تخصص نفرولوژی چیست و بهترین دکتر نفرولوژی کیست؟(همراه با معرفی وظایف)

در پاسخ به سوال تخصص نفرولوژی چیست، باید گفت تخصص پزشکی است که به مدیریت و درمان بیماری‌های کلیوی می‌پردازد. شایع‌ترین اختلالات کلیوی، شامل نارسایی کلیه، سنگ کلیه، عفونت کلیه، انسداد کلیه، فشار خون بالا و سرطان کلیه هستند.

این پزشک برای درمان بیماری‌های کلیوی، روش‌های دارودرمانی، اصلاح سبک زندگی و در صورت نیاز دیالیز و پیوند کلیه را توصیه می‌کند.

از مهم‌ترین وظایف دکتر متخصص کلیه (نفرولوژی)، علاوه‌بر تشخیص بیماری‌ها، پیشگیری از بیماری‌های کلیوی و غربالگری بیماری‌های کلیوی است.

او برای تشخیص بیماری‌های کلیوی، آزمایش خون، آزمایش ادرار، سنجش میزان پروتئین ادرار، تصویربرداری و سونوگرافی را تجویز می‌کند.

ما در این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر که مطالعه آن به 6 دقیقه زمان نیاز دارد، با بررسی تفاوت نفرولوژی و اورولوژی، به سوال دکتر نفرولوژی کیست، پاسخ داده‌ایم.

در نهایت، سوالات خود را درباره انواع بیماری‌های کلیوی و اینکه بهترین دکتر کلیه بزرگسالان کیست، در بخش نظرات بنویسید. پزشک به آن‌ها پاسخ خواهد داد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

تخصص نفرولوژی چیست؟

تخصص نفرولوژی، شاخه‌ای از علم پزشکی است که به مطالعه تشخیص و درمان اختلالات کلیوی می‌پردازد. تخصص کلیه بزرگسالان، بر عملکرد طبیعی کلیه، فیزیولوژی کلیه و بیماری‌های متاثر بر عملکرد کلیه تمرکز دارد.

دکتر نفرولوژی کیست؟

دکتر نفرولوژی، یک متخصص پزشکی است که تشخیص، مدیریت و درمان بیماری‌های کلیه را برعهده دارد.

این متخصص، از آزمایش خون، آزمایش ادرار، سونوگرافی کلیه و بیوپسی کلیه برای ارزیابی سلامت کلیه‌ها و تشخیص بیماری‌های کلیوی استفاده می‌کند. دکتر نفرولوژی، برای درمان بیماری‌های مربوط به کلیه، روش‌هایی همچون دارودرمانی، دیالیز، پیوند کلیه و اصلاح سبک زندگی را ارائه می‌دهد.

دکتر نفرولوژی کیست

تخصص نفرولوژی چه زیرتخصص‌ها و فلوشیپ‌هایی دارد؟

متخصص نفرولوژی پس از پایان تحصیلات خود، می‌تواند در رشته‌های مختلفی مطالعات خود را ادامه دهد.

این تخصص، دارای زیرتخصص‌ها و فلوشیپ‌هایی است که تمرکز عمیق‌تری بر جنبه‌های خاصی از بیماری‌های کلیوی دارند. در ادامه به معرفی این زیرتخصص‌ها و فلوشیپ‌ها پرداخته‌ایم:

نفرولوژی پیوند

فوق‌تخصص نفرولوژی پیوند، بر مراقبت از بیماران، قبل از پیوند، حین و بعد از پیوند متمرکز است. نفرولوژیست پیوند، با یک تیم درمانی چندتخصصی شامل جراحان پیوند، آسیب‌شناسان و متخصصان عفونی، برای ارائه مراقبت‌های همه‌جانبه همکاری می‌کند.

از فعالیت‌ها و تخصص این فوق‌تخصص، به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • ارزیابی قبل از پیوند؛ ارزیابی‌های بیماری‌های زمینه‌ای، وضعیت سلامت عمومی گیرنده پیوند و شرایط کلی سلامت اهداکننده پیوند
  • مراقبت‌های پس از پیوند؛ نظارت بر سلامت بیمار، عملکرد کلیه پیوندی و عوارضی مانند پس زدن کلیه پیوندی
  • مدیریت سرکوب سیستم ایمنی؛ تجویز دارو برای سرکوب سیستم ایمنی با هدف پس نزدن پیوند
  • ارزیابی و مدیریت عوارض؛ مدیریت عوارض مانند پس زدن حاد کلیه پیوندی، عفونت‌ها، سمیت دارویی و تاثیر پیوند بر سایر اندام‌های بدن
  • مدیریت شرایط مزمن؛ نظارت و مدیریت بر عملکرد طولانی‌‌مدت پیوند کلیه مانند نفروپاتی مزمن، عدم تعادل الکترولیت و فشار خون بالا
  • تحقیق و آموزش؛ همکاری در تحقیقات پزشکی مرتبط با پیوند کلیه مانند راهکارهای به حداقل رساندن عوارض، مطالعه روی داروهای سرکوب‌کننده جدید سیستم ایمنی، افزایش ماندگاری پیوند و آموزش به بیماران برای اصلاح سبک زندگی و مراقبت از خود برای افزایش عملکرد پیوند

لازمه مدیریت یک بیمار پیوندی، برقراری اعتدال بین سیستم ایمنی بدن برای پذیرش و محافظت از اندام جدید و حفظ سلامت عمومی فرد است.

به‌همین‌خاطر، فوق‌تخصص نفرولوژی پیوند، علاوه‌بر نفرولوژی، باید نسبت به ایمونولوژی هم از درک و دانش کافی برخوردار باشد.

نفرولوژی مداخله‌ای

فوق‌تخصص نفرولوژی مداخله‌ای، با روند‌های کم‌تهاجمی و تخصصی به مراقبت و درمان بیماری‌های کلیوی به‌ویژه بیماران دیالیزی می‌پردازد.

این مراقبت‌ها، شامل روش‌های تشخیصی و درمانی برای رسیدگی به بیماری‌ های مرتبط با کلیه هستند. از مهم‌ترین مسئولیت‌های نفرولوژی مداخله‌ای می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مدیریت دسترسی عروقی؛ ایجاد، حفظ و ترمیم دسترسی‌های عروقی مانند فیستول‌های شریانی وریدی، گرافت‌های شریانی وریدی و کاتترهای ورید مرکزی
  • ترومبکتومی؛ شامل برداشتن لخته از رگ خونی
  • آنژیوپلاستی؛ شامل استفاده از بالون برای گشاد کردن عروق خونی باریک یا مسدود
  • قرار دادن و مدیریت کاتترهای دیالیز تونلی؛ قرار دادن کاتترها با کمک ابزارهای تصویربرداری و مدیریت هرگونه عوارض ناشی از آن‌ها، برای بیماران نیازمند به دیالیز طولانی‌مدت
  • بیوپسی کلیه؛ انجام بیوپسی کلیه تحت تصویربرداری و با افزایش دقت و ایمنی
  • انجام سونوگرافی؛ با هدف ارزیابی جریان خون از طریق دسترسی‌های دیالیز و هدایت قرار دادن سوزن‌ها و کاتترها در طول عمل

نفرولوژیست مداخله‌ای، با تیم‌های چندتخصصی برای درمان بیماران کلیوی پیشرفته، همکاری می‌کند.

تخصص کلیه بزرگسالان

نفرولوژی دیالیز

فوق‌تخصص نفرولوژی دیالیز، به‌طور خاص بر مدیریت بیماران دیالیزی متمرکز است. این فوق‌تخصص، هم جنبه‌های فنی همودیالیز و دیالیز صفاقی و هم مراقبت‌های جامع از بیمار را برعهده دارد.

مهم‌ترین مسئولیت‌های فوق‌تخصص نفرولوژی دیالیز، شامل موارد زیر است:

  • ارزیابی و آماده‌سازی بیمار برای انجام دیالیز؛ تعیین زمان مناسب برای شروع بیماری و انتخاب مناسب‌ترین نوع دیالیز براساس شرایط بیمار و نیازهای او
  • نظارت بر انجام دیالیز؛ ایجاد و حفظ دسترسی عروقی برای همودیالیز یا نحوه قرار دادن کاتتر برای دیالیز صفاقی
  • مدیریت جلسات دیالیز؛ تعیین مدت جلسات، تعداد دفعات تکرار و نرخ تکرار
  • مدیریت عوارض دیالیز؛ مانند بررسی لخته شدن یا عفونت در محل دسترسی عروق خونی، توجه بر مواردی مانند فشار خون و سلامت قلب و عروق
  • پیگیری‌ها و بررسی‌های پس از دیالیز؛ مانند مدیریت داروها، رژیم غذایی، محدودیت مصرف مایعات و حمایت‌های عاطفی مرتبط با درمان دیالیز

فوق‌تخصص نفرولوژی دیالیز، باید بر روش‌های دیالیز و جنبه‌های فنی تجهیزات دیالیز تسلط کافی داشته باشد.

آنکونفرولوژی

فوق‌تخصص آنکونفرولوژی، بر عملکرد کلیه در بیماران سرطانی تمرکز می‌کند. مدیریت عوارض کلیوی ناشی از سرطان، برعهده آنکونفرولوژی است.

مهم‌ترین این عوارض، بیماری‌های حاد و مزمن کلیه ناشی از شیمی‌درمانی، عدم تعادل الکترولیت‌ها، آسیب واحدهای مسئول فیلتر کلیه و نفروپاتی انسدادی هستند. آنکونفرولوژیست‌ها، مسئولیت‌های زیر را برعهده دارند:

  • تشخیص و مدیریت عوارض کلیوی ناشی از سرطان
  • ارائه برنامه‌های درمانی سرطان با هدف کاهش عوارض کلیوی
  • کنترل تعادل بین مایعات و الکترولیت‌ها
  • همکاری با سایر متخصصان مانند انکولوژیست‌ها برای اطمینان از تداخل برنامه‌های درمانی

حضور این فوق‌تخصص، برای مدیریت شرایط پیچیده ناشی از اثرات جانبی سرطان‌ بر کلیه‌ها بسیار اهمیت دارد.

نفرولوژی کودکان

فوق‌تخصص نفرولوژی کودکان، در تشخیص و مدیریت اختلالات کلیه در نوزادان، کودکان و نوجوانان تخصص دارد. این فوق‌تخصص، طیف وسیعی از شرایط کلیوی را در این سنین مدیریت می‌کند.

در ادامه، به بیماری‌های رایج کلیوی در کودکان و مسئولیت‌های نفرولوژی کودکان پرداخته‌ایم:

  • درمان بیماری‌های مادرزادی کلیه؛ مانند کلیه پلی‌کیستیک و دیسپلازی کلیه یا ناهنجاری‌های حالب
  • درمان بیماری‌های حاد و مزمن کلیه؛ مانند عفونت، کم‌آبی بدن، بیماری‌های ارثی یا اکتسابی
  • درمان بیماری‌های گلومرولی؛ مانند سندروم نفروتیک و گلومرولونفریت
  • مدیریت عفونت‌های دستگاه ادراری؛ به دلیل ناهنجاری‌های آناتومیکی ناشی از این عفونت
  • تشخیص بیماری‌های کلیوی؛ به کمک ابزارهای تشخیصی مانند سونوگرافی، تصویربرداری‌ها و آزمایشات ژنتیک
  • نظارت بر رشد و تکامل؛ اختلال در رشد و تکامل ناشی از بیماری‌های کلیوی کودکان
  • ارائه رویکردهای درمانی متفاوت با بزرگسالان؛ به دلیل تفاوت‌های فیزیولوژیکی و نیازهای رشدی

فوق‌تخصص نفرولوژی کودکان، علاوه‌بر مدیریت چالش‌های درمانی بیماری‌های کلیوی در نوزادان و کودکان، از آن‌ها در برابر چالش‌های بعد از عمل هم مراقبت می‌کند.

نفرولوژی کودکان

نفرولوژی مراقبت‌های ویژه

فوق‌تخصص نفرولوژی مراقبت‌های ویژه، در مدیریت شرایط مرتبط به بیماران کلیوی بدحال تخصص دارد. معمولا این بیماران در بخش مراقبت‌های ویژه، بستری هستند.

این متخصص در دو تخصص نفرولوژی و پزشکی مراقبت‌های ویژه، از دانش و مهارت کافی برخوردار است. در جدول زیر، به بیماری‌های کلیوی و مسئولیت‌‌های تحت نظر فوق‌تخصص نفرولوژی کلیه پرداخته‌ایم:

  • مدیریت آسیب حاد کلیه؛ تشخیص و مدیریت سریع در ICU برای درمان اثربخش
  • مدیریت مایعات و الکترولیت؛ شامل مدیریت سطوح سدیم، پتاسیم، منیزیوم و کلسیم
  • اختلالات اسید و باز؛ تنظیم و نظارت دقیق بر این اختلالات مانند اسیدوز و آلکالوز
  • دیالیز و درمان جایگزین کلیوی مداوم؛ انجام درمان جایگزین کلیوی به دلیل قابل‌تحمل بودن آن برای بیمار در ICU
  • ارزیابی و مداخله سریع؛ ارزیابی و مدیریت فوری تغییرات حاد در عملکرد کلیه در ICU
  • همکاری با تیم چندتخصصی؛ ادغام مدیریت بیماری‌های کلیه با برنامه‌های مراقبتی و اطمینان از عدم اثر منفی سایر درمان‌ها

فوق‌تخصص نفرولوژی مراقبت‌های ویژه، به دلیل محیط پویا و پیچیده ICU، نیاز به مهارت، تخصص و توانمندی بالایی در مدیریت تصمیم‌گیری‌های لحظه‌ای و آگاهانه دارد.

تفاوت نفرولوژی و اورولوژی چیست؟

تخصص نفرولوژی و اورولوژی، تخصص‌های پزشکی هستند که بر سیستم ادراری تمرکز دارند. این دو تخصص، با وجود برخی از هم‌پوشانی‌ها، اما دامنه و حوزه تمرکز آن‌ها متفاوت است.

در جدول زیر، تفاوت‌های این دو تخصص را آورده‌ایم:

تفاوت‌هانفرولوژیاورولوژی
تمرکزعملکرد کلیه، بیماری‌های کلیوی و تاثیر اختلالات کلیه بر تعادل مایعات و الکترولیت‌های بدناختلالات آناتومیکی کلیه‌ها، حالب‌ها، مشکلات مثانه و مجاری ادرار، بیماری‌های اندام تناسلی مردانه
بیماری‌هابیماری‌های حاد و مزمن کلیوی، اختلالات الکترولیت، جوانب پزشکی پیوند و دیالیز کلیهعفونت‌های ادراری، سرطان مثانه و پروستات، مشکلات غدد آدرنال، بزرگ‌ شدن پروستات و ناباروری مردان
رویکرد درمانیبیوپسی کلیه، مدیریت دیالیز، دارودرمانی و مداخلات غیرجراحیمداخلات جراحی مانند برداشتن تومورها، اصلاح ناهنجاری‌های مادرزادی و رفع انسداد ادراری
آموزشپزشکی داخلی و فلوشیپ نفرولوژیپزشکی عمومی و تخصص اورولوژی

تخصص‌های نفرولوژی و اورولوژی می‌توانند اغلب با هم کار کنند تا در صورت وجود همپوشانی، مراقبت‌های جامع‌تر و اثربخش‌تری به بیمار ارائه دهند.

برای درمان چه بیماری‌هایی به دکتر کلیه بزرگسالان مراجعه می‌کنیم؟

برای درمان شرایط پزشکی خاص مرتبط با کلیه و وجود علائم اختلال در عملکرد کلیه‌ها، به دکتر کلیه بزرگسالان مراجعه می‌کنیم. در ادامه، به معرفی شرایط پزشکی و بیماری‌های مرتبط به کلیه پرداخته‌ایم:

بیماری مزمن کلیه

بیماری مزمن کلیه، با از دست دادن تدریجی عملکرد کلیه و در طول زمان تشخیص داده می‌شود. در این بیماری، کلیه‌ها قادر به فیلتر مواد زائد از خون و دفع آن‌ها توسط ادرار نیستند.

درنتیجه، تجمع این مواد در بدن، باعث بروز اختلالات کلیوی می‌شود. بیماری مزمن کلیوی، ناشی از شرایطی مانند دیابت، فشار خون بالا، گلومرولونفریت، کلیه پلی‌کیستیک، پیلونفریت و انسداد مکرر و طولانی مجاری ادراری است.

بیماری‌های کلیوی

آسیب حاد کلیه

آسیب حاد کلیه یا نارسایی حاد کلیه، باعث تجمع مواد زائد در خون می‌شود و برقراری تعادل مایعات در بدن را برای کلیه‌ها سخت می‌کند. این بیماری از کاهش جریان خون به کلیه‌ها به‌وجود می‌آید.

درنتیجه باعث التهاب کلیه شده یا خروج ادرار از کلیه‌ها، مسدود می‌شود. هرگونه انسداد در مجاری ادرار مانند وجود سنگ در دستگاه ادراری، تومورها و بزرگ شدن پروستات، می‌تواند باعث ابتلا به آسیب حاد کلیه شود.

بیماری گلومرولونفریت

در بیماری گلومرولونفریت، به واحد گلومرول کلیه آسیب وارد می‌شود. در صورت آسیب و التهاب گلومرول‌ها، مواد زائد و اضافی خون، فیلتر نشده و از طریق ادرار دفع نمی‌شوند.

این موضوع، علائم و عوارض پزشکی زیادی به‌دنبال دارد. گلومرولونفریت‌های مزمن و حاد توسط شرایطی مانند عفونت‌ها، بیماری‌های خودایمنی، واسکولیت و نفروپاتی حاصل از رسوب پروتئین‌ها در کلیه ایجاد می‌شوند.

بیماری کلیه پلی‌کیستیک

بیماری کلیه پلی‌کیستیک، یک اختلال ژنتیکی است که در اثر رشد کیست‌های متعدد در کلیه‌ها ایجاد می‌شود. بزرگ شدن این کیست‌های پر از مایع، علاوه‌بر اختلال در عملکرد کلیه‌ها، عوارض زیادی در قسمت‌های دیگر بدن هم به دنبال دارد.

این بیماری با دو علت ژنتیکی متفاوت، در دو نوع اصلی شامل بیماری کلیه پلی‌کیستیک اتوزومال غالب و بیماری کلیه پلی‌کیستیک اتوزومال مغلوب ایجاد می‌شود. در نوع غالب، یک نسخه از ژن معیوب از یکی از والدین به ارث می‌رسد. اما در نوع مغلوب، برای ابتلا به این بیماری، باید ژن معیوب از هر دو والدین به فرد انتقال پیدا کند.

درمان بیماری‌های کلیوی

سندروم نفروتیک

در بیماری سندروم نفروتیک، بدن مقادیر زیادی پروتئین از طریق ادرار دفع می‌کند. این وضعیت در صورت آسیب دیدن گلومرول‌ها ایجاد می‌شود. در سندرم نفروتیک، با سطح پایین آلبومین در خون، تورم قسمت‌هایی از بدن به دلیل تجمع مایعات و افزایش سطح چربی خون مواجه می‌شوید.

انواع شرایط زمینه‌‌ای که به گلومرول‌ها آسیب می‌رسانند، باعث این وضعیت می‌شوند. از مهم‌ترین این بیماری‌ها می‌توان به گلومرولواسکلروزیس، دیابت، لوپوس، هپاتیت و آمیلوئیدوز اشاره کرد.

فشار خون بالا

فشار خون بالا، از طریق مکانیسم‌های مختلفی می‌تواند منجر به آسیب‌های بلندمدت به کلیه‌ها شود. در ادامه به چگونگی اثرگذاری فشار خون بر بیماری‌های کلیوی پرداخته‌ایم:

  • آسیب به عروق کلیوی؛ فشار خون بالا به گلومرول‌ها آسیب می‌رساند و توانایی فیلتر کردن مواد زائد توسط این رگ‌های خونی مختل می‌شود. در گذر زمان، شرایطی به نام نفرواسکلروز به وجود می‌آید که در آن بافت کلیه سخت شده و عملکرد آن کاهش می‌یابد.
  • تسریع آترواسکلروز؛ فشار خون بالا، روند آترواسکلروز (تجمع پلاک در شریان‌ها) را در شریان‌های کلیوی سرعت می‌بخشد. آترواسکلروز با کاهش جریان خون در شریان‌های کلیوی، عملکرد فیلتر کردن مواد زائد را مختل می‌کند. از سوی دیگر، می‌تواند با افزایش بیشتر فشار خون، یک چرخه معیوب ایجاد کند.
  • فشار خون گلومرولی؛ فشار خون بالا با افزایش فشار خون در گلومرول‌ها، باعث ساییدگی و پاره شدن این رگ‌ها می‌شود. این فرایند، به‌وجود آمدن زخم گلومرولواسکلروز و مختل شدن عملکرد آن‌ها را به دنبال دارد.

بررسی منظم فشار خون و عملکرد کلیه‌ها از طریق آزمایش خون و ادرار، برای افراد مستعد فشار خون لازم است.

با مراجعه به‌موقع به دکتر کلیه بزرگسالان، تشخیص و درمان زودهنگام فشار خون بالا می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های شدید کلیوی را به‌طور قابل‌توجهی کاهش دهد.

بیماری پروتئینوری

بیماری پروتئینوری، با مقدار غیرطبیعی پروتئین در ادرار به‌وجود می‌آید. در حالت طبیعی، پروتئین‌ها به‌ویژه آلبومین، طی فرایند تصفیه در کلیه‌ها، در خون باقی می‌مانند.

هنگامی که پروتئین قابل‌توجهی در ادرار وجود دارد، نشان‌دهنده ایجاد یک مشکل در گلومرول‌ها است. گلومرولونفریت، دیابت، فشار خون بالا، استرس فیزیکی و بیماری کلیوی مزمن، می‌توانند باعث آسیب به گلومرول و ایجاد شرایط پروتئینوری شوند.

پروتئین ادرار

بیماری هماچوری

بیماری هماچوری، به حالتی گفته می‌شود که مقدار قابل‌توجهی از گلبول‌های قرمز در ادرار وجود داشته باشد. عفونت‌های دستگاه ادراری، سنگ کلیه، گلومرولونفریت، سرطان‌های مثانه، پروستات، آسیب به کلیه‌ها و سیستم ادراری باعث ابتلای فرد به این بیماری می‌شوند.

مدیریت دیالیز

برای انجام همودیالیز و دیالیز صفاقی باید به دکتر کلیه بزرگسالان مراجعه کنید. انجام این دیالیزها، به مدیریت شرایطی نیاز دارد که این شرایط می‌تواند باعث بروز عوارض شوند.

مدیریت این دو شیوه دیالیز شامل مراحل زیر است:

  • مراقبت از دسترسی عروق در همودیالیز و مراقبت از کاتتر در دیالیز صفاقی
  • برنامه دیالیز شامل تعداد دفعات و زمان لازم برای انجام هر دیالیز
  • کفایت دیالیز و اطمینان از نحوه عملکرد موثر دیالیز
  • نظارت بر عوارضی همچون افت فشار خون، گرفتگی عضلات و مشکلات استخوان در همودیالیز و عفونت حفره صفاقی در دیالیز صفاقی
  • اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی

همکاری تیم نفرولوژی، شامل دکتر نفرولوژی، پرستار نفرولوژی و متخصص تغذیه، این اطمینان را می‌دهد که دیالیز براساس شرایط و رفاه کلی بیمار انجام می‌شود.

مدیریت پیوند کلیه

پیوند کلیه، اغلب بهترین گزینه درمانی برای بیماری مزمن کلیوی است. به‌همین‌خاطر، باید برای مدیریت پیوند کلیه به متخصص نفرولوژی مراجعه کنید.

او مسئولیت ارزیابی‌های اولیه، مراقبت‌های قبل و بعد از پیوند، پیگیری دوران نقاهت بیمار، اطمینان از عملکرد موفق پیوند را برعهده دارد. همچنین ارزیابی خطرات و عوارض احتمالی مانند پس زدن پیوند و عفونت، نیاز به نظارت دکتر کلیه بزرگسالان دارد.

پیوند کلیه

متخصص نورولوژی از چه روش‌های درمانی استفاده می‌کند؟

متخصص نفرولوژی، از رویکردهای درمانی متفاوتی برای مدیریت و درمان بیماری‌ها و شرایط پزشکی مرتبط با کلیه استفاده می‌کند. این رویکردها، به نوع و شدت اختلال وارده به کلیه بستگی دارد.

طبق گزارش موسسه ملی دیابت و بیماری‌های گوارشی و کلیوی (NIDDK)، تقریبا 15 درصد از آمریکایی‌ها به بیماری مزمن کلیه مبتلا بوده و بیش از 726 هزار نفر در ایالات متحده برای درمان نارسایی کلیه، به دیالیز یا پیوند وابسته هستند.

در ادامه، به معرفی انواع روش‌های درمانی متخصص نفرولوژی برای درمان بیماری‌های کلیوی پرداخته‌ایم:

دارودرمانی

دکتر کلیه بزرگسالان، برای کنترل بسیاری از شرایط مانند دیابت و فشار خون بالا، از رویکرد دارودرمانی استفاده می‌کند. در اینجا، به انواع داروهای مورد تجویز متخصص کلیه بزرگسالان اشاره کرده‌ایم:

  • دیورتیک‌ها؛ حذف مایع اضافی بدن در شرایط ادم ناشی از سندروم نفروتیک یا نارسایی کلیه
  • سرکوب‌کننده‌های ایمنی؛ برای جلوگیری از پس زدن کلیه پیوند شده، درمان گلومرولونفریت و سایر بیماری‌های خودایمنی
  • عوامل محرک ارتروپوزیس؛ برای تحریک مغز استخوان با هدف تولید گلبول‌های قرمز بیشتر یا درمان کم‌خونی مرتبط با بیماری‌های کلیوی
  • بایندرهای فسفات؛ جلوگیری از بیماری‌های استخوان و کلسیفیکاسیون بافت‌ها با مدیریت سطوح بالای فسفات
  • بایندرهای پتاسیم؛ برای درمان شرایط بالا بودن سطح پتاسیم در خون

میزان و نحوه مصرف داروها، باید توسط دکتر کلیه بزرگسالان تعیین شود.

دیالیز

متخصص نفرولوژی، در صورت از کار افتادن کلیه‌ها، دیالیز را برای فیلتر کردن مواد زائد و مایع اضافی خون تجویز می‌کند. همودیالیز و دیالیز صفاقی خون بیمار را خارج کرده، پس از حذف مواد زائد و مایعات اضافی، آن را به بدن بیمار بازمی‌گردانند.

پیوند کلیه

بهترین رویکرد درمانی برای بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه، پیوند کلیه است. دکتر کلیه بزرگسالان می‌تواند از اهداکننده زنده یا اهداکننده متوفی در اثر مرگ مغزی، برای بیمار نارسایی کلیوی، کلیه دریافت کند.

متخصص نفرولوژی با جراحی، کلیه جدید را در قسمت تحتانی شکم قرار می‌دهد و شریان و ورید کلیه جدید را به رگ‌های خونی بدن بیمار پیوند می‌زند. سپس حالب کلیه به مثانه وصل می‌شود.

اصلاح سبک زندگی

دکتر نفرولوژی با ارائه مشاوره در مورد تغییر سبک زندگی، نقش مهمی در مدیریت بیماری‌های کلیوی دارد. اصلاح رژیم غذایی، ترک سیگار، ورزش منظم و مدیریت مصرف مایعات باید در زندگی فرد اعمال شوند. بیمارانی که تحت دیالیز هستند، باید با کنترل مایعات مصرفی، از تجمع مایعات جلوگیری کنند.

چه زمانی باید به دکتر نفرولوژی مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده علائم اختلال در عملکرد کلیه، مراجعه به یک متخصص نفرولوژی بسیار اهمیت دارد. در اینجا، به مهم‌ترین علائم نیازمند به دکتر کلیه بزرگسالان، اشاره کرده‌ایم:

  • تغییر در ادرار؛ تغییر در تعداد دفعات تخلیه ادرار، رنگ ادرار تیره، مشاهده خون در ادرار و ادرار کف‌آلود
  • احساس کسالت و خستگی؛ خستگی غیرقابل توجیه، ناشی از تجمع سموم یا کم‌خونی مرتبط با بیماری‌های کلیوی
  • فشار خون بالا؛ عدم توانایی در کنترل فشار خون یا فشار خون بالای بدون دلیل
  • تورم یا ادم؛ تورم غیرطبیعی در ساق پا، مچ پا و دست‌ها، ناشی از تجمع مایعات دفع نشده توسط کلیه‌ها
  • خارش مداوم؛ خارش مداوم و بدون علائم ظاهری، ناشی از تجمع مواد زائد در بدن
  • تهوع و استفراغ؛ ناشی از تجمع مواد زائد در خون
  • نتایج غیرطبیعی آزمایش خون و ادرار؛ مانند بالا بودن سطح کراتینین یا نیتروژن اوره خون و وجود غیرطبیعی هموگلوبین یا پروتئین ادرار
  • ابتلا به بیماری‌های خودایمنی؛ مانند لوپوس یا واسکولیت
  • انسداد یا ناهنجاری‌های مجاری ادرار؛ مانند بزرگ شدن پروستات یا وجود سنگ کلیه
  • شرایط پزشکی مرتبط با سنگ کلیه؛ مانند ابتلا به دیابت، فشار خون بالا، عفونت‌های سیستم ادراری و سابقه خانوادگی بیماری‌های کلیوی

غربالگری‌های منظم، برای افراد در معرض بیماری‌های کلیوی، می‌تواند به تشخیص زودهنگام بیماری‌های کلیوی کمک کند. مراجعه به‌موقع به متخصص نفرولوژی، با هدف چکاپ‌های پیشگیرانه، برای این افراد لازم است.

تشخیص بیماری‌های کلیوی

در مراجعه به دکتر نفرولوژی انتظار چه کارهایی را باید داشته باشیم؟

دکتر نفرولوژی، در مراجعه اول، عملکرد کلیه و سلامت عمومی شما را به‌طور جامع و دقیق ارزیابی می‌کند. در ادامه به اقدامات دکتر کلیه بزرگسالان، هنگام مراجعه شما اشاره کرده‌ایم:

  • بررسی سوابق پزشکی؛ سابقه پزشکی خانوادگی و شخصی، مانند بیماری‌های مزمن، تجربه جراحی و داروهای مصرفی
  • بررسی علائم؛ علائم مرتبط با عملکرد کلیه، مانند تغییر رنگ ادرار، تورم، خستگی یا فشار خون بالا
  • معاینه فیزیکی؛ بررسی فشار خون، معاینه بدن برای بررسی تجمع مایعات و بررسی فیزیکی کلیه‌ها
  • تجویز انواع آزمایش‌های تشخیصی؛ آزمایش خون، آزمایش ادرار، تست‌های تصویربرداری و بیوپسی کلیه
  • ارائه گزینه‌های درمانی؛ شامل تجویز دارو، اصلاح رژیم غذایی، اصلاح سبک زندگی، در صورت لزوم دیالیز یا پیوند
  • پیگیری و نظارت بر روند درمان؛ نظارت بر عملکرد و پیشرفت بهبود کلیه در مراجعات بعدی

با مراجعه به دکتر کلیه بزرگسالان، می‌توانید اطلاعات خوبی در مورد وضعیت سلامت کلیه خود به دست بیاورید و اقدامات لازم را در جهت مدیریت موثر بیماری‌های کلیوی انجام دهید.

در انتخاب بهترین متخصص کلیه بزرگسالان، چه مواردی را باید در نظر بگیریم؟

توجه به چند معیار در انتخاب بهترین متخصص کلیه بزرگسالان، باعث می‌شود از اثربخش‌ترین مراقبت‌های درمانی، متناسب با نیازهای خود بهره‌مند شوید. در اینجا، چند معیار برای انتخاب دکتر نفرولوژی آورده‌ایم:

  • آگاهی از اینکه تخصص نفرولوژی چیست
  • متناسب بودن تخصص نفرولوژیست با نیازهای سلامتی شما
  • جویا شدن نظرات سایر بیمارات درباره کیفیت و اثربخشی برنامه‌های درمانی متخصص
  • توصیه سایر متخصصان برای انتخاب متخصص کلیه بزرگسالان
  • برخورداری از مهارت‌های درست ارتباطی با بیمار
  • احساس راحتی با متخصص برای درمیان گذاشتن مشکلات
  • بیمه‌های تحت قرارداد با متخصص
  • موقعیت جغرافیایی متخصص نسبت به محل زندگی شما

در مورد مشکلات سلامتی خود و تصمیم به درمان‌های تهاجمی مانند جراحی، بهتر است با دو متخصص کلیه بزرگسالان مشورت کنید. یک دکتر کلیه بزرگسالان خوب، از این تصمیم شما حمایت می‌کند.

دکتر کلیه بزرگسالان کیست

انتخاب بهترین دکتر کلیه بزرگسالان، برای دریافت اثربخش‌ترین مراقبت‌های درمانی

با پاسخ به سوال‌های تخصص نفرولوژی چیست و دکتر نفرولوژی کیست، توانستیم مهم‌ترین وظایف دکتر متخصص کلیه (نفرولوژی) را بشناسیم. یک نفرولوژیست خوب پس از ارزیابی دقیق و تشخیص بیماری‌های کلیوی، مناسب‌ترین گزینه‌های درمانی را به بیمارانش ارائه می‌دهد. دارودرمانی، اصلاح سبک زندگی، دیالیز و پیوند کلیه از مهم‌ترین روش‌های درمان بیماری‌های کلیوی هستند.

اگر به مشاوره متخصص نفرولوژی نیاز دارید و می‌خواهید بدانید بهترین دکتر کلیه بزرگسالان کیست، می‌توانید از قابلیت جستجو سایت دکتردکتر استفاده کنید.

پس از ورود به سایت دکتردکتر، عبارت متخصص نفرولوژی را در قسمت جستجو وارد کرده و فیلتر پیش‌فرض را به بیشترین امتیاز تغییر دهید. سپس با انتخاب شهرتان، فهرستی از بهترین دکترهای نفرولوژی شهر، برای‌تان به نمایش درمی‌آید.

سوالات متداول تخصص نفرولوژی

متخصص داخلی هم می‌تواند برای درمان اقدام کند. اما در صورت فشار خون بالای شدید و متاثر بر بیماری‌های کلیوی، بهتر است به متخصص نفرولوژی مراجعه کنید.

بله. تورم و ادم صورت در کنار سایر علائم، می‌تواند از علائم آسیب کلیه باشد.

خیر. درمان اختلالات نعوظ، زودانزالی و بیماری‌های دستگاه تناسلی مردانه برعهده متخصص اورولوژی است.

یکی از آزمایش‌های تشخیصی متخصص نفرولوژی است که با هدف اندازه‌گیری الکترولیت‌ها و پروتئین ادرار تجویز می‌شود. در این آزمایش فرد باید به مدت 24 ساعت ادرار خود را جمع‌آوری کند.

منابع:

niddk.nih.gov

espn-online.org

khccares.com

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر