آیا پلاکت خون پایین خطرناک است؟ نشانه چیست؟

پلاکت خون پایین
اشتراک گذاری 662 نظر
خلاصه این مقاله را بشنوید

ترومبوسیتوپنی (Thrombocytopenia) یا پلاکت خون پایین، زمانی رخ می‌دهد که مغز استخوان، به‌اندازه کافی پلاکت نمی‌سازد. پلاکت‌ها، سلول‌های خونی هستند که برای کمک به توقف خونریزی، به لخته‌شدن خون کمک می‌کنند. ممکن است، افراد مبتلا به این وضعیت خونریزی زیادی داشته باشند؛ خونریزی در آن‌ها، به‌سختی متوقف می‌شود. پایین‌ بودن پلاکت خون در افراد مبتلا به بیماری‌های خاص مانند بیماری‌های خودایمنی، سرطان یا افرادی دیده می‌شود که از برخی داروها استفاده می‌کنند. هر فرد سالم، معمولاً در هر میکرولیتر خون ۱۵۰هزار تا ۴۵۰ هزار پلاکت دارد. اگر مقادیر آزمایشگاهی رقمی کمتر از ۱۵۰هزار را نشان دهند، یعنی کاهش پلاکت خون رخ داده است. برای تشخیص پلاکت خون پایین از آزمایش خون استفاده می‌شود.

در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، به علل کاهش پلاکت خون، تشخیص، پیشگیری و درمان آن پرداخته‌ایم. مطالعه این مقاله، به ۴ دقیقه زمان نیاز دارد.

در پایان، اگر پرسشی داشتید، بپرسید تا پزشک به شما پاسخ بدهد.

پلاکت خون پایین به چه معناست؟

اگر مغز استخوان پلاکت کافی تولید نکند، بدن با پلاکت خون پایین روبه‌رو می‌شود. پلاکت‌ها سلول‌هایی خونی هستند که برای کمک به توقف خونریزی، لخته‌های خونی تشکیل می‌دهند. اگر دچار افت تعداد پلاکت هستید، ممکن است خونریزی زیادی داشته باشید و این روند با دشواری متوقف شود.

به‌نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دانشگاه کمبریج (cuh)،

تعداد پلاکت‌های طبیعی بین ۱۵۰ تا ۴۰۰هزار است. در بیشتر موارد در زمان کاهش پلاکت خون، تعداد آن‌ها زیر ۲۰هزار است. پلاکت پایین ترومبوسیتوپنی (Thrombocytopenia) نامیده می‌شود.

ترومبوسیتوپنی یا کاهش پلاکت خون، اغلب در افراد مبتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری خودایمنی رخ می‌دهد. کسانی که از داروهای خاصی استفاده می‌کنند، هم به این شرایط مبتلا می‌شوند. پزشکان معمولاً کاهش پلاکت خون را با درمان بیماری زمینه ای و/یا تغییر داروهای عامل آن درمان می‌کنند.

پایین آمدن پلاک خون

پلاکت خون نرمال چقدر باید باشد؟

تعداد یا سطح طبیعی پلاکت در بزرگسالان از ۱۵۰هزار تا ۴۵۰هزار پلاکت در هر میکرولیتر خون متغیر است. سطوح پلاکت پایین عبارتند از:

  • پلاکت پایین خفیف؛ سطح پلاکت بین ۱۰۱ هزار تا ۱۴۰ هزار در هر میکرولیتر خون.
  • پلاکت پایین متوسط؛ سطح پلاکت بین ۵۱ هزار تا ۱۰۰هزار در هر میکرولیتر خون.
  • پلاکت پایین شدید؛ سطح پلاکت بین ۵۱ هزار تا ۲۱ هزار میکرولیتر خون.

با انجام آزمایش خون کامل می‌توانید از تعداد پلاکت خون خود باخبر شوید. پلاکت خون 130 هزار و پایین‌تر می‌تواند باعث بروز مشکلات خونی مختلفی در بدن شوند.

آیا پایین‌بودن پلاکت خون خطرناک است؟

اگر تعداد پلاکت‌های خونی بسیار پایین نیاید، وضعیت خطرناک نخواهد بود. اما در برخی مواقع، شمار پلاکت‌ها آنچنان پایین می‌آید که دیگر وضعیت بسیار خطرناک می‌شود. در چنین شرایطی، امکان بروز خونریزی‌های جدی در بدن قوت می‌گیرد. برای مثال، خونریزی در مغز خطرناک است. چنین اوضاعی می‌تواند زندگی فرد مبتلا را تهدید کند. درمان زودهنگام مانع از بروز عوارض خطرناک خواهد شد.

پایین‌بودن پلاکت خون چه علائمی دارد؟

علائم کاهش پلاکت خون، به شدت آن بستگی دارد. در موارد خفیف مانند کاهش پلاکت خون در زمان بارداری، معمولاً علائم خاصی ایجاد نمی‌شود. موارد شدیدتر می‌توانند سبب خونریزی آسان و غیرقابل کنترل شوند. در این صورت، نیاز به توجه فوری و اورژانسی وجود دارد.

پلاکت خون پایین با نشانه‌های زیر همراه می‌شود:

  •  تغییر رنگ پوست به قرمز، بنفش یا کبودی
  • بروز بثورات با نقاط کوچک قرمز یا بنفش
  • وجود خون در مدفوع یا ادرار
  • خونریزی شدید قاعدگی
  • خونریزی لثه و بینی 
  • خونریزی رکتوم

بروز خونریزی از زخم‌هایی که به‌آسانی بهبود پیدا نمی‌کنند، هم از علائم ظاهری کمبود پلاکت خون است.

مشاوره تلفنی و آنلاین با دکتر قلب

چه چیزهایی پلاکت خون را پایین می‌آورند؟

عوامل مختلفی، باعث کاهش پلاکت خون می‌شوند. برخی می‌پرسند که پایین بودن پلاکت خون نشانه سرطان است؟ پاسخ این سوال در برخی اوقات، مثبت است اما نه همیشه. پس اگر می‌خواهید بدانید که پلاکت خون پایین نشانه چیست، نگاهی به جدول زیر بیاندازید. در این جدول با انواع علت پایین‌بودن پلاکت خون آشنا می‌شوید:

عوارض جانبی داروهابرخی داروها تاثیری منفی روی عملکرد سیستم ایمنی می‌گذارند و همین باعث تخریب و پلاکت‌ خون پایین می‌شود. هپارین، کینین، آنتی‌بیوتیک‌های حاوی سولفور و داروهای ضدتشنج از جمله این داروها هستند. 
کاهش تولید پلاکت در مغز استخوانمغز استخوان، بافت اسفنجی داخل استخوان است. این مکان، جایی است که همه اجزای خون، از جمله پلاکت‌ها تولید می‌شوند. اگر مغز استخوان پلاکت‌های کافی تولید نکند، تعداد پلاکت‌ها کم می‌شود. 
ترومبوسیتوپنی خود ایمنترومبوسیتوپنی یا کاهش پلاکت خون، ممکن است خفیف باشد و علائم یا نشانه‌های چندانی نداشته باشد. لوپوس و روماتیسم مفصلی از جمله این بیماری‌ها هستند. 
تورم طحالطحال یکی از اندام‌های بدن است که وظیفه آن مقابله با عفونت‌ها و فیلترکردن مواد زائد خون است. تورم طحال باعث پایین‌آمدن پلاکت خون می‌شود. 
بیماری‌های مختلفسندرم همولیتیک اورمیک (Hemolytic–uremic syndrome) و انواع سرطان‌ها هم باعث پایین‌آمدن پلاکت می‌شوند

پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک

(Thrombotic thrombocytopenic purpura)

پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک نوعی اختلال نادر است و زمانی منجر به پایین بودن پلاکت خون می‌شود که لخته‌های خونی متعدد به‌صورت هم‌زمان در سرتاسر بدن تشکیل شوند.
تخریب پلاکتکاهش پلاکت‌های خون، ممکن است به علت تخریب سریع‌تر پلاکت‌ها در مقابل سرعت تولید پلاکت‌ها باشد. مصرف داروهای ضدالتهاب و ضدتشنج از دلایل این وضعیت‌اند.
بارداریترومبوسیتوپنی ناشی از بارداری معمولاً خفیف است و به زودی پس از زایمان بهبود پیدا می‌کند.
عفونت در خونعفونت‌های باکتریایی شدید یا ویروسی هم پلاکت را پایین می‌آورند.
کم‌خونی و عوارض آنکم‌خونی آپلاستیک، کمبود ویتامین B-12
کاهش فولات و آهن از دلایل احتمالی افت پلاکت خون هستند.

مصرف الکل زیاد و سیروز کبدی هم از جمله دلایل پایین‌آمدن پلاکت خون هستند. در صورت بروز بسیاری از این مشکلات، نیاز به مراجعه به دکتر قلب برای رسیدگی به مشکلات پلاکت خون وجود دارد. شاید برایتان جالب توجه باشد که اخیراً اعلام شده، واکسیناسیون کرونا با واکسن آسترازنکا هم می‌توانسته همراه با کاهش پلاکت خون و بالارفتن احتمال لختگی آن باشد.

تشخیص پلاکت خون پایین

چه غذاهایی پلاکت خون را پایین می‌آورند؟

تغذیه نقش حیاتی در تولید پلاکت خون دارد. با بهبود تغذیه، احتمالاً می‌توانید تعداد کم پلاکت ها را معکوس کنید و عملکرد پلاکت‌ها را بهبود بدهید. غذاهای سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی خاص، از جمله ویتامین B12 و C، فولات و آهن به افزایش تعداد پلاکت خون کمک می‌کنند. در مقابل، برخی از غذاها و نوشیدنی‌ها، از جمله الکل، باعث کاهش پلاکت خون می‌شوند. در ادامه با مواردی که باعث پایین‌آمدن پلاکت خون می‌شوند، بیشتر آشنا می‌شوید:

غذاهای با شاخص گلیسمی بالا (GI)

این مواد غذایی خوراکی‌هایی هستند که با غلات تصفیه‌شده یا کربوهیدرات‌های ساده تهیه می‌شوند. مصرف غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا منجر به افزایش قند خون می‌شود. زمانی که قند خون بالا می‌رود، در تجمع پلاکت‌ها اشکالاتی به‌وجود می‌آید. این روند خطر خونریزی را زیاد می‌کند. برخی از میوه‌ها و سبزیجات هم می‌توانند باعث بروز مشکلاتی در روند تجمع پلاکت و پایین‌آمدن شمار آن‌ها شوند:

  •  زغال اخته
  • کیوی و گریپ فروت
  • انگور، سیر، پیاز، گوجه فرنگی

زردچوبه و زنجبیل هم می‌توانند در لخته‌شدن خون اختلال ایجاد کنند.

چربی‌های اشباع‌شده

منظور از چربی‌های اشباع‌شده مواردی است که می‌توانند باعث ایجاد رسوب در رگ‌ها شوند. چربی‌های موجود در این خوراکی‌ها از نوع اشباع است:

  • لبنیات
  • گوشت قرمز
  • غذاهای سرخ‌شده
  • غذاهای فرآوری‌شده

مصرف این مواد غذایی باعث افزایش التهاب در بدن می‌شود. التهابات بدن عوارض ناخوشایند متنوعی دارند. از جمله آن‌ها باید به اختلال در تولید پلاکت اشاره کنیم.

غذاهای پر از سدیم و شیرین‌کننده‌ها

غذاهای سرشار از سدیم (نمک) می‌توانند باعث تجمع غیرطبیعی پلاکت‌ها و تشکیل لخته‌های خون شوند. به‌طور کلی، مصرف کنترل‌نشده نمک در رژیم غذایی با احتمال بروز خطرات مختلف برای بدن همراه است. شیرین‌کننده‌های مصنوعی هم از مواد خطرناکی هستند که باعث به‌هم خوردن تعادل پلاکت‌های خونی می‌شوند. مصرف زیاد برخی از این‌ها مانند آسپارتام می‌تواند باعث پایین‌آمدن پلاکت‌های خونی شود.

کاهش پلاکت خون چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای تشخیص علت کاهش پلاکت خون، لازم است که آزمایش کامل شمارش سلول‌های خونی (CBC) انجام شود. پزشک معالج، با توجه به نتایج آزمایش، می‌تواند تعداد سلول‌های خونی بیمار ازجمله پلاکت‌ها را بفهمد. شاید خون از لحاظ آنتی‌بادی‌هایی که بدن علیه پلاکت‌ها تولید می‌کند، هم آزمایش شود. این آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هایی هستند که پلاکت‌ها را از بین می‌برند و گاهی بر اثر مصرف برخی داروهای خاص و گاهی نیز به عللی نامعلوم تولید می‌شوند. شاید بنا به صلاحدید پزشک، نیاز باشد که آزمایش‌های مربوط به تشکیل لخته مانند موارد زیر هم انجام شوند:

  • آزمایش زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT)
  • آزمایش زمان پروترومبین (PT)

 انجام این آزمایش‌ها فقط به نمونه‌گیری ساده از خون نیاز دارد. در آزمایشگاه، مواد شیمیایی خاصی را به نمونه اضافه می‌کنند تا زمان لخته‌شدن محاسبه شود.

تشخیص پلاکت خون
نمونه خون در لوله آزمایش

معاینه فیزیکی برای تشخیص کاهش پلاکت خون

در معاینه فیزیکی، پزشک به‌دنبال علائم خونریزی زیر پوست می‌گردد. او شکم را بررسی می‌کند تا ببیند که آیا بزرگی طحال رخ داده است یا خیر. اگر طحال‌ بزرگ شده باشد، باید سونوگرافی انجام شود. سونوگرافی از طریق امواج اولتراسوند کار می‌کند و براساس تصویری که از طحال‌ به دست می‌دهد، پزشک را متوجه تغییرات اندازه این عضو از بدن می‌کند. از روش‌های دیگر هم برای بررسی وضعیت پلاکت‌ها استفاده می‌شود.

اگر پزشک پلاکت خون پایین را مربوط به مغز استخوان بداند، آسپیراسیون مغز استخوان تجویز خواهد کرد. در این روش، با استفاده از یک سوزن، مقدار کوچکی از مغز استخوان را برای بررسی و ارزیابی بیشتر بافت استخوانی جدا می‌کنند. بیوپسی مغز استخوان نیز گاهی تجویز می‌شود. در این روش، به‌ وسیله‌ یک سوزن از مغز استخوان نمونه‌برداری و نمونه هم معمولاً از استخوان لگن خاصره دریافت می‌شود. امکان دارد که آسپیراسیون و بیوپسی به‌طور هم‌زمان انجام شوند.

پلاکت خون پایین چگونه درمان می‌شود؟

افراد مبتلا به ترومبوسیتوپنی خفیف، ممکن است نیاز به درمان نداشته باشند. در موارد خفیف‌تر پزشک معالج توصیه‌های زیر را برای وخیم‌تر‌نشدن وضعیت‌ بیمار تجویز می‌کند. در واقع، با توجه به مقدار پلاکت خون پایین و ریشه آن، اقدامات درمانی هم متفاوت خواهند بود. از توصیه‌های رایج برای درمان پلاکت خون پایین خفیف باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • محدودیت مصرف الکل
  • پرهیز از ورزش‌های سنگین و خطرناک
  • پرهیز از فعالیت‌هایی با احتمال ایجاد خون‌ریزی یا کبودی

قطع یا تغییر داروهای اثرگذار روی پلاکت‌های خون هم از روش‌های درمان پلاکت خون پایین هستند. از جمله این داروها باید به آسپرین و ایبوپروفن اشاره کنیم.

انتقال خون و قطع مصرف دارو

بعضی افراد مبتلا به کاهش پلاکت خون شدید یا طولانی‌مدت (مزمن) هستند. بنا به اینکه چه تعداد پلاکت خون در آن‌ها کم است، معمولاً راه درمانی شامل موارد زیر می‌شود:

  • با شناسایی داروهای عامل کاهش پلاکت، درمان آسان‌تر خواهد بود. به عنوان مثال، اگر کمبود ناشی از مصرف هپارین داشته باشید، پزشک، مصرف آن را متوقف و یک داروی متفاوت را تجویز خواهد کرد.
  •  اگر سطح پلاکت خیلی پایین باشد، پزشک کمبود پلاکت خون را با انتقال خون جبران می‌کند. 

گاهی‌اوقات، کاهش پلاکت در خون به حدی است، که می‌تواند منجر به موقعیت اورژانس پزشکی شود. در این صورت، نیاز به مبادله پلاسما وجود دارد.

درمان پلاکت خون پایین
تزریق خون به بیمار با پلاکت خون پایین

مصرف دارو برای درمان پلاکت خون پایین

در زمان درمان باید پزشک را در جریان تمام داروها و مکمل‌های مصرفی‌تان قرار بدهید. ممکن است، لازم باشد مصرف برخی داروها را متوقف کنید. داروهایی هم برای رفع کاهش پلاکت خون از سوی پزشک تجویز می‌شوند. این موارد می‌توانند شامل فهرست زیر باشند:

  • استروئیدها؛ اغلب از یک کورتیکواستروئید خوراکی مانند پردنیزون استفاده می‌شود. هنگامی که شمارش پلاکت‌ها به سطح ایمن برمی‌گردد، پزشک می‌تواند نحوه کاهش مصرف دارو را مشخص کند. مصرف طولانی‌مدت این داروها خطر ابتلا به عفونت‌ها، قند خون بالا و پوکی استخوان را افزایش می‌دهد.
  • گلوبولین ایمنی؛ اگر کورتیکواستروئیدها عمل نکنند، تزریق گلوبولین ایمنی توصیه می‌شود. این دارو خونریزی‌های جدی را درمان می‌کند یا به‌سرعت شمارش خون را قبل از جراحی افزایش می‌دهد. 
  • افزایش‌دهنده‌های پلاکت؛ داروهایی مانند رومیپلوستیم (Nplate)، الترومبوپاگ (Promacta) و آواترومبوپاگ (Doptelet) به مغز استخوان کمک می‌کنند تا پلاکت‌های بیشتری بسازد. این نوع داروها می‌توانند خطر لخته‌شدن خون را افزایش دهند.

داروهای دیگر ریتوکسیماب (Rituxan، Ruxience، Truxima) با کاهش پاسخ سیستم ایمنی، به افزایش تعداد پلاکت‌ها کمک می‌کنند.

درمان پلاکت خون پایین با عمل جراحی

اگر سایر گزینه‌های درمان کمکی نکنند، ممکن است از عمل جراحی برای حذف طحال (splenectomy) استفاده شود. زمانی که این جراحی انجام می‌شود، به‌سرعت حملات به پلاکت‌ها پایان پیدا می‌کند و تعداد آن‌ها به حد متعادلی می‌رسد. البته باید دقت کنید که بیرون‌آوردن طحال برای همه مفید واقع نمی‌شود. در واقع، این فرایند ساده نیست و بدن بدون این عضو با خطراتی روبه‌رو خواهد شد. نداشتن طحال، خطر ابتلا به عفونت‌ها را بالا می‌برد.

عوارض کاهش پلاکت خون

کاهش پلاکت خون چه عوارضی دارد؟

اگر کاهش پلاکت خون درمان نشود، امکان بروز عوارضی جدی به‌وجود می‌آید. این وضعیت می‌تواند با عوارضی مانند خونریزی داخلی مغز یا روده‌ها همراه شود. در شرایط وخیم، امکان از دست‌رفتن زندگی هم وجود دارد. بنابراین، اگر با چنین مشکلی روبه‌رو هستید، باید تحت نظر پزشک، اقدامات درمانی لازم را پیش بگیرید. دکتر قلب می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند. با آگاهی از اینکه تخصص قلب چیست، می‌توانید خود را به دست متخصصی خبره در این زمینه بسپارید.

آیا می‌توان از پایین‌آمدن پلاکت خون پیشگیری کرد؟

اگر به‌دلیل ابتلا به نوعی بیماری زمینه‌ای یا سابقه پزشکی در معرض خطر ابتلا به تعداد پلاکت پایین هستید، پزشکان اقدامات پیشگیرانه را به شما توصیه می‌کنند. این توصیه‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • پرهیز از فعالیت‌هایی با خطر بالای خونریزی یا کبودی (مانند ورزش‌های تماسی)
  • محدود کردن مصرف الکل و رعایت رژیم غذایی سالم
  • دریافت انواع خاصی از واکسن ها
  • اجتناب از مواد شیمیایی سمی

قطع یا تعویض داروهایی که بر پلاکت‌ها تأثیر می‌گذارند، هم از روش‌های پیشگیری پایین‌آمدن پلاکت خون هستند. این داروها شامل مواردی از جمله آسپرین و ایبوپروفن می‌شوند. به‌طور کلی هم ورزش منظم و رژیم غذایی مطلوب می‌توانند به حفظ سلامت بدن کمک کنند.

عوارض پلاکت خون پایین
کبودی پا در اثر کاهش پلاکت خون

برای درمان کاهش پلاکت خون به چه دکتری مراجعه کنیم؟

در صورتی‌ که علائم ظاهری کمبود پلاکت خون را دارید و نگران سلامت خود هستید، به پزشک مراجعه کنید. اگر دچار خونریزی هستید که متوقف نمی‌شود، یعنی دچار موقعیتی اورژانسی هستید و به کمک فوری پزشکان نیاز دارید. به‌طور کلی، جهت بررسی علائم و تشخیص دقیق علل کاهش پلاکت خون، باید به دکتر قلب تهران یا دیگر شهرهای ایران مراجعه کنید. مثلا در تهران، 267 پزشک فعال در زمینه قلب وجود دارد، که می‌توانید برای مشکلاتی همچون پلاکت خون، به آن‌ها مراجعه کنید. 

برای درمان پلاکت خون پایین از روش‌های مختلفی از جمله از بین‌بردن علت زمینه‌ای یا تزریق پلاکت (آمپول برای پلاکت خون پایین) استفاده می‌شود. اجتناب از داروهایی که باعث پایین بودن پلاکت خون می‌شود یا روش‌های دیگر به بهبود این وضعیت کمک می‌کنند.

برای شناسایی بهترین پزشکان به سامانه دکتردکتر مراجعه کنید. در آنجا، بهترین متخصصان را شناسایی کنید و به‌طور آنلاین، از آن‌ها نوبت بگیرید.

منابع:

my.clevelandclinic.org

mayoclinic.org

healthline.com

cancer.org

سوالات متداول کاهش پلاکت پایین خون

همیشه این طور نیست، اما پلاکت خون پایین می‌تواند نشانه ابتلا به سرطان هم باشد. در زمان درمان سرطان‌های مختلف هم تحت تأثیر مصرف دارو، پلاکت پایین می‌آید.

plcr پایین در آزمایش خون نشان‌دهنده کاهش تولید پلاکت یا افزایش تخریب آن است. در شرایطی مانند کم‌خونی آپلاستیک، اختلالات مغز استخوان، شیمی درمانی، عفونت‌های ویروسی یا ترومبوسیتوپنی ناشی از دارو، plcr خون در آزمایش کم نشان داده می‌شود.

در بزرگسالان، تعداد پلاکت طبیعی بین ۱۵۰هزار تا ۴۵۰هزار پلاکت در هر میکرولیتر خون است. اگر تعداد کل خون شما کمتر از ۱۵۰هزار پلاکت باشد، ترومبوسیتوپنی یا کاهش پلاکت دارید.

مراقبت‌های اورژانسی معمولاً شامل دریافت خون می‌شوند. در روش انتقال خون، خونی که حاوی تعداد زیادی پلاکت است، به بیمار تزریق می‌شود. استروئیدها و گلوبولین‌های ایمنی که از طریق لوله‌ای به ورید وارد می‌شوند هم برای درمان فوری وضعیت مفیدند.

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

662 دیدگاه در “آیا پلاکت خون پایین خطرناک است؟ نشانه چیست؟
  • عرض سلام وخسته نباشید .خانم دکتر فرمودید گلوبول سفید کم شده که روی 3.9 بود. خانم دکتر ایا احتمال سرطان هست.ممنون اگه پاسخ دهید

    پاسخ
    • سلام
      نه لزوما بايد علت كمبود گلبول هاي سفيدتون مشخص شه ممكنه مسائل عفوني مطرح باشه
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام وخداقوت.چند روز پیش برای چکاب ازمایش دادم.پلاکت خونم150 بود گلوبول سفید3.9بود که یه ستاره هم جلوش زده بود وهموکلوبین هم 14 ایا مشکل خاصی دارم.سپاسگذارم

    پاسخ
    • سلام پلاكتتون مشكلي نداره اما تعداد گلبوب سفيدتون كم شده
      بهتره

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • با سلام بنده حدود ده سال پیش عمل جراحی قلب باز ودر رابطه با چهار رگ عروق کرونر داشته ام و از همان زمان مبتلا به دیابت نوع ۲ نیز شده ام که تحت نظر دکتر فوق تخصص غدد بوده و قرصهای چربی خون و دیابت زیر نظر پزشک مصرف می کنم و هر سال دکتر فوق چهار مرتبه آزمایش چربی و دیابت از بنده می گیرد اخیرا به بنده گفتند که پلاکت خون شما کم شده است وبه دکتر خون شناسی مراجعه کنید پلاکت ۱۳۱۰۰۰ mm3 وهماتوکریت ۵۰.۱ و آر. بی . سی ۵۰۵۵ میلیون/mm3 و می باشد لطفا نظر خود را بفرمائید.

    پاسخ
    • سلام
      عدد hb چند؟
      پلاکتتون‌پایین تر از نرمال هست و ویزیت لازمه
      ولی بعید مشکل نگران کننده ای باشه

      پاسخ
  • تشکر از راهنماییت

    پاسخ
  • سلام پلاکت 110 خطرناکه یا نه

    پاسخ
    • سلام ١١٠ هزار نرماله نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام خدا قوت،مادر بنده سرطان پانکراس داره و از حدود چهار روز پیش در منزل،حدود چهار لیتر مایعات مصرف کرده و حدود دویست یا سیصد سی سی رو تخلیه کرده،شکمش باد کرده،و الان داخل آی سی یو هست،دکتر گفت پلاکت خونش عزار بوده که با تزریق پلاکت به 22 هزار رسیده ولی الان میگن که با وجود تزریق پلاکت،16000 هزار شده،نتیجه سونوگرافی هم گفتن عفونت ریه و عفونت خون باعث تخلیه نشدن ادرار هست،جسارتا خواستم بدونم که عفونت خون یا ریه ربطی به سرطان پانکراس داره و اینکه شرایط ادامه زندگی در این شرایط به چه شکله،ممنون از زحمتهاتون و پاسخگوئیتون

    پاسخ
    • سلام
      بله مرتبط هست به سرطان پانگراس
      اگر متاستاز به جاهای دیگر داده باشد درمان سخت و به خوبی پیش نمیرود

      پاسخ
  • سلام، من حدود توروخدا جواب بدید پیش هر دکتری میرم یه چیز میگه، من حدود دو هفته سردرد حالت تهوع واستفراغ داشتم و یبوست، بعد از کلی آزمایش پلاکت خونم رو87 هست، کم خونی هم دارم، الان باید پیش چه متخصصی برم یا چه آزمایشی بدم، حالم خیلی بده هیچی نمی تونم بخورم سرم گیج میره نمیتونم راه برم

    پاسخ
    • سلام بايد به متخصص خون مراجعه كنيد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر وقت بخیر…
    پدربزرگم تو بخش آی سی یو بستریه و دکتر میگه پلاکت خونش خیلی پایینه….
    بنظرتون راهی نیس برای افزایش پلاکت؟

    پاسخ
    • سلام
      اول باید علت کمبود پلاکت مشخص شود
      بر اساس علت، تزریق پلاکت،ivig, کورتون و…انجام میشود

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر عرض کنم خدمت شما بنده صبح ک از خواب بلند میشم دهنم پر خون هست همیشه از لثه هام خون میاد مسواک ک میزنم خون زیادی از لثه هام جاری میشه لطفا راهنماییم کنید

    پاسخ
    • سلام
      از مواد حاوی ویتامین سی استفاده کنید
      توسط دندانپزشک ویزیت شوید

      پاسخ
  • من پلاکتم روی ۱۲۲هزار خطر یا نه

    پاسخ
    • سلام نه عزيزم مشكلي نداره

      پاسخ
  • سلام پلاکت خونم ۱۲۶ است متعی میباشد ۶ ماه پیش ۱۴۵ بود سال پیش ۲۴۰ نگرانم صمنا قرص اسپرین وپلاویکس میخورم چون استنت دادم ۴ عدد چه کنم ایا خطر ناک است کبودی وخونریزی ند

    پاسخ
    • سلام نه نرماله نگران نباشيد
      بالاي ١٠٠ هزار در رنج نرمال هست

      پاسخ
  • سلام وخسته نباشید خانمی۴۸ساله هستم آبان ماه خونریزی بینی شدید داشتم وپلاکت خونم رو چک کردم بعداز خونریزی۱۲۳ بود پایین اومده بود وبعدباخوردن غذاهای (جیگر گاو پوسته و سه شیره وسویق )پلاکتش خونم بعداز ۴۰ روز ۱۵۲ شد وبایکم سهل انگاری وبعد از ۴۰ روز دیگر که آزمایش دادم دوباره پلاکتم ۱۳۱ شد درصورتی که خونریزی بینی هم نداشتم ،پلاکتش خونم رو۱۳۱ خطرناکه؟؟

    پاسخ
    • سلام
      چون خونریزی بینی داشتین باید ازمایش تکمیلی از جمله
      Cbc, diff, bun, cr, Ast, Alt, Alkp, pt, ptt, inr,B.t انجام بشود

      پاسخ
  • سلام
    خسته نباشید
    دیروز آزمایش خون دادم و پلاکت خون بنده را ۱۰۴ نشان داده است.
    میخواستم بدانم که نیاز به مراجعه حضوری هست خیلی نگرانم

    پاسخ
    • سلام ماه بعد هم چك كنيد اگه بالاي ١٠٠ هزار بود نه لزومي نداره

      پاسخ
  • سلام .
    پلاکت ۱۳۷۰۰۰
    Pdw 19,1
    ادار در خونم مثبت یک که از ده سال پیش بوده
    ویتامین د۳ من ۲۰ ک کم بوده
    خیلی بیحالم
    میترسم در اینده به مشکل بخورم
    قبلنا پنج شش سال پیش زیاد خون دماغ میکردم
    دکتر خون رفتم میگن مشکلی نیس. احتمالش هست ایا بعدا پلاکتم زیر صد بیاد

    پاسخ
    • سلام پلاكتتون نرمال هست ، براي خون در ادرارتون بايد به متخصص كليه مراجعه كنيد
      ويتامين ديتونم بايد اصلاح شه
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر ببخشید یک سوال داشتم آیا شربت شیره انگور برای پلاکت خون پایین مناسب است خواهش میکنم برایم بگید

    پاسخ
    • سلام
      به عنوان درمان نیس عزیزم
      و اثر خاصی هم ندارد

      پاسخ
  • سلام 22سالمه .. ازمایش خون ک میدم سریع باید بره زیر دستگاه چون خونم زود لخته میشه به همین خاطر اگه دیرتر بره زیر دستگاه پلاکتم کم نشون میده .. به متخصص خونم مراجعه کردم تمام ازمایشاتو ازم گرفتن همش نرمال بوده اما میخواستم شما راهنمایی کنید که دلیلش چیه ممنون

    پاسخ
    • سلام اگر از نظر فوق تخصص خون مشکلی نبوده و ازمایش cbc, diff, pt,ptt,inr, Bt نرمال بوده مشکلی نیست

      پاسخ
  • سلام شوهرم ۳۳ سالشه دیروز که جواب ازمایشش رو گرقت پلاکتش ۱۴۱ هست و ائوزینوفیلش بالاست حدود ۴.۶ هست، میخواستم بدونم علت چیه. در ضمن شوهرم کبد چرب داره و قرص کم کاری تیرویید هم مصرف میکنه

    پاسخ
    • سلام
      از نظر پلاکت مشکلی نیست
      احتمالا دچار سابقه ای از حساسیت یا الرژی می باشند

      پاسخ
  • به نظرم مقاله علمی عالی بود و تو صنف بدنسازی باهاش سر کار داریم کار امد هستش عالی

    پاسخ
    • ???

      پاسخ
      • ممنون میشم راهنمایی بفرمایید,
        همسرم ۳۷ساله هستند. حدودا دو سال قبل بطور اتفاقی متوجه شدیم ک پلاکت ایشون پایینه, حدودا ۱۰۴,
        تا چند ماه بعد هرماه بصورت روتین دوباره آزمایش دادن و هربار عدد پلاکت تغییر میکرد, یکماه ۹۴ بود, ماه بعد ۱۲۲ و ماه بعدی ۱۰۵,
        متاسفانه ایران نیستیم و بخاطر شرایط کرونا امکان سفر نداریم و از دسترسی به پزشکان حاذق ایران محروم ماندیم و از طرفی بدلیل نوع سیستم درمانی و وقت دهی در اینجا فقط پزشک عمومی همسرم رو ویزیت کردند و گفتند باید منتظر نوبت انکولوژیست باشیم و در جواب نگرانی ما میگند چون پارامترهای دیگر خون بدون مشکل بوده و فقط پلاکت پایین است, جای نگرانی نیست,
        عاجزانه درخواست کمک و مشورت دارم ازتون, چون واقعا نگران همسرم هستم… آیا نیاز هست سریعتر پیگیری کنیم؟ یا بقول پزشکان اینجا جای نگرانی نیست؟

      • سلام
        اگه بقیه ازمایش ها نرماله و علامتی ندارن بعید که مشکل نگران کننده ای باشد

  • با سلام
    پلاکتم ۱۴۰
    Pdw 19.1
    پسرم و سی سالمه. قبلا پلاکتم تا ۱۲۰ هم اومده . خیلی بی حالم همش خستم . دکتر تورو خدا راهنماییم کن خیلی میترسم

    تو ادرارم هم ی ذره خون دیده میشه همیشه . دکتر اورولوژی رفتم گفت چیزی نیست میترسم از پلاکتم باشه

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش cbc, diff, Bun, cr, Ast, Alt, Alkp, billT, billD, ldh, pt,ptt,inr
      بدهید

      پاسخ
  • با سلام من پلاکتم ۱۴۰ هست و pdw 19.1 ایا خطرناکه ساز پلاکتم بزرگه

    پاسخ
    • سلام
      مشکلی وجود ندارد

      پاسخ
  • سلام من شش ماه پیش پسرم ۱۳ ساله اشازمایش خون داد ۱۳۲ هزار حالا دیروز ازمایش داد ۱۰۶ هزار دکتر میگه مشکلی نداره می خوام بدونم چرا پلاکتش پایین امده ممنون میشم جواب بدین

    پاسخ
    • سلام ممكنه بدليل بيماري ويروسي باشه يا ممكنه بدليل مصرف دارو باشه
      اما بالاي ١٠٠ هزار مشكلي نداره نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید سوالی داشتم چرا دختر دو سال و نیم من با وجود پلاکت 70 هزار هنوز روی ساق پا و گردن و سینه پتشی میزنه؟

    پاسخ
    • سلام زير ١٠٠ هزار احتمال ايجاد پتشي هست

      پاسخ
  • درود خانم دکتر
    من ۴۴ سالمه پلاکت خونم یمقدار بالا و پایین میشه االبته حس میکنم مسایل روحی و روانی تاثیررداره
    سال ۹۵ پلاکتم ۱۰۱ بود سال ۹۸ باز ۱۵۴ بود الان هم ۱۴۶ .
    من میخام کاشت مو انجام بدم خانم دکتر خاستم راهنمایی بفرمایید مشکلی برام نداره

    پاسخ
    • سلام نه مشكلي نداريد ميتونيد انجام بديد
      مبارك?

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید دختر من 2سال و نیم سن داره پلاکتش 70 هزار هست ولی کبودی داره در حالی که میگن زیر هفتاد کبودی میده دلیل چیه؟

    پاسخ
    • سلام ميتونه بختطر پلاكتش باشه
      بهتره متخصص خون اطفال معاينش كنه

      پاسخ
  • سلام خانم دکتر پلاکت خون من 47 است ولی هیچ مشکل خونی ندارم پزشک هم مراجعه کردم ولی هیچ دارویی بهم نداد حالا من چه کارکنم لطفا راهنمایی کنید ممنونم

    پاسخ
    • سلام

      اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، می‌توانید از مشاوره تلفنی با فوق تخصص خون استفاده کنید.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید. تغدیه در درمان این بیماری کمک میکنه؟ چ موادی باید بیشتر مصرف کنیم

    پاسخ
    • سلام تغذيه خاصي نداره رژيم غذايي معمولي داشته باشيد اگرم زير ١٠٠ هزار هست بايد

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به متخصص داخلی مراجعه کنید.

      پاسخ
  • خانمی هستم 56 ساله چندساله که برای چکاپ می روم پلاکت خونم 10 تا10 هر سال پایین آمده تا حالاکه 106 رسیده یک بار به دکتر مراجع کردم دارو ندادوگفت فعلا میشکلی نداره ممکن خود ایمنی شده باشه وزمانی جدی میشود که زیر500 باشه – از هیچ داروی استفاده نمی کنم- باید چکار کنم

    پاسخ
    • سلام
      نیاز به اقدامی نیست
      مجددا ازمایش خود را سه ماه دیگر تکرار کنید

      پاسخ
  • خیلی عالی بود ومن استفاده کردم از نوشته های شما ممنونم

    پاسخ
    • ???

      پاسخ
      • سلام من نوزده سالمه و پلاکتم هشتادو پنج هزاره بنظرتون خطرناکه
        ب تازگیم سنگ کلیه دفع کردم
        چن‌ماه پیش پلاکتم ۲۴۱بود الان ازمایش پلاکت دادم ۸۵هزاره ایا مشکلی هست؟؟

      • سلام
        بله باید بررسی تکمیلی بشه

        با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

  • سلام خانوم دکتر بنده 39 سال سن دارم و سابقه بیماری اچ ای وی دارم از طریق رابطه جنسی گرفتم الانم پلاکت خونم 9500 هستش و گلبول سفیدم یه مقدار کمه باید چیکار کنم ایا درمان وجود وارد و دلیلش چیست

    پاسخ
    • سلام بايد به متخصص خون مراجعه كنيد چون اين عدد براي پلاكت بسيار پايين هست و احتمال خونريزي خودبخودي دارد
      لطفا

      برای معاینه کامل و تجویز دارو، به صورت حضوری به فوق تخصص خون مراجعه کنید.

      پاسخ
  • سلام من آزمایش دادم گفتن غلظت خونت بالاست وپلاکتت هم پایین تو آزمایش ۹۱ولی عوارضی ندارم لازمه پیش متخصص خون برم

    پاسخ
    • سلام بله شما باید زیر نظر پزشک باشید

      پاسخ
  • سلام. من بیماری لنفوم دارم و پلاکت خونم پایین هست. ضمنا سیگار و مواد هم استفاده میکنم. چکار باید بکنم.

    پاسخ
    • سلام خب با سيگار و مواد مخدر كه درمان نميشيد
      بايد به متخصص خون بريد درمانتونو شروع كنن
      سيگار اصلا مناسب نيست

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر من دختری ۲۵ساله هستم آخرین باری که آزمایش خون دادم پلاکتم ۱۴۸بود بدنبالش آزمایش pt وpttهم دادم …هیچ مشکلی هم ندارم خداروشکر فقط خیلی نگرانم پایین تر بیاد …معمولا هر وقت آزمایش میدم پلاکتم در همین حدود مشکلی نداره ؟

    پاسخ
    • سلام نرماله مشكلي نداره اگه سابقه بيماري خوني نداريد جاي نگراني نيست

      پاسخ
  • سلام دخترم دوساله هست پلاکت خونش قبل اینکه ب بیمارستان ببریم و بستری کنیم ۶ بود وقتی بستری شد ۶۰هزار پلاکت داشت بعد یه هفته که دیروز یه هفته شد بردیم دکتر آزمایش گرفت پلاکتش شده ۳۰هزار ما تو خانواده مریضی ژنیتیکی نداشتیم با دکتر صحبت کردم که چرا میاد پایین بهم گفت یه هفته دیگه بیاد حتی یه داروی بهم پیشنهاد نداد اگه لطف کنید راهنماییم کنید ممنون میشم

    پاسخ
    • سلام در اطفال اين انفاق بخاطر عفونت ويروسي ايحاد ميشه اما خوبيش اينه كه پاسخ به درمانشون خيلي خوبه

      پاسخ
  • سلام
    بنده یک آزمایش خون دادم پلاکت خونم ۱۲۲ بود یک هفته بعد شد ۹۵
    خانم بنده کرونا داشت من هم قبل از اون بیمار شدم و لرز داشتم شاید هم کرونا داشتم برای رفع لرز در پشت کمرم از سفکسیم و داروهای ضد چرک بدن زیاد استفاده کردم
    آیا علت افت پلاکت از این می‌تونه باشه و خطرناک هست یا نه؟
    با تشکر

    پاسخ
    • سلام دوست گرامی کاهش پلاکت ممکن است به دلیل ویروس کرونا اتفاق افتاده باشد
      هفته دیگر مجدداً باید آزمایش دهید و میزان پلاکت را ارزیابی نمایید
      زیر نظر متخصص داخلی یا فوق تخصص خون باشید

      پاسخ
  • سلام.آزمایش دادم پلاکتم ۱۳۰۰۰وگلبول سفیدم۳۴۰۰میباشد.آزمایش مغزاستخوان دادم گفته شده درجواب ک مغزاستخوان تنبل هست.آیااحتمال سرطان وجوددارد

    پاسخ
    • سلام
      اگه منظورتون از تنبل mds (سندرم میلودیسپلازی) یا میلوفیبروز هست که درمان های خودش رو داره و باید مکرر توسط فوق تخصص خون ویزیت شین
      نگران نباشید ، سرطان نیس

      پاسخ
  • سلام پدرم61 سالشونه والان بیمارستان بستری هستن پلاکت خونش 7000 بوده والان بعد از تزریق 44000 شده آیا خطرناکه

    پاسخ
    • سلام بالاي ٣٠ هزار خطر خونريزي نداره

      پاسخ
  • سلاام دکترجون اژدری هستم‌
    23سالمه سابقه ی پلاکت داشتم اول 11هزاربودنفهمیدم بعدابستری شدم فهمیدم ک پلاکت خونیم پایین مرتب دوماه یک بار ب دکتر خودم سرمیزنم‌پلاکتم 163بود آیا برای بارداریم مشکل میشه یا نه؟؟؟

    پاسخ
    • سلام خيلي احتمالش هست
      بايد قبل از بارداري پلاكتتون نرمال شده باشه و طي دوران بارداري تحت نظر متخصص خون باشيد

      پاسخ
  • سلام ببخشید دیابت یه نفر۱۲۷۰۰۰مشکلی هست به دکتر مراجعه کنه؟

    پاسخ
    • باسلام ایا پلاکت ۱۱۹هزارپایین هست قبلا آزمایش وسونوگرافی هم انجام دادم وگفت مشکلی نداره البته اینقدر پایین نیود

      پاسخ
      • سلام نه نرماله يكماه بعد دوباره چك كنيد

      • سلام خسته نباشید پلاکت خون من ۷۱ هستش دارو هم مصرف کردم ولی بیشر نشد آیا خطرناک هست واسم؟

      • سلام اگه همه بررسي ها نرمال بوده ITP داريد كه بدن آنتي بادي عليه پلاكت ميسازه
        عدد ٧١ هزار خطرناك نيست
        اما بايد مرتب كورتون بخوريد و در صورتي كه به كورتون جواب نداد طحالتونو ور داريد

    • سلام نه نرماله نگران نباشيد

      پاسخ
  • با سلام
    من کرونا گرفتم وقتی ازمایش کرونا رو دکتر دید گفت پلاکتت اومده پایین و ۱۳۵۰۰۰ بود الان میخام اقدام ب بارداری کنم آیا خطرناکه؟؟

    پاسخ
    • سلام نه خطرناك نيست ١٣٥ هزار خوبه

      پاسخ
  • پدرم ۵۵ساله پلاکتش روی ۸۶۰۰۰هزار هست پلاکتش پایینه …..ایا مشکلییه چ راه حلی دارید ؟؟؟چ دکتری باید ببرمش ؟؟؟؟؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      باید بررسی دقیق بشن عزیزم
      به فوق تخصص خون یا به متخصص داخلی مراجعه کنید

      پاسخ