قرص دایجستیو چیست؟ بررسی کاربرد و تداخل دارویی

قرص دایجستیو برای رفع مشکلات هاضمه و گوارش
اشتراک گذاری 12 نظر

مکمل‌های آنزیمی گوارشی مانند قرص دایجستیو مدعی رفع مشکلاتی مانند سوزش سردل با کنترل اسید معده، تحریکات روده و بیماری‌های دیگر دستگاه گوارش هستند. از انواع داروی دایجستیو برای هضم بهتر غذاها از جمله چربی‌ها، کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها استفاده می‌شود. کمبود برخی از آنزیم‌های گوارشی باعث مشکلات معده می‌شود و با مصرف این قرص می‌توانید به کنترل مشکل کمک کنید. با آگاهی از نحوه مصرف قرص دایجستیو، امکان تسهیل هضم غذا و کاهش علائم سوء هاضمه به وجود می‌آید. در این مقاله، درباره دایجستیو و نکات مربوط به آن، مانند مکانیسم اثر و تداخلات دارویی می‌خوانید.

مطالعه مقاله به ۴ دقیقه زمان نیاز دارد.

در پایان، پرسش‌هایتان را از کارشناس سلامتی مجله پزشکی دکتردکتر در بخش نظرات بپرسید.

قرص دایجستیو چیست و چه ترکیباتی دارد؟

آنزیم‌های گوارشی طبیعی پروتئین‌هایی هستند که بدن برای تجزیه غذا و کمک به هضم آن می‌سازد. هضم غذا فرآیند استفاده از مواد مغذی موجود در خوراکی‌های مصرف‌شده برای تامین انرژی به بدن، کمک به رشد و انجام عملکردهای حیاتی است. در صورتی که به دلیل ابتلا به بیماری یا به خاطر اختلالات ژنتیکی، این آنزیم‌ها در بدن موجود نباشند، نیاز به استفاده از قرص‌ها و مکمل‌ها دایجستیو پیش می‌آید. از قرص دایجستیو برای کمبود آنزیم‌های طبیعی، رفع مشکلات هضم مانند سوزش معده و درد آن، استفاده می‌شود. اگر در رژیم غذایی، تغییراتی ناگهانی به وجود بیاورید هم اختلالاتی در هاضمه صورت می‌گیرد که نیاز به مصرف قرص دایجستیو را به وجود می‌آورند. برای مثال، غذاهای چرب و سنگین می‌توانند باعث بروز مشکلات هضم در معده شوند. در قرص‌های دایجستیو از ترکیبات مختلفی از آنزیم‌های گوارش مانند موارد زیر استفاده می‌شود:

  • نشاسته برنج
  •  آلفا آمیلاز، لاکتاز، لیپاز
  • پروتئاز، سلولاز – بروملین – پاپائین – پوسته کپسول

باید برای پیگیری مشکلات هضم و دردهای معده به دکتر گوارش مراجعه کنید و در صورت نیاز، از قرص‌های دایجستیو کمک بگیرید.

نحوه مصرف دایجستیو برای عملکرد بهتر سیستم هاضمه

قرص دایجستیو تحت چه عناوین و برندهایی به فروش می‌رسد؟

قرص دایجستیو با نام‌های متنوعی در بازار عرضه می‌شود. محصولات مختلفی که در این زمینه وجود دارند، حاوی ترکیبات گوناگونی از انواع آنزیم‌های گوارشی هستند. از جمله برندهای موجود در بازار برای این قرص باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • گلدن لایف
  • پریم
  • اوماکس

بنا به نوع مشکل هاضمه‌ای که دارید، باید به سراغ مصرف قرصی مناسب بروید. در واقع، لازم است، ببینید که ترکیب آنزیم‌های کدام قرص برایتان مناسب‌تر است. برای نمونه، کسانی که مشکل هضم چربی‌ها را دارند، باید از قرص دایجستیوی حاوی آنزیم لیپاز استفاده کنند. اگر معده درد دارید و فرایند هضم انواع غذا برایتان مشکل است، حتماً به دکتر مراجعه کنید و نظرش را برای انتخاب بهترین دارو جویا شوید.

نحوه عملکرد قرص دایجستیو

این دارو یک پوشش محافظ روی قسمت پایین لوله غذا (مری) ایجاد می‌کند و تا حدی معده شما را می‌پوشاند. این روند به محافظت از دستگاه گوارش در برابر اسید معده کمک می‌کند.

در پایگاه اینترنتی سازمان سلامت ملی انگلستان (NHS) هم درباره این دارو آمده است:

 قرص دایجستیو دارای خواص ضد اسید خفیف هم هست و احتمالاً می‌تواند به کاهش اسید زیاد از حد در معده کمک کند.

مصرف این قرص در برخی از افراد با کاهش احساس درد و سوزش معده و ناراحتی آن، همراه می‌شود.

بررسی موارد مصرف و کاربردهای قرص دایجستیو

با مصرف دایجستیو می‌توانید از ناراحتی‌های غیرمزمن معده مانند سوزش سردل جلوگیری کنید یا آن‌ها را تحت کنترل درآورید. این داروها برای رفع تهوع و استفراغ هم کاربرد دارند. پیشگیری از اسهال را هم در بعضی موارد، ممکن می‌کنند. در واقع، قرص مذکور می‌تواند مانع از رشد باکتری‌های عامل اسهال شود.

 این دارو تحت نظر پزشکی که می‌داند تخصص گوارش چیست، تجویز می‌شود و مشکل زخم معده ناشی از نوعی باکتری خاص (هلیکوباکتر پیلوری) را درمان می‌کند. از این دارو برای رفع زخم معده، به شکل خودسرانه استفاده نکنید، چون حاوی انواعی از سالیسیلات‌ها هم هست و امکان دارد که در صورت مصرف نادرست، مشکلاتی مانند خونریزی معده را به همراه بیاورد.

داروی دایجستیو برای رفع مشکلات آنزیم‌های گوارشی
قرص دایجستیو ساخت ایران

دایجستیو برای درمان یبوست

مصرف دایجستیو نمی‌تواند مشکلات مربوط به یبوست را به طور مستقیم حل کند. در واقع، کاربرد اصلی آن، رفع یبوست نیست. با این حال، تاثیراتی که روی آنزیم‌های گوارشی و روند کلی هاضمه می‌گذارد، امکان بهبود اوضاع مختلف و مشکلات متنوع گوارشی را فراهم می‌کند. با هضم بهتر غذا، فرایند دفع هم هموارتر می‌شود. اما به طور کلی، مکانیسم عمل دایجستیو، رفع یبوست نیست.

دایجستیو برای چاقی

دقت کنید که ارتباط خاصی میان چاقی و لاغری با مصرف قرص دایجستیو وجود ندارد. داروی دایجستیو برای کاهش وزن یا افزایش آن کاربرد ندارد. در واقع، چنین دارویی حاوی آنزیم‌هایی برای هاضمه بهتر است و مصرف آن باعث نمی‌شود که بدن کالری بیشتری جذب کند یا کالری‌هایی از دست دهد. وظیفه اصلی قرص‌های دایجستیو، کمک به هضم غذا و کاهش علائم سوء هاضمه است و روی فرآیند جذب کالری تاثیر مستقیمی ندارند.

قرص دایجستیو برای ورم معده

این قرص اختصاصاً برای مشکلاتی مانند ورم و نفخ معده هم طراحی نشده است. ورم و التهابات معده به دلایل مختلفی از جمله عفونت‌های باکتریایی یا مصرف برخی داروهای دیگر ایجاد می‌شوند. استرس هم در این زمینه بی‌اثر نیست. در برخی موارد، شاید استفاده از قرص دایجستیو هم در رفع التهابات معده نقش موثر داشته باشد.

دوز و نحوه مصرف قرص دایجستیو

باید این دارو را براساس دستورالعمل روی آن یا تجویز پزشک مصرف کنید. دوز آن هم برای همه یکسان نیست. پزشکان بنا به سن، وضعیت پزشکی و نیاز هر بیمار، اقدام به تعیین دوز مناسب می‌کنند. نباید دوز مصرفی را سرخودانه افزایش دهید. اگر دارو را بیش از اندازه مصرف کنید، امکان بروز مشکلاتی در دستگاه گوارش پیش می‌آید و نه‌تنها مشکل اصلی حل نمی‌شود، بلکه عوارض تازه‌ای هم گریبانتان را می‌گیرد. یادان باشد:

  • اگر از قرص‌های جویدنی استفاده می‌کنید، هر قرص را خوب بجوید و قورت دهید.
  • اگر از شکل مایع این دارو استفاده می‌کنید، قبل از هر نوبت، بطری را به خوبی تکان دهید.
  • دوز داروی دایجستیو مایع را با دقت با استفاده از یک دستگاه اندازه‌گیری یا پیمانه مخصوص اندازه‌گیری کنید. از قاشق خانگی استفاده نکنید، چون دقیق نیست.

اگر پزشک به شما توصیه کرده که از این دارو به صورت روزانه استفاده کنید، مصرف منظم را فراموش نکنید و برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در زمان(های) یکسانی مصرف کنید. هر قرص دایجستیو هم دستورالعمل‌هایی روی بسته دارد که می‌توانید از آن‌ها کمک بگیرید. برای مثال، نحوه مصرف قرص دایجستیو اید، به شکل مصرف روزانه ۳ عدد قرص است. باید هریک، در حدود ۳۰ دقیقه پیش از غذا مصرف شوند.

عوارض قرص دایجستیو

مصرف بیشتر داروها با عارضه‌هایی هم همراه می‌شود. از آنجا که سیستم گوارشی بدن بسیار حساس است، باید در زمان انتخاب و استفاده داروهای مختلف هاضمه، به عوارض جانبی آن‌ها دقت کنید. عارضه‌های محتمل مصرف قرص دایجستیو هم به شرح زیر هستند:

عوارض جانبیتوضیحاتاقدام لازم
تیره‌شدن مدفوع و/یا زبانشایع‌ترین عارضه جانبی است و معمولاً بی‌ضرر است.نیازی به اقدام خاصی نیست. با قطع دارو برطرف می‌شود.
استفراغ/اسهال مداومممکن است منجر به کم‌آبی بدن شود.با پزشک خود تماس بگیرید.
علائم کم‌آبی بدن (کاهش ادرار، خشکی دهان، ضربان قلب سریع، سرگیجه)نشان‌دهنده از دست‌دادن آب بدن است.فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
زنگ‌زدن گوش، کاهش شنواییعوارض جانبی جدی هستند.فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
درد معده/شکم مداوم، استفراغ شبیه تفاله قهوه، مدفوع سیاه/قیری/خونیممکن نشانه خونریزی داخلی باشد.مصرف دارو را قطع کرده و فوراً با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
بثورات پوستی، خارش/تورم، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسینشانه واکنش آلرژیک شدید است.فوراً به پزشک کمک کنید.

این جدول تنها برخی از عوارض جانبی احتمالی دارو را نشان می‌دهد. برای اطلاعات کامل به بروشور دارو مراجعه یا با پزشک/داروساز خود مشورت کنید.

نحوه نگهداری داروی دایجستیو

برای نگه‌داری از هر دارویی باید حتماً بروشور آن را بخوانید و ببینید که شیوه نگهداری از آن، چگونه است. برای نگهداری از قرص‌های دایجستیو هم اصولاً باید نکات زیر را رعایت کنید:

  • در دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتی‌گراد نگهداری شوند.
  • نباید در معرض نور قرار داشته باشند.
  • دور از رطوبت بمانند.

رعایت‌نکردن شرایط نگهداری داروهای مختلف از جمله قرص دایجستیو، روی کارایی آن‌ها اثرات نامطلوبی می‌گذارد.

داروی دایجستیو و تداخلات آن با داروهای دیگر
قرص دایجستیو با برخی داروها تداخل دارد

بررسی تداخل دارویی قرص دایجستیو

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از:

  • مهارکننده‌های کربنیک انیدراز (مانند استازولامید)
  • کورتیکواستروئیدها (مانند پردنیزون)
  • دی کلرفن آمید
  • والپروئیک اسید
  • متوترکسات

امکان دارد که مصرف داروی دایجستیو با موارد دیگر باعث خونریزی شود. پس همیشه به توصیه پزشک و بروشور دارو، دقت کافی داشته باشید.

موارد احتیاط و هشدار برای مصرف قرص دایجستیو

قبل از استفاده از این دارو، سوابق پزشکی خود را به پزشک یا داروساز بگویید. اگر مشکلات خونریزی (مانند هموفیلی)، مدفوع خونی/سیاه/قیرانی، نقرس دارید، حتماً موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. ممکن است، این دارو حاوی آسپارتام باشد. اگر به فنیل کتونوری (PKU) مبتلا هستید یا دچار هر بیماری دیگری شده‌اید که نیاز به محدودکردن مصرف آسپارتام (یا فنیل آلانین) دارد، با پزشک یا داروساز خود در مورد استفاده ایمن از این دارو مشورت کنید.

مصرف قرص دایجستیو در دوران بارداری و شیردهی

اگر باردار هستید یا اگر قصد بارداری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. احتمال دارد که دارو به نوزاد متولد نشده آسیب برساند و مشکلاتی را در زایمان طبیعی ایجاد کند. مصرف آن در بارداری از هفته ۲۰ تا زمان زایمان توصیه نمی‌شود. اگر پزشک شما تشخیص دهد که باید از این دارو بین هفته‌های ۲۰ تا ۳۰ بارداری استفاده کنید، باید کمترین دوز موثر را برای کوتاه‌ترین زمان ممکن مصرف کنید. پس از هفته ۳۰ بارداری هم نباید از این دارو استفاده کنید. مشخص نیست که آیا به شیر مادر منتقل می‌شود یا خیر. با این حال، داروهای مشابه وارد شیر مادر می‌شوند و ممکن است اثرات نامطلوبی روی کودک شیرخوار داشته باشند. قبل از مصرف در دوران شیردهی هم با پزشک خود مشورت کنید.

چه افرادی نباید قرص دایجستیو مصرف کنند؟

کودکان نباید قرص دایجستیو مصرف کنند، مگراینکه دکتر اجازه استفاده از این دارو را به آن‌ها داده باشد. کسانی که دچار بیماری‌های کبد و کلیه هستند هم نسبت به برخی ترکیبات این قرص حساسند و نباید آن را مصرف کنند. افرادی که به یکی از ترکیبات این قرص حساسیت دارند هم باید گزینه‌های دیگر را برای رفع مشکلات معده خود جایگزین کنند. برخی از قرص‌های دایجستیو می‌توانند با داروهای دیگر تداخل داشته باشند. بنابراین، اگر داروی دیگری مصرف می‌کنید، قبل از مصرف قرص، حتماً نظر پزشک را بپرسید.

قیمت قرص دایجستیو در سال 1403 چقدر است؟

قیمت محصولات ایرانی و خارجی با هم متفاوت است. قرص‌های دایجستیو ایرانی نسبت به موارد خارجی قیمت پایین‌تری دارند. نرخ و تعرفه فروش آن‌ها وابسته به نوع، شرکت سازنده و تغییرات بازار است. قیمت محصولات خارجی هم در حدود ۲۵۰ هزار تومان است. برای مثال، قیمت قرص دایجستیو اید خارجی در حوالی ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تومان است. برای انتخاب گزینه مناسب هم تاکیدی روی خارجی یا ایرانی‌بودن نداشته باشید و فقط به توصیه پزشک برای خرید داروی مناسب، توجه کنید.

داروهای جایگزین دایجستیو

داروهای مختلفی برای رفع مشکلات معده وجود دارند. باید ببینید که اختلال عملکرد دستگاه گوارش و هاضمه شما دقیقاً ناشی از چیست. گاهی اوقات، پزشکان مصرف مواردی مانند فاموتیدین یا امپرازول را به استفاده از قرص‌های دایجستیو ارجح می‌دانند. کلیدینیوم سی یا سایمتیدین هم می‌توانند موارد مناسبی باشند. برای انتخاب داروهای جایگزین باید حتماً زیر نظر پزشک باشید. دستگاه گوارش حساس است و نباید خودسرانه، برای درمان آن تصمیم بگیرید. شاید پای عوارض جانبی جدی به میان باشد و مشکلتان، چند برابر شود.

مصرف داروی دایجستیو برای رفع کمبود آنزیم‌های گوارشی

برای مصرف دایجستیو باید با چه پزشکی مشورت کرد؟

اگر ناراحتی‌های معده را تجربه می‌کنید، باید به دکتر گوارش مراجعه داشته باشید. مشکلاتی مانند نفخ معده یا هضم نامناسب به پیگیری‌های دقیق نیازمندند. هیچ‌گاه سرخودانه مصرف قرص دایجستیو یا گزینه‌های دیگر را شروع نکنید. داروی دایجستیو هم باید تحت نظر پزشک مصرف شود. در غیر این صورت، اثرگذاری مناسبی نخواهد داشت.

این دارو می‌تواند روی عملکرد گوارشی تاثیر بگذارد و با به کارگیری آنزیم‌های هاضمه به بهبود ساز و کار این دستگاه کمک کند. به نحوه مصرف قرص دایجستیو و دوز لازم هم دقت کافی داشته باشید. برای اینکه بتوانید به بهترین پزشکان و متخصصان گوارش مراجعه کنید، سامانه دکتردکتر را از یاد نبرید. این سامانه آنلاین فضایی برای درج تجربه‌های مراجعان پیشین هر پزشک فراهم کرده و امکان شناسایی بهترین پزشکان و گرفتن نوبت اینترنتی از آن‌ها را هم مهیا کرده است.

منابع:

webmd.com

nhs.uk

hopkinsmedicine.org

سوالات متداول قرص دایجستیو

قرص دایجستیو برای چیست؟

قرص‌های دایجستیو حاوی آنزیم‌هایی هستند که در تجزیه مواد غذایی در دستگاه گوارش مفید واقع می‌شوند. هضم انواع ماده مانند چربی و پروتئین با آن، راحت‌تر می‌شود.

چه زمانی باید از قرص‌های دایجستیو استفاده کنید؟

پس از مصرف غذاهای چرب و سنگین یا در طول سفر برای کنترل تغییرات گوارشی می‌توانید از این دارو استفاده کنید. برای رفع مشکلات مزمن گوارشی هم باید نظر پزشک را جویا شوید.

آیا قرص‌های دایجستیو عوارض جانبی دارند؟

در بیشتر موارد، قرص‌های دایجستیو عوارض جانبی جدی و خاصی ندارند. اما گاهی باعث ایجاد حساسیت یا اختلالات جزئی در دستگاه گوارش می‌شوند.

 مصرف طولانی مدت قرص‌های دایجستیو مشکلی ایجاد می‌کند؟

انجام این کار بدون مشورت با پزشک توصیه نمی‌شود. در برخی موارد، مصرف طولانی با وابسته‌شدن به این دارو همراه است. ضمن اینکه روی برخی از عملکردهای گوارشی هم اثرات منفی می‌گذارد.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

12 دیدگاه در “قرص دایجستیو چیست؟ بررسی کاربرد و تداخل دارویی
  • من سنگینی معده داشتم، انگار سنگ تو دلمه، این قرص رو خوردم خیلی بهتر شد. می خوام بدونم تا چند بار در روز باید این قرص رو بخورم تا نتیجه نهایی رو ببینم؟

    پاسخ
    • سلام
      روزی ۲ بار تا ۲ هفته و درصورتی که بهبود کامل پیدا نکردین حتما جهت معاینه و بررسی بیشتر به متخصص گوارش مراجعه کنید

      پاسخ
  • برای کاهش وزن هم کاربرد داره؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      خیر اثری در کاهش وزن ندارد
      بلکه سبب هضم بهتر غذا و بهبود کارکرد گوارشی میشود

      پاسخ
  • سلام
    چه زمانی باید از قرص‌های دایجستیو استفاده کرد؟ قبل یا بعد از غذا؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      نیم ساعت قبل از وعده غذایی

      پاسخ
  • بین تموم داروها، دایجستیو برای معده کم عارضه تره که منم بهش حساسیت نشون دادم. اگه ادامه بدم، ممکنه برطرف شه؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      خیر، در صورت بروز حساسیت ادامه مصرف اون توصیه نمیشود

      پاسخ
  • من صورتم لاغره، شنیدم میگن قرص مخمر و دایجستیو، صورت رو پر میکنه، درسته؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      خیر واقعا همچین اثری ندارند

      پاسخ
  • این قرص اشتهارو‌هم زیاد میکنه؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر اشتها رو زیاد نمیکند اما با بهبود کارکرد گوارشی سبب هضم آسانتر میشود

      پاسخ