ترومبوسیتوپنی (Thrombocytopenia) یا پلاکت خون پایین، زمانی رخ میدهد که مغز استخوان، بهاندازه کافی پلاکت نمیسازد. پلاکتها، سلولهای خونی هستند که برای کمک به توقف خونریزی، به لختهشدن خون کمک میکنند. ممکن است، افراد مبتلا به این وضعیت خونریزی زیادی داشته باشند؛ خونریزی در آنها، بهسختی متوقف میشود. پایین بودن پلاکت خون در افراد مبتلا به بیماریهای خاص مانند بیماریهای خودایمنی، سرطان یا افرادی دیده میشود که از برخی داروها استفاده میکنند. هر فرد سالم، معمولاً در هر میکرولیتر خون ۱۵۰هزار تا ۴۵۰ هزار پلاکت دارد. اگر مقادیر آزمایشگاهی رقمی کمتر از ۱۵۰هزار را نشان دهند، یعنی کاهش پلاکت خون رخ داده است. برای تشخیص پلاکت خون پایین از آزمایش خون استفاده میشود.
در این مقاله از مجله سلامت و پزشکی دکتردکتر، به علل کاهش پلاکت خون، تشخیص، پیشگیری و درمان آن پرداختهایم. مطالعه این مقاله، به ۴ دقیقه زمان نیاز دارد.
در پایان، اگر پرسشی داشتید، بپرسید تا پزشک به شما پاسخ بدهد.
پلاکت خون پایین به چه معناست؟
اگر مغز استخوان پلاکت کافی تولید نکند، بدن با پلاکت خون پایین روبهرو میشود. پلاکتها سلولهایی خونی هستند که برای کمک به توقف خونریزی، لختههای خونی تشکیل میدهند. اگر دچار افت تعداد پلاکت هستید، ممکن است خونریزی زیادی داشته باشید و این روند با دشواری متوقف شود.
بهنقل از پایگاه اطلاعرسانی دانشگاه کمبریج (cuh)،
تعداد پلاکتهای طبیعی بین ۱۵۰ تا ۴۰۰هزار است. در بیشتر موارد در زمان کاهش پلاکت خون، تعداد آنها زیر ۲۰هزار است. پلاکت پایین ترومبوسیتوپنی (Thrombocytopenia) نامیده میشود.
ترومبوسیتوپنی یا کاهش پلاکت خون، اغلب در افراد مبتلا به بیماریهایی مانند بیماری خودایمنی رخ میدهد. کسانی که از داروهای خاصی استفاده میکنند، هم به این شرایط مبتلا میشوند. پزشکان معمولاً کاهش پلاکت خون را با درمان بیماری زمینه ای و/یا تغییر داروهای عامل آن درمان میکنند.
پلاکت خون نرمال چقدر باید باشد؟
تعداد یا سطح طبیعی پلاکت در بزرگسالان از ۱۵۰هزار تا ۴۵۰هزار پلاکت در هر میکرولیتر خون متغیر است. سطوح پلاکت پایین عبارتند از:
- پلاکت پایین خفیف؛ سطح پلاکت بین ۱۰۱ هزار تا ۱۴۰ هزار در هر میکرولیتر خون.
- پلاکت پایین متوسط؛ سطح پلاکت بین ۵۱ هزار تا ۱۰۰هزار در هر میکرولیتر خون.
- پلاکت پایین شدید؛ سطح پلاکت بین ۵۱ هزار تا ۲۱ هزار میکرولیتر خون.
با انجام آزمایش خون کامل میتوانید از تعداد پلاکت خون خود باخبر شوید. پلاکت خون 130 هزار و پایینتر میتواند باعث بروز مشکلات خونی مختلفی در بدن شوند.
آیا پایینبودن پلاکت خون خطرناک است؟
اگر تعداد پلاکتهای خونی بسیار پایین نیاید، وضعیت خطرناک نخواهد بود. اما در برخی مواقع، شمار پلاکتها آنچنان پایین میآید که دیگر وضعیت بسیار خطرناک میشود. در چنین شرایطی، امکان بروز خونریزیهای جدی در بدن قوت میگیرد. برای مثال، خونریزی در مغز خطرناک است. چنین اوضاعی میتواند زندگی فرد مبتلا را تهدید کند. درمان زودهنگام مانع از بروز عوارض خطرناک خواهد شد.
پایینبودن پلاکت خون چه علائمی دارد؟
علائم کاهش پلاکت خون، به شدت آن بستگی دارد. در موارد خفیف مانند کاهش پلاکت خون در زمان بارداری، معمولاً علائم خاصی ایجاد نمیشود. موارد شدیدتر میتوانند سبب خونریزی آسان و غیرقابل کنترل شوند. در این صورت، نیاز به توجه فوری و اورژانسی وجود دارد.
پلاکت خون پایین با نشانههای زیر همراه میشود:
- تغییر رنگ پوست به قرمز، بنفش یا کبودی
- بروز بثورات با نقاط کوچک قرمز یا بنفش
- وجود خون در مدفوع یا ادرار
- خونریزی شدید قاعدگی
- خونریزی لثه و بینی
- خونریزی رکتوم
بروز خونریزی از زخمهایی که بهآسانی بهبود پیدا نمیکنند، هم از علائم ظاهری کمبود پلاکت خون است.
چه چیزهایی پلاکت خون را پایین میآورند؟
عوامل مختلفی، باعث کاهش پلاکت خون میشوند. برخی میپرسند که پایین بودن پلاکت خون نشانه سرطان است؟ پاسخ این سوال در برخی اوقات، مثبت است اما نه همیشه. پس اگر میخواهید بدانید که پلاکت خون پایین نشانه چیست، نگاهی به جدول زیر بیاندازید. در این جدول با انواع علت پایینبودن پلاکت خون آشنا میشوید:
عوارض جانبی داروها | برخی داروها تاثیری منفی روی عملکرد سیستم ایمنی میگذارند و همین باعث تخریب و پلاکت خون پایین میشود. هپارین، کینین، آنتیبیوتیکهای حاوی سولفور و داروهای ضدتشنج از جمله این داروها هستند. |
کاهش تولید پلاکت در مغز استخوان | مغز استخوان، بافت اسفنجی داخل استخوان است. این مکان، جایی است که همه اجزای خون، از جمله پلاکتها تولید میشوند. اگر مغز استخوان پلاکتهای کافی تولید نکند، تعداد پلاکتها کم میشود. |
ترومبوسیتوپنی خود ایمن | ترومبوسیتوپنی یا کاهش پلاکت خون، ممکن است خفیف باشد و علائم یا نشانههای چندانی نداشته باشد. لوپوس و روماتیسم مفصلی از جمله این بیماریها هستند. |
تورم طحال | طحال یکی از اندامهای بدن است که وظیفه آن مقابله با عفونتها و فیلترکردن مواد زائد خون است. تورم طحال باعث پایینآمدن پلاکت خون میشود. |
بیماریهای مختلف | سندرم همولیتیک اورمیک (Hemolytic–uremic syndrome) و انواع سرطانها هم باعث پایینآمدن پلاکت میشوند |
پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک (Thrombotic thrombocytopenic purpura) | پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک نوعی اختلال نادر است و زمانی منجر به پایین بودن پلاکت خون میشود که لختههای خونی متعدد بهصورت همزمان در سرتاسر بدن تشکیل شوند. |
تخریب پلاکت | کاهش پلاکتهای خون، ممکن است به علت تخریب سریعتر پلاکتها در مقابل سرعت تولید پلاکتها باشد. مصرف داروهای ضدالتهاب و ضدتشنج از دلایل این وضعیتاند. |
بارداری | ترومبوسیتوپنی ناشی از بارداری معمولاً خفیف است و به زودی پس از زایمان بهبود پیدا میکند. |
عفونت در خون | عفونتهای باکتریایی شدید یا ویروسی هم پلاکت را پایین میآورند. |
کمخونی و عوارض آن | کمخونی آپلاستیک، کمبود ویتامین B-12 کاهش فولات و آهن از دلایل احتمالی افت پلاکت خون هستند. |
مصرف الکل زیاد و سیروز کبدی هم از جمله دلایل پایینآمدن پلاکت خون هستند. در صورت بروز بسیاری از این مشکلات، نیاز به مراجعه به دکتر قلب برای رسیدگی به مشکلات پلاکت خون وجود دارد. شاید برایتان جالب توجه باشد که اخیراً اعلام شده، واکسیناسیون کرونا با واکسن آسترازنکا هم میتوانسته همراه با کاهش پلاکت خون و بالارفتن احتمال لختگی آن باشد.
چه غذاهایی پلاکت خون را پایین میآورند؟
تغذیه نقش حیاتی در تولید پلاکت خون دارد. با بهبود تغذیه، احتمالاً میتوانید تعداد کم پلاکت ها را معکوس کنید و عملکرد پلاکتها را بهبود بدهید. غذاهای سرشار از ویتامینها و مواد معدنی خاص، از جمله ویتامین B12 و C، فولات و آهن به افزایش تعداد پلاکت خون کمک میکنند. در مقابل، برخی از غذاها و نوشیدنیها، از جمله الکل، باعث کاهش پلاکت خون میشوند. در ادامه با مواردی که باعث پایینآمدن پلاکت خون میشوند، بیشتر آشنا میشوید:
غذاهای با شاخص گلیسمی بالا (GI)
این مواد غذایی خوراکیهایی هستند که با غلات تصفیهشده یا کربوهیدراتهای ساده تهیه میشوند. مصرف غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا منجر به افزایش قند خون میشود. زمانی که قند خون بالا میرود، در تجمع پلاکتها اشکالاتی بهوجود میآید. این روند خطر خونریزی را زیاد میکند. برخی از میوهها و سبزیجات هم میتوانند باعث بروز مشکلاتی در روند تجمع پلاکت و پایینآمدن شمار آنها شوند:
- زغال اخته
- کیوی و گریپ فروت
- انگور، سیر، پیاز، گوجه فرنگی
زردچوبه و زنجبیل هم میتوانند در لختهشدن خون اختلال ایجاد کنند.
چربیهای اشباعشده
منظور از چربیهای اشباعشده مواردی است که میتوانند باعث ایجاد رسوب در رگها شوند. چربیهای موجود در این خوراکیها از نوع اشباع است:
- لبنیات
- گوشت قرمز
- غذاهای سرخشده
- غذاهای فرآوریشده
مصرف این مواد غذایی باعث افزایش التهاب در بدن میشود. التهابات بدن عوارض ناخوشایند متنوعی دارند. از جمله آنها باید به اختلال در تولید پلاکت اشاره کنیم.
غذاهای پر از سدیم و شیرینکنندهها
غذاهای سرشار از سدیم (نمک) میتوانند باعث تجمع غیرطبیعی پلاکتها و تشکیل لختههای خون شوند. بهطور کلی، مصرف کنترلنشده نمک در رژیم غذایی با احتمال بروز خطرات مختلف برای بدن همراه است. شیرینکنندههای مصنوعی هم از مواد خطرناکی هستند که باعث بههم خوردن تعادل پلاکتهای خونی میشوند. مصرف زیاد برخی از اینها مانند آسپارتام میتواند باعث پایینآمدن پلاکتهای خونی شود.
کاهش پلاکت خون چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص علت کاهش پلاکت خون، لازم است که آزمایش کامل شمارش سلولهای خونی (CBC) انجام شود. پزشک معالج، با توجه به نتایج آزمایش، میتواند تعداد سلولهای خونی بیمار ازجمله پلاکتها را بفهمد. شاید خون از لحاظ آنتیبادیهایی که بدن علیه پلاکتها تولید میکند، هم آزمایش شود. این آنتیبادیها پروتئینهایی هستند که پلاکتها را از بین میبرند و گاهی بر اثر مصرف برخی داروهای خاص و گاهی نیز به عللی نامعلوم تولید میشوند. شاید بنا به صلاحدید پزشک، نیاز باشد که آزمایشهای مربوط به تشکیل لخته مانند موارد زیر هم انجام شوند:
- آزمایش زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT)
- آزمایش زمان پروترومبین (PT)
انجام این آزمایشها فقط به نمونهگیری ساده از خون نیاز دارد. در آزمایشگاه، مواد شیمیایی خاصی را به نمونه اضافه میکنند تا زمان لختهشدن محاسبه شود.
معاینه فیزیکی برای تشخیص کاهش پلاکت خون
در معاینه فیزیکی، پزشک بهدنبال علائم خونریزی زیر پوست میگردد. او شکم را بررسی میکند تا ببیند که آیا بزرگی طحال رخ داده است یا خیر. اگر طحال بزرگ شده باشد، باید سونوگرافی انجام شود. سونوگرافی از طریق امواج اولتراسوند کار میکند و براساس تصویری که از طحال به دست میدهد، پزشک را متوجه تغییرات اندازه این عضو از بدن میکند. از روشهای دیگر هم برای بررسی وضعیت پلاکتها استفاده میشود.
اگر پزشک پلاکت خون پایین را مربوط به مغز استخوان بداند، آسپیراسیون مغز استخوان تجویز خواهد کرد. در این روش، با استفاده از یک سوزن، مقدار کوچکی از مغز استخوان را برای بررسی و ارزیابی بیشتر بافت استخوانی جدا میکنند. بیوپسی مغز استخوان نیز گاهی تجویز میشود. در این روش، به وسیله یک سوزن از مغز استخوان نمونهبرداری و نمونه هم معمولاً از استخوان لگن خاصره دریافت میشود. امکان دارد که آسپیراسیون و بیوپسی بهطور همزمان انجام شوند.
پلاکت خون پایین چگونه درمان میشود؟
افراد مبتلا به ترومبوسیتوپنی خفیف، ممکن است نیاز به درمان نداشته باشند. در موارد خفیفتر پزشک معالج توصیههای زیر را برای وخیمترنشدن وضعیت بیمار تجویز میکند. در واقع، با توجه به مقدار پلاکت خون پایین و ریشه آن، اقدامات درمانی هم متفاوت خواهند بود. از توصیههای رایج برای درمان پلاکت خون پایین خفیف باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- محدودیت مصرف الکل
- پرهیز از ورزشهای سنگین و خطرناک
- پرهیز از فعالیتهایی با احتمال ایجاد خونریزی یا کبودی
قطع یا تغییر داروهای اثرگذار روی پلاکتهای خون هم از روشهای درمان پلاکت خون پایین هستند. از جمله این داروها باید به آسپرین و ایبوپروفن اشاره کنیم.
انتقال خون و قطع مصرف دارو
بعضی افراد مبتلا به کاهش پلاکت خون شدید یا طولانیمدت (مزمن) هستند. بنا به اینکه چه تعداد پلاکت خون در آنها کم است، معمولاً راه درمانی شامل موارد زیر میشود:
- با شناسایی داروهای عامل کاهش پلاکت، درمان آسانتر خواهد بود. به عنوان مثال، اگر کمبود ناشی از مصرف هپارین داشته باشید، پزشک، مصرف آن را متوقف و یک داروی متفاوت را تجویز خواهد کرد.
- اگر سطح پلاکت خیلی پایین باشد، پزشک کمبود پلاکت خون را با انتقال خون جبران میکند.
گاهیاوقات، کاهش پلاکت در خون به حدی است، که میتواند منجر به موقعیت اورژانس پزشکی شود. در این صورت، نیاز به مبادله پلاسما وجود دارد.
مصرف دارو برای درمان پلاکت خون پایین
در زمان درمان باید پزشک را در جریان تمام داروها و مکملهای مصرفیتان قرار بدهید. ممکن است، لازم باشد مصرف برخی داروها را متوقف کنید. داروهایی هم برای رفع کاهش پلاکت خون از سوی پزشک تجویز میشوند. این موارد میتوانند شامل فهرست زیر باشند:
- استروئیدها؛ اغلب از یک کورتیکواستروئید خوراکی مانند پردنیزون استفاده میشود. هنگامی که شمارش پلاکتها به سطح ایمن برمیگردد، پزشک میتواند نحوه کاهش مصرف دارو را مشخص کند. مصرف طولانیمدت این داروها خطر ابتلا به عفونتها، قند خون بالا و پوکی استخوان را افزایش میدهد.
- گلوبولین ایمنی؛ اگر کورتیکواستروئیدها عمل نکنند، تزریق گلوبولین ایمنی توصیه میشود. این دارو خونریزیهای جدی را درمان میکند یا بهسرعت شمارش خون را قبل از جراحی افزایش میدهد.
- افزایشدهندههای پلاکت؛ داروهایی مانند رومیپلوستیم (Nplate)، الترومبوپاگ (Promacta) و آواترومبوپاگ (Doptelet) به مغز استخوان کمک میکنند تا پلاکتهای بیشتری بسازد. این نوع داروها میتوانند خطر لختهشدن خون را افزایش دهند.
داروهای دیگر ریتوکسیماب (Rituxan، Ruxience، Truxima) با کاهش پاسخ سیستم ایمنی، به افزایش تعداد پلاکتها کمک میکنند.
درمان پلاکت خون پایین با عمل جراحی
اگر سایر گزینههای درمان کمکی نکنند، ممکن است از عمل جراحی برای حذف طحال (splenectomy) استفاده شود. زمانی که این جراحی انجام میشود، بهسرعت حملات به پلاکتها پایان پیدا میکند و تعداد آنها به حد متعادلی میرسد. البته باید دقت کنید که بیرونآوردن طحال برای همه مفید واقع نمیشود. در واقع، این فرایند ساده نیست و بدن بدون این عضو با خطراتی روبهرو خواهد شد. نداشتن طحال، خطر ابتلا به عفونتها را بالا میبرد.
کاهش پلاکت خون چه عوارضی دارد؟
اگر کاهش پلاکت خون درمان نشود، امکان بروز عوارضی جدی بهوجود میآید. این وضعیت میتواند با عوارضی مانند خونریزی داخلی مغز یا رودهها همراه شود. در شرایط وخیم، امکان از دسترفتن زندگی هم وجود دارد. بنابراین، اگر با چنین مشکلی روبهرو هستید، باید تحت نظر پزشک، اقدامات درمانی لازم را پیش بگیرید. دکتر قلب میتواند در این زمینه به شما کمک کند. با آگاهی از اینکه تخصص قلب چیست، میتوانید خود را به دست متخصصی خبره در این زمینه بسپارید.
آیا میتوان از پایینآمدن پلاکت خون پیشگیری کرد؟
اگر بهدلیل ابتلا به نوعی بیماری زمینهای یا سابقه پزشکی در معرض خطر ابتلا به تعداد پلاکت پایین هستید، پزشکان اقدامات پیشگیرانه را به شما توصیه میکنند. این توصیهها شامل موارد زیر هستند:
- پرهیز از فعالیتهایی با خطر بالای خونریزی یا کبودی (مانند ورزشهای تماسی)
- محدود کردن مصرف الکل و رعایت رژیم غذایی سالم
- دریافت انواع خاصی از واکسن ها
- اجتناب از مواد شیمیایی سمی
قطع یا تعویض داروهایی که بر پلاکتها تأثیر میگذارند، هم از روشهای پیشگیری پایینآمدن پلاکت خون هستند. این داروها شامل مواردی از جمله آسپرین و ایبوپروفن میشوند. بهطور کلی هم ورزش منظم و رژیم غذایی مطلوب میتوانند به حفظ سلامت بدن کمک کنند.
برای درمان کاهش پلاکت خون به چه دکتری مراجعه کنیم؟
در صورتی که علائم ظاهری کمبود پلاکت خون را دارید و نگران سلامت خود هستید، به پزشک مراجعه کنید. اگر دچار خونریزی هستید که متوقف نمیشود، یعنی دچار موقعیتی اورژانسی هستید و به کمک فوری پزشکان نیاز دارید. بهطور کلی، جهت بررسی علائم و تشخیص دقیق علل کاهش پلاکت خون، باید به دکتر قلب تهران یا دیگر شهرهای ایران مراجعه کنید. مثلا در تهران، 267 پزشک فعال در زمینه قلب وجود دارد، که میتوانید برای مشکلاتی همچون پلاکت خون، به آنها مراجعه کنید.
برای درمان پلاکت خون پایین از روشهای مختلفی از جمله از بینبردن علت زمینهای یا تزریق پلاکت (آمپول برای پلاکت خون پایین) استفاده میشود. اجتناب از داروهایی که باعث پایین بودن پلاکت خون میشود یا روشهای دیگر به بهبود این وضعیت کمک میکنند.
برای شناسایی بهترین پزشکان به سامانه دکتردکتر مراجعه کنید. در آنجا، بهترین متخصصان را شناسایی کنید و بهطور آنلاین، از آنها نوبت بگیرید.
منابع:
my.clevelandclinic.org
mayoclinic.org
healthline.com
cancer.org
سلام
پسر۱۰ ساله من پلاکت خونش در آزمایشاتی که انجام داده حدود ۷۵۰۰۰ است . راه درمان چیست ؟ و تنها علامتی که داشته تیره ویا بنفش شدن پوست دست ویا پا بوده است.
سلام اگه فقط پلاكتش پايينه علتش بيماري به نام ITP هست كه ميتونه بخاطر يه ويروس ايجاد بشه يا يه دارو مثلا انتي بيوتيك هورده
تا زير ٣٠ هزارو درمان نميكنن فقط با چك مجدد پلاكت فالو ميكنن
سلام
پلاکت خون من ۱۱۱۰۰۰ است آیا مشکل ساز است
سلام خير مشكلي ندارد
سلام من دو روزه تب ولرز دارم قرص استامینوفن و آموکسیسیلین خوردم آزمایش دادم پلاکت خونم روی 109000هستش ممکن بخاطر مصرف دارو باشه ممنون میشم جواب بدید.
سلام داروتونو تموم كنيد
پلاكتتون نرماله نگران نباشيد
يك ماه بعد دوباره تكرارش كنيد
سلام متخصص صاحب
طفل ۶ماهه پلکت شان ۳۹۰۰۰است
خیلی بیحال
همچنان ازنگاه شعور هم ضعیف است خنده هیچ نمیکنه
نظر شما چیست
نوتروفیل ها هم ۸۰است
سلام بايد توسط متخصص اطفال بررسي شود
از نظر بيماري هاي خوني ارثي بررسيش كنند عزيزم
سلام خسته نباشی من پلاکت خونم ۱۱۴۰۰۰ و دیروز ازمایش دادم اومده رو ۱۴۰۰۰۰ ولی از لثه هام خون خیلی کمی میاد خیلی کم مسواک میزنم یکم بیشتر در طول روز شاید یک یا دوبار آب دهانم با مقداری کم خون همراه است یا سرطان است ایا خطرناک است برقیه ازمایشا نرماله در ضمن پدرم سرطان داشتن فوت کردن میتونه سرطان باشه آخه میگن سرطان ژنتیکیه خیلی نگرانم
سلام تغيير ١١٤ هزار به ١٤٠ هزار اصلا چيز خطرناكي نيست نگران نباشبد
هردو در رنج نرمال هستند
خونريزي از لثه بختطر التهاب لثه ، تحليل لثه يا استفاده از مسواك سخت است
سلام بنده خانمی ۳۵ ساله هستم از دوسال قبل که برای سلامت چکاپ میکنم همواره عدد پلاکت خونم در محدوده ۳۰۰۰۰۰ تا ۲۷۰۰۰۰ و ۲۵۸۰۰۰ در نوسان بوده…هرگز پایین تر از ۲۵۰۰۰۰ نبوده..به تازگی عدد پلاکت خونم ۲۳۹۰۰۰ شده..بقیه فاکتورهای ازمایش cbcنرمال است..ضمنا بنده تالاسمی مینور دارم..آیا این کم شدن پلاکت جای پیگیری و نگرانی دارد؟؟
سلام نه تو رنج نرمال هست اصلا نگران نباشيد
خانم دکتر امروز دکتر زنان همراه آزمایش هورمونی برام cbcنوشته بود که در همون آزمایشگاه قبلی ازمایش دادم در کمال تعجب پلاکتم نسبت به ازمایش قبلی که ۲۳۹۰۰۰ بود پایین تر اومده شده210000 خیلی نگران شدم خانم دکتر.. چیکار باید بکنم…
سلام
موردی نداره
سلام خسته نباشید پلاکت خون من ۱۲۹۰۰۰ هستش خطرناک نیست؟ تا ۱۱۴۰۰۰ هم میاد بچه بودم پدرم بر اثر سرطان فوت کردن ایا نشانه اولیه سرطان نیست؟ آدم استرسی هستم ممنون میشم کمکم کنید ازمایش اچ ای وی دادم و چندتا ازمایش دیگه برقیه چیزهام نرماله وقت پلاکتم پایین ممنون میشم راهنمایی کنید ایا نیازی به ازمایش مغز و استخوان دارم انجام بدم؟
سلام پلاكتتون تو رنج نرمال هست نگران نباشيد
سلام پلاكتتون تو رنج نرمال هست نگران مباشيد
سلام، من از سال ۹۵ چند تا آزمایش دادم تو همشون پلاکتم از ۱۲۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰۰ متغیر بوده از لثه ام هم گاهی خون میاد آیا خطرناک است
سلام پلاكت تا زير ١٠ هزار نرسع خونريزي ايجاد نميكنه اين اعداد هم نرماله نگران نباشيد
علت خونريزي از لثتون التهاب لثه يا بد مسواك زدن يا مسواك سفت هست
سلام من پلاکت خونم 140000بود، یازده روز بعد شد 129000 گلبول قرحه پایین اومده احتمالا است
سلام مشكل خاصي نيست تو رنج نرمال هستش
سلام ممنون از مجله خوبتان پلاکت همسرم 56هسته دیابت داره نگرانم دوباره آزمایش و تکرار نکرده نمیدانم چه کار کنم ممنون راهنمایی کنید
سلام ضمن تكرار آزمايش به متخصص داخلي هم مراجعه كند
سلام ضمن تكرار آزمايش به متخصص داخلس هم مراجعه كند
سلام
وقت بخیر
با تشکر از مطالب مفیدتان.
بنده آقایی ٣٨ ساله هستم. در آزمایشی که حدود یک هفته پیش دادم میزان پلاکت خونم عدد ١١٨٠٠0 رو نشان میداد!!
بقیه ی موارد خوب و طبیعی بود.
این تعداد پلاکت نشانه ی چی هست؟؟
کار خاصی باید انجام بدم؟؟
با تشکر
سلام ١١٨٠٠ غير طبيعي هست اما ١١٨٠٠٠ نرماله من فك كنم منظورتون ١١٨٠٠٠ بوده
این مجله بسیار خوب و اموزنده هستش
با سلام برادر من تالاسمی ماژوره و هرماه تزریق خون داره الان ازمایش دادیم پلاکتش ۸۰ هست ایا خطرناکه
سلام بهتره هفته بعد هم باز چك كنه اگر باز همركاهش داشت با كتخصص خون صحبت كنيد
زير ١٠٠ هزار كمه
اما زير ٣٠ هزار را درمان ميكنند
سلام خسته نباشید من پلاکت خونم ضد هزار بود بعد چند ماه اومد رو صد و چهل و هشت هزار دوباره بعد چند ماه ازمایش چند روز پیش اومد رو صد و چهارده هزار برقیه چیزا نرمال هست ایا نشانه سرطان ایا خطرناک است مشگل پانیک دارم و دارو الپرازولام مصرف میکنم میتونه از اون باشه ممنون میشم جواب بدید
سلام نه همش تو رنج نرمال هست اصلا نگران نباشيد
سلام من هفته۳۳ بارداریم و پلاکت خونم ۴۴هزار شده چکاری باید انجام بدم ایا برای جنینم خطری داره؟خیلی استرس دارم دکتر خونم رفتم گفته فعلا باید صبر کنم راهنماییم کنید
سلام تا ٣٠ هزار اكي هست نگران كننده نيست، اما بايد كورتون تزريق كنيد
سلام ، پلاکت خون مادرم ۱۱۰ هزار هست ، چی باعث شده ک اینجوری بشن ؟ و درمان چطوریه؟
سلام عزيدم نرماله ، بفيه آزمايشاشون چطوريع؟ ميتونيد در يك آزمايشگاه ديگه تكرار كنيد
سلام.۳۲ سالمه سر درد دارم و بخاطر ان مسکن ( سلکوکسیب.استامینوفن و گلداکس )استفاده میکنم ایا این قرصها باعث کاهش پلاکت خونم شده؟
سلام اين داروها پلاكتو كم نميكنن
اما اگه زمينه خود ايمني داشته باشيد هر چيزي ميتونه افت پلاكت بده حتي عفونت ويروسي ساده
سلام وقتتون بخیر تو هفته ۷ بارداری هستم و پلاکت خونم ۹۶ هست.از پزشک متخصص هم نوبت گرفتم اما هنوز وقتش نشده.
میخاستم بدونم باید چیکار کنم
واس بچم یا خودم مشکلی پیش نمیاد
سلام ٩٦ هزار مشكلي نداره، دكتر هم از نظر ITP بررسيتون ميكنن و درمانش كورتون هست
اما خيلي لب مرزع يعني ممكنه بخاطر رفيق شدن خونتون كه بصورت طبيعي در بارداري اتفاق ميوفته باشه
بهتره دوباره تكرارش كنيد ( در يك آزمايشگاه ديگه) و لام خون محييطي هم چك كنيد
سلام. وقتتون بخیر . سوال من اینه که درد ناگهانی در ناحیه پا برای کسی که قبلا مشکل کمبود پلاکت خون و خونریزی درونی رو تجربه کرده میتونه نشونه ی بروز مجدد این مشکل باشه؟ چطور میشه از این اتفاق جلوگیری کرد؟
سلام
با توجه به سابقه خونریزی در صورت هر گونه علایم حاد و ناگهانی باید آزمایش cbc.diff ,pt,ptt بدهید
سلام،من باردار هستم و الان 8 ماهه هستم،تو ازمایش مشخص شدکه پلاکت خونم130 بود و ازمایش بعدی 122، تا زمان زایمان پایینتر میاد؟ ایا داروی خاصی باید مصرف کنم ( تحت نظر دکتر هستم ) خواستم شما هم راهنمایی کنید
سلام
اگر روند آزمایشات زیر نظر متخصص زنان است فعلا دارویی مصرف نشود
سلام.من ازمایش خون ک میدم دکتر بهم میگه بدنت خون سازی نمیکنه برو درمان کن اما متاسفانه در شهری ک من هستم متخصص خون یکی هست چیکار کنم بدنم خون سازی کنه سرگیجه ناگهانیدارم.پوست صورتم خسته و پژمرده.گروه خونی o+هست .چه دارویی میزان گلبول سفید رو افزایش میده یا چ موادغذایی
متشکرم منتظر پاسخ شما با دل و جان هستم♡
سلام
دوست گرامی ابتدا باید علت عدم خونسازی مشخص شود
آزمایشات و لام خون محیطی بررسی شود
جهت بررسی بیشتر از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با پزشک استفاده کنید
سلام وقتتون بخیر ببخشید من چند سالی دچار کمبود پلاکت هستم امسال 5ماهیه که تحت نظر متخصص انگولوژی هستم دکتر میون کلامشون گفت عفونتی نداشتی که بخاطرش بیمارستان بستری بشی منظورشون هر عفونتی میشه باشه چون من چند وقته برای عفونت زنان به پزشک مراجعه میکنم جواب نگرفتم هم دارو هامو به موقع استفاده میکنم هم رعایت بهداشتم بالاست ولی رفع نمیشه ممکنه بخاطر پلاکتم باشه
سلام
بنظر بنده منظور ایشان عفونت ساده زنان نیست بلکه عفونت گوارشی یا عفونت شدید که نیاز به بستری شدن دارد و حال عمومی شما را بسیار بدحال کرده باشد
سلام خسته نباشید .ایا قرص ازارام برای افزایش پلاکت خون موثر هست من الان یکسال پلاکت خونم پاین دکتر این قرص تجویز کردن
سلام
اگر مشکل خودایمنی علت کاهش پلاکت باشد بله موثر است
بیماری کمبود پلاکت خون دارم.لطفا راهنمایی بفرمایید.ازمایش پلاکت مراد ۱۳۵۰۰۰ نشان داده اس
سلام
یک ماه دیگر آزمایش cbc,diff تکرار شود
با سلام بعد از یک تب ولرز شدید به پزشک مراجعه کردم تقاضای ازمایش کلی دادیم که متوجه پلاکت پایین شدم خواستم علت را جویا شوم ضمن اینکه تفریبآ هر سه ماه اهدای خون دارم و بروز بیماری تب و لرز جدید علت رادلطف کنید ممنون میشم
سلام
مقدار پلاکت مهم است
ازمایش خود را به پزشک نشان دهید
سلام .ازمایش خون پلاکت رو ۱۴۵ نشون میداد وماه بعد ازمایش تکرار کردن ۱۳۹ رونشون میدادو ی کاهش وزن ۱۱کیلیویی طی ۶ ماه..علت میتونه لوسمی باشه؟
سلام
نیاز به معاینه
اطلاع از تعداد دیگر سلول های خونی
ازمایشات دیگر مثل ESR
لام خون محیطی و ….
می باشد
به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام.
پلاکت خون من ۸۰۰۰۰ هست و انزیم کبدی alt روی ۷۱ و بالاتر از حد نرمال هست ایا این دو موضوع میتواند ارتیاطی با نارسایی یا سیروز کبدی داشته باشد
سلام
باید سایر آزمایشات نیز بررسی شود
علل مختلفی مطرح است .یکی از دلایل همزمانی این دو نیز میتواند نارسایی کبدی باشد
سلام خانم 20 سال هستم .که الان باردارم و هشت ماه هستم ..من ازمایش های اولیه بارداری رو انجام دادم و پلاکت خونم ۱۵۰ هزار بود و ازمایش های دوم بارداری که هفت ماهگی بود اون انجام دادم پلاکت خونم شده بود ۱۴۵ هزار الان داخل هشت ماهگی رفتم ازمایش خون دادم پلاکت خونم اومده بود ۱۳۵هزار خواستم اگه امکان داره دلیل افت این رو بدونیم ممنونم میشم اگه راهنمایی کنید
سلام
به علت افزایش پلاسمای خون در سه ماهه سوم ممکن است مقدار پلاکت کاهش یابد ؛در حال حاضر اگر فشار خون بالا ندارید،سابقه بیماری یا مصرف داروی خاصی ندارید ،این مقدار پلاکت مشکلی ایجاد نمی کند
سلام پلاکت خون من ۳۵۰۰۰هستش وتا ۸۰۰۰ هم پایین اومد که با تزریق پلاکت وخوردن قرص پردنیزلون تا حدود۵۰۰۰ بالا امد ولی باز افت میکنه لطفا راهنمایی کنید
سلام
علت افت پلاکت خون شما باید بررسی شود
یکی از شایعترین علل itp میباشد که یک بیماری خودایمنی است و نیاز به مصرف داروی منظم زیر نظر فوق تخصص خون دارد
سلام
پلاکت خون من ۱۴۵ هستش
چکار باید انجام بدم
سلام
اگر بقیه آیتم ها نرمال است اقدام خاصی لازم نیست
۳ ماه دیگر مجدد چک شود
سلام ۸۵سال وبیماری سل دارم
دوماه قرص مصرف اسمیرمنفی شدبعدیک ماه بعدعلائم برگشت کردو۴دارویی روشروع کردم نتیجه ازمایش مقاوم به دارونیستم
سوال که داشتم پلاکت پایین اومده دردی ماه۱۶۷عد۱۳۲وبعددراردیبهشت ۱۰۲هزارودرخرداد۸۹هزار
علت کاهش پلاکت چیه؟؟
مننون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام
میتواند بعلت مصرف داروها باشد با پزشک خود مشورت کنید
باسلام من برای کرونا ازمایش خون دادم که گفتن منفیه ولی پلاکت خونم ۳۳ بود نگرانم چیکار کنم بد این وضعیت هم نمیتونم دکتر برم
سلام
دوست عزیز پلاکت خون ۳۳ هزار حتما نیاز به بررسی تکمیلی دارد
باید به فوق تخصص خون مراجعه کنید
باسلام دختری ۳۰ ساله هستم چن روز پیش برای ازمایش خون کرونا مراجعه کردم که گفتن منفیه و عدد پلاکتم ۳۳ بود که از حد نرمال خیلی پایین تر بود و با این وضعیت میترسم به پزشک مراجعه کنم راهنمایی کنید لطفا
سلام
با توجه به عدد پلاکت باید جهت بررسی و آزمایشات تکمیلی به فوق تخصص خون مراجعه کنید
سلام،همسر بنده حدودا یکسالی هست که درگیر ای تی پی شده وتو این مدت ۳ بار هم بستری شده،می خواستم بدونم بارداری چقدر برای ایشون ضرر داره و اینکه دکترشون گفتن شاید لازم به شیمی درمانی باشه،میخواستم بدونم شیمی درمانی جز درمان های ای تی پی محسوب میشه چون جایی ندیدم که شیمی درمانی جز درمانهای ای تی پی گفته بشه
سلام
شیمی درمانی از درمان های اصلی و رایج نیست
بارداری فقط با نظر فوق تخصص خون و متخصص زنان و درصورت ثبات وضعیت پلاکت انجام شود
سلام وقتتون بخیر… پلاکت خون پایین دارم در مواقع عصبانیت به سرعت خون دماغ میشم و تا زمان بند اومدن تقریبا از نیم ساعت تا یک ساعت متغیره…وقتی این خون دماغ شدنام ۵ ۶ بار تکرار بشه در طول ماه یه حالت بیهوشی بم دست میده..دوسه بار هم بیمارستان رفتم یک هفته هربار بستری شدم بهم خون تزریق میکردن بعد هربار تزریق باز بیهوش میشدم مثل حالتی ک انگار بدنم میخاد خون رو پس بزنه یا هرچیزی ک من نمیدونم…دکترا هم زیاد ازم ازمایش گرفتن ولی دلیل قطعی کمبود پلاکت خون بنده رو نتونستن توجیح کنن…من باید چیکار کنم دیگه بدنم نمیکشه این همه دردو
سلام خسته نباشید من ماه هشتم بارداری هستم پلاکت خونم 120 هست با آزمایشی که انجام شد تا یه ماه آینده چه مواد غذایی بخورم که تا اون موقه چون سزارین هم میشم پلاکتم کمتر دیگه نشه دکتر م گفت قرص اسید فولیک 5 استفاده کنم آیادرسته؟و اینکه گفته به دکتر هماتولوژی برم برا مشاوره آیا حتمن باید برم یا نیازی نیست؟
سلام بله دوسته
بخاطر رفيق شدن خونتون طي باردراي هست پلاكتتون ١٢٠ هزاره وگرنه افت نداريد نگران نباشيد
سلام
کمبود پلاکت علل گونانی از جمله علل ارثی،خودایمنی و…دارد
جهت تشخیص دقیق به فوق تخصص خون مراجعه کنید
سلام ببخشید lmutrexهم باعث کاهش پلاکت خون میشه؟ مصرف این قرص روی خواب هم تاثیر میذاره؟آخه من از وقتی که مصرفو شروع کردم به شدت خوابالو شدم و خوابم زیاد شده
سلام
بله میتواند سبب کاهش پلاکت شود
خواب آلودگی از عوارض شایع و مهم نیست
با سلام خدمت شما
ببخشید همسر بنده بعد از بیماری کرونا پلاکت خونش به ۳۵ رسیده واقعا نگران هستیم
بخاطر داروهایی هست که مصرف کرده؟
سلام
دوست عزیز
با فوق تخصص خون مشورت کنبد
همچنین میتوانید از مشاوره تلفنی مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با متخصص خون استفاده کنید
باسلام رفتم تست خون cbcانجا؟ دادم
۱۰×wbc2/5و
Rbc5/72و
Hemog15/2و
Hemato48/5و
۱۰×Platel143و
Mcv84/8و
Mch26/6و
Mchc31/3و
Neutro/57و
Lymph/40و
Eosin/2و
Mono/1رفتم آزمایش دادم پیش دکتر عمومی بهم میگه به کرونامشکوک هستی لطفا اگه مشگی دارم راهنماییم کنیدتشکر
سلام
دوست عزیز
میزان گلبول سفید خون مقداری کم است
اما علایم و شرح حال شما کامل نیست بستگی به شرح حال شما علل متفاوتی میتواند مطرح باشد
جهت بررسی بیشتر از مشاوره تلفنی رایگان مجموعه دکتر دکتر جهت ارتباط با پزشک استفاده کنید
سلام دکتر بنده … من ازمایش دادم ی سری بیمااری از قبل داشتم مثل رفلاکس معده و دیسک خفیف گردن … نقدار کمی هم میکروب معده داشتم … تقریبا ۷ ماه هم داروهای ضد اسید معده میخورم و غذام مرغه ۷ ماه فقط اینو میخورم… ب طوور اتفاقی واس کمبود ویتامین ازمایش کلی دادم ک دکتر ازمایشگاه گفت همه چی اوکی هست بجز پلاکت خون زده ۱۱۹ نگرانم .. الانم بدن درد و سر درد دارم ولی دکتر معدم گفت اینا واس معدته حالا میترسم میشه راهنماییم کنید
سلام
طبق دستور پزشک عمل کنید
۲ماه دیگر مجددا جهت سنجش میزان پلاکت ازمایش دهید
سلام خسته نباشید
من در عرض دو ماه سه بار ازمایش خون دادم دفعه اول تعداد پلاکتهام 160 هزار بود دفعه دوم 140 هزار بود و دفعه سوم 133 هزار کاهش وزن جزیی و احساس لرز و گاهی احساس عرق کردن دارم آیا نیاز به پیکیری هست ؟
با تشکر فراوان
سلام
دوست عزیز
عدد پلاکت مشکل نگران کننده ای فعلا ندارد
اما جهت بررسی علایمی که دارید باید به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام خسته نباشین.آیا عفونت واژن باعث کاهش پلاکت خون میشود؟؟؟
سلام
خیر
سلام وقت بخیر
من بیماری itp دارم و حدود ۱۰ ساله درگیرشن تا حالا ۶ بار بستری شدم دفعه آخر که هفته پیش بود پلاکت من از ۳۵۰ هزار به ۸۰۰۰ رسید در ۴ روز به این سرعت افت کرد که قبلاً سابقه نداشت ۴ سال پیش طحالم رو در آوردم ولی این دومین باره که افت شدید پیدا میکنم این آفت در ۲ روز شدیداً با تزریق پلاکت ۷ واحد تقریبا به ۹۰ هزار رسید و مرخص شدم لطفاً راهنمایی در جهت علت و رفع مشکل بفرمایید
۴۷ ساله هستم
سلام
شما باید به فوق تخصص خون مراجعه کنید و زیر نظر ایشان کورتون و داروی سرکوبگر ایمنی مصرف کنید
سلام و خسته نباشید بنده ۶۵ سالمه و میزان پلاکتم از ۳۵۰ در ۶ ماه گذشته به ۱۴۵ رسیده خیلی نگرانم به نظرتون باید چکار کنم؟هماتوکریتم ۵۰.۵ و هموگلوبین ۱۷.۵ wbc هم ۶.۵ ترخدا راهنمایی کنین
سلام خواهرم بیمار سرطانی است و الان پلاکتش اومده ۴ یعنی چه اتفاقی میافته توروخدا کمک کنید
سلام
دوست عزیز
باید فورا توسط متخصص داخلی ویزیت وخون و پلاکت بگیرند
سلام
نگران نباشید
آزمایشات یک ماه دیگر تکرار شود و در صورت بروز تغییر به متخصص داخلی مراجعه کنید
سلام خسته نباشید من امروز ازمایش کرونا دادم دکتر گفت که علایم کرونا نداری ولی بازم باید ازمایشو تکرار کنی شما میتونین کمکم کنید؟
میزان پلاکتم۸۲و wbc22000 بوده بقیه ایتمها همگی نرمالن
من تا فردا طاقت نمیارم تورو خدا کمکم کنید
سلام
دوست عزیز
میزان پلاکت پایین است و میزان گلبول سفید بالاتر از حد نرمال است
باید بقیه آیتم ها بررسی شود و آزمایش کاملتر انجام شود
به متخصص داخلی مراجعه کنید