انسداد روده چیست؟ آیا خطرناک و کشنده است؟

انسداد روده
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

گاهی اوقات، بخشی از روده کوچک/بزرگ یا تمام آن دچار انسداد روده می‌شود. شایع‌ترین علت انسداد روده ایجاد بافت اسکار (زخم) پس از جراحی شکم یا فتق و ابتلا به سرطان روده بزرگ است. این وضعیت بی‌خطر نیست و نیاز به رسیدگی فوری دارد. مسدود شدن بخشی از روده یا تمام آن به دو شکل مکانیکی یا عملکردی رخ می‌دهد و باعث درد شکم، حالت تهوع، استفراغ، یبوست و اتساع می‌شود. برای درمان انسداد روده باید به دکتر گوارش مراجعه کنید. او با توصیه درمان‌های خانگی و روش‌های دیگری مانند جراحی و دارو درمانی به بهبود وضعیت کمک می‌کند. در این مقاله، از عملکرد روده تحت تأثیر انواع انسداد می‌گوییم و شما را با علائم و درمان‌های این مشکل آشنا می‌کنیم.

در پایان، اگر پرسشی داشتید از ما بپرسید تا کارشناس سلامتی مجله پزشکی دکتردکتر به شما پاسخ بدهد. 

انسداد روده چیست؟

انسداد روده به شکل جزئی یا کلی در روده بزرگ یا کوچک رخ می‌دهد. روده‌ها غذا و (در نهایت) ضایعات آن را از معده به سمت راست روده منتقل می‌کنند. این ضایعات به عنوان مدفوع از بدن خارج می‌شوند. انسداد باعث مسدود شدن مجرای روده می‌شود و حرکت آن را کُند می‌کند. در نتیجه، فرایندهای گوارشی هم متوقف می‌شوند. با انسداد روده بزرگ یا کوچک، مواد زائد، گاز و شیره‌های گوارشی در بخشی از این عضو اسیر می‌شوند و به بافت آن آسیب می‌رسانند. انسداد می‌تواند مانع از عملکرد صحیح روده شود و عوارض خطرناکی به وجود بیاورد.

در پایگاه خبری cureus درباره این موضوع نوشته شده است:

انسداد روده یکی از شایع‌ترین اورژانس‌های جراحی است که به دلایل مختلفی از جمله چسبندگی‌ و فتق‌ روی می‌دهد.

سرعت عمل در مراجعه به دکتر انسداد روده اهمیت زیادی دارد. اگر به موقع برای رفع مشکل اقدام نشود، خطرات جدی بدن را تهدید خواهند کرد.

تصویری انیمیشنی از انسداد روده و علت آن
تصویری از روده که بخشی از آن مسدود شده است.

بعضی از بیماری‌ها مانند فیبروز سیستیک می‌توانند باعث انسداد روده شوند.

آیا انسداد روده خطرناک است؟

بله، مسدود شدن بخشی از روده یا تمام آن خطرناک است. اگر انسداد روده درمان نشود، عوارض جدی مانند کاهش جریان خون به این عضو و مرگ بافت را به همراه دارد. التهاب پوشش داخلی شکم و ایجاد عفونت عمومی هم از خطرات دیگر ابتلا به چنین مشکلی هستند. کاهش شدید فشار خون هم می‌تواند زندگی را تهدید کند.

به توصیه‌ها و هشدار درباره خود درمانی انسداد روده دقت کنید. این وضعیت نیاز به معاینه و درمان از سوی دکتر انسداد ریه مزمن (copd) دارد. نگذارید که با سهل‌انگاری و تصمیمات خودسرانه، عوارض ناخوشایند و جبران‌ناپذیری برایتان رخ دهد. برای رفع مشکل به دکتری مراجعه کنید که می‌داند تخصص گوارش و کبد چیست و به شما در مسیر درمان، سریعاً کمک می‌کند.

انواع انسداد روده

انسداد روده شکل‌ها و انواع مختلفی دارد. انسداد کامل در انواع قسمت‌های روده آسیب‌دیده اتفاق می‌افتد. انسداد جزئی هم در بخشی از روده آسیب‌دیده به وجود می‌آید. امکان وقوع انسدادی موسوم به کاذب هم وجود دارد. در این انسداد، علائمی مشابه وضعیت مسدودی روده را احساس می‌کنید، اما خبری از آن نیست. دانشمندان معتقدند، انسدادهای کاذب مربوط به اختلال در اعصاب روده هستند. امکان مسدود شدن روده بزرگ یا کوچک وجود دارد. در ادامه، به هریک نگاهی خواهیم داشت.

انسداد روده کوچک

 بیشتر انسدادها (تقریباً ۸۰درصد) در روده کوچک رخ می‌دهند. روده کوچک از یک طرف به معده و از طرف دیگر به روده بزرگ متصل می‌شود. این عضو علاوه بر، حرکت غذا و آب در امتداد روده بزرگ، غذاها را تجزیه و آب و مواد مغذی را از آن‌ها جذب می‌کند. علائم انسداد روده کوچک به سرعت ظاهر می‌شوند و به شکل‌های زیر هستند:

  • گرفتگی یا درد شکم، به خصوص در قسمت بالای آن و اطراف ناف
  • ناتوانی در دفع گاز یا حرکات روده
  • استفراغ و اسهال

اگر درد شما شدید و ثابت است، احتمالاً یعنی انسداد روی جریان خون به سمت روده اثر گذاشته است.

انسداد روده بزرگ

 روده بزرگ شامل کولون (colon) و رکتوم (rectum) می‌شود و فرآیند جذب مواد مغذی از روده کوچک را ادامه می‌دهد. ضمن اینکه غذا و آب را به مواد زائدی با عنوان مدفوع تبدیل می‌کند. حدود ۲۰ درصد از انسدادهای روده، در همین بخش به وجود می‌آیند. علائم انسداد روده بزرگ به تدریج ظاهر می‌شوند و معمولاً شدت کمتری دارند. این نشانه‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • یبوست و ناتوانی در دفع و خارج‌کردن گاز
  • استفراغ (بعد از علائم دیگر)
  • نفخ و گرفتگی در زیر شکم

در برخی موارد، انسداد روده بزرگ باعث درد ناگهانی و دائمی هم می‌شود. چگونگی وقوع علامت‌ها وابسته به علت و دلیل دچار شدن به انسداد است. همچنین انسداد روده یکی از علت های درد زیر شکم مردان به شمار میرود.

عمل روده مسدود شده در راستای درمان انسداد روده
عمل رفع مسدودی روده

انسداد روده جزئی

گاهی اوقات، روده به طور جزئی مسدود می‌شود. در واقع، تمام آن دچار انسداد و گرفتگی نشده است. در این وضعیت، هنوز مقداری گاز، غذا و مایعات از روده عبور می‌کنند. به چنین حالتی، انسداد جزئی گفته می‌شود. در مسدودی کامل، تمام بخش‌های روده گرفته می‌شوند و امکان عبور مواد و حرکت خون در جریانی طبیعی به مخاطره می‌افتند.

انسداد روده کاذب

انسداد کاذب زمانی رخ می‌دهد که علائم انسداد را احساس می‌کنید، اما خبری از بسته‌شدن و مسدودی تمام یا بخشی از این عضو نیست. چنین نوعی از انسداد در نتیجه مشکلات عضلات گوارشی رخ می‌دهد. در برخی موارد هم اختلالات در اعصاب کنترل‌کننده روده باعث بروز این وضعیت می‌شوند. مصرف داروهای مخدر هم می‌تواند انسداد کاذب روده را به همراه بیاورد.

انسداد روده چه علائمی دارد؟

در انسداد روده، صدای شکم ابتدا به دلیل افزایش تلاش روده برای عبور از محل انسداد، تیزتر و پرصدا می‌شود؛ اما با پیشرفت انسداد و کاهش حرکت روده، این صداها به تدریج کاهش یافته و در نهایت ممکن است کاملاً متوقف شوند، که نشان‌دهنده اورژانسی بودن وضعیت است. انسداد در روده، معمولاً با دردهای شدید و موجی شروع می‌شود. شاید در نهایت، چنین دردی به حالتی ثابت هم درآید. از نشانه‌های همراه با وقوع مسدودی نواحل مختلف روده، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • درد شکم، گرفتگی یا نفخ
  • حالت تهوع و استفراغ
  • از دست‌رفتن اشتها
  • کسالت و اسهال
  • ضربان قلب سریع،
  • ادرار تیره رنگ (ادرار)
  • علائم کم‌آبی بدن

یبوست شدید در موارد انسداد کامل رخ می‌دهد و امکان دفع گاز یا مواد زائد وجود ندارد.

علائم انسداد روده در کودکان

نوزادان و کودکان علائم مشابه بزرگسالان را تجربه می‌کنند. با این تفاوت که نوزادان نمی‌توانند به شما درباره وضعیت خود توضیح بدهند. بنابراین، باید حواستان به نشانه‌های بروز درد در آن‌ها باشد. برای مثال، احتمالاً پاهای خود را به سمت شکم جمع و گریه می‌کنند. سایر علائم انسداد روده در کودکان و نوزادان عبارتند از:

  • وجود خون در مدفوع (خونریزی مقعدی)
  • استفراغ سبز یا زرد-سبز
  • شکم متورم و سفت
  • تب و بی‌حالی

اگر احساس کردید که کودک یا نوزاد حال عمومی خوبی ندارد، حتماً علائم را جدی بگیرید و به دکتر گوارش مراجعه کنید.

درد شکمی از علائم انسداد روده بزرگ و کوچک
مرد دچار درد شکمی ناشی از انسداد روده است و شکم خود را فشار می‌دهد

علائم انسداد روده در افراد مسن

نباید علائم انسداد را با نشانه‌های بیماری های روده دیگر اشتباه بگیرید. در افراد مسن، علامت‌هایی مانند درد شدید و مداوم در اطراف ناف یا پایین شکم دیده می‌شود. استفراغ و حالت تهوع از علائم دیگر بروز مشکل در آن‌ها هستند. تورم شکم و سفت‌شدن آن هم می‌تواند گویای انسداد باشد. برخی از افراد مسن عادت‌های معمول روده خود را از دست می‌دهند. برای مثال، دفعات اجابت مزاجشان تغییر می‌کند، یا قوام و شکل مدفوعشان مانند سابق نیست.

انسداد روده در نوزادان نارس

نوزادان در مسیر تکامل روده یا به خاطر مشکلاتی نظیر چسبندگی روده، دچار انسداد می‌شوند. بروز مشکلاتی مانند تورم شکم، کاهش وزن یا بی‌قراری در نوزاد از نشانه‌های ابتلا به انسداد هستند. ضمن اینکه نوزاد با مسدودی روده نمی‌تواند شیر مادر یا شیر خشک را هم تحمل کند. گاهی اوقات، استفراغ مکرر و شدید از نشانه‌های مسدودی روده نوزادان است. امکان دارد که در استفراغ، خون یا صفرا هم دیده شود.

علائم انسداد روده در بارداری

گاهی در دوران بارداری، بزرگ‌شدن بچه و فشاری که در ناحیه شکم ایجاد می‌کند به مشکلاتی مانند انسداد روده منجر می‌شود. از آنجا که نشانه‌های بارداری و انسداد روده مانند تهوع و درد شکمی مشابه‌اند، تشخیص چنین وضعیتی در زنان باردار آنچنان ساده نیست. با این حال، زنان بارداری که به مسدودی روده دچارند هم علامت‌هایی مانند استفراغ، کاهش اشتها، ناتوانی در دفع گاز و مدفوع و یبوست یا اسهال را تجربه می‌کنند.

علت انسداد روده چیست؟

دلایل مختلفی باعث مسدود شدن و تغییر عملکرد روده می‌شوند. گاهی‌ اوقات، ریسک فاکتورهای انسداد روده با انجام اقداماتی مانند جراحی، مسدودی به بار می‌آورند. گاهی هم دچار شدن به بیماری‌ها و مشکلات روده موجب رقم‌خوردن چنین وضعیتی می‌شوند. در هر حال، بررسی دقیق دلایل و رسیدن به درمانی مناسب بسیار حائز اهمیت است. هرگونه کوتاهی یا اشتباه در مسیر تشخیص و درمان چنین روندی می‌تواند منجر به تهدید زندگی بیمار شود. در ادامه، از دلایل مختلف انسداد روده، بیشتر می‌خوانید:

چسبندگی شکم (بافت اسکار) ناشی از جراحی چسبندگی نوارهایی از بافت اسکار است که پس از جراحی روی شکم یا لگن ایجاد می‌شود.
فتقفتق روده زمانی رخ می‌دهد که بخشی از روده یا بافت‌های دیگر از دیواره شکم بیرون می‌زند. چنین وضعیتی هم با انسداد روده همراه خواهد شد.
تومورهای سرطانی تومورهای سرطانی در روده هم ایجاد می‌شوند و این بخش از بدن را مسدود می‌کنند.
بیماری التهابی روده (IBD) بیماری‌های التهابی روده، مانند بیماری کرون باعث ایجاد بافت اسکار در دیواره‌های روده می‌شوند.
دیورتیکولیتدیورتیکولیت زمانی رخ می‌دهد که بسته‌های کوچکی به نام دیورتیکول در روده بزرگ ایجاد و ملتهب شوند. تورم می‌تواند روده بزرگ را ملتهب و مسدود کند.
انواژیناسیون انواژیناسیون علت اصلی انسداد روده در کودکان زیر ۳ سال است. در این وضعیت، یک بخش از روده در قسمت دیگری فرو می‌رود. بخش‌های جمع و فشرده در هم می‌توانند روده و جریان خون را مسدود کنند.
ولولوسبرخی از نوزادان با نوعی بیماری مادرزادی به دنیا می‌آیند و روده‌های آن‌ها به درستی تشکیل نمی‌شود. این وضعیت می‌تواند باعث پیچ‌خوردگی روده آنها (ولولوس) و در نتیجه انسداد شود.
پرتودرمانی شکم، لگن یا راست رودهانتریت پرتودرمانی یا التهاب روده یکی از عوارض این عملیات است و زمانی رخ می‌دهد که پرتودرمانی باعث ایجاد اسکار در بافت سالم شود.

بلعیدن جسمی خارجی هم می‌تواند موجب انسداد روده شود. در واقع، اگر جسمی وارد بدن شود که امکان تجزیه و پردازش آن نباشد، امکان مسدود شدن روده قوت می‌گیرد. منظور از جسمی خارجی، اقلام غیر خوراکی است.

تشخیص انواع انسداد روده با معاینه فیزیکی
پزشک در حال معاینه روده از روی شکم

انسداد روده چگونه تشخیص داده می‌شود؟

 انسداد روده وضعیتی اورژانسی است و تشخیص معمولاً به سرعت انجام می‌شود. جای هیچ‌گونه تعللی وجود ندارد و بعد از تشخیص، بلافاصله درمان شروع می‌شود. پزشکان باید در مسیر شناسایی وضعیت، از بیمار درباره سوابق جراحی شکمی سوال کنند. معاینه فیزیکی برای بررسی شکم یا توده‌های متورم در آن هم واجب است. استفاده از گوشی پزشکی برای بررسی صداهای روده کاربرد دارد. از روش‌های دیگر تشخیص انسداد باید به موارد زیر اشاره کنیم:

آزمایش خون ممکن است، نیاز به آزمایش شمارش کامل خون و تجزیه و تحلیل الکترولیت باشد. آزمایش خون علائم عفونت را بررسی می‌کند. سطوح الکترولیت هم نشان می‌دهد که آیا فرد دچار کم‌آبی شدید است یا خیر.
اشعه ایکس شکم اشعه ایکس شکم می‌تواند محل انسداد را نشان دهد. این تصاویر هوای حوالی اطراف روده یا دیافراگم را هم نشان می‌دهند. هوا در این نقاط می‌تواند نشانه پارگی یا مردگی بافت باشد.
توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن سی تی اسکن عکس‌های دقیق‌تری نسبت به اشعه ایکس ارائه می‌دهد.

استفاده از اشعه ایکس با باریم تنقیه هم روش دیگری است که در مسیر تشخیص انسداد کاربرد دارد. در این روش، بیمار بیهوش می‌شود و پزشک یک کاتتر (لوله نازک) را در رکتوم او قرار می‌دهد. کاتتر روده را با مایع بی‌خطری پر می‌کند که در روده بزرگ به حرکت درمی‌آید. در این فرایند، دستگاه عکس می‌گیرد و با اشعه ایکس تصویربرداری می‌کند. مایع مذکور باعث وضوح روده در تصاویر می‌شود. در این روش‌های تصویربرداری، تشعشعاتی وجود دارند که شاید برای کودکان و زنان باردار ایمن نباشند. برای این بیماران، احتمالاً از ام‌آرآی و سونوگرافی استفاده می‌شود.

تشخیص انسداد روده با عکس‌برداری
تصویری از انسداد روده در عکس گرفته‌شده با اشعه ایکس

انسداد روده چه عوارضی دارد؟

عوارض انسداد روده بدون مراقبت اورژانسی، زندگی را تهدید می‌کند. برای مثال، رسیدگی‌نکردن به چنین وضعیتی می‌تواند باعث سوراخ‌شدن روده شود و عفونت‌های جدی به وجود بیاورد. مایعات، گازها و شیره‌های گوارشی که در پشت انسداد جمع می‌شوند، فشاری به وجود می‌آورند که روده را سوراخ و پاره می‌کند. نشت محتویات روده به بیرون از آن، خطر عفونت شکمی موسوم به پریتونیت (Peritonitis) را بالا می‌برد. این عفونت می‌تواند تمام بخش‌های بدن را درگیر عفونتی جدی کند. از عوارض دیگر انسداد روده باید به جلوگیری از خونرسانی به بخش‌هایی از این عضو هم اشاره کنیم. در نهایت، بافت‌های روده می‌میرند و بدن در معرض عفونت و حتی مرگ قرار می‌گیرد.

انسداد روده چگونه درمان می‌شود؟

بیشتر افراد مبتلا به انسداد روده نیاز به درمان فوری در بیمارستان دارند. انسدادهای کامل معمولاً با جراحی فوری درمان می‌شوند. انسداد جزئی روده هم نیاز به درمان‌هایی برای تثبیت وضعیت دارند. درمان این موارد با راه‌کارهای غیرجراحی مانند استراحت روده صورت می‌گیرند. اگر فکر می کنید انسداد روده دارید، نباید آن را در خانه درمان کنید. با این حال، روش‌های کنترلی و مراقبتی در منزل به شرح زیر هستند:

  • غذای خود را کامل بجوید.
  • به اندازه کافی مایعات بنوشید تا بدن را کاملاً هیدراته نگه دارید.
  • از مصرف غذاهای پر فیبر، میوه‌ها و سبزیجات خام و مکمل‌های فیبر خودداری کنید.
  • به جای وعده‌های غذایی کمتر اما حجیم، چندین وعده غذایی کوچک در طول روز مصرف کنید.

ورزش منظم داشته باشید و با پیاده‌روی و حرکات بدنی مانع از انسداد روده و عود آن شوید.

درمان انسداد روده از طریق تزریق مایعات و دارو درمانی

برای جلوگیری از بروز کم‌آبی در بدن، مایعات و الکترولیت‌ها از راه تزریق وریدی به بدن وارد می‌شوند. برای اینکه علائم ناخوشایند انسداد روده مانند تهوع و استفراغ کاهش پیدا کنند، از داروهای مسکن و ضد تهوع هم استفاده می‌شود. این داروها از راه رگ‌ها به بدن راه پیدا می‌کنند. در صورت وجود عفونت، پزشکان از آنتی‌بیوتیک‌ها هم استفاده می‌کنند.

درمان انسداد روده از طریق لوله‌ بینی به معده

برای درمان انسداد، از لوله‌ای نازک برای مکش مایعات و گازها استفاده می‌شود. به عبارت دقیق‌تر، لوله‌ای نازک از راه بینی به معده وارد می‌شود و مایعات و گازهای انباشته در دستگاه گوارش را می‌مکد. این روند باعث تسکین علائم خواهد شد و در مسیر رفع انسداد کاربرد دارد.

استراحت روده

برای اینکه روده انسداد را از بین ببرد و تورم کاهش پیدا کند، گاهی لازم است که به طور موقت غذا خوردن یا نوشیدن متوقف شود. به جای غذا، بیمار مایعی مغذی دریافت خواهد کرد. در نتیجه، بدن با ضعف و کمبود روبه‌رو نمی‌شود، اما در عین حال، روده‌ها و سیستم گوارشی هم کمی آرامش و تسکین پیدا می‌کنند.

درمان انسداد روده از طریق استنت‌گذاری

پزشکان از نوعی لوله توری به نام استنت برای قراردادن در روده استفاده می‌کنند. این لوله ناحیه مسدود را باز می‌کند. احتمالاً این روش برای درمان انسداد کافی خواهد بود. شاید بعد از پایداری وضعیت با استنت‌گذاری، نیاز به جراحی هم باشد. همه‌چیز به شرایط بیمار و علت دچار شدن به این مشکل مرتبط است. پزشکان بنا به شواهد و علائم، درباره روش مناسب تصمیم‌گیری می‌کنند.

درمان انسداد روده از طریق رفع فشار روده

در این روش، پزشک یک لوله نازک را به ناحیه مسدود هدایت می‌کند. با این اقدام، روده باز می‌شود و فشارهای وارد بر آن هم کاهش پیدا می‌کنند. برای وارد کردن لوله باریک و نازک از روش کولونوسکوپی هم استفاده می‌شود. در واقع، لوله از راه مقعد به داخل بدن راه پیدا می‌کند. در برخی موارد هم با جراحی، این لوله به بدن وارد می‌شود.

درمان انسداد کاذب

انسداد کاذب اغلب به خودی خود بهتر می‌شود. پزشک وضعیت را تا زمانی تحت نظر دارد که علائم بهتر شوند. شاید لازم باشد، از راه تزریق وریدی یا لوله بینی به معده، غذا به بدن وارد شود. ضمناً داروهایی تجویز می‌شوند که به انقباض روده و حرکت غذا در آن، کمک می‌کنند. شاید مصرف دارویی دیگر باعث بروز چنین مشکلی شده باشد. در این صورت، پزشکان با قطع مصرف آن، سعی در بهبود وضعیت خواهند داشت.

مرلحل مختلف عمل انسداد روده
جراحی روده برای رفع انسداد

عمل انسداد روده

در برخی از موارد هم نیاز به جراحی وجود دارد. پزشکان برای رفع انسداد، مجبور به برداشتن بخش‌های آسیب‌دیده در روده می‌شوند. اگر فتق باعث انسداد شود، برای ترمیم آن به عمل جراحی نیاز خواهد بود. شاید به کولوستومی (Colostomy) یا ایلئوستومی (Ileostomy) هم نیاز باشد. پس از اینکه پزشک قسمت آسیب‌دیده روده را بیرون می‌آورد، بقیه بخش‌ها را به سوراخی در پوست می‌دوزد. مدفوع از طریق این سوراخ از بدن خارج و به یک کیسه یک‌بار مصرف هدایت می‌شود. در برخی موارد، روده پس از بهبودی می‌تواند دوباره متصل شود و حالت عادی را از سر بگیرد.

مراقبت‌های بعد از عمل انسداد روده

رعایت مراقبت‌های پس از درمان انسداد روده اهمیت زیادی دارند. بنا به نوع عمل و شرایط فردی هر بیمار به اقدامات متنوعی نیاز است. از جمله این نکات باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • استراحت کافی
  • رژیم غذایی با مواد نرم و کم‌فیبر
  • مصرف داروها شامل مسکن‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای ضد تهوع
  • مراقبت از زخم با تمیز و خشک‌ نگه‌داشتن آن و تعویض منظم پانسمان‌ها

برای پیگیری روند بهبودی و بررسی هرگونه عارضه احتمالی، باید به طور منظم به پزشک مراجعه شود.

عوارض بعد از عمل انسداد روده

عمل انسداد روده مانند هر جراحی دیگری با عوارض احتمالی روبه‌رو است. این عوارض به عوامل مختلفی مانند نوع جراحی، سن بیمار، وضعیت عمومی سلامتی و سایر بیماری‌های فرد بستگی دارد. از عارضه‌های شایع پس از جراحی باید به درد، عفونت، یبوست و تهوع یا استفراغ اشاره کنیم. لخته‌شدن خون در پاها یا ریه هم از عوارض احتمالی چنین وضعیتی است. در برخی موارد، ممکن است در محل برش جراحی، فتق ایجاد شود. گاهی اوقات هم بافت اسکار ناشی از جراحی، روده را باریک می‌کند.

چگونه می‌توان از انسداد روده پیشگیری کرد؟

امکان پیشگیری از مسدود شدن روده وجود دارد. برای اینکه درگیر چنین وضعیت ناخوشایندی نشوید، بهتر است در الگوهای غذا خوردن خود تغییراتی به وجود بیاورید. برای مثال، وعده‌های غذایتان را پرشمارتر و کم‌حجم‌تر کنید. به توصیه‌های زیر هم نگاهی داشته باشید:

  • سعی کنید حداقل ۲ ساعت و نیم در هفته فعالیت بدنی متوسط ​​تا شدید داشته باشید.
  • غذاهای پرفیبر و سبزیجات خام را کنترل‌شده مصرف کنید.
  • غذاهای مختلف را به خوبی و زیاد بجوید.
  • مقدار آب مصرفی در روز را زیاد کنید.

 اگر مبتلا به بیماری کلیوی، قلبی یا کبدی هستید و باید مصرف مایعات خود را محدود کنید، قبل از افزایش مقدار مایعات مصرفی با پزشک خود صحبت کنید.

مراجعه به پزشک برای درمان انسداد روده

برای درمان انسداد روده باید به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای درمان روده، دکتر گوارش عملکرد روده را به خوبی می‌شناسد و می‌تواند برای انسداد روده به شما کمک کند. بنا به اینکه علت انسداد روده چیست، روش‌های درمانی را انتخاب می‌کند و شما را در مسیر بهبودی قرار می‌دهد. برای تشخیص انواع انسداد روده هم به نشانه‌هایی مانند درد شکمی، تهوع، یبوست، نفخ و استفراغ توجه می‌کند. علائم انسداد روده در روند تشخیص، اهمیت زیادی دارند. آزمایشات تشخیصی شامل اقدامات متنوعی از جمله آندوسکوپی و تصویربرداری می‌شوند. برای مراجعه به پزشکی خبره و شناسایی علت انسداد روده و درمان، به سامانه دکتردکتر مراجعه کنید. در آنجا، نظرات مراجعان پیشین هر پزشک را بخوانید و با شناسایی بهترین‌ها، از آن‌ها به‌ طور اینترنتی، وقت بگیرید. با شناسایی دکتر انسداد روده می‌توانید مشکلات را حل کنید و نگذارید که اتفاق خطرناکی برایتان رخ بدهد. علائم انسداد روده را جدی بگیرید و بدانید که گاهی، نیاز به مراجعه اورژانسی، برای رسیدگی به آن وجود دارد.

سوالات متداول انسداد روده

انسداد روده به معنای مسدود شدن حرکت مواد غذایی و مدفوع در روده است. سرطان یکی از عوامل ایجاد آن است، اما انسداد روده لزوماً به معنای وجود سرطان نیست. بسیاری از دلایل دیگر می‌توانند باعث انسداد روده شوند.

بله، اگر انسداد به موقع درمان نشود، امکان دارد که خونرسانی به این عضو از بدن متوقف شود. در نتیجه، بافت روده می‌میرد و امکان عوارض خطرناک و حتی مرگ قوت می‌گیرد.

بله، البته همه‌چیز بستگی به این دارد که انسداد کجا رخ داده و چقدر جدی است. اگر انسداد جزئی باشد، چنین چیزی امکان‌پذیر خواهد بود. شاید در انسداد کلی و گسترده، چنین فرصتی وجود نداشته باشد.

اغلب اوقات، انسداد جزئی بدون جراحی برطرف می‌شود. اما همچنان به درمان‌هایی مانند لوله‌گذاری بینی به معده و استراحت روده برای کاهش فشار نیاز دارید.

اگر علائم انسداد روده را دارید، بدون تأیید پزشک از ملین استفاده نکنید. زمانی که یبوست به دلیل مشکلی جدی مانند انسداد روده ایجاد می‌شود، ملین‌ها خطرناک خواهند بود. استفاده نادرست از برخی ملین‌ها، مانند موارد حاوی فیبر پسیلیوم باعث انسداد روده می‌شود.

منابع:

healthdirect.gov.au

my.clevelandclinic.org

mayoclinic.org

webmd.com

mountsinai.or

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نیلوفر شهدوست
نیلوفر شهدوست هستم و نزدیک به یک دهه در دنیای محتوا گشت‌وگذار می‌کنم. حضور در بخش‌های مختلف این دنیا، با یادگیری، شناخت آدم‌ها و خلق ارتباطات برایم شیرین است. تولید محتوا در حوزه پزشکی و سلامت هم یکی از جذاب‌ترین بخش‌های تجربه کاری من هست و شاید برایتان جالب باشد که بدانید، در تولید بیشتر از ۵۰۰ مقاله به‌روز، در زمینه‌های پرجست‌وجوی پزشکی و سلامت مشارکت داشته‌ام. این حضور مداوم و پررنگ در دنیای محتوای پزشکی، با وسواس و دقت زیادی همراه بوده تا مخاطبان نازنین بتوانند به منابع تراز اول پزشکی دنیا دست پیدا کنند و جواب پرسش‌هایشان را سریع‌تر بگیرند و البته کمتر نگران شوند. امیدوارم که توانسته باشم در مسیر پیگیری بیماری‌ یا پیداکردن پاسخی برای سوالات پزشکی و سلامتی شما در کنارتان باشم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*