علت پلاکت خون بالا یا ترومبوسیتوز چیست؟

پلاکت بالای خون
اشتراک گذاری 393 نظر

پلاکت خون بالا نشانه چیست؟ میزان پلاکت در آزمایش خون چگونه مشخص می‌شود؟ در این مقاله به بررسی کامل علل و عوامل موثر بر ترومبوسیتوز و راه درمان آن می‌پردازیم؛ با ما همراه باشید.

بیماری ترومبوسیتوز یا پلاکت خون بالا، عارضه‌ای است که در آن تولید پلاکت‌های خون بیش از حد عادی است. پلاکت‌ها یکی از اجزای سلولِ خون هستند که در مغز استخوان به‌ همراه سایر سلول‌های خونی ساخته می‌شوند.

پلاکت‌ها با عبور از رگ‌ها به‌ هم می‌چسبند که به آن لخته شدن خون گفته می‌شود. لخته شدن، از اساسی‌ترین اقداماتی است که بدن برای جلوگیری از خونریزی در رگ‌های آسیب دیده انجام می‌دهد. به پلاکت، ترومبوسیت نیز گفته می‌شود و به همین ترتیب به لخته‌ خون نیز «ترومبوز» گفته می‌شود.

ترومبوسیتوز اساسی چیست؟

زمانی که علت پلاکت بالای خون مشخص نباشد به آن بیماری «ترومبوسیتوز اساسی (Essential thrombocythemia)» یا «تولید بیش ‌ازحد پلاکت» گفته می‌شود. از این بیماری گاهی اوقات به نام «ترومبوسیتوز بنیادی» یا «ترومبوسیتمی اولیه» نیز یاد می‌شود.

تولید بیش از حد پلاکت خون

این بیماری هنگامی بروز پیدا می‌کند که سلول‌های معیوب مغز استخوان، پلاکت‌های بالایی را تولید کنند. مغز استخوان بافت اسفنجی مانندی در حفره‌ استخوانی است. سلول‌های مغز استخوان‌ حاوی سلول‌های بنیادی هستند که به گلبول‌های قرمز، سفید و پلاکت‌ها تبدیل می‌شوند. هنوز به لحاظ علمی، دلیل تولید بیش از حد پلاکت خون به درستی مشخص نیست. 

در بیماری ترومبوسیتوز اساسی، تعداد بالای پلاکت ممکن است خود به تنهایی یا به همراه سایر اختلالات سلول‌های خونی بروز پیدا کند. با این حال، ترومبوسیتوز اساسی چندان شایع نیست.

علل ترومبوسیتوز اساسی چیست

همان‌طور که گفتیم در ترومبوسیتوز اساسی سلول‌های بنیادی معیوبِ مغز استخوان، پلاکت‌ بیش از حد زیادی را تولید می‌کنند. علت این مشکل نیز هنوز به لحاظ پزشکی و علمی کاملا مشخص نشده است. هنگامی که مشکل پلاکت بیش از حد، بدون تأثیر سایر عوامل و اختلالات سلول‌های خونی رخ دهد به آن ترومبوسیتوز اساسی می‌گویند. 

یک نوع نادر از این بیماری نیز ممکن است ارثی باشد. یعنی بیماری از طریق‌ ژن‌های والدین به فرزندان منتقل شود. در موارد دیگری نیز ممکن است که یک جهش ژنی باعث بروز پلاکت خون بالا در فرد شود. 

در بیماری ترومبوسیتوز اساسی، علاوه بر اینکه مغز استخوان پلاکت‌های زیادی تولید می‌کند، خود پلاکت‌ها نیز معیوب هستند که ممکن است در صورت نارسایی باعث لخته شدن خون یا خونریزی در فرد شوند.

در همین حال، احتمال دارد خونریزی در فرد به دلیل بیماری به نام «فون‌ویلبراند (vWD)» نیز بروز پیدا کند. این عارضه روی لخته شدن خون تأثیر می‌گذارد و آسیب‌دیدگی مغز استخوان برای مدت طولانی ممکن است باعث بروز آن شود.

ترومبوسیتوز واکنشی یا ثانوی چیست؟

هنگامی که یک بیماری یا علل دیگر باعث تولید بیش از حد پلاکت در خون شوند اصطلاح پزشکی «ترومبوسیتوز» به کار می‌رود. به این بیماری «ترومبوسیتوز واکنشی یا ثانوی (Secondary or reactive thrombocytosis)» گفته می‌شود. ترومبوسیتوز ثانویه از ترومبوسیتوز اساسی شایع‌تر است.

در اکثر مواقع، در این بیماری پلاکت خون بالا هیچ علائم و نشانه‌ای ندارد. همین‌طور به ندرت پیش می‌آید که در بیماری علائم جدی یا وخیمی مانند لخته شدن خون و خونریزی بروز پیدا کند. اما در مقابل، افرادی که به ترومبوسیتوز اساسی مبتلا هستند، علائم بیشتری را تجربه می‌کنند. 

اکثر کسانی که مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی هستند، عمر طبیعی دارند. سایر افرادی که این بیماری را دارند ممکن است برای درمان به دارو یا سایر درمان ها نیاز داشته باشند. بیشتر افرادی که ترومبوسیتمی اولیه دارند، طول عمر طبیعی خود را پشت سر می‌گذارند. اما دورنمای درمان بیماری ترومبوسیتوز ثانوی به علل آن بستگی دارد.

علت ترومبوسیتوز ثانویه چیست

 این عارضه در حالتی بروز پیدا می‌کند که بیماری یا علل دیگری باعث پلاکت خون بالا در فرد شود. به عنوان مثال، ۳۵ درصد از کسانی که پلاکت خون بالا دارند، مبتلا به سرطان نیز هستند که بیشتر موارد این نوع سرطان‌ها را سرطان ریه، دستگاه گوارش، پستان، تخمدان و غدد لنفاوی (لنفوم) تشکیل می‌دهد.

گاهی‌اوقات پلاکت خون بالا اولین نشانه‌ی بروز سرطان در فرد است.

سایر بیماری‌ها یا عللی که می‌توانند باعث پلاکت خون بالا شوند عبارتند از:

  • کم‌خونی فقر آهن (کم‌خونی ناشی از کمبود آهن)
  • کم‌خونی همولیتیک (کم‌خونی ناشی از همولیز یا تخریب گلبول‌های قرمز)
  • کارکرد ناقص طحال یا عدم وجود طحال (به دلیل عمل جراحی برداشتن طحال یا اسپلنکتومی)
  • بیماری‌های التهابی یا عفونی مانند بیماری بافت همبند، بیماری التهابی روده و سل
  • واکنش‌ بدن به برخی داروها 

برخی بیماری‌ها و علل دیگر نیز می‌تواند باعث پلاکت خون بالا برای مدت زمان کمی شود. نمونه‌هایی از این علل شامل موارد زیر می‌شوند:

  • بهبودی از خونریزی بسیار شدید
  • بهبودی از پلاکت خون بسیار کم که می‌تواند ناشی از مصرف بی‌رویه‌ الکل و کمبود ویتامین ب۱۲ و یا  فولیک اسید باشد
  • عفونت حاد (کوتاه مدت) یا التهاب
  • واکنش بدن به برخی فعالیت‌های جسمی

نشانه‌ها، علائم و مشکلات پلاکت خون بالا

افراد مبتلا به ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز ممکن است علائم  و نشانه‌ مشخصی نداشته باشند. این بیماری‌ها ممکن است تنها بعد از دادن آزمایش خون مشخص شود. با این همه افراد مبتلا به ترومبوسیتمی اولیه بیش از افراد مبتلا به ترومبوسیتوسیز ثانویه علائم خاص این بیماری را نشان می‌دهند. 

علائم تعداد پلاکت خون بالا با لخته خون و خونریزی غیرطبیعی مرتبط است. این علائم  شامل ضعف و خستگی، خونریزی، سردرد، سرگیجه، درد سینه و احساس گزگز در دست و پا است.

در ترومبوسیتمی اولیه امکان تشکیل لخته‌های خونی در مغز، دست‌ها و پاها وجود دارد. با این همه امکان تشکیل این لخته‌ها در باقی نقاط بدن هم‌چون قلب و روده‌ کوچک هم وجود دارد. لخته‌های خونی در مغز در نهایت ممکن است باعث سردردهای مزمن و سرگیجه شود. در موارد شدیدتر حتی امکان بروز سکته‌ مغزی هم وجود دارد.

برای دریافت کتابچه پلاکت خون، فرم زیر را پر کرده و کتابچه را در ایمیل خود دریافت کنید:

 

لخته‌های خونی در رگ‌های کوچک دست‌ها و پاها باعث بی حسی و قرمزی آن‌ها خواهد شد. در مواردی درد و سوزش ناحیه کف دست هم مشاهده شده است. برخی از علائم و نشانه‌های ایجاد لخته‌های خونی عبارتند از:

  • تغییرات در گفتار و آگاهی و تغییر ناگهانی خلق‌وخو 
  • تشنج
  • احساس ناراحتی بالاتنه در یک یا دو بازو، گردن، فک، کمر یا شکم
  • احساس تنگی نفس و حالت تهوع

در زنان باردار اگر لخته‌ خونی در جفت ایجاد شود، باعث سقط جنین خواهد شد. هم‌چنین لخته خونی در جفت می‌تواند در تکامل جنین هم اثرگذار باشد. امکان تشکیل لخته‌های خونی در زنان مبتلا به ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز که قرص ضدبارداری مصرف می‌کنند بیش‌تر از سایرین است. افزایش سن، دیابت، فشار خون بالا و سیگار کشیدن خطر تشکیل لخته‌های خونی را افزایش می‌دهد.

خونریزی 

بیش از همه افرادی با تعداد پلاکت بالاتر از یک میلیون پلاکت در هر میکرولیتر خون دچار خونریزی می‌شوند. نشانه‌های خونریزی شامل خون دماغ شدن، کبود شدن نفاط مختلف بدن، خونریزی از دهان یا لثه یا وجود خون در مدفوع است. 

با این همه خونریزی بیش‌تر در تعداد کم پلاکت خون اتفاق می‌افتد. تشکیل لخته‌های خونی در ترومبوسیتوسیز و ترومبوسیتمی در نهایت می‌تواند باعث مصرف تمام پلاکت‌ها شود. در این موقعیت اگر خراش و یا آسیبی در بدن به وجود بیاید، پلاکت کافی برای تشکیل لخته‌ خون و ترمیم دیواره‌ آسیب‌دیده‌ رگ‌های خونی وجود نخواهد داشت.

دلیل دیگر وقوع خونریزی در افرادی با تعداد پلاکت زیاد بیماری فون‌ویلبراند است. در این فرایند تشکیل لخته خون تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در موارد نادر ترومبوسیتمی اولیه، سلول‌های معیوب مغز استخوان باعث بروز لوسمی یا سرطان خون می‌شوند. این سرطان یکی از سخت‌ترین نوع سرطان‌ها است، درمان سرطان خون با روش‌های مختلفی مانند پیوند مغز استخوان امکان پذیر است.

تشخیص پلاکت خون بالا

پزشک بر اساس معاینه‌ فیزیکی، سابقه‌ پزشکی و بررسی نتایج آزمایش‌های مختلف می‌تواند تشخیص دهد که فرد به ترومبوسیتمی یا ترومبوسیتوسیز مبتلا است. برای تشخیص درست بیماری شاید بهتر باشد که فرد به یک پزشک هماتولوژیست مراجعه کند، این تخصص پزشکی به صورت خاص بیماری‌های خونی را بررسی و درمان خواهد کرد.

بررسی سابقه‌ پزشکی بیمار

پزشک در مورد عواملی که تعداد پلاکت‌های خون را تحت تاثیر قرار می‌دهد از بیمار سوال می‌پرسد:

  • هیچ گونه عمل جراحی و یا پیوند خون انجام داده اید؟
  • آیا به تازگی به عفونتی مبتلا شده و یا واکسن خاصی را دریافت کرده‌اید؟
  • چه داروهای مصرف می‌کنید؟
  • رژیم غذایی شما چگونه است و در طول روز چه مقدار الکل مصرف می‌کنید؟
  • آیا در خانواده شما فردی با تعداد بالای پلاکت‌ها خون وجود دارد؟

معاینه فیزیکی بیمار

پزشک با معاینه نشانه‌ها وجود لخته‌ خون یا خونریزی را بررسی خواهد کرد. پزشک علائم و نشانه‌های ترمبوسیتومی و ترومبوسیتوسیز را هم بررسی خواهد کرد.

لخته خون از علائم پلاکت بالا

زمانی می‌توان به تشخیص دقیق ترمبوسیتومی اولیه رسید که همه عوامل احتمالی تعداد بالای پلاکت‌های خون شناسایی شوند. برای مثال پزشک معالج ممکن است آزمایش‌هایی برای تشخیص سرطان انجام دهد. اگر دیگر بیماری‌ها و فاکتورها باعث بالا رفتن تعداد پلاکت‌های خون شده باشند، فرد به ترومبوسیتوسیز ثانویه مبتلا است.

تست‌های تشخیصی پلاکت خون بالا

پزشک احتمالاً یک یا چند عدد از این آزمایش‌ها را تجویز خواهد کرد:

  • آزمایش شمارش کامل خون (A complete blood count): در این آزمایش سطح سلول‌های خونی اندازه گرفته می‌شود. در این آزمایش مقدار کمی از خون فرد گرفته می‌شود. این آزمایش به خوبی نشان می‌دهد که مقدار پلاکت‌های خون شما چه اندازه است.
  • آزمایش لام خون محیطی (blood smear): از این آزمایش برای بررسی وضعیت پلاکت‌ها استفاده می‌شود. در این آزمایش یک قطره از خون فرد بر روی لام شیشه‌ای قرار داده شده و بعد زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود.
  • آزمایش‌های مغز استخوان: این آزمایش‌ها برای بررسی سلامت مغز استخوان انجام می‌شود‌. همان‌گونه که گفته شد مغز استخوان مسئول تولید سلول‌های خونی از جمله پلاکت‌ها است.

دو نوع آزمایش مغز استخوان انجام می‌شود اسپیریژن (aspiration) و نمونه‌برداری (biopsy)

آسپیریژن برای بررسی اینکه آیا مغز استخوان پلاکت زیادی تولید می‌کند یا خیر انجام می‌شود. در این آزمایش به کمک یک سوزن مقداری از مایع مغز استخوان از بدن خارج شده و بعد زیر میکروسکوپ بررسی خواهد شد. در نمونه‌برداری قسمتی از بافت مغز استخوان خارج شده و در زیر میکروسکوپ بررسی خواهد شد. در ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز مغز استخوان بیش‌تر از حالت معمول پلاکت خواهد ساخت.

  • آزمایش‌های دیگر: پزشک می‌تواند آزمایش‌‌های دیگری انجام دهد و یا فاکتورهای ژنتیکی دخیل در این عارضه را مورد بررسی قرار دهد.

درمان پلاکت خون بالا یا درمان ترومبوسیتوز اساسی

بیماری ترومبوسیتوز اساسی در حال حاضر نسبت به گذشته، عوارض کمتری دارد و چشم‌انداز درمان و بهبودی این بیماری نیز خوب است. افراد مبتلا به این بیماری تا زمانی که بیماری پایدار نباشد و علائمی تجربه نکنند نیاز به درمان خاصی ندارند.

مصرف آسپرین ممکن است به افرادی که خطر لخته شدن خون را دارند کمک کند. آسپرین از داروهایی است که باعث رقیق شدن خون می‌شود. با این حال، بهتر است حتما پیش از مصرف آسپرین با پزشک مشورت کنید، چرا که در برخی موارد مصرف این دارو باعث خونریزی می‌شود

موارد مصرف آسپرین

آسپرین عوارض جانبی زیادی برای جنین ندارد، به این دلیل بیشتر برای زنان باردار مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی تجویز می‌شود. برخی از مبتلایان به این بیماری ممکن است نیاز داشته باشند برای کاهش پلاکت خون خود از دارو یا روش‌های درمانی دیگر بهره‌مند شوند.

داروهای کاهنده‌ پلاکت خون

در صورتی که فرد دارای شرایط خاص باشد برای  کاهش پلاکت خون خود به مصرف دارو نیاز دارد. از جمله:

  • سابقه لخته شدن خون یا خونریزی
  • درگیری با علل خطرناک بیماری‌های قلبی و عروقی مانند کلسترول بالای خون، فشار خون بالا یا دیابت
  • سن بالای ۶۰ سال
  • پلاکت بیش از 1 میلیون در هر میکرولیتر خون 

افرادی که دارای پلاکت خون بالا هستند این داروها را باید مادام العمر مصرف کنند.

هایدروکسی کربی ماید (Hydroxycarbamide)

 این داروی کاهنده پلاکت خون برای درمان انواع سرطان‌ و سایر بیماری‌های بسیار جدی تجویز می‌شود. هم‌اکنون هایدروکسی کاربیماید به همراه آسپرین برای درمان ترومبوسیتوز اساسی و کسانی که دچار لخته شدن خون هستند تجویز می‌شود.

آناگریلاید (Anagrelide)

از این دارو نیز برای کاهش تعداد پلاکت در افرادی با پلاکت خون بالا استفاده می‌شود. اما تحقیقات علمی مختلف نشان داده است که هایدروکسی کاربیماید در مقایسه با آناگریلاید نتایج بهتر و مثمرثمرتری برای بیماران در پی داشته است. آناگریلاید برخی عوارض جانبی نیز دارد که شامل تجمع مایعات در بدن، تپش قلب، تنگی نفس، نارسایی قلبی و سردرد هستند.

اینترفرون آلفا (Interferon alfa)

این دارو نیز تعداد پلاکت‌های خون را کاهش می‌دهد. اما برای ۲۰ درصد بیماران عوارض جانبی این دارو غیر قابل تحمل است. عوارض جانبی مصرف اینترفرون آلفا برای افراد مختلف متفاوت است، اما عمده‌ بیماران عوارضی از جمله سندرم شبه آنفلوانزا، کاهش اشتها، حالت تهوع، اسهال، تشنج، کج خلقی و خواب آلودگی را تجربه می‌کنند.

عوارض مصرف اینترفرون آلفا

این دارو از آنجایی که ضرر کمتری نسبت به داروهای هایدروکسی کاربیماید و آناگریلاید دارد عموما برای زنان باردار مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی تجویز می‌شود.

درمان ترومبوسیتوز ثانویه

ترومبوسیتوز ثانویه با برطرف کردن عللی که باعث بروز آن شده‌اند درمان می‌شود. افرادی که به ترومبوسیتوز ثانویه مبتلا هستند، معمولا به داروها و سایر روش‌های کاهنده‌ پلاکت خون نیاز ندارند. در واقع، برخلاف ترومبوسیتوز اساسی، تعداد پلاکت خون این دست بیماران در سطح عادی است. علاوه بر این، ترومبوسیتوز ثانویه کمتر از ترومبوسیتوز اساسی باعث بروز مشکلات جدی مرتبط به لخته شدن خون و خونریزی می‌شود.

پلاکت فرزیس چیست؟

پلاکت فرزیس (Plateletpheresis) یا جداسازی پلاکت از خون به روش فرزیس، روشی برای کاهش بسیار سریع تعداد پلاکت‌های خون است.

این روش در موارد اضطراری به کار برده می‌شود. به عنوان مثال، اگر فرد به علت ترومبوسیتوز اساسی دچار سکته شده باشد، ممکن است نیاز به این روش داشته باشد.

در روش پلاکت فرزیس، خون از طریق تزریق داخل وریدی که به یک لوله‌ متصل است از رگ‌های خونی برداشته می‌شود. سپس به ‌وسیله‌ دستگاه پلاسما فرزیس پلاکت‌ها از خون جداسازی می‌شوند و خون باقی‌مانده به رگ‌ها بازگردانده می‌شود. ممکن است به یک یا دو بار پلاکت فرزیس برای کاهش پلاکت‌های خون به سطح مورد نیاز احتیاج باشد.

زندگی با پلاکت خون بالا

کسانی که دارای پلاکت خون بالا هستند بهتر است موارد زیر را انجام دهند:

  • مراقبت‌های پزشکی دائم
  • کنترل عوامل خطر لخته شدن خون. به عنوان مثال، ترک سیگار و تغییر در سبک زندگی و فعالیت‌های دیگر برای کاهش خطر کلسترول بالای خون، فشار خون بالا و دیابت
  • نظارت بر علائم و نشانه‌های لخته شدن خون و خونریزی
  • مصرف تمام داروهای تجویزشده طبق دستورالعمل‌های پزشک

در صورتی که فرد از داروهای کاهنده‌ پلاکت خون استفاده می‌کند، قبل از هر نوع عمل جراحی یا مراجعه به دندان‌پزشکی، بهتر است شرایط خود را به اطلاع پزشک یا دندان‌پزشک برساند. داروهای رقیق‌کننده‌ خون ممکن است طی عمل جراحی یا در هنگام ترمیم دندان در مطب دندان‌پزشکی باعث افزایش خونریزی شوند.

خطرات داروهای رقیق‌کننده خون

علاوه بر این، داروهای رقیق‌کننده‌ خون ممکن است باعث خونریزی داخلی در فرد شوند. علائم خونریزی داخلی شامل کبودی، مشاهده خون در مدفوع، ادرار به رنگ قرمز یا صورتی، افزایش خونریزی در دوران قاعدگی، خونریزی لثه و خونریزی بینی می‌شوند. بهتر است در صورت بروز هر کدام از این علائم فوری به پزشک مراجعه کنید.

از مصرف داروهای مسکن بدون نسخه پزشکی مانند ایبوپروفن (Ibuprofen) خودداری کنید. این داروها ممکن است خطر خونریزی در معده یا روده را افزایش داده و اثر آسپرین را کم کنند. در همین حال، باید توجه داشت که داروهای سرماخوردگی، مسکن و سایر داروهای بدون نسخه ممکن است حاوی ایبوپروفن باشند.

Platelet در آزمایش خون چیست؟

تعداد پلاکت‌ها (Platelet Count) در آزمایش خون در برابر عبارت Platelet ذکر می‌شود. سطح عادی پلاکت‌های خون بین ۱۵۰ هزار تا ۴۵۰ هزار پلاکت در هر میکرولیتر خون است. در صورتی که میزان پلاکت خون شما خارج از این محدوده بود؛ بهتر است برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنید.

منابع:

nhlbi.nih.gov

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

393 دیدگاه در “علت پلاکت خون بالا یا ترومبوسیتوز چیست؟
  • سلام من دختر ۱۶ ساله هستم…پلاکتم ۳۵۰ هزار هست و هموگلوبین ۱۵.۳ هست و فریتین ۱۰ هست…آیا مشکلی داره؟

    پاسخ
    • سلام هموگلوبین ۱۰هماتوکریت ۳۳
      Mcv69پایین
      Mch21پایین
      Mchc30پایین
      پلاکت ۵۷۲هزاربالا
      Rdw17بالا
      تری گلیسیرید۲۳۴بالا
      فریتین ۲
      دکتر بهم داروی کم خونی دادن آیا نیاز به بررسی بیشتر دارم یاخیر ۳۵ سالم هست وهیچ بیماری ندارم خانم هستم .

      پاسخ
      • سلام عزیزم
        دارو رو مصرف کنین و ۳ ماه دیگه مجدد همین ازمایش رو تکرار کنین

    • سلام پسر من 6 سالشه و RBC (5000) و ESR (16) وPLT (600) بالاست. لطفا میشه راهنماییم کنین خیلی نگرانم تا ببرم پیش دکتر.؟

      پاسخ
      • سلام عزیز نگران نباشین مساله حادی نیست
        اما حتما به متخصص” اطفال مراجعه کنید

    • سلام
      موردی نیست
      قرص آهن هفته ای یک عدد و در روزهای پریود هرروز بخورید

      پاسخ
  • سلام من پلاکت خونم بالای ۴۵۰ هست وباردارم ایا خطر جدی داره

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش تکرار بشه و اگه باز هم بالا بود با پزشکتون مشورت کنید
      نگران هم نباشین

      پاسخ
  • سلام من 21سالمه پلاکتم 525هست خیلی مترسم میشه راهنماییم کنین کم خونی هم ندارم

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش پلاکت تکرار بشه
      نگران هم نباشین

      پاسخ
      • سلام من پلاکت خونم چن ماهه تکرار میکنم بالاست آین ماه قرص آهن خوردم بعد رفتم خیلی بیشتر رفته بود بالا ۵۷۰ بود ۲۰ سالمه

      • سلام
        عدد ازمایشات قبلی رو هم ذکر کنید
        سایر فاکتورها نرمال هستن؟

  • سلام من پلاکت خونم ۴۵۰ بوده و بسیار میترسم سرطان باشه .
    ( سابقه خانوادگی پلاکت خون بالا نداریم )
    میشه راهنماییم کنین؟

    پاسخ
    • سلام
      ۴۵۰ که خوبه
      فقط اگر در ازمایش های بعدی تکرار شد یا سنتون بالای ۴۰ سال با نظر پزشک آسپرین بخورین

      پاسخ
  • سلام…وقت بخیر
    جواب آزمایش دختر بنده ANA 35.4 و Platelets 639 البته در زمان آزمایش سرماخوردگی داشتند و دارو مصرف میکردند…

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش مجدد دز زمان بهبودب تکرار شه

      پاسخ
  • سلام. عرض ادب واحترام. جسارتا پسر من 3 سالش هست. پلاکت خونش 470 هست. آیا مشکلی وجود داره؟ جای نگرانی داره یا خیر؟ ببخشید

    پاسخ
    • سلام
      اگر بقیه موارد نرمال خیر
      میتونه بخاطر سرماخوردگی یا عفونت ویروسی اخیر هم باشه

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر ۳۳ ساله هستم و پلاکت خونم 524 و گلبول سفید ۱۳ آیا مشکلی داره؟

    پاسخ
    • سلام
      ممکن بخاطر عفونت یا سرماخوردگی باشه
      بهتره مجدد چک شود

      پاسخ
      • سلام خانم دکتر وقتتون بخیر مادر بنده 54سالشه و قلبش گاهی تیر میکشه و موقع فعالیت یا استرس پشت شونه سمت راستش سوزن سوزن میشه و پشت شونه چپش هم درد میگیره و بعد از فعالیت کم کم با استراحت بهتر میشه و هم درد و هم سوزن سوزن شدن از بین میره دکتر ازشون اکو تخصصی قلب گرفتن تو این اکو نوشته شده ef=55% و hypokinesia in mid anterior segment و high normal LV wall thickness و high normal pap 35 و نوشته بودن که احتمالا فشار ریوی بالا برای اضافه وزنه چون30 =bmi بود و جواب آزمایش خونش هم اینجوری بود که esr 1h =44 و crp+ و L.D.H=603 و alp=362 هست مادرم هر چند وقت یکبار توی بدنش بخصوص پاش لکه های کبودی که داخلش دونه های بنفش داره میوفته که این لکه ها کاملا بی دلیل بوجود میاد و درد هم نداره و بعد تقریبا پنج روز یا یک هفته از بین میرن بعد دوباره تا اونا پاک میشن باز لکه های جدید ایجاد میشه برا همین آزمایشات pt=12.5 و inr=1.0 و ptt=36 و bt=2.15 و RBC=5.60 بود و دکتر داخلی چیزی نگفت از طرفی کبد چرب گرید 1 دارن خانم دکتر ایشون روزانه 23 دقیقه بصورت پیاده روی نسبتا تند ورزش میکنن برااینکه وزن کم کنن و فشار ریوی پایین بیاد ، و با رژیم و پیاده روی ماهی 4 کیلو وزن کم کردن الان سوال بنده از شما اینه که آیا کبودی های بدنش باتوجه به فاکتور های خونی میتونه خطرناک باشه؟خدایی نکرده میتونه نشونه ای از سرطان خون باشه این کبودی ها؟و اینکه L.D.H بالای خونش (قبل از اینکه وزن کم کردن و پیاده روی رو شروع کنن بالا بوده) این بالا بودن L.D.H میتونه خطرناک و یا خدایی نکرده بازم نشونه ای از بیماری های خاص یا قلبی باشه یا خیر؟ و سوال آخرم اینه که ممکنه فشار ریوی 35 براشون مشکل ساز بشه؟چون هیچ دارویی برا فشار ریوی بهش ندادن و کلا پیش متخصص ریه مراجعه نکرد فقط دکتری که ازش اکو قلب رو گرفت بهش گفت وزن کم کنه . من تو گوگل خوندم نوشته بود کسی که فشار ریوی بالا داره خدایی نکرده یکی دو سال فقط زنده میمونه، با توجه به اینکه مادربزرگمم آسم داشته و قلبش بزرگ شده بود و تو سن کم فوت کرد الان من خیلی خیلی نگران مادرمم خانم دکتر تورو خدا میشه جواب همه ی سوالاتم رو بدین؟ماهی 4 کیلو کاهش وزن باتوجه به رژیم و پیاده روی طبیعیه؟یا زیاده؟ببخشید که خیلی سوال پرسیدم چون واقعا نگرانم و فقط مادرم رو تو دنیا دارم ممنونم از شما و محبتتون

      • سلام عزیزم
        نگران نباشید
        فقط درمان قلبی و ویزیت دوره ای زیر نظر پزشک متخصص قلب انجام شه
        ازمایش خون و آنزیم کبد و انعقادی هم ۳ ماه دیگه تکرار شه
        نگرانی وجود نداره

  • سلام خانم دکتر من حدود 5 ساله که طحالم 140mmهستش و یکساله متوجه پلاکتهای بالای خونم شدم که عددش تقریبا500 هستش در سنوگرافی ام طحال و کبدم مقداری بزرگتراز حد معمول هست علاءمی که در بدنم دارم گرفتگی دست و رانم و گرفتی قسمت پهلو تا زیر بغلم هستش که اینو چندساله همراهم دارم و کبودی در پاهام ایجاد میشه، البته این کبودی هارو مادرمم چندین ساله که دربدنش داره، ازمایش جک 2 هم منفی شده، دکتر بهم میگه آزمایش مغزو استخوان بده ولی کمی میترسم بنظر شما مشکل خاصی هست؟

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشین
      اگر پزشکتون فوق تخصص خون هستند به نظرشان اعتماد کنید
      میتوانید با یک فوق تخصص خون دیگر هم مشورت کنید

      پاسخ
  • خانمی ۴۲ ساله هستم.هموگلوبین خونم۹ونیم وپلاکت خونم ۷۰۰میباشد.نیازی به مراجعه به پزشک دارم

    پاسخ
    • سلام
      عدد پلاکت واضح نیست منظورتون چند؟

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر پلاکت خونم 145 آیا در عمل بینی دچار مشکل میشم

    پاسخ
    • سلام
      عموما خیر

      پاسخ
  • سلام آیا قرص ال دی می‌تونه باعث بالا رفتن پلاکت باشه؟؟

    پاسخ
    • سلام
      سبب افزایش فاکتور انعقادی میشه

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من platlet تو آزمایش قبل بارداریم زده ۴۶۹ میخام بپرسم آیا خطرناکه برا بارداری؟؟؟ ممنون میشم کمک کنین نگرانم

    پاسخ
    • سلام
      خطرناک نیست
      اما یک ماه دیگه تکرار شود

      پاسخ
  • سلام دختر ۲۰ ساله هستم هموگلوبین خونم ۱۴.۹و پلاکت خونم ۴۱۸ هست . اعداد خطرناک هستند یا خیر ؟ خیلی میترسم لطفا راهنمایی کنید 😭

    پاسخ
    • سلام
      خطرناک نیست

      پاسخ
  • سلام .پسرم پلاکتش به مرور رفته بالا .خون دماغ میشه .اشتها نداره .دس و پاش درد میکنه .مدفوعش قرمزچیکارکنم

    پاسخ
    • سلام
      عدد پلاکت چنده؟
      به فوق” تخصص خون اطفال مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من تازگی آزمایش دادم پلاکت خونم ۴۷۱ بوده، البته پاهام زود به زود گز گز میشه و همیشه خسته هستم و ضعف دارم، البته بیماری آسم هم دارم آیا مشکلی نداره؟

    پاسخ
    • سلام
      اگر بقیه آیتم ها نرمال هست پلاکت موردی نداره میتونین با مشورت پزشک( بسته به سایر آیتم ها و سن و سابقه بیماری ها) آسپرین ۸۰ بخورید

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    p_LCR من 46/9 هست حد نرمال تا عدد ۴۵ هستش آیا اشکالی دارد یک عدد بالاتر
    باید به پزشک مراجعه کنم؟

    پاسخ
    • سلام
      اگه بقیه موارد نرماله موردی نیست

      پاسخ
  • عالی و کامل

    پاسخ
  • با سلام خدمت دکتر من ازمایش خون دادم PDWشده 18.3
    و pclr شده 48.3, بنظرتون مشکل خاصی دارم

    پاسخ
    • سلام
      اگه بقیه آیتم ها نرمال موردی نیست

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون من 344هزار هست چه کار کنم

    پاسخ
    • سلام
      اقدامی لازم نیست عزیز

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون ۷۸۰ خطر ناک هست

    پاسخ
    • سلام
      نگران‌نباشین
      درمان دارویی لارم داره و آزمایش jak2
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من پلاکت ام بالاست واین بیماری را دارم و ورید پورت هم لخته ایجاد شده وگرفتگی داردواطراف آن رگ های خونی واریس مانند کار ورید را انجام می دهند طحال هم کمی بزرگ شده‌اند زیر نظر متخصص خون هستم ودارو آنا گرایید مصرف می کنم برای گرفتگی ورید پورت به چه متخصص باید مراجعه کنم
    مقاله تان خیلی کامل بود ممنون

    پاسخ
    • سلام
      همان فوق تخصص خون که زیر نظرش هستین کفایت میکنه عزیز
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام شب بخیر پلاکت خونم بالا ۵ستل دیابت هم دارم ۵ سال هیدروکسی اوره خوردم ولی الان یک روز در میان آسپرین مخورم میخواستم ببینم بهتر چون هیدروکسی خیلی عوارض داشت قندم تا حدی کنترل

    پاسخ
    • سلام
      تغییر دوز و اسم دارو فقط زیر نظر فوق تخصص خون
      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر ..ممنون بابت پاسخ گویی وراهنمایی عالیتون ..بنده دوتا بچم به سن 7ماه ودیگری به سن 7سال..پلاکت خونشون دربیشترازمایشات بالاست بچه هفت ماهم پلاکتش دراخرین ازمایش 498وپسر7سالم دراخرین ازمایش پلاکتش 522بود..دراکثرازمایشات بالا گاهی نرماله ..ممنون میشم راهنماییم کنید

      • سلام و تشکر
        اگر هنگام بیماری مثلا سرماخوردگی ازمایش رو میدین یا کم خونی دارن میتونه سبب بالا بودن پلاکت بشه

  • سلام خانم دکتر من ۱۸ سال دارم
    پلاک خونم ۷۰۰۰۰ و۶۵۰۰۰مباشد
    به نظرتان مشکل داره نه تحت نظر متخصص خون هستم

    پاسخ
    • سلام
      اگر زیر نظر فوی تخصص خون هستین و دوره ای آزمایش میدین جای نگراتی نیست

      پاسخ
  • پسرم 8سالشه پلاکت خونش 514بقیه چیزاش نرمال کم خونی هم نداره ایا مشکلی هست راهنمایم کنید

    پاسخ
    • سلام
      نگران‌نباشین اما آزمایش رو یکبار دیگه تکرار کنین

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید دختر من ۲۴ سالش حدود ۸ سالگی با یه آزمایش CBC فهمیدیم پلاکت بالا بین ۶۰۰تا ۷۰۰ است و در طی این سالها همیشه همین عدد دکتر هماتو لوژیست همون موقع بردیم گفتند مشکلی نیست jak2هم نرمال کم خونی هم نداشته ولی زیر چشمهاش الان چند وقت پف الود بیشتر یه چشمش قرص ASA نمیخوره خیلی نگرانش هستم خواستم ببینم واقعا مشکلی نداره . میشه لطف کنید بگید این از چه نوعی ترومبوسیتوز اولیه یا ثانویه ؟ممنونم

    پاسخ
    • سلام
      پلاکتش اگه تحت نظر پزشک هست خوبه
      برای گودی چشم، آزمایش کارکرد کبد و کلیه و فریتین و cbc بدین

      پاسخ
  • سلام پلاکت خونمو تو آزمایش زده 118000 آیا خطرناکه باید چیکا کنم ؟؟ تعداد لنفوسیت هم زده ۴۸

    پاسخ
    • سلام خانم دکتر پلاکت مادر من ۴۹۰۰ آسم نیز داره نداسته هر روز از ازیر ماسین استفاده مکرد ۵۰۰ کم خونی نیز داره کبد چرب ۱ هم داره ا از اسپرین هم استفاده میکرد ایا خدا نکرده بیماری دیگر دارد خیلی هم استامینوفن استفاده میکنه

      پاسخ
      • سلام
        خانم دکتر خالم پلاکت خونش ۶۳۰ هست آیا خطرناکه ؟؟
        قبلا که آزمایش گرفته طبیعی بوده ولی الان تو آزمایشش پلاکت خون بالاست خیلی نگرانه

      • سلام
        باید درمان دارویی بگیرن و ازمایش تکمیلی انجام شه
        درمان‌‌میشه نگران نباشن، جهت بررسی به متخصص” داخلی مراجعه کنند

      • سلام
        اگر منظورتون ۴۹ هزار یا ۴ هزار و ۹۰۰ هست
        بله نیاز به بررسی دارد و باید به فوق” تخصص خون مراجعه کنید

    • سلام
      اکر سایر آیتم ها نرمال است نگران نباشین و آزمایش رو یک ماه دیگه تکرار کنین

      پاسخ
  • سلام من ازمایش خون دادم platelets 145 هست به کرونا مبتلا هستم؟؟

    پاسخ
    • سلام بر اساس عدد پلاكت نميشه در مورد كرونا قضاوت كرد

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون من یک ملیون و دویست بالا هست..پدرم 800هزاره ایا من خطری در پیش دارم

    پاسخ
    • سلام بله در معرض خطر سكته مغزي و قلبي
      بايد دارو مصرف كنيد لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من آزمایش cbc دادم و پلاکتم 550 و لنفوسیتم 51 هست. بقیه موارد تو رنج نرمال بود. به نظرتون خطرناکه؟ و یه سوال دیگه که خدمتتون داشتم برای دوز دوم واکسن میتونم بزنم یا نه؟

    پاسخ
    • سلام
      موردی نداره
      با پزشک‌ محل واکسیناسیون مشورت کنبد تا اگه لازم و سنتون بالای ۴۰ ساله اسپرین شروع شه

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    من ۲۸ سالمه و آزمایش cbc دادم و پلاکتم 550 و لنفوستیم 51 هست. بقیه موارد آزمایش نرمال بود. و گاهی هنگام بلند شدن سرگیجه دارم. آیا چیز خطرناکیه؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر موردی نیست
      مایعات زیاد بخورین و cbc رو ۳ هفته دیگه تکرار کنید

      پاسخ
  • سلام خانم 23هستم برای درد شکم و مشکل تکرر ادرار و ورم پاهام آزمایش خون انجام دادم EOS 0.05 نرمال آزمایشگاه بین 0.20 تا 0.50 MCV 75 نرمال آزمایشگاه 80.0 تا 100.0 MCH 24 نرمال آزمایشگاه 26 تا 34 P_LCC نرمال آزمایشگاه 30 تا 90 PT patiant 13 PT control 13 Activity 100 INR 1 PTT 29 CRP 3 نرمال آزمایشگاه 6 up to ATROGEN FACTOR 1.5 نرمال آزمایشگاه up to 6 HOMOCYSTEINE 17 نرمال آزمایشگاه Adult 13 Reference values applay to fasting specimens only TSH 0.06 نرمال آزمایشگاه 0.27 تا 6.2 LH 16. 5 نرمال بین 1.7 تا 8.6 Esterogen 15.5 نرمال 50 تا 250 آزمایش ادرار WBC 0_1 RBC 45_50 EP.cell 5_6 Blood +++ بقیه آزمایش همشون نرمال بود در ضمن من یکم درد توی قفسه سینه و درد دست سمت چپ هم دارم همراه با تنگی نفس احساس سنگینی توی سرهم دارم دارم تب لرز و سرفه و گلو درد ندارم پریود هام نامنظم یه وقتای میشم یه وقتای نمیشم 3ماه که پریود شدم 15 روز طول کشید و خونریزی شدید داشتم که قرص آهن و قرص ترانگزامیک اسید مصرف میکردم ولی قرص آهن هنوز میخورم ماه قبل واین ماه پریدم دیر شروع شد ویک روز خون ریزی کم دارم و یک روز اصلا خون ندارم در ضمن 2 روز بیشتر خون نداشتم حتا بعدشم لکه نداشتم ولی درد داشتم ممنون میشم از اینکه جواب منو میدین ببخشید که طولانی شد

    پاسخ
    • سلام
      عفونت ادراری دارین
      دوما باید ازمایش cr, bun, ast,alt هم بدین
      سوما از نظر قلبی هم بررسی شین

      پاسخ
  • اگرپلاکت ۵۹۱۰۰۰ باشد چگونه است

    پاسخ
    • سلام
      بسته به سنتون داره
      اگه بالای ۴۰ سال هستین آسپرین با نظر پزشک بخورین

      پاسخ
  • سلام خانم من ۳۰ سالش پلاکت خونش هم ۷۰۰ شده ازمایش jak2 هم انجام داده قرص واسش نوشت فقط میخواستم ببینم چه غذاهایی واسش مفید هست وچه غذایی مفید نیست

    پاسخ
    • سلام
      دستور غذایی خاصی نداره

      پاسخ
  • سلام من ازمایش خون دادم platelets من ۱۹۶۰ بوده باید چکار کنم ایا خطرناکه؟

    پاسخ
    • سلام
      برای بررسی علت

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون من بالا دارو هیدروکسی اوره واسپرین مصرف میکنم
    خاستم بدونم میتونم واکسن بزنم
    باتشکر

    پاسخ
    • سلام بله ميتونيد

      پاسخ
  • سلام آیا کرونا میتونه باعث پایین آمدن زیاد خون باشه

    پاسخ
    • سلام بله ميتونه لنفوسيتهاي خونو كاهش بده

      پاسخ
  • سلام جدیدا به کرونا مبتلا شدم بعد از تزریق ۶عدد آمپول داخل سرم و اتمام ذاروها آزمایش دادم پلاکت خونم ۵۶۰ تا ست لطفا راهنمایی بفرمایین

    پاسخ
    • سلام
      داروی ضد لخته خون میخورین یا تزریقی میگیرین؟

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون من ۸۰۳هست ۵۰سالمه طی دوسال ۳۰۰تارفته بالا فقط اسپرین تجویز کرده آیا امکان سرطان هست تمام آزمایشاتم انجام دادم دکتر گفته چیزی نیست ولی هی اضافه میشه ؟

    پاسخ
    • سلام وقتتون بخیر .جواب آزمایشم به این صورته Plt::201
      PDW::16.5
      MPV::12
      P_lcr::42.8
      به نظرتون نرماله؟؟!!!

      پاسخ
      • سلام
        سایر آیتم ها هم باید بررسی بشن

    • سلام
      سرطان‌خیر اما باید ازمایش چک jak2 انجام شه و داروی مناسب تجویز شه

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام مادرم48 سالشه ازمایش انجام داده پلاکتش573است هموگلوبین 10.1است دیابت داره قرص مصرف میکنه ایا خطرناکه؟

    پاسخ
    • سلام
      خیر خطرناک نیست
      مجدد پلاکت چک شود

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون من 842 است خیلی بالاست، احتمال سرطان هست، من 27 سالمه

    پاسخ
    • سلام بايد دوباره تستتون تكرار شه
      لام خون محيطيتونم بايد بررسي شه
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ