فتق کشاله ران؛ علائم، روش‌های تشخیص و درمان فتق فمورال

فتق چیست؟ فتق کشاله ران چرا ایجاد می‌شود؟ فتق فمورال یا همان کشاله ران بیشتر در زنان رخ می‌دهد. البته که این نوع فتق شایع نیست؛ اما کمتر از 3 درصد از افراد دچار فمورال می‌شوند. بیشتر فتق‌های فمورال، علائمی ‌ایجاد نمی‌کنند. اما یبوست مزمن، زایمان، بلند کردن اجسام سنگین، اضافه وزن و مشکل در ادرار کردن به دلیل بزرگ شدن پروستات می‌تواند جزو دلایل مهم ایجاد فتق کشاله ران باشند. اگر فتق، مانع از انسداد جریان خون به روده شود، می‌تواند مشکلاتی را ایجاد کند. از این رو برای اینکه با علائم فتق کشاله ران بیشتر آشنا شوید و درباره درمان فتق کشاله ران بدون جراحی اطلاعاتی به دست آورید تا انتهای متن همراه ما باشید.

توضیحاتی در خصوص فتق کشاله ران

به طور معمول عضلات بدن آنقدر قوی هستند که روده‌ها و اندام‌ها را در جای مناسب خود نگه دارند. با این حال گاهی اوقات، بافت‌های داخل شکمی ‌ممکن است از طریق یک نقطه در عضله‌، بیش از حد فشار داده شوند. بیماری فتق هنگامی ‌رخ می‌دهد که یک عضو بدن از طریق سوراخی، عضله یا بافت‌های دیگر بدن جایگاهش را از دست دهد. به طور مثال، روده‌ها در یک ناحیه، ضعیف خواهند شد و از دیواره شکم بیرون می‌زنند. فتق کشاله ران بیشتر در ناحیه شکم شایع است و در قسمت بالایی ران ظاهر می‌شود.

علت ابتلا به فتق فمورال چیست؟

علت دقیق فتق فمورال و سایر فتق‌ها اغلب ناشناخته هستند. این نوع فتق ممکن است که با ناحیه ضعیف شده کانال فمورال رخ دهد یا این ناحیه به مرور زمان ضعیف شود. همچنین زور زدن می‌تواند به ضعیف شدن دیواره‌های عضلانی منجر شود. عواملی که می‌توانند منجر به فشار بیش از حد شوند عبارتند از:

  • زایمان
  • یبوست مزمن
  • بلند کردن اجسام سنگین
  • اضافه وزن
  • مشکل در ادرار کردن به دلیل بزرگ شدن پروستات
  • سرفه مزمن

هریک از این دلایل می‌توانند فتق فمورال را افزایش دهند. اگر کودک شما دچار فتق شود، به احتمال زیاد از درد گریه کرده و برآمدگی در ناحیه ران و شکم خود احساس خواهد کرد. این علائم را جدی بگیرید و به موقع به دکتر کلیه متخصص مراجعه کنید. اگر درباره تخصص پزشک کلیه سوالی دارید می‌توانید مطلب تخصص کلیه چیست؟ مجله دکتردکتر را مطالعه کنید.

علائم فتق کشاله ران

در برخی از موارد ممکن است که متوجه فتق فمورال نشوید. فتق‌های کوچک و متوسط ​در بیشتر مواقع، هیچ علامتی ایجاد نمی‌کنند. در بسیاری از موارد، حتی برآمدگی یک فتق کوچک فمورال قابل مشاهده نیست. فتق‌های بزرگ کشاله ران بیشتر قابل توجه هستند و باعث ناراحتی در فرد می‌شوند. برآمدگی در ناحیه کشاله ران یکی از مهم‌ترین علائم فتق بوده که نزدیک بالای ران قابل مشاهده است.

برآمدگی در بیشتر مواقع بدتر می‌شود و هنگام ایستادن، بلند کردن اجسام سنگین یا فشار آوردن به هر طریقی باعث درد خواهد شد. فتق فمورال اغلب بسیار نزدیک به استخوان لگن قرار دارد؛ در نتیجه ممکن است باعث درد لگن شود.

درد زیر شکم و لگن از علائم فتق فمورال
درد ناحیه زیر شکم از علائم فتق کشاله ران در خانم ها
مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر کلیه و اورولوژی

فتق فمورال شدید چه علائمی‌داد؟

علائم شدید فتق کشاله ران می‌تواند با درد همراه باشد و روده را مسدود کند. این یک وضعیت بسیار جدی به نام خفه کردن نام دارد. خفگی باعث از بین رفتن بافت روده می‌شود که می‌تواند زندگی شما را به خطر بیندازد. این وضعیت یک اورژانس پزشکی در نظر گرفته می‌شود.

اما به طور کلی علائم شدید فتق فمورال عبارتند از:

  • درد شدید معده
  • درد ناگهانی کشاله ران
  • حالت تهوع و استفراغ

اگر فتق، روده‌ها را مسدود کند، جریان خون به روده‌ها قطع می‌شود. بنابراین درمان اورژانسی می‌تواند فتق را برطرف کرده و جان شما را نجات دهد.

انواع فتق فمورال

فتق فمورال طیف گسترده‌ای دارد که هر یک می‌تواند نشانه‌های مختلفی داشته باشند. فتق کشاله ران می‌تواند مستقیم یا غیر مستقیم باشد و مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند.

انواع فتق فمورال در حالت‌های مختلف تشخیص داده می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها به شرح زیر هستند.

  • فمورال: فتق فمورال در زنان شایع‌تر است و هنگامی ‌رخ می‌دهد که از طریق کانال فمورال به قسمت بالایی ران بیرون زند.
  • فتق نافی: این نوع فتق در زنان و مردان به طور یکسان دیده شده و در نزدیکی دیواره شکم و ناف رخ می‌دهد.
  • برشی: فتق برشی در محل برش جراحی‌های قبلی رخ می‌دهد و از طریق بافت اسکار بیرون می‌زند.
  • هیاتال: در این نوع فتق، قسمت بالایی معده از طریق دیافراگم به قفسه سینه برآمده خواهد شد و رفلاکس ایجاد می‌کند.
  • اپی‌گاستر: اگر برآمدگی کوچکی در قسمت بالایی شکم ظاهر شود، می‌تواند در اثر عضلات ضعیف شده و فتق اپی‌گاستر باشد.
  • فتق اینگوینال: این نوع فتق بیشتر در مردان شایع است. فتق اینگوینال هنگامی ‌رخ می‌دهد که محتویات شکم از طریق کانال مغبنی در ناحیه کشاله ران بیرون زند.

به گفته hopkinsmedicine،

راه ترمیم فتق اینگوینال با روش جراحی موثرتر است. در بزرگسالان مبتلا به فتق‌های کوچک که علائمی ‌ایجاد نمی‌کنند، درمان ممکن است با عوارض همراه باشد. بزرگسالان با علائم و بیشتر کودکان برای جلوگیری از عارضه احتمالی فتق خفه ‌شده در آینده جراحی می‌شوند. فتق حبس شده یا خفه شده ممکن است نیاز به جراحی اورژانسی داشته باشد.

نحوه تشخیص فتق فمورال

پزشک معاینه فیزیکی را با لمس آرام ناحیه انجام می‌دهد تا تشخیص دهد که آیا فتق فمورال رخ داده یا خیر! اگر فتق بزرگ باشد، به احتمال زیاد برآمدگی احساس خواهد شد. سونوگرافی از ناحیه شکم و کشاله ران می‌تواند تشخیص پزشک را تایید کند. اگر بیمار مشکوک به فتق فمورال باشد و در معاینه فیزیکی، برآمدگی مشهود نباشد، در صورت سونوگرافی تشخیص داده می‌شود. فناوری تصویربرداری می‌تواند نقص دیواره عضلانی و همچنین بافت بیرون زده را نشان دهد. در نتیجه مهم است که به موقع به پزشک مراجعه کرد تا علائم فتق کشاله ران و باد فتق بررسی شود.

اقدامات لازم برای درمان فتق کشاله ران

فتق‌های فمورالی که کوچک و بدون علامت هستند، نیاز به درمان خاصی ندارند. پزشک ممکن است برای اینکه ببیند آیا علائم پیشرفت می‌کنند یا خیر؟ نشانه‌ها را بررسی کند. فتق‌های متوسط ​​تا بزرگ فمورال نیاز به ترمیم جراحی دارند، به خصوص اگر باعث ناراحتی شوند. ترمیم فتق جراحی تحت بیهوشی عمومی ‌انجام می‌شود.

ترمیم فتق جراحی به این معنی است که شما برای انجام عمل، بیهوش بوده و درد را احساس نمی‌کنید. ترمیم فتق فمورال را می‌توان به صورت جراحی باز یا لاپاراسکوپی انجام داد. روش جراحی باز، نیاز به برش بزرگ داشته و دوره نقاهت طولانی‌تری دارد. جراحی لاپاراسکوپی از سه تا چهار برش به اندازه سوراخ کلید استفاده می‌کند که از دست دادن خون را به حداقل می‌رساند.

نوع جراحی انتخابی به چند عامل از جمله موارد زیر بستگی دارد:

  • تخصص جراح
  • اندازه فتق و هرگونه عارضه پیش بینی شده
  • زمان بهبودی پیش بینی شده
  • هزینه

به طور مثال، جراحی لاپاراسکوپی نسبت به جراحی باز، درد و اسکار کمتری را شامل می‌شود و همچنین زمان کمتری برای بهبودی لازم است. با این حال، این روش گران‌تر از جراحی باز است. در هر دو روش، جراح برای دسترسی به فتق، برش‌هایی در ناحیه کشاله ران ایجاد می‌کند. روده یا سایر بافت‌های بیرون زده از ناحیه فمورال به موقعیت مناسب خود بازگردانده می‌شود. سپس جراح، سوراخ را بخیه می‌زند و ممکن است آن را با یک تکه مش تقویت کند (مش دیواره کانال را تقویت می‌کند).

اقدامات درمانی لازم برای درمان فتق کشاله ران

 

عدم درمان به موقع فتق فمورال چه خطراتی به همراه دارد؟

اگر فتق به موقع درمان نشود می‌تواند خطرات مختلفی را برای بیمار ایجاد کند. تشخیص به موقع علائم فتق می‌تواند به خونرسانی بخش‌های اندامی‌ کمک کند. اگر تشخیص به موقع انجام نشود، شرایط اورژانسی برای بیمار رخ می‌دهد و بیمار حالت تهوع و استفراغ شدید خواهد داشت. این حالات به صورت ناگهانی رخ می‌دهند و با درد همراه هستند.

به طور مثال اگر در مورد فتق کشاله ران درمان قطعی به سرعت انجام نشود، برای تخلیه بخش مسدود شده نیاز است که جراحی انجام داد. البته که جراحی فتق ممکن است با عوارضی مانند: خونریزی، احتمال بروز عفونت، آسیب به بیضه‌ها و درد‌های طولانی همراه باشد. به طور کلی اگر به موقع علائم فتق کشاله ران را شناسایی نکرد، بیمار بعد از جراحی با عوارض مختلفی روبه‌رو خواهد شد. بیمار بین چهار تا شش هفته نمی‌تواند فعالیت‌های روزانه خود را انجام دهد.

عوارض فتق کشاله ران

در صورتی که به درمان فتق توجه نداشت، تورم ایجاد شده بزرگتر می‌شود و بخشی از روده به دیواره شکم فشار می‌آورد. این فشار به مسدود شدن روده منجر می‌شود و تهوع و یبوست را ایجاد خواهد کرد. اختناق و خفگی که در بخش روده دیده می‌شود، از دیگر عوارض فتق کشاله ران است که منجر به مرگ و عفونت بافت روده خواهد شد.

آیا راهی برای پیشگیری از فتق کشاله ران وجود دارد؟

همیشه نمی‌توان راهی برای پیشگیری از فتق کشاله ران پیش بینی کرد. اما اگر میزان فشار روی بدن کاهش پیدا کند، احتمال اینکه درمان به جراحی ختم نشود، ممکن خواهد بود.

نکات قابل توجهی در پیشگیری فتق کشاله ران وجود دارند که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • ترک سیگار
  • مراجعه به موقع به پزشک متخصص
  • حفظ وزن
  • اجتناب از زور زدن در هنگام دفع مدفوع یا ادرار کردن
  • اجتناب از بلند کردن اجسام سنگین

با رعایت نکات گفته شده می‌توان از بروز فتق جلوگیری کرد و در صورت وجود فتق، علائم را کاهش داد.

رعایت نکات ایمنی برای پیشگیری از فتق فمورال

 

 

مراجعه به پزشک متخصص برای درمان سریع فتق فمورال

فتق فمورال به طور کلی از نظر پزشکی تهدید کننده حیات نیست، اما در صورت بروز خفه شدن فتق، این وضعیت می‌تواند خطرناک باشد و نیازمند جراحی فوری است. روده به طور تقریبی ۸ تا ۱۲ ساعت پس از خفه شدن زنده می‌ماند، بنابراین در صورت داشتن علائم فتق کشاله ران، ضروری است که خیلی سریع به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

ترمیم فتق فمورال، وضعیت بسیار ایمن است و خطر کمی ‌دارد. اکثر افراد می‌توانند در عرض دو هفته به فعالیت‌های سبک بازگردند. همچنین بعضی افراد در عرض شش هفته به طور کامل بهبود پیدا می‌کنند. برای درمان فتق کشاله ران بدون جراحی نیاز است که از پزشک‌های متخصص کمک گرفت تا بدون عوارض، از روش‌های درمانی بهره‌مند شد. سامانه نوبت دهی دکتردکتر برای دریافت نوبت از دکتر کلیه در کنار شما است تا در زمان کوتاهی وقت مشاوره و معاینه دریافت کرد.

همچنین اگر نیاز به مشاوره دارید می‌توانید در انتهای این متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید تا در زمان کوتاهی بهترین خدمات را دریافت کنید.

سوالات متداول فتق کشاله ران

بیشتر افراد پس از ترمیم فتق مغبنی ظرف 6 هفته بهبودی کامل پیدا می‌کنند، البته بسیاری از افراد می‌توانند در عرض 2 هفته به رانندگی، کار و فعالیت‌های سبک بازگردند.

فتق به خودی خود بهبود نمی‌یابد. اگر فتق شما را آزار نمی‌دهد، به احتمال زیاد می‌توانید صبر کنید تا عمل جراحی انجام شود. فتق با گذشت زمان، بزرگتر می‌شود زیرا دیواره عضلانی شکم ضعیف‌تر شده و بافت‌های بیشتری برآمده می‌شوند.

فتق مغبنی لزوما خطرناک نیست. با این حال، به خودی خود هم بهبود نمی‌یابد و می‌تواند منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شود.

میوه‌هایی مانند: موز، سیب، گلابی و خربزه، سبزیجات غنی از فیبر، پروتئین بدون چربی، روغن‌های سالم و آب می‌توانند به کوچک‌تر شدن فتق کمک کنند.

اگر فتق را نادیده بگیرید، رشد کند و بدتر شود، در این صورت در معرض خطر بیشتری قرار دارید که می‌تواند زندگی را تهدید کند.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر