آبله مرغان که همچنین واریسلا نامیده میشود با دانههای تاولی قرمز رنگ که در سر تا سر بدن ایجاد میشود مشخص میشود. عامل آن ویروس هرپس زوستر است و اکثر بچهها را درگیر میکند. در این مطلب از مجله اینترنتی دکتردکتر به معرفی کامل آن پرداختهایم.
در معرفی کامل بیماری آبله مرغان میخوانید:
- عامل آبله مرغان چیست؟
- چه کسانی در معرض خطر ابتلا به آبله مرغان قرار دارند؟
- آبله مرغان چگونه تشخیص داده میشود؟
- آبله مرغان در دوران بارداری
معمولا وقتی فرد یک بار دچار آبله مرغان میشود دیگر به آن مبتلا نمیشود و ابتلای دوباره به این عفونت بسیار نادر است. از آنجایی که در اواسط دهه ۱۹۹۰ واکسن آبله مرغان معرفی شد؛ تعداد موارد ابتلا بسیار کاهش یافته است.
راهنمای بیماری آبله مرغان
عامل آبله مرغان چیست؟
علت آبله مرغان ویروس واریسلا زوستر ( VZV) است.
درگیری در اغلب موارد از طریق تماس با فرد آلوده رخ میدهد. اگر فردی آبله مرغان داشته باشد از یکی دو روز قبل از اینکه بثورات در سطح بدن وی ظاهر شود، قابلیت انتقال عفونت را به اطرافیان خود دارد و تا زمانی که تمام بثورات دلمه نبسته و خشک نشدهاند قابلیت سرایت دارند. ویروس میتواند از طریق بزاق، سرفه ،عطسه و تماس با مایع خارج شده از بثورات تاولی به دیگران منتقل شود.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به آبله مرغان قرار دارند؟
ابتلا قبلی به آبله مرغان یا واکسیناسیون خطر ابتلا را کاهش میدهد. در موارد زیر ریسک تماس با ویروس افزایش مییابد:
۱. شما اخیراً با فرد مبتلا به آبله مرغان تماس داشتهاید.
۲. زیر ۱۲ سال سن دارید.
۳. شما فرد بزرگسالی هستید که با کودکان زندگی میکنید.
۴. شما ساعاتی از روز را در یک مدرسه یا مرکز مراقبت از کودک میگذرانید.
۵. سیستم ایمنی شما در اثر بیماری یا مصرف دارو ضعیف شده است.
آبله مرغان چگونه تشخیص داده میشود؟
در بیشتر موارد پزشک بر اساس معاینه فیزیکی و مشاهده نوع بثورات روی بدن کودک شما قادر به تشخیص آبله مرغان خواهد بود و در موارد مشکوک از طریق تست آزمایشگاهی میتوان آن را تایید کرد.
هر گاه دچار بثورات ناشناخته شدید باید به پزشک مراجعه کنید، به خصوص اگر همراه با بثورات علائمی نظیر تب و سرماخوردگی دارید. برخی از ویروسها میتوانند سبب آسیب رساندن به شما شوند.
آبله مرغان در دوران بارداری
اگر باردار هستید و با فرد مبتلا به آبله مرغان تماس پیدا کردید (منظور از تماس خانم باردار با فرد مبتلا به صورت: تماس خانگی، تماس صورت به صورت حداقل برای ۵ دقیقه و تماس در فضای سربسته حداقل به مدت یک ساعت) حتما باید به پزشک مراجعه کرده و به وی اطلاع دهید. در این موارد در صورت فقدان سابقه ابتلا، پزشک ابتدا آنتیبادی علیه ویروس را چک میکند، اگر منفی باشد ایمونوگلوبولین واریسلا زوستر تجویز میشود. در صورت ابتلای مادر به آبله مرغان ۴ تا ۶ هفته پس از بهبود، انجام سونوگرافی جنینی ضروری است. سونوگرافی در هفته ۸ تا ۱۲ نیز باید تکرار شود.