سرطان خون چیست + علل، علائم، راه تشخیص سرطان خون

اشتراک گذاری 380 نظر

نشانه‌های سرطان خون چیست؟ آیا سرطان خون درمان دارد؟ در این مقاله از مجله دکتردکتر به طور کامل به علائم بیماری سرطان خون، راه‌های تشخیص و درمان آن پرداخته‌ایم؛ برای یافتن پاسخ سوالات خود در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

علائم سرطان خون چیست؟

چندین نوع سرطان به سلول‌های تشکیل‌دهنده خون حمله‌ور می‌شوند. علائم این نوع سلول‌های سرطانی اغلب به آرامی رخ می‌دهد، به همین دلیل ممکن است فرد متوجه مشخصه‌های بیماری نشود.

در واقع، برخی افراد مبتلا به سرطان‌های خون هیچ مشخصه‌ی بارز یا نشانه‌ای ندارند. اما عوامل و علائم مشترکی وجود دارد که می‌توان در انواع شایع سرطان خون مشاهده کرد.

نشانه‌های لوسمی (نوعی از سرطان خون)

سلول‌های خونی از مغز استخوان نشأت می‌گیرند و در همین ‌جاست که سلول‌های سرطانی لوسمی نیز ایجاد می‌شوند. این سلول‌های سرطانی باعث شکل‌گیری گلبول‌های سفید غیرطبیعی می‌شوند که عمری بیش از حالت عادی دارند. این نوع گلبول‌های سفید غیرطبیعی برخلاف گلبول‌های سالم، توان مبارزه با عفونت‌ها و عوامل‌ بیماری‌زا را ندارند. 

انواع مختلفی سرطان خون وجود دارد. برخی از سرطان‌ها به سرعت رشد می‌کنند (سرطان‌های حاد). در این نوع سرطان‌های خون درست مانند اینکه فرد به آنفولانزا مبتلا شده باشد ناگهان بیمار می‌شود.

اما انواع دیگر سرطان خون نیز وجود دارند که بروز علائم آن ممکن است سال‌ها طول بکشد (مزمن). نخستین علائم این نوع سرطان‌های خون را باید در نتایج غیر معمول آزمایش خون جستجو کرد.

بیشتر علایم سرطان خون به این دلیل بروز پیدا می‌کنند که سلول‌های سرطانی، سلول‌های خونی سالم را از رشد و کارکرد طبیعی خود باز می‌دارند. 

کم‌ خونی چیست و چه علائمی دارد؟

 اختلالی است که در آن بدن فرد به اندازه لازم گلبول‌های قرمز خون نمی‌سازد یا سلول‌های خونی ناسالمی را تولید می‌کند که کارکرد طبیعی ندارند. علایم کم‌خونی شامل موارد زیر است:

  • احساس ضعف و خستگی
  • تنگی نفس
  • سرگیجه
  • رنگ‌پریدگی پوست
  • درد در ناحیه‌ی قفسه سینه
مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر خون

نشانه‌های اختلال انعقاد خون چیست؟

پلاکت‌ها یکی از اجزای اصلی سلول‌های خونی هستند که در هنگام بریدگی رگ‌ها به‌ هم می‌چسبند و موجب لخته شدن خون می‌شوند. اما هنگامی که لخته شدن خون به درستی انجام نگیرد، بریدگی‌های کوچک و جزئی نیز باعث خونریزی بیش از حد می‌شوند. در همین حال، فرد ممکن است غالبا از ناحیه‌ی بینی دچار خونریزی شود. علاوه بر این، علائم دیگری نیز در فرد مشاهده می‌شوند.

علائم دیگر انعقاد خون عبارتند از:

  • کبودی غیر معمول
  • خونریزی لثه‌ها (اگر خونریزی لثه دارید در مقاله درمان خونریزی لثه با روشهای درمان آن آشنا شوید.)
  • نقاط ریزِ قرمز رنگ که از رگ‌های خونی شکسته شده نشأت می‌گیرند.
  • در خانم‌ها، خونریزی غیرعادی زیاد و طولانی‌مدت در دوران قاعدگی
  • مدفوع تیره یا مشاهده‌ی لکه‌های خونی و قرمز رنگ در آن

سایر علایم و نشانه‌های لوسمی

 از آنجایی که گلبول‌های سفید بدن به خوبی قادر به مبارزه با عفونت‌ها و عوامل بیماری‌زا نیستند، فرد مبتلا بیش‌ از حد معمول بیمار می‌شود و زمان بهبودی نیز عموما طولانی‌تر از حد عادی است.

ممکن است فرد تب زیاد یا تعریق شبانه نیز داشته باشد. تشکیل سلول‌های سرطانی در غدد لنفاوی، لوزه‌ها، کبد و طحال نیز موجب وَرم در این نواحی می‌شود.

علاوه بر این،خود فرد ممکن است توده‌ها یا غده‌هایی را در زیر گردن یا زیربغل مشاهده کند و یا امکان دارد که بعد از خوردن غذای کم، حس سیری به او دست بدهد. همین‌طور فرد بدون دلیل وزن زیادی را از دست می‌دهد. رشد سلول‌های سرطانی در مغز استخوان نیز برخی اوقات موجب درد استخوان می‌شود.

نشانه‌های سرطان خون لنفوما

دستگاه لنفاوی بدن دارای نوعی از گلبول‌های سفید خون موسوم به لنفوسیت‌ها است که به بدن یاری می‌رساند در مقابل عفونت‌ها مبارزه کرده و مواد زائد را دفع کند.

سلول‌های سرطان لنفوم باعث می‌شود بدن لنفوسیت‌های غیر طبیعی تولید کند که توان مبارزه با عفونت‌ها را ندارند. تورم غده‌های لنفاوی از علایم اصلی این نوع سلول‌های سرطانی است.

فرد ممکن است که متوجه غده‌ها یا توده‌هایی در زیر گردن، زیر بغل یا کشاله ران شود. تورم غده‌های لنفاوی همین‌طور باعث وارد شدن فشار به اعضای دیگر بدن شده و موجب می‌شود که فرد دچار سرفه، تنگی نفس یا درد در ناحیه‌ی قفسه سینه، شکم یا استخوان‌ها شود. امکان دارد که طحال فرد بزرگ‌تر شود یا حسِ سیری یا نفخ به او دست بدهد.

آماس غده‌های لنفاوی عموما دردناک نیستند، اما ممکن است فرد با مصرف نوشیدنی‌های الکلی دچار درد شود.

علائم و نشانه‌های سلول‌های سرطان لنفوئیدی

برخی از رایج‌ترین علایم و نشانه‌های سلول‌های سرطان لنفوئیدی عبارتند از:

  • تب
  • تعریق شبانه
  • احساس ضعف و خستگی
  • کاهش وزن بدون دلیل
  • خارش پوست

مولتیپل میلوما و نشانه‌های آن چیست؟

سلول‌های پلاسما نوع دیگری از سلول‌های بدن هستند که به مبارزه علیه بیماری‌ها در دستگاه گردش خون یاری می‌رسانند. «مولتیپل میلوما (Multiple myeloma)» یا میلوم متعدد باعث می‌شود که مغز استخوان سلول‌های پلاسمایی غیر طبیعی بسازد که از کنترل خارج شده و بدن را از تولید سلول‌های خونی سالم بازدارند.

سلول‌های پلاسمای غیرطبیعی ممکن است که مواد شیمیایی را در خون آزاد کنند که موجب آسیب به اندام‌ها و بافت‌های بدن شود. برخی از انواع سلول‌های سرطانی سریع‌تر از سایرین رشد می‌کنند، اما معمولا علایم بیماری تا زمانی که فرد برای مدت طولانی به آن مبتلا نشده باشد بروز پیدا نمی‌کند. 

درد استخوان؛ اصلی‌ترین علامت مولتیپل میلوما

 استخوان درد از شایع‌ترین علایم و نشانه‌های مولتیپل میلوما است. در این حالت فرد دردهای شدید و طولانی‌مدتی را در ناحیه‌ی کمر یا دنده‌های خود حس می‌کند. در همین حال، سلول‌های سرطانی مواد شیمیایی را ترشح می‌کنند که فرایند رشد و ترمیم طبیعی استخوان‌ها را قطع می‌کند.

در نتیجه، استخوان‌های فرد نازک و ضعیف شده و به‌ راحتی می‌شکنند. آسیب دیدگی استخوان‌های ستون فقرات می‌تواند روی اعصاب تأثیر گذاشته و موجب درد یا ضعف و خستگی پاها، گزگز یا سوزن سوزن شدن دست‌ها و عدم کنترل روده و مثانه شود. 

هایپرکلسمی یا سطح کلسیم بالا در خون از نشانه‌های مولتیپل میلوما

مولتیپل میلوما منجر به بالا رفتن سطح کلسیم در خون نیز می‌شود که می‌تواند علائمی شامل موارد زیر را در پی داشته باشد:

  • حالت تهوع و درد معده
  • تشنگی و ادرار بیش از حد
  • یبوست
  • از دست دادن اشتها
  • ضعف و خستگی
  • گیجی

سطح بالای کلسیم در خون می‌تواند به کلیه‌ها نیز آسیب وارد کند. پروتئین‌های خاصی که از سلول‌های سرطانی نشأت می‌گیرند، می‌توانند موجب بروز علایمی مانند وَرم و آماس پا، تنگی نفس و خارش پوست شوند.

سایر علائم مولتیپل میلوما

 پروتئین‌هایی که سلول‌های سرطانی ترشح می‌کنند به اعصاب آسیب رسانده و می‌توانند موجب ضعف و خستگی، بی‌حسی، درد دست و پا شوند. همچنین سلول‌های سرطانی جای سلول‌های سالم خونی را تنگ کرده و موجب اختلال در کارکرد این سلول‌ها می‌شوند. به این جهت، فرد ممکن است که دچار خونریزی شده یا اینکه بدن او مستعد کم‌خونی یا عفونت شود. 

تشخیص سرطان خون به چه صورت انجام می‌شود؟

برای تشخیص سرطان خون ممکن است به چندین آزمایش احتیاج باشد. در همین حال، در حین درمان سرطان خون، آزمایش‌های منظمی برای پیگیری روند درمان بیماری انجام می‌گیرد.

شایع‌ترین انواع آزمایش‌ها برای تشخیص سرطان خون، شامل آزمایش خون و بیوپسی (بافت‌برداری) هستند. اما ممکن است که برای نظارت بر علایم بیماری یا روند درمان نیاز به روش‌های مختلف تصویربرداری‌ نیز باشد.

آزمایش‌هایی که برای تشخیص سرطان خون انجام می‌گیرند به علائم و نوع سرطان خونی بستگی دارند که بیمار مشکوک به ابتلا به آن است. بدن همه با هم فرق دارد و از این جهت علایم بیماری در بین افراد مختلف با هم تفاوت دارد. از این رو، حتی بیمارانی با عارضه‌ی یکسان ممکن است نیاز به آزمایش‌های متفاوتی داشته باشند.

انواع آزمایش‌های خون برای تشخیص سرطان خون

آزمایش خون، یکی از آزمایش‌هایی است که می‌تواند برای تشخیص و نظارت بر سرطان خون به کار رود. با این حال، باید توجه داشت که بیماری‌های زیادی را می‌توان از طریق بررسی نمونه خون تشخیص داد. از این جهت، انجام این نوع‌ آزمایش به معنای ابتلای فرد به سرطان خون نیست. 

شمارش کامل خون

در آزمایش شمارش کامل خون (CBC) یا هموگرام تعداد هر نوع از سلول‌های خونی بیمار، گلبول‌های قرمز و سفید و پلاکت‌ها اندازه‌گیری می‌شود. در این نوع آزمایش، نمونه خون در آزمایشگاه زیر دستگاه مخصوصی برده می‌شود و تعداد سلول‌های خونی شمارش می‌شود. 

غربالگری عفونت/ آزمون ویروس‌شناسی 

مهم است که پزشکان قبل از شروع درمان بر وضعیت سلامت عمومی بیمار خود احاطه‌ی کامل داشته باشند. به همین دلیل در این مرحله ممکن است که پزشک آزمایش‌های متعددی برای تشخیص سایر بیماری‌ها مانند HIV (ایدز)، هپاتیت B و C را نیز به بیمار توصیه کند. در صورتی که تشخیص داده شود که فرد علاوه بر سرطان خون به این بیماری‌ها نیز مبتلاست؛ پزشک معالج باید در حین درمان سرطان به درمان این بیماری‌ها نیز بپردازد. 

آزمون‌ عملکرد کبد

آزمون‌ عملکرد کبد (LFT)، گروهی از آزمایش‌های خونی است که در آن عملکرد کبد بررسی می‌شود. در صورتی که بیمار نیاز به شیمی درمانی داشته باشد، در این حالت باید داروهای زیادی را مصرف کند که در کبد تجزیه می‌شوند. در صورتی که کبد دچار آسیب شده باشد یا عملکرد عادی نداشته، روی میزان جذب داروها نیز تاثیر می‌گذارد.  

آزمایش گستره خون محیطی

گستره خون محیطی یا اسمیر برای بررسی اندازه، شکل و سلامت سلول‌های خونی گلبول‌های قرمز و سفید و پلاکت‌ها به کار می‌رود.

بررسی تغييرات الکتروليت‌ها و اوره خون

در آزمایش تغييرات الکتروليت‌ها و اوره خون، عملکرد کلیه‌های بیمار بررسی می‌شود. این آزمایش به پزشک معالج یاری می‌رساند تا دوز مصرف داروهای بیمار را تعیین کرده و هرگونه آسیبی که سرطان یا درمان‌های به کار رفته برای آن به بدن وارد کرده را بررسی کند. 

سایر آزمایش‌ها برای تشخیص سرطان خون

برخی آزمایش‌های سایتومتری (یاخته‌سنجی) و سیتوژنتیک (بررسی ساختمان کروموزوم‌ها) نیز می‌تواند از طریق نمونه‌های خون انجام گیرد و به تشخیص سرطان خون یاری برساند.

بیوپسی مغز استخوان

در بیوپسی و آسپیراسیون مغز استخوان، پزشکان نمونه‌ی کوچکی از مغز استخوان بیمار را برمی‌دارند. این نمونه بعدا در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ مشاهده می‌شود و پزشکان می‌توانند با آن وضعیت سلول‌های خونی بیمار را ارزیابی کنند.

دو نوع بیوپسی مغز استخوان مورد استفاده قرار می‌گیرد که عبارتند از:

  • آسپیرات که در آن مایعی از مغز استخوان بیمار برداشته می‌شود.
  • مته‌کاری مغز استخوان که در آن نمونه‌ای از بافت اسفنجی به همراه مقداری از استخوان برداشته می‌شود.

بیوپسی مغز استخوان می‌تواند برای تشخیص سرطان خون، همین‌طور تاثیر آن روی بدن و انتخاب نوع درمان به کار رود. مبتلایان به برخی از انواع سرطان خون (یا مشکوک به ابتلا) ممکن است نیاز به یک یا چند آزمایش بافت‌برداری یا بیوپسی داشته باشند.  

بیوپسی گره لنفاوی

بیوپسی گره لنفاوی، یک عمل جراحی ساده و کوچک است که در آن نمونه‌ای از گره لنفاوی بیمار برداشته می‌شود. این آزمایش عموما برای بررسی وجود تومورهای لنفاوی به کار می‌رود، اما می‌تواند برای تشخیص سرطان خون نیز مورد استفاده قرار گیرد.  

انواع تصویربرداری‌ها برای تشخیص سرطان خون

از روش‌های تصویربرداری مختلفی می‌توان برای تشخیص انواع سرطان خون مانند سرطان خون لنفوئیدی استفاده کرد. این نوع آزمایش‌های تصویربرداری برای سایر سرطان‌های خون به کار برده نمی‌شود، اما می‌توان از آن برای بررسی برخی علائم سرطان خون از جمله تورم طحال استفاده کرد.

سی‌تی اسکن

سی‌تی اسکن یا توموگرافی رایانه‌ای نوعی تصویربرداری پرتوی ایکس است. سی‌تی اسکن از آزمایش‌های معمول برای تشخیص سرطان خون نیست، اما برای موارد خاصی مانند داشتن کبد یا طحال متورم به کار می‌رود. 

ام‌.آر.آی

در تصویربرداری ام‌.آر.آی (MRI) یا تصویرسازی تشدید مغناطیسی که به وسیله‌ی امواج رادیویی به جای پرتوی ایکس انجام می‌گیرد، از بافت‌های نرم (غیر استخوانی) تصویربرداری می‌شود. ام‌آرآی هم از آزمایش‌های معمول برای تشخیص سرطان خون محسوب نمی‌شود، اما ممکن است که پزشک معالج برای توصیه آن دلایل خاصی داشته باشد. 

پِت اسکن

پِت اسکن (PET) یا برش‌نگاری با گسیل پوزیترون، مشابه آزمایش ام‌آرآی است اما در آن به بیمار دوز خاصی از یک داروی رادیواکتیو تزریق می‌شود. در پِت اسکن مقادیر بسیار اندکی پرتوی ایکس به کار گرفته می‌شود. این نوع تصویربرداری ممکن است در صورت مشاهده وَرم گره‌های لنفاوی انجام گیرد. علاوه بر این، ممکن است برای بررسی شرایط بیماری پس از درمان نیز به کار رود. 

تصویربرداری پرتوی ایکس

تصویربرداری پرتوی ایکس می‌تواند می‌تواند برای بررسی بافت‌های متراکم مانند استخوان‌ها به کار رود. پزشکان ممکن است هنگام تشخیص عفونت یا مشکلات قفسه سینه از تصویربرداری پرتوی ایکس بهره ببرند. افراد مبتلا به سرطان خون از نوع میلوئیدی یا مغز استخوانی ممکن است نیاز به انجام یک سری از تصویربرداری‌های پرتوی ایکس داشته باشند که گاهی به آن «نقشه‌برداری اسکلتی» نیز گفته می‌شود.

سونوگرافی برای تشخیص سرطان خون

سونوگرافی نیز می‌تواند برای بررسی و تشخیص سرطان خون به کار گرفته شود. از سونوگرافی می‌توان برای بررسی طحال استفاده کرد که در سرطان لنفوئیدی اغلب متورم می‌شود. از سونوگرافی برای بررسی گره‌های لنفاوی در حین بافت‌برداری نیز استفاده می‌شود.

آیا سرطان خون درمان دارد؟

برای انواع سرطان‌ها، درمان‌های مختلفی با مزایا، عوارض جانبی و خطرات متفاوتی در دسترس است. با اینکه می‌توان با مصرف داروهای منظم برخی سلول‌های سرطان خون با رشد آهسته را کنترل کرد، اما سلول‌های سرطانی حاد با رشد سریع‌تر نیاز به درمان‌های قوی‌تری دارند.

انواع درمان‌هایی که پزشکان به بیماران توصیه می‌کنند، به نوع سرطان خون، وضعیت بدنی و خواسته‌ خود بیمار بستگی دارد. در همین حال، امکان دارد بیمار بخواهد از یک نوع درمان خاص یا چند درمان همزمان بهره ببرد. برخی از بیماران نیز ممکن است که هیچ‌وقت نیاز به درمان نداشته باشند یا خودشان نخواهند معالجه شوند. 

درمان‌های قوی‌تر می‌توانند روی بدن فشار مضاعفی را وارد کنند، از این جهت، نمی‌توانند برای هر فرد و بیماری مناسب و لازم باشند. برخی از بیماران نیز ممکن است که به درمانی ملایم‌تر (با شدتی کم‌تر) بهتر جواب دهند و حتی اگر درمان سرطان خون به خوبی جواب ندهد، بیمار کیفیت زندگی بهتری در طول دوره‌ی درمانی خود خواهد داشت.  

انواع درمان سرطان خون

درمان‌های احتمالی مختلفی برای درمان سرطان خون در دسترس است. ممکن است این عبارات و اصطلاحات پزشکی در رابطه با درمان سرطان خون به گوشتان خورده باشد که در ادامه با هم مرور می‌کنیم.  

درمان‌های با شدت بالا

درمان با شدت به درمان‌های پرقوت و قوی گفته می‌شود. در درمان سرطان خون، این نوع درمان شامل استفاده از داروهای قوی برای کُشتن سلول‌های سرطانی یا ممانعت از رشد سلول‌های سرطانی است. عمده انواع درمان‌های با شدت سرطان خون عبارتند از:

شیمی‌درمانی با دوز بالا یا دوز معمول: در این روش درمانی از دارو برای کُشتن و از بین بردن سلول‌های سرطانی و جلوگیری از تکثیر و رشد این دست سلول‌ها بهره برده می‌شود.

پیوند سلول‌های بنیادی: در این روش درمانی ابتدا از دوزهای زیاد شیمی درمانی یا کموتراپی برای کُشتن سلول‌های غیر طبیعی در مغز استخوان یا غدد لنفاوی بهره برده می‌شود و سپس سلول‌های بنیادی جدید (از سلول‌های خونی خود بیمار یا سلول‌های اهدایی) به بیمار تزریق می‌شود. هدف این نوع درمان این است که سلول‌های بنیادی جدید شروع به تولید و تکثیر سلول‌های خونی سالم کنند. 

برخی از انواع درمان‌های بیولوژیکی/ ایمنی‌درمانی یا ایمونوتراپی(Immunotherapy) / پادتن‌های مونوکلونال: در این درمان‌ها از داروهایی بهره برده می‌شود تا دستگاه ایمنی بدن را وادار به مقابله با سلول‌های سرطانی کند. 

پرتو درمانی یا رادیوتراپی (Radiotherapy): در این روش درمان سرطان خون از پرتوهای نافذ و پر انرژی برای کُشتن و از بین بردن سلول‌های سرطانی در نواحی خاص (بیشتر در درمان سرطان‌های ناشی از سلول‌های لنفوئیدی) استفاده می‌شود.  

عمل جراحی: گاهی‌اوقات اما به ندرت عمل جراحی مانند اسپلنکتومی یا جراحی برداشتن طحال به بیمار پیشنهاد می‌شود. 

با اینکه برخی از درمان‌هایی که نام برده شد، امکان کنترل یا درمان سرطان خون را فراهم می‌کنند، اما بسیاری از این درمان‌ها نیز با عوارض جانبی کوتاه‌مدت یا طولانی‌‌مدت همراه هستند.

درمان‌های بدون شدت یا با شدت کم

درمان‌های بدون شدت مانند شیمی‌درمانی با دوز کم معمولا درمان‌های ملایم‌تری بوده و عوارض جانبی کمتری نیز برای بیمار دارند. در بیشتر موارد، این روش‌های درمانی، سرطان خون را درمان نمی‌کنند، اما می‌توانند به فروکش کردن یا تخفیف علایم بیماری برای مدت طولانی یاری رسانند. انواع درمان سرطان خون با شدت کم عبارتند از:

شیمی‌درمانی با دوز پایین: در این درمان از داروهای کُشنده سلول‌های سرطانی برای از بین بردن و جلوگیری از رشد و تکثیر این سلول‌ها بهره برده می‌شود.

برخی از انواع درمان‌های بیولوژیکی/ ایمنی درمانی/ پادتن‌های مونوکلونال: در این درمان‌ها از داروهایی بهره برده می‌شود تا دستگاه ایمنی بدن را وادار به مقابله با سلول‌های سرطانی کند. این روش‌های درمانی ملایم ممکن است که برای دوره‌ی طولانی جهت نظارت بر وضعیت بیماری سرطان خون به کار روند. 

درمان شفابخش

این درمان همان‌طور که از نامش پیداست، برای درمان کامل سرطان خون به کار می‌رود. اگر پزشک معالج تشخیص دهد که بیمار بعید است بتواند از پس درمان‌های قوی‌تر بربیاید، ممکن است درمان‌های ملایم‌تری را به او توصیه کند که ضمن ارتقای کیفیت زندگی بیمار، عوارضی جانبی کم‌تری نیز دارند. 

درمان‌های غیرشفابخش

این درمان با کاستن از سلول‌های سرطانی، به فروکش کردن بیماری یا تخفیف علایم آن کمک می‌کند. درمان غیرشفابخش می‌تواند قوی (با شدت) یا ملایم‌تر (با شدت کم‌تر) باشد. 

انتظار هوشیارانه

در بیمارانی که رشد سلول‌های سرطانی آهسته است، انتظار هوشیارانه، یکی از گزینه‌های درمانی است. در این روش درمان سرطان خون، بیمار بلافاصله تحت درمان قرار نمی‌گیرد، بلکه آزمایش خون و معاینات دیگر را مرتبا انجام می‌دهد تا وضعیتش به دقت تحت‌نظر باشد. و فقط در صورتی که نیاز باشد عموما شیمی‌درمانی با دوز کم یا دوز معمول شروع می‌شود. 

مراقبت‌های حمایتی

بیمارانی که تحت درمان به روش‌های شدید یا غیر شدید قرار دارند، در کنار درمان خود از مراقبت‌های حمایتی نیز بهره‌مند می‌شوند. در مراقبت‌های حمایتی مستقیما با سلول‌های سرطانی مقابله نمی‌شود، بلکه علایم بیماری تحت‌نظر قرار گرفته تا بیمار وضعیت عمومی بهتری با علایم خفیف‌تری داشته باشد. به عنوان مثال‌، بیمار ممکن است برای پیشگیری یا درمان کم‌خونی از پیوند خون، آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای دیگر برای عفونت و هر گونه عوارض جانبی شیمی‌درمانی مانند موکوزیت دهانی بهره‌مند شود.

درمان تسکینی

درمان تسکینی به درمان و مراقبت‌هایی گفته می‌شود که در آن علایم بیماری تحت کنترل قرار می‌گیرد. هدف از درمان تسکینی، ارتقای کیفیت زندگی و همین‌طور سلامت عاطفی و جسمی بیمار است. بر خلاف تصور، روش‌های درمان تسکینی فقط برای دوران پایانی زندگانی بیماران مبتلا به سرطان به کار نمی‌رود، بلکه ممکن است بیمار در هنگام تشخیص و پس از شروع درمان سرطان خون از آن بهره‌مند شود. 

پیگیری مراقبت‌های پزشکی در طول دوره سرطان خون

هدف از از پیگیری مراقبت‌های پزشکی، بررسی علایم عود بیماری و عوارض جانبی است تا حصول اطمینان شود که بیمار در صورت نیاز از درمان صحیح بهره‌مند می‌شود. 

فروکش کردن سرطان خون

هدف اکثر (اما نه همه‌‌ی) درمان‌های سرطان خون فروکش کردن بیماری است. فروکش کردن بدین معناست که سلول‌های سرطانی در بدن بیمار کاملا از بین بروند.

بعد از اینکه بیمار معالجه شد، پزشک آزمایش‌های بیشتری مشابه همان آزمایش‌هایی که برای تشخیص سرطان خون به کار می‌روند را انجام می‌دهد تا سلول‌های سرطانی (در صورتی که هنوز در بدن باقی مانده باشند) را شناسایی کند. به این جهت درمان‌های فروکش کردن بیماری مختلفی بسته به واکنش بدن و شمار سلول‌های سرطانی وجود دارد. برخی پزشکان وقتی تشخیص دهند که بیماری فروکش کرده، سرطان خون را کاملا درمان شده تشخیص می‌دهند. خوشبختانه در بسیاری از موارد در این مرحله بهبودی کامل تشخیص داده می‌شود.

عود بیماری سرطان خون

برخی بیماران مبتلا به انواع سرطان خون ممکن است عود بیماری خود را تجربه کنند. عود به معنای بازگشت سرطان است. پزشکان عموما در طول درمان و پس از آن، احتمال عود بیماری را به دقت بررسی می‌کنند. عوامل خطری زیادی برای عود سرطان خون وجود دارد، از جمله سلامت فرد، سن و مرحله‌ای که بیماری در آن تشخیص داده می‌شود.

برای بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان خون، گزینه‌های درمانی بیشتری برای دوره‌ی پس از عود در نظر گرفته می‌شود که هدف آن نیز بازگرداندن بیمار به مرحله‌ی فروکش کردن بیماری است. عموما هر چه مدت فروکش کردن بیماری قبل از عود طولانی‌تر باشد، تعیین پیش‌آگهی برای بیمار امیدبخش‌تر است. 

درمان‌های طب مکمل و جایگزین برای بهبود سرطان خون

درمان‌های طب مکمل و جایگزین روش‌هایی مانند مراقبه، ماساژ یا طب‌سوزنی هستند که در کنار درمان‌های رایج پزشکی به کار برده می‌شوند تا فرد حال عمومی بهتری داشته باشد. هنوز هیچ مدرکی حاکی از نتایج مثبت این روش‌های درمانی در بهبود سرطان خون نبوده است. اما، برخی تحقیقات نشان داده‌اند که درمان‌های طب مکمل و جایگزین به تخفیف و کنترل علایم بیماری و عوارض جانبی آن کمک می‌کنند. 

منابع:

bloodwise.org.uk

webmd

bloodwise.org.uk

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

380 دیدگاه در “سرطان خون چیست + علل، علائم، راه تشخیص سرطان خون
  • ببخشید من یک یا تقریبا دوسال هست لثه هایم عفونت دارند و همچنین از چندسال پیش هم سرگیجه و حتی تعغیر رنگ پوست رو دارم یا مثلا بدنم جوری شده که انگشت بزنی روی دستم کبود میشه و جدیدا هم ۴ روزه که لکه های قرمز زیرپوستم پیدا شدن که جدیدا کم رنگ شدن و همچنین نفس تنگی هم دارم گلو درد هم گاهی شدت میگیره تب هم گه گاهی دارم و حس میکنم تعادل رو هم دارم از دست میدم و اینکه وقتی بدنم روتکون میدم نمیتونم چیزی حس کنم این بگم سابقه سینوزیت رو هم دارم.

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      علایم شما پراکنده و بعضا با اهمیت است که نیاز به معاینه و آزمایش خون دارد

      پاسخ
  • سلام من ۱۶ سالمه و از این علائم فقط سوزن سوزن شدن دست و پا و وجود نقاط خیلی ریز دارم و وقتی ناخن روی اون نقاط میکشن ناپدید میشوند و بعد دو سه ثانیه باز می آیند ممنون میشم کمکم کنین

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      نگران نباشید
      اما باید ضایعات پوست معاینه شود و در صورت نیاز آزمایش خون بررسی شود

      پاسخ
  • با سلام خدمت شما:من پسری ۲۹ساله هستم ۱ماه هست شب ها که می خوابم بعد از بیداری اب دهانم خونی است لثه هایم تورم دارد ولی مسواک که می زنم خون نمی ایدلطف کنید بگید مشکل چیست

    پاسخ
  • سلام من بخاطر خارش پوست آزمایش خون داده ام و همشون نرمال بودن ولی آلکالین فسفات حدودا ۱۲۰تا از حد نرمال بالاتر بود ولی دکتر گفت که این چیزی نیست و خوبه در ضمن من ۱۹ سالمه حالا بنظر شما نیاز به آزمایش مجدد یا چکاپ هست؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز جهت اطمینان
      آزمایش بیلی روبین توتال و دایرکت
      تکرار آزمایش آلکالین فسفاتاز
      و آزمایش گاما جی تی انجام شود

      پاسخ
  • سلام و روزتون بخیر
    تشکر میکنم بابت سابت خوبتون. سؤالی داشتم درخصوص آزمایش خون همسرم.
    ایشون سال گذشته مبتلا به سرطان روده شدند که متاسفانه متاستاز کردند و کبد، عروق و غدد لنفاوی ایشون هم درگیر شد. عمل جراحی و 8 جلسه شیمی درمانی هم انجام دادند. الان آزمایش cbcکه می‌دهند پلاکت 110 و گلبول سفید 3.5 است. میخواستم بپرسم چرا پلاکت شون بالا نمیره؟ قرص اکسی متولن هم مصرف میکنند. ممکنه خونشون درگیر شده باشه؟
    آخرین جلسه شیمی درمانی ایشون هم در دی ماه سال 98 بود و در خرداد ماه باید آزمایش بدهند مجددا.
    خیلی نگرانم ممنون میشم پاسخ منو بدهید. سپاس

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      فعلا عدد پلاکت بالای ۱۰۰ هزار است و از این جهت نگران کننده نیست.پیگیری روند درمان زیر نظر پزشک معالج ایشان انجام شود

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    من به هنگام فوتبال بازی کردن بعد از دوجلسه فوتبال بازی کردن جلسه سوم از ناحیه مچ پا تا زیر زانو استخوان درد دارم و با چند روز استراحت بهتر می‌شود و هیچ علائم دیگه ای ندارم این درد ها اثر چی هستن

    پاسخ
    • سپاس فراوان

      پاسخ
      • ???

  • سلام خستع نباشید… من چند وقتی میشع ک پشت ساعد هر دوتا دستم یه سریی جوش های ریز و قرمز درست مثل جوش صورت پیدا شدع.. یکی دو شبم هست که نمیتونم درست غذا بخورم… دوبار هم یهویی تب کردم و احساس ضعف شدید داشتم ک بعد چند ساعت رفع شد.. میخاستم بدونم میتونع دلیلش سرطان خون باشع؟

    پاسخ
    • سلام
      علایم توضیح داده شده بیشتر مطرح کننده عفونت ویروسی است

      پاسخ
  • سلام
    مادرم40سالش میباشد از 5روز پیش تب کرده است به گونه ای است که پشتش سرد میشود و میلرزد و عطسه سرفه و آبریزش هم ندارد و قلبش میزند وگاهی اوقات حالت سر گیجه دارد اشتها ندارد دهنش خشک وزبانش به سقف دهنش میچسبد با خوردن استامینوفن تبش پایین میآید و فکر مبکند قلبش میزند لطفا راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام و عرض ادب ببخشید حدود یک متهی هس ک درد استخوان د پاهام دارم شبها شدیده و اینکه احساس گرمی و تب توی چشمام دارم ولی اکثرا پاهام سردن و اینکه ب طور ناگهانی دچار کم شدن وزن حدودا 3 یا کیلو شدوم و احساس شدید خستگی هم دارم خیلی خوش غذا بودم ولی الان در روز یک وعده خیلی کم میخورم اب زیاد میخورم و با عرض پوزش همان طور ک گفته شده مدفوعم تیره شده رو شونه هام و قسمت بالای کمرم نقاط سرخ مثل جوش دراومده ولی رفع نمیشن قسمت چپ بالای شکمم هم گاهی اوقات شدیدا درد میکنه ولی بعد 1 ساعت خوب میشه سردرد هم دارمخیلی ممنون میشم پاسخ بدین ک آیا من سرطان خن میتونم داشته باشم و باید پیگیر بشم؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز نگران نباشید
      اما لازم است جهت معاینه و انجام آزمایشات از جمله کم خونی و آنزیم کبدی و تیرویید و تب مالت و کلسیم و ویتامین د۳ و….به پزشک مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام
    خواهرم ۲۱ سالشه ازمایش خون داده ESR شده ۳۵
    و CRP شده ۲
    به علت تب و درد استخوان دنده چپ و سردرد و درد ساق پای چپ که هرکدام با فاصله رخ داد،به علاوه تهوع و کاهش اشتها،به دکتر مراجعه کرد که این ازمایش رو داد
    حالا دکتر داخلی میگه نشونه کروناست.
    ولی این درد ساق پا رو سه سالی هست که داره و زمانهای خاصی بروز میکنه و خود به خود خوب میشه
    حالا با این نتیجه آزمایش نگران چیزی مثل روماتیسم یا لوپوس یا بیماری مغز استخوان هستم،بنظرشما چه علتی داره؟؟؟؟چون فقط هم پای چپش رو درگیر میکنه همیشه
    ناگفته نماند که هفته پیش موقع سردرد که سرش رو خم کرد یه مایع مثل آب از بینیش هم خارج شد.
    سابقه کم کاری تیرویید هاشیموتو هم داره که سالهاست تحت درمانه
    باقی موارد ازمایشش هم هموگلوبین ۱۱ بود و کلسیم حدود ۹ که فقط یه مقدار آهنش کمه
    سونوگرافی هم از طحال و کبد و … داد و مشکلی نداشت.
    ولی میزان ESR و درد ساق پا نگران کننده هستش
    میشه راهنمایی کنید؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیزم ESR و CRP مطرح شده بیشتر مطرح کننده وجود التهاب در بدن بیمار می باشد
      بنده نیز با نظر پزشک ایشون موافقم و بهتر است در وهله اول تحت سی تی اسکن ریه قرار بگیرند

      پاسخ
  • ايا با وجود داشتن اكثر نشانه هاى سرطان خون كه اشاره كردين عفونت مزمن در ناحيه ى دستكاه تناسلى هم ميتواند به داشتن اين بيمارى صحه بكذارد ؟ بخصوص كه مادر بزرك و بدرم هم با اين بيمارى از دنيا رفتند!!

    پاسخ
    • سلام
      اگر منظورتان عفونت قارچی و یا باکتریایی واژن است خیر
      اما جهت آزمایشات غربالگری به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • درود بر شما من 16سالمه و تقریبا تمام این علائم رو دارم و در فامیل نیز فرد مبتلا به این بیماری داریم.و 3ماه پیش که آزمایش دادم 400عدد گلبول های سفیدم بالا بود.شما چه پیشنهادی میکنید در این شرایط بیماری کرونا؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      لطفا دقیقا علایم خود و مدت بروز آن ها را بیان کنید و در صورت امکان نتیجه آزمایش Hbو mcv و WBC و RBc و lymph و Neutr و ESR و CRP را تایپ کنید
      همچنین ذکر کنید فرد مبتلا چه نسبتی با شما دارد
      همچنین آیا آزمایش تیرویید و کلسیم و آنزیم کبدی و …انجام شده یا خیر

      پاسخ
      • درود.من آخرین بار آزمایش را در 98/8/9انجام دادم و قبل آن علائم خفیفی داشتم و تازه نزدیک به 2ماه علائم بسیار شدیر تر شدن و به علت وضعیت حاکم از آزمایش دوباره امتناع کردم .علائمم:تنگی نفس.کبودی بی دلیل.خون دماغ.حالت تهوع های مداوم.استخوان درد شدید.تعریق زیاد به خصوص در هنگام خواب .درد قفسه سینه.خستگی و گیجی .سوزن سوزن شدن و خواب رفتن پاها .
        در آزمایش قبل :wbs:10400
        mcv:88.9
        rbc:4.85
        و بقیه موارد ذکر شده در آزمایشم نبود لازم به ذکر است من در آن زمان این علائم را نداشتم و فقط برای چکاپ معمولی آزمایش داده بودم.و آزمایش تیروئد و کلسیم مشکلی نداشت اما آنزیم های کبدی یاALTروی 45قرار داشت .فرد مبتلا به سرطان خون در خانواده عمو و و پسر عمو مادرم هستند.
        با تشکر از وقتی که میزارید.

      • سپاس گذارم❤

      • ??

  • با سلام‌ . EOS خونم بالاست . حدود ۷.۵ . تب خفیف و حالت تهوع. و سرفه های خلط دار دارم . این میتونه نشانه چی باشه ؟ با تشکر

    پاسخ
    • سلام
      ائوزینوفیل بیشتر در عفونت های انگلی افزایش میابد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    مادر من چند ماه پیش به طور ناگهانی خارش و سوزش در کل بدن شروع شد و هنگامی که عصبی میشه این خارش بیشتر میشه خارش بدون هیچ علاعمی هست وقتی که ازمایش دادن دکتر گفت در خونش التهاب هست که داروی ضد الرژی براش نوشتن وقتی این دارو را میخورن بهترن ولی الان چند شبی هست که کم تر این دارو ها اثر میکنن در ضمن از همون اول همیشه احساس گرما در بدنشون دارن و کیسه صفرا به دلیل سنگ عمل کردن میشه اینها و این التهاب از علاعم سرطان باشه ؟ممنون که پاسخ می دهید

    پاسخ
    • خیلی ممنون خانم دکتر

      پاسخ
      • ??

  • سلام خسته نباشید.مادر من سونو گرافی داده که طحالش یه مقدار بزرگتر از حدنرماله آزمایش خون هم داده ولی تو آزمایش مشکلی نبود و دکتر سونوگرافی جدیدنوشته که اگه مثل سونوی قبلی طحال بزرگ باشه آزمایش مغز واستخوان بشه وبا وجود این ویروس کرونا نمیتونه بره دکترش یه مدت هم هست که استخوان درد هم داره این درحالی هست که آرتروز وپوکی استخوان هم داره بعضی وقتا میگه سرم یه حالت خاصی مثل یه حالت گیجی پیدا میکنه چندسال یه بار هم همینجوری بی دلیل ضعف میکنه واز حال میره واز سرش هم ام آر آی شده و مشکلی نداشته ممنون میشم راهنمایی کنید. خواهش میکنم جواب بدید من از استرس نمیدونم چیکارکنم.

    پاسخ
    • خانم دکتر.متخصص خون گفته آزمایش مغز واستخوان اینایی که گفتم علائم سرطان خون میتونه باشه؟

      پاسخ
      • سلام مجدد
        دوست عزیز نگران نباشید
        نمونه برداری مغز استخوان بسیاری از اوفات جهت اطمینان خاطر از عدم نبود مشکل است
        با توجه به اینکه آزمایش خون نرمال است با حفظ آرامش به پزشک خود اعتماد کنید
        با امید سلامتی شما و مادرتان

  • سلام، من تمام این علائم رو دارم، با چ آزمایشی متوجه بشم ک سرطان خون دارم یا نه؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز به متخصص داخلی مراجعه کنید
      تا آزمایشات لازم از جمله cbc,diff.lDH,و…انجام شود

      پاسخ
  • سلام وقت به خیر من دچار مشکل خون دماغ همراه با سر گیجه هستم که بعضی وقت ها از شدت سر گیجه حای نمیتونم راه برم که این اتفاق معمولا در روز دو بار اتفاق میوفتد گاهی اوقات هم ضربانه قلبم زیاد میشود و حجم خون هم بالاست ایا این مشکله سرطان است؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      باید آزمایش خون و فاکتورهای انعقادی و..بدهید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر.
    یکی از دوستان من گاهی اوقات دچار خون دماغ میشود.
    معمولا دچار سردرد گاهی همراه با سرگیجه است.
    ولی علامته اشکار دیگری ندارد.
    ایا وضعیت او در باب سرطان نگران کننده است یا نه؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      نگران نباشید اما لازم است آزمایش خون و فاکتورهای انعقادی انجام دهید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر تورمی حدود یک ماه پیش پشت گوش راستم ایجاد شده و به اندازه دو تا نخود بود بعد از گذشت ۲۵ روز شروع به کوچک شدن کرد ولی همچنان هست و به اندازه عدسه و درد دیگه نداره اما دو سه روزی هست گوش چپم مثل راست ایجاد شده و همراه درد هست این ممکنه تورم غدد لنفاوی باشه؟
    البته هر از چند گاهی استخون درد شدید دارم که قبلا فقط سر شانه هام درد میکرد حس میکردم استخوانم از تو دارن خورده میشن الان استخوان ران و ساق درد میگیره ۳.۴ روز طول می کشه و از درد خوابم نمیبره
    البته دردا دوره ای ماهی یکبار حداقل هست و معده درد هم هراز چن گاهی دارم اینقدر شدید که نفس تنگی میگیرم .
    به نظرتان به کجا برای راهنمایی مراجعه کنم.
    باتشکر

    پاسخ
  • سلام من چند ماه که دچار سرگیجه و ضعف سر و بدن میشوم و دچار درد و سوزن سوزن شدن دست و پا میشم به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کردم سه ماه دارو مصرف میکنم درد دست وپا بهتره شده اما سردرد و ضعف و احساس خستگیم خیلی شدید شده به نظر شما من سرطان خون دارم؟

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشید
      اما آزمایش و چکاپ و بررسی کم خونی،تیرویید،آنزیم کبدی،ویتامین د۳ و کلسیم انجام شود

      پاسخ
  • سلام پدر من مدت ۸ سال است که سرطان خون دارد حالا روم در قسمت شکم سینه پیدا شده و چند روزی هم است که چیزی نخورده آزمایش کبد قلب و.. انجام دادند ولی چیزی نفهمیدن دکتر بیمارستان هم گفت دیگه داروی نیست که تجویزکنیم ایا راهی است که پدرم بهبود یابند ممنون

    پاسخ
    • سلام
      باید سی تی اسکن قفسه سینه انجام شود

      پاسخ
  • با سلام و خسته نباشید / آیا تنبلی مغز استخوان mds که منجر به افت هموگلوبین زیر 5 و گلبول قرمز یک ونیم شده با پلاکت 50هزار درمان دارد یا نه ممنون میشم . داروهایی که استفاده میکنه هیچ تاثیری هم نداره و هر 20روز دو واحد خون تزریق میکنه .

    پاسخ
    • سلام
      درمان‌دارد منتها پاسخ به درمان متفاوت است

      پاسخ
  • سلام، مدتی است مادرم در ناحیه بازوی دست راست دچار کبودی وسیع و غیر عادی شده بطوریکه از سر شانه تا آرنج کاملا کبود میشود و به تناوب بهبود یافته و مجددا ایجاد میشود در ناحیه روی بازو نیز متورم است ضمنا مدتی است دچار کمر درد و پا درد شدید نیز شده که نظر پزشک متخصص مغز و اعصاب به عمل جراحی کمر ایشان میباشد، میخواستم بدانم اینها میتوانند نشانه بیماری خطرناکی باشد. ضمنا ایشان کورتون برای درمان روماتیسم و آسپرین نیز استفاده مینمایند.ممنون

    پاسخ
  • سلام من 17سالمه و چند روزه که احساس خستگی می‌کنم و کِسلم دو بار درد قفسه سینه گرفتم و چند بار هم تنگی نفس و جدیداً زود به زود احساس ضعف و گرسنگی می کنم قبلاً سابقه خون دماغ شدن داشتم و حساس بودم اما الان خون بیش از حد از دماغ و دهنم می آید به طوری که چند ساعت متوقف و دوباره خونریزی می کنند می خواستم بدونم آیا نشونه های سرطانه؟

    پاسخ
    • سلام
      باید اقدامات تشخیصی مثل ازمایش CBC,pt,pttو …. و معاینه بینی و در صورت نیاز اندوسکوپی و برونکوسکوپی برای تشخیص علت انجام شود

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر میخاستم از محضرتون بپرسم سرطان خون بصورت ارثی هستش؟در ضمن غش کردن از عوارض این بیماری هستش؟آیا در مراحل اولیه بیماری باشه شخص با آزمایش قابل شناسایی هستش

    پاسخ
    • با سلام
      سرطان ها مجموعه ای از عوامل محیطی و ارثی هستند .اما جهت ارثی بودن جای نگرانی نیست.با بررسی آزمایش مشخص میشود.

      پاسخ
      • با سلام احساس سرما در بدن و داغ شدن بدن به صورت متناوب واحساس کمی سرگیجه و گاهی گز گز دست وپا نشانه مشکل خونی می باشد‌. آزمایش خون دادم به دلیل مشکل تنفسی همو گلوبین و هماتوکریت خونم بالاست ولی MCV خون ۷۵/۸می باشد

      • سلام
        اعداد آزمایش را دقیق ذکر کنید.
        درجه حرارت بدن هنگام احساس داغی باید اندازه گیری شود تا وجود یا عدم وجود تب بررسی شود
        اما سرگیجه و گزگز دست و پا باید هم از نظر کلسیم و ویتامین د۳ و….چکاپ شوید