6 علت تورم لب‌ها (به‌همراه ویدیو)

خلاصه این مقاله را بشنوید

تورم لب ها به دلیل التهاب زمینه ای یا تجمع مایع در زیر پوست لب ایجاد می شود. خیلی چیزها می توانند باعث تورم لب ها شوند، از بیماری های پوستی جزئی گرفته تا واکنش های آلرژیک شدید. در این مطلب به دلایل و علت های مهم تورم لب می‌پردازیم و علائم، روش های درمان و نیاز به مراجعه پزشک برای هر یک را بیان می کنیم.

آنافیلاکسی

آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید است که باعث تورم لب ها می شود. هر نوع آلرژی می تواند باعث آنافیلاکسی شود و در عرض چند دقیقه یا بیش از نیم ساعت پس از مواجهه با یک آلرژن رخ  می دهد. گاهی اوقات به آن شوک آنافیلاکتیک می گویند زیرا باعث می شود سیستم ایمنی، بدن شما را با مواد شیمیایی پر کند که این می تواند منجر به شوک شود.

سایر علائم آنافیلاکسی عبارتند از:

بسیاری از علل دیگر تورم لب ها نیازی به درمان اضطراری ندارند، اما همچنان باید با پزشک خود مشورت کنید. همچنین ویدیوی زیر را درباره علت تورم لب‌ها را مشاهده کنید:

play-rounded-fill

آلرژی

آلرژی واکنش بدن شما به برخی مواد است. هنگامی که با چیزی مواجه می شوید که به آن حساسیت دارید، بدن شما یک ماده شیمیایی به نام هیستامین تولید می کند. ترشح هیستامین می تواند منجر به علائم آلرژی کلاسیک مانند عطسه، خارش پوست و التهاب شود. این التهاب ممکن است باعث تورم لب ها شود. انواع مختلفی از آلرژی وجود دارد و همه آنها می توانند باعث تورم لب ها شوند.

 

آلرژی های زیست محیطی

ممکن است نسبت به مواد موجود در محیط واکنش آلرژیک داشته باشید. این مواد اغلب اجتناب ناپذیر هستند و شامل گرده، هاگ های کپک، گرد و غبار و شوره حیوانات خانگی می شوند.

علائم آلرژی محیطی عبارتند از:

  • تورم در سایر قسمت های بدن
  • اگزما
  • عطسه کردن
  • گرفتگی بینی

متخصص آلرژی می تواند به درمان آلرژی های محیطی کمک کند. آنها آزمایشات پوستی یا خونی را برای تعیین اینکه به چه چیزی حساسیت دارید انجام می دهند. بر اساس نتایج، پزشک ممکن است آنتی هیستامین را توصیه کنند.

 

حساسیت غذایی

آلرژی غذایی یکی از دلایل رایج تورم لب ها است. تورم معمولاً به محض خوردن چیزی که به آن حساسیت دارید شروع می شود. بسیاری از غذاها به خصوص تخم مرغ، آجیل، لبنیات و صدف ها می توانند آلرژی ایجاد کنند.

آلرژی غذایی همچنین می تواند باعث موارد زیر شود:

  • تورم صورت
  • تورم زبان
  • سرگیجه
  • مشکل در بلع
  • حالت تهوع
  • دل درد
  • سرفه کردن
  • خس خس سینه

تنها راه درمان آلرژی غذایی پرهیز از غذاهایی است که به آنها حساس هستید. اگر بعد از خوردن غذا دچار تورم لب‌ها شدید، علائم آلرژی را یادداشت کنید. این می تواند به شما کمک کند تا آنچه را که باعث آلرژی می شود مصرف نکنید.

سایر آلرژی ها

نیش حشرات نیز ممکن است باعث تورم لب شود. به عنوان مثال، اگر به زنبورها حساسیت دارید، ممکن است پس از نیش زدن در سراسر بدن خود ورم داشته باشید. یک داروی سریع الاثر برای آلرژی، مانند دیفن هیدرامین (بنادریل)، می تواند به کاهش تورم و خارش پس از نیش حشره کمک کند.

6 علت تورم لب ها

آلرژی دارویی

آلرژی دارویی نیز می تواند باعث تورم لب ها شود. یکی از شایع ترین علل آلرژی دارویی پنی سیلین است. حدود 10 درصد از مردم به این آنتی بیوتیک رایج حساسیت دارند. سایر علل احتمالی آلرژی دارویی عبارتند از انواع دیگر آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و ضد تشنج ها. برخی از افرادی که تحت درمان سرطان قرار می گیرند نیز متوجه می شوند که به داروهای شیمی درمانی حساسیت دارند.

سایر علائم آلرژی دارویی عبارتند از:

  • بثورات پوستی
  • خس خس سینه
  • تورم عمومی
  • استفراغ
  • سرگیجه

مانند آلرژی های غذایی، بهترین راه برای درمان واکنش های آلرژیک به داروها اجتناب از آنها است.

 

آنژیوادم

آنژیوادم یک بیماری کوتاه مدت است که باعث تورم عمیق پوست شما می شود. این می تواند ناشی از آلرژی، واکنش های غیر آلرژیک دارویی یا شرایط ارثی باشد. تورم می تواند هر بخشی از بدن را تحت تاثیر قرار دهد، اما بیشتر در لب ها یا چشمان  دیده می شود.

سایر علائم آنژیوادم عبارتند از:

  • خارش
  • درد

علائم آنژیوادم معمولاً 24 تا 48 ساعت طول می کشد و با آنتی هیستامین ها، کورتیکواستروئیدها یا تزریق اپی نفرین درمان می شود.

 

صدمه دیدن

صدمات وارده به صورت، به خصوص در اطراف دهان یا فک، می تواند باعث تورم لب ها شود.

علل آسیب های صورت عبارتند از:

  • گاز گرفتن
  • پارگی ها
  • سوختن
  • ترومای بلانت

بسته به نوع آسیب، ممکن است کبودی، خراشیدگی و خونریزی نیز داشته باشید.

درمان تورم لب های ناشی از آسیب به علت آن بستگی دارد. برای آسیب های خفیف، استفاده از کیسه یخ می تواند به کاهش درد کمک کند. همچنین می توانید برای کاهش تورم از حرارت استفاده کنید. اگر بریدگی عمیق دارید یا نمی توانید خونریزی را متوقف کنید، فوراً به بخش اورژانس یا کلینیک مراقبت های فوری مراجعه کنید.

 

کیلیت غده ای

کیلیت غده ای یک بیماری التهابی است که فقط لب ها را درگیر می کند. با توجه به مرکز اطلاعات ژنتیک و بیماری‌های نادر، این بیماری در مردان شایع‌تر است. پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث آن می شود، اما به نظر می رسد با قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش، آسیب های لب، و سیگار کشیدن مرتبط است.

کیلیت غده ای اغلب نیازی به درمان ندارد. با این حال، شما را مستعد ابتلا به عفونت های باکتریایی می کند که معمولاً باید با آنتی بیوتیک ها یا کورتیکواستروئیدها درمان شوند.

 

سندرم ملکرسون روزنتال

سندرم ملکرسون روزنتال (MRS) یک بیماری عصبی التهابی است که صورت را تحت تاثیر قرار می دهد. علامت اصلی MRS تورم لب ها است. در برخی موارد، همچنین می تواند باعث ایجاد شکاف زبان یا فلج صورت شود. اکثر مردم تنها یک یا دو مورد از این علائم را در یک زمان تجربه می کنند.

MRS نادر است و احتمالاً ژنتیکی است. معمولاً با کورتیکواستروئیدها و NSAID ها برای کمک به کاهش تورم، درمان می شود.

 

کیلیت گرانولوماتوز

کیلیت گرانولوماتوز، یکی دیگر از علل احتمالی تورم لب ها است. این بیماری یک بیماری التهابی نادر است که باعث تورم توده‌ای در لب‌های شما می‌شود. پزشکان اغلب از آن به عنوان یک زیرگروه MRS یاد می کنند.

مانند MRS، کیلیت گرانولوماتوز معمولاً با کورتیکواستروئیدها و NSAID ها درمان می شود که می تواند به کاهش تورم کمک کند.

 

نکته پایانی

چندین چیز می تواند باعث تورم لب ها شود، از آلرژی های رایج گرفته تا شرایط ژنتیکی نادر. پزشک خود در تماس باشید تا علت اصلی را کشف کنید و بتوانید آن را درمان کنید یا در آینده از آن اجتناب کنید. در عین حال، مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن (ادویل)، ممکن است به کاهش تورم کمک کند.

 

منبع:healthline

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
5 نظرات
  1. عاطفه می گوید

    سلام وقتتون بخیر… من چندماهه باخوردن گرمیجات لب هام ورم میکنه دکترهم رفتم سیتریزین تجویزکردن وگفتن هرموقع احساس کردی داره ورم میکنه بخور… این دفعه که ورم کرده بدنم هم شروع به خاریدن کرده و یکم ورم میکنه میخواستم بدونم دلیل دیگه ای داره؟؟ و راه درمان بهتری هست؟

    1. مشاور سلامتی می گوید

      سلام
      ممکن است برای شما مبتلا آنژیوادم (نوعی آلرژی) نطرح باشد
      که با توجه به احتمال بروز در راه هوایی و اختلال تنفسی لازم است حتما جهت بررسی به فوق تخصص آسم و آلرژی مراجعه کنید و تا معاینه توسط متخصص به هیچ عنوان غذاهای محرک نخورید

  2. علی کریمی می گوید

    عالی

  3. نگار میرزایی می گوید

    خیلی عالی ،مخصوصا فایل صوتی که باعث میشه استفاده از مطالب سایت خیلی راحت بشه وبیشتر تو ذهنمون بمونه

  4. حسن فلاحی گماری می گوید

    خیلی عالی بو مچکرم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر