علت پلاکت خون بالا یا ترومبوسیتوز چیست؟

پلاکت بالای خون
اشتراک گذاری 393 نظر

پلاکت خون بالا نشانه چیست؟ میزان پلاکت در آزمایش خون چگونه مشخص می‌شود؟ در این مقاله به بررسی کامل علل و عوامل موثر بر ترومبوسیتوز و راه درمان آن می‌پردازیم؛ با ما همراه باشید.

بیماری ترومبوسیتوز یا پلاکت خون بالا، عارضه‌ای است که در آن تولید پلاکت‌های خون بیش از حد عادی است. پلاکت‌ها یکی از اجزای سلولِ خون هستند که در مغز استخوان به‌ همراه سایر سلول‌های خونی ساخته می‌شوند.

پلاکت‌ها با عبور از رگ‌ها به‌ هم می‌چسبند که به آن لخته شدن خون گفته می‌شود. لخته شدن، از اساسی‌ترین اقداماتی است که بدن برای جلوگیری از خونریزی در رگ‌های آسیب دیده انجام می‌دهد. به پلاکت، ترومبوسیت نیز گفته می‌شود و به همین ترتیب به لخته‌ خون نیز «ترومبوز» گفته می‌شود.

ترومبوسیتوز اساسی چیست؟

زمانی که علت پلاکت بالای خون مشخص نباشد به آن بیماری «ترومبوسیتوز اساسی (Essential thrombocythemia)» یا «تولید بیش ‌ازحد پلاکت» گفته می‌شود. از این بیماری گاهی اوقات به نام «ترومبوسیتوز بنیادی» یا «ترومبوسیتمی اولیه» نیز یاد می‌شود.

تولید بیش از حد پلاکت خون

این بیماری هنگامی بروز پیدا می‌کند که سلول‌های معیوب مغز استخوان، پلاکت‌های بالایی را تولید کنند. مغز استخوان بافت اسفنجی مانندی در حفره‌ استخوانی است. سلول‌های مغز استخوان‌ حاوی سلول‌های بنیادی هستند که به گلبول‌های قرمز، سفید و پلاکت‌ها تبدیل می‌شوند. هنوز به لحاظ علمی، دلیل تولید بیش از حد پلاکت خون به درستی مشخص نیست. 

در بیماری ترومبوسیتوز اساسی، تعداد بالای پلاکت ممکن است خود به تنهایی یا به همراه سایر اختلالات سلول‌های خونی بروز پیدا کند. با این حال، ترومبوسیتوز اساسی چندان شایع نیست.

علل ترومبوسیتوز اساسی چیست

همان‌طور که گفتیم در ترومبوسیتوز اساسی سلول‌های بنیادی معیوبِ مغز استخوان، پلاکت‌ بیش از حد زیادی را تولید می‌کنند. علت این مشکل نیز هنوز به لحاظ پزشکی و علمی کاملا مشخص نشده است. هنگامی که مشکل پلاکت بیش از حد، بدون تأثیر سایر عوامل و اختلالات سلول‌های خونی رخ دهد به آن ترومبوسیتوز اساسی می‌گویند. 

یک نوع نادر از این بیماری نیز ممکن است ارثی باشد. یعنی بیماری از طریق‌ ژن‌های والدین به فرزندان منتقل شود. در موارد دیگری نیز ممکن است که یک جهش ژنی باعث بروز پلاکت خون بالا در فرد شود. 

در بیماری ترومبوسیتوز اساسی، علاوه بر اینکه مغز استخوان پلاکت‌های زیادی تولید می‌کند، خود پلاکت‌ها نیز معیوب هستند که ممکن است در صورت نارسایی باعث لخته شدن خون یا خونریزی در فرد شوند.

در همین حال، احتمال دارد خونریزی در فرد به دلیل بیماری به نام «فون‌ویلبراند (vWD)» نیز بروز پیدا کند. این عارضه روی لخته شدن خون تأثیر می‌گذارد و آسیب‌دیدگی مغز استخوان برای مدت طولانی ممکن است باعث بروز آن شود.

ترومبوسیتوز واکنشی یا ثانوی چیست؟

هنگامی که یک بیماری یا علل دیگر باعث تولید بیش از حد پلاکت در خون شوند اصطلاح پزشکی «ترومبوسیتوز» به کار می‌رود. به این بیماری «ترومبوسیتوز واکنشی یا ثانوی (Secondary or reactive thrombocytosis)» گفته می‌شود. ترومبوسیتوز ثانویه از ترومبوسیتوز اساسی شایع‌تر است.

در اکثر مواقع، در این بیماری پلاکت خون بالا هیچ علائم و نشانه‌ای ندارد. همین‌طور به ندرت پیش می‌آید که در بیماری علائم جدی یا وخیمی مانند لخته شدن خون و خونریزی بروز پیدا کند. اما در مقابل، افرادی که به ترومبوسیتوز اساسی مبتلا هستند، علائم بیشتری را تجربه می‌کنند. 

اکثر کسانی که مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی هستند، عمر طبیعی دارند. سایر افرادی که این بیماری را دارند ممکن است برای درمان به دارو یا سایر درمان ها نیاز داشته باشند. بیشتر افرادی که ترومبوسیتمی اولیه دارند، طول عمر طبیعی خود را پشت سر می‌گذارند. اما دورنمای درمان بیماری ترومبوسیتوز ثانوی به علل آن بستگی دارد.

علت ترومبوسیتوز ثانویه چیست

 این عارضه در حالتی بروز پیدا می‌کند که بیماری یا علل دیگری باعث پلاکت خون بالا در فرد شود. به عنوان مثال، ۳۵ درصد از کسانی که پلاکت خون بالا دارند، مبتلا به سرطان نیز هستند که بیشتر موارد این نوع سرطان‌ها را سرطان ریه، دستگاه گوارش، پستان، تخمدان و غدد لنفاوی (لنفوم) تشکیل می‌دهد.

گاهی‌اوقات پلاکت خون بالا اولین نشانه‌ی بروز سرطان در فرد است.

سایر بیماری‌ها یا عللی که می‌توانند باعث پلاکت خون بالا شوند عبارتند از:

  • کم‌خونی فقر آهن (کم‌خونی ناشی از کمبود آهن)
  • کم‌خونی همولیتیک (کم‌خونی ناشی از همولیز یا تخریب گلبول‌های قرمز)
  • کارکرد ناقص طحال یا عدم وجود طحال (به دلیل عمل جراحی برداشتن طحال یا اسپلنکتومی)
  • بیماری‌های التهابی یا عفونی مانند بیماری بافت همبند، بیماری التهابی روده و سل
  • واکنش‌ بدن به برخی داروها 

برخی بیماری‌ها و علل دیگر نیز می‌تواند باعث پلاکت خون بالا برای مدت زمان کمی شود. نمونه‌هایی از این علل شامل موارد زیر می‌شوند:

  • بهبودی از خونریزی بسیار شدید
  • بهبودی از پلاکت خون بسیار کم که می‌تواند ناشی از مصرف بی‌رویه‌ الکل و کمبود ویتامین ب۱۲ و یا  فولیک اسید باشد
  • عفونت حاد (کوتاه مدت) یا التهاب
  • واکنش بدن به برخی فعالیت‌های جسمی

نشانه‌ها، علائم و مشکلات پلاکت خون بالا

افراد مبتلا به ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز ممکن است علائم  و نشانه‌ مشخصی نداشته باشند. این بیماری‌ها ممکن است تنها بعد از دادن آزمایش خون مشخص شود. با این همه افراد مبتلا به ترومبوسیتمی اولیه بیش از افراد مبتلا به ترومبوسیتوسیز ثانویه علائم خاص این بیماری را نشان می‌دهند. 

علائم تعداد پلاکت خون بالا با لخته خون و خونریزی غیرطبیعی مرتبط است. این علائم  شامل ضعف و خستگی، خونریزی، سردرد، سرگیجه، درد سینه و احساس گزگز در دست و پا است.

در ترومبوسیتمی اولیه امکان تشکیل لخته‌های خونی در مغز، دست‌ها و پاها وجود دارد. با این همه امکان تشکیل این لخته‌ها در باقی نقاط بدن هم‌چون قلب و روده‌ کوچک هم وجود دارد. لخته‌های خونی در مغز در نهایت ممکن است باعث سردردهای مزمن و سرگیجه شود. در موارد شدیدتر حتی امکان بروز سکته‌ مغزی هم وجود دارد.

برای دریافت کتابچه پلاکت خون، فرم زیر را پر کرده و کتابچه را در ایمیل خود دریافت کنید:

 

لخته‌های خونی در رگ‌های کوچک دست‌ها و پاها باعث بی حسی و قرمزی آن‌ها خواهد شد. در مواردی درد و سوزش ناحیه کف دست هم مشاهده شده است. برخی از علائم و نشانه‌های ایجاد لخته‌های خونی عبارتند از:

  • تغییرات در گفتار و آگاهی و تغییر ناگهانی خلق‌وخو 
  • تشنج
  • احساس ناراحتی بالاتنه در یک یا دو بازو، گردن، فک، کمر یا شکم
  • احساس تنگی نفس و حالت تهوع

در زنان باردار اگر لخته‌ خونی در جفت ایجاد شود، باعث سقط جنین خواهد شد. هم‌چنین لخته خونی در جفت می‌تواند در تکامل جنین هم اثرگذار باشد. امکان تشکیل لخته‌های خونی در زنان مبتلا به ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز که قرص ضدبارداری مصرف می‌کنند بیش‌تر از سایرین است. افزایش سن، دیابت، فشار خون بالا و سیگار کشیدن خطر تشکیل لخته‌های خونی را افزایش می‌دهد.

خونریزی 

بیش از همه افرادی با تعداد پلاکت بالاتر از یک میلیون پلاکت در هر میکرولیتر خون دچار خونریزی می‌شوند. نشانه‌های خونریزی شامل خون دماغ شدن، کبود شدن نفاط مختلف بدن، خونریزی از دهان یا لثه یا وجود خون در مدفوع است. 

با این همه خونریزی بیش‌تر در تعداد کم پلاکت خون اتفاق می‌افتد. تشکیل لخته‌های خونی در ترومبوسیتوسیز و ترومبوسیتمی در نهایت می‌تواند باعث مصرف تمام پلاکت‌ها شود. در این موقعیت اگر خراش و یا آسیبی در بدن به وجود بیاید، پلاکت کافی برای تشکیل لخته‌ خون و ترمیم دیواره‌ آسیب‌دیده‌ رگ‌های خونی وجود نخواهد داشت.

دلیل دیگر وقوع خونریزی در افرادی با تعداد پلاکت زیاد بیماری فون‌ویلبراند است. در این فرایند تشکیل لخته خون تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در موارد نادر ترومبوسیتمی اولیه، سلول‌های معیوب مغز استخوان باعث بروز لوسمی یا سرطان خون می‌شوند. این سرطان یکی از سخت‌ترین نوع سرطان‌ها است، درمان سرطان خون با روش‌های مختلفی مانند پیوند مغز استخوان امکان پذیر است.

تشخیص پلاکت خون بالا

پزشک بر اساس معاینه‌ فیزیکی، سابقه‌ پزشکی و بررسی نتایج آزمایش‌های مختلف می‌تواند تشخیص دهد که فرد به ترومبوسیتمی یا ترومبوسیتوسیز مبتلا است. برای تشخیص درست بیماری شاید بهتر باشد که فرد به یک پزشک هماتولوژیست مراجعه کند، این تخصص پزشکی به صورت خاص بیماری‌های خونی را بررسی و درمان خواهد کرد.

بررسی سابقه‌ پزشکی بیمار

پزشک در مورد عواملی که تعداد پلاکت‌های خون را تحت تاثیر قرار می‌دهد از بیمار سوال می‌پرسد:

  • هیچ گونه عمل جراحی و یا پیوند خون انجام داده اید؟
  • آیا به تازگی به عفونتی مبتلا شده و یا واکسن خاصی را دریافت کرده‌اید؟
  • چه داروهای مصرف می‌کنید؟
  • رژیم غذایی شما چگونه است و در طول روز چه مقدار الکل مصرف می‌کنید؟
  • آیا در خانواده شما فردی با تعداد بالای پلاکت‌ها خون وجود دارد؟

معاینه فیزیکی بیمار

پزشک با معاینه نشانه‌ها وجود لخته‌ خون یا خونریزی را بررسی خواهد کرد. پزشک علائم و نشانه‌های ترمبوسیتومی و ترومبوسیتوسیز را هم بررسی خواهد کرد.

لخته خون از علائم پلاکت بالا

زمانی می‌توان به تشخیص دقیق ترمبوسیتومی اولیه رسید که همه عوامل احتمالی تعداد بالای پلاکت‌های خون شناسایی شوند. برای مثال پزشک معالج ممکن است آزمایش‌هایی برای تشخیص سرطان انجام دهد. اگر دیگر بیماری‌ها و فاکتورها باعث بالا رفتن تعداد پلاکت‌های خون شده باشند، فرد به ترومبوسیتوسیز ثانویه مبتلا است.

تست‌های تشخیصی پلاکت خون بالا

پزشک احتمالاً یک یا چند عدد از این آزمایش‌ها را تجویز خواهد کرد:

  • آزمایش شمارش کامل خون (A complete blood count): در این آزمایش سطح سلول‌های خونی اندازه گرفته می‌شود. در این آزمایش مقدار کمی از خون فرد گرفته می‌شود. این آزمایش به خوبی نشان می‌دهد که مقدار پلاکت‌های خون شما چه اندازه است.
  • آزمایش لام خون محیطی (blood smear): از این آزمایش برای بررسی وضعیت پلاکت‌ها استفاده می‌شود. در این آزمایش یک قطره از خون فرد بر روی لام شیشه‌ای قرار داده شده و بعد زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود.
  • آزمایش‌های مغز استخوان: این آزمایش‌ها برای بررسی سلامت مغز استخوان انجام می‌شود‌. همان‌گونه که گفته شد مغز استخوان مسئول تولید سلول‌های خونی از جمله پلاکت‌ها است.

دو نوع آزمایش مغز استخوان انجام می‌شود اسپیریژن (aspiration) و نمونه‌برداری (biopsy)

آسپیریژن برای بررسی اینکه آیا مغز استخوان پلاکت زیادی تولید می‌کند یا خیر انجام می‌شود. در این آزمایش به کمک یک سوزن مقداری از مایع مغز استخوان از بدن خارج شده و بعد زیر میکروسکوپ بررسی خواهد شد. در نمونه‌برداری قسمتی از بافت مغز استخوان خارج شده و در زیر میکروسکوپ بررسی خواهد شد. در ترومبوسیتمی و ترومبوسیتوسیز مغز استخوان بیش‌تر از حالت معمول پلاکت خواهد ساخت.

  • آزمایش‌های دیگر: پزشک می‌تواند آزمایش‌‌های دیگری انجام دهد و یا فاکتورهای ژنتیکی دخیل در این عارضه را مورد بررسی قرار دهد.

درمان پلاکت خون بالا یا درمان ترومبوسیتوز اساسی

بیماری ترومبوسیتوز اساسی در حال حاضر نسبت به گذشته، عوارض کمتری دارد و چشم‌انداز درمان و بهبودی این بیماری نیز خوب است. افراد مبتلا به این بیماری تا زمانی که بیماری پایدار نباشد و علائمی تجربه نکنند نیاز به درمان خاصی ندارند.

مصرف آسپرین ممکن است به افرادی که خطر لخته شدن خون را دارند کمک کند. آسپرین از داروهایی است که باعث رقیق شدن خون می‌شود. با این حال، بهتر است حتما پیش از مصرف آسپرین با پزشک مشورت کنید، چرا که در برخی موارد مصرف این دارو باعث خونریزی می‌شود

موارد مصرف آسپرین

آسپرین عوارض جانبی زیادی برای جنین ندارد، به این دلیل بیشتر برای زنان باردار مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی تجویز می‌شود. برخی از مبتلایان به این بیماری ممکن است نیاز داشته باشند برای کاهش پلاکت خون خود از دارو یا روش‌های درمانی دیگر بهره‌مند شوند.

داروهای کاهنده‌ پلاکت خون

در صورتی که فرد دارای شرایط خاص باشد برای  کاهش پلاکت خون خود به مصرف دارو نیاز دارد. از جمله:

  • سابقه لخته شدن خون یا خونریزی
  • درگیری با علل خطرناک بیماری‌های قلبی و عروقی مانند کلسترول بالای خون، فشار خون بالا یا دیابت
  • سن بالای ۶۰ سال
  • پلاکت بیش از 1 میلیون در هر میکرولیتر خون 

افرادی که دارای پلاکت خون بالا هستند این داروها را باید مادام العمر مصرف کنند.

هایدروکسی کربی ماید (Hydroxycarbamide)

 این داروی کاهنده پلاکت خون برای درمان انواع سرطان‌ و سایر بیماری‌های بسیار جدی تجویز می‌شود. هم‌اکنون هایدروکسی کاربیماید به همراه آسپرین برای درمان ترومبوسیتوز اساسی و کسانی که دچار لخته شدن خون هستند تجویز می‌شود.

آناگریلاید (Anagrelide)

از این دارو نیز برای کاهش تعداد پلاکت در افرادی با پلاکت خون بالا استفاده می‌شود. اما تحقیقات علمی مختلف نشان داده است که هایدروکسی کاربیماید در مقایسه با آناگریلاید نتایج بهتر و مثمرثمرتری برای بیماران در پی داشته است. آناگریلاید برخی عوارض جانبی نیز دارد که شامل تجمع مایعات در بدن، تپش قلب، تنگی نفس، نارسایی قلبی و سردرد هستند.

اینترفرون آلفا (Interferon alfa)

این دارو نیز تعداد پلاکت‌های خون را کاهش می‌دهد. اما برای ۲۰ درصد بیماران عوارض جانبی این دارو غیر قابل تحمل است. عوارض جانبی مصرف اینترفرون آلفا برای افراد مختلف متفاوت است، اما عمده‌ بیماران عوارضی از جمله سندرم شبه آنفلوانزا، کاهش اشتها، حالت تهوع، اسهال، تشنج، کج خلقی و خواب آلودگی را تجربه می‌کنند.

عوارض مصرف اینترفرون آلفا

این دارو از آنجایی که ضرر کمتری نسبت به داروهای هایدروکسی کاربیماید و آناگریلاید دارد عموما برای زنان باردار مبتلا به ترومبوسیتوز اساسی تجویز می‌شود.

درمان ترومبوسیتوز ثانویه

ترومبوسیتوز ثانویه با برطرف کردن عللی که باعث بروز آن شده‌اند درمان می‌شود. افرادی که به ترومبوسیتوز ثانویه مبتلا هستند، معمولا به داروها و سایر روش‌های کاهنده‌ پلاکت خون نیاز ندارند. در واقع، برخلاف ترومبوسیتوز اساسی، تعداد پلاکت خون این دست بیماران در سطح عادی است. علاوه بر این، ترومبوسیتوز ثانویه کمتر از ترومبوسیتوز اساسی باعث بروز مشکلات جدی مرتبط به لخته شدن خون و خونریزی می‌شود.

پلاکت فرزیس چیست؟

پلاکت فرزیس (Plateletpheresis) یا جداسازی پلاکت از خون به روش فرزیس، روشی برای کاهش بسیار سریع تعداد پلاکت‌های خون است.

این روش در موارد اضطراری به کار برده می‌شود. به عنوان مثال، اگر فرد به علت ترومبوسیتوز اساسی دچار سکته شده باشد، ممکن است نیاز به این روش داشته باشد.

در روش پلاکت فرزیس، خون از طریق تزریق داخل وریدی که به یک لوله‌ متصل است از رگ‌های خونی برداشته می‌شود. سپس به ‌وسیله‌ دستگاه پلاسما فرزیس پلاکت‌ها از خون جداسازی می‌شوند و خون باقی‌مانده به رگ‌ها بازگردانده می‌شود. ممکن است به یک یا دو بار پلاکت فرزیس برای کاهش پلاکت‌های خون به سطح مورد نیاز احتیاج باشد.

زندگی با پلاکت خون بالا

کسانی که دارای پلاکت خون بالا هستند بهتر است موارد زیر را انجام دهند:

  • مراقبت‌های پزشکی دائم
  • کنترل عوامل خطر لخته شدن خون. به عنوان مثال، ترک سیگار و تغییر در سبک زندگی و فعالیت‌های دیگر برای کاهش خطر کلسترول بالای خون، فشار خون بالا و دیابت
  • نظارت بر علائم و نشانه‌های لخته شدن خون و خونریزی
  • مصرف تمام داروهای تجویزشده طبق دستورالعمل‌های پزشک

در صورتی که فرد از داروهای کاهنده‌ پلاکت خون استفاده می‌کند، قبل از هر نوع عمل جراحی یا مراجعه به دندان‌پزشکی، بهتر است شرایط خود را به اطلاع پزشک یا دندان‌پزشک برساند. داروهای رقیق‌کننده‌ خون ممکن است طی عمل جراحی یا در هنگام ترمیم دندان در مطب دندان‌پزشکی باعث افزایش خونریزی شوند.

خطرات داروهای رقیق‌کننده خون

علاوه بر این، داروهای رقیق‌کننده‌ خون ممکن است باعث خونریزی داخلی در فرد شوند. علائم خونریزی داخلی شامل کبودی، مشاهده خون در مدفوع، ادرار به رنگ قرمز یا صورتی، افزایش خونریزی در دوران قاعدگی، خونریزی لثه و خونریزی بینی می‌شوند. بهتر است در صورت بروز هر کدام از این علائم فوری به پزشک مراجعه کنید.

از مصرف داروهای مسکن بدون نسخه پزشکی مانند ایبوپروفن (Ibuprofen) خودداری کنید. این داروها ممکن است خطر خونریزی در معده یا روده را افزایش داده و اثر آسپرین را کم کنند. در همین حال، باید توجه داشت که داروهای سرماخوردگی، مسکن و سایر داروهای بدون نسخه ممکن است حاوی ایبوپروفن باشند.

Platelet در آزمایش خون چیست؟

تعداد پلاکت‌ها (Platelet Count) در آزمایش خون در برابر عبارت Platelet ذکر می‌شود. سطح عادی پلاکت‌های خون بین ۱۵۰ هزار تا ۴۵۰ هزار پلاکت در هر میکرولیتر خون است. در صورتی که میزان پلاکت خون شما خارج از این محدوده بود؛ بهتر است برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنید.

منابع:

nhlbi.nih.gov

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

393 دیدگاه در “علت پلاکت خون بالا یا ترومبوسیتوز چیست؟
  • سلام وقت بخیر آزمایش خون دادم در خونم بلاکت درشت دیده شده ممنون میشم راهنماییم کنید دکترجان.تشکر

    پاسخ
    • سلام
      باید به دقت بررسی شود ازمایشتان

      با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با فوق تخصص خون استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر پلاکت خونم ۶۰۹هست تحت درمان هستم ولی باوجود مصرف قرص‌های کاهنده پلاکت خون روزبه روزحالم داره بدتر میشه ممنون میشم راهنماییم کنید دکترجان

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز این مقدار پلاکت مشکلی برای شما ایجاد نمی کند
      نگران نباشید

      پاسخ
      • سلام خسته نباشیدببخشیدمامان من چندماهه وارفارین مصرف میکنه و طحال رو دراورده و کمخونی مینور داره الان‌چندوقته پلاکتش از۵۰۰و۶۰۰اومده رو ۸۵۰خیلی خطرناکه؟

      • سلام ۵۸ سالم هست الان نزدیک ۲۰ ساله پلاکتم بین ۵۵۰ تا ۷۰۰ هست تاکنون دارویی مصرف نکردم آیا خطری دارد؟

      • سلام بله خطر داره بايد

        برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      • سلام
        باید حتما بررسی شوند

        برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

  • با سلام پلاکت خون من ۲۴۵ آیا مشکل دارد ممنون و متشکرم

    پاسخ
    • سلام ٢٤٥ هزار مشكلي نداره ( جلوش ضريب ١٠ به توان سه هست) اما اگه كلا ٢٤٣ باشه كه همچين چيزي غير ممكنه بايد بررسي شيد

      پاسخ
      • سلام تا به حال مشکل بالا بودن پلاکت نداشتم به تازگی آزمایش دادم تعداد ۴۵۱ هزار هست یعنی ۱۰۰۰ تا بالاتر از حداکثر رنجش ‌. تعدادی پلاکت بزرگ هم دیده شده آیا نیاز هست به پزشک مراجعه کنم یا طبیعی هست محدوده؟

      • سلام از نظر كم خوني فقر آهن بررسي شيد ممكنه كم خوني فقر آهن داشته باشيد، ferritin تونتو بايد چك كنيد
        اگه نرمال بود موردي نداره فقط ماه بعد پلاكتتونو باز هم تكرارش كنيد

  • سلام من تازه چهار هفته است که باردارم دوماه پیش آزمایش دادم پلاکت خونم 427بود آیا ممکنه که موجب سقط جنین بشه

    پاسخ
    • سلام نه ، اما بهتره دوباره پلاكتتونو چك كنيد و با متخصص داخلي مشورت كنيد.

      پاسخ
  • سلام من یه دختر ۱۸ساله هستم پلاکت خونم H459هستش ازحد نرمال بالاتر اون قسمت آزمایش MĆHنوشته L26 آیا مشکلی هستش

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش cbc, diff مجددا تکرار شود

      پاسخ
  • سلام پلاكتشونو دوباره تكرار كنن ، لام خون محيطي هم بدن و به متخصص خون مراجعه كنن

    پاسخ
  • سلام ببخشید شوهرم پلاکت خونش ۷۵۰ هزاراست و کمخونی وکمبود ویتامین ب۱۲ داره ایا بیماری خاصی داره البته از بیست روز پیش مریض بودند

    پاسخ
    • سلام اگه تحت درمان كمبود ويتامين ب١٢ هستن علت پلاكت بالاشون درمان ويتامين ب١٢ هست، بايد هر شب يك عدد آسپرين ٨٠ ميلي گرم بخورن
      اما اگه براي كمبود ويتامين ب١٢ دارو مصرف نميكنن بايد بررسي بيشتري شن

      پاسخ
  • سلام و عرض ادب. خانمی ۳۱ ساله ام و پلاکت خونم ۳۶۴۰۰۰ است ؟ آیا پلاکت خون بالاست؟

    پاسخ
    • سلام خيلي كم بالا هست
      يكماه بعد دوباره چك كنيد
      فعلا دارويي نخوريد از نظر كم خوني فقر آهن هم بررسي شويد گاهي كم خوني فقر آهن مختصر افزايش پلاكت ميدهد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید دختر ۱۶ ساله هستم wbcخونم ۱۳.۱هست و hb۱۵.۸وhct ۴۵.۶وplatelet457هزار سابقه بیماری خاصی ندارم فقط درد معدم خیلی زیاد هست هر دکتری میرم درمانی نمیگه با ریفلاکس زیاد و پارسال عفونت ادرار هم داشتم الان چند موقع هست خستگی خیلی زیاد دارم کم خونی هم ندارم ببخشید مشکلی هست؟؟؟!!!??????

    پاسخ
  • سلام وعرض ادب و وقت شما بخیر وسپاس. برادرم مبتلا به کووید شد، دیابت وفشار خون هم داره، انسولین استفاده میکنه ودکتر شون 4تا آمپول دگزامتازون هم نوشته بودواستفاده کردند… حالا توی آزمایش شون پلاکت رو576 نشون داده.. افزایش پلاکت ممکنه به دلایل فوق باشه یادلیل دیگه ای ممکنه داشته باشه؟؟

    پاسخ
    • سلام ميتونه بدليل دگزامتازونهايي باشه كه زديد
      لازمه دوباره ٧ روز بعد چك كنيد
      اگه بالا بود بايد اسپرين ٨٠ ميلي گرم بخوريد

      پاسخ
  • سلام
    پلاک خونم۵۱۰نشون داده شده توی آزمایش،کم خونی مینور هم دارم البته قبلا که آزمایش میدادم پلاکتم طبیعی بود(روز اول پریودی بودم میتوانه موثر باشه)

    پاسخ
    • سلام.خانم ۴۴ساله هستم.پلاکته خونم.۵۵۸هزاراست.چکارکنیم.دیابت هم دارم.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید پلاکت خون بالای 500 آیا درمانی انجام ندم چی پیش میاد آزمایش مغز و استخوان انجام ندهم چی پیش میاد

    پاسخ
  • سلام ۲۹ سالمه و بیست روز پیش کیسه صفرامو برداشتم به علت رد کردن سنگ و لجن صفراوی،یک هفته بعد از عمل آزمایش خون دادم و پلاکت خونم شده ۴۱۵،رنج نرمال آزمایشگاه ۱۴۰ الی ۴۰۰ بود.و اینکه قبل عمل آنزیمام خیلی بالا بود ولی بعد عمل کم شده بود دکتر گفت کم کم نرمال میشه.RCW_cv :۱۶،بود.دکتر بهم فولیک اسید داد.ممکنه مشکل خاصی داشته باشم ؟

    پاسخ
    • سلام
      مشکلی نیست
      فقط حتما چک مجدد آنزیم ها انجام شود

      پاسخ
  • سلام یه هفته پیش ازمایش خون دادم دکتر بهم گفته کرونا داری پلاکت خونم ۱۲۴lowهستش میخواستم ببینم واقعا کرونا دارم

    پاسخ
    • سلام
      عدد پلاکت ربطی به کرونا نداره
      آزمایش پلاکت خود را یک ماه دیگه تکرار کنین

      پاسخ
  • سلام من احساس خستگی و بی حالی دارم و سریع خسته میشم پلاکت خونم هم بالاست با دو بار ازمایشی که دادم یکبار 1150و یکبار 1200بوده ایا نشانه بیماری خاصی است

    پاسخ
    • سلام وقت بخیر من خانم 29ساله هستم پلاکت خونم810000هست و فقر اهنم116 باید چیکار کنم ممنونم

      پاسخ
      • سلام
        جهت بررسی دقیق شرح حال و آزمایش از تماس تلفنی با فوق تخصص خون استفاده کنید

    • سلام
      باید بررسی شود و درمان صورت گیرد
      به فوق تخصص خون یا به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام ببخشید من پلاکت خونم 275آیا مشکلی داره یا نه

    پاسخ
    • سلام
      ۲۷۵ هزار نرمال است

      پاسخ
  • سلام من مامانم آزمایش خون دادو گفتن پلاکت خونش بالاس و باید سرم درمانی کنه بعد در ورقه آزمایش نوشتهMCH شده ال ۲۵.۹ودر یه قسمت نوشته Platelets اچ ۴۸۳میخواستم بدونم اینا نشونه چیه

    پاسخ
    • سلام
      یعنی عدد پلاکت خون بالاست البته نه خیلی

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید پلاکت خون همسرم167هزارهستش خوبه؟

    پاسخ
    • سلام
      بله در رنج نرمال

      پاسخ
  • جواب آزمایش پلاکت برای من ۲۳۵۰۰۰۰ می باشد لطفا راهنمایی بفرمایید

    پاسخ
    • اگر عدد ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار است باید به فوق تخصص خون مراجعه کنین

      پاسخ
  • سلام من پلاکت خونم بالا است وکپسول آناگرالیدروزی دو عدد مصرف میکنم با مصرف مرتب پلاکتم ۲۵۰میشه نرمال ولی دارو قطع میکنم سریع میره بالا درضمن قبل مصرف دارو پلاکتم ۱۴۰۰بود قصد باردار شدن دارم دکتر م گفته یه آمپولی میزنی قبل بارداری ودارو هم ترک کنم به نظرتو ن میتونم به نظرتو ن باوضعیت کرونا وبیماری خودم کاری درستی باردار شدن اگه برای سلامتم خطرناک بی خیال شم در ضمن تمام آزمایش دادم سالم سونوگرافی طحال دادم فقط مغز استخوان آزمایش ندادم

    پاسخ
    • جهت بررسی وضعیتتون توصیه می شود از مشاوره تلفنی با فوق تخصص خون استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام ببخشید برای سن ۴۰ سال ۵۵۰۰۰۰متعادل هست
    اگر نرمال نیست درمانش چیه !

    پاسخ
  • سلام من آزمایش هپاتیت انتی باید دادم،جوابش برام ۲۷ زده میخواستم ببینم آیا بالا هستش،یا پایین؟

    پاسخ
    • سلام خوب هست
      بايد بالاي ١٠ باشه

      پاسخ
  • عرض ادب و احترام حضور شما پزشک گرامی
    بنده خانمی 37 ساله هستم که پلاکت خونم در آزمایش دوماه قبل 630 هزار بوده ….و در حال حاضر 560 هزاره…
    میخواستم بپرسم برای رسیدن به حد نرمال 400 و 450 هزار رژیم غذایی سرشار از آهن کفایت میکنه؟
    ناگفته نماند هموگلوبین خونم 10 و هماتوکریت 34 می باشد…
    ضمنا بیماری خاصی ندارم….

    پاسخ
  • سلام خواهر من پلاکتش هزارودویست بود بعدازدوهفته دوباره ازمایش بارسلونای عفونت خون داره وخون وپلاکت بیش بیشترتولیدمیکند میشه بگین نشانه ی مریضه خاصیه؟

    پاسخ
    • سلام ممكنه ITP باشه اما بايد بيوپسي مغز استخوان بدهد حتما

      پاسخ
  • سلام من پلاکت خونم ۸۹۶ هزار است سنم ۳۶ سال دارم من الان ۲سال هست که پلاکت خونم بالا هست روزی یه قرص می خورم ایا باید روزی دو یا سه بار از قرصمو بخورم تا پایین بیاد

    پاسخ
    • سلام خودتون نميتونيد دستكاري كنيد بايد
      متخصص خون براتون تغييرش بدن

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید خانم دکتر من پلاکت خونم ۹۳۶ هزار روزی یک قرص اسپرین میخورم
    بعداز یک هفته ازمایش دادم ۸۳۴هزار شده
    دکتر میگن فقر اهن داری قرص آهن دادند
    نطرشون اینه نمونه مغزاستخوان بگیرند
    اگر انجام ندهم خطری داره احساس میکنم زمان بیشتری باید بگذره تا پلاکت پایین بیاد
    خواستم ببینم نطر شما رو
    سپاسگژارم

    پاسخ
    • سلام بله بايد نمونه برداري مغز استخوان انجام بديد تا علت مشخص شه
      انمي فقر آهن انقد بالا نميبره نهايتا تا ٤٠٠/٠٠٠ بالا بره

      پاسخ
  • باسلام پلاکت خون من ۴۳۲۰۰۰تااست البته چربی خون من هم بالاست ۳۵۸است مشکلی دارد

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر 48 سال دارم پلاکت خونم 468هزاره
    ایا خطرناکه. به چه متخصصی مراجعه کنم

    پاسخ
    • سلام خطرناك كه نيست اما زياده
      بايد هر شب بك عدد آسپرين ٨٠ ميلي گرم بخوريد و توسط متخصص داخلي ويزيت شيد.

      پاسخ
  • با عرض سلام و خسته نباشید پلاکت خون من 500400 هستش ایا مشکل داره یا نه

    پاسخ
  • سلام پلاکت
    خونم ۹۳۶ هزار دکتر گفته خیلی بالا دو هفته قبل یک حالت سرماخوردگی وبدن درد داشتم ممکن کرونا گرفته باشم وباعث بالارفتن پلاکت شده باشه ممنونم

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید پلاکت خونم ۴۸۴ هستش ایا مشکلی وجود داره یا نه?

    پاسخ
    • سلام خير مشكلي نيست

      پاسخ
  • با سلام پلاکت خون اینجانب h636000 بوده علایمی هم هم نداشتم آیا با حجامت درمان میشوم یا اینکه درصدش پایین تر میاد

    پاسخ
  • سلام پسر۹ساله دارم منیورتالاسمی است خیلی نگرانشم پوستش خیلی تیره اس ایا دارویی هست که پوست طبیعی درنگ وروی و سلامت باشه هرداروی که خوب باشه معرفی کنید

    پاسخ
    • سلام 550 پلاکت خونم هست 38 سالمه آیا خطرناکه آسپرین باید استفاده ککم

      پاسخ
      • سلام من۲۷سالمه ی ساله ک پلاکتم پایین اومده اول سری ۱۲هزار بود بعدش بستری شدم اومد ۳۰۰هزار.ولی بازم پایین اومد الان همش دکتر میرم بی فایدس قرص سل سپت بهم داده ک کمی بالا رفته الان ۹۵هزاره. ولی سیستم ایمنی بدنمو ضعیف کرده باید چیکارکنم

      • سلام احتمالاً شما به آی تی پی مبتلا هستید که در واقع یک بیماری خود ایمنی علیه پلاکت است و درمان قطعی ندارد فقط کنترل سیستم ایمنی با داروهای سرکوب کننده و ویزیت دوره ای توسط پزشک

  • سلام وقتت به خیر من آزمایش دادم پلاکت خونم ۵۵۰ هستش ۲۰ سال پیش عمل طحال انجام دادم طحالم رو برداشتم ایا بیماری پلاکت بالا خطرناک است

    پاسخ
    • سلام
      سابقه بیماری قلبی و خونی دارین؟علت برداشتن طحال چی بوده؟سنتون رو ذکر کنید و داروهایی که مصرف میکنین

      پاسخ
  • پسرم ۸ساله و تالاسمی مینور داره دوسال پیش آزمایش داد پلاکتش بالا بود ۶۰۰والان آزمایش داده پلاکتش ۵۶۰بوده آیا خطرناکه

    پاسخ
    • سلام نه خطرناك نيست

      پاسخ
  • ایا پلاکت 120 پاین است

    پاسخ
    • سلام پلاكت ١٢٠/٠٠٠ پايين نيست

      پاسخ
  • سلام پلاکت خون همسرم ۱۵۱۰۰۰است آیا این رقم خطرناک است

    پاسخ
    • سلام من حدود۴۶سال دارم وبراثرتصادف طحالم رابرداشتم ۲۰سال پیش حالا ازمایش دادم پلاکتم ۵۵۰بود ایا خطرناک است ممنون

      پاسخ
    • سلام خیر نرماله

      پاسخ
  • سلام مادرم پلاکت 700 بود آزمایش اول
    داروهای قند خون مصرف نکرد
    دوباره آزمایش داد پلاکت 450شد
    باید چکار کرد راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام الان نرماله نگران نباشيد
      آسپرين ٨٠ ميلي گرم روزي يك عدد مصرف كنند

      پاسخ
  • سلام و خسته نباشید من حدود ۱۳ سال پیش به طور ناگهانی پلاکت خونم افت کرد و دچار کمبود پلاکت شدم و بعد از برداشتن طحالم درمان شدم،حالا بعداز گذشت ۱۳ سال از عمل جراحیم پلاکت خونم بالا رفته و الان ۵۵۲هست

    پاسخ
    • سلام
      مادرم ۴۸ سالشه و تو آزمایش اخیرش پلاکتش ۴۹۸ هزار بوده.سابقه کم خونی هم داشته و مدتی هست قرص فرفولیک اسید مصرف میکنه.خطرناکه

      پاسخ
      • سلام برای بررسی شرح حالشان
        از مشاوره تلفنی با فوق تخصص خون
        مشاوره تلفنی با متخصص داخلی استفاده کنید

    • سلام از نظر كم خوني فقر آهن بررسي شويد

      پاسخ
  • سلام الان ۱۹ روز از زمان بیماری کرونا م گذشته ….امروز ازمایش دادم پلاکتم ۴۸۰۰۰۰هست قبل از بیماری تا ۴۰۰ می رسید ایا این خطر ناک هست ..بیماری فشارخون هم دارم

    پاسخ
    • سلام نه نگران نباشيد
      فشارتونو فقط كنترل كنيد همين

      پاسخ