علائم کمبود ویتامین D در بدن و تاثیر آن بر سلامتی

کمبود ویتامین دی
اشتراک گذاری 76 نظر

چرا بدن انسان به ویتامین D نیاز دارد و چگونه کمبود این ماده‌ی حیاتی را در بدن جبران کنیم؟ در این مقاله درباره‌ی تمام علائم کمبود ویتامین D و روش تشخیص و درمان آن صحبت خواهیم کرد.

ویتامین D  ماده‌ای ضروری برای بسیاری از کارکردهای طبیعی بدن انسان است. منابع موجود در رژیم غذایی مقداری از این ماده حیاتی را تامین می‌کنند ولی بیش‌تر مقدار آن را تابش مستقیم نور خورشید تامین می‌کند. بعد از این‌که بدن ویتامین مورد نظر خود را دریافت کرد، باید آن را به شکل فعالش تبدیل کند. 

در صورتی که بدن فرد قادر به جذب ویتامین و یا تبدیل آن به شکل فعال آن در کبد و کلیه نباشد هم فرد به کمبود این ویتامین حیاتی مبتلا خواهد شد. 

سطح پایین ویتامین D  منجر به مشکلات زیادی به خصوص برای عضلات و استخوان‌ها می‌شود. برای بررسی مقدار ویتامین D  در خون می‌توان سالانه آزمایش خون انجام داد. مقدار ویتامین D  در مقیاس نانو مول در لیتر (nanomoles/liter) اندازه‌گیری می‌شود.

مقدار طبیعی سرم ویتامین D  در خون بین 50 تا 125 نانومول در لیتر است. 

ویتامین D چیست؟

ویتامین D  یک ویتامین محلول در چربی است که بدن زمانی آن را تولید می‌کند که در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار داشته باشد. این ماده در تعداد کمی از مواد غذایی از جمله مواد غذایی غنی شده وجود دارد. زمانی که ویتامین D  وارد بدن شد، هنوز غیر فعال است. برای اینکه بدن از آن استفاده کند باید به فرم فعالش یعنی 25 – هیدروکسی ویتامین D  (25-hydroxyvitamin D [25(OH)D]) یا کلسی دیول تبدیل کند. 

مکمل ویتامین دی

مقدار طبیعی ویتامین D در خون چه‌قدر است؟

نتایج آزمایش سرم ویتامین D  به این شکل توصیف می‌شود:

  • خیلی زیاد و احتمالاً خطرناک: 125 nmol/l یا بیش‌تر 
  • طبیعی: 50 تا 125 nmol/l
  • در معرض خطر: 30 تا 49 nmol/l
  • در معرض خطر کمبود: 30 nmol/l یا کم‌تر 

عملکرد ویتامین D در بدن 

ویتامین D  کارکردهای مهم زیادی در بدن دارد که عبارتند از: 

  • حفظ سلامت استخوانی با فعل کردن جذب کلسیم 
  • بالا بردن سلامت عضلانی
  • تنظیم سیستم ایمنی بدن 
  • کمک به رشد سلولی 
  • کاهش التهاب که از بیماری‌هایی مانند روماتیسم مفصلی و پسوریازیس جلوگیری می‌کند. 
  • تنظیم فشار خون و حفظ سلامت قلبی – عروقی 

کمبود ویتامین D  و دیابت 

به عقیده‌ی برخی از کارشناسان ویتامین D ممکن است از بروز بیماری دیابت نوع دو پیشگیری کند. در پژوهشی که در سال 2019 انجام شد از 2423 از افرادی که در معرض ابتلا به دیابت نوع دو قرار داشتند خواسته شد که روزانه مکمل ویتامین D  و یا یک دارونما (placebo) مصرف کنند. 

سطح ویتامین D  در افرادی که مکمل دریافت کردند بالا رفت. ولی با این همه به نظر نمی‌رسد که مصرف این ویتامین خطر ابتلای این افراد به دیابت را کاهش داده باشد. 

علت کمبود ویتامین D 

کمبود ویتامین D  زمانی رخ می‌دهد که فرد: 

  • مقدار کافی ویتامین D  مصرف نکند
  • قادر به جذب یا متابولیسم ویتامین D  نباشد 
  • زمان کافی را در معرض تابش اشعه فرابنفش B  (ultraviolet B (UVB)) خورشید سپری نکند. 

چه اشخاصی در معرض خطر کمبود ویتامین D هستند؟

عوامل مختلفی خطر ابتلا به کمبود ویتامین D را افزایش می‌دهند:

  • رژیم غذایی: افرادی که به اندازه‌ی کافی غذاهایی سرشار از ویتامین D مانند مواد لبنی و غلات صبحانه غنی شده مصرف نمی‌کنند، احتمالاً بیش‌تر در معرض کمبود ویتامین D قرار خواهند گرفت.
غذاهای با ویتامین دی
  • سبک زندگی: افرادی که به دلایل شغلی، ابتلا به بیماری و یا کمبود فضاهای باز در محله و دیگر عوامل مدت زمان کمتری را در بیرون خانه سپری می‌کنند. این افراد کمتر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دارند.

افرادی که به دلیل محافظت بدن خود از نور خورشید و یا به دلیل سرمای هوا و یا باورهای مذهبی تمام بدن خود را با لباس می‌پوشانند در معرض ابتلای بیش‌تر به کمبود ویتامین D قرار دارند.

افرادی که به دلایل مذهبی و اعتقادی مجبور به پوشاندن تمام بدن خود هستند و افرادی که از مقدار زیادی کرم ضد آفتاب استفاده می‌کنند باید برای تامین نیاز بدن خود به ویتامین D مقدار کافی از مواد غذایی سرشار از این ماده را در رژیم غذایی خود اضافه کنند.

  • عوامل جغرافیایی: افرادی که در مناطق خاصی از جهان زندگی می‌کنند – مانند کانادای شمالی و آلاسکا – به خصوص در زمستان به اشعه‌های UVB خورشید کمتر دسترسی دارند.  از طرفی دیگر مردمان مناطق گرمسیری هم در معرض خطر هستند، چرا که این افراد به دلیل گرمای هوا از نور خورشید و گرمای آن دوری می‌کنند.
  • آلودگی: ذرات معلق موجود در هوا جلوی اشعه‌های UVB خورشید را گرفته و اجازه نمی‌دهد که آن‌ها به پوست بدن برسند. از طرفی دیگر افرادی که در مناطق آلوده زندگی می‌کنند، برای در امان ماندن از خطرات آلودگی هوا، از گذراندن وقت زیاد در بیرون خانه خودداری می‌کنند.
  • اختلالات جذب: بیماری کرون، بیماری سلیاک و دیگر بیماری‌ها چگونگی جذب مواد مغذی از جمله ویتامین D را در روده تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • داروها: برخی از داروها توان بدن برای جذب و ساخت ویتامین D را کاهش می‌دهند. استروئید‌ها و داروهایی که برای کاهش سطح کلسترول خون تجویز می‌شوند از جمله این داروها هستند.
  • سیگار کشیدن: کمبود ویتامین D در میان افراد سیگاری شایع‌تر است‌‌. برخی پژوهشگران معتقد هستند که سیگار کشیدن ممکن است روی ژن‌های فعال کننده‌ی تولید ویتامین D در بدن تاثیر بگذارند.
  • چاقی: نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد سطح ویتامین D  در افراد چاق یا افرادی با شاخص توده بدنی 30 یا بالاتر کم‌تر از دیگر افراد است. در این افراد چربی بدن بر جذب ویتامین D  اثر می‌گذارد. بسیاری از افراد چاق به دلیل مشکلات حرکتی زمان کمی را بیرون از خانه سپری می‎‌کنند. افراد چاقی که تحت عمل جراحی باریاتریک قرار گرفتند هم با مشکلات سو جذب رو به رو هستند. 

در عوض افرادی که با شاخص توده بدنی بین 25 تا 29.5 دارای اضافه وزن شناخته می‌شوند،  نسبت به افرادی که دچار اضافه وزن نیستند  کم‌تر در معرض خطر ابتلا به کمبود این ویتامین قرار دارند . پژوهشگران معتقدند که فاکتورهای تغذیه‌ای عامل ایجاد این تفاوت است. 

  • نوع پوست: افرادی با پوست تیره به نسبت افرادی با رنگ روشن برای ساختن ویتامین D  باید بیش‌تر در معرض تابش نور خورشید باشند. افرادی با مشکلات پوستی و یا افرادی که دارای سابقه‌ی ابتلا به سرطان پوست هستند هم ممکن است برای محافظت از پوست خود از بودن در برابر نور خورشید خودداری کنند. 
  • سن: توانایی تبدیل ویتامین D  به فرم فعال ممکن است با افزایش سن و کاهش عملکرد صحیح کلیه، کم‌تر شود. در نتیجه جذب کلسیم هم کاهش پیدا می‌کند. 
  • سلامت کلیه و کبد: افراد مبتلا به بیماری‌های کبدی و کلیوی بیش‌تر در معرض کمبود ویتامین D  قرار دارند. این بیماری‌ها همچنین ممکن است روی سنتز ویتامین D  و یا تبدیل آن به شکل فعال اثر بگذارند. 
  • بارداری: نیاز به ویتامین D  در طول بارداری افزایش پیدا می‌کند، ولی پزشکان در مورد مصرف مکمل‌ها در طی این دوران زیاد مطمئن نیستند. نتایج تحقیقی که در سال 2019 منتشر شد حاکی از این است که مصرف مکمل‌ها خطر پری اکلامپسیا، دیابت بارداری، وزن در هنگام تولد پایین و خونریزی شدید بعد از زایمان را کاهش می‌دهد. از طرفی دیگر مصرف مکمل‌ها خطر زایمان زودرس بیش از هفته‌ی 37 ام را افزایش خواهد داد. 
  • نوزادان شیرخوار: میزان ویتامین D  موجود در شیر مادر کم است و به همین دلیل نوزادان تغذیه کننده با شیر مادر در معرض کمبود این ویتامین قرار دارند. سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا پیشنهاد می‌کند که به کودکان شیر خوار از اولین روزهای زندگی تا زمانی که هر روز یک لیتر یا بیش‌تر شیر خشک مصرف کنند، مکمل‌های ویتامین D  داده شود. شیر خشک با مقدار کافی ویتامین D  غنی شده است، بنابراین نیازی به مصرف مکمل‌های ویتامین D  در کنار مصرف شیرخشک نیست. 

افراد در معرض خطر بالاتر 

نتایج تحقیقی که در فاصله سال‌های 2001 تا 2006 در ایالات متحده آمریکا انجام شد، نشان می‌دهد که 24 درصد جمعیت این کشور در معرض خطر سطح پایین ویتامین D  و 8 درصد جمعیت در معرض خطر کمبود این ماده قرار دارند. از طرفی دیگر سطح ویتامین D یک درصد از جمعیت این کشور به حد خطرناکی بالا است. 

در سال 2019 نتایج تحقیق دیگری که در فاصله سال‌های 2011 تا 2012 میلادی انجام شده بود، منتشر شد. بر اساس آن جمعیت افراد بالغ آفریقایی آمریکایی و بعد از آن نژاد اسپانیایی بیش‌تر از سایر افراد در معرض خطر کمبود این ماده قرار دارند. 

علائم کمبود ویتامین D 

کمبود ویتامین D  ممکن است علامت خاصی نداشته باشد و یا اینکه علائم این عارضه سال‌ها بعد ظاهر شود. با این همه این عارضه خطر بروز مشکلات طولانی مدت برای بدن را افزایش می‌دهد. 

کمبود ویتامین D  منجر به:

  • پوکی استخوان (Osteoporosis): در این بیماری تراکم بافت استخوانی کم شده و استخوان‌ها نازک و شکننده خواهند شد. اولین علامت پوکی استخوان این است که فرد با هر آسیب کوچکی دچار شکستگی استخوان خواهد شد. معمولاً این بیماری در افراد مسن‌تر رخ می‌دهد. 
  • نرمی استخوان یا استئومالاسی (Osteomalacia): این بیماری کودکان را درگیر می‌کند و در آن استخوان‌ها نرم شده و در نهایت منجر به تغییر ساختار استخوانی، کوتاه قدی، مشکلات دندانی، استخوان‌های شکننده و درد در هنگام راه رفتن می‌شود. 

پژوهشگران در حال بررسی این موضوع هستند که آیا بیماری‌های دیگری مانند افسردگی، درد استخوان و ضعف بدنی، نتیجه‌ی پایین بودن سطح ویتامین D  است یا خیر.

درمان کمبود ویتامین D

نیاز هر فرد به ویتامین D به عوامل مختلفی همچون سن، مدت زمانی که باید در معرض اشعه‌ی UVB باشد، رژیم غذایی و وضعیت سلامتی بستگی دارد.اگر نتایج آزمایش خون نشان دهد که فرد در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار دارد، پزشک میزان دریافت آن را افزایش می‌دهد.

میزان توصیه شده برای مصرف ویتامین D شامل:

  • صفر تا ۱۲ ماه: ۴۰۰ واحد بین المللی یا ۱۰ میکروگرم
  • یک تا ۷۰ سال: ۶۰۰ واحد بین المللی یا ۱۵ میکروگرم
  • هفتاد سال و بالاتر: ۸۰۰ واحد بین المللی یا ۲۰ میکروگرم

اندازه‌گیری میزان ویتامین D دریافتی از طریق نور خورشید ممکن نیست. هر فرد باید شخصا با پزشک در مورد مقدار نیاز خود به ویتامین D و چگونگی افزایش دریافت آن صحبت کند.

مکمل‌های ویتامین D

برخی از افراد نیاز به مصرف مکمل‌ها دارند، ولی پیش از مصرف این مواد باید با پزشک مشورت کرد، چرا که مصرف بی رویه‌ی این داروها ممکن است اثرات سوئی برای فرد به دنبال داشته باشد. از طرفی دیگر پزشک در مورد مقدار مناسب مصرفی هم پیشنهاداتی ارائه می‌کند.

قرص مکمل ویتامین دی

منابع غذایی برای ویتامین D

  • ماهی‌های روغنی مانند مانند سالمون و جگر گاو
  • پنیر
  • قارچ‌ها
  • زرده تخم مرغ
  • غذاهای غنی شده با ویتامین D مانند غلات صبحانه، آب پرتقال، شیر، شیر سویا و مارگارین
منابع غذایی ویتامین دی

در معرض نور طبیعی خورشید بودن

نور خورشید برای بالا بردن مقدار ویتامین D در بدن بسیار اهمیت دارد ولی اگر فرد بیش‌‌تر از حد مجاز در مغز تابش مستقیم نور خورشید باشد، خطر ابتلا به سرطان پوست افزایش خواهد یافت‌.

برای دریافت ویتامین، فرد باید هر روز به مدت کوتاهی در فضای باز قرار بگیرد. در این مدت فرد نباید ضد آفتاب استفاده کند و باید دست‌ها، ساعد و قسمت پایینی پاهای خود را در معرض تابش نور مستقیم خورشید قرار دهد.

اینکه چه زمانی در در روز و به چه مدتی فرد باید در معرض تابش نور خورشید قرار بگیرد به این بستگی دارد که در چه زمانی از سال و یا در چه موقعیت جغرافیایی قرار داریم. 

برای اینکه قرار گیری زیر نور خورشید سلامت فرد را به خطر نیندازد و برای افزایش مدت زمان قرار گیری زیر نور خورشید حتماً باید با پزشک مشورت کرد. اگر مبتلا به بیماری‌های پوستی مانند پسوریازیس هستید هم حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

پیشگیری از کمبود ویتامین D 

بهترین راه برای پیشگیری از کمبود ویتامین D  خوردن غذاهایی سرشار از مواد مغذی و گذراندن اوقات بیش‌تری در فضای باز به صورت روزانه است. 

توصیه‌هایی برای دور شدن از ابتلا به کمبود ویتامین D  عبارتند از:

  • رسیدن به وزن طبیعی: پیاده روی و دوچرخه سواری علاوه بر اینکه فعالیت‌های ورزشی خوبی به حساب می‌روند، کمک می‌کنند که فرد بیش‌تر در معرض تابش نور مستقیم خورشید قرار داشته باشد. 
  • درمان بیماری‌ها: برخی از بیماری‌ها جذب مواد مغذی را مختل می‌کنند، درمان این بیماری‌های زمینه‌‌ای به افزایش مقدار گروهی از این مواد مغذی از جمله ویتامین D  کمک می‌کند. 
  • پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها: افرادی با سابقه خانوادگی پوکی استخوان یا کمبود ویتامین D  باید به صورت مرتب با پزشک خود در تماس بوده و بررسی‌های لازم را انجام دهند. 

سخن پایانی

بیش‌تر افراد قادر به تامین ویتامین D  مورد نیاز خود از طریق رژیم غذایی و تابش مستقیم نور خورشید هستند. اگر نگران میزان ویتامین D  دریافتی خود هستید و یا علائم کمبود این ویتامین را در بدن خود احساس می‌کنید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. برای درمان کمبود ویتامین D به متخصص داخلی مراجعه کنید.

منبع:

medicalnewstoday

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

76 دیدگاه در “علائم کمبود ویتامین D در بدن و تاثیر آن بر سلامتی
  • من استخوان درد آزاردهنده و گرفتگی عضلات در یک دست( از اون استخوان کتف تا نوک انگشتان و مخصوصا مچ) و یک پا(از پشت زانو (نه خود زانو) تا نوک انگشتان پا( کلا روی پا نه کف پا و نه پاشنه)) داشتم که دکتر برام آزمایش نوشت ( البته این دست و پا خیلی خیلی وقت پیش در زمان های مختلف ضربه دیده بودند) آزمایش میزان ویتامین D منو ۹ نشون می ده که کمبود شدید هست. در ضمن دکتر گفت کم خونی شدید هم داری علاوه بر کمبود شدید ویتامین D. قرص ویتامین D رو می گن دچار یبوست می کنه. درسته؟ من گیاهخوارم و خیلی خیلی چیزهای دیگه رو هم به دلیل معده ناسازگار(ناسازگاری و حساس بودن بیش از اندازه و درد دائمی معده از سنین کودکی) نمی تونم بخورم. پوست صورتم هم پر از لک شده و ضد آفتاب رو دکتر گفته دائما باید استفاده کنم. در ضمن کلیه هام خیلی فعال هستن البته همیشه همینطوربوده. چه کاری می تونم برای کمبود ویتامین D انجام بدم ؟ با سپاس

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید بنده چن وقته استخونام صدا میده ممکنش هس ازکمبود ویتامین D باشه یانه

    پاسخ
    • سلام
      فقط کمبود ویتامین د نمیتونه این علامت رو بده
      علل دیگر مثل کمبود کلسیم و…هم هستن

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من ۲۴ سالمه و متاسفانه کمبود ویتامین D دارم شدید (۹.۹۸)خواستم بپرسم اگه دکتر برم و تحت درمان قرار بگیرم احتمالش هست زود خوب بشم؟چون میخوام اقدام کنم ب بارداری

    پاسخ
    • سلام بله درمانش سخت نیست

      پاسخ
  • سلام ویتامین دی من تو ازمایش ۲۲ بود و دکتر گفت هفته یه دونه کپسول ویتامین d3 50000 بخورم ولی یکی از اشناهامون گفت ضرر داره هفته ای یه دونه !! حالا به نظرتون کدوم درست میگن

    پاسخ
    • سلام
      تا ۳ ماه هفته ای یکی و سپس همون ماهی یکی

      پاسخ
  • سلام من سرگیجه وحالت تهوع و احساس تنگی نفس دارم و همچنین بعضی موقع احساس گرما دریک دستم آیا ممکنه ازکمبو ویتامین دی باشه

    پاسخ
    • سلام
      خیر این علایم رو نمیتونه توجیه کنه

      پاسخ
  • سلام
    31ساله هستم و درد زانو و تق تق رو مرتبا دارم و مدتی هستش ک مفاصل دستم وپاهام احساس درد دارم بخصوص شب ها قبل خاب. آزمایش دادم گفتن ویتامینD بدنم خیلی کم شده قرص و آمپول استفاده کردم، اما بعد سه ماه دردهای قدیمم برگشته ممنون میشم راهنمایی کنید چکار میتونم بکنم، وچ دکتری مراجعه کنم…
    البته بگم تیروئید کم کار دارم

    پاسخ
    • سلام

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص روماتولوژی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من ۱۵سالمه اسمم بارانه من چندماهه پیش پیشه دکتر داخلی رفتم زانوم درد میکنه و صدا میده و بعضی مواقعه خیلی درد دارم دکتر برایم ازمایش رماتیسم و ویتامین دی نوشت جوابش را گرفتم جوابش این بود ویتامین دی بدنم کم است.ولی هنوز پاهایم درد میکند این به چه دلیا است ؟

    پاسخ
    • سلام
      چون زانوتون صدا میده و دردشم شدید باید ارتوپد ویزیت کنه عزیزم تا معاینات مخصوص زانو انجام شه

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام
    من 25 سالمه و آزمايش دادم ويتامين د ام 5 بود . و علائم هم هيچكدوم ندارم . پزشك آمپول ويتامين د داده از هر 15 روز . تري گليسيريد هم 980 هست . آيا از كمبود ويتامين د ميباشد؟
    ال دي ال و اچ دي ال هم نرمال هست

    پاسخ
    • سلام نه ربطي به ويتامين دي نداره
      بالا بودن تريگليسريدتون بدليل مسائل ژنتيكي هست
      ختما بايد درمان شيد وگرنه خطر پانكراتيت و بيماري قلبي عروقي داريد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من دختری ۱۸ ساله هستم که گاهی اوقات در استخوان های بدنم تیر میکشد و در آزمایش خونم حالا اسم دقیقش یادم نیست همینی که واسه کبد چرب هست که نرمالش رو ۴۰ هست اما در آزمایش خون من روی ۴۲ بود
    آیا کبد من چرب است؟
    و اینکه من همیشه خیلی احساس خستگی میکنم ایا این عارضه میتونه در اثر کمبود ویتامین دی باشه؟
    لطفا راهنمایی کنید ممنون

    پاسخ
    • سلام
      شما باید ازمایش ast, alt, alkp, billT, billD و diff ،cbcو tsh و t4 را مجدد چک کنید
      و سونوگرافی کبد و مجاری صفراوی بدین

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر 60 ساله
    ویتامین D برو من کم است
    چه مقدار باید مصرف کنیم

    پاسخ
    • سلام
      هر ۳ هفته یک عدد دوز ۵۰ هزار

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر من 16سالمه و آزمایش دادم ویتامین دی ام 7.5 بود و خیلیییی درد عضلات دارم طوری که دارم روانی میشم، رفتم دکتر ارتوپد و بهم کالمرز و ویتامین دی و امگازون داد الان دوره ام کامل شده ولی هنوز درد مفاصل و اینا خوب نشده، الان من باید برم دکتر ارتوپد یا دکتر داخلی ممنون میشم بگید

    پاسخ
    • سلام داروتونو مرتب مصرف كنيد
      روزي نيم ساعت در معرض نور آفتاب باشيد و

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • باعرض سلام وخسته نباشید من سی سالمه وجدیدا آزمایش دادم ویتامین دی بدنم کمه وکلیه هام دفع پروتئین داره خواهش میکنم کمکم کنید چیکار کنم خوب بشم چون الانم جاییم متخصص در دسترسم نیست

    پاسخ
    • سلام بايد مشخص شه علت دفع پروتئين از كليتون چيه
      آزمايش bun cr
      Protein 24hr urine
      Cbc.diff esr crp
      سونوگرافي كليه ها را هم بايد بديد
      و

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با متخصص داخلی استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام
    آزمایش دادم وکمبودویتامین Dدارم احساس ضعف ولی حالیم ممکنه بخاطراین باشه و اینکه حس میکنم استخوان دستها وپاهام نازکترشده اینم ممکنه به آن علت برگرده؟

    پاسخ
    • سلام بله بدليل كمبود ويتامين دي و كلسيم هست بايد

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • من ازمایش دادم ۵ ماه پیش، شکرخدا کم خونی ندارم ولی ویتامین دی ۲۶ هست.خستگی،بی حوصلگی خ آب آلودگی…شکسگی دندان و تحلیل رفتن دندانها، ،شیر بخورم حالم بد میشه …هنه اش از کمبود ویتامین دی هست؟

    پاسخ
    • سلام همهرعلائمي كه گفتيد بجز حساسيت به شير مربوط له كمبود ويتامين دي هست بايد درمان شبد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من ۲۳ سال ام هست همیشه احساس خسته گی و خواب آلوده گی دارم موقع که میخوابم دستام و پاهام انگار خشک میشه دلیلش کمبود ویتامین دی هست

    پاسخ
    • سلام ۶۲سالمه ازمایش دادم ویتامین دی کمه چگونه از خورشید ویتامین بگیرم دکتر ویتامین تجویز کرده ممنون

      پاسخ
      • سلام بايد داروتونو مصرف كنيد
        روزي ١٥-٣٠ دقيقه هم جلو آفتاب باشيد

    • سلام ممكنه بدليل كمبود ويتامين دي باشه
      اما بايد از نظر فقر آهن هم بررسي شيد

      پاسخ
  • سلام من ۲۷ سالمه تو آزمایشم ویتامین دی ۶ بودش اکثر اوقات بی حالم و حس خواب آلودگی دارم احساس خستگی و ضعف زیاد موقع انجام کارا دارم و اینکه قصد بارداری دارم الان تو این شرایط بارداری واسم مشکل ساز هستش یا ن
    ممنون بابت مطالبتون

    پاسخ
    • سلام لطفا به متخصص داخلي مراجعه كنيد تا كمبود ويتامين دي شما جبران شه
      وگرنه براتون آسيب زا باشه
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • من آزمایش دادم و کمبود ویتامین دی داشتم مدتیه موهای بدنم فوق العاده نازک شده و گاهی سرگیجه دارم علتش میتونه از کمبود باشه؟؟

    پاسخ
    • سلام نه اين از فقر آهن هست
      آزمايش cbc.diff ferritin
      Esr crp را بديد لطفا

      پاسخ
  • سلام دختر من ۱۰سالشه کمبود ویتامین دی داره ،کف دست وپاهاش همیشه عرق میکنه بعد از عرق کردن خشک خشک میشه وترک ترک بر میداره وزبر وخشن میشه کف دست وپاهاش آیا این از عوارض کمبود ویتامین دی هس ؟ایا با خوردن قرص ویتامین دی ممکن هس برطرف بشه

    پاسخ
    • سلام نه عزيزم اين نشون دهنده حساسيتش هست ( احتمالا درماتيت آتوپيك داره)
      به متخصص پوست مراجعه كنيد

      پاسخ
  • باعرض سلام وارادت جناب دکتر میزان ویتامین خانم ام 16.59 ومیزان کلیسیم شان 8.99 است ومفاصل اش صدای ترک ترک میکند چی توصیه دارید البته منزل ما افتاب ندارد چی راه های رو پیشنهاد میکنید اعم از مواد غذای اعم از دارو لطف شماست ممنون

    پاسخ
    • سلام باید از لبنیات مثل شیر ماست کشک استفاده نماید روزی ۲۰ دقیقه آفتاب بگیرند

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام ویتامین دی بدن من خیلی کمه دوماه پیش روی۱۱بود الان ازمایش دادم و۳شده یعنی خیلی کم درضمن چندماه هم هست که بیماری صدف دارم اول اینکه لطف کنید بگید چطوری ویتامین دی رو بالا ببرم وبگید ایا ویتامین دی بدن درست بشه ازشر صدف خلاص میشم ویا راه دیگه ای بهم پیشنهاد می کنید ممنون میشم

    پاسخ
    • من دختری 13 ساله هستم احساس سردردوضعف خستگی پس از نیم ساعت سرپا ایستادن دارم به پزشک ارتوپد مراجعه کردم آزمایش وام ارآی کمر برام نوشت در آزمایش ویتامین دی من 11بود ودر ام ار ای نوشته شده بودکفیوز خفیف درستون فقرات دورسولومباروجود داردودرستون فقرات پشتی پایین،قدامی خفیف وجود دارد دردیگر مواردنرمال بود آیا این مشکل من از کمبود ویتامین دی می تواند باشد ؟ باتشکر

      پاسخ
      • سلام نه عزيزم اين مشكل مادرزادي هستش
        به متخصصطب فيزيك مراجعه كنيد تا با انجام حركات مدارم و منظم درمانتون كنن

  • سلام،شماره ویتامین دی من 4هستش دکتر قرص 50000هفته ای یک عددداده، کم خونی ندارم ولی دست دردوشانه درددارم، میخوام ببینم همین قرص کافیه، ممنونم

    پاسخ
    • سلام بايد كلسيم و منيزيم هم در كنارش بخوريد

      پاسخ
  • سلام من پسر ۱۱ ساله هستم که حساسیت دارم .
    علائم سردرد ،کمردرد ، ،بدن درد ، گردن درد، دست درد ، بی حس و حالی ، حالت تهوع ، خواب آلودگی شدید ، فک درد ، درد قفسه سینه دارم آیا این علائم به دلیل حساسیت است یا کمخونی و کمبود ویتامین D است

    پاسخ
    • سلام بدليل كمبود ويتامين دي هست
      آزمايش بديد:
      Cbc.diff esr crp
      Ferritin
      Tsh
      25ohvitD

      پاسخ
  • سلام درصد ویتامین D من ۱۴من باید چیکار کنم میشه راهنمایی کنید

    پاسخ
  • سلام
    من پارسال بهم گفتن که کمبود ویتامین دی داری ،ماهی یه قرص بخور که پشت گوش انداختم و نخوردم
    از پارسال تا حالا کلی مشکل جسمی پیدا کردم
    مثلا شونه هام هم صدا میدن هم درد میگیره مثلا وقتی شنا میرم یا بارفیکس میرم احساس می کنم کل غضروفم داره جا به جا میشه، همین جا به جایی غضروف رو توی لگن هم دارم،یعنی انتهای رانم که به لگن وصله میشه احساس می کنم در اومده و جا به جا میشه یا مثلا هر دو تا زانو هام هم صدا میدن هم درد می کنن
    هر چی دکتر هم رفتم نفهمیدن چیه فقط ویتامین و قرص های مکمل برام نوشتن
    تا اینکه رفتم یه دکتر روماتولوژی که برام آزمایش نوشت ،ویتامین دی بدنم ۱۱ بود که گفت تا دوازده هفته ،هفته ای یکی بخور
    حالا سوالم اینکه این مشکلاتی که دارم فقط از همین ویتامین دی و بعدا رفع میشه یا مشکل چیز دیگه ایه؟

    پاسخ
    • سلام
      اگه بقیه آزمایشاتون نرمال بوده بله برطرف میشه

      پاسخ
      • ممنون

  • سلام شبتون بخیر
    توی جواب آزمایشم کمبود آهن داشتم و کمبود ویتامین دی عددش ۲۸ بود،گفتن روزی یک عدد ۱۰۰۰d3 استفاده کنم،الان‌نزدیک به ۳ماه هستش میخورم ولی وقتی دستامو تکون میدم درد داره،بن نظر شما روز یک عدد ۱۰۰۰ کم‌نیست؟
    قبلا از پاسخگویی شما ممنونم

    پاسخ
  • اگه ویتامین دی کم باشه موقع عادت ماهانه دل درد وکمردرد داری؟

    پاسخ
    • سلام
      ارتباطی ندارد

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر عزیز پیشانی و سرم خیلی زیاد عرق می کند این کم بود ویتامین دی است

    پاسخ
    • سلام
      خیر ارتباطی به کمبود ویتامین د ندارد

      پاسخ
  • سلام من اخر شهریور کرونا داشتم از او تاریخ تا یک ماه هر روز ویتامین dهزار یمی میخوردم تا ۱۴ آبان ی قرص ۵۰۰۰۰ خوردم و ۱۹آبان ماه ازمایش ویتامین d دادم ک نتیجه ازمایشم ویتانین دی من شده بود ۲۳بنظرتون چکار کنم البته یکم سر گیجه و حالت بی خسی تو پاهام دارم انگار خسته ام
    بنظرتون چرا اینجورم و چکار کنم پیش،چ دکتری برم مرسی جوابم بدید البته اگه میشه ب ایمیلم هم جواب بفرستید

    پاسخ
    • آیا من کمبود ویتامین دی دارم بای حتما به دکتر داخلی برم

      پاسخ
  • سلام دکتر جان خسته نباشید .آزمایش خون من به این شرح هست hct35
    hcv76.6_mch25.5.-vitamind 9.63 هست .کم بود ویتامین دارم چی کار باید بکنم .ممنون

    پاسخ
  • با عرض سلام و خسته نباشید
    من وقتی که از خواب بیدار میشم تیک دارم
    آزمایش دادم که دکتر گف به شدت کمبود ویتامین Dداری آیا امکان داره که این تیکم به خاطر کمبود ویتامین Dباشه؟

    پاسخ
    • سلام بله ميتونه، البته كمبود منيزيم هم اين حالتو ميدع
      همراه با ويتامين دي كلسيم و منيزيم هم بخوريد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید من درد در دستام داشتم و آزمایش دادم کمبود منیزیم و روی زیینک داشتم و الآن ۲ هفتس دارم مکمل مصرف می کنم ولی تاثیر چندانی نداشته قبلا ویتامین D پایین بود ۲ هفته قبل آزمایش ۴ عدد ویتامین D پنجاه هزار مصرف کردم و توی آزمایش ویتامین دیم۵۸ بود ولی من مدام پایین ویتامین D ترسیدم دیگه استفاده نمی کنم ولی همچنان درد دستام ادامه داره بنظرتون چیکار کنم؟

    پاسخ
    • سلام درمان کمبود ویتامین Dمدام کمردرد وکوفتگی بدن دارم ودرد کتف شانه وگردن هست

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر من کمبود ویتامی دارم ویتامین ب ۱۲ من ۱۷۰ و ویتامین دی هم ۱۲نیم هستش همچنین کمخونم و عفونت هم دارم دکتر برا عفونتم قرص سیفیکسیم ۴۰۰ داد پنج عدد و برا کم خونیم فولیکر با مولتی ویتامین امپول ب ۱۲ هم داد ولی برا ویتامین دی هیچ نداد من انگشتام با ساق پام و رانم درد میکنه چیکار کنم ایا اون امپولا برا ویتامین دی هم هست چیکار کنم

    پاسخ
  • سلام و عرض ادب،خسته نباشید،خدمت مسولین محترم.
    سوالاتی که داشتم :آیا کمبود ویتامین( D) باعث خستگی مدوام در طول روز،و بدن درد .خصوصا کمر دردو زانو درد میشود،،،و اینکه عوارضی چون ریزش مو در قسمت پشت سر میشود؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      کمبود خیلی زیاد و طولانی مدتش بله ممکن
      البته باید سایر علل همچون کمبود کلسیم و زینک و کم خونیم بررسی شن

      پاسخ
  • عضلات تنم به شدت درد دارد سن بالای 60سال ضعف زیادی دارم

    پاسخ
    • سلام بايد از نظر كرونا بررسي شويد و اين آزمايشات را انجام دهيد
      Cbc.diff
      Esr crp
      Ldh
      Covid igm and igg
      و سيتي اسكن ريه هم بگيريد لطفا

      پاسخ
  • سلام آزمایش دادم ویتامین دی 13بود دکتر قرصd3با دوز 50000داد گفت هفته ای یکی بخورم تا کی باید مصرف کنم>؟

    پاسخ
    • سلام بايد دائم بخوريد ( چون ما ايراني ها كلا ويتامين دي پايين داريم)

      پاسخ
  • سلام.. همسرم آزمایش خون داد.. ویتامین د ایشون 6 بود.. در ضمن اینکه چربی خون دارن و از قرص فنوفیبرات استفاده میکنن… میخواستم ببینم قرص چربیشون باعث میشه که ویتامین د جذب بدن نشه؟ حال باید چه کنیم؟ متشکرم

    پاسخ
    • سلام خسته نباشید
      من ضعف و درد عضلانی به همراه تیک عصبی دارم
      پرش پا لرزش کل بدن حین خواب
      آزمایش دادم کمبود ویتامین دی دارم
      ممکنه به خاطر کمبود ویتامین دی باشه یا باید آزمایش دیگه ای بدم؟
      ممنونم ?

      پاسخ
      • سلام
        مقدار ویتامین د چقدر است؟؟
        به نظر بنده باید توسط متخصص مغز و اعصاب ویزیت شوید

        با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.

    • سلام نه اينا ربطي به هم ندارن
      هفته اي يدونه ويتامين دي ٥٠ هزار بخورن

      پاسخ
  • با عرض تشکر از شما

    پاسخ
  • سلام ببخشید من آزمایش ویتامین دی داد و عدد آزمایش من عدد 14 بود خیلی پایین هست

    پاسخ
    • سلام. ویتامین D من ۱۰ هست. سن ۳۸ سال مرد. درضمن SGPT ۵۰ هست که از نرم بالاتر هست. این ها ربطی به هم دارن؟ کبد و ویتامین دی؟!

      پاسخ