیکی، ایمنی بدن و عوامل محیطی منجر به ایجاد آن می‌شوند. در صورت عدم درمان این عارضه، فرد به عوارض التهاب روده مبتلا خواهد شد.

براساس مقالات منتشر شده در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا (CDC)،

بیماری التهابی روده منجر به عوارضی هم در داخل دستگاه گوارش و هم در خارج از دستگاه گوارش می‌شود. عوارض داخل دستگاه گوارش شامل کم آبی بدن، عدم جذب کافی مواد مغذی ضروری، افزایش خطر ابتلا به سرطان کولون و رکتوم هستند. از عوارض خارج از دستگاه گوارش می‌توان به کم‌خونی، کاهش تراکم استخوان، درد مفاصل، تغییرات پوستی، سوزش چشم و تاخیر یا اختلال در رشد در برخی از کودکان اشاره کرد.

درمان التهاب روده شامل داروهای ضدالتهاب، تعدیل‌کننده‌های ایمنی و گاهی جراحی است.

ضرورت درمان التهاب روده در صورت مشاهده علائم ورم و التهاب روده

التهاب روده با چه علائمی همراه است؟

فرد مبتلا به التهاب روده علائم متنوعی را تجربه می‌کند. در جدول زیر، به شایع‌ترین علائم بیماری التهاب روده پرداخته‌ایم:

علائم التهاب روده

شرح علائم

اسهال مزمن

حاوی خون یا مخاط

درد و کرامپ‌های شکمی

به‌ویژه پس از صرف غذا

کاهش وزن غیرقابل توضیح

به‌دلیل جذب ناکافی مواد مغذی

خستگی مفرط

ناشی از التهاب مزمن و کم‌خونی

کاهش اشتها

منجر به سوءتغذیه

تب خفیف

به‌ویژه در دوره‌های تشدید بیماری

خونریزی مقعدی

به‌دلیل زخم‌های روده‌ای

علائم خارج از دستگاه گوارش

همچون التهاب مفاصل، مشکلات پوستی و التهاب چشم

این علائم بسته به نوع و شدت بیماری متفاوت خواهند بود.

ضرورت درمان التهاب روده

درمان التهاب روده (IBD) از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ زیرا این بیماری کیفیت زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار داده و در صورت عدم درمان به عوارض جدی منجر می‌شود. عدم مدیریت موثر التهاب روده باعث مشکلاتی مانند خونریزی، تنگی روده، فیستول‌ها و حتی افزایش ریسک سرطان روده خواهد شد. علاوه‌براین، افراد مبتلا به التهاب روده اغلب از علائم شدیدی مانند درد مداوم شکم، اسهال مزمن و کاهش وزن رنج برده و این موارد بر وضعیت روانی و فیزیکی آن‌ها اثرات منفی برجای می‌گذارند.

انجام به‌موقع درمان التهاب روده با استفاده از داروهای ضدالتهابی، تعدیل‌کننده‌های ایمنی و در موارد شدیدتر جراحی، به کاهش علائم و پیشگیری از پیشرفت بیماری کمک خواهد کرد. درمان اختلالاتی همچون التهاب روده یا ورم معده، نه‌تنها موجب بهبود وضعیت جسمی فرد می‌شود؛ بلکه به او امکان می‌دهد زندگی روزمره خود را با حداقل اختلالات ادامه دهد.

دکتر گوارش در حال تشخیص التهاب روده و ارائه برنامه درمان التهاب روده

درمان‌های دارویی برای التهاب روده

درمان‌های دارویی برای بیماری‌های التهابی روده همچون بیماری کرون و کولیت اولسراتیو با هدف کاهش التهاب، کنترل علائم و پیشگیری از عود بیماری طراحی شده‌اند. داروهای سولفاسالازین، پردنیزون و متوترکسات از این دست داروها هستند. انتخاب دارو به نوع و شدت بیماری، پاسخ بیمار به درمان‌های قبلی و وجود عوارض جانبی بستگی دارد. در ادامه، به مهم‌ترین داروها برای درمان التهاب روده پرداخته‌ایم:

آمینوسالیسیلات‌ها (5-ASA)

آمینوسالیسیلات‌ها همچون مسالامین و سولفاسالازین، به‌طور مستقیم بر کاهش التهاب در دیواره روده و درمان التهاب روده تاثیر می‌گذارند. این دسته از داروها تولید عوامل التهابی همچون پروستاگلاندین‌ها و لکوترین‌ها را مهار می‌کنند. آمینوسالیسیلات‌ها به‌ویژه در درمان کولیت اولسراتیو موثر بوده و برای حفظ بهبودی و جلوگیری از عود بیماری استفاده می‌شوند. عوارض جانبی داروها شامل تهوع، سردرد و در موارد نادر کاهش تعداد گلبول‌های سفید خون است. این دسته از داروی ورم روده معمولا به‌صورت خوراکی یا شیاف تجویز می‌شوند و انتخاب شکل دارویی آن‌ها به محل التهاب در روده بستگی دارد.

تاثیر سولفاسالازین در درمان التهاب روده و کاهش علائم آن

کورتیکواستروئیدها

کورتیکواستروئیدهایی همچون پردنیزون و بودزوناید با کاهش سریع التهاب در دوره‌های حاد بیماری‌های التهابی روده موثر هستند. این داروها با سرکوب سیستم ایمنی و کاهش تولید مواد ایجادکننده التهاب روده اثر خود را بر جای می‌گذارند. با این حال، به‌دلیل عوارض جانبی متعدد مانند افزایش وزن، پوکی استخوان، افزایش قند خون و فشار خون، مصرف طولانی‌مدت آن‌ها توصیه نمی‌شود. بنابراین، کورتیکواستروئیدها باید بیشتر برای کنترل علائم حاد و در دوره‌های کوتاه‌مدت مورد استفاده قرار بگیرند. پس از کنترل التهاب، دکتر گوارش معمولا داروهای دیگری را برای حفظ بهبودی تجویز می‌کند.

داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی

داروهایی مانند آزاتیوپرین، مرکاپتوپورین و متوترکسات با کاهش فعالیت سیستم ایمنی، التهاب مزمن در بیماری‌های التهابی روده را کنترل می‌کنند. این دسته از داروها در مهار تکثیر لنفوسیت‌ها و کاهش تولید آنتی‌بادی‌ها نقش موثری برعهده دارند. گاهی مصرف داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی با عوارضی مانند افزایش خطر عفونت‌ها، کاهش تعداد گلبول‌های خون و آسیب کبدی همراه خواهد بود. بنابراین، انجام ارزیابی‌های منظم و آزمایش‌های دوره‌ای در طول درمان ضروری است.متخصص گوارش این داروها را با هدف حفظ بهبودی و جلوگیری از عود بیماری تجویز می‌کند.

تاثیر متوترکسات در درمان التهاب روده

داروهای بیولوژیک

داروهای بیولوژیک مانند اینفلیکسیماب، آدالیموماب و وِدولیزوماب، مولکول‌های خاصی را در مسیرهای التهابی روده هدف قرار می‌دهند. برای مثال، اینفلیکسیماب و آدالیموماب با مهار فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) که از عوامل اصلی التهاب است، عمل می‌کنند. این داروها معمولا برای بیماران مقاوم به درمان‌های مرسوم یا ابتلا به التهابات شدید تجویز می‌شوند. گاهی داروهای بیولوژیک با عوارض جانبی شامل واکنش‌های آلرژیک، افزایش خطر عفونت‌ها و در موارد نادر، مشکلات قلبی همراه هستند.

مهارکننده‌های جانوس کیناز (JAK)

داروهای مهارکننده جانوس کیناز مانند توفاسیتینیب، آنزیم‌های جانوس کیناز در مسیرهای سیگنال‌دهی التهابی را مهار می‌کنند. این داروها با کاهش تولید سیتوکین‌های التهابی، التهاب در بیماری‌های التهابی روده را کنترل خواهند کرد. توفاسیتینیب به‌صورت خوراکی مصرف می‌شود و برای بیماران مقاوم به درمان‌های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند. عوارض جانبی داروهای مهارکننده جانوس کیناز شامل افزایش خطر عفونت‌ها، افزایش سطح کلسترول و آنمی هستند.

درمان التهاب (ورم) روده با جراحی

درمان التهاب روده با جراحی تنها در صورت پاسخ‌گو نبودن درمان‌های دارویی و غیرجراحی یا بروز عوارض جدی مانند انسداد روده، خونریزی شدید یا ایجاد فیستول و آبسه انجام می‌شود. در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو، جراحی شامل برداشتن کل روده بزرگ و رکتوم است و به‌عنوان درمانی قطعی عمل می‌کند؛ زیرا پس از آن دیگر التهابی در روده بزرگ رخ نخواهد داد.

برای بیماری کولون، جراحی بیشتر با هدف برداشتن بخش‌های آسیب‌دیده روده و اتصال قسمت‌های سالم انجام می‌شود. در این شیوه، بیماری ممکن است در بخش‌های دیگر روده عود کند. جراحی‌های مرتبط با التهاب روده به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کرده و نیاز به مصرف مداوم داروها را کاهش می‌دهند.

جراحی روده برای درمان التهاب روده در صورت عدم پاسخ بیمار به سایر درمان‌ها

درمان‌های خانگی التهاب روده چیست؟

روش‌های خانگی درمان التهاب روده در کاهش علائم التهاب روده نقش دارند؛ اما جایگزین درمان‌های پزشکی نیستند. در ادامه، به موثرترین روش‌های خانگی درمان التهاب روده اشاره کرده‌ایم:

  • پرهیز از محصولات لبنی؛ درمان ورم روده با حذف یا کاهش لبنیات در صورت عدم تحمل لاکتوز
  • کاهش مصرف فیبر؛ بهبود علائم با کاهش مصرف فیبر به‌ویژه در دوره‌های تشدید بیماری با توجه به ارتباط فیبر و التهاب روده
  • اجتناب از غذاهای چرب، تند و فرآوری‌شده؛ جلوگیری از تشدید علائم با پرهیز از مواد غذایی محرک
  • هیدراتاسیون مناسب؛ نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز برای جلوگیری از کم‌آبی بدن
  • مدیریت استرس؛ کاهش استرس و بهبود علائم با تکنیک‌های آرام‌سازی مانند یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفس عمیق
  • فعالیت بدنی منظم؛ بهبود عملکرد روده و استرس‌زدایی با انجام ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی با توجه به ارتباط ورزش و التهاب روده
  • مصرف پروبیوتیک‌ها؛ تعادل باکتری‌های مفید روده با مصرف مکمل‌های پروبیوتیک یا غذاهای حاوی پروبیوتیک مانند ماست
  • استفاده از داروهای بدون نسخه؛ موثر بودن استفاده محدود از داروهای ضداسهال یا مسکن‌های ملایم

قبل از اعمال هرگونه تغییر در رژیم غذایی یا تغییر سبک زندگی، با پزشک خود جهت دریافت برنامه‌ای برای درمان التهاب روده مشورت کنید.

درمان التهاب روده در طب سنتی

در طب سنتی، درمان التهاب روده و روش‌های تسکین التهاب بر تاثیر داروهای گیاهی، تغییرات رژیم غذایی و تکنیک‌های آرام‌سازی متمرکز هستند. در ادامه، به بهترین گیاهان برای درمان التهاب روده اشاره کرده‌ایم:

  • آلوئه‌ورا؛ کاهش التهاب روده به دلیل خواص ضدالتهابی
  • زردچوبه؛ اثرات ضدالتهابی در اثر وجود کورکومین
  • بابونه؛ کاهش علائم ورم روده به‌دلیل خواص آرام‌بخش و ضدالتهابی
  • فیبر محلول؛ مانند پسیلیوم برای بهبود عملکرد روده

قبل از استفاده از هرگونه درمان التهاب روده به روش طب سنتی، با پزشک خود مشورت کنید؛ چراکه برخی از این روش‌ها با درمان‌های مرسوم تداخل داشته یا برای همه مناسب نیستند.

تاثیر پسیلیوم در درمان التهاب روده

آیا التهاب روده درمان سریع و قطعی دارد؟

التهاب روده یا بیماری التهابی روده (IBD)، شامل بیماری‌هایی مانند کولیت اولسراتیو و کرون، درمان سریع و قطعی ندارد. این بیماری‌ها مزمن بوده و به مدیریت بلندمدت نیاز خواهند داشت. روش‌های درمان التهاب روده معمولا بر کاهش التهاب، کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی تمرکز دارند و شامل داروهای ضدالتهابی، تعدیل‌کننده‌های ایمنی و در برخی موارد، بیولوژیک‌ها می‌شوند. این روش‌ها علی‌رغم ایجاد بهبودی، اما معمولا برگشت‌پذیر هستند.

روش جراحی هم در صورت کارآمد نبودن سایر روش‌ها موثر خواهد بود؛ اما حتی جراحی هم نمی‌تواند درمانی دائمی برای بیماری کرون باشد. زیرا التهاب ممکن است در بخش‌های دیگر روده عود کند. به همین دلیل، بیماران باید با هدف پایش سلامت دستگاه گوارش تحت نظارت پزشک باشند و روش‌های مدیریت بیماری را برای کنترل علائم و نظارت بر ایمنی بدن و التهاب ادامه دهند.

چگونه از ورم روده پیشگیری کنیم؟

پیشگیری کامل از بیماری‌های التهابی روده (IBD) ممکن نیست؛ زیرا عوامل ژنتیکی و محیطی متعددی در بروز آن‌ها نقش دارند. با این حال، می‌توان به کمک برخی اقدامات پیشگیرانه، خطر ابتلا را کاهش داد یا علائم را مدیریت کرد. در ادامه، به موثرترین روش‌های پیشگیری از التهاب روده یا درمان التهاب روده اشاره کرده‌ایم:

  • ترک سیگار؛ از اصلی‌ترین عوامل خطر ابتلا به بیماری کرون
  • رژیم غذایی متعادل؛ حفظ سلامت دستگاه گوارش با مصرف رژیم غذایی متعادل، غذاهای نرم و کاهش مصرف چربی‌های اشباع و غذاهای فرآوری‌شده
  • مدیریت استرس؛ با استفاده از تکنیک‌های آرام‌سازی مانند مدیتیشن، یوگا و تمرینات تنفس عمیق
  • فعالیت بدنی منظم؛ برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کاهش التهاب روده
  • مصرف پروبیوتیک‌ها؛ کمک به برقراری تعادل باکتری‌های مفید روده و کاهش التهاب
  • پرهیز از مصرف بی‌رویه داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی؛ افزایش خطر ابتلا به التهاب روده با مصرف مداوم این داروها

این اقدامات پیشگیرانه به کاهش خطر کمک می‌کنند، اما جایگزین مشاوره پزشکی و درمان جایگزین برای تسکین التهاب روده نیستند.

مواد غذایی مورد نیاز برای درمان التهاب روده

بهترین پزشک برای درمان التهاب روده کیست؟

برای درمان التهاب روده یا بیماری التهابی روده (IBD)، بهترین پزشک، متخصص گوارش است. این متخصص، با دانش عمیق در مورد ساختار و عملکرد دستگاه گوارش به تشخیص التهاب روده به کمک کولونوسکوپی و بهترین برنامه‌های درمان ورم روده و یبوست را ارائه خواهد داد. دکتر گوارش پش از تشخیص علل التهاب روده، انواع دارو و قرص ورم روده مانند داروهای ضدالتهاب، کورتیکواستروئیدها و داروهای زیستی (بیولوژیک) را تجویز می‌کند. علاوه‌بر این، متخصص گوارش ضرورت جراحی برای التهاب روده را بررسی کرده و در صورت لزوم، بیمار را به جراح گوارش ارجاع خواهد داد.

همچنین، این متخصص با آگاهی از عوارض التهاب روده، انواع روش‌های خانگی درمان سریع ورم روده همچون پرهیز از مواد غذایی محرک، کاهش لبنیات و رژیم غذایی کم فیبر را توصیه می‌کند. اگر شما هم به علائم التهاب روده دچار شده‌اید و به مشورت با متخصص گوارش برای درمان قطعی التهاب روده نیاز دارید، می‌توانید برای بهره‌مندی از انواع خدمات آنلاین و حضوری این متخصص در سایت دکتردکتر برای دریافت نوبت اقدام کنید.

منبع:

webmd.com

hopkinsmedicine.org

سوالات متداول درمان التهاب روده

 

 

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

1,380 دیدگاه در “موثرترین روش‌های درمان التهاب روده + پیشگیری از آن
  • سلام وقت بخیر دکتر من التهاب روده دارم از نوع خفیف غیر اختصاصی دارو لازمه بخورم؟ یا رژیم کافیه؟ تازگیا داخل شکمم اذیت دارم البته بعد زایمان دردم بیشتر شده قبلا درد نداشتم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      منظورتون از التهاب روده اگر همان کولیت التهابی ( ibd) هست
      بله درمان دارویی لازم دارد

      پاسخ
  • سلام وقت بخی دکتر من التهاب روده دارم از توع خفیف غیر اختصاصی دارو لازمه بخورم؟ یا رژیم کافیه؟ تازگیا داخل شکمم اذیت دارم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      منظورتون از التهاب روده اگر همان کولیت التهابی ( ibd) هست
      بله درمان دارویی لازم دارد

      پاسخ
  • سلام خدمت شما. من حدود چند ماه هست احساس درد خفیف ناحیه شکم و مقعد دارم
    خودم احساس تنگی میکنم داخل مقعد
    از بچگی یبوست رو داشتم
    کلونوسکپی رفتم دکتر تشخیص هموروید خفیف داده ، داروی استعمال مقعدی دادن اما اثرش موقتی بود چکار کنم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      در مورد همورویید مزمن ، قدم اول بهبودی کنترل یبوست هست
      یبوستتون درمان شده؟

      پاسخ
  • سلام دکتر من چند ماه پیش التهاب معده با میکروب داشتم دارو مصرف کردم الان مدتیه دل درد دارم دور نافم دکتر کولو نو سکوپی انجام داد گفت مشکلی نداری ولی من هم چنان درد دور ناف رو دارم لطفا راهنمایی کنید ممنونم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      اگر بررسی ها انجام شده و اندوسکوپی و کولونوسکوپی و ازمایشات طبیعی هست
      باید سندرم روده تحریک پذیر مد نظر باشد و درمان این مورد صورت بگیرد

      پاسخ
  • سلام دکتر من چند ماه پیش التهاب معده با میکروب داشتم دارو مصرف کردم الان مدتیه دل درد دارم دور نافم دکتر کولو نو سکوپی انجام داد گفت مشکلی نداری ولی من هم چنان درد دور ناف رو دارم لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      اگر بررسی ها انجام شده و اندوسکوپی و کولونوسکوپی و ازمایشات طبیعی هست و شما دل درد مزمن خفیف بدون علایم خطر دارید (کاهش وزن، زردی، استفراغ، اسهال خونی ندارید)
      باید سندرم روده تحریک پذیر مد نظر باشد و درمان این مورد صورت بگیرد

      پاسخ
  • سلام دکتر من چند ماه پیش التهاب معده با میکروب داشتم دارو مصرف کردم الان مدتیه دل درد دارم دور نافم دکتر کولو نو سکوپی انجام داد گفت مشکلی نداری ولی من هم چنان درد دور ناف رو دارم

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      باید سندرم روده تحریک پذیر مد نظر باشد و درمان این مورد صورت بگیرد
      اگر بررسی ها انجام شده و اندوسکوپی و کولونوسکوپی و ازمایشات طبیعی هست و علایم خطر و هشداری مثل کاهش وزن و اسهال خونی ندارید باید سندرم روده تحریک پذیر مد نظر باشد

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    من اچ پایلوری داشتم و درمانش کردم اما یک سری علائم مجدد برگشت و این سری با آزمایش کلپروتکتین مشخص شد که التهاب روده دارم و دکتر بهم سولفاسالازین و مبورین و پروبیتیک داده که اشتهام بهتر شد اما گاهی یبوست میگیرم و یک روز خوبم و یک روز دوباره علائم دارم خیلی زمان میبره درمانش ‌؟ داروهای بهتر و جدیدتری هم هستن واسه مشکل من ؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      کولونوسکوپی انجام شده و تشخیص التهاب روده داده شده؟

      پاسخ
  • سلام من یک دفعه دچار انسداد روده شدم و به بیمارستان مراجعه کردم به چند روز رفع. شد. چند روز که ترخیص شده بودم درد شکم زیاد داشتم الان کمتر شده. آیا خوب میشه به مرور یا نه؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر درد شدید داشتین باید مجددا معاینه شوید
      به پزشک معالجتون مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام برای مریضی IBD درمان قطعی فعلا وجود دارد یا خیر ؟

    پاسخ
    • سلام
      درمان قطعی خیر
      فعلا درمان جهت کنترل و خاموش شدن وجود دارد

      پاسخ
  • سلام من مشکل دردمعده داشتم همراه با بوی بد دهان رفتم دکترباچندتا قرص آنتی بیوتیک دردمعدام خوب شد ولی بوی بد همراه با خلط پشت گلو هنوز هس هرکاری میکنم رفع نمیشه حتی ۲هفته فاموتیدن مصرف کردم خوب شد ولی به از قطع کردن بازهم بوی بد برمیگردد

    پاسخ
    • سلام
      ریفلاکس مطرحه و در برخی موارد درمان طولانی مدت لازم است

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر ۱۹سالمه و ۲ساله که بطور مداوم یکجا برای کنکور درس میخونم بدون هیچ تحرکی ،حالا حدودا سه ماهه که سمت چپم زیر سینه ام و همینطور زیرشکمم دور ناف درد زیاد دارم بهمراه نفخ شکم و رفلاکس و یبوست هم دارم و خیلی دیر به دیر گرسنم میشه و وقتی غذا میخورم احساس سنگینی میکنم و چیزی نمیتونم بخورم تا یه وعده غذایی دیگه..متخصص رفتم بهم قرص رابزول+بیسموت+مب اکتو داد, نفخم بهتره ولی درد شکم رو هنوز دارم، بعضاً درد در ناحیه کتف شونه ها کمر و گردن و سر رو هم دارم. میشه راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      درمان رو ۴ الی ۶ هفته ادامه بدین و درصورت عدم بهبود جهت بررسی عفونت اچ‌پیلوری و ورم معده مجددا به پزشکتون مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    همسر بنده مشکل درد در ناحیه شکمی دارن.با درد شدید هر ۲_۳ ماه یک بار بود الان یک ماه درد مداوم دارن.ام ار ای که انجام شد چسبندگی رحم و روده تشخیص داده شد. به دکتر زنان و ناباروری مراجعه کردیم ا.براشون یه نوع سونو که از معقد بود نوشتن و تشخیص که داده شد التهاب روده کوچک دادن. دارو ال دی تجویز شد استفاده کردن کیست رحم یه طرف برطرف طرف دیگه کوچک شد مجدد ال دی و گل مغربی و ویتامین دی دادن .مجدد به دکتر داخلی مراجعه کردیم جواب هارو دیدن دارو چرک خشک کن و میترونیدازول و یه قرص دیگه دادن گفتن مصرف کنه .گفتن اگه درد بهتر نشد کولونوسکپی بالن برای روده باریک انجام بشه .ممنون میشم راهنمایی کنین

    پاسخ
    • سلام و تشکر
      بله اقدامات به درستی انجام شده و درصورت عدم بهبودی، جهت لزوم انجام کولونوسکوپی به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام دخترم ۹ سالش هست بخاطر بوی بد دهان به دکتر مراجعه کردیم ازمایش مدفوع نوشت جواب ازمایش رو بردم دکتر گفت ورم معده داره میخواستم ببینم تواین سن چه عاملی باعث میشه ورم معده بگیره وچه چیزهایی واسش ضرر داره

    پاسخ
    • سلام عزیز
      از طریق آب و غذای آلوده، بزاق و مدفوع آلوده منتقل میابد
      ترشیجات، غذای نفاخ ، ادویه و. لبنیات را تا درمان کامل مصرف نکنند

      پاسخ
  • سلام من زخم معده داشتم و دارم با دارو بهترم چندین ساله .خونریزی کرده بود معدم یکسالی میشه شکم درد دارم دکتر متخصص گفتن که التهاب روده داری چون شکمم هم بزرگ شده به من مب اکتو و فامیلایف تجویز کردن ی مدته متوجه شدم از مدفوعم جسم های تکه تکه خیلی سخت خارج میشه با دکتر مشورت کردم گفت دیواره های رودت داره تخلیه میشه میخواستم بدونم علتش چیه و چقدر خطرناکه و باید چیکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      اندوسکوپی و ازمایش مدفوع براتون انجام شده؟

      پاسخ
  • سلام من روده ومعده ام ورم دارد باد کرده شکمم هیچی نمی‌خورم یعنی چون مادرم نیست غذام خیلی کم شده شکمم هر هفته ۱بار کار میکند اونم سفت بباسیلم زد بیرون الکی کار نمیکنم بدلیل افسردگی شکمم مثل یه توپ شده درد ندارم چیکار باید بکنم

    پاسخ
  • سلام من حدودا چهل روز هست متادون را ترک کردم ولی معده ام ورم دارد و درد میکند خواستم راهنماییم کنید

    پاسخ
  • سلام ببخشید من خانم ۲۶ ساله هستم که ۱ساله روزبه روز لاغرترمیشم همراه دل درد واسهال.لاغریم خیلی شدید شده دست وپاها و شونه هاکل بدنم لاغرشده هرکاری میکنم چاق نمیشم ازمایس دادم گفتن یکم التهاب روده دارم برام آموکسی سیلین .پنتو پرازول .کلیدینیوم سی .بیسموت ساب سیترات.نوشتن بهتر شدم ولی باز لاغرمیشم میخواستم بپرسم چه دارویی بخورم که لاغر نشم و اسهال نشم

    پاسخ
    • سلام
      به نظر بررسی دقیق تر، ازمایش خون و مدفوع و کولونوسکوپی لازم است
      جهت بررسی به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام ورم معده و روده تقریبا شدید به جز احساس قلنج هیچ درد آنچنانی نداره ولی تحت هر شرایطی بوی وحشتناکی میاد بوی عفونت عجیب از دهن و کل بدن چیا مصرف کنیم به دکتر خوب دسترسی نداریم لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر .؟
    25روز پیش اسهال شدم بعداز اسهالی یبوست گرفتم بقدری شدید شد که الان تکه تکه میاد وله زور دفع میشه،دکتر هم رفتم گفتن التهاب روده …متریندازول وازیترومایسین تجویز کردند …چند روز بعد به همراه مدفوع مخاط خارج میشد …قسمت سمت چپ شکمم هم بعضی وقتها درد میگیره …بهتر نشدم رفتم دوباره دکتر کرونوسکپی تجویز کردند …ممنون میشم راهنماییم کنید تشکر

    پاسخ
  • سلام من هرز گاهی درد خیلی کم تو شکم دارم دکتر تو سی تی اسکن نوشته ضخامت ناحیه اینوکاسل دیده شد کرون پیشنهاد میشود من چه کاری باید انجام بدم

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به علایم بالینی ممکن است کولونوسکوپی درخواست شود
      جهت معاینه به فوق تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام من برادرم نزدیک ب یک ماهه که شکمش سفت شده و لاغر تر شده دکتر دارو داده ولی بازم خوب نشده، لطفا راهنمایی کنید چیکار کنه

    پاسخ
    • سلام
      شرح حال بیشتر لازمه
      سن
      یبوست یا اسهال
      تب
      دل درد
      کاهش اشتها
      نام داروها

      پاسخ
  • سلام دكتر من رفتم كونولوسكوپي و نمونه برداري ازم كردن
    Microscopy:recived specimen in two formalin container
    A)labeled as cecal mucosa consist of multiple pieces of creamy softy tissue
    B)labeled as illeal mucosa consist of multiple pieces of creamy soft tissue

    Microscopy:A)sections show colon tissue .scant glands present criptitis .lamina properia is infiltrated by mixed inflammatory cells
    B)illealmucosa present glandular atrophy .lamina properia is infiltrated by dense lymphoid cells and make lymphoid follicles

    Dx
    A)cecal mucosa punch biopsy
    Non specific colitis-
    B)illeal mucosa punch biopsy
    Illeitis-
    ميشه بگين مشكلم چيه؟

    پاسخ
    • سلام
      برای تشخیص باید علایم شما تطبیق داده شود
      اما در جواب بیوپسی التهاب ایلئوم ذکر شده

      پاسخ
  • سلام دکتر من ۳۵ سالمه تاحالا۴ بار ابسه مقعدی رو تجربه کردم و حدود۲ساله نفخه معده دارم الان ابسم تبدیل شده به فیستول تا عمل کنم میتونم از داروی ریفاکسیمین برایه نفخ استفاده کنم البته دکتر متخصص داخلی برایه نفخ تجویز کرده بود الان تموم شده چیکار کنم دکتر؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      این دارو برای نفخ معده خط اول درمان نیست
      و برای رفع نفخ توصیه نمی شود

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر مدتیه که تمام استخونای بدنم دردمیکنه وب دکتر داخلی مراجعه کردم گفتن چیزخاصی نیست احتمالا عصبیه و یه سری داروی اعصاب وارام بخش مثل پرگابالین دادن و تاقرصارومیخورم ارومم ازطرفی ازمایش رماتیسم هم دادم منفی بود و همچنان اگ قرصای ارام بخش رو نخورم درده استخونام شروع میشه و قبل ازاینکه استخون دردبگیرم یه مدت افتاده بودم روی اسهال شدید ودلپیچه دوباره خوب شدم بدن دردم شروع شد الان باز توحین استخون درد اسهال شدم گاهی هم یبوست دارم باسردرد یه دکتر داخلی دیگه هم گفتن ممکنه سندروم روده تحریک پذیرباشه دلی قرصی ندادن میخواستم ببینم لاکتوفم مصرف کنم موردی نداره ممکنه اسهال و استخون دردم رواروم کنه؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      مصرف لاکتوفم جهت رفع اسهال و تعدیل فلور باکتریایی دستگاه گوارش موثره
      منتها به درد استخوان ارتباطی نداره
      برای درد استخوان باید چکاپ زیر نظر متخصص داخلی بدهید

      پاسخ
  • سلام ببخشید من ۲۹ سالمه یک ماه پیش با درد شکم و اسهال رفتم دکتر کلونوسکپی انجام داد گفت التهاب رودس و روده ها زخم شده الان گاهی وقتا درد دارم و بعد دسشویی خیلی اذیتم میخوام بدونم چند وقت طول میکشه دوره درمان

    پاسخ
    • سلام
      چه داروهایی براتون تجویز کردن؟ و آیا تشخیص کولیت بود؟

      پاسخ
  • سلام
    من17سالمه نفخ زیاد داشتم آزمایش دادم میکروب معده مثبت شد دوکتور برام آموکسی‌سیلین هردوازده ساعت ۲عدد کلارسین هر دوازده ساعت۱عدد بیسموت قبل صبحانه وشام وپنتو پرازول قبل صبحانه بعده دو هفته مصرف هونوز علاعم رودارم الان ۱۰ روز هست که پنتو پرازول رو دارم ادامه میدم ولی باز علاعم رو دارم چکار کنم

    پاسخ
    • سلام من التهاب روده دارم چ درمان هایو استفاده کنم

      پاسخ
      • سلام
        منظورتون از التهاب روده چیست؟ علایم رو دقیقا شرح بدین و اقدامات انجام شده مثل ازمایش و کولونوسکوپی؟

    • سلام
      اگر بعد از اتمام دوره درمان و مصرف پنتوپرازول تا ۴ هفته همچنان علایم دارید ازمایش جهت بررسی ریشه کنی اچ پیلوری بدهید

      پاسخ
  • من مشکل گوارش دارم یه بارم دکتر رفتم گفتن باید کلونوسکوپی فکر کنم بدم ولی چون از روند داستان به شدت میترسم کلا درمان رو بیخیال شدم راه دیگه ای بغیر از کلونوسکوپی هست؟
    ۳۹سالمه آقا

    پاسخ
    • سلام
      برای بررسی ساختار روده بزرگ روش دیگری وجود ندارو

      پاسخ
  • سلام دکتر خسته نباشین من ۳۰ سالمه حدود دو ماهی هس سمت چپ شکمم درد میکنه نزدیکای معدم احساس میکنم ورم کرده میزنه ب رودهام ک احساس درد میگیره رفتم دکتر قرصهای معده اینا داد گفت ورم معده هستش اصلا اثری نداشت من کلا یهو اینجوری شدم من قبلش تصادف کردم ماشین چپ کردم ی احساس خیلی کمی بعدا در ناحیه شکم سمت چپ کردم اهمیت ندادم گفتم خوب میشه بعدش رفتم تهران برا داداشم مغز استخوان اهدا کردم از اون روز ب بعد بدتر شدم ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به سابقه تصادف
      بهتره سونوگرافی از شکم و لگن انجام شود

      پاسخ
  • سلام من درد ناف و دور ناف داشتم رفتم دكتر بهم فاموتيدين داد ولى تنگى نفس گرفتم ، ديگه نخوردم ، لانسوپرازول هم ميخورم گرفتگى و انقباض شكم داشتم ، از عوارضه ؟ ادامه بدم به خوردنش؟

    پاسخ
    • سلام
      داروهایی که مصرف میکنین سبب عوارضی که ذکر کردین نمیشود

      پاسخ
  • باسلام چن ماه پیش اسهال شدید گرفتم همرا ه با خون رفتم پیش متخصص بعد از آزمایش کولونوسکوپی گفت ک التهاب روده دارم قرص مزالوور تجویز کرد هر ۸ ساعت ۲عدد
    سیگار قلیون تو این چند ماهه کاملا ترک کردم ولی هیچ اثری نداره یه هفته خوب میشم بعدش بازم درد اسهال میگیرم ۲.۳ هفته بازم چن روزی خوب میشم اب خوردنی بدتر میشه اسهالم
    بنظرتون چکا کنم چه غذاهایی باعث میشه
    چه غذاهایی مفیده

    پاسخ
    • سلام
      شما میتوانید : میوه‌هایی که کم فیبر هستن مثل موز، طالبی، خربزه و میوه‌های پخته
      پروتئین کم‌چرب، مانند ماهی، گوشت سفید مرغ،تخم مرغ
      نان‌های بدون گلوتن، بلغور جو دوسر مصرف کنید
      از مصرف غذاهای چرب و پر ادویه، الکل، نوشیدنی گازدار خودداری کنید

      پاسخ
  • سلام ببخشید من عمل استرتا مربوط به رفلاکس معده انجام دادم ولی بعد از مدتی احساس درد در ناحیه چپ ام کردم و تشخیص دکتر این بود که من دچار سندروم روده تحریک پذیر شدم با آندوسکوپی مشخص شد و سی تی اسکن الان خیلی کم خوراک شدم و اشتها ندارم آیا مربوط به روده تحریک پذیر می باشد؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      سندرم روده تحریک پذیر منجر به کاهش اشتها و کاهش وزن نمی شود

      پاسخ
  • سلام من ۱۸ سالمه توی اینترنت خیلی راجع به سرطان معده و روده خوندم همش راجب خون سیاه رنگ تو مدفوع نوشته بودن ،از وقتی که یادم میاد گاهی اوقات سمت چپ شکمم مایل به زیر شکم بعضی وقتا فقط، مثل تجمع نفخ درد یا تیر کوچیک میکشه
    احساسای مبهم تو شکمم دارم مثلا احساس میکنم وسط شکمم سوز خیلی خیلی کوچیکی میده ولی خب از سوزش خیلی کمتره
    الان توهم وجود خون توی مدفوع گرفتم نمیدونم چطور میتونم تشخیص بدم خون روشنی توی مدفوع نمیبینم رنگ مدفوعمم قیری نیست
    ممنون میشم کمکم کنید از کلونوسکپیم میترسم نمیدونم چیکار کنم
    با ازمایش مدفوع میشه تشخیص داد؟
    ممنون میشم کمکم کنید

    پاسخ
    • سلام
      الان نگران چی هستین؟
      اگر خون واضح در مدفوع ندارین موردی نیست
      ازمایش مدفوع میتونین بدین

      پاسخ
  • سلام شش سال پیش تهوع شدید و سنگینی معده سبکی سر و دلپیچه داشتم هم آندو هم کلونسکپی شدم همه چیز نرمال بود دکتر گفت باید برم متخصص اعصاب و روان ولی نرفتم وذره ذره بعداز دوسال بهتر شدم چهارسال خوب بودم الان دوباره همون حالتا شروع شده رفتم دکتر گوارش آزمایش خون دادم نرمال بود و بهم قرص براز.ل ۲۰و لاکتول دادن بهتر شدم ولی برای یکماه بود داروها و به محض قطع شدن تمام علایم برگشت در ضمن حالت استرس . اضطراب دارم . مدام گریه میکنم
    الان نمی‌دونم برگردم پیش دکتر گوا رشی یابرم اعصاب و روان
    میشه منو راهنمایی کنید ممنون

    پاسخ
    • سلام
      باید به متخصص روانپزشکی مراجعه کنید و داروهای معده رو برای ۴ هفته دیگه ادامه بدین

      پاسخ
  • سلام من حدود ۴ سال است به درد شکم مبتلا هستم ۴ بارکلنوسکوپی کردم ۴ بار اندوسکوپی ۳ بارسی تی اسکن باداروی حاجب فلورسکوپی یک بار انواع سونوگرافی آزمایش های کبد صفرا پانکراس خون ادارا ومدفوع بیش از ۱۰ فوق تخصص داخلی ومتخصص داخلی رفته ام درد شکمم خوب نمی شود جز باداروی مخدر یا اعصاب دکتر گفته التهاب روده کمی درروده بزرگت یک پولیپ داشتم فکر کردم مال اونه دکتر‌گفت ربطی ندارد پولیپ بادستگاه کولونسکوپی برداشت و۳ باردیگر‌کولونسکوپی کردم آثاری ازش نیست/دردشکم آزارم میده چندین فوق تخصص جراحی مراجع کردم گفت ماهیچ چیزی درتصویریابیماری نمی بینم ولی قبلش خیلی داروی مصرف می کردم از جمله دگزمتازون برای حساسیت یکباره ول کردم ۵ سال آیا ممکن است این بخاطر اون باشد آیابرطرف می شود‌سن ۴۷ سالم/تمام پزشکان می گویند مابیماری تشخیص نمی دهیم جز بیماری اعصاب روده والتهاب که تحریک شده وزمان زیادی می برد مجبورم ازداروهای مخدر نه زیاد اندازه یک سرسوزن استفاده کنم تادردم آرام‌ شودطب سنتی هم رفته ام التهاب روده باعث می دونه وهردکتر می گویدزمان می برد لطفا راهنمایی کنید غذا می خورم دستشویی می روم مشکلی ندارم فقط احساس درد می کنم باتشکر

    پاسخ
  • سلام.من آقایی ۵۴ساله هستم بیشتر شب ها نفخ و باد شکم دارم و تا الان به دکتر نرفته ام باید چه کارکنم و چه قرصی بخور ؟
    با سپاس از زحمات بی دریغ وشبانه روز ی

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به سن بالای ۴۰ سال لازمه حتما جهت معاینه به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید ببخشید من مصرف قهوه ام خیلی زیاده الا چند وقتی شده همش اسهال میشم میشه یه راهکار بهم بگید یا قرص

    پاسخ
    • من سه هفته پیش وقتی غذا میخوردم احساس پری خیلی زیاد تو معدم میکردم و باعث میشد خیلی کم غذا بخورم . بعد دو هفته قرص دایمیتیکون خوردم بعدش دیگه معدم اون احساس و نداشت ولی قسمت پایین شکمم باد میکنه و شکم درد میگیرم یهو و اسهال هم میشم (تقریبا دو سه روزه )
      چیکار باید بکنم؟

      پاسخ
      • سلام
        با توجه به شرح حالتون بهتره جهت بررسی ریفلاکس و عفونت اچ‌پیلوری به متخصص داخلی مراجعه کنید

    • سلام
      در درمان شرح حال بیشتر و کامل تری لازمه
      اسهال اگر بیش از ۳ هفته طول بکشه نیاز به ازمایش داره و به متخصص” داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام .استفاد از کپسول آندوسکوپی برای تشخیص مریضی بهتر از آندوسکوپی با شیلنگ هست منظور دقیق تر؟

    پاسخ
    • سلام
      هر کدام به منظور خاصی کاربرد داره

      پاسخ
  • سلام
    بهترین راه تشخیص التهاب روده چیست؟
    سی تی اسکن یا کلونسکوپی

    پاسخ
    • سلام
      کولونسکوپی چهت بررسی التهاب روده ارجح هست

      پاسخ
      • سلام مادر من ۸۲ سال داره ، مدتی بود که دچار بی اشتهایی ، کاهش وزن و خستگی شده بود ، چندسال پیش ام درد شکمی داشت که مراجعه به پزشک داخلی و کولونوسکوپی شد و چیزی نشون نداد ، در آزمایش اخیرش کم خونی هم مشاهده شد و پس از آزمایش کالپروتکتین جوابش ۸۹ شد باتوجه به یبوست مزمن و شرح حال بوق ایا ممکنه سرطان داشته باشه ؟ البته دکتر کولونوسکوپی نوشت براش

      • سلام
        نگران نباشید علل مختلفی مطرحه اما هر خانم یائسه یا آقا اگر دچار کم خونی فقر آهن بشه باید از نظر خونریزی گوارشی بررسی و کولونوسکوپی انجام شود

      • سلام من رفتم دکتر آزمایش خون و مدفوع دادم عفونت معده دارم
        حالت تهوع و درد شکم و هنگام دفع درد شکم دارم چه دارویی بهتره در درمانش

      • سلام
        چه دارویی براتون تجویز شده؟

  • سلام خسته نباشید
    من ۳۰ سالمه پارسال رفتم آندوسکوپی معده دکتر گفت که به باکتری اچ پیلوری مبتلا شدی قرص کلاریترومایسین با آموکسی سیلین با اس امپرازول برام نوشتند بعد از یه مدت کامل خوب شدم…الان دوباره درد معده داشتم بازم رفتم آندوسکوپی دکتر گفت که ورم شدید معده داری و اثنی عشرت هم زخم داره….همون قرص های که گفتم مجدد برام نوشتند…الان قرص های که نوشتند رو خوردم معده ام خیلی بهتر شده ولی دل درد دارم تنگی نفس مداوم…ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام عزیز درمانش طول میکشه
      باید تا پایان دوره درمانی صبر کنین
      و اس امپرازول رو ۴ تا ۶ هفته بعد هم ادامه بدین

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من مشکل دستشویی دارم هروزدستی دارم ولی تخلیه کامل انجام نمیشه نفخ معده دارم من تودستشوی باید زیاد بمونم بعد قرض عفونت مثل مترومینازول یا هرقرض عفونتمیخورم خوب میشه خوب کارمیکنه دکترعلت چی میتونه باشه لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      باید از نظر تنبلی و التهاب روده بررسی شین
      بهتره به فوق” تخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام من روده هام خیلی التهاب داره نمیتونم دستشویی کنم زیر شکمم درد میکنه.رفتم متخصص ازمایش دادم باید کلونوسکوپی انجام بدم اما فک کنم پر….د شم و نتونم این هفته انجام بدم.برای تسکین درد چیکار کنم؟این علائم خطرناکه؟

      • سلام عزیز
        بدون کولونوسکوپی و تشخیص دقیق نمیتوان دارویی تجویز کرد