سردرد از شایع ترین مشکلات روزمره بین تمام انسان هاست که می تواند در هر فرد علت متفاوتی داشته باشد.
سردرد ها بیشتر ریشه در مشکلات و فشار عصبی، درد و بیماری، فشار خون بالا ، مصرف غذاهای چرب، مصرف الکل و دخانیات، آلودگی هوا، بی خوابی، حساسیت به نور، گرسنگی، خستگی و تغییرات آب و هوایی دارند.
سردرد ممکن است سردرد اولیه باشد، به این معنی که به خودی خود ظاهر می شود و هیچ بیماری مرتبطی ندارد، یا سردرد ثانویه که به دلیل یک بیماری زمینه ای ظاهر می شود.
طبقه بندی بین المللی اختلالات سردرد به طبقه بندی بیش از 150 نوع اختلال سردرد اولیه و ثانویه کمک می کند.
برخی از سردردهای آشنا عبارتند از:
میگرن: میگرن باعث درد شدید ضربان دار در یک ناحیه یا طرف سر یا گردن به همراه علائم دیگری مانند حساسیت به نور و صدا، حالت تهوع و تغییر در بینایی می شود.
سردرد تنشی: سردرد تنشی یا سردرد استرسی باعث درد خفیف تا متوسط می شود. برخی آن را به گونه ای توصیف می کنند که گویی نواری در سرشان بسته شده است.
سردرد خوشهای: سردرد خوشهای باعث درد شدید، عموماً در یک طرف سر یا اطراف یک چشم میشود و ممکن است با علائم دیگری مانند ترشح از بینی یا ریزش اشک چشم بروز کند.
سردرد سینوسی: سردرد سینوسی یک سردرد ثانویه به دلیل افزایش فشار ناشی از التهاب است. معمولاً با علائم دیگر در سینوسها، مانند احتقان یا آبریزش بینی، تورم در صورت و خارش چشم بروز میکند.
بیشتر انسان ها برای مقابله و تسکین سردرد ترجیح می دهند تا حد امکان از مصرف مسکن های قوی و داروهای مختلف خودداری کنند. مصرف بیش از حد مسکن ها و داروهای شیمیایی می تواند عوارض زیاد و صدمات جدی در پی داشته باشند.
خوشبختانه برخی غذاها و مکمل های تغذیه ای به دلیل خواصی که دارند می توانند تا حد زیادی قابلیت کنترل و بهبود سردرد بر اثر عوامل مختلف را داشته باشند.
آب
اولین قدم برای پیشگیری و تسکین سردرد مصرف آب کافی در طول شبانه روز است. شما با این کار به دفع سموم از بدن خود کمک فراوانی می کنید.
نوشیدن آب کافی برای تمام سیستم ها و سلول های بدن مهم است و ممکن است با هیدراته نگه داشتن فرد به کاهش یا جلوگیری از سردرد کمک کند.
حتی کم آبی خفیف ممکن است در برخی مواقع به تعدادی از علائم از جمله سردرد منجر شود.
میوه ها و سبزیجات
بسیاری از میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که به کاهش استرس اکسیداتیو در سلول ها و مبارزه با آسیب رادیکال های آزاد کمک می کنند.
علاوه بر مصرف مکمل های حاوی آنتی اکسیدان، افراد می توانند از غذاهای حاوی آنتی اکسیدان مانند میوه ها، سبزیجات و گل های خوراکی نیز استفاده کنند.
چند نمونه از میوه ها و سبزیجات مغذی عبارتند از:
- سبزیجات برگدار مانند کلم پیچ، اسفناج و شاتوت
- سبزیجات با رنگ روشن مانند هویج و فلفل دلمه ای
- فلفل های تند مانند کاین
- ادویه هایی مانند زنجبیل، زردچوبه و سیر
- سبزیجات ریشه ای مانند سیب زمینی شیرین و چغندر
- انواع توت ها مانند زغال اخته، تمشک و توت فرنگی
- قارچ هایی مانند صدف، شیتاکه و میتاکه
برخی ادویه ها از جمله دارچین خاصیت اعجاب انگیزی بر روی تسکین درد از جمله درمان سردرد دارند. دارچین سرشار از آنتی اکسیدان و خواص ضد عفونی است. شما می توانید هم از چوب دارچین در دمنوش های خود و یا پودر آن استفاده کنید. پودر دارچین را با کنی آب مخلوط کرده و به پیشانی خود بمالید. پس از مدت کوتاهی سردرد شما بهتر خواهد شد.
زردچوبه بار دیگر با خواص فراوانش به کمک شما می آید! کمی زردچوبه به شیر یا چای خود اضافه کنید. زردچوبه علاوه بر خواص آنتی اکسیدانی فراوان به تسکین درد نیز کمک می کند.
سیر نیز از دیگر عواملی است که خواص ضد باکتریایی فراوانی دارد و به کنترل فشار خون و کاهش درد کمک می کند. شما می توانید دو حبه سیر را جوشانده و به ترکیب آبلیمو و عسل اضافه نموده و میل کنید.
زنجبیل هم یک آنتی اکسیدان قوی است. برخی از مردم زنجبیل را داروی سردرد می دانند! کافی است کمی خود زنجبیل یا پودر آن را با آبلیمو مخلوط کرده و به دمنوش یا چای یا حتی کمی آب گرم جوشیده اضافه کنید. زنجبیل قدرت فراواتی برای کاهش التهابات و تسکین درد دارد.
یک مطالعه معتبر در سال 2014 روی 100 فرد مبتلا به میگرن حاد نشان داد که یک چای زنجبیل ساده شدت میگرن را در افرادی که آن را مصرف میکردند با عوارض جانبی کمتری در مقایسه با سوماتریپتان که یک داروی قوی برای میگرن است، کاهش میدهد.
برخی از سردرد ها ناشی از گرفتگی بینی و تنفس سخت و غلط است. فلفل در این زمان به کمک شما می آید. فلفل می تواند گرفتگی بینی شما را از بین برده و راه تنفس شما را باز نماید.
چای گیاهی
دمنوش های گیاهی ممکن است به کاهش علائم سردرد کمک کنند زیرا آبرسان هستند و ممکن است حاوی ترکیبات تسکین دهنده درد باشند.
میخک و برگ ریحان و برگ نعناع نیز از دیگر گیاهان موثر برای کاهش و تسکین درد هستند. برخی از مردم معتقدند که چای نعناع فلفلی به کاهش احتقان و فشار سینوس کمک می کند.
گیاه اسطوخدوس نیز به آرام بخشی و قدرت فراوان در کاهش درد مشهور است! اسطوخدوس دارای خواصی است که علاوه بر کاهش التهاب و درد، به کیفیت خواب شما و عملکرد مغزتان کمک زیادی می کند. همچنین از بیماری هایی نظیر دیابت پیشگیری نموده و در التیام انواع زخم ها هم تاثیر فراوانی دارد.
چای بابونه را فراموش نکنید! گیاه بابونه دارای خاصیت ضد التهاب ، آرام بخش و تسکین دهنده ست. اگر از سردردهای شدید و میگرن رنج می برید دمنوش بابونه بهترین پیشنهاد برای شماست. همچنین گیاه بابونه قدرت ضدعفونی دارد و به دفع سموم از بدن شما کمک می کند. بابونه ممکن است به مشکلاتی مانند بی خوابی و اضطراب نیز کمک کند.
غذاهای کافئین دار
مقادیر کم کافئین نیز ممکن است به برخی از انواع سردرد کمک کند، زیرا رگ های خونی تمایل دارند قبل از سردرد بزرگ شوند.
کافئین دارای خاصیت منقبض کننده عروق طبیعی است، به این معنی که رگ های خونی را باریک می کند. این امر ممکن است اثرات سردرد را خنثی کند و علائم را کاهش دهد.
برخی از غذاهای حاوی کافئین طبیعی عبارتند از:
- قهوه
- چای سیاه
- چای سبز
- جوش شیرین
- نوشیدنی های انرژی زا
- نوشیدنی های ورزشی
- شکلات
همچنین باید بدانید حذف این نوع نوشیدنی ها از برنامه روزانه نیز می تواند موجب بروز سر درد شود. حتماً توجه کرده اید افرادی که هرروز کافئین و قهوه زیادی مصرف می کنند در صورت قطع ناگهانی آن یا مصرف نکردن آن در یک روز باعث بروز سردرد و میگرن می شود. پس اگر می خواهید بدنتان به آن عادت نکند در میزان مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین دقت کنید. همچنین جالب است بدانید مصرف بیش از حد کافئین باعث کاهش آستانه تحمل درد شما می شود و باعث می شود با کوچک ترین فشاری دچار سردرد شوید.
برخی سردردها ناشی از حساسیت به بوهای تند نظیر عطر و ادکلن، رنگ یا مواد شوینده و شیمیایی است. تا جای ممکن از استشمام این بو ها و کار با این مواد خودداری نمایید. همچنین انجام تمرینات تنفسی و یوگا و مدیتیشن و استفاده از کمپرس سرد می تواند به کنترل و کاهش میگرن کمک فراوانی بکند.
در بعضی از افراد، برخی غذاها باعث سردرد یا تشدید آن می شوند.
غذاهای محرک در هر فرد متفاوت است. برخی از غذاهای محرک بالقوه عبارتند از:
- محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست
- تخم مرغ
- میوه های خانواده مرکبات
- گوجه فرنگیها
- الکل
- محصولات گندم مانند ماکارونی، نان و محصولات پخته شده
- شکلات
- آجیل
- پنیر کهنه
علاوه بر این، برخی از افزودنی های غذایی ممکن است باعث سردرد در برخی افراد حساس شود. محرک های بالقوه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سولفیت ها
- نیتریت ها
- مونوسدیم گلوتامات (MSG)
- آسپارتام
استفاده از بخور، دوش آب گرم، مصرف کمی مواد غذایی حاوی نمک نظیر نان ، پنیر و گوشت می تواند در کاهش سردرد شما تاثیر داشته باشد. مصرف بیش از حد شکر، شکلات، شیرینی و بادام زمینی نیز می تواند باعث تشدید سردرد شود. در عوض منابع گیاهی مواد مغذی و پروتئینی نظیر نخودفرنگی، عدس، جو دو سر، کینوا یا تخمه آفتابگردان و همچنین سبزیجاتی چون انواع کلم را در برنامه روزانه خود جایگزین کنید.
این موارد به دفع سموم از بدن شما کمک زیادی می کنند.
منبع : Medicalnewstoday
آله