هضم غذا چگونه انجام می‌شود؟ + نکاتی مهم برای بهبود هضم

هضم غذا
اشتراک گذاری ثبت دیدگاه

هضم غدا یکی از اساسی‌ترین عملکردهای بدن است که نقش مهمی در سلامت کلی ایفا می‌کند. در این فرآیند، بدن مواد مغذی را جذب کرده و انرژی مورد نیاز خود را تأمین می‌کند. اما مشکلات گوارشی مانند نفخ، سوءهاضمه، رفلاکس معده، یبوست و اسهال می‌توانند این روند را مختل کنند. این مشکلات معمولاً به دلیل تغذیه نامناسب، کمبود تحرک، استرس یا برخی بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد می‌شوند.

برای بهبود هضم و پیشگیری از این اختلالات، راهکارهای ساده‌ای وجود دارد. نوشیدن آب کافی، مصرف فیبر، جویدن درست غذا، فعالیت بدنی منظم، کاهش استرس و استفاده از پروبیوتیک‌ها از جمله اقداماتی هستند که می‌توانند عملکرد دستگاه گوارش را بهبود ببخشند.

برای توضیح جامع‌تر، این مطلب از مجله سلامت دکتردکتر را به بررسی نکات مهم در مورد گوارش غذا اختصاص می‌دهیم.  

اگر سوالی داشتید می‌توانید در انتهای مطلب بنویسید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ دهد. 

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

روند هضم شدن مواد غذایی در بدن چگونه است؟

هضم شدن مواد غذایی، نوعی فرآیندی پیچیده است که با هدف تجزیه مواد غذایی به اجزای ساده‌تر برای استفاده بدن انجام می‌شود. مراحل هضم غذا عبارتند از:

  • جویدن غذا
  • بلع
  • ورود به معده و آغاز فرآیند پیشرفته گوارش
  • ورود به روده کوچک و بزرگ
  • دفع مواد زائد

براساس مقاله‌ای منتشر شده در وبسایت  my.clevelandclinic،

سیستم گوارشی، با کمک آنزیم‌ها، اسیدها و باکتری‌های مفید، غذا را به مواد مغذی مورد نیاز بدن تبدیل می‌کند.

در ادامه، جزئیات این مراحل را به صورت دقیق بررسی خواهیم کرد. 

نقش دهان و بزاق در هضم

هضم شدن مواد غذایی از دهان آغاز شده و با فرآیند‌های زیر انجام می‌شود:

  • هضم مکانیکی؛ این فرآیند با آغاز جویدن اتفاق می‌افتد. به صورتی که دندان‌ها، سطح تماس مواد غذایی را با آنزیم‌های گوارشی افزایش می‌دهند.
  • هضم شیمیایی؛ بزاق دهان دارای آنزیم‌های مختلف است. این آنزیم‌ها با نرم و مرطوب کردن غذا، بلعیدن را آسان‌تر می‌کنند. همچنین آنزیم آمیلاز موجود در بزاق، با تجزیه کربوهیدرات‌ها به قندهای ساده‌تر، فرآیند هضم را ادامه می‌دهد.

وجود هرگونه مشکلات گوارشی، در این روند اختلال ایجاد می‌کنند. 

آغاز روند هضم مواد غذایی با جویدن
هرچقدر غذا را بیشتر بجوید، ر‌وند گوارشی آسان‌تر خواهد بود.

عملکرد معده و آنزیم‌های گوارشی

زمانی که غذا از مری عبور می‌کند، وارد معده شده و با اسید معده (HCl) و آنزیم‌های گوارشی مخلوط می‌شود. این مخلوط شدن، در اصل عامل فرآیند تجزیه و گوارش مواد غذایی است. جزئیات را در جدول زیر آورده‌ایم:

فرآیند گوارش (نام آنزیم‌های گوارشی)شرح عملکرد
اسید معدهاسید موجود در معده، با از بین بردن میکروب‌ها به فرآیند فعال‌سازی آنزیم‌های گوارشی کمک می‌کند.
پپسیناین آنزیم، پروتئین‌ها را به اجزای کوچکتر آن تجزیه می‌کند.
لیپاز معدهبرای تبدیل چربی‌ها به اسید‌های چرب و گلیسیرول فعال می‌شود.

در نهایت، عضله‌های معده با ایجاد حرکات پریستالتیک، مواد غذایی را مخلوط کرده و به اجزای کوچکتر تبدیل می‌کند.

تأثیر روده‌ها و میکروبیوم بر هضم و جذب

عملکرد روده‌ها را در طول این فرآیند بررسی می‌کنیم:

عملکرد روده کوچک

چند مورد از مهم‌ترین وظایف روده در طول هضم مواد غذایی، عبارتند از:

  • ترشح آنزیم‌های گوارشی (مانند آمیلاز، لیپاز و پروتئاز)، برای تجزیه چربی‌ها، پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها
  • افزایش سطح جذب توسط پرزهای روده‌ای (Villi) و میکروپرزها، برای انتقال مواد مغذی به جریان خون

بخش اعظم فرآیند هضم و جذب مواد مغذی، به کمک روده کوچک اتفاق می‌افتد.

عملکرد روده بزرگ

عملکرد روده بزرگ و میکروبیوم در طی فرآیند گوارشی، شامل موارد زیر است:

  • تخمیر فیبرها و تولید ویتامین‌هایی مانند K و بیوتین با کمک آب، املاح جذب شده و باکتری‌های مفید (میکروبیوم روده)
  • جلوگیری از رشد باکتری‌ها و میکروب‌های مضر
  • هضم بهتر غذا، تقویت سیستم ایمنی و عملکرد متابولیکی با کمک باکتری‌های مفید

نکته! پیروی از رژیم‌های غذایی غنی از پروبیوتیک (ماست، کفیر، ترشی‌جات طبیعی) و پری‌بیوتیک‌ها (فیبرهای گیاهی)، برای تقویت میکروبیوم روده ضروری است.

هضم غذا در معده چقدر طول می‌کشد؟

مطالعات مدعی‌اند که فرآیند هضم غذا، از زمان خروج از معده تا ورود به روده بزرگ به شرح زیر است:

  • ۳.۱۵ تا ۴ ساعت؛ خروج از معده
  • ۳ تا ۷ ساعت؛ عبور از کل روده کوچک

باقی‌مانده و قسمت‌های غیرقابل هضم غذا وارد روده بزرگ شده و احتمالاً تا نزدیک ۱۰ ساعت نیز در آنجا باقی می‌مانند.

بررسی مدت‌زمان هضم مواد غذایی

 

دلایل بروز مشکل در روند هضم مواد غذایی

مشکلات گوارشی مانند رفلاکس معده، سوء هاضمه، نفخ، اسهال و یبوست، چند مورد از شایع‌ترین اختلال‌های مرتبط با سیستم گوارشی هستند که بسیاری از افراد با آنها درگیر می‌شوند. این مشکلات، اغلب به دلایل زیر بروز می‌کنند:

  • استرس و اضطراب؛ تاثیر بر عملکرد دستگاه گوارشی، بروز اسپاسم روده، رفلاکس معده و سندرم روده تحریک‌پذیر
  • تغذیه نامناسب و ناسالم؛ مصرف بیش‌ از حد غذاهای فرآوری‌شده، چربی‌های اشباع‌شده، فست‌فود و شیرینی‌جات
  • کم‌تحرکی؛ کند‌شدن حرکات روده‌ای، نفخ و یبوست
  • کم‌آبی بدن؛ حرکت کند غذاها در دستگاه گوارش، احتمال بروز یبوست و سوءهاضمه
  • مصرف بیش از حد کافئین و الکل؛ تحریک معده، رفلاکس معده، مشکلات شدید گوارشی 

برای کسب آگاهی در مورد انواع مشکلات گوارشی و دلایل بروز آنها، به دکتر گوارش مراجعه کنید. درادامه، جزئیات مهم را در خصوص مشکلات گوارشی در روند هضم مواد غذایی بررسی خواهیم کرد. 

سوءهاضمه

سوءهاضمه معمولاً با احساس دل درد، احساس ناراحتی در قسمت فوقانی معده و  احساس سنگینی بعد از غذا و سوزش معده همراه است. دلایل بروز این مشکل عبارتند از:

  • مصرف غذاهای چرب
  • خوردن سریع غذا
  • استرس و اضطراب 
  • عفونت معده (مانند هلیکوباکتر پیلوری)

برای کاهش بروز سوء هاضمه و انواع دل درد، بهتر است افراد رژیم غذایی سالم را دنبال کنند. برای مثال افزایش مصرف فیبر، کاهش حجم غذا در یک وعده غذایی و مصرف آب در این خصوص بسیار کارساز است. 

سوهاضمه یکی از مهم‌ترین مشکلات گوارشی

نفخ معده

نفخ، یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی است که افراد آن را با احساس تورم، پری شکم و گاز زیاد احساس می‌کنند. دلایل بروز نفخ معده را بررسی می‌کنیم:

  • بلع هوا هنگام غذا خوردن
  • مصرف زیاد کربوهیدرات‌های تخمیری
  • ابتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر

برای کاهش بروز نفخ، راهکارهایی مانند آرام جویدن غذا، کاهش مصرف غذاهای نفاخ و مصرف ماست پروبیوتیک کارساز خواهند بود. 

یبوست و اسهال

یبوست و اسهال، دو مورد از مشکلات گوارشی آزاردهنده هستند که هر کدام بنابه دلایل زیر بروز می‌کنند:

  • یبوست؛ به دلیل کمبود فیبر، کم‌آبی بدن، کم‌تحرکی یا استفاده زیاد از داروهای ضدافسردگی ایجاد می‌شود.
  • اسهال؛ احتمالاً به دلیل عفونت‌های باکتریایی، مسمومیت غذایی، ابتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر یا مصرف غذاهای چرب و آلوده اتفاق می‌افتد.

برای پیشگیری از بروز این مشکلات، افزایش مصرف فیبر، پرهیز از مصرف غذاهای آلوده، رعایت بهداشت غذایی و مصرف آب کافی بسیار مهم است.

چند راهکار عملی برای بهبود هضم غذا

به‌منظور مراقبت از دستگاه گوارش خود و پیش‌گیری از بروز مشکلاتی مانند نفخ، رفلاکس معده، یبوست و اسهال، رعایت چند نکته مهم بسیار ضروری و کارساز است. از‌این‌رو، در ادامه ۱۰ راهکار موثر برای بهبود هضم غذا را بررسی می‌کنیم. 

غذا را به آرامی و کامل بجوید

جویدن کامل غذا، موجب می‌شود که معده چندان تحت فشار قرار نگیرد و آنزیم‌های گوارشی به‌درستی عمل کنند. از آنجایی که مصرف سریع غذا باعث ورود هوای زیاد به معده می‌شود، توجه به این نکته برای کاهش بروز نفخ نیز بسیار ضروری است. 

مصرف فیبر را افزایش دهید

فیبر نوعی کربوهیدرات است که در منابع غذایی مختلف مانند سبزیجات، میوه‌ها، غلات کامل، حبوبات و آجیل یافت می‌شود. مصرف فیبر تاثیرات متعددی بر هضم غذا دارد که باهم بررسی می‌کنیم:

  • بهبود حرکات روده و پیشگیری از یبوست
  • تقویت رشد باکتری‌های مفید روده
  • افزایش احساس سیری و کنترل وزن

برای بهره‌مندی از مزایای فیبر، مصرف روزانه حداقل ۲۵ گرم فیبر برای زنان و ۳۸ گرم برای مردان مناسب است. 

مصرف منابع غنی از فیبر برای بهبود روند هضم غذا

آب کافی بنوشید

مصرف آب کافی برای تسهیل حرکات و انقباضات روده و کاهش یبوست بسیار مهم است. به‌این منظور، هر فرد بالغ باید روزانه ۸ لیوان کامل آب بنوشد. در حالت کلی، مصرف آب عملکرد سیستم ایمنی و سلامت کلی بدن را بهبود می‌بخشد. 

از پروبیوتیک‌ها استفاده کنید

مصرف مکمل‌های پروبیوتیک برای هضم مواد غذایی موثر است. زیرا پروبیوتیک‌ها با افزایش تعداد باکتری‌های مفید روده، به تجزیه بهتر مواد غذایی و جذب موثر آنها کمک می‌کنند. مصرف این مکمل‌ها، همچنین مشکلات گوارشی مانند نفخ و سوءهاضمه را کاهش می‌دهد. 

نکته! علاوه‌بر منابع غذایی، مصرف مکمل‌های دارویی پروبیوتیک مانند قرص فمی لاکت، برای کاهش مشکلات گوارشی مانند اسهال موثر است.

وعده‌های غذایی کوچک و منظم داشته باشید

مصرف غذای پر حجم در یک وعده غذایی، موجب ایجاد فشار روی عملکرد معده شده و روند گوارش غذا را دشوار می‌کند. برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکلات گوارشی، بهتر است به‌جای ۳ وعده پرحجم، ۴ الی ۵ وعده غذای سبک در طول روز مصرف کنید. این روش، نوعی روش طبیعی برای هضم سریع غذا است.

مصرف غذاهای چرب و سنگین را محدود کنید 

مصرف غذاهای حاوی چربی‌های اشباع‌شده، موجب کند‌شدن فرآیند هضم شده و احتمال بروز رفلاکس معده را افزایش می‌دهند. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است مقدار مصرف فست‌فود‌ها، غذاهای پرچرب (سرخ‌کردنی‌ها) و غذاهای فرآوری‌شده را به حداقل برسانید. 

به‌صورت منظم ورزش کنید

ورزش‌هایی مانند مدیتیشن، یوگا و پیاده‌روی روزانه علاوه‌بر بهبود عملکرد گوارش، سلامت کلی بدن را نیز تضمین می‌کنند. همچنین، فعالیت بدنی منظم موجب تحریک عضلات روده شده و احتمال بروز یبوست و نفخ شکمی را کاهش می‌دهد.

ورزش روزانه، یکی از مهم‌ترین راهکارهای بهبود عملکرد دستگاه گوارشی و هضم غذا

استرس خود را مدیریت کنید

هنگام تجربه استرس و اضطراب، بدن نوعی هورمون مخرب به‌نام کورتیزول (هورمون استرس) ترشح می‌کند. این هورمون، تقریباً تمام فعالیت‌های مهم بدن را تحت تاثیر قرار داده و در روند آنها اختلال ایجاد می‌کند. در ارتباط با فعالیت‌های گوارشی و هضم غذا، هورمون استرس موجب بروز اسپاسم‌های روده‌‌ای شده و روند گوارش غذا را کند می‌کند. همچنین، احتمال ابتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر را افزایش می‌دهد.

برای مدیریت استرس خود، مراجعه به دکتر روانشناس اولین و بهترین قدم است. سپس انجام فعالیت‌های شاد‌ی‌آور، ورزش‌های تمرکزی و دسته‌جمعی را پیشنهاد می‌کنیم.

از استعمال دخانیات و مصرف الکل اجتناب کنید

الکل و سیگار، اسید معده را افزایش داده و به بافت‌های گوارشی آسیب می‌رسانند. شمار زیادی از افرادی که سیگار می‌کشند یا الکل مصرف می‌کنند، معمولاً با مشکلات گوارشی درگیر هستند. از‌این‌رو، ترک این عادت‌های مخرب برای حفظ سلامت کلی بدن و دستگاه گوارش بسیار مهم است.

نکته! برای ترک سیگار و قطع مصرف الکل، حتماً از متخصصین روانپزشکی و روانشناسی کمک بگیرید.

به کیفیت خواب خود اهمیت دهید

افرادی که خواب کافی ندارند یا خواب باکیفیتی را تجربه نمی‌کنند، معمولاً به مشکلات گوارشی دچار می‌شوند. زیرا اختلال‌های خواب با افزایش میزان استرس فرد، عملکرد گوارشی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهند. توجه داشته باشید که یک انسان بالغ، باید روزانه ۷ تا ۹ ساعت خواب باکیفیت را تجربه کند.

چه غذاهایی به هضم بهتر کمک می‌کنند؟

چند مورد از مهم‌ترین منابع غذایی را که برای هضم غذا مفید هستند، عبارتند از:

  • غلات کامل
  • میوه‌ها
  • سبزیجات برگ‌سبز
  • امگا۳
  • پروتئین
  • فیبرهای غذایی
  • پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها
  • مایعات و نوشیدنی‌های مفید
  • گیاهان دارویی

در ادامه، مثال‌های مهم هرکدام از گروه‌های فوق را به همراه نکات مهم بررسی خواهیم کرد. 

غلات کامل

غلات کامل، در اصل دانه‌های بعضی از گیاهان علفی از خانواده گندمیان هستند. چند مورد از مهم‌ترین منابع غلات کاملی که برای هضم مواد غذایی مفید هستند، عبارتند از:

  • جو دوسر؛ بهبود حرکات روده و افزایش باکتری‌های مفید
  • برنج قهوه‌ای؛ تنظیم حرکات روده، کاهش یبوست
  • کینوا؛ بهبود عملکرد روده و بهبود فرآیند هضم
  • گندم سبوس‌دار؛ کاهش احتمال بروز مشکلات گوارشی
  • ذرت کامل؛ افزایش سرعت عبور غذا از روده
  • همچنین، غلات کامل در جلوگیری از یبوست و سایر مشکلات گوارشی نیز مفید هستند. 

سبزیجات

سبزیجات برگ‌سبز و سایر سبزیجات مفید برای هضم غذا موارد زیر را شامل می‌شوند:

  • اسفناج
  • کلم‌پیچ
  • کلم بروکلی
  • کلم بروکسل
  • کاهو
  • چغندر
  • برگ چغندر
  • هویج
  • کدو سبز

سبزیجات فوق برای بهبود حرکات روده، افزایش باکتری‌های مفید روده و کاهش التهاب دستگاه گوارش موثر هستند. 

سبزیجات برگ سبز، از موثرترین منابع غذایی برای بهبود هضم غذا

میوه‌ها

براساس ادعای منابع علمی، بهترین میوه برای هضم غذا میوه‌هایی هستند که مقدار فروکتوز (قند میوه) کمتری دارند. برای مثال:

  • انواع توت‌ها مانند توت‌فرنگی
  • پرتقال
  • موز رسیده
  • لیموشیرین و لیموترش
  • هلو
  • کیوی
  • آووکادو
  •  طالبی
  •  آناناس

نکته! در صورتی که هم به مشکلات گوارشی دچار هستید و هم به فروکتوز حساسیت دارید، فقط میوه‌های فوق را میل کنید. 

فیبر‌های غذایی

فیبرهای غذایی به دو دسته اصلی محلول و نامحلول تقسیم‌بندی می‌شوند. هر دو نوع فیبر نفش مهمی در هضم مواد غذایی بر عهده دارند. 

فیبر محلول

این نوع از فیبرها در آب حل شده و ماده‌ای ژله‌مانند تولید می‌کنند. همچنین سرعت هضم و تعداد باکتری‌های مفید روده را افزایش می‌دهند. منابع غنی از فیبر محلول عبارتند از:

  • جو دوسر
  • لوبیا
  • عدس
  • نخود
  • سیب و مرکبات
  • هویج
  • آووکادو
  • تخم شربتی
  • دانه کتان
  • دانه چیا

مصرف منابع غذایی غنی از فیبر، از تمام ابعاد برای هضم مواد غذایی مفید است. 

فیبر نامحلول

این نوع از فیبر‌ها، سرعت عبور غذا از روده‌ را افزایش داده و در آب حل نمی‌شوند. منابع غذایی غنی از فیبر نامحلول عبارتند از:

  • سبوس گندم
  • سبوس برنج
  • نان و غلات سبوس‌دار
  • سبزیجات برگ سبز (اسفناج، کلم، کاهو)
  • مغزها و دانه‌ها (بادام، گردو، تخمه آفتابگردان)
  • ذرت و حبوبات

مصرف منابع غذایی غنی از هر دو نوع فیبر، برای حفظ تعادل در هضم مواد غذایی موثر بوده و سلامت کلی دستگاه گوارشی را تضمین می‌کند. 

پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها، میکروارگانیسم‌های زنده (باکتری‌های مفید) هستند که با حفظ تعادل فلور روده، سلامت کلی دستگاه گوارش را تقویت می‌کنند. این باکتری‌ها، در برابر اسید معده مقاوم بوده و می‌توانند به روده برسند. منابع غنی از پروبیوتیک‌ها را بررسی می‌کنیم:

  • لبنیات تخمیری؛ مانند ماست پروبیوتیک، کفیر، دوغ
  • ترشی‌جات طبیعی؛ کلم‌ترش، کیمچی
  • مخمرها؛ نان خمیر ترش
  • محصولات سویایی؛ تمپه، میسو، توفو

پروبیوتیک‌ها، با حفظ تعادل باکتری‌های مفید روده از رشد و تکثیر باکتری‌های مضر نیز جلوگیری می‌کند. 

مصرف منابع غنی از پروبیوتیک‌ها برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و هضم غذا

پری‌بیوتیک‌ها

پری‌بیوتیک‌ها، در واقع نوعی از فیبرهای غیرقابل‌هضم هستند که میزان رشد باکتری‌های مفید روده را افزایش می‌دهند. در بیان دیگر، پری‌بیوتیک‌ها غذای باکتری‌های مفید روده هستند و در رشد و تکثیر آنها نقش مهمی برعهده دارند. 

منابع غذایی حاوی پری‌بیوتیک عبارتند از:

  • سبزیجات؛ مارچوبه، پیاز، سیر، تره‌فرنگی
  • میوه‌ها؛ موز نارس، سیب، انار
  • غلات؛ جو دوسر، گندم سبوس‌دار، جو
  • حبوبات؛ عدس، نخود، لوبیا
  • دانه‌ها؛ بذر کتان، تخم شربتی

این منابع غذایی، همچنین در افزایش‌ تولید اسید‌های چرب نیز مفیدند. اسید‌های چرب برای حفظ تعادل عملکرد روده موثر هستند. 

تاثیر سبک زندگی سالم برای بهبود هضم غذا

انتخاب سبک زندگی سالم، برای توجه به سلامتی جسمانی کلی و عملکرد صحیح دستگاه گوارشی بسیار مهم است. زیرا هضم سالم غذاها به موارد زیر بستگی دارد:

  • تغذیه مناسب و جویدن آهسته
  • مدیریت استرس
  • فعالیت بدنی منظم و 
  • خواب کافی و باکیفیت 

رعایت این نکات، در کاهش مشکلات گوارشی مانند نفخ، سوء هاضمه و یبوست بسیار موثر بوده و موجب افزایش جذب مواد مغذی خواهد شد.

چگونه غذا بخوریم؟ 

روش خوردن غذا، یکی از مهم‌ترین نکات موثر در روند هضم غذا بوده و در بهبود عملکرد گوارش اهمیت دارد. به‌این منظور، آداب صحیح غذا خوردن را بررسی می‌کنیم:

  • آرام خوردن؛ برای جلوگیری از بلع هوا، نفخ و سوءهاضمه، ایجاد فرصت کافی برای بدن به‌منظور ارسال سیگنال‌های سیری به مغز
  • جویدن کافی؛ برای فعال‌شدن کامل آنزیم‌های گوارشی موجود در غذا، ایجاد فشار کمتر به معده و روده‌ها در طول فرآيند هضم
  • مصرف وعده‌های منظم؛ خوردن غذا در ساعات مشخص برای تنظیم ریتم بیولوژیکی دستگاه گوارش، جلوگیری از بازگشت اسید معده و ایجاد نفخ

نکته! موارد فوق، همچنین نوعی درمان خانگی برای هضم غذا بوده و در حفظ سلامتی دستگاه گوارش بسیار مهم است.

مدیریت استرس و تأثیر آن بر هضم

برای مدیریت استرس و کاهش تاثیر آن در روند هضم مواد غذایی، انجام تمرینات زیر را پیشنهاد می‌دهیم: 

  • مدیتیشن و تمرینات تنفسی؛ انجام تکنیک‌های یوگا و تمرینات تنفسی اصولی
  • خواب کافی؛ برای جلوگیری از بروز استرس و مشکلات گوارشی
  • کاهش مصرف کافئین و الکل؛ برای جلوگیری از بروز اختلال در روند هضم

اگر میزان استرس شما بسیار شدید است، برای مدیریت آن حتماً به دکتر روانشناس و روانپزشک مراجعه کنید.

ورزش و فعالیت بدنی

ورزش و فعالیت بدنی منظم، برای بهبود عملکرد روده و در کل عملکرد گوارشی بسیار مهم است. از‌این‌رو، چند مورد از بهترین فعالیت‌های بدنی را برای هضم بهتر بررسی می‌کنیم:

  • پیاده‌روی آرام بعد از غذا
  • ورزش‌های کششی: مانند یوگا، پیلاتس
  • ورزش‌های هوازی؛ مانند ایروبیک

به‌منظور دریافت بهترین نتایج جسمانی و روانی از ورزش، بهتر است برای انتخاب حرکات و انجام صحیح آنها با مربی ورزشی مشورت کنید.

انجام تکنیک‌های ورزش یوگا برای مدیریت استرس و بهبود گوارش

برای دریافت نکات تکمیلی به پزشکان کدام تخصص مراجعه کنیم؟

برای دریافت نکات مهم در خصوص هضم غذا، باید به دکتر گوارش و تغذیه مراجعه کنید. متخصصین این حوزه بعد از بررسی شرایط جسمانی شما، بهترین نکات درمانی را در خصوص بهبود مشکلات گوارشی ارائه خواهند داد.
توجه داشته باشید که بهبود عملکرد گوارشی و هضم سریع غذا، به ایجاد تغییرات مثبت در زندگی ( مانند سبک زندگی سالم و تغذیه مناسب) بستگی دارد. به‌این منظور علاوه‌بر توجه به توصیه‌های پزشکی، برای تغییر عادت‌های مخرب خود نیز تلاش کنید.

منابع:

niddk.nih.gov

سوالات متداول هضم غذا

هضم و گوارش غذا چقدر طول می‌کشد؟
عبور مواد غذایی از معده و روده معمولاً بین ۶ تا ۸ ساعت طول می‌کشد.
برای هضم غذا چی بخوریم؟
برای هضم سریع غذا چی بخوریم؟
آیا استرس روی گوارش غذا تأثیر دارد؟
بهترین قرص معده برای هضم غذا چیست؟
برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: زهره پور رادی
من زهره پور رادی هستم؛ روان‌شناس، مشاور خانواده، بازیگر، مترجم و نویسنده هستم. خوشحالم که مسیر زندگیم رو بر پایه علایقم بنا کردم و عاشقانه کار می‌کنم. برای من، نوشتن مانند چیدن تکه‌های پازل برای خلق یک منظره زیبا و شگفت‌انگیز است. از منظر من، کلمه‌ها فراتر از تولیدات حروف...
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*