علت خونریزی بعد یائسگی چیست؟ آیا خطرناک است؟

خونریزی بعد یائسگی
اشتراک گذاری 3 نظر

خونریزی بعد یائسگی خونریزی واژینالی است که یک سال یا بیشتر پس از آخرین دوره قاعدگی رخ می‌دهد. این می‌تواند نشانه‌ای از خشکی واژن، پولیپ (مواد غیر سرطانی) یا سایر تغییرات در سیستم تولیدمثل باشد.

این مهم است که خونریزی بعد از یائسگی را جدی بگیرید زیرا در میان حدود 10 درصد از زنان، خونریزی پس از یائسگی نشانه سرطان رحم است.

برای همین توصیه می‌کنیم تا حتما برای درمان از دکتردکتر پزشک زنان بگیرید و علائم خود را در میان بگذارید. اما قبل از آن با ما همراه باشید تا به اتفاق هم، درباره علت خونریزی بعد از یائسگی، علائم و درمانش بیشتر برایتان بگوییم.

خونریزی بعد یائسگی چیست؟

خونریزی واژینالی که یک سال پس از آخرین قاعدگی زن رخ می‌دهد، طبیعی نیست. خونریزی می‌تواند خفیف (لکه‌بینی) یا شدید باشد. خونریزی پس از یائسگی معمولاً به دلیل شرایط خوش خیم (غیر سرطانی) زنان مانند پولیپ آندومتر است. خونریزی بعد از یائسگی هر نوع خونریزی واژینال است که پس از یائسگی رخ می‌دهد. یائسگی مرحله‌ای از زندگی یک زن (حدود 51 سالگی) است که در آن هورمون‌های تولید مثل کاهش می‌کند و دوره‌های قاعدگی ماهانه او متوقف می‌شود.

اما برای حدود 10 درصد از زنان، خونریزی پس از یائسگی نشانه سرطان رحم (سرطان آندومتر) است. سرطان رحم شایع‌ترین نوع سرطان تولید مثل و شایع تر از سرطان تخمدان یا دهانه رحم است. اگر بعد از یائسگی دچار خونریزی شدید، با پزشک زنان خود صحبت کنید.

خونریزی بعد از یائسگی

علت خونریزی بعد از یائسگی

شایع‌ترین علت خونریزی در یائسگی یا لکه بینی پس از یائسگی عبارتند از:

  • آتروفی واژن یا آندومتر (پوشش داخلی رحم یا واژن نازک و خشک می شود)
  • درمان جایگزینی هورمونی (HRT) (مکمل های استروژن و پروژسترون که برخی از علائم یائسگی را کاهش می‌دهند)
  •  سرطان رحم یا سرطان آندومتر (سرطان در پوشش داخلی رحم)
  •  هیپرپلازی آندومتر (پوشش داخلی رحم بیش از حد ضخیم می‌شود و می‌تواند حاوی سلول‌های غیر طبیعی باشد)
  •  پولیپ رحم (رشد در رحم)

علل دیگر می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سرطان دهانه رحم (سرطان دهانه رحم)
  •  سرویکیت یا اندومتریت (عفونت یا التهاب در دهانه رحم یا رحم)
  •  خونریزی از نواحی دیگر، مجاور، در مثانه یا راست روده یا خونریزی از پوست فرج (خارج نزدیک واژن)

اصلی ترین علت خونریزی پس از یائسگی چیست؟

رایج‌ترین علل آن عبارت است از التهاب و نازک شدن پوشش واژن (آتروفی واژن) یا پوشش رحم (آتروفی آندومتر) و پولیپ دهانه رحم.

پزشک پس از بررسی دلیل و علت وقوع، بر اساس هر کدام از این دلایل درمان بیمار را آغاز می‌کند از این رو شناخت اصلی‌ترین دلایل خونریزی بعد یائسگی مهم است.

چه کسانی بیشتر در معرض خونریزی پس از یائسگی هستند؟

هر کسی، به خصوص در دوران پیش از یائسگی ممکن است خونریزی واژینال داشته باشد. قبل از یائسگی، زمان منتهی به یائسگی است که معمولا بین سنین 40 تا 50 سالگی در نظر گرفته می‌شود.

در این مرحله سطح هورمون‌ها و دوره‌های قاعدگی زن شروع به تغییر می‌کند.

آزمایش‌های تشخیص علت خونریزی بعد از یائسگی

خونریزی بعد از یائسگی چقدر شایع است؟

خونریزی پس از یائسگی در حدود 10 درصد از زنان بالای 55 سال رخ می‌دهد.

لکه‌بینی پس از یائسگی چگونه است؟

لکه‌های قهوه‌ای پس از یائسگی معمولا نشانه‌ای از مخلوط شدن خون در ترشحات است. در حالی که خون تازه قرمز است، با اکسید شدن و خروج از واژن قهوه‌ای یا سیاه می‌شود.

در صورتی که بانویی عفونتی مانند عفونت قارچی داشته باشد، ممکن است رنگ خون روشن‌تر یا با رنگ‌های دیگر مخلوط شود. این موردی است که پزشک باید درباره آن نظر دهد.

چه زمانی برای خونریزی پس از یائسگی باید با پزشک تماس بگیریم؟

در سال‌های منتهی به یائسگی داشتن خونریزی نامنظم واژینال طبیعی است. اما اگر بیش از یک سال پس از آخرین دوره قاعدگی خود خونریزی دارید، وقت آن است که برای دریافت نوبت دکتر آنلاین اقدام کنید. این وضعیت می‌تواند نتیجه یک عفونت ساده یا رشد خوش‌خیم باشد. اما در موارد نادر، خونریزی می‌تواند نشانه سرطان رحم نیز باشد.

راه‌های تشخیص علت خونریزی بعد یائسگی

شناسایی علت خونریزی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • معاینه واژن و دهانه رحم توسط پزشک
  • پاپ اسمیر برای بررسی سلول‌های دهانه رحم
  • سونوگرافی، معمولا با استفاده از روش واژینال، که ممکن است شامل استفاده از سالین برای دیدن آسان‌تر پولیپ‌های رحمی باشد.
  • بیوپسی از آندومتر یا رحم. در این روش، پزشک به آرامی یک لوله کوچک نی‌مانند را به داخل رحم می‌کشد تا سلول‌ها را جمع‌آوری کند و ببیند آیا طبیعی هستند یا خیر. این کار در مطب انجام می‌شود و می‌تواند باعث گرفتگی عضلات شود.

تشخیص خونریزی پس از یائسگی

درمان خونریزی پس از یائسگی چگونه صورت می‌گیرد؟

درمان خونریزی پس از یائسگی به علت آن بستگی دارد. دارو و جراحی رایج ترین درمان‌ها هستند. داروها عبارتند از:

  • آنتی بیوتیک‌ها؛ این دسته از داروها می‌توانند اکثر عفونت‌های دهانه رحم یا رحم را درمان کنند.
  • استروژن؛ استروژن ممکن است به خونریزی ناشی از خشکی واژن کمک کند. می‌توانید استروژن را مستقیماً به صورت کرم، حلقه یا قرص قابل جاگذاری استفاده کنید. استروژن درمانی سیستمیک ممکن است به صورت قرص یا پچ باشد. استروژن درمانی سیستمیک به این معنی است که هورمون در سراسر بدن حرکت می‌کند.
  • پروژستین؛ پروژستین شکل مصنوعی هورمون پروژسترون است و می‌تواند هیپرپلازی آندومتر را با تحریک رحم برای ریختن پوشش داخلی آن درمان کند. می‌توانید پروژسترون را به صورت قرص، واکسن، کرم یا دستگاه داخل رحمی (IUD) دریافت کنید.

درمان خونریزی بعد یائسگی با جراحی

یکی از راه‌های دیگر برای درمان خونریزی بعد از یائسگی به تشخیص پزشک جراحی است که 3 نوع مختلف دارد:

هیستروسکوپی

هیستروسکوپی روشی برای بررسی دهانه رحم و رحم با دوربین است. پزشک یک هیستروسکوپ (لوله نازک و روشن) را در واژن قرار می‌دهد تا پولیپ‌ها یا سایر توده‌های غیر طبیعی را که ممکن است باعث خونریزی شوند را از بین ببرد.

این عمل را می‌توان برای تشخیص در مطب انجام داد. هیستروسکوپی برای از بین بردن هر گونه زائده، اغلب در اتاق عمل و تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود.

کورتاژ

اتساع و کورتاژ (D&C) روشی برای نمونه‌برداری از پوشش و محتویات رحم است. پزشک ممکن است D&C را با هیستروسکوپی انجام دهد. D&C می‌تواند برخی از انواع هیپرپلازی اندومتر را درمان کند.

هیسترکتومی

هیسترکتومی یک عمل جراحی برای برداشتن رحم و دهانه رحم است. اگر سرطان رحم دارید ممکن است نیاز به هیسترکتومی داشته باشید. پزشک می‌تواند در مورد روش‌های مختلف برداشتن رحم با شما صحبت کند. برخی از روش‌ها کم تهاجمی هستند و از برش‌های بسیار کوچک در آن استفاده می‌شود.

درمان خونریزی بعد از یائسگی

خونریزی بعد از یائسگی خطرناک نیست اما نیاز به پیگیری دارد!

خونریزی بعد یائسگی خطرناک نیست اما بدون این که نشانه خاصی داشته باشید، ممکن است خبر از یک مشکل اساسی در بدنتان بدهد. برای همین اگر با چنین پدیده‌ای روبرو شدید، حتما به پزشک زنان مراجعه کنید. برای دریافت نوبت دکتر می‌توانید از پلتفرم آنلاین دکتردکتر کمک بگیرید.

در انتها شما به ما بگویید که آیا تا به حال تجربه چنین اتفاقی را داشته‌اید؟ هر آنچه که می‌دانید را به ما و دیگر خوانندگان مجله دکتردکتر به اشتراک بگذارید.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: نگاه درباری
من نگاهم. نگاه من به دنیای محتوا، مثل دنیای بازیگریه. یه‌موقع‌هایی یه وکیلی، یه‌موقع‌هایی فروشنده لوازم‌التحریر و گاهی حتی یه پزشک. چراکه نه! این‌روزها که باید با چشم‌های یه پزشک، به مخاطبم چشم بدوزم؛ دنیای پزشکی رو خارق‌العاده‌تر از قبل می‌شناسم. امیدوارم بتونم نگاه شما رو هم، از پنجره شگفت‌انگیز کلمه‌ها، به دنیای شگفت‌انگیز پزشکی عمق بدم. یش از 5 سال است که در زمینه‌های مختلف از جمله پزشکی محتوا می‌نویسم. تمام تلاشم این بوده که درست‌ترین و واقعی‌ترین اطلاعات را در قالب محتوایی متناسب با پرسونایم در اختیار او قرار دهم. با وجود وفور اطلاعات از دنیای پزشکی در بستر اینترنت، نوشتن از فیزیک انسان و پرداختن به بیماری‌ها و نیازهای بدن او، همچنان با چالش‌های بسیاری برای من همراه بوده است. چراکه بسیاری از مخاطبانی که برای‌شان نوشته‌ام در شرایط روانی و جسمی خاصی قرار داشته و من باید متناسب با این شرایط، اطلاعاتی از بیماری‌ها و نارسایی‌های فیزیکی در اختیارشان قرار دهم. امیدوارم همین اندازه از حضورم تا به اینجا توانسته باشد پاسخگوی سوال‌های پزشکی و سلامت‌محورانه مخاطب‌های کنجکاوم باشد. همچنین، امیدوارم در ادامه بتوانم دغدغه‌مندانه‌تر از همیشه برای آن‌ها بنویسم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

3 دیدگاه در “علت خونریزی بعد یائسگی چیست؟ آیا خطرناک است؟
  • سلام مادر من ۷۸ ساله هست بیست ساله که یائسه شده اخیرا بر اثر شکستگی استخوان ران و جراحی متوجه شدن نارسایی قلبی داره و دارو برای رقیق شدن خون دادن و چند روز بعد دچار خونریزی سیکل ماهانه شد بهمون شدت علتش اون دارو هست یا چیزی دیگه چون تو این بیست سال اصلا مشکلی نداشتن

    پاسخ
    • سلام
      خیر نمیتوان صرفا به این دارو نسبت داد
      ابتدا ازمایش pt, inr بدهید و در صورتی که در رنج مد نظر متخصص قلب بود جهت بررسی بیشتر به متخصص زنان مراجعه کنید

      پاسخ
  • من خارج کشور هستم و یک سال و سه ماه یاعسه شدم و یک ماه پیش لکه بینی دیدم برای دو روز و رفتم دکتر و دکار گفت که ضخامت اندومتر شش میلیمتر هست که طبیعی نیست البته همه چی نرمال بود نه تومور نه چیزی غیر طبیعی پیدا نشد به جز ضخامت اندومتر لکه بینی من قطع شد ولی سه روز پیش دو باره شروع شد. حالا نمیدونم چی میشه فردا میرم برا بیوپسی از اندومتر

    پاسخ