علائم آندومتریوز چیست؟ + تشخیص، علت و درمان آن

آندومتریوز چیست
اشتراک گذاری 47 نظر

بیماری آندومتریوز نوعی بیماری زنانه است که در آن، بافتی مشابه آندومتر (بافت داخلی رحم) در خارج از رحم رشد می‌کند. این بافت، ممکن است روی تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ و حتی بخش‌هایی از لگن نیز رشد کند. افرادی که به آندومتریوز مبتلا هستند، درد بسیار شدیدی را در دوران پریود یا قاعدگی متحمل می‌شوند. همچنین، سیکل قاعدگی آنها بسیار نامنظم است. هنگام برقراری رابطه جنسی نیز درد‌های غیرعادی دارند. برای توضیح جامع‌تر و پاسخ به سوال آندومتریوز چیست، این مطلب از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر را به بررسی بیماری آندومتریوز و علائم آندومتریوز اختصاص می‌دهیم.

همچنین اگر سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب  و در بخش نظرات مطرح کنید تا پزشک پاسخ دهد.

آندومتریوز چیست؟

اندومتریوز یکی از بیماری های شایع زنان است که تا 10 درصد زنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری یک اختلال دردناک است که در آن بافت‌های داخل رحم، در خارج از رحم رشد می‌کنند. در این بیماری بافت اندومتر (لایه داخلی رحم) در بیرون از محل اصلی رحم، تخمدان‌ها، روده‌ها و بافت‌های لگن تشکیل می‌شود. این بافت می‌تواند در تمام بافت‌های بدن به جز طحال تشکیل شوند، ولی رایج‌ترین محل به‌وجود آمدنش، لگن است. در اندومتریوز، بافت اندومتر تغییر جا داده، اما همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد و در هر دوره قاعدگی، این بافت ضخیم می‌شود و خونریزی می‌کند. این بیماری معمولاً شامل تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ و بافتی است که درون لگن قرار دارد. به ندرت، بافت اندومتری ممکن است به بیش از اندام‌های لگن گسترش پیدا کند.

در بیماری اندومتریوز، بافت اندومتری ایجاد شده همچنان به طور معمول عمل می‌کند و با هر تغییر چرخه قاعدگی ضخیم شده و خونریزی می‌کند. گاهی اوقات اندومتریوز شامل تخمدان‌ها شده و کیست‌هایی به نام اندومتریوم تشکیل می‌شوند. در این حالت بافت اطراف آن تحریک می‌شود.

اندومتریوز می‌تواند درد شکم و لگنی که گاهی اوقات شدید می‌شود را به ویژه در طول دوره قاعدگی ایجاد کند. همچنین مشکلات باروری نیز ممکن است توسعه پیدا کند. خوشبختانه، درمان‌های مؤثری، برای این بیماری در دسترس است. بافت اندومتریوز در لگن امکان دارد باعث موارد زیر شود:

  • تحریک
  • تشکیل بافت اسکار
  • چسبندگی که در آن بافت، اندام‌های لگن شما را به هم متصل می‌کند
  • درد شدید در طول دوره قاعدگی
  • مشکلات باروری
  • بارداری خارج از رحم ( در مقاله علائم بارداری خارج از رحم مجله دکتردکتر در مورد این مشکل در زمان حاملگی، اطلاعات بیشتری کسب کنید.)

در این بیماری، اعضای شکمی بیش از سایر قسمت‌ها گرفتار می‌شوند. شایع‌ترین اعضایی که اندومتریوز آنها را مبتلا می‌کند عبارتند از تخمدان‌ها، لوله‌های رحمی (لوله‌های فالوپ)، ایلئوم (قسمت تحتانی روده باریک)، روده بزرگ، رکتوم (راست روده)، آپاندیس و مثانه که بیشترین تاثیر را از این بیماری می‌پذیرند. اما اندومتریوز علائم مختص به خودش را دارد که با شناختشان می‌توانید سریع‌تر این بیماری را تشخیص دهید.

با استناد به یک مقاله معتبر در وب‌سایت patient.info:

آندومتریوز دومین بیماری شایع زنان است و حدود ۱۰ درصد از زنان بریتانیایی را در سن باروری تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

با اینکه آندومتریوز، یکی از دلایل اصلی ناباروری است، اما مصرف دارو‌های ضد بارداری، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می‌دهد.

رشد بافت آندومتر خارج از رحم؛ علت بیماری آندومتریوز
ایجاد علائم آندومتریوز با رشد بافت‌های داخل رحمی در خارج از رحم

علائم آندومتریوز چیست؟

علائم اندومتریوز متفاوت است. بعضی از زنان علائم خفیفی را تجربه می‌کنند، اما برخی دیگر علائم متوسط تا شدید را دارند. البته این نکته مهم است که بدانید، شدت درد اندومتریوز، درجه یا مرحله بیماری را نشان نمی‌دهد. شما ممکن است یک شکل خفیف از این بیماری داشته باشید، اما درد عذاب آوری را تجربه کنید. همچنین ممکن است یک فرم شدید از آن را داشته باشید و ناراحتی بسیار کمی داشته باشید.اندومتریوز فقط در سنین باروری ایجاد می‌شود؛ این بیماری به ویژه در خانم‌های ۳۰ تا ۵۰ ساله، روی می‌دهد. این بیماری در اکثر موارد خفیف است و اگر به موقع درمان شود، باعث ناباروری در زنان نمی‌شود.

یکی شایع‌ترین علائم این بیماری، درد لگن است اما دیگر علائم اندومتریوز رایج شامل موارد زیر هم می‌شود:

  • دوره‌های قاعدگی دردناک
  • درد در شکم و کمر قبل و در طول قاعدگی
  • خونریزی شدید قاعدگی یا خونریزی بین دوره‌ها (در مقاله علت خونریزی زیاد در پریودی با عوامل موثر بر زیاد شدن خونریزی آشنا شوید.)
  • درد بعد از رابطه جنسی
  • ناراحتی با حرکت روده
  • کمردرد
  • خستگی
  • اسهال
  • یبوست
  • ضعف
  • حالت تهوع

اولین علائم این بیماری درد لگن است که اغلب با دوره قاعدگی همراه می‌شود. علائم اندومتریوز در دوره‌های قاعدگی شدت بیشتری می‌گیرد. علائم اندومتریوز گاهی اوقات، با سایر بیماری‌ها و شرایط پزشکی که می‌تواند باعث درد لگن شود، اشتباه گرفته می‌شود؛ بیماری التهابی لگن (PID)، کیست تخمدان و سندرم روده تحریک پذیر (IBS) از جمله این بیماری‌ها هستند.

علائم این بیماری بر حسب عضو مبتلا متفاوت است. گاهی محتویات یک کیست تشکیل شده از خون در اثر پاره شدن نشت می‌کند و باعث ایجاد درد شدید می‌شود. به ندرت در صورت ابتلای مثانه یا رکتوم، خون در ادرار یا مدفوع یافت می‌شود. در زنانی که تاکنون بچه‌دار نشده‌اند، خطر بروز این بیماری بیشتر است که احتمالاً علت آن، ایجاد نشدن تغییرات هورمونی دوران بارداری است.

برای تشخیص و حل این مشکل باید به متخصص زنان مراجعه کرد. اگر نمیدانید این تخصص چیست و پزشک زنان چه کاری انجام میدهد بهتر است مقاله تخصص زنان و زایمان چیست را مطالعه کنید.

درد شدید در قاعدگی از علائم آندومتریوز
درد قبل و در طول قاعدگی یکی از علائم آندومتریوز

برای آشنایی با گرفتگی قاعدگی که ممکن است نشان دهنده آندومتریوز باشد مقاله گرفتگی قاعدگی چیست را مطالعه کنید.

عوامل بالا برنده ریسک آندومتریوز

عوامل مختلفی در تشدید علائم آندومتریوز دخیل هستند. برای مثال، ویژگی‌های فردی، شرایط پزشکی و عوامل محیطی از این دسته هستند. این عوامل، همچنین خطر ابتلا به آندومتریوز را افزایش می‌دهیم. در جدول زیر، چند مورد مهم را آورده‌ایم:

عواملنکات مهم
شروع زودهنگام قاعدگیتجمع بافت آندومتریال در خارج از رحم به دلیل قرارگیری طولانی مدت بدن در معرض استروژن.
سیکل قاعدگی کمتر از ۲۷ روزافزایش دوره‌های قاعدگی و افزایش شانس انباشه شدن بافت آندومتریال در خارج از رحم
بالا بودن سطح هورمون استروژنتقویت و تحریک رشد بافت آندومتریوز و افزایش شانس بقا بافت در خارج از رحم
پایین بودن شاخص توده بدنیبالا بودن میزان استروژن و افزایش خطر ابتلا به آندومتریوز
مصرف الکلایجاد تغییرات در ترشح هورمون‌ها و سطح استروژن
سوابق ژنتیکیدر صورت ابتلای نزدیکان، احتمال ابتلای افراد بیشتر است.
یائسگی دیرهنگامطولانی بودن مدت قاعدگی و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض استروژن

نکته! این بیماری، معمولاً چند سال پس از شروع قاعدگی بروز می‌کند. اگر فرد باردار شود، علائم آن موقتاً کاهش می‌یابد و در صورت یائسگی نیز به پایان می‌رسد. مگر اینکه فرد قرص‌های حاوی استروژن مصرف کند.

همانطور که گفتیم شروع دوره قاعدگی در سنین پایین که به آن قاعدگی زودرس گفته می‌شود یکی از علائم خطر ابتلا به آندومتریوز است.

علت آندومتریوز چیست؟

علت دقیق تشکیل بیماری آندومتریوز زیاد مشخص نیست ولی در مورد تشکیل آن نظریه‌های مختلفی وجود دارد. عده‌ای از دانشمندان می‌گویند که تشکیل آن به دلیل عوامل وراثتی است و گروهی دیگر، سموم و آلودگی‌های محیطی را علت آندومتریوز می‌دانند.

اما این کاملا مشخص است که اندومتریوز روی دیواره‌های لگن و سطوح اندام‌هایی مثل لگن، مثانه، تخمدان‌ها و راست روده قرار می‌گیرند. همچنین آنها در طول چرخه قاعدگی به رشد، ضخیم‌شدن و خونریزی ادامه می‌دهند. در ادامه درباره هر کدام از علت های آندومتریوز بیشتر توضیح خواهیم داد.

برگشت خون قاعدگی به رحم

یکی از قدیمی‌ترین این نظریه‌ها می‌گوید که آندومتریوز در فرایند جریان برگشتی خون قاعدگی از طریق لوله‌های رحمی به داخل حفره لگن اتفاق می‌افتد. برگشت خون قاعدگی زمانی اتفاق می‌افتد که مخاط رحم (اندومتر) از طریق لوله‌های فالوپ به جای خروج از بدن به عقب بدن، یعنی به داخل حفره شکم جریان پیدا کند و پس از آن این بافت در ارگان‌های لگن تعبیه و رشد کند.

برگشت خون قاعدگی شایع‌ترین نظریه مورد قبول برای ایجاد بیماری آندومتریوز است. برگشت خون قاعدگی به رحم در بسیاری از خانم‌ها اتفاق می‌افتد، اما بسیاری از آن‌ها به طور طبیعی قادر به حذف آن از بدن بدون ایجاد مشکلی هستند.

تغییر شکل سلول‌های صفاقی

در صورت تبدیل بخش‌های کوچکی از شکم که سلول های جنینی هستند، می‌توانند تغییر شکل بدهند و همچون آندومتر عمل کنند. کارشناسان در آنچه که به عنوان نظریه القایی شناخته می‌شود، عنوان می‌کنند که هورمون‌ها یا عوامل ایمنی، سلول‌های صفاقی (سلول‌هایی که درون شکم قرار دارند) را به سلول‌های اندومتر تحریک و تبدیل می‌کنند.

اختلال در سیستم ایمنی بدن

برخی از محققان و پزشکان اینطور می‌گویند که یکی از علل آندومتریوز، هورمون‌ها هستند. بر این اساس هورمون‌ها، سلول‌های خارج از رحم را به به لایه‌های داخلی رحم تبدیل می‌کنند و سلول‌های آندومتر را به وجود می‌آورند. اعتقاد بر این است سیستم ایمنی بدن برخی از خانم‌ها در این شرایط به طور مؤثر قادر به مبارزه با اندومتریوز نیست.

تاثیر عوامل محیطی

آندومتریوز ممکن است توسط سموم خاصی در محیط مانند دی اکسین ایجاد شود که سیستم ایمنی بدن و سیستم تناسلی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

جراحی

پس از عمل جراحی، مانند هیسترکتومی یا سزارین، سلول‌های اندومتر ممکن است به برش جراحی حمله کنند و منجر به این بیماری شود. آندومتریوز بعد از سزارین یکی از دلایل ایجاد این بیماری است. شما می‌توانید راهنمای صفر تا صد عمل جراحی سزارین را در دکتردکتر بخوانید.

تحول سلول‌های جنینی

هورمون‌هایی مانند استروژن ممکن است سلول‌های جنینی را به سلول‌های اندومتری در طی بلوغ تبدیل کنند. در این زمینه تئوری مولری می‌گوید که آندومتریوز در دوره جنینی با بافت سلولی اضافه در پاسخ به هورمون‌های بلوغ ایجاد می‌شود.

مراحل پیشرفت آندومتریوز
بوجود آمدن انواع آندومتریوز با پیشرفت درگیری بافت‌ها

انواع آندومتریوز

بسته به شرایط بدنی شما و تشخیص دکتر آندومتریوز، شما در یکی از 4 مرحله اندرومتیوز هستید. انواع این دوره‌ها را با نام مراحل پیشرفت آندومتریوز هم می‌شناسند:

اندومتریوز مینیمال

در این مرحله که در ابتدای شکل گیری بیماری است، در اندام تخمدان یا حفره لگن، ضایعات یا زخم‌های کوچک و آندومترهای کم عمق وجود دارد.

آندومتریوز خفیف

در این نوع یا مرحله از بیماری، ضایعات سبک و کاشت‌های کم عمق در تخمدان و پوشش لگن به وجود آمده است.

اندومتریوز متوسط

در این مرحله، بیماری دارای کاشت‌های عمیق در پوشش تخمدان و لگن است و امکان دارد ضایعات بیشتری داشته باشد.

اندومتریوز شدید

در شدیدترین حالت این بیماری، علاوه بر کاشت عمیق آندومتریوز در لایه لگن و تخمدان، در لوله‌های فالوپ و روده نیز ضایعات آندومتر به وجود می‌آید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟

اگر نشانه‌ها و علائم اندومتریوز را که در بالا به آنها اشاره کرده‌ایم را در خود می‌بینید، به پزشک متخصص زنان زایمان مراجعه کنید. اندومتریوز می‌تواند یک وضعیت چالش برانگیز برای مدیریت سطح سلامت باشد. تشخیص زودهنگام، ممکن است منجر به بهبود علائم اندومتریوز در شما شود.

تشخیص آندومتریوز

بالاتر اشاره کردیم که نشانه های اندومتریوز شدید همچون بیماری‌های دیگری مثل بیماری التهابی لگن یا کیست تخمدان است. با این حال پزشک برای تشخیص دقیق بیماری، 4 روش دارد که گاهی از تمامی آنها استفاده می‌شود:

معاینه بدنی

اولین روش برای تشخیص آندومتریوز، معاینه بدنی است. در طول این مدت، پزشک شکم را بررسی می‌کند و احتمال وجود کیست یا زخم در پشت رحم را مورد سنجش قرار می‌دهد.

بررسی سابقه پزشکی

این که آندومتریوز بیماری وراثتی باشد، کاملا محتمل است. ضمن این که پزشک در کنار بررسی سوابق پزشکی بیمار، ارزیابی کاملی از سلامتی فرد انجام می‌دهد.

لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی این امکان را به پزشک معالج می‌دهد که به صورت مستقیم اندومتریوز را بررسی کند. لاپاراسکوپی رحم و تخمدان  یک روش جراحی است که هم برای مشاهده و آزمایش استفاده می‌شود و هم می‌توان از طریق آن بافت اضافی را خارج کرد.

سونوگرافی

آزمایش سونوگرافی ابزاری برای تشخیص وجود بافت اندومتریوز است. این آزمایش به 2 صورت ترانس واژینال یا سونوگرافی شکمی انجام می‌شود. البته هر دو روش، امکان بررسی اندام‌های تولید مثل را برای پزشک به وجود می‌آورند.

ام آر آی برای تشخیص آندومتریوز
استفاده از ام آر آی برای تشخیص آندومتریوز پیشرفته

درمان آندومتریوز

بسیاری می‌گویند که آندومتریوز روش پیشگیری ندارد؛ این فرضیه‌ای است که هنوز ثابت نشده اما این یک حقیقت است که می‌توان آن را با درمان درست و به موقع کنترل کرد. برای درمان این بیماری، روش‌های مختلف پزشکی اعم از جراحی و دارویی وجود دارد. با این حال بیماران مختلف، واکنش متفاوتی نسبت به این درمان‌ها نشان می‌دهند. در ادامه درمان‌های مختلف این بیماری را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

جراحی اندومتریوز

جراحی یا در این شرایط هیسترکتومی، آخرین روشی است که یک پزشک بعد از امتحان روش‌های درمانی مختلف به آن روی می‌آورد؛ اما ما اول از همه درمورد آن می‌گوییم. در این روش، تخمدان، رحم و دهانه آن را از بدن زن برداشته می‌شود. به هر حال این اندام‌ها باعث تولید استروژن و در نتیجه رشد بافت آندومتر می‌شوند.

توجه داشته باشید که پس از این جراحی دیگر امکان بارداری را نخواهید داشت.

هورمون درمانی

گاهی پزشک برای تسکین درد تخمدان یا لگن و جلوگیری از پیشرفت اندومتریوز، هورمون درمانی را تجویز می‌کند. هورمون درمانی  در تنظیم تغییرات هورمونی ماهانه که روی رشد بافتی آندومتریوز نقش دارد، تاثیر می‌گذارد.

استفاده از ضد درد برای کاهش درد آندومتریوز
هورمون درمانی برای کاهش علائم آندومتریوز

داروهای ضد درد برای درمان آندومتریوز

داروهای ضد دردی مثل ایبوپروفن که بدون نسخه هم قابل تهیه است، هم گزینه ای برای خوددرمانی است و هم توسط پزشک تجویز می‌شود؛ هر چند که تاثیری روی درمان ندارد.

جراحی خفیف آندومتریوز

این روش برای بانوانی مناسب است که بارداری های دردناکی دارند یا هورمون درمانی برایشان مناسب نیست. در این جراحی بر خلاف هیسترکتومی، بدون رساندن آسیب به اندام‌های تولیدمثل، بافت زائد برداشته می‌شود. در این روش معمولا از لاپاراسکوپی یا یا سوزاندن بافت آندومتر با ایجاد شکاف‌های کوچک در شکم و سوزاندن یا بخار کردن استفاده می‌کنند.

پیشگیری از بارداری با هورمون

پیشگیری از بارداری به روش هورمونی از رشد ماهانه و تجمع بافت آندومتر جلوگیری می‌کند. در این روش، قرص‌های ضد بارداری، حلقه‌های واژن، قرص دانازول یا تزریق مدروکسی پروژسترون (Depo-Provera) تجویز می‌شوند. با استفاده از این روش ممکن است بیمار، دچار خطر کاهش تولید استخوان، افزایش وزن و افزایش میزان افسردگی شود.

روش درمان GnRH

در این روش با مصرف آگونیست ها و آنتاگونیست‌های آزاد کننده هورمون گنادوتروپین (GnRH)، از تولید استروژن که تحریک‌کننده تخمدان است، جلوگیری می‌شود. از عوارض استفاده از این روش، خشکی واژن و گرگرفتگی است.

عوارض جانبی اندومتریوز

اندومتریوز با این که کاملا درمان می‌شود اما به هر حال همراه با عوارضی است که گاهی تاثیری بیش از آن چه که باید روی فرد بیمار می‌گذارند. ناباروری و ابتلا به سرطان تخمدان، از جمله این موارد هستند. درباره آنها بیشتر توضیح خواهیم داد.

ناباروری

عوارض اصلی اندومتریوز ناباروری است. تقریباً یک سوم تا نیمی از زنان مبتلا به اندومتریوز مشکل بارداری دارند. با این حال، بسیاری از زنان مبتلا به اندومتریوز خفیف تا متوسط، می‌توانند در دوران باروری، باردار شوند. پزشکان گاهی به زنان مبتلا به اندومتریوز توصیه می‌کنند تا زمان بچه‌دار شدن را به تأخیر نیندازند زیرا ممکن است وضعیت با گذشت زمان، بدتر شود.

سرطان تخمدان

نرخ سرطان تخمدان در زنان مبتلا به این بیماری بالاتر از حد انتظار است. این بیماری یکی از مشکلات بدنی سخت برای خانم‌ها محسوب می‌شود و برای همین توصیه می‌کنیم تا به محض دیدن علائم اندومتریوز یا سرطان تخمدان به پزشک زنان مراجعه کنید.

در صورت ابتلا به آندومتریوز چه کنیم؟

بیماری آندومتریوز با اینکه کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما قابل کنترل و قابل درمان است. پس لطفاً نگران نباشید. کافیست در این خصوص اطلاعات لازم را کسب کرده و نسبت به درمان اقدام کنید. ما در این مطلب، سعی داشتیم علاوه‌بر بررسی جوانب مختلف این بیماری، به سوال آندومتریوز چیست پاسخ کامل بدهیم.  با‌این‌حال، اگر باز هم در این خصوص سوالی دارید، یا علائم آندومتریوز را در خود مشاهده می‌کنید، می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت نوبت‌دهی آنلاین مجله دکتردکتر، از بهترین پزشکان سراسر ایران زمان مشاوره و ویزیت دریافت کنید.

منابع:

mayoclinic

healthline

سوالات متداول آندومتریوز

اندومتریوز یک بیماری شایع زنانه است که تا 10 درصد زنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری یک اختلال دردناک است که در آن بافت‌های داخل رحم، در خارج از رحم رشد می‌کنند. در این بیماری بافت اندومتر (لایه داخلی رحم) در بیرون از محل اصلی رحم، تخمدان‌ها، روده‌ها و بافت‌های لگن تشکیل می‌شود. این بافت می‌تواند در تمام بافت‌های بدن به جز طحال تشکیل شوند، ولی رایج‌ترین محل به‌وجود آمدنش، لگن است.

درد لگن/ دوره‌های قاعدگی دردناک/ درد در شکم و کمر قبل و در طول قاعدگی/ خونریزی شدید قاعدگی یا خونریزی بین دوره‌ها/ درد بعد از رابطه جنسی/ ناراحتی با حرکت روده/ کمردرد/ خستگی/ اسهال/ یبوست/ ضعف/ حالت تهوع

برگشت خون قاعدگی به رحم/ تغییر شکل سلول‌های صفاقی/ اختلال در سیستم ایمنی بدن/ تاثیر عوامل محیطی/ جراحی/ تحول سلول‌های جنینی

آندومتریوز بر اساس مراحل پیشرفت به چهار گروه مینیمال، خفیف، متوسط و شدید تقسیم میشود.

 
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهره پور رادی
من زهره پور رادی هستم؛ روان‌شناس، مشاور خانواده، بازیگر، مترجم و نویسنده هستم. خوشحالم که مسیر زندگیم رو بر پایه علایقم بنا کردم و عاشقانه کار می‌کنم. برای من، نوشتن مانند چیدن تکه‌های پازل برای خلق یک منظره زیبا و شگفت‌انگیز است. از منظر من، کلمه‌ها فراتر از تولیدات حروف الفبا هستند. شاید عجیب به نظر بیاید ولی، هر کلمه را مانند فردی تصور می‌کنم که در حال سفر و ماموریت است و این ماموریت، زمانی موفقیت‌آمیز خواهد بود، که سخن‌گو یا نویسنده، آنها را در مقصدی درست پیاده کند. در هر موضوع و زمینه‌ای که بنویسم، می‌کوشم تا منظره‌ای زیبا و چشم‌نواز برای مخاطب بسازم. حین نوشتن مقاله‌های مربوط به دنیای مد و فشن، تلاش می‌کنم که مخاطبان علاقمند را با خود به کت‌واک‌های ۵۰ سال قبل ببرم!‌ سپس، آرام آرام آنها را به عصر جدید و دنیای جدید نزدیک‌تر کنم. به‌اندازه‌ای که احساس کنند که در حال مطالعه کتابی تاریخی و مصور هستند. حین نوشتن مقاله‌های پزشکی، احساس مسئولیتم به مراتب بیشتر از سایر مطالب است. اینبار، لذت نوشتن با دغدغه سلامتی مخاطبان همراه است. بدون اغراق، خود را مانند یک پزشک تصور می‌کنم که مراجعش با چشم‌های کنجکاو و نگران، منتظر دریافت پاسخ سوالات خود است. از‌این‌رو، تلاشم برای ساختن درست مطلب، چند برابر می‌شود. چند ماهی است که مطالب پزشکی می‌نویسم. این منظره نیز به نوبه خود جذاب و شگفت‌انگیز است. امیدوارم که در این مسیر نیز نیاز‌های مخاطبان فهیم را به درستی برآورده سازم.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

47 دیدگاه در “علائم آندومتریوز چیست؟ + تشخیص، علت و درمان آن
  • آیا درمان اندومتریوز با سیر و دارچین واقعا صحت داره؟ شما تاییدش می کنید؟

    پاسخ
    • سلام
      رژیم غذایی در کنترل و تسریع روند بهبودی کمک کنندست
      اما خیر به طور سیر و دارچین تاثیری در درمان ندارد

      پاسخ
  • قویترین داروی گیاهی برای درمان اندومتریوز چیه؟

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      کورکومین و گیاه پنج انگشت از جمله داروهای گیاهی موثر است

      پاسخ
  • سلام ممنونم بابت مقاله عالی تون
    لطفا راهنمایی کنید برای درمان اندومتریوز چه بخوریم؟

    پاسخ
    • سلام و تشکر
      کاهش وزن و عدم
      مصرف شیرینیجات و غذاهای چرب
      سبزیجات و میوه ها و مایعات بیشتر مصرف بشه

      پاسخ
  • درمان سریع آندومتریوز وجود داره؟ که قطعی هم باشه؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      خیر درمان قطعی و سریع ندارد

      پاسخ
  • درمان آندومتریوز چیست؟

    پاسخ
    • سلام
      در ابتدا هورمون درمانی انجام میشه
      ممکنه کاهش وزن توصیه شه
      و در روند درمان جراحی جهت کنترل عوارض هم ممکن است لازم باشد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    خانومی ۴۸ ساله هستم به خاطر مشکل آندومتریوز دو بار تزریق زولادکس به فاصله ۳ ماه داشتم ۱۳ ماه بعد از تزریق و وجود یائسگی کاذب دوباره پریود شدم البته نه خیلی سنگین ممکنه دوباره اندومتریوز عود کرده باشه
    میتونم تا زمان یائسگی با همین پریودی کنار بیام ؟ یا باید رحم رو بر دارم ؟
    ممنون

    پاسخ
    • سلام
      با توجه به شرح حالتون فقط پزشک معالج شما میتونه نظر بدهد

      پاسخ
  • سلام.
    من واقعا گیج شدم دختر16ساله میشه اندومتر داشته باشه

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    من قبلا موقع پریود عموما روز اول و دوم درد داشتم گهگاهی هم روز چهارم خیلی خفیف،،،یه دفعاتی هم اصلا درد نداشتم انگار نه انگار که پریودم.ولی چندبار اخری که پریود شدم از روز اول تا روز چهارم درد دارم.هی درد میگیره و خوب میشه.در طول روز چندبار همینطور میشه.فاصله پریودم هم معمولا ۲۴روز هست ولی دفعه قبل ۳۰روزه شد و ایندفعه هم ۲۷روزه،میخواستم بدونم ایا مشکلی هست؟!!و یه نکته دیگه اینکه من چندین بار در دوران پریود خودارضایی کردم به صورت مالشی خفیف،ایا امکانش هست که باعث برگشت خون به رحم شده باشه؟!

    پاسخ
    • سلام
      از نظر کیست بررسی شین و ازمایش هورمونی و تیرویید بدین
      به متخصص” زنان مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    من اوایل پریود درد کمی در ناحیه مقعد احساس میکنم و دفعم با درد هست و بین دو سیکل هم لکه بینی دارم ایا این اندومتریوز هست؟

    پاسخ
    • سلام
      نمیشه گفت آندومتریوز هست
      اما چون لکه بینی بین دو پریود دارین حتما نیاز به بررسی داره و باید به متخصص” زنان مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام. چند ماه پیش پزشک تشخیص اندومتریوز داد و این در زمانی بود که هنوز پریود بعد از حاملگی رخ نداده بود. با شروع مصرف قرص ضد بارداری و شروع پریودهای ماهیانه دردهای شدید کمری شروع شده. قرص ضد بارداری رو سه ماهه قطع کردم تا شاید بدنم به صورت طبیعی به روال قبل برگرده اما دوماهه پریودها با فاصله ۴۵ روز رخ میده و درد کمر قدرت تحرک‌رو میگیره. امروز از درد کمر قدرت خارج شدن از تخت رو‌نداشتم و فقط با درد زیاد میتونم روی پهلوها غلت بزنم. ۴۰ روز از پریود قبلی گذشته و هنوز پریود نشدم. میتواند مرتبط با اندومتریوز باشد؟ درمان چیست؟ با توجه به اینکه پزشک گفته این بیماری هیچ درمانی ندارد.

    پاسخ
    • سلام
      بله میتونه همچین دردهایی بده
      درمان قطعی نداره خیر، فقط تحت نظر و سونو مکرر
      قرص هورمونی هم ممکن سبب کنترلش بشه
      اگر قصد دارین فرزند بیشتری داشته باشین زودتر اقدام کنین

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر. سه ساله پیش زایمان داشتم بعد از اون درد لگنی و کمردرد مابین پریود و خود پریود دارم .تست پاپ اسمیر خوب بوده و یکبار به جهت اچ پی وی ۱۶ دهانه رحم رو عمل کردم.گهگاهی درد در مقعد دارم و موقع دستشویی هم گهگاهی فشار و درد اذیتم میکنه .تا بحال پزشک سونو نداده آیا احتمال اندومتریوز هست?و اینکه چرا هیچ پزشکی سونوگرافی نمیده.

  • با سلام مدت 2سال خونریزیهای نامنظم دارم همراه درد نفخ شدی لطفا راهنمایی کنید . ممنونم از لطف شما

    پاسخ
    • سلام بايد سونوگرافي رحم و تخمدان بديد تا از تظر كيست تخمدان بررسي شيد

      پاسخ
  • سلام من حدودا سه ماهه پریود هام تغیر کرده دردهای وحشتناک دارم و این درد ها لحظه‌ای ادادمه داره که یه تیکه شبیه پوست که اصلا با دست پاره نمیشه و خونی نیست ادامه داره بعد دفع این تیکه درد قطع میشه و خون ریزیم عادی میشه و لکه بینی و درداحظه‌ای شدید در طول ماه هم دارم میشه بدونم این چی میتونه باشه ؟

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      حتما سونوگرافی از رحم و تخمدان
      و ازمایش هورمونی بدین

      پاسخ
  • سلام من 15 سالمه و 3روزه خونریزی دارم تکه های گوشتی هست ک کش برمیداره و پهلو راستم درد میکنه و خوب میشه خواهشن میشه بگید مشل داره یا نه چون تا حالا پریود نشدم نمیدونم شدم یا نه و شکمم درد میکنه

    پاسخ
    • سلام
      میتونه پریود باشه
      جهت بررسی بیشتر علایمتون از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با پزشک استفاده کنید

      پاسخ
  • سلام من دچار درد ها ش شکمی هستم که این درد ها در قسمت پایین شکم وبغل شک و بالای شکمم هست فکر میکنم روده هامه نفخ هم دارم.هنگام رابطه ی جنسی هم در قسمت پایین شکمم هم درد دارم بعضی وقتا تو ترشحات زنانگی رگه های خون میبینم بی حالی هم دارم از قرص ضد بارداری استفاده میکنم ۲ تا فرزند هم دارم در فرزند دومم دکتر گفت که تنبلی تخم دان دارم وبا دارو باردار شدم میشه بگید مشکلم میتونه چی باشه

    پاسخ
    • سلام بايد به متخصص زنان مراجعه كنيد تا معاينتون كنن و تست پاپ اسمير ازتون بگيرن

      پاسخ
  • سلام من ۲۲سالمه و قبل از این اصلا درد پریودی و حتی حالت های روحی که گفته میشه خانوم ها حساس میشن تو این دوره نداشتم،ولی تقریبا یکساله که این علائمو دارم و خونریزی هم تا ۳یا۴روز اوله ولی درکل ۷روز طول میکشه،گاهی اوقات هم تیر میکشه میشه لطفا راهنماییم کنید که ممکنه اندومتریوز باشه یا نه؟ ممنون

    پاسخ
    • سبام نهرربطي نداره ، ممكنه استرسوراي زندگيتون بيشتر شده باشن يا مسائل زندگيتون بيشتره شده يا شما حساستر شديد
      به هر حال اين ها طبيعي هست

      پاسخ
  • سلام من اندومتریوز دارم الان ۱سالو نیم‌هست ک داینوژست میخورم چندروزه دلدرد دارم? دلپیچه از اندومتریوزه؟

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید من پریود نشدم الان یازده روزاست که پر یود شدم وخونریزی شدیدی دارمممکن ازاندمتریوز باشه ودو سال پیش عمل اندمتریوز دادم کوتاز کردمشهلتش

    پاسخ
    • سلام احتمالش هست بايد توسط متخصص زنان ويزيت شويد و سونوگرافي شويد.

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من ۳ ساله باردار نشدم و چند بار ازمایش دادم سالم بودم اما مکررا تو ازمایش ادرار خون بود. ممکنه انرومتریوز باشم لکه بینی بین پریودم داشتم☹

    پاسخ
    • سلام بهتره اول از نظر عفونت ادراري بررسي شويد كشت ادرار بديد
      سونوگرافي كليه ها مجاري ادراري و مثانه بررسي شويد همراه با سونوگرافي رحم و تخمدان
      اندومتريوز با درد شديد در دوران پريود هست

      پاسخ
  • سلام من چند ماهه هنگام اجابت مزاج در پریودی درد شدیدی میگیرم سونو که دادم گفتن پلی کیستیک تخمدانه ممکنه آندومتریوز باشه و تشخیص نداده باشن؟

    پاسخ
    • سلام تشخيص قطعي امدومتريوز با لاپاراسكوپي هست
      بله ممكنه اندومتريوز باشه با سونو تشخيص نداده باشن.اما درمان اگه نخواي. جراحي كنيد مثل درمان تخمدان پلي كيستيك هست

      پاسخ
  • سلام من 33سالمه ک مجردم.7 الی 8 ماهه اطراف کلیه چپم درد داره دوبار سونو دادم بار اول گفت اندومترت 11.5ه بار دوم که چن روز پیش بود ضخامت اندومتر رو 10 زد.
    و گفته هردو تخمدان حاوی فولیکول های ریز پریفرال و افزایش اکوی استروما با حجم نرمال به نفع pcodرویت شد..
    حالا یعنی چی…این درد سمت چپ شکمم دلیلش چیه؟

    پاسخ
  • سلام. من ۳۴ سال دارم و ۵ سال ازدواج کردم. یک سال پبش دکتر رفتم گفتن آندرومتیز داری. خونریزی با لخته داشتم ولی درد نداشتم. الان درد شدید زیرشکم طوری که میکشه توی دوتا پاهام و به لرزه میفتم دارم .حالت نفس تنگی هم دارم.
    چیکار باید بکنم؟ که حالت هام بهتر بشه. حتی بعد از پریودی هم حالت تهوع ونفس تنگی باهام میمونه. بچه ندارم. ۲۲ روزه هم پریود میشم

    پاسخ
  • سلام خسته نباشيد من ٢٥ارديبهشت پريوديم تموم شد بعد اون حال تهوع سرگيجه بي اشتهايي و همينطور چندروز سر زمان حدودا يكي سردرد بي سابقه داشتم بيبي چك زدم مشكوك جواب ازمايش خونمم نياز ب برسي دشتو منفي شد بعد اون درد تو ناحيه سمت راست و بعد كمكم ب كل زير شكمم دردي شبيه عادت ماهيانه مخصوصا زمان شب موقع خواب دارم ك رو شكم نميتونم بخوابم اذيتم حس فشار دارم و ي قسمت نبض ميزنه .روبه پشتم همينطور بعد حال تهوع و سردرد كه بهتر شد سينه درد دارم بعلاوه خستگي و سنگيني و كشيدگي تو ناحيه شكم دارم انگار وزنه وصله شلوار جينو لباساي تنگم ازار دهندس برام ممكنه كيست يا….باشه؟!

    پاسخ
    • سلام
      بله ممکن است کیست،عفونت و… باشد
      باید معاینه شوید
      به متخصص زنان مراجعه کنید

      پاسخ
  • سلام عرض شد،من ٢٥ سالمه و تقريباً دو سال هست كه ران پاى سمت راستم تير ميكشه، و تقريباً يك سال هست كه پريود هاى نامنظم همراه با لخته هايى بزرگ تر از دو بند انگشت طى سه روز خونريزيم دارم، دوره هام اكثراً زير ٢٧ روز هست،(از ٢٤ تا ٣٣) به علاوه مادرم فيبروم داشته كه با عمل هيستركتومى رحم رو خارج كرده و خاله م هم آندومتريوز حاد داشته كه دو بار عمل لاپراسكوپى انجام داده،سه ماه پيش به توصيه ى پزشكى سونوى ركتال دادم و گفتن يك كيست ١٠ ميليمترى مشاهده شده، و دو روز پيش به دكتر ديگه اى مراجعه كردم كه از نظر تبهر ايشون رو بيشتر قبول دارم،گفتن آندومتريوز دارى به احتمال زياد ، برام آزمايش نوشتن و براى سه ماه ديگه سونوى شكم و لگن و رحم،ميخواستم بپرسم ممكنه تو سونوى ركتال نشون داده نشه يا بد سونو كرده باشن؟ يا برعكس آندومتريوزى در كار نباشه ولى اين علائم و شرايط رو دارم؟

    پاسخ
    • سلام
      علایم بیشتر مطرح کننده آندومتریوز است
      ۳ ماه دیگر مجددا سونو کنید

      پاسخ
  • سلام من مدت هشت ماه هست به شدت سمت راست شکمم که شامل مثانه کلیه و تخمدان راست و رودها هست درد شدید دارم سنوگرافی سی تی اسکن آرمایشات زیاد و کلونسکوپی انجام دادم که هیچ مشکلی مشاهده نشد البته من مشکل سلیاک دارم.دردم در اثر تحرک شروع میشه و بعد از دسشویی رفتن در حین دسشویی ادرار و مدفوع مشکلی ندارم اما بعد از تخلیه درد خیلی شدیدی رو دارم الان واقعا زندگیم مختل شده دچارافسردگی شدم دو دقیقه که وایمیستم سرپا دردم داغونم میکنه ممکنه اندومتریوز باشه؟؟ راهنماییم کنید به چه صورت مبتونم به مشکلم پی ببرم؟؟؟من دکتر ارولوژی زنان گوارش داخلی هم مراجعه کردم اما گفتن اندامای بدنت هیچ مشکلی ندارن و کاملن سالم هستن.

    پاسخ
    • سلام
      دوست عزیز
      اگر همه بررسی ها نرمال بوده و به فوق تخصص گوارش و متخصص زنان مراجعه کرده اید جای نگرانی نیست
      میتواند استرس مطرح باشد .به متخصص روانپزشک مراجعه کنید

      پاسخ
      • سلام من در دوران پریودیم متوجه شدم که از مقعدم خون بیرون میاد با این چیزایی که توی گوگل نوشته بود دچار اندمتریوز شدم
        ولی هنوز مطمئن نیستم و به هیچ دکتری مراجعه نکردم
        میشه راهنماییم کنین.

      • سلام ممكنه بدليل هموروئيدتون باشه بايد

        برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص گوارش مراجعه کنید.

        و كلونوسكوپي بديذ