سرطان خون چیست + علل، علائم، راه تشخیص سرطان خون

اشتراک گذاری 380 نظر

نشانه‌های سرطان خون چیست؟ آیا سرطان خون درمان دارد؟ در این مقاله از مجله دکتردکتر به طور کامل به علائم بیماری سرطان خون، راه‌های تشخیص و درمان آن پرداخته‌ایم؛ برای یافتن پاسخ سوالات خود در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند نمایش بیشتر

علائم سرطان خون چیست؟

چندین نوع سرطان به سلول‌های تشکیل‌دهنده خون حمله‌ور می‌شوند. علائم این نوع سلول‌های سرطانی اغلب به آرامی رخ می‌دهد، به همین دلیل ممکن است فرد متوجه مشخصه‌های بیماری نشود.

در واقع، برخی افراد مبتلا به سرطان‌های خون هیچ مشخصه‌ی بارز یا نشانه‌ای ندارند. اما عوامل و علائم مشترکی وجود دارد که می‌توان در انواع شایع سرطان خون مشاهده کرد.

نشانه‌های لوسمی (نوعی از سرطان خون)

سلول‌های خونی از مغز استخوان نشأت می‌گیرند و در همین ‌جاست که سلول‌های سرطانی لوسمی نیز ایجاد می‌شوند. این سلول‌های سرطانی باعث شکل‌گیری گلبول‌های سفید غیرطبیعی می‌شوند که عمری بیش از حالت عادی دارند. این نوع گلبول‌های سفید غیرطبیعی برخلاف گلبول‌های سالم، توان مبارزه با عفونت‌ها و عوامل‌ بیماری‌زا را ندارند. 

انواع مختلفی سرطان خون وجود دارد. برخی از سرطان‌ها به سرعت رشد می‌کنند (سرطان‌های حاد). در این نوع سرطان‌های خون درست مانند اینکه فرد به آنفولانزا مبتلا شده باشد ناگهان بیمار می‌شود.

اما انواع دیگر سرطان خون نیز وجود دارند که بروز علائم آن ممکن است سال‌ها طول بکشد (مزمن). نخستین علائم این نوع سرطان‌های خون را باید در نتایج غیر معمول آزمایش خون جستجو کرد.

بیشتر علایم سرطان خون به این دلیل بروز پیدا می‌کنند که سلول‌های سرطانی، سلول‌های خونی سالم را از رشد و کارکرد طبیعی خود باز می‌دارند. 

کم‌ خونی چیست و چه علائمی دارد؟

 اختلالی است که در آن بدن فرد به اندازه لازم گلبول‌های قرمز خون نمی‌سازد یا سلول‌های خونی ناسالمی را تولید می‌کند که کارکرد طبیعی ندارند. علایم کم‌خونی شامل موارد زیر است:

  • احساس ضعف و خستگی
  • تنگی نفس
  • سرگیجه
  • رنگ‌پریدگی پوست
  • درد در ناحیه‌ی قفسه سینه
مشاوره آنلاین و تلفنی دکتر خون

نشانه‌های اختلال انعقاد خون چیست؟

پلاکت‌ها یکی از اجزای اصلی سلول‌های خونی هستند که در هنگام بریدگی رگ‌ها به‌ هم می‌چسبند و موجب لخته شدن خون می‌شوند. اما هنگامی که لخته شدن خون به درستی انجام نگیرد، بریدگی‌های کوچک و جزئی نیز باعث خونریزی بیش از حد می‌شوند. در همین حال، فرد ممکن است غالبا از ناحیه‌ی بینی دچار خونریزی شود. علاوه بر این، علائم دیگری نیز در فرد مشاهده می‌شوند.

علائم دیگر انعقاد خون عبارتند از:

  • کبودی غیر معمول
  • خونریزی لثه‌ها (اگر خونریزی لثه دارید در مقاله درمان خونریزی لثه با روشهای درمان آن آشنا شوید.)
  • نقاط ریزِ قرمز رنگ که از رگ‌های خونی شکسته شده نشأت می‌گیرند.
  • در خانم‌ها، خونریزی غیرعادی زیاد و طولانی‌مدت در دوران قاعدگی
  • مدفوع تیره یا مشاهده‌ی لکه‌های خونی و قرمز رنگ در آن

سایر علایم و نشانه‌های لوسمی

 از آنجایی که گلبول‌های سفید بدن به خوبی قادر به مبارزه با عفونت‌ها و عوامل بیماری‌زا نیستند، فرد مبتلا بیش‌ از حد معمول بیمار می‌شود و زمان بهبودی نیز عموما طولانی‌تر از حد عادی است.

ممکن است فرد تب زیاد یا تعریق شبانه نیز داشته باشد. تشکیل سلول‌های سرطانی در غدد لنفاوی، لوزه‌ها، کبد و طحال نیز موجب وَرم در این نواحی می‌شود.

علاوه بر این،خود فرد ممکن است توده‌ها یا غده‌هایی را در زیر گردن یا زیربغل مشاهده کند و یا امکان دارد که بعد از خوردن غذای کم، حس سیری به او دست بدهد. همین‌طور فرد بدون دلیل وزن زیادی را از دست می‌دهد. رشد سلول‌های سرطانی در مغز استخوان نیز برخی اوقات موجب درد استخوان می‌شود.

نشانه‌های سرطان خون لنفوما

دستگاه لنفاوی بدن دارای نوعی از گلبول‌های سفید خون موسوم به لنفوسیت‌ها است که به بدن یاری می‌رساند در مقابل عفونت‌ها مبارزه کرده و مواد زائد را دفع کند.

سلول‌های سرطان لنفوم باعث می‌شود بدن لنفوسیت‌های غیر طبیعی تولید کند که توان مبارزه با عفونت‌ها را ندارند. تورم غده‌های لنفاوی از علایم اصلی این نوع سلول‌های سرطانی است.

فرد ممکن است که متوجه غده‌ها یا توده‌هایی در زیر گردن، زیر بغل یا کشاله ران شود. تورم غده‌های لنفاوی همین‌طور باعث وارد شدن فشار به اعضای دیگر بدن شده و موجب می‌شود که فرد دچار سرفه، تنگی نفس یا درد در ناحیه‌ی قفسه سینه، شکم یا استخوان‌ها شود. امکان دارد که طحال فرد بزرگ‌تر شود یا حسِ سیری یا نفخ به او دست بدهد.

آماس غده‌های لنفاوی عموما دردناک نیستند، اما ممکن است فرد با مصرف نوشیدنی‌های الکلی دچار درد شود.

علائم و نشانه‌های سلول‌های سرطان لنفوئیدی

برخی از رایج‌ترین علایم و نشانه‌های سلول‌های سرطان لنفوئیدی عبارتند از:

  • تب
  • تعریق شبانه
  • احساس ضعف و خستگی
  • کاهش وزن بدون دلیل
  • خارش پوست

مولتیپل میلوما و نشانه‌های آن چیست؟

سلول‌های پلاسما نوع دیگری از سلول‌های بدن هستند که به مبارزه علیه بیماری‌ها در دستگاه گردش خون یاری می‌رسانند. «مولتیپل میلوما (Multiple myeloma)» یا میلوم متعدد باعث می‌شود که مغز استخوان سلول‌های پلاسمایی غیر طبیعی بسازد که از کنترل خارج شده و بدن را از تولید سلول‌های خونی سالم بازدارند.

سلول‌های پلاسمای غیرطبیعی ممکن است که مواد شیمیایی را در خون آزاد کنند که موجب آسیب به اندام‌ها و بافت‌های بدن شود. برخی از انواع سلول‌های سرطانی سریع‌تر از سایرین رشد می‌کنند، اما معمولا علایم بیماری تا زمانی که فرد برای مدت طولانی به آن مبتلا نشده باشد بروز پیدا نمی‌کند. 

درد استخوان؛ اصلی‌ترین علامت مولتیپل میلوما

 استخوان درد از شایع‌ترین علایم و نشانه‌های مولتیپل میلوما است. در این حالت فرد دردهای شدید و طولانی‌مدتی را در ناحیه‌ی کمر یا دنده‌های خود حس می‌کند. در همین حال، سلول‌های سرطانی مواد شیمیایی را ترشح می‌کنند که فرایند رشد و ترمیم طبیعی استخوان‌ها را قطع می‌کند.

در نتیجه، استخوان‌های فرد نازک و ضعیف شده و به‌ راحتی می‌شکنند. آسیب دیدگی استخوان‌های ستون فقرات می‌تواند روی اعصاب تأثیر گذاشته و موجب درد یا ضعف و خستگی پاها، گزگز یا سوزن سوزن شدن دست‌ها و عدم کنترل روده و مثانه شود. 

هایپرکلسمی یا سطح کلسیم بالا در خون از نشانه‌های مولتیپل میلوما

مولتیپل میلوما منجر به بالا رفتن سطح کلسیم در خون نیز می‌شود که می‌تواند علائمی شامل موارد زیر را در پی داشته باشد:

  • حالت تهوع و درد معده
  • تشنگی و ادرار بیش از حد
  • یبوست
  • از دست دادن اشتها
  • ضعف و خستگی
  • گیجی

سطح بالای کلسیم در خون می‌تواند به کلیه‌ها نیز آسیب وارد کند. پروتئین‌های خاصی که از سلول‌های سرطانی نشأت می‌گیرند، می‌توانند موجب بروز علایمی مانند وَرم و آماس پا، تنگی نفس و خارش پوست شوند.

سایر علائم مولتیپل میلوما

 پروتئین‌هایی که سلول‌های سرطانی ترشح می‌کنند به اعصاب آسیب رسانده و می‌توانند موجب ضعف و خستگی، بی‌حسی، درد دست و پا شوند. همچنین سلول‌های سرطانی جای سلول‌های سالم خونی را تنگ کرده و موجب اختلال در کارکرد این سلول‌ها می‌شوند. به این جهت، فرد ممکن است که دچار خونریزی شده یا اینکه بدن او مستعد کم‌خونی یا عفونت شود. 

تشخیص سرطان خون به چه صورت انجام می‌شود؟

برای تشخیص سرطان خون ممکن است به چندین آزمایش احتیاج باشد. در همین حال، در حین درمان سرطان خون، آزمایش‌های منظمی برای پیگیری روند درمان بیماری انجام می‌گیرد.

شایع‌ترین انواع آزمایش‌ها برای تشخیص سرطان خون، شامل آزمایش خون و بیوپسی (بافت‌برداری) هستند. اما ممکن است که برای نظارت بر علایم بیماری یا روند درمان نیاز به روش‌های مختلف تصویربرداری‌ نیز باشد.

آزمایش‌هایی که برای تشخیص سرطان خون انجام می‌گیرند به علائم و نوع سرطان خونی بستگی دارند که بیمار مشکوک به ابتلا به آن است. بدن همه با هم فرق دارد و از این جهت علایم بیماری در بین افراد مختلف با هم تفاوت دارد. از این رو، حتی بیمارانی با عارضه‌ی یکسان ممکن است نیاز به آزمایش‌های متفاوتی داشته باشند.

انواع آزمایش‌های خون برای تشخیص سرطان خون

آزمایش خون، یکی از آزمایش‌هایی است که می‌تواند برای تشخیص و نظارت بر سرطان خون به کار رود. با این حال، باید توجه داشت که بیماری‌های زیادی را می‌توان از طریق بررسی نمونه خون تشخیص داد. از این جهت، انجام این نوع‌ آزمایش به معنای ابتلای فرد به سرطان خون نیست. 

شمارش کامل خون

در آزمایش شمارش کامل خون (CBC) یا هموگرام تعداد هر نوع از سلول‌های خونی بیمار، گلبول‌های قرمز و سفید و پلاکت‌ها اندازه‌گیری می‌شود. در این نوع آزمایش، نمونه خون در آزمایشگاه زیر دستگاه مخصوصی برده می‌شود و تعداد سلول‌های خونی شمارش می‌شود. 

غربالگری عفونت/ آزمون ویروس‌شناسی 

مهم است که پزشکان قبل از شروع درمان بر وضعیت سلامت عمومی بیمار خود احاطه‌ی کامل داشته باشند. به همین دلیل در این مرحله ممکن است که پزشک آزمایش‌های متعددی برای تشخیص سایر بیماری‌ها مانند HIV (ایدز)، هپاتیت B و C را نیز به بیمار توصیه کند. در صورتی که تشخیص داده شود که فرد علاوه بر سرطان خون به این بیماری‌ها نیز مبتلاست؛ پزشک معالج باید در حین درمان سرطان به درمان این بیماری‌ها نیز بپردازد. 

آزمون‌ عملکرد کبد

آزمون‌ عملکرد کبد (LFT)، گروهی از آزمایش‌های خونی است که در آن عملکرد کبد بررسی می‌شود. در صورتی که بیمار نیاز به شیمی درمانی داشته باشد، در این حالت باید داروهای زیادی را مصرف کند که در کبد تجزیه می‌شوند. در صورتی که کبد دچار آسیب شده باشد یا عملکرد عادی نداشته، روی میزان جذب داروها نیز تاثیر می‌گذارد.  

آزمایش گستره خون محیطی

گستره خون محیطی یا اسمیر برای بررسی اندازه، شکل و سلامت سلول‌های خونی گلبول‌های قرمز و سفید و پلاکت‌ها به کار می‌رود.

بررسی تغييرات الکتروليت‌ها و اوره خون

در آزمایش تغييرات الکتروليت‌ها و اوره خون، عملکرد کلیه‌های بیمار بررسی می‌شود. این آزمایش به پزشک معالج یاری می‌رساند تا دوز مصرف داروهای بیمار را تعیین کرده و هرگونه آسیبی که سرطان یا درمان‌های به کار رفته برای آن به بدن وارد کرده را بررسی کند. 

سایر آزمایش‌ها برای تشخیص سرطان خون

برخی آزمایش‌های سایتومتری (یاخته‌سنجی) و سیتوژنتیک (بررسی ساختمان کروموزوم‌ها) نیز می‌تواند از طریق نمونه‌های خون انجام گیرد و به تشخیص سرطان خون یاری برساند.

بیوپسی مغز استخوان

در بیوپسی و آسپیراسیون مغز استخوان، پزشکان نمونه‌ی کوچکی از مغز استخوان بیمار را برمی‌دارند. این نمونه بعدا در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ مشاهده می‌شود و پزشکان می‌توانند با آن وضعیت سلول‌های خونی بیمار را ارزیابی کنند.

دو نوع بیوپسی مغز استخوان مورد استفاده قرار می‌گیرد که عبارتند از:

  • آسپیرات که در آن مایعی از مغز استخوان بیمار برداشته می‌شود.
  • مته‌کاری مغز استخوان که در آن نمونه‌ای از بافت اسفنجی به همراه مقداری از استخوان برداشته می‌شود.

بیوپسی مغز استخوان می‌تواند برای تشخیص سرطان خون، همین‌طور تاثیر آن روی بدن و انتخاب نوع درمان به کار رود. مبتلایان به برخی از انواع سرطان خون (یا مشکوک به ابتلا) ممکن است نیاز به یک یا چند آزمایش بافت‌برداری یا بیوپسی داشته باشند.  

بیوپسی گره لنفاوی

بیوپسی گره لنفاوی، یک عمل جراحی ساده و کوچک است که در آن نمونه‌ای از گره لنفاوی بیمار برداشته می‌شود. این آزمایش عموما برای بررسی وجود تومورهای لنفاوی به کار می‌رود، اما می‌تواند برای تشخیص سرطان خون نیز مورد استفاده قرار گیرد.  

انواع تصویربرداری‌ها برای تشخیص سرطان خون

از روش‌های تصویربرداری مختلفی می‌توان برای تشخیص انواع سرطان خون مانند سرطان خون لنفوئیدی استفاده کرد. این نوع آزمایش‌های تصویربرداری برای سایر سرطان‌های خون به کار برده نمی‌شود، اما می‌توان از آن برای بررسی برخی علائم سرطان خون از جمله تورم طحال استفاده کرد.

سی‌تی اسکن

سی‌تی اسکن یا توموگرافی رایانه‌ای نوعی تصویربرداری پرتوی ایکس است. سی‌تی اسکن از آزمایش‌های معمول برای تشخیص سرطان خون نیست، اما برای موارد خاصی مانند داشتن کبد یا طحال متورم به کار می‌رود. 

ام‌.آر.آی

در تصویربرداری ام‌.آر.آی (MRI) یا تصویرسازی تشدید مغناطیسی که به وسیله‌ی امواج رادیویی به جای پرتوی ایکس انجام می‌گیرد، از بافت‌های نرم (غیر استخوانی) تصویربرداری می‌شود. ام‌آرآی هم از آزمایش‌های معمول برای تشخیص سرطان خون محسوب نمی‌شود، اما ممکن است که پزشک معالج برای توصیه آن دلایل خاصی داشته باشد. 

پِت اسکن

پِت اسکن (PET) یا برش‌نگاری با گسیل پوزیترون، مشابه آزمایش ام‌آرآی است اما در آن به بیمار دوز خاصی از یک داروی رادیواکتیو تزریق می‌شود. در پِت اسکن مقادیر بسیار اندکی پرتوی ایکس به کار گرفته می‌شود. این نوع تصویربرداری ممکن است در صورت مشاهده وَرم گره‌های لنفاوی انجام گیرد. علاوه بر این، ممکن است برای بررسی شرایط بیماری پس از درمان نیز به کار رود. 

تصویربرداری پرتوی ایکس

تصویربرداری پرتوی ایکس می‌تواند می‌تواند برای بررسی بافت‌های متراکم مانند استخوان‌ها به کار رود. پزشکان ممکن است هنگام تشخیص عفونت یا مشکلات قفسه سینه از تصویربرداری پرتوی ایکس بهره ببرند. افراد مبتلا به سرطان خون از نوع میلوئیدی یا مغز استخوانی ممکن است نیاز به انجام یک سری از تصویربرداری‌های پرتوی ایکس داشته باشند که گاهی به آن «نقشه‌برداری اسکلتی» نیز گفته می‌شود.

سونوگرافی برای تشخیص سرطان خون

سونوگرافی نیز می‌تواند برای بررسی و تشخیص سرطان خون به کار گرفته شود. از سونوگرافی می‌توان برای بررسی طحال استفاده کرد که در سرطان لنفوئیدی اغلب متورم می‌شود. از سونوگرافی برای بررسی گره‌های لنفاوی در حین بافت‌برداری نیز استفاده می‌شود.

آیا سرطان خون درمان دارد؟

برای انواع سرطان‌ها، درمان‌های مختلفی با مزایا، عوارض جانبی و خطرات متفاوتی در دسترس است. با اینکه می‌توان با مصرف داروهای منظم برخی سلول‌های سرطان خون با رشد آهسته را کنترل کرد، اما سلول‌های سرطانی حاد با رشد سریع‌تر نیاز به درمان‌های قوی‌تری دارند.

انواع درمان‌هایی که پزشکان به بیماران توصیه می‌کنند، به نوع سرطان خون، وضعیت بدنی و خواسته‌ خود بیمار بستگی دارد. در همین حال، امکان دارد بیمار بخواهد از یک نوع درمان خاص یا چند درمان همزمان بهره ببرد. برخی از بیماران نیز ممکن است که هیچ‌وقت نیاز به درمان نداشته باشند یا خودشان نخواهند معالجه شوند. 

درمان‌های قوی‌تر می‌توانند روی بدن فشار مضاعفی را وارد کنند، از این جهت، نمی‌توانند برای هر فرد و بیماری مناسب و لازم باشند. برخی از بیماران نیز ممکن است که به درمانی ملایم‌تر (با شدتی کم‌تر) بهتر جواب دهند و حتی اگر درمان سرطان خون به خوبی جواب ندهد، بیمار کیفیت زندگی بهتری در طول دوره‌ی درمانی خود خواهد داشت.  

انواع درمان سرطان خون

درمان‌های احتمالی مختلفی برای درمان سرطان خون در دسترس است. ممکن است این عبارات و اصطلاحات پزشکی در رابطه با درمان سرطان خون به گوشتان خورده باشد که در ادامه با هم مرور می‌کنیم.  

درمان‌های با شدت بالا

درمان با شدت به درمان‌های پرقوت و قوی گفته می‌شود. در درمان سرطان خون، این نوع درمان شامل استفاده از داروهای قوی برای کُشتن سلول‌های سرطانی یا ممانعت از رشد سلول‌های سرطانی است. عمده انواع درمان‌های با شدت سرطان خون عبارتند از:

شیمی‌درمانی با دوز بالا یا دوز معمول: در این روش درمانی از دارو برای کُشتن و از بین بردن سلول‌های سرطانی و جلوگیری از تکثیر و رشد این دست سلول‌ها بهره برده می‌شود.

پیوند سلول‌های بنیادی: در این روش درمانی ابتدا از دوزهای زیاد شیمی درمانی یا کموتراپی برای کُشتن سلول‌های غیر طبیعی در مغز استخوان یا غدد لنفاوی بهره برده می‌شود و سپس سلول‌های بنیادی جدید (از سلول‌های خونی خود بیمار یا سلول‌های اهدایی) به بیمار تزریق می‌شود. هدف این نوع درمان این است که سلول‌های بنیادی جدید شروع به تولید و تکثیر سلول‌های خونی سالم کنند. 

برخی از انواع درمان‌های بیولوژیکی/ ایمنی‌درمانی یا ایمونوتراپی(Immunotherapy) / پادتن‌های مونوکلونال: در این درمان‌ها از داروهایی بهره برده می‌شود تا دستگاه ایمنی بدن را وادار به مقابله با سلول‌های سرطانی کند. 

پرتو درمانی یا رادیوتراپی (Radiotherapy): در این روش درمان سرطان خون از پرتوهای نافذ و پر انرژی برای کُشتن و از بین بردن سلول‌های سرطانی در نواحی خاص (بیشتر در درمان سرطان‌های ناشی از سلول‌های لنفوئیدی) استفاده می‌شود.  

عمل جراحی: گاهی‌اوقات اما به ندرت عمل جراحی مانند اسپلنکتومی یا جراحی برداشتن طحال به بیمار پیشنهاد می‌شود. 

با اینکه برخی از درمان‌هایی که نام برده شد، امکان کنترل یا درمان سرطان خون را فراهم می‌کنند، اما بسیاری از این درمان‌ها نیز با عوارض جانبی کوتاه‌مدت یا طولانی‌‌مدت همراه هستند.

درمان‌های بدون شدت یا با شدت کم

درمان‌های بدون شدت مانند شیمی‌درمانی با دوز کم معمولا درمان‌های ملایم‌تری بوده و عوارض جانبی کمتری نیز برای بیمار دارند. در بیشتر موارد، این روش‌های درمانی، سرطان خون را درمان نمی‌کنند، اما می‌توانند به فروکش کردن یا تخفیف علایم بیماری برای مدت طولانی یاری رسانند. انواع درمان سرطان خون با شدت کم عبارتند از:

شیمی‌درمانی با دوز پایین: در این درمان از داروهای کُشنده سلول‌های سرطانی برای از بین بردن و جلوگیری از رشد و تکثیر این سلول‌ها بهره برده می‌شود.

برخی از انواع درمان‌های بیولوژیکی/ ایمنی درمانی/ پادتن‌های مونوکلونال: در این درمان‌ها از داروهایی بهره برده می‌شود تا دستگاه ایمنی بدن را وادار به مقابله با سلول‌های سرطانی کند. این روش‌های درمانی ملایم ممکن است که برای دوره‌ی طولانی جهت نظارت بر وضعیت بیماری سرطان خون به کار روند. 

درمان شفابخش

این درمان همان‌طور که از نامش پیداست، برای درمان کامل سرطان خون به کار می‌رود. اگر پزشک معالج تشخیص دهد که بیمار بعید است بتواند از پس درمان‌های قوی‌تر بربیاید، ممکن است درمان‌های ملایم‌تری را به او توصیه کند که ضمن ارتقای کیفیت زندگی بیمار، عوارضی جانبی کم‌تری نیز دارند. 

درمان‌های غیرشفابخش

این درمان با کاستن از سلول‌های سرطانی، به فروکش کردن بیماری یا تخفیف علایم آن کمک می‌کند. درمان غیرشفابخش می‌تواند قوی (با شدت) یا ملایم‌تر (با شدت کم‌تر) باشد. 

انتظار هوشیارانه

در بیمارانی که رشد سلول‌های سرطانی آهسته است، انتظار هوشیارانه، یکی از گزینه‌های درمانی است. در این روش درمان سرطان خون، بیمار بلافاصله تحت درمان قرار نمی‌گیرد، بلکه آزمایش خون و معاینات دیگر را مرتبا انجام می‌دهد تا وضعیتش به دقت تحت‌نظر باشد. و فقط در صورتی که نیاز باشد عموما شیمی‌درمانی با دوز کم یا دوز معمول شروع می‌شود. 

مراقبت‌های حمایتی

بیمارانی که تحت درمان به روش‌های شدید یا غیر شدید قرار دارند، در کنار درمان خود از مراقبت‌های حمایتی نیز بهره‌مند می‌شوند. در مراقبت‌های حمایتی مستقیما با سلول‌های سرطانی مقابله نمی‌شود، بلکه علایم بیماری تحت‌نظر قرار گرفته تا بیمار وضعیت عمومی بهتری با علایم خفیف‌تری داشته باشد. به عنوان مثال‌، بیمار ممکن است برای پیشگیری یا درمان کم‌خونی از پیوند خون، آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای دیگر برای عفونت و هر گونه عوارض جانبی شیمی‌درمانی مانند موکوزیت دهانی بهره‌مند شود.

درمان تسکینی

درمان تسکینی به درمان و مراقبت‌هایی گفته می‌شود که در آن علایم بیماری تحت کنترل قرار می‌گیرد. هدف از درمان تسکینی، ارتقای کیفیت زندگی و همین‌طور سلامت عاطفی و جسمی بیمار است. بر خلاف تصور، روش‌های درمان تسکینی فقط برای دوران پایانی زندگانی بیماران مبتلا به سرطان به کار نمی‌رود، بلکه ممکن است بیمار در هنگام تشخیص و پس از شروع درمان سرطان خون از آن بهره‌مند شود. 

پیگیری مراقبت‌های پزشکی در طول دوره سرطان خون

هدف از از پیگیری مراقبت‌های پزشکی، بررسی علایم عود بیماری و عوارض جانبی است تا حصول اطمینان شود که بیمار در صورت نیاز از درمان صحیح بهره‌مند می‌شود. 

فروکش کردن سرطان خون

هدف اکثر (اما نه همه‌‌ی) درمان‌های سرطان خون فروکش کردن بیماری است. فروکش کردن بدین معناست که سلول‌های سرطانی در بدن بیمار کاملا از بین بروند.

بعد از اینکه بیمار معالجه شد، پزشک آزمایش‌های بیشتری مشابه همان آزمایش‌هایی که برای تشخیص سرطان خون به کار می‌روند را انجام می‌دهد تا سلول‌های سرطانی (در صورتی که هنوز در بدن باقی مانده باشند) را شناسایی کند. به این جهت درمان‌های فروکش کردن بیماری مختلفی بسته به واکنش بدن و شمار سلول‌های سرطانی وجود دارد. برخی پزشکان وقتی تشخیص دهند که بیماری فروکش کرده، سرطان خون را کاملا درمان شده تشخیص می‌دهند. خوشبختانه در بسیاری از موارد در این مرحله بهبودی کامل تشخیص داده می‌شود.

عود بیماری سرطان خون

برخی بیماران مبتلا به انواع سرطان خون ممکن است عود بیماری خود را تجربه کنند. عود به معنای بازگشت سرطان است. پزشکان عموما در طول درمان و پس از آن، احتمال عود بیماری را به دقت بررسی می‌کنند. عوامل خطری زیادی برای عود سرطان خون وجود دارد، از جمله سلامت فرد، سن و مرحله‌ای که بیماری در آن تشخیص داده می‌شود.

برای بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان خون، گزینه‌های درمانی بیشتری برای دوره‌ی پس از عود در نظر گرفته می‌شود که هدف آن نیز بازگرداندن بیمار به مرحله‌ی فروکش کردن بیماری است. عموما هر چه مدت فروکش کردن بیماری قبل از عود طولانی‌تر باشد، تعیین پیش‌آگهی برای بیمار امیدبخش‌تر است. 

درمان‌های طب مکمل و جایگزین برای بهبود سرطان خون

درمان‌های طب مکمل و جایگزین روش‌هایی مانند مراقبه، ماساژ یا طب‌سوزنی هستند که در کنار درمان‌های رایج پزشکی به کار برده می‌شوند تا فرد حال عمومی بهتری داشته باشد. هنوز هیچ مدرکی حاکی از نتایج مثبت این روش‌های درمانی در بهبود سرطان خون نبوده است. اما، برخی تحقیقات نشان داده‌اند که درمان‌های طب مکمل و جایگزین به تخفیف و کنترل علایم بیماری و عوارض جانبی آن کمک می‌کنند. 

منابع:

bloodwise.org.uk

webmd

bloodwise.org.uk

برچسب‌ها:
محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.
اشتراک گذاری
نویسنده: دکتردکتر
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

*

380 دیدگاه در “سرطان خون چیست + علل، علائم، راه تشخیص سرطان خون
  • سلام وقت بخیر
    عزیزم مادر من نزدیک ۱ماهی هست خون دماغ میشه بعد بدنش همش ضعف و درد داره، خسته س رنگش پریده هست ازمایش تخصصی خون هم دادیم ولی مشکلی نداشت ولی اصلا حال نداره بنظرتون این مشکل ربطی نداره به این موضوع کوفتی

    پاسخ
    • سلام عزیز
      ازمایششون رو فوق تخصص خون بررسی کردن؟

      پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    مادر من بیماری خود ایمنی مجرای صفراوی دارن
    alkبالا
    esr 40
    vit d 12
    ama مثبت
    ولي ازمايش خون مثل گلبول هاي سفيد
    گلبول قرمز
    پلاكت
    كلسيم
    فسفر
    پتاسيم
    فريتين
    همش سالم و رنج نرمال داشتن
    ميخواستم ببينم درد بدن مادرم چيز خطرناكيه؟؟؟

    پاسخ
    • سلام عزیز
      کیفیت و ماهیت درد چگونه است؟
      چند وقته درد بدن شروع شده؟
      کل بدن هست یا بیشتر مفاصل درگیر؟

      پاسخ
  • سلام
    مامان من ۵۱ سالشونه
    الان چندساله خون دماغ میشن بیشتر زمانی ک جای گرم باشن یا فشاری روشون باشه
    مثلا امکان داره ماهی ی بار چنتا کبودی رو بدنشون باشه یکی یا دوتا که یادشون نمیاد بدنشون جایی خورده یا نه
    تازگیا لثه شون سفید شده و میگن متورم شده ولی متوجه خونریزیش نمیشن چندجا خوندم ک نوشته بود مربوطه به این مریضی دوراز جونشون
    روی ساق دستشون دوجا مثل یه توده چربی شکل وجود داره که باد کرده
    دست میزنم درد نداره نمیدونم اینا مرتبطه یا نه
    کاهش وزن ندارن اصلا احساس خستگی نمیکنن تب ندارن عرق نمیکنن سرفه نمیکنن کم اشتها نیسن خیلی سرگیجه ندارن خارش ندارن لکه ای هم رو پوستشون ندیدم
    ولی شاید قندشونم بالا باشه نمیدونم شاید بخاطر این باشه
    ولی جز اونایی ک گفتم مشکلی ندارن
    راضی هم نمیشن بریم دکتر واسه ازمایش و معاینه
    ولی من خیلی نگرانشونم و میترسم چندبار پیام گذاشتم ولی جوابمو ندادین

    پاسخ
    • سلام عزیزم
      خون دماغ شدن ایشون چندسالس و احتمالا بیشتر ناشی از عروق خونریزی دهنده بینی هست
      اما باید چکاپ کامل بدن

      پاسخ
      • فداتون بشم چشم
        الان نزدیک ۷ سال شایدم بیشتره ولی مشکل خاصی جز این ندارن
        چون کارمند بودن بیشتر سروکارشون با سیستم بوده بخاطر همین فک کردیم بخاطر اونه الان عصبی ک میشن اینجوری میشن و مشکل خاصی ندارن
        خیلی نگرانشونم

  • سلام، دخترم ۱۸ سالمه.
    مدنیه احساس می‌کنم جاهای مختلفی تو استخوان‌ها یا مفصل‌های مختلفم، حساس شدن. مثلا وقتی فشار بهشون وارد می‌کنم با دست، درد می‌گیرن. انگار که ضربه دیده باشن. آزمایش خون دادم کمبود ویتامین دی داشتم یکم (17.3)
    بقیه مشخصات هم
    WBC: 7.9. Lymph%: 51_RBC: 4.22 Hgb: 11.9
    Mcv:86.3_MCH:28.2 MCHC:32.7
    Plt:211 PDW: 12.8 MPV: 9.8
    ________
    TSH: 6.32
    ممکنه سرطان خون داشته باشم؟ خیلی استرس دارم.

    پاسخ
    • سلام
      ازمایش های شما نرماله

      پاسخ
  • سلام دختر ۲۰ ساله هستم ازمایش خون دادم
    W.B.C:4.2 / R.B.C:4.7 / M.C.V:77 / M.C.H:26 / Netrophils : 27 / Lymphocytes : 63
    بعضی وقتا هم استخون درد دارم استخون های شانم ، ولی دردشون شدید نیست ولی بی انرژی میشم ، غیر از اینها هیچ علائم دیگه ای ندارم آزمایشمو به فوق تخصص مغز و اعصاب نشون دادم گفتن مشکلی نیست
    ولی من خیلی میترسم از سرطان
    خواهش میکنم جواب بدید

    پاسخ
    • سلام اصلا آزمايشاتتون به سرطن نميخوره عزيزم نگران نباشيد

      پاسخ
  • سلام ببخشید من ازمایش cbc دادم
    همه چیز نرمال بود بجز pdw که رفرنس برام زده ۲۵ تا ۶۵ اما برای خودم روی ۱۶ هست
    میزان کلسیمم هم پایین هستش

    پاسخ
    • سلام سطح فريتين خونتونو چك كنيد لطفا

      پاسخ
  • سلام من از دو سال پیش یه سری نقاط قرمز رو مچ تا ساق پام میومد میرفت دو ماه پیش چکاپ دادم همه چیز به جز ویتامین دی بقیه اوکی بود باز جدیدا نقاط بیشتر شده و خیلی خارش دارن دلیلش چیه

    پاسخ
    • <p> با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است به صورت حضوری به متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید.</p>

      پاسخ
  • سلام خانمی۳۶ ساله هستم کانسر برست سه سال پیش ماسکتومی کردم نیاز به شیمی درمان و .. نداشتم بدون مصرف هیچ دارویی یک سال هست درگیر پسوریازیس هستم با مصرف ۱۰ میلی پردنیزولون اخیرا درد مفاصل زیادی داشتم و چکاپ ۶ ماه یک بارم نشون میداد esr100 و wbc۲۲۰۰۰ بود تمام این تغییرات در طول دو ماه به یک باره اتفاق افتاد همراه بی اشتهایی شدید کاهش وزن و لرز بدون تب تعریق زیاد خستگی و وتنوع و استفراغ و الان بعد دو ماه خودبه خود سایر علائم فروکش کرده esr80و wbc19000شده آیا امکانش هست کهبه سرطان خون مبتلا شده باشم لازم به ذکر هست که هر چند ماه یک بار در دوسال گذشته این اتفاق برام افتاده یا اینکه همون پسوریازیس هست که خودنمایی کرده؟
    البته تمام بدنم چک شده موردی نداشته عدد ارزیابی هم کمی بدفرم بودن ولی اندازه در دوسال گذشته ثابت بوده بیوپسی انجام شده و سالم بودن.

    پاسخ
    • سلام
      Esr بالا رو نمیشه به سوریازیس نسبت داد

      پاسخ
  • سلام ۲۰ سالمه به تازگی چکاپ کامل خون دادم همه چیز نرمال بود به جز R.B.C که ۵.۴۸ هست عددش و m.c.v که ۷۷.۰ هست و m.c.h که ۲۴.۲ هست عددش میشه بگید اینا نرمال هستند یا نه ممنون

    پاسخ
    • سلام
      جای نگرانی نیست

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید دختری ۲۰ ساله هستم تازگی چکاپ کامل خون دادم همه چیز نرمال بود به جز R.B.C که ۵.۴۸ هست عددش آیا نرماله یا خطرناک؟ میشه راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      موردی نداره

      پاسخ
  • سلام چرا انقد بی توجهی میکنین س باره دارم پی ام میدم اینجا ولی جواب دریافت نمیکنم لطفا جواب بدین خیلی نکرانم
    من دختری ۱۷ ساله ام 1بهمن پارسال ازمایش چکاب دادم (خون مدفوع ادرار) ازمایش خونم همش رمل بود پلاکت خونم 188000 این نرماله؟؟ و m.c.h 33.33 هستش فقد این بالا بوده ایا مشکل جدی دارم؟؟ و اینکه همه چی خوب بود تا اینکه تازگی چننا دونه خیلی ریز در حد ۵ دونه کوچیک رو دست راستم دیدم علان یکم کمرنگ تر شده من بدن سازی میرم و دستگاهی استفاده کردم ک وزنش سنگین بود جوری ک دستم درد گرفت سر گیجه هم دارم ولی من بخاطر رژیم عذایی ک میگیرم معمولا ی روز تا دو رو هیچی نمیخورم . سرگیجم شاید ب همون خاطر باشه و ممکه این دوته ها بخاطر بدن سازی باشه و وزنه ها و دستکاها یا سرطان خون مبتلا شدم؟؟؟ ترک ب قران جواب بدین دارم سکته میکنم فکرم درگیره خاهش میکنم ازتون

    پاسخ
    • سلام
      آزمایشاتون نرمال
      دونه های پوستی معاینه میخاد

      پاسخ
  • سلام من ۲۰ سالمه از دیروز فقط در پاهام احساس درد میکنم در قسمت ران و بعد از خارش شدید نیش پشه حالت خون مردگی روی ران پام ایجاد شده ولی با این حال باز میترسم خون مردگی بی دلیل باشه در جای دیگه بدنم کبودی ندارم و شیش ماه پیش هم چکاپ کامل آزمایش دادم که همچی نرمال بود حتی کم خونی هم نداشتم و دوباره امروز آزمایش دادم که جوابش آماده نشده و سابقه کم خونی هم ندارم احساس خستگی یا علائم دیگه اصلا ندارم فقط تا جواب آزمایش حاضر بشه خیلی استرس دارم میشه راهنماییم کنید مرسی ?

    پاسخ
    • سلام
      جای نگرانی نیست

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید
    مادر من طی دو هفته اخیر ران پای سمت چپ پشتش و استخوان زانو و ساق پای چپشون درد میکنه….ممکنه علائم سرطان خون باشه؟

    پاسخ
    • سلام
      بیشتر دیسک مطرحه
      ویزیت شن

      پاسخ
  • سلام ببخشید من چند روزیه احساس خستگی و سرگیجه شدید دارم ولی داعم نیستن و زود برطرف میشن
    علتش میتونه کم خونی باشه؟

    پاسخ
    • سلام بايد اول از نظر كرونا بررسي شيد
      لطفا تست covid pcr بديد

      پاسخ
  • سلام ببخشید من چند روزیه احساس خستگی و سرگیجه شدید دارم ولی داعم نیستن و زود برطرف میشن
    علتش میتونه کم خونی باشه؟

    پاسخ
    • سلام بايد از نظر ابتلا به كرونا بررسي شيد

      پاسخ
  • سلام من یک سالی میشه درد استخون دارم ازمایش دادم گفتن ویتامین کمه امپول دارو هرکاری کردم ولی خوب نشدیک ماهی میشه دردش بیشترشده ونزدیک یکی دوهفتس تعریق شدیددارم بعد عفونتم مثل اینکه گرفتم ودرد استوخنم زیادشده وسرگیجه بی حالی گرفتم میشه بگید دلیلش چیه

    پاسخ
    • سلام
      بدون معاینه و بدون ازمایش و اقدامات پاراکلینیکی تشخیص امکان پذیر نیست
      به متخصص داخلی مراجعه فرمایید

      پاسخ
  • سلام. ممنون وسپاسگذارم اگه پاسخ دهید.ایا دردی که در پشت قفسه سینه وقتی دست به استخوان میزنم شدیدتر میشه.میتونه از سرطان خون باشه.چون یک ماهه پیش ازمایش خون دادم که گلبول سفیدم روی 3.9 بود ومجددا برام تکرار نوشتن..العان نگرانم ایا این درد میتونه نشانه سرطان باشه…سپاسگذارم

    پاسخ
    • سلام
      نگران نباشید
      علاوه بر گلبول های سفید بقیه اندکس های خونی نیز مهم هستند

      پاسخ
  • سلام وقت بخیر
    من چند مدتی هست مچ دست چپ م درد میکنه وسرانگشت
    هام گزگز میکنه بعضی وقت ها یخ میکنه بعدتب شدید دارم
    آزمایش دادم التهاب استخوانی و عفونت خون دارم

    پاسخ
  • سلام وقتتون بخیر
    من هرزگاهی سرگیجه میگیرم و الان چندوقته ک حالت تهوع دارم یوقتای شدیدمیشه ویکسال از زایمانم گذشته پریود شده بودم الان ۳ماهی میشه ک نشدم زودم خسته میشم احتمالش هست مزمن گرفته باشم؟؟
    شکمم هم ورم کرده

    پاسخ
    • سلام
      اول از همه تست بارداری بدین

      پاسخ
  • سلام من آزمایشم Neutro 63/6بوده
    Lympho 27/0
    Mono. 6/8
    Eosin 2/5
    Baso. 0/1
    Pdw. 21/2
    P_lcr 48/1
    لطفا میشه تفسیر کنید

    پاسخ
    • سلام اين درصدها مشكلي نداره لطفا عدد wbc را بذاريد

      پاسخ
  • سلام مادر من ازمایش دادن مشخص شدع ک گاما شون ک باید ۱۸ باشه ۲۱هستش
    بع چی مربوط میشه؟ نیاز به دارو هست

    پاسخ
    • سلام بايد به متخصص داخلي مراجعه كنن
      منظورتون الكتروفورز خونشون هست؟ بايد همه آيتم ها همراه با esr باهم چك شه

      پاسخ
  • سلام! من هفده سالمه. دوماهه که متوجه شدم کم کاری تیروئید دارم و قندخونم هم 110 بود که دکتر گفت احتمالا دیابت مخفیه. نیتروفیل 49.0 و لنفوسیت 44.6 بوده تو آزمایشم و پلاکتمم 204 بوده، sgot 10، میخواستم بدونم این ارقام عادیه؟ یا خطرناک؟

    پاسخ
    • سلام ديابت مخفي ما نداريم
      منظورشون مرحله قبل از ديابت بوده
      آزمايشاتتون بجز قند اكي بوده
      واسه قند هم دوباره تست FBS با ٨ ساعت ناشتايي بديد و اگه باز بالاي ١٠٠ بود بايد ١- رژيم بگيريد و براي دريافت دارو به متخصص داخلي مراجعه كنيد

      پاسخ
  • سلام
    من 14 سالمه و یک ماهی هست که خون دماغ میشم
    (البته 6یا7 روز یک بار خون دماغ میشم و متغیره)
    آخرین باری که خون دماغ شدم خیلی زیاد خون اومد و فهمیدم از نوع خلفی هست.می خواستم بدونم اصلا ربطی به سرطان خون داره یا نه؟؟؟؟؟؟
    ممنون میشم پاسخ بدید

    پاسخ
    • سلام من ۳۱ سالم سونوگرافی سینه دادم دکتر سونو گفته ک سلولهای سینه ات کمتر سه سانت باز شده ایانشانی از سرطان تو را خدا جواب بدید

      پاسخ
      • سلام
        جواب دقیق سونو رو تایپ کنین

    • سلام عزیزم
      علل خونریزی بینی خیلی زیادن، از خشکی بینی، پولیپ، ضربه،رگ‌های ضعیف داخل بینی، مشکلات خونی، در موارد کم تری سرطان ها و…
      چون قبلا سابقه نداشتین و یک ماهه بروز کرده باید

      پاسخ
  • باسلام مادرم ۴۳ سال داره چند ماهی هست که دوهره عادت ماهانش خیلی نامرتب میشه یه ماه مثلا دوبار اوتم به شدت زیاد میشه یه ماه اصلا نمیشه همش زمانش نامنظم هست بنظرتون از چی میتونه باشه؟

    پاسخ
    • سلام بايد از نظر كيست تخمدان بررسي شن
      سونوگرافي رحم و تخمدان بدن و آزمايش fsh و lh

      پاسخ
  • سلام
    یکی از فامیلام یک سالی هست که به سرطان خون مبتلا شده است و هیچ درمانی انجام نداده و الان با استخون درد شدید دست و پنچه نرم میکنه و ایا درمانی دارد

    پاسخ
    • سلام سوالتون خيلي كلي هست
      اگه متاستاز داده باشه سخت درمان ميشن اما اگه نه متاستاز نداده باشه ميتونن درمان شن البته اونم بستگي به نوع سرطانشون داره
      ما انواع زيادي سرطان خون داريم

      پاسخ
  • سلام
    من حدودا یک ماهی هست که پشت و روی پاهام کبودی های بدون دلیل پیدا شده . قبلی ها خوب میشن و باز جاهای دیگه کبود میشه . پاهامم خیلی خارش دارن. احساس خستگی هم چندروزیه که بهم دست داده و تنگی نفس و درد معده دارم . باید چیکار کنم؟ مشکوک به این‌ بیماری هستم؟ باید چه آزمایشهایی رو انجام بدم ؟

    پاسخ
    • سلام
      باید معاینه کامل انجام شود
      ازمایشاتی نظیر cbc_diff,cr,ast,alt,alkp,esr,
      Pt,ptt انجام دهید

      پاسخ
  • سلام‌‌ خسته نباشید.دوست من یه ماه پیش‌ ازامایش‌ داده و متوجه شده سه ساله سرطان‌ خون‌ داره.اما‌ فقد با دارو تحت درمان دکترام‌ گفتن باید بستری بشه اما قبول نکرد.چون بنظر خودش میتونه با بیماری مقابله کنه و شکستش‌ بده.بنظر شما امیدی به بهبود این‌ بیماران‌ هست یانه؟؟؟

    پاسخ
    • سلام
      بستگی به نوع بیماری و ازمایشات ایشون داره

      پاسخ
  • سلام وقت‌ بخیر‌،میخواستم‌ بگم‌دوستم‌ بعدسال‌ متوجه‌ شده‌ سرطان‌‌ خون‌ داره‌ و نمیخواد‌ تحت‌ درمان‌ باشه.پزشکا‌هم‌‌اصرار‌ به‌ بستری‌ کردنش‌ نداشتن.خواستم‌ بدونم‌ آیا‌ بدونم آیا‌‌امیدی‌ به‌ این‌ گونه‌ افراد هست‌ یانه؟؟؟

    پاسخ
    • سلام اگه الان درمان شن خب شامس بهبوديشون خيلي بيشتر از زماني هست كه درمان نشن
      راضيشون كنين كه تحت درمان قرار بگيرن

      پاسخ
  • سلام من کم خونی دارم تالاسمی هم ندارم گفتن فقراهنه شش ماهه تحت درمانم ولی هنوز جلو چشام سیاهی میرود وخستگی شدید دارم
    ممکنه علائم بیماری خاصی باشه که خوب نشدم هنوز؟

    پاسخ
    • سلام اين آزمايشات را بديد
      Cbc.diff esr crp
      Ferritin
      Tsh
      25ohvitD
      اگه ذخيره آهنتون نرمال شده باشه علت سرگيجه و سياهي رفتن جلو چشمتون فشار پايينتونه كه بايد بررسي شيد

      پاسخ
  • سلام.مدتیه سمت غده لنفاوی چپ گردنم کمی ورم داره به اندازه لوبیا حسش میکنم وقتی بهش دست میزنم نرم و متحرکه و درد هم نداره.ممکنه خطرناک باشه؟؟

    پاسخ
    • سلام بايد سونوگرافي بديد و اين آزمايشاتم انجام بديد
      Cbc.diff esr crp
      Ldh
      Pbs

      پاسخ
  • برادرم دو ماهه که سرگیجه وصعف داره ضعیف لاعر شده وکم اشتها آزماش سلولهای خونی وای اس ار بالا
    داره وبه شدت کم خون چند دکتر رفتیم هر کدوم ازمایش جدید میدن از دوز قبل ادرارش خونی شده به پزشک گفته آزمتیش معز استخوان بده نمیدونیم چکار کنیم

    پاسخ
    • سلام بله عزيزم بايد نمونه مغز استخوان بدن تا مشخص شه علت كم خوني چيه

      پاسخ
  • سلام.. وقتتون بخير..
    از اواخر سال ٩٣پلاكت هاي خون پدرم كم كم اومد پايين و ايشون تحت نظر دكتر بودن تا سال ٩٦ كه ٥ چند جلسه شيمي درماني كردن و درمان شدن .. من ازشون دور بودم و تازه فهميدم و الان با اينكه ٣ سال ميگذره ولي خيلي نگرانم .. ميخواستم بپرسم آزمايش هاي چكاپ رو هر چند ماه يكبار بايد انجام بدن ؟ و براي اين همه نگراني كه دارم چيكار كنم ؟

    پاسخ
    • سلام افت پلاکت علل گوناگونی دارد
      شما باید با پزشک ایشان یعنی فوق تخصص خون و آنکولوژی مشورت کنید و طبق نظر ایشان آزمایشات دوره انجام دهید

      پاسخ
  • سلام، وقت به خیر، من مبتلا به پرفشاری خون هستم و تحت نظر پزشک متخصص دارو مصرف میکنم، اکثر اوقات کمر درد و پهلو درد دارم و البته گرفتگی رگهای گردن که خیلی وقتها فکر میکنم این گرفتگیها تا مغزم انتقال پیدا می کنند و بیشتر اوقات گرفتگی عضلات دارم، به چه پزشکی مراجعه کنم؟

    پاسخ
  • سلام.من یک ماهه که احساس خستگی میکنم وسرگیجه دارم در کشاله ران کبودی دارم و همیشه استخوان دستم خیلی درد میکند وحس سوزن سوزن شدن در کف دستم دارم لطفاً راهنماییم کنید به چ دکتری مراجعه کنم

    پاسخ
    • سلام خسته نباشید
      سوال من اینه ک ایا عفونت مکرر بیضه هم یکی از علائم سرطان خون است یا نه؟!

      پاسخ
      • سلام نه ، تورم بيضه از نشانه هاي سرطان خون هست

    • سلام لطفا اين آزمايشات را انحام دهيد: cbc.diff esr crp
      Ferritin
      25ohvitD
      Tsh
      بايد از لحاظ كمبود ويتامين دي و كمبود فقر آهن و كم كاري تيروييد بررسي شويد.

      پاسخ
  • سلام مادر من حدود بیست روزی هست که هر روز خون دماغ میشن به نظر شما علتش چیست و به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

    پاسخ
    • سلام اول باید آزمایشات زیر را انجام دهند
      CBC,diff,PT,Ptt,INR,

      پاسخ
  • سلام دکتر من دو ماهه هر ماه دوبار پریود می شدم الانم ۵ روز شدم قطع شده همیشه ۱۰ روز می شدم حالت تهوع دارم بی اشتهاشدم چ کار باید بکنم دکتر رفتم گفت اگه باز پشت سر هم پریود شدی بیا تیکه برداری از رحم

    پاسخ
    • سلام بله بايد سونوگرافي بديد تا ضخامت اندومترتون مشخص شه و در صورت لزوم نمونه برداري كنيد

      پاسخ
  • سلام من گلبول های سفید خونم کمه و دکتر رفتم قرص آهن داد ولی باز از دماغم خون میاد و بعضی وقت ها قفسه سینم یهو درد میگیره و تازگیا زیاد عرق میکنم و عرق کردنی بوی بدی داره به نظرتون میتونه علتش سرطان باشه

    پاسخ
  • سلام . من چند روزی احساس خستگی میکنم
    و دونه های قرمز اندازه نوک سوزن رو جاهای مختلف بدنم بوجود اومده حدودا شاید ۱۴ ۱۵ تا باشن
    ممکنه جدی باشه؟ تو این کرونا حتما باید دکتر برم؟

    پاسخ
    • سلام باه بهتره بريد و اين آزمايشات را هم انجام دهيد
      Cbc.diff
      Esr crp

      پاسخ
  • سلام و عرض ادب من ازمایش فردی دادم و کلسیم بالا بود۱۲/۵ آهن خونم ۱۹۴ ویتامین د ۱۷ و یکی از انزیم های کبدم ۴۲ بود و یکی ۱۷ و میکروب معده هم چند ساله دارم که هرچی دوره درمان گذرندونم از بین نرفته با توجه به این جواب ازمایش ایا من مشکوک به سرطان هستم؟البته روزی ک ازمایش دادم شب قبلش بخاطر سردرد یه قرص نوافن مصرف کردم و ۱۲ ساعت ناشتا بودم ازمایش دادم ایا قرص میتونه دلیلش باشه

    پاسخ
    • سلام آزمايش كبدتون و آهنتون نشون ميده كبدتون چربه در مورد كلسيم خونتون بايد فسفر ،pth، كلسيم ادراري و ويتامين دي اندازگيري شه

      پاسخ
      • معذرت میخوام ازمایش کلیسم ۱۰.۰۵بود من اشتباه گفتم و اینکه ازمایش ادرار هم دادم ولی این چیزایی که شما فرمودید داخلش نیست اما ازمایشات ادرارم کلا نرمال و نگاتیو نوشته ایا این ازمایشات ادراری که فرمودید باید جدا انجام بدم؟

      • بله اون واسه ميمروب بوده
        ايني كه من گفتم براي كلسيم ادرارتون بوده
        الان خوبه نميخواد كلسيم ادراري چك كنيد و همينطورpth و ويتامين دي و فسفر

      • تشکر از خانوم دکتر مهربان و دلسوز

  • سلام
    ازمایش دادم
    گفتن تعداد گلبول های سفید خون زیاده و محدوده ی قرمزه
    سرطان خون هست یعنی؟؟

    پاسخ
    • سلام من نميدونم چند بوده اما عفونزهم ميتونه افزايش گلبول هاي سفيد بده
      تست لام خون محيطي بديد و ESRتونم چك كنيد

      پاسخ