آیا درد نوک سینه خانم‌ها خطرناک است؟ بررسی دلایل ایجاد درد

درد نوک سینه
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

سوزش یا درد نوک سینه معمولاً در موقعیت‌هایی مانند دوران قاعدگی، دوران شیردهی و یائسگی بروز می‌کند. علت درد نوک سینه، احتمالاً به تغییرات هورمونی، شیردهی، لمس بیش‌ اندازه در طول رابطه جنسی و همچنین سرطان سینه مربوط است. برای درمان درد نوک سینه و همچنین دانستن علت آن، بایستی به دکتر زنان مراجعه کنید. دکتر زنان ابتدا با معاینات فیزیکی وضعیت سینه‌ها را بررسی می‌کند. سپس، به کمک آزمایشات مختلف و تصویربرداری علت اصلی را تشخیص می‌دهد. برای توضیح جامع‌تر، این مطلب از مجله پزشکی دکتردکتر را به بررسی درد نوک سینه خانم‌ها اختصاص می‌دهیم. برای مطالعه این مطلب به ۷ دقیقه زمان نیاز دارید. 

در پایان اگر سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب و در بخش نظرات مطرح کنید تا پزشک پاسخ دهد.

چرا نوک سینه درد می‌گیرد؟

درد نوک سینه، به داشتن احساس ناراحتی، درد یا حساسیت غیرمعمول در نوک سینه اشاره دارد. این درد ممکن است به صورت احساس سوزش، درد تیز یا خنجری، درد مداوم و هنگام لمس و فشار بروز کند. درد نوک سینه، هم در خانم‌ها، هم در دختران بروز می‌کند. درد سینه زنان، در انواع و حالت‌های مختلف بروز می‌کند. جزئیات مربوطه را باهم بررسی می‌کنیم:

  • احساس سوزش؛ در این حالت، شما در نوک سینه خود نوعی سوزش آزاردهنده احساس می‌کنید.
  • درد تیز یا خنجری؛ این درد بسیار شدید است و به‌صورت ناگهانی بروز می‌کند. به‌طوری که، شما در لحظه احساس می‌کنید نوک سینه‌تان تیر می‌کشد یا در حال سوراخ شدن است!
  • درد مداوم؛ این درد ممکن است ادامه دار، خفیف یا شدید باشد. 
  • حساسیت؛ در این حالت، نوک سینه شما به لمس یا فشار حساس شده و درد می‌گیرد.

درد نوک سینه، گاه‌گاه ممکن است در یکی از سینه‌ها یا هر دو سینه بروز کند. همچنین می‌تواند بافت سینه را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. در برخی موارد، همراه با درد، نوک سینه‌ها متورم و قرمز می‌شوند.

درد تیز، درد مداوم و آزاردهنده از انواع درد نوک سینه

چه عواملی باعث درد نوک سینه می‌شوند؟

درد نوک سینه به دلایل مختلف بروز می‌کند. برای مثال، تغییرات هورمونی، پریود یا قاعدگی، اصطکاک، عفونت، بارداری، شیر‌دهی، آلرژی، لمس زیاد در طول رابطه جنسی و سرطان سینه از این دست هستند. همچنین، علت درد نوک سینه، مستقیماً به شدت درد، محل درد و مدت زمان درد نیز ارتباط دارد. البته، ممکن است با بیماری‌های سینه هم مرتبط باشد. در هر حالت، برای بررسی دقیق علت باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. 

اصطکاک 

اصطکاک یا سایش نوک سینه‌ها روی لباس، شایع‌ترین دلیل بروز درد نوک سینه است. این حالت، بیشتر زمانی اتفاق می‌افتد که فرد سوتین نپوشیده باشد، یا جنس لباس او مناسب نباشد. درد نوک سینه به دلیل اصطکاک، بیشتر برای ورزشکاران و هنگام انجام ورزش‌هایی مانند دو، موج‌سواری و بسکتبال اتفاق می‌افتد. این اتفاق، باعث می‌شود پوست نوک پستان خشک شود، ترک بردارد و حتی خون‌ریزی کند. 

عفونت

عفونت نوک سینه‌ها، مشکلی بسیار دردناک و آزار‌دهنده بوده و درمان آن نیز زمان‌بر است. اگر نوک سینه‌ها، قبلاٌ بنابه‌دلایل مختلف آسیب‌دیده باشند، فرد بیشتر در معرض عفونت قرار دارد. حتی ممکن است، به بیماری‌های عفونت قارچی مانند کاندیدا آلبیکنس یا عفونت مخمری نیز مبتلا شود. در چنین موقعیتی، خانم‌ها درد سوز‌ش‌دار و گزنده را تجربه می‌کنند. نوک سینه‌ها آنها نیز ملتهب، چرک‌دار و حتی خونی است. این حالت خطرناک است و حتماً باید برای درمان‌های تخصصی به پزشک مراجعه کنید. 

آلرژی

ابتلا به بیماری‌های پوستی مانند اگزما و عفونت‌های قارچی یا باکتریایی، در بروز درد نوک سینه دخیل‌اند. همچنین،‌ زمانی که فرد به آلرژی‌هایی مانند درماتیت آتوپیک مبتلا باشد نیز این درد را همراه با سوزش نوک سینه تجربه می‌کند. زیرا در انواع درماتیت‌ها، تقریباً تمام نواحی پوست با بثورات‌های خارش‌دار و دردناک مواجه است. درنتیجه، نوک سینه‌ها نیز از حمله بثورات‌ها در امان نخواهند بود. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد می‌شود مقاله خارش سینه چیست را مطالعه کنید.

لمس زیاد در طول رابطه جنسی

فعالیت‌های جنسی، سطح ترشح‌ هورمون‌ها را تغییر می‌دهند. این موضوع، اولین دلیل درد نوک سینه خانم‌ها در طول رابطه جنسی است. نوک سینه‌ها، یکی از اصلی‌ترین نقاط تحریک پذیر بدن خانم‌ها هستند. در نتیجه، لمس این نقاط توسط پارتنر جنسی، اشتیاق و شهوت خانم‌ها را برای آغاز رابطه جنسی افزایش می‌دهد. در صورتی که این لمس، چه با دست چه با زبان، بیش از اندازه باشد، نوک سینه‌ها ملتهب و دردناک می‌شوند؛ اما این درد موقت است و بعد از چند ساعت تا چند روز بهبود می‌يابد. 

سرطان سینه و بیماری پاژه

ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان سینه و پاژه، یکی دیگر از دلایل درد نوک سینه هستند. زمانی که فرد به این بیماری‌ها مبتلا باشد، همراه با درد نوک سینه چند علائم دیگر را هم تجربه می‌کند که شامل موارد زیر هستند:

  • نوک پستان صاف یا وارونه
  • ترشحات خونی یا زرد رنگ از نوک پستان
  • احساس خارش شدید یا سوزن سوزن شدن در نوک پستان
  • ملتهب شدن هاله پستان 

در صورت مواجهه با هر کدام از این علائم، فورا به پزشک زنان مراجعه کنید.

ترشحات خونی و زرد رنگ از مهم‌ترین نشانه‌های سرطان سینه که با سرطان صورتی نشان داده می‌شود
درد نوک سینه ممکن است ناشی از ابتلا به سرطان سینه باشد.

درد نوک سینه قبل از قاعدگی

تغییرات هورمونی، عامل درد نوک سینه قبل از پریود است. زمانی که دختران و زنان به دوران قاعدگی خود نزدیک هستند، تغییراتی در میزان تولید هورمون‌های استروژن و پروژسترون آنها ایجاد می‌شود. در حالت کلی، درد نوک سینه قبل از قاعدگی به دو دلیل مهم بروز می‌کند:‌ 

  • افزایش ترشح هورمون‌های استروژن و پروژسترون
  • هدایت مایع بیشتر به سینه‌ها توسط این هورمون‌ها

در نتیجه این تغییرات، سینه‌ها ورم می‌کنند و احساس درد ایجاد می‌شود. این درد، معمولاً از یک هفته پیش از پریود آغاز می‌شود؛ اما با آغاز پریود رفته رفته کاهش می‌یابد.

درد نوک سینه خانم‌ها در دوران بارداری

در دوران بارداری، به دلیل تغییرات هورمونی شدید، سینه‌ها بزرگ‌تر می‌شوند و ورم دارند. همچنین، حساسیت آنها به لمس بیشتر از زمان‌های دیگر است. این موارد، موجب می‌شوند که فرد در ناحیه نوک سینه احساس درد داشته باشد زخم نوک سینه می‌تواند باعث درد نوک سینه در زنان شود، به ویژه در دوران شیردهی یا به دلیل تحریکات و عفونت‌های موضعی.

همچنین در دوران بارداری، نوک سینه‌ها به مرور زمان خشک می‌شوند و حتی سوزش دارند؛ اما جای نگرانی نیست. زیرا تمام این موارد طبیعی هستند و احتمالاً تا اتمام دوران شیردهی نیز ادامه داشته باشند. با‌این‌حال، برای کنترل درد نوک سینه، می‌توانید سوتین‌های استاندارد بپوشید. همچنین، بعد از مشورت با پزشک می‌توانید از پماد‌ها و ژل‌های خنک‌کننده نیز استفاده کنید.

 

درد نوک سینه خانم‌ها در دوران شیردهی

درد نوک سینه در دوران شیردهی، ممکن است به دلیل وجود اختلال در عملکرد مجاری شیری بروز کند. همچنین، به دلیل دهان گرفتن نادرست نوک سینه توسط نوزاد نیز اتفاق می‌افتد. چون برخی از نوزاد‌ها، نوک سینه را نه‌تنها به صورت کامل به دهان نمی‌گیرند، بلکه آن را بین لثه‌های خود نگه می‌دارند که درست نیست. در نتیجه، نوک سینه ملتهب می‌شود و مادر احساس درد می‌کند.

برخی از نوزادان، علاقه زیادی به سینه‌های مادرشان دارند. حتی زمانی که شیر نمی‌خورند نیز دوست دارند آنها را لمس کنند. لمس بیش از اندازه نیز همراه با اصطکاک، درد ایجاد می‌کند.

با استناد به یک مقاله در وب‌سایت cosmopolitan،

هنگام شیردهی، از دهان گیری درست نوزاد خود اطمینان حاصل کنید. همچنین، می‌توانید به طور منظم از پماد‌ استفاده کنید.

اگر همان ابتدای شیردهی به این موارد توجه کنید، می‌توانید از بروز درد نوک سینه پیش‌گیری کنید.

درد نوک سینه مردان

دلایل درد نوک سینه در مردان، تقریباً مشابه زنان است؛‌ اما تفاوت‌هایی نیز در این بین وجود دارند. برای مثال، تغییرات هورمونی، عفونت بلوغ، فعالیت غده هیپوفیز، ژنیکوماستی، اصطکاک، ساییدگی و ابتلا به بیماری‌های پوستی از این دست هستند. همچنین، مصرف بعضی از دارو‌ها، ابتلا به سرطان سینه، اضافه وزن و فعالیت‌های جنسی نیز می‌توانند از عوامل درد نوک سینه مردان باشند. موارد جزئی‌تر را باهم بررسی می‌کنیم:

تغییرات هورمونی

نبود تعادل یا ایجاد تغییر در سطوح هورمون‌های استروژن و تستوسترون، احتمالاً عامل ایجاد درد در نوک پستان مردان است. با اینکه استروژن به‌عنوان هورمون زنانه شناخته می‌شود، اما مقادیر کمی از آن در بدن مردان نیز وجود دارد. زمانی که این مقدار بالاتر از حد معمول باشد، نوک سینه‌ها درد می‌گیرند.
از طرفی، هورمون تستوسترون، در تولید استروژن تعادل ایجاد می‌کند. در نتیجه کاهش ترشح تستوسترون، ترشح پروژسترون را افزایش می‌دهد. هر دو حالت، باعث دردناک شدن نوک پستان مردان هستند. سایر دلایل مربوط به تغییرات هورمونی را در جدول زیر آورده‌ایم:

بلوغ عملکرد غده هیپوفیزافزایش سنابتلا به ژنیکوماستی
بدن با تغییرات هورمونی اساسی مواجه است.کاهش یا افزایش ترشح هورمون پرولاکتینسطح تستوسترون کاهش می‌یابد.ترشح زیاد هورمون پرولاکتین
و رشد غیر طبیعی بافت سینه

هرکدام از موارد مذکور، به نحوی در ایجاد درد نوک سینه مردان دخیل هستند.

تغییرات هورمونی و کاهش سطح تستوسترون از علائم درد نوک سینه در مردان
مرد‌ها نیز درد نوک سینه را تجربه می‌کنند.

درد نوک سینه کودکان

درد نوک سینه کودکان، باز هم به دلیل تغییرات هورمونی رخ می‌دهد. این تغییرات در دوره‌های مختلف رشد بروز کرده و باعث متورم شدن نوک سینه‌ها می‌شوند. این درد، بخشی از فرآیند رشد بوده و طبیعی است. با‌این‌حال، اگر شدید و مداوم باشد، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. علت درد نوک سینه در نوجوانان نیز بیشتر مربوط به تغییرات هورمونی است. علاوه بر تغییرات هورمونی، درد سینه در کودکان و نوجوانان دلایل دیگری نیز دارد که باهم بررسی می‌کنیم:

  • آسیب‌های فیزیکی و جسمانی
  • التهاب ناشی از بیماری‌های پوستی
  • ورود به دوران بلوغ
  • پوشیدن لباس‌های بسیار تنگ
  • اصطکاک ناشی از فعالیت‌های ورزشی

برای تشخیص دقیق علت درد نوک سینه در سنین مختلف، بایستی به دکتر زنان مراجعه کنید. همچنین، برای کسب آگاهی در مورد حیطه فعالیت دکتر زنان، می‌توانید مطلب مربوط به تخصص زنان و زایمان چیست را مطالعه کنید.

علت سوزش نوک سینه چیست؟

سوزش نوک سینه بنا به دلایل متعدد اتفاق می‌افتد. بعضی از این دلایل نرمال‌اند اما بعضی دیگر جدی هستند و نیاز به پیگیری پزشکی دارند. برای مثال، یکی از شایع‌ترین دلایل سوزش نوک سینه اصطکاک است. این اصطکاک هنگام برخورد نوک سینه با لباس‌های تنگ ایجاد می‌شود. همچنین، ممکن است برخی مواد شوینده با پوست نوک پستان سازگار نباشند و حساسیت پوستی ایجاد کنند. سایر دلایل موارد زیر را شامل می‌شوند:

  • عفونت‌های قارچی خارش‌دار
  • شیردهی
  • رعایت نکردن بهداشت شخصی
  • بیماری‌های پوستی
  • سرطان سینه

در صورتی که سوزش نوک سینه با تغییرات پوستی همراه شود، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید تا در صورت لزوم هر چه سریعتر برای درمان سرطان سینه اقدام کنید.

درد نوک سینه چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص درد نوک سینه، در چندین مرحله صورت می‌گیرد. این مراحل شامل معاینه فیزیکی و انجام آزمایشات و تصویربرداری هستند. البته پیش از این موارد، پزشک از شما چند سوال خواهد پرسید که باهم بررسی می‌کنیم:

  • نوع درد و شدت آن چگونه است؟
  • هر روز چند مرتبه این درد را احساس می‌کنید؟
  • آیا از سینه‌های شما مایع یا آب خارج می‌شود؟
  • همراه با درد چه علائم دیگری دارید؟

برای اینکه فرآیند تشخیص درست طی شود، مراجع بایستی به تک تک این سوالات صادقانه پاسخ دهد.

بعد از پاسخ، نوبت به معاینه فیزیکی می‌رسد. معاینه فیزیکی از مهم‌ترین مراحل تشخیص است و پزشک پاسخ بسیاری از سوالات خود را در این مرحله دریافت می‌کند. سپس، در صورت لزوم انجام آزمایش‌های تصویربرداری مانند ماموگرافی یا سونوگرافی سینه را برای تشخیص دقیق‌تر تجویز می‌کند.

معاینه فیزیکی و انجام آزمایش برای تشخیص علت درد نوک سینه

اگر کیست سینه دارید بهتر است به پزشک مراجعه کنید و قبل از آن مقاله کیست سینه را مطالعه کنید تا با انواع کیست آشنا شوید.

درد نوک سینه چگونه درمان می‌شود؟

برای اقدام‌های درمانی درد نوک سینه، ابتدا بایستی علت آن را بدانید. در صورتی که علت این درد، مواردی مانند تغییرات هورمونی، بلوغ و پریود باشد، درمان خاصی نیاز نیست. زیرا این فرآیند طبیعی است و درد ناشی از این موقعیت‌ها به مرور زمان کاهش می‌یابد. همچنین، ممکن است پزشک مصرف مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن را به شما توصیه کند. در صورتی که علت درد نوک سینه اصطکاک یا سایش باشد، بهتر است سوتین و لباس مناسب بپوشید. درمان نوک سینه و سرطان سینه نیز روش‌های خاص خود را دارند. در ادامه موارد جزئی‌تر را باهم بررسی خواهیم کرد.

درمان‌های دارویی

درمان دارویی درد نوک سینه، بازهم به علت درد بستگی دارد. برای مثال، اگر علت درد تغییرات هورمونی باشد، ممکن است پزشک متخصص مصرف دارو‌هایی مانند ناپروکسن، ایبوپروفن و استامینوفن را توصیه کند. این مسکن‌ها، درد را تا حدودی کاهش می‌دهند. در صورتی که درد بسیار شدید باشد پزشک دارو‌های قوی‌تری تجویز می‌کند. سایر موارد مربوط به دارو درمانی را باهم بررسی می‌کنیم:

  • درد ناشی از عفونت باکتریایی؛ آموکسی‌سیلین یا سفالوسپورین‌ها
  • درد ناشی از عفونت قارچی؛ فلوکونازول یا کرم‌های موضعی ضد قارچ
  • درد ناشی از اگزما و درماتیت؛ استفاده از کرم‌ها و پمادهای استروئیدی
  • درد ناشی از سرطان سینه؛ جراحی و شیمی‌درمانی با دارو‌های هدفمند، پرتودرمانی

برای درمان هرکدام از این موارد، باید به پزشک متخصص همان حیطه مراجعه کنید. یعنی، ابتدا می‌توانید به پزشک عمومی، سپس به دکتر زنان و دکتر پوست مراجعه کنید.

درمان‌های خانگی دردنوک سینه

درمان‌های خانگی، معمولاً برای کاهش درد نوک سینه و سوزش آن بسیار موثر هستند. به‌عنوان مثال، یکی از ساده‌ترین و مؤثرترین روش‌ها، استفاده از کمپرس سرد یا گرم است. شما می‌توانید با قرار دادن کمپرس سرد روی نوک سینه‌های خود، التهاب و تورم را تا حدودی کاهش دهید. همچنین، کمپرس گرم نیز جریان خون را در آن قسمت بهبود بخشیده و درد را تسکین می‌دهد. سایر درمان‌های خانگی را با هم بررسی می کنیم:

  • استفاده از کرم‌ها و روغن‌های طبیعی؛ استفاده موضعی از روغن زیتون، روغن نارگیل و کرم‌های حاوی ویتامین E، پوست نوک سینه را نرم و مرطوب نگه می‌دارند. درنتیجه، پوست تسکین می‌یابد و درد ناحیه کمتر می‌شود.
  • پوشیدن سوتین‌های استاندارد و لباس‌های نرم؛ این لباس‌ها، از اصطکاک و ساییدگی نوک سینه جلو‌گیری می‌کنند.
  • رعایت بهداشت فردی؛ در صورتی که زیاد عرق می‌کنید، بهتر است یک روز درمیان دوش بگیرید، یا سینه‌های خود را بشویید. رعایت بهداشت ناحیه سینه، از بروز عفونت‌های قارچی و باکتریایی جلو‌گیری می‌کند.

یکسری روش‌های خانگی دیگر مانند استفاده موضعی از عسل و ماست هم کارساز هستند؛ اما حتما باید پیش از اقدام با پزشک مشورت کنید.

برای درمان درد نوک سینه باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

برای درمان درد نوک سینه، بهتر است ابتدا به پزشک عمومی مراجعه کنید. پزشک عمومی ابتدا علت درد نوک سینه را بررسی می‌کند. سپس، نسبت به علت درد راهکار‌های درمانی را به شما ارائه می‌دهد. اگر خانم هستید، برای درمان نوک سینه باید به دکتر زنان مراجعه کنید؛ اما اگر آقا هستید، می‌توانید به پزشک عمومی یا پزشک غدد نیز مراجعه کنید. پزشک متخصص، ابتدا معاینه فیزیکی انجام می‌دهد، سپس در صورت لزوم، انجام آزمایشات مختلف و انجام تصویربرداری را تجویز خواهد کرد. اگر شما هم چنین مشکلی دارید، می‌توانید همین حالا به سایت نوبت‌دهی آنلاین مجله دکتردکتر مراجعه نموده و زمان ویزیت خود را از بهترین پزشکان سراسر ایران دریافت کنید.

منابع:

medicalnewstoday.com

healthline.com

mayoclinic.com

my.clevelandclinic.org

americanpregnancy.org

سوالات متداول درد نوک سینه

بستگی به علت آن دارد. بایستی به پزشک متخصص مراجعه کنید.

بستگی به موقعیت شما دارد، در صورت اقدام به بارداری بله؛ ممکن است باشد.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهره پور رادی
من زهره پور رادی هستم؛ روان‌شناس، مشاور خانواده، بازیگر، مترجم و نویسنده هستم. خوشحالم که مسیر زندگیم رو بر پایه علایقم بنا کردم و عاشقانه کار می‌کنم. برای من، نوشتن مانند چیدن تکه‌های پازل برای خلق یک منظره زیبا و شگفت‌انگیز است. از منظر من، کلمه‌ها فراتر از تولیدات حروف الفبا هستند. شاید عجیب به نظر بیاید ولی، هر کلمه را مانند فردی تصور می‌کنم که در حال سفر و ماموریت است و این ماموریت، زمانی موفقیت‌آمیز خواهد بود، که سخن‌گو یا نویسنده، آنها را در مقصدی درست پیاده کند. در هر موضوع و زمینه‌ای که بنویسم، می‌کوشم تا منظره‌ای زیبا و چشم‌نواز برای مخاطب بسازم. حین نوشتن مقاله‌های مربوط به دنیای مد و فشن، تلاش می‌کنم که مخاطبان علاقمند را با خود به کت‌واک‌های ۵۰ سال قبل ببرم!‌ سپس، آرام آرام آنها را به عصر جدید و دنیای جدید نزدیک‌تر کنم. به‌اندازه‌ای که احساس کنند که در حال مطالعه کتابی تاریخی و مصور هستند. حین نوشتن مقاله‌های پزشکی، احساس مسئولیتم به مراتب بیشتر از سایر مطالب است. اینبار، لذت نوشتن با دغدغه سلامتی مخاطبان همراه است. بدون اغراق، خود را مانند یک پزشک تصور می‌کنم که مراجعش با چشم‌های کنجکاو و نگران، منتظر دریافت پاسخ سوالات خود است. از‌این‌رو، تلاشم برای ساختن درست مطلب، چند برابر می‌شود. چند ماهی است که مطالب پزشکی می‌نویسم. این منظره نیز به نوبه خود جذاب و شگفت‌انگیز است. امیدوارم که در این مسیر نیز نیاز‌های مخاطبان فهیم را به درستی برآورده سازم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*