اگر پزشک تشخیص دهد که شما به بیماری هپاتیت خود ایمنی ( Autoimmune Hepatitis به اختصار AIH ) مبتلا هستید، به این معنی است که دستگاه ایمنی بدن شما به سلولهای کبدی حمله کرده است. در نتیجه فرد به نوعی بیماری کبدی مبتلا خواهد شد که او را نیازمند درمان و مصرف دارو خواهد کرد.
در مقاله «بیماری هپاتیت خود ایمنی چیست و چگونه درمان میشود؟» میخوانیم:
- چه افرادی به بیماری هپاتیت خود ایمنی مبتلا خواهند شد؟
- عامل بیماری هپاتیت خود ایمنی چیست؟
- علائم بیماری هپاتیت خود ایمنی
- چگونگی تشخیص بیماری هپاتیت خود ایمنی
- درمانها
درمانهای مراقبتی در هپاتیت اتوایمیون یا خود ایمنی به مدیریت کردن نشانههای بیماری و جلوگیری از آسیب به کبد منجر خواهد شد.
چه افرادی به بیماری هپاتیت خود ایمنی مبتلا خواهند شد؟
بیماری هپاتیت خود ایمنی دو نوع دارد و هر دو نوع این بیماری بسیار کمیاب و نادر هستند. نوع یک بیماری بسیار شایعتر از نوع دو بیماری است.
شانس ابتلا به نوع یک بیماری هپاتیت خود ایمنی در زنان بین ۱۵ الی ۴۰ سال بیشتر است، با این همه افراد با سنین و جنسیت مختلف هم در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. نوع دو بیماری هپاتیت خود ایمنی در دختران بین سنین ۲ الی ۱۴ سال دیده میشود.
اگر فرد به بیماری هپاتیت خود ایمنی مبتلا باشد، شانس ابتلایش به دیگر بیماریهای خود ایمنی همچون کولیت اولسراتیو (ulcerative colitis)،ارتریت روماتوئید(rheumatoid arthritis)، لوپوس (Lupus) و سندروم شوگرن (Sjogren’s syndrome) هم بیشتر خواهد بود.
عامل بیماری هپاتیت خود ایمنی چیست؟
پزشکان به درستی نمیدانند که چه عاملی موجب میشود تا دستگاه ایمنی بدن به سلولهای کبدی حمله کند. از آنجایی که بیماری هپاتیت خود ایمنی در افرادی با سابقهی خانوادگی دیده شده، شاید ژنها در فرایند ابتلای افراد به این بیماری دخیل باشند.

اما ژنها تنها عامل نیستند، پژوهشگران معتقدند که تماس افراد با موادی خاص ژنها را تحریک کرده و در نهایت باعث این نوع خاص از هپاتیت میشوند.
برخی عوامل تحریک کننده عبارتند از:
- داروهایی همچون استاتینها (statins) و هیدرالازین (hydralazine) – که در درمان بیماریهای قلبی از آنها استفاده میشود – یا آنتی بیوتیکهایی مانند نیتروفورانتوئین (nitrofurantoin) و مینو سایکلین(minocycline)
- استرس
- عفونتهای ویروسی همچون هپاتیتها ، تبخال یا هرپس (herpes)، اپشتین–بار (Epstein-Barr) و سرخک (measles)
علائم بیماری هپاتیت خود ایمنی
گاهی بیماری هپاتیت خود ایمنی هیچ علامت خاصی ندارد. گاهی اگر بیماری وخیم باشد، این بیماری علائمی خواهد داشت. گاهی علائمی مانند تب، احساس درد در شکم، زردی پوست و چشمها ناگهان ظاهر میشوند. اما، غالباً علائم این بیماری به تدریج طی هفتهها یا ماهها خود را نشان خواهند داد.

علامت اصلی هپاتیت خود ایمنی احساس خستگی است، فرد احتمالاً این مشکلات را هم تجربه خواهد کرد:
- درد مفاصل و ماهیچهها
- بی اشتهایی و احساس سیری
- حالت تهوع، استفراغ و یا درد شکم
- از دست دادن وزن
- جوش یا دانههای قرمز رنگ بر روی پوست
- ادرار تیره رنگ و یا زرد خیلی پررنگ
- اسهال
- دفع مدفوع رنگ روشن
- توقف خونریزی ماهیانه در زنان
گاهی اوقات هپاتیت خود ایمنی باعث آسیبهای کبدی همچون سیروز کبدی (cirrhosis) خواهد شد. اگر فرد به سیروز کبدی مبتلا شود، این علائم را هم خواهد داشت:
- خارش
- سوزش
- عدم توقف خونریزی
- مچ پای متورم
- رگهای خونی عنکبوتی (Spidery blood vessels)
- احساس گیجی
- زردی پوست و چشمها (Jaundice)
چگونگی تشخیص بیماری هپاتیت خود ایمنی
پزشک از شما در مورد علائم و مدت زمانی که متوجه علائم شده اید سوال میپرسد. از طرفی پزشک باید در جریان داروهای مصرفی شما باشد و بداند که مشروبات الکلی مصرف میکنید یا خیر. هر دوی اینها عواملی هستند که به آسیب کبدی منجر خواهند شد.

آزمایش خون به تشخیص هپاتیتهای ویروسی کمک میکند و از طرفی اگر در خون فرد عواملی به نام اتو آنتی بادی (autoantibodies) دیده شود، بدون شک فرد به یک بیماری خود ایمنی مبتلا شده است. دیگر آزمایشهای خون هم به تشخیص آسیبهای احتمالی کبدی کمک میکند. پزشک همچنین با انجام نمونه برداری از کبد و بررسی دقیق آنها در آزمایشگاه میتواند تشخیص درستتر و بهتری در مورد این بیماری داشته باشد.
درمانهای بیماری هپاتیت خود ایمنی
اگر فرد علائم بیماری را نداشته باشد، پزشک بلافاصله فرد را درمان نخواهد کرد. به جای آن، از فرد نمونهی خون و نمونه برداری کبدی گرفته خواهد شد تا پزشک مطمئن شود که کبد فرد در سلامت قرار دارد.
زمانی که علائم بیماری خود را نشان دهند یا نتایج حاصل از نمونه خون فرد بدتر شود، درمان آغاز خواهد شد. در ابتدا پزشک پردنیزون (prednisone) که نوعی داروی استروئیدی یا کورتونی است، تجویز میکند این دارو به بهبود التهاب کمک میکند. این دارو ابتدا در دوزهای بالا برای بیمار تجویز میشود و به مرور زمان دوز آن کاهش یافته و داروهایی همچون آزاتيوپرين (Azathioprine) یا مرکاپتوپورین ۶ (6-mercaptopurine) هم به فرایند درمان فرد اضافه میشوند. این داروها دستگاه ایمنی بدن را کنترل و مهار میکنند.

هر دوی این داروها دارای عوارض جانبی هستند، استروئیدها ممکن است استخوانها را ضعیفتر کرده، باعث افزایش وزن شده و یا مشکلات چشمی ایجاد کنند. داروهای آزاتيوپرين و مرکاپتوپورین به کاهش گلبولهای سفید خون و افزایش شانس ابتلا به بیماری سرطان منجر خواهند شد.
برخی اوقات پزشک به جای پردنیزون استروئید دیگری به نام بودزوناید (budesonide) تجویز خواهد کرد. داروی مایکوفنولات موفتیل (mycophenolate mofetil) هم نوع دیگری از داروهای مهارکنندهی سیستم ایمنی است که به جای آزاتيوپرين تجویز میشود.
بعد از گذشت سه سال از شروع روند درمان ، بیماری هشتاد درصد افراد مبتلا تحت کنترل خواهد بود. اگر فرد مرتب تحت نظر پزشک باشد، پزشک به سرعت و دقت تغییرات فرد را زیر نظر داشته و در صورت مشاهدهی علائم ، دوباره روند درمان را آغاز خواهد کرد.
از طرفی تغییر شیوهی زندگی هم به بهبود شرایط و حفظ سلامت فرد کمک میکند. به افراد توصیه میشود که ضمن خوردن غذاهای سالم و قرار دادن مقدار زیادی سبزی و میوه در رژیم غذایی خود، از نوشیدن مشروبات الکی هم خودداری کنند. فرد باید از مصرف هر گونه دارو یا مکمل بدون مشورت با پزشک خود نیز خودداری کند.
زمانی که فرد به سیروز کبدی و یا نارسایی کبدی مبتلا شود، گزینهی پیوند کبد در دستور کار درمان قرار میگیرد. در پیوند کبد، عضو بیمار از بدن فرد جدا شده و کبد سالم از فرد اهدا کننده جایگزین آن خواهد شد.
منبع:
سلام من هپاتیت اتوایمن دارم
پردینزولون و آزاتیوپرین مصرف میکنم
خواستم بدونم باشگاه بدنسازی میتونم برم؟؟؟
سلام من ۸سال هپاتیت اتوایمیون دارم و هیچ مشکلی هم ندارم میتونم بینیم رو عمل کنم مشکلی برام پیش نمیاد
سلام
اگر بیماری خاموش هست بله میشه البته با پزشکتون مشورت کنید (چه گوارش، چه جراح بینی) و روز عمل به متخصص بیهوشی هم اطلاع بدین
سلام خانم دکتر من چند وقت پیش ازتون سوال کردم بیماری هپاتیت خود ایمن دارم حامله هستم ۶ماهه الان درمانگاه برام قرص اهن نوشته چند روزی هست که مصرف میکنم دست وپاهام خارش شدید گرفتن به نظر شما مال مصرف این قرص هاست زایمان طبیعی برام مشکلی پیش نماره
سلام
آزمایش کبد و بیلی روبین بدین
سلام خسته نباشید خانم دکتر بنده به هپاتیت اتوایمیون مبتلا هستم درست یک سال است منظم آزارام۵۰و اورسوداکسی کولیک اسید مصرف می کنم می خواستم بدونم چند سال طول می کشد تا به طور کامل درمان شوم
سلام
اگه همه ازمایشاتون خوب باشه و فیبرواسکن هم خوب باشه بعد از حدود ۳تا ۵ سال ممکن در برخی موارد بسه دارو رو قطع کرد
سلاموقت بخیر آزمایش منTotal Bilirobin: ۲/۲۷ و۰/۶۹:Directbilirobin وSGPT(ALT):45 وLKMAb:63وHAVAb(Total)بیشتر از ۶۰
مشکلم چیه خواهش میکنم جوابمو بدین
سلام
باید شرح حال بیشتری اخذ شه و ازمایشاتون دقیق بررسی شه
سلام
وقتتون بخیر
میخواستم یدونم مصرف داروهایی مثل پردینزولون و آزاتیوپرین توی شرایط فعلی کرونا با توجه به اینکه سیستم ایمنی رو تضعیف میکنه چقدر خطرناکه؟ و آیا جایگزین دیگه جز داروی کورتون هست؟
سلام
خیر داروی جایگزین نداره
واکسن رو بزنین و دوز سوم هم دریافت کنین
رفت و آمد رو به حداقل برسونین و درصورت لزوم ماسک ان ۹۵ بزنین
قرص زینک پلاس و ویتامین د زیررنظر پزشکتون بخورین و نگران هم نباشین
سلام وقتتون بخیر
نتیجه ی ازمایشات مادر من اینها هست:
فیبرو اسکن کبد f2 بوده، سونو احتمال کبد چرب و بزرگ شدن طحال رو مطرح کرده،
ازمایش خون هپاتیت ویروسی منفی بوده و فقط میزان ANA: 1/1600 بوده، الکالین ۴۲۰، بیلی روبین ۱.۷، AST: 81 و ALT:32
آندوسکوپی مشکلی نداشته
-نتیجه بیوپسی کبد این بوده: Moderate necroinflammation and marked fibrosis, HAI 7-8/18 – stage 5/6.
میخواستم بدونم مشکل ایشون دقیقا چیه و آیا به سیروز دچار شدن؟
از دکتر علویان وقت گرفتم اما ۳ ماه دیگه وقت دادن 🙁
سلام اتوایمیون هست بنظر
و درمان باید شروع شه
با منشی صحبت کنین بین مریض بهتون وقت بده اگه وقت زودتر ندادن فعلا به یک فوق تخصص گوارش دیگه مراجعه کنید اگر تهران هستین دکترطوسی یا کلینیک مسعود مراجعه کنید
سلام خانم دکتر خسته نباشید ممنون از راهنمایهایتان خواستم بپرسم اگر با داشتن بیماری هپاتیت خود ایمن به بچه شیر بدی مشکلی نداره با مصرف قر ص های ازارام وپردنیزولون واوسوفار ببخشید موقع زایمان برای مادر مشکلی پیش نمی اد
سلام
عزیزم نگران نباش اما باید حتما زیر نظر فوق تخصص گوارش باشی و با متخصص زنانت هم درمیون بزاری
برای شیردهی هم اونا باید با توجه به وضعیتت نظر بدن
سلام خانم دکتر ببخشید من نزدیک چهار سال است بیماری هپاتیت خود ایمن دارم وروزی یک دانه قرص ازارام ویک چهارم قرص پردنیزولون ۵۰میلی گرمی وروزی دوتا قرص اورسوفار مصرف میکنم یک سال هست که در عادت های ما هانه دچار مشکل شدم ولی تازگی نزدیک چهار ماه که عادت نشدم می ترسم حامله باشم ازمایش خون هم دادم دکتر می گفت مشکوک به حاملگی هستید خواستم بپرسم اگر حامله باشم برای بچه مشکلی از لحاظ مریضی پیش نمی اد مریضی واگیر دار نیست
سلام
خیر جای نگرانی نیست
سلام.من سیروز اتوایمیون(f4) دارم و زیرنظر دکتر علویان تحت درمان هستم،میزان آنزیم های کبدی ام که بالا رفته بودند خیلی پایین اومدن و آلکالین فسفاتاز هم از ۲۰۰۰ به ۱۰۰۰ رسیده و زردی چشمم کامل از بین رفته،اما طحالم بزرگ شده واریس مری گرید سه داشتم که باندگذاری شده…آیا امید به بهبودی هست؟ چونکه فقط یک داروی اورسوفار تجویز کردند
سلام
ببینین تا مدت خیلی طولانی میتونین باهاش مدارا کنین
در برخی موارد با مصرف دارو و مراعات غذایی ممکن سیروز اتوایمیون رو ب کاهش و درمان بره
اما در برخی مواردم پیوند لازمه
بيلي روبين توتال ۰.۴۴ AST :59 ALT:68
تورو خدا جواب بدين
ميتونه psc باشه خانوم دكتر؟😭😭😭
سونوي كبد و صفرا هم سالم بود
سلام كبدتون چرب هست نگران نباشيد لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.
سلام خسته نباشيد ببخشيد الكالين فسفاتاز ازمايش مادرم ٧٠٦ بود و عفونت ادراري هم ديده شد و همينطور ويتامين D ايشون خيلي پايين بود.همينطور تيروئيد كم كار هم دارن ولي قند ندارن كلسترول ندارن وهمه ي ازمايش سالم بود مثل رنگ ادرار و مدفوع و …. بيلي روبين توتال ۰.۴۴ AST :59 ALT:68
خواستم ببينم اين بالا بودن انزيم نشونه ي بيماري بد كبديه؟ خيلي استرس دارم ممنون ميشم جواب بدين….
سلام بدليل كبد چرب هست لطفا
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.
خانوم دكتر ممنونم از راهنمايي و حوابدهيتون
خدمتتون كامل عرض كنم ك ازمايش مادرم با الكالين فسفاتاز ٧١٠
بيلي روبين توتال ۰.۴۴ AST :59 ALT:68
بوده و در سونو صفرا و كبد هيچي نشون نداده شده،كبد چرب در سونو نيس
پس علت بالا بودن انزيم چي ميتونه باشه؟؟؟
در ضمن كم كاري تيروئيد دارن و ويتامين Dايشون هم ١٢/٥ هست ك پايين نشون داده
بقيش نرمال برد
سلام
میتونه هپاتیت با علل دیگر مثل خودایمنی، ویروسی، دارویی باشه
باید اولاز همه فیبرواسکن کبد بدن و ازمایش کاملتر برای بررسی خودایمنی
با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.
اگه تهران هستین به دکتر سید موید علویان مراجعه کنید
بيلي روبين توتال ۰.۴۴ AST :59 ALT:68 تورو خدا جواب بدين ميتونه psc باشه خانوم دكتر؟😭😭😭😭
يلام كبدتون چرب هست بايد
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.
ولي اصلا خطرناك نيست با درمان برطرف ميشه
بيلي روبين توتال ۰.۴۴ AST :59 ALT:68
تورو خدا جواب بدين
ميتونه psc باشه خانوم دكتر؟😭😭😭
سلام نه اصلا primary sclerosis cholangitis نيست
كبدتون چربه كه بايد
برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.
سلام خسته نباشيد ببخشيد الكالين فسفاتاز ازمايش مادرم ٧٠٦ بود و عفونت ادراري هم ديده شد و همينطور ويتامين D ايشون خيلي پايين بود.همينطور تيروئيد كم كار هم دارن ولي قند ندارن كلسترول ندارن وهمه ي ازمايش سالم بود مثل رنگ ادرار و مدفوع و …. خواستم ببينم اين بالا بودن انزيم نشونه ي بيماري بد كبديه؟ خيلي استرس دارم ممنون ميشم جواب بدين….
سلام بايد سونوگرافي كبد و كيسه صفوا انحام دهند تا از نظر سنگ كيسه صفرا بررسي شوند
سلام خسته نباشيد
ببخشيد الكالين فسفاتاز ازمايش مادرم ٧٠٦ بود و عفونت ادراري هم ديده شد و همينطور ويتامين D ايشون خيلي پايين بود.همينطور تيروئيد كم كار هم دارن ولي قند ندارن كلسترول ندارن وهمه ي ازمايش سالم بود مثل رنگ ادرار و مدفوع و ….
خواستم ببينم اين بالا بودن انزيم نشونه ي بيماري بد كبديه؟
خيلي استرس دارم ممنون ميشم جواب بدين
سلام
باید بقیه علایم و آیتم ها مثل بیلی روبین و آنزیم ast,alt هم بررسی شن
سلام ببخشید ایا هیپاتیب خود ایمنی قابل سرایت و انتقال هستش ایا میتونیم ازدواج کنیم
سلام
خیر قابل سرایت نیست
بله ازدواج مانعی نداره
سلام .خسته نباشید من مبتلا به بیماری اتوایمیون کبد هستم و دوسال هست تحت نظر پزشک میباشم و روزی یک پردنیزولون ۵ دو ازارم ۵۰ استفاده میکردم یک هفته پیش ازمایش و فیرواسکن انجام دادم و به پزشک معالجم نشان دادم ایشون گفتن همه چیز خوبه و قرص پرنیزولون رو قطع کنم و روزی دو ازارام بخورم الان چند روزی هست دهنم مزه تلخ میده امکانش هست بخاطر کبدم باشه
سلام
خیر نگران نباشین، ریفلاکس بررسی شود
باسلام من ۸ساله بیماری خودایمنی دارم ودارو پردونیزول وازارم مصرف میکنم ی بچه کوچک هم دارم واازقرص ب۲استفاده میکنم میخوام ببینم خطری برای کبدم ندارم این قرص؟
سلام نه مشكلي نداره
ادامه بديد
وردش كنيد و حواستون به وزنتون باشه