تخصص تغذیه چیست و متخصص تغذیه کیست؟

متخصص تغذیه با آگاهی از ارزش مواد غذایی و بدن انسان، در انتخاب رژیم غذایی کمک می‌کند؛ این جمله، کامل‌ترین پاسخ به سوال تخصص تغذیه چیست، است.

پزشک تغذیه کمک می‌کند تا در شرایط بدنی گوناگون، رژیم غذایی درست و مناسبی انتخاب کنید. برای مثال، رژیم غذایی کسانی که دچار فشار خون هستند با کسانی که حساسیت غذایی دارند، متفاوت است. برای حفظ بیشتر سلامتی، مکمل‌های مختلغی برای مراجعه‌کننده در نظر گرفته می‌شود و حتی شاید به متخصص ورزشی هم ارجاع داده شود.

دکتر تغذیه برای کنترل وزن و البته پیشگیری از بیماری‌ها، برنامه‌ای متشکل از مواد غذایی و مکمل‌ها را طراحی می‌کند. متخصص تغذیه در موارد متنوعی مانند تجویز رژیم بارداری، موارد رعایت رژیم کبد چرب، رژیم دیابت و موارد دیگر به افراد کمک می‌کند.

در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، به شما می‌گوییم که تخصص تغذیه چیست و متخصص تغذیه کیست. همچنین خواهیم گفت که این متخصص، چطور با تشخیص بیماری‌های مختلف و نیازهای تغذیه‌ای مراجعانش، می‌تواند به ارائه رژیم غذایی بپردازد.

برای مطالعه این مقاله، به حدود ۴ دقیقه زمان نیاز دارید.

اگر پرسشی درباره این دارید که دکتر تغذیه کیست و چه بیماری‌هایی را درمان می‌کند، در انتهای مقاله بپرسید. پزشک به سؤالات شما پاسخ می‌دهد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند پنهان کردن

تخصص تغذیه چیست؟

در رشته تغذیه، درباره اثرات غذا و تغذیه بر سلامت صحبت می‌شود. فارغ‌التحصیلان این رشته درک و دانش بالایی از نقش مواد مغذی و اثرات آن‌ها بر بردن دارند. این کارشناسان که به‌عنوان دکتر تغذیه شناخته می‌شوند، وظیفه دارند تا بین مواد غذایی مصرف و تناسب فیزیکی افراد، تعادل برقرار کنند.

بنا به گفته انجمن تغذیه انگلستان (ANutrs)، متخصصان تغذیه باید براساس شواهد و شرایط افراد، به آن‌ها اطلاعات تغذیه‌ای مناسب و مطلوب ارائه کنند. این راهنمایی و مشاوره می‌تواند در سطح فردی، جامعه و گروه‌های مختلف باشد.

متخصصانی با تخصص تغذیه، می‌توانند در بخش‌های سیاست‌گذاری برای بخش سلامت هم فعالیت کنند.

تخصص تغذیه چیست

دکتر تغذیه کیست؟

دکتر متخصص تغذیه، فرد متخصصی است که ضمن آگاهی به رژیم‌های غذایی مناسب به درمان بیماری‌های مرتبط با تغذیه هم می‌پردازد.

روند تغذیه‌درمانی که از سوی پزشک متخصص تغذیه انجام می‌شود، با در نظرگرفتن موارد زیر پیش می‌رود:

  • وضعیت مراجعان و بیماران
  •  سابقه پزشکی افراد
  • مشکلات تغذیه‌ای مراجعان

دکتر تغذیه می‌تواند به تغییر عادت‌های اشتباه افراد در زمینه غذاخوردن کمک کند و آن‌ها را در مسیر سالم‌خوری و انتخاب‌های درست برای تغذیه قرار بدهد. بسیاری از بیماران که دچار مشکلاتی نظیر چاقی و دیابت هستند، با دریافت رژیم‌های مناسب از دکتر تغذیه می‌توانند وضعیت نامطلوب خود را کنترل کنند.

تحصیلات متخصص تغذیه چیست؟

کسانی که می‌خواهند به متخصص تغذیه تبدیل شوند، باید در رشته علوم تغذیه تحصیل کنند. این افراد پس از پشت‌ سرگذاشتن دوره کارشناسی می‌توانند تحصیلات خود را در سطح کارشناسی ارشد و دکتری ادامه بدهند.

کارشناسی علوم تغذیه دوره‌ای چهارساله دارد. دوره کارشناسی ارشد، دو سال طول می‌کشد و تحصیل در مقطع دکتری هم حدود ۴ سال است.

دکتر تغذیه در چه زمینه‌هایی می‌تواند فوق تخصص داشته باشد؟

گرایش‌های مختلفی در مقاطع تحصیلات تکمیلی برای این رشته تعریف شده است. کسانی که کارشناسی خود را در رشته علوم تغذیه تمام می‌کنند، امکان ادامه تحصیل در گرایش‌های مختلفی در مقاطع بالاتر دارند.

متخصص تغذیه ورزشی

ورزشکاران و بزرگسالان فعال، برای افزایش عملکرد ورزشی و جسمانی خود از متخصصان تغذیه در این حوزه راهنمایی می‌گیرند. متخصصین تغذیه ورزشی برنامه‌های تغذیه مناسب را برای ورزشکاران یا تیم‌های ورزشی تدوین می‌کنند.

دکتر تغذیه در چه زمینه‌هایی می‌تواند فوق تخصص داشته باشد؟

متخصص تغذیه کودکان

این متخصصان برای ارتقای سلامت تغذیه نوزادان، کودکان و نوجوانان برنامه‌هایی طراحی و ارائه می‌کنند. برای رفع مشکلات تغذیه افراد در این گروه‌های سنی باید به متخصص تغذیه کودکان مراجعه شود.

متخصص تغذیه سالمندان

این متخصصان برای ارتقای کیفیت زندگی و سلامت افراد مسن، استراتژی‌های تغذیه ایمن و مؤثر را طراحی، اجرا و مدیریت می‌کنند. تغذیه، نقش مهمی در سلامت سال‌های کهنسالی دارد. از این رو، دریافت مشاوره‌های تغذیه برای افراد در این رده سنی و به‌ویژه کسانی که دچار مشکلات و بیماری‌های مختلف‌اند، ضروری است.

فرق دکترای تغذیه و متخصص تغذیه در چیست؟

با این که اکثریت عموم، متخصص تغذیه و دکترای تغذیه را یکسان می‌دانند با این‌حال، این دو تفاوت‌هایی دارند. در جدول زیر، فرق دکترای تغذیه و متخصص تغذیه را بیان کرده‌ایم:

دکتر تغذیهتشخیص و درمان مشکلات تغذیه و ارائه برنامه غذایی
متخصص تغذیهتجویز رژیم و برنامه غذایی برای افراد مختلف

ارتباط و وظایف متخصص تغذیه با بهداشت عمومی چیست؟

نقش تغذیه در بهداشت عمومی، تشویق جمعیت به انتخاب سبک زندگی سالم و رو به رشد است. بدون تغذیه مناسب، عموم مردم در برابر بیماری‌ها و سایر مسائل بهداشتی آسیب‌پذیرتر می‌شوند.

متخصص تغذیه کیست

وظایف و خدماتی که متخصص تغذیه ارائه می‌دهد، چیست؟

متخصصان تغذیه به مراجعان خود کمک می‌کنند تا اهدافی مانند کاهش وزن و رسیدن به عادت‌های غذایی سالم را محقق کنند. این افراد به بیماران کمک می‌کنند که مشکلات تغذیه‌ای‌شان را شناسایی کرده و رویکردهای صحیحی نسبت به رژیم غذایی داشته باشند. از وظایف و خدمات آن‌ها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

ارزیابی نیازهای سلامتی مراجعان

کسانی که در رشته تغذیه تحصیل می‌کنند، با بررسی سوابق غذایی و شرایط جسمانی مراجعان خود به آن‌ها مشاوره‌هایی می‌دهند. ارزیابی و بررسی نیازهای سلامت و تغذیه مراجعان از جمله وظایف این افراد است.

مشاوره درباره تغذیه و عادت‌های غذایی

برای بهبود وضعیت سلامت، همه افراد باید از رژیم غذایی صحیحی برخوردار باشند. لزوماً، فقط کسانی که دچار بیماری‌اند، نباید به متخصص تغذیه مراجعه کنند. بنابراین، بخش مهمی از وظایف متخصصان تغذیه تدوین و طراحی رژیم‌های غذایی مناسب برای تمام افراد است.

تحقیق و بررسی سیاست‌های کلان سلامت

برخی از متخصصان تغذیه، در حوزه‌های سیاست‌گذاری کلان هم مشارکت دارند. افرادی که در رشته دکتری تغذیه تحصیل کرده‌اند، در نهادهای دولتی فعالیت می‌کنند و به تدوین سیاست‌هایی کمک می‌کنند که برای حوزه سلامت عمومی مهم‌اند.

کمک به مراجعان برای مدیریت بیماری از طریق تغذیه

بسیاری از بیماران برای درمان، نیازمند رعایت رژیم‌های غذایی مخصوص هستند. برای مثال، مبتلایان به مشکل فشار خون بالا یا دیابت باید تحت نظر متخصصان تغذیه اقدام به استفاده از برنامه غذایی خاصی کنند که مشکلشان را کنترل می‌کند.

دکتر تغذیه در درمان کدام بیماری‌ها کمک می‌کند؟

متخصصان تغذیه می‌توانند رژیم غذایی مناسبی برای طیف وسیعی از بیماری‌ها ارائه کنند. در ادامه به معرفی هریک از این وضعیت‌ها می‌پردازیم تا بگوییم که توانایی پزشک با تخصص تغذیه چیست و در شناسایی چه وضعیت‌هایی حضوری مهم و تعیین‌کننده دارد.

دیابت

یکی از مهم‌ترین اقدامات درمانی برای کنترل دیابت، استفاده از رژیم مناسب است. متخصص تغذیه تلاش می‌کند با ارائه رژیمی سرشار از میوه‌ها و سبزیجات مقوی و مناسب، کاهش و کنترل مصرف قند و کربوهیدرات و حذف غذاهای فرآوری‌شده به بیماران در حفظ تعادل در سلامت کمک کند.

اختلالات اشتها و سوتغذیه

کمک متخصصان تغذیه برای رفع مشکلاتی مانند پرخوری عصبی یا ناتوانی در غذاخوردن و بیماری‌هایی مانند سوتغذیه، ضروری است. این کارشناسان با در نظرگرفتن شرایط بیماران، سعی می‌کنند به آن‌ها در رسیدن الگویی قابل اجرا جهت خروج از وضعیت نامناسب کمک کنند.

پزشک تغذیه

بیماری قلبی و فشار خون

افراد مبتلا به ناراحتی‌های قلبی و مشکلات فشار خون باید تحت نظر متخصص تغذیه قرار بگیرند. وضعیت سلامتی آن‌ها رابطه مستقیمی با تغذیه‌شان دارد.

بیماری‌های گوارشی

دست‌یابی به تغذیه خوب و حفظ آن، بخشی کلیدی در مدیریت علائم بیماری‌های گوارشی است. رژیم غذایی مناسب به تنظیم سطح انرژی و سیستم ایمنی بدن هم کمک می‌کند و می تواند از کمبود ریز مغذی‌ها و سوء تغذیه جلوگیری کند.

چاقی

برای رفع چاقی هم باید به متخصص تغذیه مراجعه کنید. این متخصصان می‌دانند که چطور با کنترل کالری مصرفی به کاهش وزن موثر و ماندگار کمک کنند. توصیه متخصصان تغذیه منجر به شکل‌گیری عادت‌های غذایی درست و تغییر سبک زندگی مبتلایان به چاقی می‌شود.

روش‌های تشخیص در تخصص تغذیه چیست؟

متخصصان تغذیه از دو مسیر تشخیصی برای شناسایی مشکلات مراجعان خود بهره می‌برند. در ادام به هریک از آن‌ها نگاهی خواهیم داشت و می‌گوییم که روش‌های تشخیص برای پزشک با تخصص تغذیه چیست و چطور معمای مشکلات تغذیه‌ای به‌دست چنین کارشناسی باز می‌شود.

علت‌شناسی

متخصصان تغذیه با بررسی علت و ریشه مشکلات سعی می‌کنند که عامل اصلی مشکل در روند مصرف، جذب و گوارش بیماران را شناسایی کنند.

کشف دلیل مشکلات غذایی از مهم‌ترین وظایف و اقدامات تشخیصی است. اینجا مشخص می‌شود که اهمیت تخصص تغذیه چیست و می‌تواند نقش پررنگی در بازگشایی مشکلات جسمانی بیماران مختلف داشته باشد.

بررسی علائم و نشانه‌ها

برای کشف دلیل مشکلات مراجعان، متخصصان تغذیه علائم و شواهد موجود را به‌دقت زیر نظر می‌گیرند. ریشه‌شناسی و شناسایی علائم تاحد زیادی به کشف مشکلات و تجویز راه‌کارهای صحیح کمک می‌کند.

چه زمانی باید به متخصص تغذیه مراجعه کنیم؟

در شرایط زیر، مراجعه به متخصص تغذیه توصیه می‌شود:

  • آلرژی یا حساسیت‌های غذایی دارید.
  • تحت درمان‌هایی مانند شیمی درمانی هستید.
  • گیاهخوار هستید و کمبودهای غذایی پیدا کرده‌اید.
  • شرایطی مانند بیماری سلیاک دارید که بر جذب غذا تأثیر می‌گذارد.
  • شما یا خانواده‌تان اضافه وزن دارید و کم‌کردن وزن برایتان دشوار شده است.
  • برای کمک به کاهش فشار خون یا کلسترول، باید رژیم غذایی مناسبی دریافت کنید.
  • در کنترل قند خون مشکل دارید یا پیش‌دیابت برای شما تشخیص داده شده است.

با مراجعه به متخصص تغذیه، هم اهداف کوتاه‌مدتی مانند رسیدن به وزن مناسب و هم اهداف بلندمدتی نظیر دورشدن از بیماری‌ها و اختلالات، میسر می‌شود. شناخت اینکه تخصص تغذیه چیست و چه نقشی در سلامت دارد، برای جوامع ضروری است. مراجعه به‌موقع به این کارشناسان ضامن سلامت افراد جامعه خواهد بود.

کارشناش تغذیه کیست

برای رژیم لاغری و چاقی باید به پزشک تغذیه مراجعه کنیم؟

اگر در گذشته برای کاهش وزن تلاش ناموفقی داشته‌اید، شاید زمان آن رسیده که از کمک حرفه‌ای استفاده کنید. متخصص تغذیه می‌تواند با طراحی برنامه شخصی بر اساس موارد زیر به کاهش وزن و رفع چاقی کمک کند:

  • وضعیت سلامتی
  • نیازهای فردی
  • سبک زندگی

چاقی نوعی بیماری است و برای درمان آن باید مانند هر مشکل و بیماری دیگری به متخصص مراجعه شود. زمانی که بدانید تخصص تغذیه چیست و متخصصان این حوزه در کنارتان هستند، راحت‌تر در مسیر کنترل وزن پیش خواهید رفت. آن‌ها به شما توصیه‌های علمی می‌کنند و نمی‌گذارند که در راه کاهش وزن دچار سردرگمی شوید.

در انتخاب بهترین دکتر تغذیه چه مواردی را باید در نظر بگیریم؟

برای انتخاب بهترین دکتر تغذیه به نکات زیر دقت کنید:

  • اعتبار و تحصیلات متخصص را بررسی کنید.
  • نظر مراجعان پیشین دکتر را جویا شوید.
  • به تعامل و رفتار متخصص دقت کنید.

برای کسب اطلاعات درباره تجربه مراجعان قبلی هر متخصص می‌توانید از سامانه‌های آنلاین نوبت‌دهی مانند دکتردکتر هم کمک بگیرید. نظر کاربران و مراجعان قبلی پزشکان در این بستر ثبت می‌شود.

وظایف متخصص تغذیه

در مراجعه به دکتر تغذیه انتظار چه معاینه‌ها و کارهایی را باید داشته باشیم؟

متخصصان تغذیه با کسب آگاهی از وضعیت شما درباره سابقه پزشکی و سلامتتان، سوالاتی مطرح می‌کنند. روند تغذیه و مواد مصرفی‌تان هم از سوی آن‌ها بررسی می‌شود. کارشناس تغذیه با ارائه رژیم غذایی به پیشگیری از بیماری‌ها یا درمانشان کمک می‌کند.

پزشک تغذیه با شناخت سبک زندگی و عادت‌های غذایی و با در نظرگرفتن مشکل یا خواسته شما، تجویز پزشکی می‌کند. با آگاهی از اینکه دکتر تغذیه کیست، در زمان نیاز می‌توانید از مشاوره‌های او بهره‌مند شوید. این متخصصان در حوزه ارائه رژیم کبد چرب، رژیم بارداری، رژیم دیابت و موارد پرشمار دیگر تخصص دارند.

آگاهی از اینکه متخصص تغذیه کیست، به افراد کمک می‌کند که در انتخاب رژیم غذایی و کنترل مواد خوراکی مصرفی‌شان صحیح‌تر عمل کنند.

کسانی که می‌دانند تخصص تغذیه چیست و چه کمکی به آن‌ها می‌کند، در صورت بروز مشکلات و وضعیت‌های مختلف مانند دیابت هم از مشورت تخصصی بهره‌مند می‌شوند. پزشک تغذیه با کنترل رژیم بیماری‌های قبلی راه را برای حرکت در جاده سلامتی هموار می‌کند.

با مراجعه به سایت دکتردکتر، می‌توانید بهترین پزشکان با تخصص تغذیه را به‌راحتی شناسایی کنید. این سامانه آنلاین بستری جامع و کامل برای دسترسی به خدمات پزشکی مانند نوبت‌دهی آنلاین و مرور نظرات کاربران دیگر درباره پزشکان مختلف را در اختیارتان قرار می‌دهد.

آگاهی از وظایف متخصص تغذیه و مراجعه به او راهی برای دریافت مشاوره تغذیه‌ای، کنترل وزن، مدیریت مشکلاتی مانند حساسیت غذایی و دریافت رژیم چاقی است.

منابع:

learn

associationfornutrition

verywellhealth

سوالات متداول تخصص تغذیه چیست؟

بله، متخصص تغذیه با ارائه برنامه‌ای اصولی به قرارگیری در مسیر صحیح و سلامت کمکتان می‌کند.

متخصص تغذیه با ارائه برنامه‌ای مناسب به رفع عوارضی مانند تهوع و یبوست کمک شایانی می‌کند.

متخصصانی که در سطح دکتری تحصیل کرده‌اند، امکان بررسی و تشخیص وضعیت افراد را دارند و می‌توانند با ارائه رژیمی مناسب از گسترش و پیشرفت اختلال جلوگیری کنند.

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دریافت نوبت آنلاین - دکتر‌دکتر