زایمان طبیعی یا واژینال به خارج کردن نوزاد از درون واژن مادر، بدون نیاز به انجام عمل جراحی گفته میشود. زایمان طبیعی تجربهای منحصر به فرد برای هر زن است و از فردی به فرد دیگر و حتی در بارداریهای مختلف یک فرد، متفاوت خواهد بود. فواید زایمان طبیعی بسیار بیشتر از زایمان سزارین است. از جمله این فواید میتوان به بهبود سریعتر، خونریزی کمتر، شیردهی آسانتر و احتمال کمتر عفونت اشاره کرد. درد زایمان طبیعی در زنان مختلف متفاوت است که به وضعیت سلامت و آستانه تحمل درد هر فرد بستگی دارد.
در این مقاله درباره علائم زایمان طبیعی، مراحل آن، مراقبتهای قبل از زایمان طبیعی و بعدش خواهید خواند. از نحوه زایمان و موضوعات پیرامونش همچون نیاز به همراهی همسر در تولد نوزاد و رابطه جنسی و… هم برایتان میگوییم. مطالعه مقاله به حدود ۵ دقیقه زمان نیاز دارد.
هر سوال یا ابهامی در این رابطه داشته باشید، میتوانید در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پزشک به آن پاسخ دهد.
زایمان طبیعی چگونه انجام میشود؟
مراحل زایمان طبیعی یا واژینال شامل انقباض رحم، تولد نوزاد و مراقبتهای پسازایمان است. ابتدا با منقبض شدن رحم، دهانهاش به تدریج باز میشود که این انقباضات ممکن است نامنظم و به تدریج باشند، سپس مادر شروع به زور زدن میکند تا نوزاد به طرف مجرای زایمان حرکت کرده و خارج شود. آخرین مرحله زایمان طبیعی نیز مراقبتهای پسازایمان است که بعد از قطع کردن بند ناف و جدا شدن نوزاد از مادر شروع میشود. پزشکان متخصص در این حوزه دکتر زنان هستند و معمولاً این روش را به روشهای دیگر ارجح میدانند چون خطرات کمتری برای مادر و نوزاد به همراه دارد. در نتیجه، در بسیاری از موارد، پاسخ پرسش عمل زایمان طبیعی یا سزارین، گزینه اول است.
بهترین زمان زایمان طبیعی
در شرایط نرمال، بهترین زمان زایمان طبیعی چهل و دومین هفته دوران بارداری یعنی بعد از گذشت تقریبا 290 روز از شکلگیری جنین در رحم مادر است. همچنین انتخاب مناسبترین زمان انجام زایمان طبیعی به عواملی نظیر میزان رشد جنین، وضعیت جسمانی خانم باردار و سایر عوامل پزشکی نیز بستگی دارد.
انواع زایمان وجود دارد اما روش طبیعی محبوبتر و رایجتر است.
انواع زایمان طبیعی
زایمان به روش طبیعی دارای انواع مختلفی است. بنا به شرایط جسمانی مادر و وضعیتی که بچه در شکم قرار گرفته و تحت تأثیر عوامل خارجی مختلف، امکان دارد که از روشهای مختلفی برای زایمان استفاده شود.
نحوه زایمان طبیعی متفاوت است و به شکلهای زیر پیش میرود:
زایمان خودجوش (Spontaneous)
در این روش، بچه به طور طبیعی و بدون کمک هیچ دارویی از راه کانال تولد و واژن به دنیا میآید.
زایمان با القا (labor induction)
در این روش از زایمان طبیعی از داروها یا راهکارهایی برای تسهیل خروج بچه از واژن استفاده میشود.
زایمان کمکی (Assisted vaginal delivery)
با القای زایمان هم از دستگاههایی مانند فورسپس (forceps) یا وکیوم کمک گرفته میشود. دو روش دیگر هم میتوانند با کمک ابزارهای این روش پیش بروند. در واقع، در زایمان کمکی از ابزارهایی برای بیرونآورد نوزاد استفاده میشود.
انتخاب روش زایمان طبیعی وابسته به وضعیت مادر و توصیه دکتر زایمان طبیعی است.
علائم شروع زایمان طبیعی
قرارگرفتن در آستانه زمان زایمان، با بروز نشانهها و علامتهایی همراه است. از جمله این علائم باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- انقباضات رحم
- درد کمر و شکم
- پارهشدن کیسه آب
- خونریزی از واژن
با مشاهده این علائم باید آمادگی لازم برای زایمان را در خود بهوجود بیاورید و اقدامات لازم را پیگیری کنید.
مراحل زایمان طبیعی
هر زایمان طبیعی به ۳ مرحله اصلی تقسیم میشود. چه مراحلی؟
- زایمان
- تولد
- زایمان جفت
هریک از اینها اهمیت زیادی در سلامت مادر و بچه دارد و باید براساس اصول پیش برود.
زایمان
نخستین مرحله از زایمان طبیعی، با انقباضهای رحم شروع میشود. این مرحله با بازشدن ۱۰سانتیمتری دهانه رحم همراه است. این بخش از زایمان به سه دسته تقسیم میشود؛ زایمان زودرس، فعال و انتقالی.
- زایمان زودرس؛ در این شکل از زایمان، دهانه رحم به اندازه ۵ سانتیمتر باز میشود.
- زایمان فعال؛ در این شکل از زایمان هم انقباضها طولانیاند و هریک در حدود ۱ دقیقه ادامه دارند. فاصله این انقباضها هم ۳ دقیقه از یکدیگر است. در چنین حالتی از بیحسی اپیدورال (epidural) یا تزریق اکسیتوسین (oxytocin) استفاده میشود.
- زایمان انتقالی؛ در این حالت، انقباضها سریع رخ میدهند و بیشتر از ۱ دقیقه طول میکشند. در واقع، بازشدن ۱۰ سانتیمتری دهانه رحم هم هنوز رخ نداده و علائمی مانند تعریق، لرزش یا استفراغ در مادر رخ میدهد. این حالت پیش از شروع زورزدن مادر برای خروج بچه است.
فرایند زایمان طبیعی سخت و زمانبر است و با آگاهی نسبت به مراحل مختلفش، برای مادر ملموستر پیش خواهد رفت.
تولد
مرحله تولد هم زمانی شروع میشود که دهانه رحم ۱۰ سانتیمتر باز شده و پایان این بخش از زایمان هم با خروج نوزاد از رحم همراه است. در این مرحله، انقباضهای رحم شدید میشود و مادر باید تلاش برای زورزدن در ناحیه خروج بچه را بیشتر کند.
احساسی که ایجاد میشود، شبیه نیاز شدید به دفع است. برای کسانی که از بیحسی اپیدوریال استفاده میکنند، حضور دکتر زایمان بدون درد که فرایند را تسهیل میکند، بسیار ضروری است. مرحله تولد از چند دقیقه تا چند ساعت طول میکشد. برای کسانی که پیشتر تجربه زایمان طبیعی داشتهاند، این مرحله سادهتر پیش میرود.
زایمان جفت
آخرین مرحله زایمان هم زایمان جفت است. زایمان جفت با خروج بچه از رحم شروع میشود. در این بخش از کار، پزشکان از مادر میخواهند که زور بیشتری به ناحیه واژن وارد کند. این مرحله چند دقیقه پس از خروج نوزاد از رحم شروع میشود و حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد. شرایط بدنی هرکس و موضوعاتی مانند قرارگیری نوزاد یا بیحسی، روی زمان و میزان درد در این بخش از زایمان اثرگذار هستند.
زایمان طبیعی در خانه
زایمان طبیعی در خانه به این معنی است که شما به جای زایمان در بیمارستان یا مرکز زایمان، در خانه وضع حمل خواهید کرد. در حین زایمان طبیعی در خانه، همچنان به کمک فردی با تجربه و واجد شرایط نیاز دارید. مثلاً:
- یک پرستار یا ماما
- متخصص زنان و زایمان
اگر قصد زایمان در خانه را دارید، جریان را با یک متخصص در میان بگذارید تا به شما بگوید که در طول زایمان و تولد، چه چیزی در انتظارتان خواهد بود. باید در مورد عوارض احتمالی و نحوه مدیریت آنها در محیط خانه هم اطلاعاتی کسب کنید.
برخی تحقیقات نشان دادهاند که زایماندر خانه، خطر آسیبدیدن نوزاد و حتی مرگ او را بیشتر میکند. بههمین دلیل، کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG) و آکادمی اطفال آمریکا (AAP) در حال حاضر زایمان در خانه را توصیه نمیکنند.
مانند بیمارستان، در زایمان در منزل هم باید علائم حیاتی مانند درجه حرارت، نبض و فشار خون مادر بهصورت دورهای، در طول زایمان در خانه کنترل شود. نیاز به بررسی ضربان قلب بچه هم وجود دارد.
زایمان طبیعی چقدر طول میکشد؟
بعد از معاینه دهانه رحم زایمان طبیعی از نزدیک و بازشدن دهانه رحم به اندازه ۱۰سانتیمتر، فرایند زایمان میتواند از ۲ تا ۴ ساعت طول بکشد. اما بازشدن دهانه رحم در طی چه مدت زمانی به ۱۰ سانتیمتر میرسد؟ دهانه رحم در هر ساعت، تقریباً ۱ سانتیمتر باز میشود. بنا به شرایط هر فرد، این مقدار میتواند زودتر یا دیرتر باز شود.
برای کسانی که نخستین بار است، این نوع زایمان را تجربه میکنند، فرایند زایمان میتواند از ۱۲ تا ۱۸ ساعت طول بکشد. کسانی که پیشتر زایمان طبیعی داشتهاند، مدتزمان کمتری برای به دنیاآوردن بچه نیاز دارند. همهچیز به شرایط مادر و بچه وابسته است. بعضی سریعتر زایمان میکنند و برخی ساعتهای متمادی (بیشتر از ۱۰ ساعت) درگیر این فرایند هستند.
زایمان طبیعی سخت چیست؟
زایمان طبیعی سخت هنگامی رخ میدهد که خروج نوزاد از لگن بسیار طولانی و سخت شود. تنگی فضای لگن، ابتلای مادر به دیابت، پارگی کیسه آب، موقعیت نامناسب نوزاد و بزرگ بودنش، میتوانند دلایل داشتن زایمان طبیعی سخت باشند. در این شرایط، زایمان طبیعی غیرممکن است و پزشک متخصص مجبور به مداخله میشود.
بهتر است در سه ماه سوم بارداری با متخصص زنان در مورد روش زایمان صحبت کنید و به نتیجه برسید.
در صورت دیدن چه علائمی بعد از زایمان طبیعی باید به دکتر مراجعه کنیم؟
در صورت مشاهده علائمی که باعث نگرانی شما میشود، باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید. این موارد شامل:
- مشکلات ادرار؛ از جمله ناتوانی در تخلیه ادرار، سوزش در هنگام ادرار یا ادرار بسیار تیره
- خونریزیهای شدید با خیس شدن پد در هر یک ساعت
- احساس درد، گرما، حساسیت یا تورم در پاها، به خصوص ناحیه ساق پا
- نداشتن دفع مدفوع تا چهار روز پس از زایمان
- علائمی شبیه به آنفولانزا
- درد یا قرمزی در یک یا هر دو سینه شما
- بوی بد واژن
- افسردگی پس از زایمان
- حالت تهوع و استفراغ مکرر
- مشکل بینایی
- احساس تب شدیدی
- بروز سردرد شدید
درد زایمان طبیعی در افراد مختلف با هم فرق میکند. این نحوه از زایمان هم مانند سزارین، عوارضی دارد و باید در انتخاب میان دو راهی زایمان طبیعی یا سزارین، تصمیمی آگاهانه و مناسب بگیرید. تصمیمی که با مشورت پزشک و براساس ویژگیهای سلامت خود و بچه ارزیابی میشود. تولد نوزاد فرایندی مهم است و برای اینکه تجربه خوبی شکل بگیرد، باید مراقبتهای قبل از زایمان انجام شوند. از این رو در هر کدام از شهرهای ایران که ساکن هستید، میتوانید به بهترین متخصصین شهر خود برای مشاوره زایمان طبیعی، مراجعه کنید. مثلا اگر ساکن بوشهر هستید، برای مراجعه به دکتر زنان بوشهر، بیش از 9 پزشک فعال وجود دارد که میتوانید از میانشان، متخصص مورد نظرتان را برای زایمان طبیعی، انتخاب کنید.
چه افرادی نباید زایمان طبیعی انجام دهند؟
زایمان طبیعی از رایجترین روشهای به دنیا آوردن بچه در دنیا است؛ اما بعضی از افراد به دلایل زیر نمیتوانند از این راهکار استفاده کنند:
اضطراب و ترس
بعضی از زنان، ترس و اضطراب بسیار زیادی از زایمان طبیعی دارند. اگر این موضوع بهشدت اعصاب فرد را تحتتأثیر قرار میدهد، بهتر است که بهجای زایمان طبیعی به روشهای دیگر فکر کند.
قرارداشتن در معرض خطر
مادرانی که دچار بیماریهایی مانند فشار خون بالا، دیابت یا تیروئید هستند، بهتر است از روشهای دیگر زایمان استفاده کنند. اگر به یکی از این شرایط یا بیماریهای دیگر دچار هستید، باید درباره انتخاب روش زایمان با پزشکتان مشورت کنید.
موقعیت نامناسب بچه
اگر موقعیت بچه در رحم طوری باشد که ابتدا پاها یا نواحی بدنش بهجز سر، از دهانه رحم خارج میشوند یا به عبارت دیگر جنین در وضعیت سفالیک نیست، بهتر است که دور زایمان طبیعی خط کشیده شود.
تحمل درد ضعیف
آستانه تحمل درد در بعضی از افراد پایین است. زایمان طبیعی هم مسیر پرچالشی است که با درد و فشار زیادی همراه میشود. کسانی که نمیتوانند از تحمل درد بسیار آن بربیایند، نباید زایمان طبیعی را تجربه کنند.
اندازه لگن و نوزاد
بعضی از زنان لگن کوچکی دارند؛ اما وزن و اندازه بچه موجود در رحمشان بزرگ است. این دسته از افراد بهسختی میتوانند از پس زایمان طبیعی بربیایند و بهتر است که روشهای دیگر را امتحان کنند.
بعد از زایمان طبیعی در بدن مادر چه اتفاقی می افتد؟
پس از زایمان طبیعی، باید منتظر بروز تغییراتی در بدنتان باشید. از جمله این تغییرات به موارد زیر اشاره میشود:
- شکم حالت نرم و آویزان پیدا میکند. شکم بعضی از زنان سریعتر از دیگران به حالت عادی درمیآید. بعضیها هم زمان بیشتر و اقداماتی مانند ورزش را برای برگشتن به حالت طبیعی نیازمند هستند.
- فشاری که در طول زایمان به بدن وارد شده، باعث میشود که درد و ناراحتی در ناحیه ماهیچهها و مفاصل به وجود بیاید.
- حتی اگر شیردهی انجام نشود هم پستانها کمی آزرده خواهند بود.
- مشکلات دیگری مانند یبوست یا درد پرینه هم بعید نیست.
پس از زایمان طبیعی، بدن مادر از بافتها و خونی که در رحم بود، رها میشود. به این ترشحات واژن، لوچیا (lochia) میگویند. این ترشحات در روزهای نخست پس از زایمان، شدید هستند و رنگ قرمز تیره دارند و میتوانند حاوی لختههایی باشند. بهمرور از حجم و تیرگی رنگشان کم میشود. امکان ادامه این ترشحات، تا چند هفته یا حتی چند ماه بعد از زایمان طبیعی وجود دارد.
آمادگیهای قبل از زایمان طبیعی
در روزهای مانده به زایمان طبیعی و در آستانه انجامش باید با اقدامات قبل از زایمان آشنا باشید. چه اقداماتی؟
درد را بپذیرید
باید قبول کنید که زایمان طبیعی با درد همراه است؛ اما وجود درد و چالشهای آن به این معنا نیست که تحملش از طاقتتان خارج است. بهجای فکرکردن به درد، انرژی و تمرکزتان را معطوف به پیشبرد فرایند در مسیر درستی کنید که منجر به ملاقاتتان با نوزاد میشود. بیشتر زنان با درد زیادی در این مسیر روبهرو هستند و از پس تحمل آن هم برمیآیند.
با خودتان ارتباط برقرار کنید
بدنتان را بشناسید و کنترلش را در دست بگیرید. با این کار میتوانید در مدیریت درد و پیشبرد زایمان بهتر عمل کنید. یکی از اقداماتی که در این راستا به شما کمک میکند، تمرینات یوگا است. یوگاه راهی برای شناخت بهتر روح و جسم است. تمرینهای تنفسی موجود در آن، به بالابرن تمرکزتان و ایجاد ارتباط میان جسم و فکر کمک میکند.
رابطه جنسی داشته باشید
شاید کمی عجیب به نظر برسد؛ اما سکس، راهی برای آزادکردن بدن از تنش و انقباض است. در دوران حاملگی هم میتوانید رابطه جنسی را تجربه کنید. ببینید که کدام موقعیت برقراری رابطه برایتان راحتتر است و سعی کنید که با رسیدن به ارگاسم، از فشارهای وارد بر بدن خود کم کنید.
تنفس صحیح را تمرین کنید
خود را به کشیدن نفسهای عمیق پرتعداد، در طول روز عادت بدهید. اگر دقت کرده باشید، در زمان استرس و اضطراب، تنفس سطحی و کوتاهکوتاه میشود. برای کنترل استرس و ایجاد آرامش بیشتر، روی تنفس آرام و عمیق تمرکز داشته باشید. در موقعیتهای ناخوشایند، نفس عمیق باعث میشود که اکسیژن بیشتری به مغز منتقل شود و فکرتان بهتر کار کند.
استراحت زیادی داشته باشید
بدن باید در آرامش باشد تا از پس فرایند چالشبرانگیز زایمان طبیعی برآید. با استراحت کافی هم جسم و هم روحتان از خستگیها دور میشود. لازم نیست که فعالیتهای مختلف و وظایف گوناگونی را بهعهده بگیرید. به بدنتان زمان بدهید و بگذارید که از خستگی و تنش دور بماند.
نترسید و بدانید که از پس کار برمیآیید
از هیچچیز نترسید. شما نخستین زنی نیستید که زایمان طبیعی را تجربه میکند. سالیان طولانی است که این روش، بهترین راه برای به دنیاآوردن نوزادان بوده و هست. تعداد پرشماری از زنان از عهده آن برآمدهاند و شما هم یکی از آنها خواهید بود. با وجود رشد امکانات و علم پزشکی هم نباید نگران چیزی باشید.
مراقبتهای قبل از زایمان طبیعی
برای اینکه پیش از زایمان طبیعی آماده باشید، باید نکات زیر را در نظر بگیرید:
- کافئین کمتری مصرف کنید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- به متخصص زایمان مراجعه و اطلاعات کافی کسب کنید.
- نسبت به ضدعفونیکردن مواد غذایی و رعایت بهداشت مقید باشید.
- تغذیه سالم و رژیم غذایی سرشار از سبزی و پروتئینها را دستکم نگیرید.
- تحرک داشته باشید و ورزش در دوران بارداری را یاد بگیرید.
هرچقدر که مراقبتهای پیش از زایمان را بیشتر جدی بگیرید، این روند را با آرامش بیشتری طی خواهید کرد.
مراقبتهای بعد از زایمان طبیعی
با به دنیا آوردن نوزاد، مراقبت و نیاز مادر به توجه کم نمیشود. باید با نکات مراقبت بعد از زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد در این زمینه آشنا باشید تا روند سرپاشدن مادر و رشد بچه به خوبی پیش برود.
مراقبتهای مخصوص مادر
مراقبت از خود بعد از زایمان طبیعی بسیار مهم است. آنها را جدی بگیرید:
- استراحت کنید؛ تا جایی که میتوانید به بدن استراحت بدهید تا به حالت اولیه بازگردد. این موضوع در هفتههای نخست بعد از بارداری اهمیت دارد.
- اجسام سنگین بلند نکنید؛ در دوران بهبود و بازیابی سلامتی، نباید چیزی سنگینتر از نوزادتان بلند کنید.
- دستها را زیاد بشویید؛ شاید بدیهی به نظر برسد، اما یادآوری آن لازم است. با شستن دستها، از پخش باکتریها و ویروسهای احتمالی جلوگیری کنید.
- کمتر از پله بالا بروید؛ برای رسیدن به بهبودی کامل بدن بعد از زایمان طبیعی، زیاد از پلهها بالا و پایین نروید.
- منطقی عمل کنید؛ بعضی از مادران میخواهند در نگهداری از نوزاد، سنگ تمام بگذارند و کارهایی غیرضروری مانند حمامکردن زیاد را در برنامهشان قرار میدهند. نگاهی منطقی داشته باشید و بیهوده خود را خسته نکنید.
- از مهمانداری پرهیز کنید؛ لازم نیست که پذیرای مهمانان پرشمار باشید. به خود و خانوادهتان، زمانی برای بهترشدن و عادتکردن به شرایط جدید اختصاص بدهید.
مراقب افسردگی هم باشید؛ نوسانات هورمونی میتواند باعث بروز افسردگی و اضطراب شود. اگر دچار این حالتها هستید، بدانید که طبیعی است و باید مراقب خود باشید. طولانیشدن این مشکل نیاز به پیگیری جدی دارد.
مراقبتهای مخصوص نوزاد
در نگهداری از نوزاد باید حواستان را حسابی جمع کنید. بهتر است که در روزهای نخستِ پس از زایمان، از کمک دیگران استفاده کنید. به این نکتهها هم توجه کنید:
- نوزاد را با پوشاندن ۱ تا ۲ لایه لباس بیشتر نسبت به بزرگسالان گرم نگه دارید.
- به نظافت نوزاد اهمیت بدهید و مراقب بند ناف باشید.
- فقط به نوزاد، شیر مادر بدهید.
- نوزاد را به پشت یا پهلو بخوابانید.
- بهتر است که نوزاد را در معرض نور خورشید قرار ندهید.
یادتان باشد که نگذارید نوزاد در محیطی پر از دود بماند؛ چراکه ریههای حساسش، آسیب میبیند.
مزایای زایمان طبیعی
زایمان طبیعی، مزایای زیادی برای مادر و بچه به همراه میآورد. برای مثال، از فواید زایمان طبیعی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- دوران بهبود و بازیابی از زایمان سریعتر پیش میرود.
- تولید شیر در بدن مادر، پس از آن زودتر شروع میشود.
- در بارداریهای بعدی، فرایند راحتتر و بیمشکلتر پیش میرود.
- امکان بروز مشکلات تنفسی برای بچه هم در روش طبیعی کمتر است.
- امکان شیردهی به نوزاد از راه پستان و به طور طبیعی هم بیشتر میشود.
ضمن اینکه یادتان باشد، سیستم ایمنی بچه قویتر و بیمشکلتر خواهد بود.
عوارض و خطرات زایمان طبیعی
بعد از زایمان طبیعی، امکان بروز عوارضی عاطفی یا جسمانی وجود دارد. از جمله معایب زایمان طبیعی باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- یبوست
- پفکردن و تورم سینهها
- نوسانات خلقوخو
- درد و زخم در واژن
- خونریزی واژنی
- هموروئید یا بواسیر
- دردهای انقباضی
- ترشح لوچیا (نوعی ترشح واژنی)
- سردرد، گُرگرفتگی یا تعریق ناشی از نوسانات هورمونی
بعضی از زنان، بعد از زایمان طبیعی دچار اضطراب و افسردگی میشوند. تغییرات هورمونی باعث بروز احساساتی مانند غم میشود. این احساسات چند هفته بعد از زایمان هم با مادر همراه هستند. اگر مدت آنها طولانی شود، نیاز به پیگیری جدی به وجود میآید.
یکی دیگر از عوارض زایمان طبیعی که ممکن است در برخی افراد بوجود بیاید افتادگی واژن است.
بیماریهای رایج بعد از زایمان طبیعی
بعد از زایمان طبیعی، امکان بروز بیماریها و مشکلاتی برای مادر وجود دارد. از جمله آنها به موارد زیر دقت کنید:
- بروز بواسیر یا هموروئید
- خونریزی شدید واژن
- بیماری قلبی
افسردگی هم که در کمین برخی مادران است و امکان دارد، پس از زایمان طبیعی یا زایمان سزارین رخ بدهد.
زایمان طبیعی چقدر درد دارد؟
زایمان به روش طبیعی، میتواند با درد زیادی همراه باشد. روشهای مختلفی برای کاهش درد این فرایند به مادران توصیه میشود. برای مثال از روش زایمان با اپیدورال و بیحسی ستون فقرات برای کمکردن درد زایمان استفاده میشود.
با این روش، بخش پایینتنه بدن را بیحس میکنند. لازم است که در دوران بارداری با پزشک معالج خود درباره رسیدن به بهترین شیوه زایمان به نتیجه برسید.
چطور درد زایمان طبیعی را کمتر کنیم؟
برای کاهش درد در زایمان طبیعی میتوانید از روشها و راهکارهای زیر کمک بگیرید. این روشها میتوانند برای افراد مختلف، تاثرگذار باشند و درد زایمان طبیعی را کم کنند.
راهکارهای کاهش درد زایمان | نحوه تاثیرگذاری |
تمرینات تنفسی | کنترل نفس برای ایجاد آرامش و تمرکز بیشتر |
ماساژ | تکنیکهایی برای کنارآمدن با درد انقباضات رحم |
وسیله TENS | وسیلهای برای کاهش دردهای عضلانی |
زایمان طبیعی در آب | قرارگرفتن مادر در وان پر از آب برای تسکین درد و آرامش |
کمکگرفتن از پشتیبان | حضور شخصی برای ماساژدادن و حمایت عاطفی زن در زایمان |
ریلکسیشن | تکنیکهای تنفس و تسکین عضلات |
هیپنوتیزم | خواب مصنوعی برای کنترل درد و افزایش تمرکز |
رایحهدرمانی | کاهش اضطراب و درد زایمان با رایحههای خوش در طول فرایند |
طب سوزنی | کمک به کاهش درد در طول زایمان |
تزریق آب استریل | کاهش درد در طول زایمان |
نقش همسر در زایمان طبیعی چیست؟
پدران و همسران میتوانند نقش مهمی در فرایند زایمان داشته باشند. علاوهبر اینکه حضور همراهی آگاه، از ترس و استرس زایمان طبیعی زن کم میکند، شناخت او از مراحل مختلف این فرایند هم به مدیریت بهتر اوضاع کمک شایانی خواهد کرد.
همراه و همسر زن باید بداند که تفاوت میان انقباضات اصلی و معمولی رحم چیست تا در صورت مشاهده انقباضات منجر به زایمان، بهموقع عمل کند و زن را به بیمارستان برساند. کمک به مراقبتهای بعد از زایمان، فرایند مدیریت اوضاع را راحتتر و خوشایندتر میکند.
چه مدت پس از زایمان میتوانید رابطه جنسی داشته باشید؟
حداقل ۶ هفته پس از زایمان باید برای برقراری رابطه جنسی صبر کنید. لازم است که به بدنتان فرصتی برای بهبودی کامل و رسیدن به آرامش بدهید. با مراجعه به پزشک و بعد از بررسی و معاینه واژن، میتوانید از بهبودی و مطلوببودن اوضاع مطمئن شوید.
پیش از شروع دوباره فعالیت جنسی، به روشهای مناسب پیشگیری هم فکر کنید و با مشورت پزشک به گزینه مناسبی در این زمینه برسید. یادتان باشد، فقط به خاطر اینکه تازه زایمان کردهاید و پریود نمیشوید، احتمال بارداریتان از بین نمیرود. شما میتوانید با برقراری رابطه جنسی بعد از زایمان، دوباره حامله شوید. به این موضوع در رابطه جنسی پس از زایمان دقت کنید.
اگر باردار هستید و تصمیم به دارید که نوزادتان را بهصورت طبیعی به دنیا بیاورید، حتما با یک دکتر زنان مشورت کنید. برای ثبت نوبت بهترین دکتر زنان شهرتان میتوانید از پلتفرم آنلاین دریافت نوبتدکتردکتر کمک بگیرید. با این کار، هرکجا که باشید میتوانید نوبت حضوری یا غیر حضوری (تلفنی یا چت آنلاین) با پزشک مورد نظرتان را ثبت کنید.
منابع:
bellybelly.com.au
breatheptw.com
nhsinform.scot
ncbi.nlm.nih.gov
upmc.com
theeverymom.com
apollocradle.com
healthline.com
my.clevelandclinic.org
سوالات متداول زایمان طبیعی