نوسانات هورمونی، مصرف سیگار و عدم رعایت بهداشت دهان موجب ابتلا به عفونت لثه میشوند. علت عفونت لثه میتواند به دلیل مصرف آنتیبیوتیک و داروهای مختلف، استرس و عوامل ژنتیکی نیز رخ دهد. این مشکل فقط مختص به بزرگسالان نیست و سنین پایینتر را درگیر میکند. عفونت لثه نوزاد موجب دردناک شدن لثهها، درد گوش و بوی بد دهان خواهد شد. این عارضه در بزرگسالان ممکن است موجب تحلیل رفتن لثهها و لق شدن دندانها شود.
پس از مشاهده علائمی مانند التهاب لثه، تشکیل پلاک دندان و تشکیل آبسه یا درد و ناراحتی دندانها، لازم است با دکتر دندانپزشک مشورت کنید. پزشک بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت لثه را برای درمان این بیماری برای فرد تجویز میکند. با رعایت نکات درمان عفونت لثه در خانه و استفاده از دهانشویه و رعایت بهداشت دهان و دندان، این بیماری بهبود پیدا میکند.
با مطالعه این مطلب از مجله پزشکی و سلامتی دکتردکتر با عفونت لثه و علت بروز انواع عفونت لثه آشنا خواهید شد.
در انتها، اگر سوالی درباره عفونت لثه دندان عقل و پیشگیری و درمان انواع عفونت لثه بعد از ایمپلنت، پر کردن یا کشیدن دندان دارید، در قسمت نظرات بنویسید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر به آن پاسخ دهد.
عفونت لثه چیست؟
لثهها بافتهایی هستند که اطراف دندانها قرار دارند و آنها را محکم نگه میدارند. بیماری لثه یا پریودنتال، عفونتی است که این بافتها را درگیر میکند. اگر دندانهایتان را به خوبی مسواک نزنید یا از نخ دندان استفاده نکنید، باکتریها در دهان تجمع کرده و منجر به بیماری لثه میشوند. این بیماری در مراحل اولیه ممکن است تنها تورم و قرمزی ایجاد کند، اما در صورت پیشرفت و عدم درمان، میتواند منجر به درد و حتی از دست دادن دندان شود. تقریباً نیمی از افراد بالای ۳۰ سال نشانههایی از بیماری لثه دارند و حدود ۹ درصد بزرگسالان دچار نوع شدید این بیماری هستند.
انواع عفونت لثه
عفونت لثه در دو نوع خفیف و شدید بروز میکند. برخی از افراد فقط التهاب لثه را تجربه میکنند و بعد از مدتی، شاهد بهبود این عارضه هستند؛ اما برای عدهای از افراد این بیماری با علائم بیشتری همراه است. دو نوع رایج عفونت لثه عبارتاند از:
التهاب لثه یا عفونت ژنژیویت لثه
این نوع بیماری، خفیفترین شکل بیماری لثه است و با قرمزی و تورم و خونریزی لثهها خودش را نشان میدهد. از جمله عوامل موجب این نوع عفونت لثه میتوان بهداشت نامناسب دهان، دیابت، سیگار کشیدن، تغذیه نامناسب، نوسانات هورمونی در دوران بارداری و بلوغ، سوءمصرف مواد مخدر، مصرف داروهای خاص، استرس و عوامل ژنتیکی اشاره کرد. مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و مراجعه به دندانپزشک برای تمیز کردن کامل دندانها نیز در درمان عفونت ژنژیویت لثه مؤثر هستند.
عفونت پریودنتیت لثه
این مرحله از بیماری در نتیجه درمان نشدن ژنژیویت یا التهاب لثه به وجود میآید. پریودنتیت در واقع عفونت شدیدتر لثه است که به استخوان نیز گسترش پیدا میکند. در این حالت، پلاکها زیر خط لثه رشد کرده و موجب تشکیل پاکتهایی میشوند که مستعد عفونت هستند. عفونت پریودنتیت لثه با التهاب مزمن شروع شده و پس از آن، بافتها و استخوانهای نگهدارنده دندان تجزیه میشوند. از جمله انواع پریودنتیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پریودنتیت مزمن: شایعترین نوع بیماری است که به آرامی پیشرفت میکند و در بین بزرگسالان رایج است.
- پریودنتیت تهاجمی: این نوع عفونت لثه سریعتر از سایر اشکال آغاز میشود. دلیل اصلی این بیماری ژنتیکی است.
- پریودنتیت نکروزان: این عفونت منجر به آسیب بافتی میشود و معمولاً در بیماران مبتلا به HIV یا بیماریهای سیستمیک قابل مشاهده است.
- پریودنتیت به عنوان تظاهرات بیماری سیستمیک: این بیماری معمولاً در سنین پایینتر در بیمارانی با مشکلات قلبی، بیماریهای تنفسی یا دیابت ایجاد میشود.
برای درمان انواع بیماریهای لثه، اولین قدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. با مراجعه به دکتر دنداپزشک و پاکسازی عمیق لثهها، مصرف دارو و جراحی نیز میتوان این بیماری را بهبود داده و درمان کرد.
بررسی علائم عفونت لثه
تشخیص علائم بیماری پریودنتال یا بیماری لثه در مراحل اولیه سخت است؛ اما برخی از نشانههای هشداردهنده وجود دارد که میتوانند به شناسایی این بیماری کمک کنند. رایجترین علائم بیماری لثه که در بین افراد مختلف دیده میشوند عبارتاند از:
- خونریزی لثه هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن: خونریزی لثه معمولاً نشانه اولیه التهاب لثه یا ژنژیویت است. این موضوع به دلیل تجمع پلاک در خط لثه رخ میدهد. اگر خونریزی لثه درمان نشود، ممکن است عفونت لثه به بیماری پریودنتال شدیدتر تبدیل شود.
- قرمزی و تورم لثهها: لثههای سالم باید صورتی و محکم باشند، اما التهاب ناشی از عفونت باکتریایی میتواند باعث تورم و قرمزی آنها شود.
- درد یا حساسیت لثهها: عفونت لثه باعث تحریک و درد لثهها میشود. حساسیت در لثه ممکن است هنگام لمس، مسواک زدن، یا خوردن غذاهای گرم و سرد بیشتر شود.
- بوی بد دهان یا طعم ناخوشایند که از بین نمیرود: باکتریهای موجود در پلاک و جرم دندان بوی بدی ایجاد میکنند. در بیماریهای پیشرفتهتر، عفونت لثه ممکن است موجب بوی بدی دهان شود. این بو معمولاً با شستوشوی عادی دهان از بین نمیرود.
- درد هنگام جویدن: التهاب و عفونت میتواند به ساختارهای حمایتی دندان آسیب بزند و درد هنگام جویدن و فشردن دندانها را ایجاد کند.
- حساسیت دندانها: عقبنشینی لثه و از دست رفتن پوشش محافظ، باعث حساسیت دندانها میشود. این حساسیت میتواند نسبت به گرما، سرما یا حتی تماس معمولی نیز شدید باشد.
- وجود چرک بین دندانها و لثهها: چرک نشانه پیشرفت عفونت است و معمولاً در بیماری پریودنتال شدیدتر دیده میشود. این چرک ممکن است ناشی از باکتریهایی باشد که در پاکتهای لثه تجمع کردهاند.
- عقبنشینی لثه: التهاب مزمن باعث عقبنشینی دندانها و فاصله گرفتن آنها از هم میشود. این فاصله باعث میشود دندانها بلندتر به نظر برسند و ریشه آنها بدون محافظ بماند.
- ایجاد پاکتهای عمیق بین دندانها و لثهها: با پیشرفت بیماری، پاکتهای عمیقی در اطراف دندانها ایجاد میشود. این بخشها بستر مناسبی برای تجمع باکتریها و تارتار یا جرم دندان است و میتواند عفونت را بیشتر کند.
- لق شدن دندانها یا افتادن آنها: آسیب به استخوان و بافت همبندی که از دندان حمایت میکند، باعث لق شدن دندان میشود و در صورت عدم درمان، میتواند به از دست دادن دندان منجر شود.
- ایجاد فاصله و مثلثهای سیاه بین دندانها: با تحلیل لثه و استخوان، فاصله بین دندانها افزایش مییابد و فضایی مثلثی شکل به رنگ تیره در این بخش ایجاد میشود. ای فاصله نشاندهنده تحلیل بافتهای اطراف دندان است.
- تغییر در نحوه قرار گرفتن دندانها هنگام گاز گرفتن: پیشرفت بیماری لثه میتواند ساختار دندانها و فک را تغییر دهد و باعث تغییر در نحوه چیدمان دندانها و تماس آنها هنگام گاز گرفتن میشود.
به محض مشاهده این علائم، باید در اسرع وقت به دکتر مراجعه کنید. دکتر دندانپزشک پس از بررسی عکس عفونت لثه، راهکارهای درمانی مناسب را جهت رفع این عارضه و بهبود آن ارائه میدهد. در نتیجه روند پیشرفت بیماری کند شده و بافت لثهها به حالت طبیعی برمیگردد.
علائم پیشرفته عفونت لثه
علائم عفونت لثه ممکن است شدیدتر از التهاب لثه یا درد خفیف دندانها باشد. به طور معمول، عوارض این بیماری به صورت فرورفتگی لثهها یا زخم خودش را نشان میدهد. از جمله عوارض شدید این عارضه میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
علائم | شرح علائم |
فرورفتگی لثه | لثهها از دندانها جدا میشوند و ریشههای دندان در معرض هوا قرار میگیرد و ممکن است حساسیت ایجاد کند. |
التهاب لثه | لثهها قرمز، متورم و حساس به لمس میشوند و ممکن است خونریزی کنند. |
تشکیل پاکت لثه | پاکتهای عمیق پریودنتال بین دندانها و لثهها تشکیل میشوند و باکتریها و زبالهها را به دام میاندازند. |
بوی بد دهان (هالیتوزیس) | بوی بد دهان مداوم که با رعایت بهداشت دهان بهبود پیدا نمیکند نیز ناشی از باکتریهای موجود در پاکت لثه است. |
تحرک دندان | دندانها ممکن است به دلیل آسیب به ساختارهای نگهدارنده آنها لق شده و از موقعیت طبیعی خود خارج شوند. |
درد یا ناراحتی | احساس ناراحتی یا درد به ویژه هنگام جویدن یا فشار بر روی دندانهای آسیبدیده. |
تشکیل آبسه | ممکن است یک کیست پر از چرک بین دندان و لثه ایجاد شده و باعث درد شدید و طعم بد در دهان شود. |
تغییرات در بایت | جابهجایی دندانها ممکن است منجر به تغییر الگوی بایت شده یا ناهمواری در دندانها ایجاد کند. |
زخم لثه | در موارد شدیدتر ممکن است لثهها دچار زخمهای باز شده یا عفونت پذیر شوند. |
بیماری پریودنتال پیشرفته میتواند تأثیرات جدی بر سلامت دهان و دندانها داشته باشد. این عارضه در صورت عدم درمان، منجر به از دست دادن دندانها خواهد شد؛ بنابراین به محض اینکه علائمی مانند تشکیل آبسه، خونریزی لثه یا بوی بد دهان را مشاهده کردید، باید در اسرع وقت برای درمان این بیماری اقدام کنید.
ورم صورت ناشی از عفونت لثه
اگر عفونت لثه بیشتر شود، علائمی مانند تورم صورت و گردن را به همراه خواهد داشت. همچنین گسترش عفونت در لثه و دهان ممکن است باعث تب شود. این حالت نشان میدهد که بدن شما در حال مبارزه با عفونت است. احساس خستگی و درد از دیگر نشانههای گسترش عفونت لثهها هستند.
در صورتی که دچار تورم صورت بیشتر از حد معمول هستید، اما این مشکل روی توانایی تنفس، بلع یا بینایی شما تأثیر ندارد، در اسرع وقت با دندانپزشک تماس بگیرید. پزشک با درمان عفونت لثه به کاهش تورم و علائم ناشی از آن کمک میکند. اما در صورت مشکل در بلع یا مشکلات تنفسی، باید شرایط بدنی فرد بررسی شده و علت دقیق ورم صورت شناسایی شود.
درد دندان مرتبط با عفونت لثه
آبسه دندان یا لثه یک عفونت موضعی است و میتواند به شدت دردناک باشد. این عارضه با علائم خاصی همراه است. درد شدید و ضرباندار ناشی از آبسه دندان ممکن است به صورت ناگهانی بروز کرده و به تدریج شدت پیدا کند. این درد معمولاً در ناحیه دندان یا لثه آسیبدیده حس میشود. همچنین، درد ناشی از عفونت لثه میتواند به گوش، فک و گردن در سمت لثه آسیبدیده گسترش پیدا کند. برای برخی از افراد، این درد در حالت دراز کشیدن تشدید میشود و خواب را دچار اختلال میکند. پزشک با درمان فوری آبسه از گسترش عفونت جلوگیری کرده و شدت درد ناشی از این بیماری را کاهش میدهد.
عفونت لثه ناشی از پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان به دلیل تولید باکتریهای اسیدی و تجزیه مینای دندان رخ میدهد. این عارضه موجب ایجاد سوراخ در دندانها شده و در موارد شدیدتر، احتمال عفونت پالپ دندان را افزایش میدهد. در صورتی که لثهها عفونی شده باشند، باکتریهای بیشتری در بین پلاکهای دندان تجمع میکنند. در نتیجه، احتمال پوسیدگی دندانها افزایش پیدا میکند؛ بنابراین برای محافظت از دندانهای سالم در برابر پوسیدگی و پیشگیری از عفونت دهان، رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه دورهای به پزشک متخصص ضروری خواهد بود.
درد گوش به دلیل عفونت لثه
بیماری لثه میتواند با عوارضی بیشتر از مشکلات دهانی همراه باشد. گاهی مواقع این مشکل موجب بروز درد در نواحی دیگر بدن به ویژه در گوشها میشود. در شرایطی که لثهها ملتهب و عفونی هستند، ممکن است فرد احساس درد یا ناراحتی در گوش سمت لثه آسیب دیده را را تجربه کند. در این شرایط حتی با وجود سلامتی گوش، همچنان درد وجود دارد. این پدیده به دلیل ارتباطات عصبی و سیستمیک بین نواحی مختلف بدن اتفاق میافتد. پس از درمان مشکلات دهان و دندان مانند عفونت لثهها، درد گوش نیز بهبود پیدا میکند.
لق شدن دندان به دلیل عفونت لثه دندان
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به طور مستقیم به افزایش فعالیت باکتریها در دهان منجر میشود. افزایش باکتریایی میتواند زمینهساز بیماریهای لثه و عفونتهای لثه باشد. با پیشرفتهتر شدن علائم بیماری عفونت لثهها، بافتهای نگهدارنده دندانها، از جمله رباطهای پریودنتال و استخوانهای اطراف دندانها، تحت تأثیر قرار میگیرند. این مشکل میتواند موجب به خطر افتادن سلامتی دندانها و لق شدن آنها شود؛ بنابراین احتمال از دست دادن دندان به دلیل عفونت ایجاد شده در لثهها وجود دارد.
ارتباط عفونت لثه و بوی بد دهان
پلاک دندانی یک لایه نازک از باکتریها است که به طور طبیعی بر روی دندانها تشکیل میشود. اگر این ترکیبات به طور منظم تمیز نشود، سخت شده و به تارتار یا جرم تبدیل میشود. این پلاکها میتواند باعث التهاب لثهها و در نتیجه بوی بد دهان شود. برای جلوگیری از بوی بد دهان ناشی از بیماری لثه، رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. مسواک زدن حداقل دو بار در روز، استفاده از نخ دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک، جهت درمان این عارضه ضروری خواهد بود. دندانپزشک پلاک و تارتار را از بین برده و به کاهش بوی بد دهان کمک میکند.
خونریزی ناشی از عفونت لثهها
تجمع پلاک دندانی یکی از علل اصلی خونریزی لثه است و میتواند نشانهای از التهاب لثه، پریودنتیت یا سایر اشکال بیماری لثه باشد. زمانی که پلاک بر روی دندانها جمع میشود، به بافتهای لثه آسیب زده و باعث التهاب و در نهایت خونریزی خواهند شد. این مشکل معمولاً با علائمی مانند قرمزی، ورم و حساسیت لثهها همراه است. البته خونریزی لثهها ممکن است نشاندهنده مشکلات دیگری نیز باشد. به عنوان مثال، دندان قروچه میتواند فشار اضافی بر روی لثهها وارد کرده و منجر به خونریزی شود. همچنین، نوسانات هورمونی به ویژه در دوران بارداری یا قاعدگی، میتوانند لثهها را نسبت به پلاک آسیبپذیرتر کنند. بیماریهایی مانند دیابت و کمبود ویتامینها به ویژه ویتامین C نیز میتوانند باعث ضعف در بافت لثه و خونریزی آنها شوند.
بروز سردرد ناشی از عفونت لثه
بروز بیماری لثه به عنوان یک عفونت باکتریایی در بافتهای نرم اطراف دندانها، تاثیرات قابل توجهی بر سلامتی کل بدن دارد. یکی از این موارد، بروز سردرد است. چون این بیماری میتواند سیستم ایمنی را تحریک کرده و منجر به آزاد شدن مواد التهابی در بدن شود. این واکنشهای التهابی باعث بروز سردردهای تنشی یا میگرنی خواهند شد. اگر به طور مداوم دچار سردرد میشوید و علت بروز آن را نمیدانید، با مطالعه درباره تخصص دندانپزشکی چیست، میتوانید درباره ارتباط عفونت لثه و سردردهای مزمن مرتبط با آن اطلاعات به دست بیاورید. سپس در صورت نیاز باید به دکتر عفونت لثه مراجعه کرده و با تمیزکاری عمیق و جرم گیری دندانها و درمان عفونت دهان، این عارضه را درمان کنید.
علتهای رایج عفونت لثه
عفونت لثه معمولاً به دلیل بهداشت دهان و دندان ضعیف یا بیماریهای سیستمیک مانند دیابت رخ میدهد. با توجه به علت این بیماری، عفونت کردن لثهها میتواند موجب لق شدن دندانها یا تحلیل لثهها شود. از جمله علتهای اصلی این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پلاک و تارتار یا جرم: تجمع پلاک روی دندانها و عدم پاکسازی منظم آنها منجر به التهاب و تحریک لثه میشود.
- عوامل هورمونی: تغییرات هورمونی در دوران بارداری، قاعدگی و یائسگی نیز لثهها را مستعد عفونت میکند.
- بیماریهای سیستمیک: ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، لوکمی و ضعف سیستم ایمنی مانند HIV نیز میتواند ریسک ابتلا به عفونت لثه را افزایش دهد. این بیماریها، باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی شده و حساسیت به عفونتهای لثه را افزایش میدهند.
- استفاده از داروها: برخی داروها مانند داروهای کنترل قند خون، استروئیدها و داروهای ضد تشنج تولید بزاق را کاهش داده و خطر ابتلا به عفونت لثه را بالا میبرند.
- عوامل ژنتیکی: سابقه خانوادگی بیماریهای لثه نیز میتواند ریسک ابتلا به عفونت خفیف یا شدید لثه را افزایش دهد.
- عادات نادرست بهداشتی: عدم رعایت بهداشت دهان و دندان مانند مسواک نزدن و استفاده نکردن از نخ دندان و سیگار کشیدن هم میتواند به پیشرفت عفونت لثه کمک کند.
در صورتی که خونریزی لثه و تورم لثه در اثر مشکلات بارداری رخ داده باشد، معمولاً بدبویی دهان و قرمزی لثه بعد از این دوران بهبود پیدا میکند؛ اما در صورتی که معاینه دندانپزشکی و رادیوگرافی نشان دهد که عفونت لثه ژنتیکی بوده یا ناشی از جرم است، پزشک از روشهایی مانند جرم گیری، جراحی لثه یا تجویز آنتیبیوتیکها برای درمان عفونت لثه کمک میگیرد.
علت عفونت لثه در کودکان
درد ضرباندار در ناحیه لثه یا دندانها یکی از نشانههای بیماری لثه در کودکان است. در صورتی که کودک با درد فک، گردن یا گوش به پزشک مراجعه کند، دکتر برای تشخیص عفونت لثه از روشهایی مانند رادیوگرافی استفاده میکند. از جمله سایر علائمی که نشان دهنده این بیماری هستند میتوان به تورم و قرمزی و ورم صورت اشاره کرد. در برخی از شرایط، کودک ممکن است با عوارض از دست دادن دندان به دلیل عفونت شدید لثه مواجه شده باشد. با مسواک زدن درست و استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید و دهانشویه، بیماری عفونت لثه در کودکان بهبود پیدا میکند. همچنین باید کودکان دو بار در سال برای معاینات منظم به دندانپزشک مراجعه کنند، تا التهابات لثه زودتر تشخیص داده شده و درمان شوند.
عفونت لثه بعد از کشیدن دندان
بعد از کشیدن دندان، احتمال بروز عفونت در لثه افزایش پیدا میکند. تورم و قرمزی در محل کشیدن دندان که بیش از ۲۴ ساعت ادامه پیدا کرد، نشان دهنده عفونت است. مشاهده ترشحات زرد یا سفید در ناحیه حفره خالی یا اطراف آن نیز میتواند نشان دهنده وجود عفونت باشد. این ترشحات حاکی از تجمع باکتریها و عفونت در ناحیه آسیب دیده هستند. برای درمان عفونت پس از کشیدن دندان، توصیه میشود که دهان را با آب نمک یا دهانشویه شستشو دهید.
عفونت لثه بعد از کشیدن دندان عقل
شناخت علائم و نشانههای عفونت دندان عقل، کمکتان میکند تا در اسرع وقت برای درمان این عارضه اقدام کنید. از جمله علائم رایج پس از کشیدن دندان عقل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- درد یا ناراحتی شدید: احساس درد مداوم یا افزایش درد در ناحیه استخراج دندان میتواند نشانهای از عفونت در لثه باشد.
- تورم و قرمزی: بافت اطراف محل کشیدن دندان ممکن است متورم و قرمز شود. این علائم نشان دهنده عفونت دندان خواهد بود.
- چرک یا ترشح: وجود چرک یا ترشحات غیرطبیعی از محل کشیدن دندان هم میتواند نشاندهنده عفونت باشد.
- مشکلات در باز کردن دهان: کاهش دامنه حرکتی دهان یا احساس سختی در باز کردن دهان نیز نشانه عفونت پس از کشیدن دندان عقل است.
- مزه یا بوی بد: بوی نامطبوع یا مزه ناخوشایند دهان نیز از دیگر علائم عفونت محسوب میشود.
در صورتی که هر یک از این علائم را پس از کشیدن دندان عقل مشاهده کردید، لازم است در اسرع وقت برای درمان عفونت به دکتر مراجعه کنید.
شدت عفونت لثه دندان پایین
عفونت لثه دندان پایین معمولاً به دلیل تجمع پلاک دندانی و باکتریها روی لثه و دندانها ایجاد میشود. در صورتی که این عفونت درمان نشود، ممکن است عوارض جدیتری مانند تحلیل رفتن بافت نگهدارنده دندان یا از دست دادن دندان را به همراه داشته باشد. دیابت، بیماریهای قلبی، تغییرات هورمونی و بهداشت ناکافی دهانه دندان از جمله دلایل عفونت لثه دندان پایین محسوب میشوند.
علت عفونت پشت لثه
گاهی مواقع تجمع پلاک و باکتریها روی لثه و دندانها موجب عفونت پشت لثه میشوند. به دلیل اینکه تورم و التهاب لثهها در اوایل شروع این مشکل در معرض دید نیست، ممکن است این عفونت شدیدتر شده و تبدیل به عفونت پریودنتیت لثه شود. به همین دلیل توصیه میشود که همیشه پشت دندانها را نیز به طور کامل با مسواک شستشو داده و تمیز کنید. جرم گیری مداوم دندانها و مراجعه منظم به دندانپزشک، احتمال بروز این عارضه را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.
علائم عفونت لثه بعد از ایمپلنت
در صورتی که فردی یک یا چند تا از دندانهایش را از دست داده باشد، لازم است که از ایمپلنت دندان برای جایگزین کردن آنها کمک بگیرد. این روش درمانی با عوارضی مانند پری ایمپلنت همراه است. پری ایمپلنت نوعی التهاب است که به بافت لثه و استخوان پشتیبان اطراف ایمپلنت دندانی آسیب میزند. همچنین، احتمال دارد که فرد پس از عفونت با مشکلاتی مانند خونریزی لثه یا حساس و متورم شدن لثهها به دلیل عفونت در محل کاشت مواجه شود.
برای شناخت علت درد لثهها و درمان مشکلات ناشی از انجام ایمپلنت دندان، لازم است که توسط پزشک متخصص معاینه شوید. پزشک پس از معاینه بیمار، راهکارهای درمانی و روشهای پیشگیری از بروز عفونت پس از ایمپلنت را در اختیار او قرار میدهد. از جمله این روشها میتوان به مصرف غذاهای سالم و رعایت بهداشت دندان و دهان اشاره کرد.
عفونت لثه بعد از پر کردن دندانها
به محض پوسیدگی دندانها، دندانپزشک ناحیهای که آسیب دیده را میتراشد و آن را ترمیم میکند. در نتیجه پوسیدگی دندان کنترل شده و احتمال بروز صدمات جدیتر برای دندانها کاهش پیدا میکند. با وجود اینکه پوسیدگی دندان معمولاً درد و عوارض کمی دار؛، اما در موارد نادر، پرکردگی دندان میتواند منجر به عفونت دندان یا لثه شود. این عفونتها ممکن است علائمی نظیر درد، تورم و حساسیت در ناحیه آسیبدیده را به همراه داشته باشند. اگر نشانههایی مانند خارش، تورم یا حتی درد در ناحیه لثه و دندان پر شده دارید، احتمال بروز واکنشهای آلرژیک به مواد پرکننده نیز وجود دارد.
عفونت بعد از پیرسینگ لثه
باکتریها میتوانند بهراحتی بر روی زخمهای باز رشد کنند، به همین دلیل محل پیرسینگ دهانی معمولاً مستعد عفونت است. این عفونت میتواند به لثهها و پوشش داخلی دهان سرایت کند، چون باکتریهای به دنبال محلی برای چسبیدن به این بافتها هستند. برای کاهش خطر عفونت و تسریع بهبود زخم پس از انجام پیرسینگ لثه، لازم است موارد زیر را انجام دهید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان: روزانه مسواک بزنید و از دهانشویههای استفاده کنید تا باکتریها از بین بروند.
- اجتناب از غذاهای تحریککننده: از مصرف غذاهای تند، داغ یا چسبنده که میتوانند زخم را تحریک کنند، پرهیز کنید.
- مراجعه به دندانپزشک: اگر علائم عفونت مانند تورم، درد یا ترشحات غیرعادی را مشاهده کردید، در اسرع به دندانپزشک مراجعه کنید.
مراقبت کافی از لثهها و ناحیه پیرسینگ در این دوران، از بروز عفونت پیشگیری کرده و به بهبود سریعتر زخمهای دهان و لثه کمک میکند.
دلیل اصلی عفونت لثه در بارداری چیست؟
در دوران بارداری، برخی از زنان ممکن است دچار تورم و درد لثه شوند. این عارضه معمولاً با خونریزی همراه است. این مشکل به دلیل تجمع پلاک روی دندانها ایجاد میشود. تغییرات هورمونی که در دوران بارداری رخ میدهد هم میتواند لثهها را نسبت به پلاک آسیبپذیرتر کند و منجر به التهاب و خونریزی شود. این وضعیت بهعنوان بیماری لثه بارداری یا ژنژیویت بارداری نیز شناخته میشود. مسواک زدن و استفاده از نخ دندان بهطور مرتب میتواند به جلوگیری از تجمع پلاک در دهان کمک کند. مراجعه منظم به دندانپزشک برای بررسی و تمیز کردن دندانها در دوران بارداری در کاهش عفونت لثه موثر است.
عفونت لثه در دندان روکش شده
عفونت دندان روکش شده، التهابی است که اطراف دندانهای روکش شده را درگیر میکند. این عارضه میتواند به خاطر مشکلاتی مانند تجمع پلاک، مشکلات در روکش دندان یا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد شود. در صورت بروز عفونت در دندانهای روکش شده، فرد با عوارضی مانند درد، تورم و خونریزی مواجه میشود. البته این عفونت میتواند موجب بروز عوارض جدیتری مانند تحلیل بافت لثه و حتی از دست دادن دندان روکش شده نیز شود.
عفونت لثه برای دندان عصب کشی شده
در صورتی که دندانتان را عصب کشی کرده باشید نیز احتمال التهاب و عفونت در لثهها وجود خواهد داشت. باقیمانده باکتریها در کانال ریشه دندان، نشت مواد پرکننده یا مشکلاتی که در فرآیند عصبکشی رخ میدهد، موجب عفونت لثه در اطراف دندان عصب کشی خواهد شد. این عارضه با مشکلاتی مانند خونریزی، تورم و درد، خودش را نشان میدهد. با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک میتوانید از بروز این عارضه پیشگیری کرده، یا عفونت را در زمانی که خفیف است درمان کنید.
عفونت پس از انجام پیوند لثه
عفونتها معمولاً زمانی رخ میدهند که باکتریها، قارچها یا سایر میکروبها به زخم نفوذ کنند، قبل از آنکه بدن فرصتی برای بهبود و التیام زخم داشته باشد. این امر منجر به ایجاد التهاب و مشکلات بیشتری در ناحیه زخم خواهد شد. به همین دلیل، عفونت ناحیه پیوند لثه روند بهبود زخم را به طرز قابل توجهی کاهش میدهد. در چنین شرایطی، سیستم ایمنی بدن انرژی و منابع خود را برای مبارزه با عفونت متمرکز میکند. در نتیجه، پس از پیوند لثه باید از بروز عفونت در نواحی آسیبدیده جلوگیری کرده و در صورت بروز علائم عفونت، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. چون درمان به موقع این عارضه میتواند به تسریع در روند بهبودی کمک کند.
نحوه تشخیص عفونت لثه
دندانپزشک در معاینههای دورهای متوجه میشود که آیا به بیماری لثه دچار هستید یا خیر. در این معاینات، پزشک تجمع پلاک روی دندانها را بررسی کرده و درباره علائم احتمالی بیماری لثه از بیمار سؤال میکند. در صورت لزوم، دکتر ممکن است بیمار را برای بررسی دقیقتر به متخصص لثه یا پریودنتیست ارجاع دهد.
دندانپزشک یا پریودنتیست عمق پاکتهای اطراف دندانهای شما را با ابزاری به نام پروب پریودنتال اندازهگیری میکند. این کار نشان میدهد که تا چه اندازه استخوان اطراف دندان از دست رفته است. هر چه این پاکتها عمیقتر باشند، بیماری لثه شدیدتر خواهد بود. همچنین، پریودنتیست بایت و میزان شل شدگی دندانها را بررسی کرده و فاصله لثه از دندان که پسروی نامیده میشود را ارزیابی میکند.
علاوه بر این، متخصص لثه با استفاده از عکس رادیوگرافی، جزئیات نواحی دچار تحلیل استخوان را بررسی مینند. در نهایت، پزشک با مقایسه این تصاویر با عکسهای قبلی لثههای بیمار، تغییرات استخوان را در طول زمان ارزیابی کرده و بهترین راهکار درمانی را برای فرد تجویز میکند.
عوارض عفونت لثه
عفونت لثه تنها باعث التهاب و درد و ورم نمیشود. بلکه گاهی مواقع این بیماری عوارضی به همراه دارد که در کوتاهمدت یا برای بازه زمانی طولانی آزار دهنده هستند. از جمع عوارض رایج این مشکل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- از دست دادن دندان: تحلیل لثه و آسیب به بافتهای حمایتکننده دندانها میتواند به لق شدن و در نهایت از دست دادن دندانها منجر شود.
- تحلیل رفتن لثه: با پیشرفت بیماری، ممکن است لثهها تحلیل رفته و از دندانها فاصله بگیرند.
- بوی بد دهان: عفونتهای لثه میتوانند باعث ایجاد بوی بد دهان ناشی از وجود باکتریها و تجمع مواد زائد در دهان شود.
- خونریزی لثه: در مراحل پیشرفته بیماری، لثهها ممکن است به راحتی خونریزی کنند. این موضوع هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن شدیدتر میشود.
- بیماری قلبی عروقی: تحقیقات نشان میدهد که التهاب لثه میتواند به بیماریهای قلبی عروقی مرتبط باشد. چون باکتریها به جریان خون وارد شده و به عروق خونی آسیب میرسانند.
- آبسه لثه: تجمع عفونت در لثهها میتواند منجر به تشکیل آبسه شود. این عفونت موضعی است و نیاز به درمان فوری دارد.
- دیابت: التهاب مزمن ناشی از بیماری لثه میتواند روی کنترل قند خون تأثیر گذاشته و باعث تشدید دیابت شود.
- بیماری لثه: پریودنتیت ممکن است باعث تشدید سایر مشکلات لثهای و دندانی شده و به بیماریهای پیشرفتهتری منجر شود.
- زایمان زودرس: عفونتهای لثه در زنان باردار میتوانند خطر زایمان زودرس را افزایش داده و روی سلامت جنین تأثیر بگذارند.
برای پیشگیری از عوارض جدی این بیماری، به محض مشاهده نشانههای التهاب لثه باید به پزشک مراجعه کنید.
روش درمان عفونت لثه
برای درمان عفونت لثهها راهکارهای مختلفی توسط پزشکان متخصص ارائه میشود. برخی از این درمانها خانگی هستند و نتیجه آنها را میتوانید به مرور زمان مشاهده کنید. این درمانها معمولا برای افرادی که به عفونت لثه خفیف مبتلا هستند، تجویز میشوند. برای کسانی که مبتلا به عفونت شدید لثه مبتلا هستند، ممکن است پزشک درمان جراحی را انتخاب کند. در این شرایط عفونت از محل تخلیه شده و داروهای لازم برای کاهش عوارض ناشی از التهاب لثه تجویز میشود.
درمانهای غیر جراحی عفونت لثه
برای درمان عفونت لثه خفیف، پزشک ابتدا شرایط بیمار را بررسی میکند. سپس یک یا چند روش مانند جرم گیری و رعایت بهداشت و دندان را برای کاهش علائم عفونت لثه تجویز میکند. از جمله درمانهای غیر جراحی این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
درمان | نحوه درمان |
تمیز کردن حرفهای دندان | این درمان باید هر شش ماه یکبار انجام شود. دکتر با از بین بردن پلاک و جرم در امتداد خط لثه، به پیشگیری از بیماری لثه کمک میکند. اگر علائم اولیه بیماری مشاهده شود، نیاز به انجام این درمان بیش از دو بار در سال خواهد بود. |
جرمگیری و روت پلنینگ | این روشها برای تمیز کردن عمیق دندانها طراحی شدهاند. در این فرآیند، دکتر پلاک و جرم را از زیر خط لثه تراشیده و سطح دندانها را صاف میکند. این اقدام باعث از بین رفتن باکتریها و جلوگیری از رشد مجدد آنها میشود و به بهبود لثهها کمک میکند. |
برای افرادی که لثههای حساسی دارند، پزشک جرم گیری را با دقت بالاتری انجام میدهد. در نتیجه بدون آسیب وارد شدن به دندانها و لثهها، جرم آنها برداشته شده و التهاب لثهها کاهش پیدا میکند.
درمانهای جراحی عفونت لثه
برای درمان بیماریهای شدید لثه، باید ابتدا شرایط خوردگی لثه یا آسیبهای وارد شده به لثه به دلیل عفونت مشخص شود. سپس پزشک عمل جراحی را با هدف بازسازی لثه و بهبود آن انجام میدهد. درمانهای جراحی که برای این بیماری در نظر گرفته میشوند عبارتاند از:
درمان | نحوه درمان |
جراحی فلپ | این روش که به عنوان جراحی کاهش پاکت نیز شناخته میشود، شامل بلند کردن لثهها، تمیز کردن جرم از ریشه دندان و بازگشت لثهها به موقعیت مناسب است، تا بافت لثه به درستی روی دندان قرار بگیرد. |
پیوند استخوان | در صورت تخریب شدید استخوان به علت پریودنتیت، پیوند استخوان انجام میشود. در این روش، قطعاتی از استخوان فرد، استخوان اهدا شده یا استخوان مصنوعی به نواحی آسیبدیده پیوند میشود، تا رشد استخوان جدید تقویت شود. |
گرافتهای بافت نرم | این روش شامل برداشت بافت از سقف دهان و بخیه زدن آن به خط لثه در حال عقبنشینی است، تا بافت از دست رفته دوباره بازسازی شود. |
بازسازی بافت هدایتشده | این درمان به همراه جراحی فلپ انجام میشود و هدف آن تحریک رشد استخوان و بافت لثه در نواحی آسیبدیده است. |
جراحی استخوان | این درمان ممکن است پس از جراحی فلپ انجام شود تا عمق پاکتهای کمعمق که به دلیل انحطاط استخوان ایجاد شدهاند، کاهش پیدا کند. |
با توجه به شدت آسیب وارد شده به لثه، پزشک نوع درمان و داروهای مناسب برای بهبود وضعیت لثهها را برای بیماران تجویز میکند. اگر شدت بیماری لثه شدید باشد، بازسازی لثه معمولاً مدت زمان بیشتری طول میکشد.
درمان دارویی عفونت لثه
پزشکان برای تسریع روند بهبودی بیماری لثه معمولاً داروهای ضد عفونت و ضد باکتری را تجویز میکنند. این داروها با از بین بردن عوامل ایجاد کننده التهاب لثه، موجب بهبود این عارضه در کودکان و بزرگسالان میشوند. داروهای درمانگر عفونت لثه که پزشکان برای بهبود این بیماری تجویز میکنند عبارتاند از:
- آنتیبیوتیکها: این داروها به کاهش تعداد باکتریهای مرتبط با بیماری پریودنتال کمک میکنند. استفاده از آنتیبیوتیکها به لثهها کمک کند تا پس از درمان به حالت طبیعی خود بازگردند.
- داروهای ضد میکروبیها: داروهای ضد میکروبی تشکیل پلاک در پاکتهای پریودنتال را کنترل میکنند.
- خمیر دندانهای مخصوص: استفاده از خمیر دندانهای حاوی تریکلوزان و فلوراید میتواند به کاهش پلاک و کنترل التهاب لثه کمک کند.
با کمک این درمانهای دارویی و رعایت بهداشت دهان، میتوانید به بهبود سریعتر لثهها و پیشگیری از بیماریهای جدیتر کمک کنید. در صورتی که علائم ادامه پیدا کند یا عفونت بهبود پیدا نکرده باشد، حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید.
به نقل از health.harvard:
باکتریهایی که باعث عفونت و التهاب لثه و بیماری پریودنتیت میشوند، از طریق جریان خون وارد رگهای بدن شده و باعث التهاب و آسیب به دیوارههای عروق خواهند شد. این فرآیند منجر به تشکیل لختههای خون، حمله قلبی و سکته مغزی میشود.
تحقیقات نشان میدهد، استفاده از آنتی بیوتیکها برای کاهش خطرات ناشی از افزایش بیماریهای قلبی عروقی ناشی از عفونت، تأثیر قابل توجهی نداشته است. به همین دلیل، پزشکان توصیه میکنند که عفونت لثه در همان مراحل اولیه و پیش از شدت گرفتن درمان شود.
تاثیر استفاده از دهانشویه برای عفونت لثه
استفاده از دهانشویه نه تنها به کاهش رشد باکتریهای مضر دهان کمک میکند، بلکه میتوانید از رشد قارچها و ویروسها نیز جلوگیری کند. این ویژگی باعث میشود که دهانشویه نیز انتخاب مناسبی برای مقابله با التهاب و عفونت لثه باشند. ترکیبات موجود در دهانشویههای ضدعفونیکننده مانند کلرهگزیدین و الکل، با کاهش باکتریها و عوامل محرک عفونت به تسکین درد، کاهش تورم و التهاب لثه کمک میکنند. با توجه به اینکه رشد قارچها و ویروسها در دهان و لثه میتواند عفونت ثانویه ایجاد کند، استفاده از دهانشویه از رشد این عوامل جلوگیری کرده و مانع از تشدید عفونت اولیه لثه میشود.
برای درمان عفونت دهان با دهانشویه باید آن را دو بار در روز استفاده کنید. برای رفع عفونت، مقداری از دهانشویه را به مدت ۳۰ ثانیه در دهان خود نگه دارید و سپس آن را بیرون بریزید. بهتر است پس از استفاده از این ماده، تا نیم ساعت از خوردن و آشامیدن خودداری کنید، تا ترکیبات فعال دهانشویه به خوبی اثر کنند.
درمانهای خانگی مناسب برای عفونت لثه
درمانهای خانگی نیز میتوانند بهبود علائم عفونت و پیشگیری از بیماریهای لثه و دهان کمک کنند. این درمانها اغلب ساده، مؤثر و کمهزینه هستند و با کنترل و معکوس کردن مراحل اولیه التهاب لثه، شدت این بیماری را کاهش میدهند. از جمله درمانهای خانگی رایج برای مدیریت ژنژیویت میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
درمان خانگی | شرح درمان |
آب نمک | غرغره کردن آب نمک میتواند به کاهش پلاک دندان و التهاب و عفونت لثهها کمک کند. با این حال، استفاده بیش از حد نمک، ممکن است به مینای دندان آسیب بزند. |
دهانشویه | استفاده از دهانشویههای خانگی مانند دهانشویه روغن لیمو یا آلوئهورا میتواند برای کاهش علائم ژنژیویت مفید باشد. مواد طبیعی موجود در این دهانشویهها به بهبود سلامت لثهها کمک میکنند. |
استفاده از روغن نارگیل | روغن نارگیل دارای خواص ضدالتهابی و ضد میکروبی است. چرخاندن آن در دهان میتواند به کاهش پلاک و علائم ژنژیویت کمک کند. |
استفاده از روغن چای درختی | برای درمان ژنژیویت میتوانید چند قطره از آن را به آب گرم اضافه کرده و در دهان بچرخانید. |
استفاده از برگهای گواوا | برگهای گواوا دارای خواص ضد پلاک هستند. با جوشاندن و خیساندن برگهای گواوا در آب، میتوانید محلول دهانشویهای تهیه کنید که بهبود التهاب لثه کمک میکند. |
دهانشویه مریم گلی | مریم گلی خواص ضد باکتریایی و ضدالتهابی دارد. با جوشاندن مریم گلی در آب و سپس استفاده از آن به عنوان دهانشویه میتوانید به بهبود علائم التهاب لثه کمک کنید. |
استفاده از ژل موضعی | ژل را بعد از مسواک زدن بر روی لثهها بمالید و پس از ۳۰ دقیقه با آب بشویید، تا التهاب لثه کاهش پیدا کند. |
روشهای درمان خانگی، تنها برای کاهش التهابهای کم لثه و به صورت موقتی تأثیر گذار هستند. به همین دلیل، توصیه میشود برای درمان جدی این بیماری با دکتر دندانپزشک مشورت کنید.
عفونت لثه چند روز طول میکشد؟
ژنژیویت معمولاً به دلیل تجمع پلاکهای باکتریایی در خط لثه آغاز شود. اگر این بیماری سریع تشخیص داده شده و درمان شود، از پیشرفت آن جلوگیری خواهد شد. در این مرحله، رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن روزانه بسیار ضروری است. همچنین، استفاده از دهانشویههای ضد باکتری و مراجعه به دندانپزشک برای پاکسازی حرفهای میتواند بهبود سریعتر این عارضه کمک کند. دوره حاد التهاب لثه یا ژنژیویت بهطور متوسط بین ۲ تا ۳ روز طول میکشد. اگر بهموقع درمانهای آنتیبیوتیکی شروع شود، ممکن است این التهاب طی یک هفته کاملاً برطرف شود. البته، مدت زمان دقیق آن بسته به شرایط هر فرد و نوع درمانهای انتخابی پزشک متفاوت خواهد بود.
نحوه پیشگیری از عفونت لثه
کنترل پلاکهای دندانی، یکی از مهمترین اقداماتی است که میتواند التهاب لثه (ژنژیویت) را بهبود بخشیده و از پیشرفت بیماری لثه جلوگیری کند. کنترل پلاک شامل تمیز کردن دندانها به صورت حرفهای حداقل دو بار در سال، مسواک زدن روزان و استفاده از نخ دندان است.
روزانه دو بار با مسواک نرم و خمیردندان حاوی فلوراید دندانهای خود را مسواک بزنید. مسواک را هر سه ماه یکبار یا زمانی که موهای آن فرسوده شد، تعویض کنید؛ زیرا مسواکهای فرسوده کارایی کمتری در از بین بردن پلاکها دارند. مسواک زدن به تمیز کردن دندانهای قابل دسترسی کمک میکند، اما نخ دندان برای پاک کردن ذرات غذا و پلاک از بین دندانها و زیر خط لثه ضروری است. حتی اگر چیزی بین دندانها گیر نکرده باشد، هر روز باید از نخ دندان استفاده کنید تا از عفونت لثه پیشگیری شود. همچنین میتوانید از ابزارهای دیگری مانند برسهای کوچک مخصوص فضاهای بین دندانی برای تمیز کردن بهتر دندانها بهره بگیرید.
تمیز کردن حرفهای دندانها توسط دندانپزشک حداقل دو بار در سال به از بین بردن پلاکها و جرمهایی که با مسواک و نخ دندان پاک نمیشوند، کمک میکند. این کار از تجمع تارتار و جرم دندانی جلوگیری کرده و مانع بروز مشکلات بعدی میشود.
برای درمان عفونت لثه به چه دکتری مراجعه کنیم؟
در صورت تجربه علائمی مانند تورم، حساسیت یا خونریزی لثهها، مراجعه به دکتر دندانپزشکی ضروری است، چرا که عفونت لثه ممکن است به سایر نواحی دهان و حتی دیگر بخشهای بدن گسترش پیدا کرده و خطر بروز بیماریهایی چون بیماری قلبی، سکته و دیابت را افزایش دهد. پزشک متخصص، با تمیز کردن دقیق پاکتهای پریودنتال و صاف کردن سطوح ریشه، به درمان عفونت لثه و جلوگیری از تجمع مجدد باکتری کمک میکند و علت عفونت لثه را نیز تشخیص میدهد.
اگر به هریک از علائم عفونت لثه مانند بوی بد دهان مواجه هستید و به مشورت با دکتر دندانپزشک نیاز دارید، میتوانید از سامانه نوبتدهی آنلاین دکتردکتر برای دریافت انواع نوبت آنلاین، تلفنی و حضوری از پزشکان متخصص در این زمینه استفاده کنید.
منابع:
evansondds.com
hopkinsmedicine.org
aestheticdentalassoc.com
mayoclinic.org
webmd.com
medicalnewstoday.com